2018-08-16 44 瀏覽
一般諗起韓國餐廳都係食泡菜部隊窩呢d野食,但呢間韓國過江龍就非一般咁主打西餐。佢有好幾間分店,今日黎到澳海城呢間,由於星期四,平日少人d唔使排隊~兩個女仔,我地叫左個pasta, 一個肉,一個pizza。差唔多款款都有蒜!送左碟酸瓜俾我地,開胃下~先黎腩肉,舊肉超tender,一d都唔乾!個底鋪左好多洋蔥同菇,仲配左個包,味道有d似印度菜ge naan,好中意呢種麵粉味。跟住ge Carbonara, 好creamy,蒜味唔重,有超多煙肉,仲有幾粒完整ge蒜。最後黎pizza,呢個真係令我喜出望外,估唔到南瓜同雞肉係pizza上面係咁夾,南瓜ge 甜配芝士ge喊,我自己吞左半個pizza呢。XD想讚下service,侍應主動加水又nice。

兩個女仔,我地叫左個pasta, 一個肉,一個pizza。

差唔多款款都有蒜!

送左碟酸瓜俾我地,開胃下~

秘製腩肉

Carbonara

南瓜雞肉pizza

想讚下service,侍應主動加水又nice。
2018-08-16
秘製腩肉
Carbonara
南瓜雞肉pizza
2018-08-15 41 瀏覽
今晚去左大角咀上堂,完左之後就約左個朋友食飯!地點就佢決定!佢話大角咀餐廳愈開愈多,cafe係佢經常去既地方,另外有間餐廳佢都推介!mad for garlic,由銅鑼灣開到大角咀,佢話唔使過海落樓就食到啦!我地叫左一個Sauteed Octopus,由八爪魚和蜆煮成,加上濃香蒜香汁,唔辣超香口,醬汁仲可以配埋麵包食架!麵包吸哂蒜汁超滋味!另外我地叫左一個人氣pizza,garlic snowing pizza,批底夠薄食完都唔會飽膩,上面加入蝦肉、菠蘿和蒜片,入口濃香不失清甜,酸酸甜甜好開胃!蝦肉份量仲有好多架!另外我地再叫一個主菜,dancing salsa rice with beef,炒飯用上鐵板上枱,店員幫我地炒香,好特別!炒飯好香口,微微辣,好咸香滋味!牛肉嫩滑唔乾身,粒粒炒飯仲有飯焦,超驚喜!我地兩個都好滿意今晚晚餐!

2018-08-09 53 瀏覽
陪朋友去奧海城附近睇樓,睇完行完就好肚餓啦,於是決定直接係奧海城搵間餐廳食飯。經過呢間Mad for Garlic,本身我都無興趣,因為見到呢個餐廳名就覺得佢所有野都係整到好garlic味,但係由外面望入去又見到環境裝潢都幾好,而家傳來陣陣garlic味其實都幾香,最後就決定試下啦。本來以為應該無咩岩食,但係原來menu都幾多選擇。最後我地點左蒜香扒石斑配香煎帶子同U.S rib eyes,本來仲想點埋musssels但係已經賣晒。結果俾我想像中好食!帶子同魚煎得好香好滑,再加埋蒜的香味,不但無搶去帶子同魚的鮮味,反而令到口感更有層次,令成個菜式都加分。個rib eyes亦都整得好出色,係質素唔錯既牛排,好嫩滑👍🏻
2018-08-09 123 瀏覽
如果你係中意蒜香味而又享受有格調的餐廳的朋友一定唔可以錯過奧海城的Mad for garlic,奧運地鐵站D出口一出轉右就到,十分方便。餐廳有唔同的坐位供選擇,有適合一班人gathering的長台,亦有私密性好高的包廂,適合情侶享受燭光晚餐。今次係我第一次來食,所以無試到比較貴的Set menu,而係選擇散叫唔同的野食然後同朋友share,對於budget無咁高的朋友我好推薦呢種做法。第一個上的主菜係醃漬蒜頭炒韓國牛油飯,其實來之前無想過會叫飯,但因為想試不唔同種類的野食就叫左呢個飯,食左第一淡飯的感想就係無味淡口,無炒飯的味道,10分我應該只會比個3分,唯一加分的地分就係d蝦,d蝦真係多肉多汁,好好食,份量都幾多,但我唔建議為左蝦去叫呢個飯,呢間餐廳其實有其他更好的選擇。第二個主菜係辣免治牛肉,墨西哥脆片,自家製莎莎醬意大利薄餅,呢個薄餅唔似連鎖pizza店果d pizza咁只有料沒有風味,呢個薄餅的調味,配料,製作都係相當用心,辣免治牛肉配墨西哥脆片令味道同口感都得到不同的滿足感,薄餅的皮好薄,令其他香料的味道突顯出來,唔會有淨係食塊餅的感覺,整個薄餅我係極度推薦,10分我比8分。

第三個上菜的係令我最驚喜的蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉 ,食落口的第一淡已經感受到忌廉汁的香味十分濃郁,豐富的用料加上調味吸引的汁,令我恨不得把全碟據為己有,每一條意份都充滿左忌廉汁,龍蝦肉的口感亦好好,味道亦好豐富,份量比想像中多,整個菜我可以比滿分。

講到一間高格調的餐廳當然唔少得野飲,一場來到我就試左呢度的Standard mocktail - Cinderella. 對我來講Mocktail真係唔伏就係好好飲,每次叫mocktail都好似賭博咁,好好彩今次算係無中伏,lemon juice, orange juice 同pineapple juice 溝埋有驚喜,賣相都好靚,用來打卡都一流。但我有個friend就無咁好彩,佢叫左Long Island,點知好似飲緊藥水咁,所以我都係建議叫之前睇下openrice d 人的feedback先,始終呢度d野飲都唔算平。

總的來說,呢間餐廳我係極度推薦,忌廉汁意份同薄餅都係一試難忘,餐廳環境好舒服,服務態度都好好,要注意的係唔好叫上面提到的飯同lond island,如果budget高少少的朋友可以叫steak,聽講都好吸引。

醃漬蒜頭炒韓國牛油飯
辣免治牛肉,墨西哥脆片,自家製莎莎醬意大利薄餅
Cinderella
2018-08-08
10 分鐘 (堂食)
辣免治牛肉,墨西哥脆片,自家製莎莎醬意大利薄餅
  • 第三個上菜的係令我最驚喜的蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉
2018-08-06 49 瀏覽
以蒜頭為主打的餐廳真係第一次見,而我亦係一個蒜頭愛好者,每次去食上海菜都會點蒜泥白肉,呢間餐廳實在岩晒我心水牆上掛上用好多蒜頭造成的圈圈,附合晒主題,餐廳裝修有酒窖FEEL同好多餐廳一樣,有SET同散叫,多款食品都有蒜的足跡,見到MENU上的韓文先知原來呢間係韓國餐廳,睇佢咁歐洲的裝修真係睇唔出每檯都有一碟酸瓜做前菜Nelson Riesling ($65)Riesling係我喜愛的提子之一,通常都會易入口而且帶甜,呢杯相對平時飲到的較為DRYGARLIC STEAK ($288)GARLIC STEAK有得揀唔同的牛種,分別有美國肉眼、澳洲M9和牛肉眼、頂級韓牛肉眼,只係平日食餐飯,所以我地就平平地揀左美國肉眼,鐵板吱吱咁上檯,上次有大量炸蒜同新鮮蒜片,撥開仲有蒜蓉,真係不得了,就算只係最平的美國肉眼質素亦好高,我地ORDER左5成熟,煮得岩岩好TIRAMISU ($68)玩味TIRAMISU,將所有材料還原,自己DIY將手指餅浸落EXPRESSO同酒,再放MASCARPONE CHEESE,最與別不同既係有糖漬蒜頭,多添一種特別味道
每檯都有一碟酸瓜做前菜
Nelson Riesling ($65)

GARLIC STEAK ($288)

TIRAMISU ($68)

2018-08-03 67 瀏覽
一直想來試一下這家以蒜做主題的餐廳,最後失望而回。餐廳的裝潢和環境是不錯的,餐牌上的選擇也不少,一行七人點了不同的菜色卻都一致認為太咸蒜香白酒海鮮湯意粉 - 有蜆、魷魚和墨魚仔,意粉口感是可以的,但蒜味欠奉,味道太咸。香辣三重蒜味海鮮意粉 - 意粉分量少,期待的三重蒜味換來的只有咸味Ham & sausage pizza - 算是最好吃的食物。蒜香扒石班配香煎帶子 - 石班味道和肉質還可以,但帶子咬下去吃得到一口鹽,調味不夠均勻。除了食物外,服務質素也值得一提,侍應上菜時不知道自己所上的是哪一道菜,我們開口問的時候也支吾以對然後離去,其他店員也掛著盡量迴避客人要求的嘴臉,失望。
一直想來試一下這家以蒜做主題的餐廳,最後失望而回。

8 分鐘 (堂食)
2018-08-02 1309 瀏覽
自己對奧運站呢個地方有一份情意結,因為之前喺呢個區做過幾年野,所以都對呢個區幾熟悉。近日喺舊同事group 裡面聽到奧海城開佐間韓國餐廳幾抵食,喜歡試新野既我當然要過黎會一會佢啦。餐廳位於奧海城商場二期,由地鐵站步出再搭一條電梯向上,餐廳的大招牌已經呈現眼前。說她是韓國餐廳? 其實我覺得她更像西式餐廳, 因為她的裝潢帶給我古堡的感覺。餐廳裡面有很多古木的設計,讓人很想在這裡點一杯紅酒去細味她的歷史。看一看餐牌,難得的是這裡有提供套餐的選項,大約$600就有交易。不喜歡套餐的,當然也可以散叫,大部份既食物都係大約$100有交易,可以因應自己既Budget去order 。MFG Cobb Salad $138因為最新在增肥,所以揀佐呢堤雞胸沙律,裡面有雞胸啦,車打芝士啦,蕃茄啦,洋蔥啦,青瓜啦,沙律菜啦,再加上油醋 dressing。店員會拿來食材,同埋一個木桶,再喺我門前炮製 – 即係將佢地 mix 埋一齊,都幾特別,同埋個份量都幾大份,基本上食完個沙律都已經半飽了。Crab & Lobster Pasta $168呢款蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉,從餐牌上看見已經覺得十分吸引,因為餐廳名

MFG Cobb Salad $138

Crab & Lobster Pasta $168

呢款蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉,從餐牌上看見已經覺得十分吸引,因為餐廳名為 Mad For Garlic ,所以基本上有8成既食物都會配上Garlic ,岩哂我呢類型既 Garlic 貼好者。

呢個蒜香忌廉汁做得好 Creamy ,好Rich ,基本上每一條意粉都可以沾有醬汁,佢地既平衡做得好去去。

龍蝦肉比預期既多,咬落好爽口,有彈牙感; 除佐龍蝦肉同埋蟹肉,更特別加上了蟹棒,多添一份口感。

Nelson Riesling $65 per glass

配上這個進食環境,當然應該要點一杯酒才行,而因為今日無 order 紅肉,最後我選上了穩陣既Riesling ,平時飲Riesling多數都係要成枝 order 既,而呢度可以一杯一杯咁叫,而且只係$65,都幾抵飲,夠驚喜。

酸青瓜 Free

旁邊仲會有酸青瓜,得閒,無聊,等食既時候就夾一塊,都幾過癮。

今次舊同事真係無介紹錯,特別喜歡呢度既環境,俾人一種好 relax 既感覺,而且價錢唔貴,下次要搵多D人黎試多款式。
2018-07-30 44 瀏覽
到了這間專吃很多蒜蓉味的主菜的餐廳吃晚飯, 環境舒適, 座位寬敞。餐牌上, 很多食物也和蒜頭或蒜片有關。因為不是太肚餓, 所以我和朋友只是點了一個沙律和一個主菜來分享。我們點了一個菠菜仔煙肉沙律配黑醋汁和一份熱板烤香草美國肉眼扒配法式芝士薯蓉, 牛扒要了七成熟。菠菜仔煙肉沙律配黑醋汁是一個不錯的前菜。菠菜沙律上佈滿炸蒜片, 咬落脆卜卜, 蒜香味很突出。熱板烤香草美國肉眼扒配法式芝士薯蓉的賣相很吸引。美國肉眼扒肉質鮮嫩, 旁邊有一個蒜頭、少量菜 和芝士薯蓉。芝士薯蓉有拉絲效果 , 那個口感蠻特別的, 它的芝士味很香, 配牛扒吃不錯。 牛扒亦可以沾一些黑椒碎以增添味道。

菠菜仔煙肉沙律配黑醋汁

熱板烤香草美國肉眼扒配法式芝士薯蓉

熱板烤香草美國肉眼扒配法式芝士薯蓉

2018-07-30
2018-07-30 140 瀏覽
好久沒來奧海城逛街,這天和朋友在奧海城逛了一會兒,剛好大家也有點餓了,於是便決定覓食。看到這間Mad for Garlic,被店名給吸引了進去。餐廳環境很舒適,空間感很大,我們被安排到包廂的位置。看到menu後,我們總算明白為什麽店名叫Mad for garlic了,因爲店内超過一大半的食物都使用了蒜頭作爲材料。我們點了一些食物一起分享,再點了兩杯清涼的特飲,準備為接下來的重口味食物作好準備。這兩杯都是tropical ice tea,一杯是芒果味,另一杯則是蜜桃。兩杯的果味都很突出,不過個人來説還是比較偏好蜜桃清甜的味道。第一個主菜是MFG的招牌pizza。材料有蝦,菠蘿,炸蒜,芝士。這個pizza集惹味與開胃於一身,炸蒜片的味道突出,吃起來很香口。而且菠蘿則令整個pizza的油膩感大大減低。整體配搭不錯。我們還多點了一份意粉-蒜頭蟹肉龍蝦意粉。這份意粉很足料,每一口都是蟹肉,而且意粉充滿著濃厚的鮮甜味道。忌廉和蒜蓉的味道也恰到好處。看到別桌都有點,於是我們也忍不住點了來一試的特色蒜蓉塔。店員會過來幫我們處理這個蒜蓉塔。只見他熟練地將慢慢的蒜蓉塞進麵包裏面,然後再剪成四份。麵包有點像
看到這間Mad for Garlic,被店名給吸引了進去。
餐廳環境很舒適,空間感很大,我們被安排到包廂的位置。

第一個主菜是MFG的招牌pizza。
材料有蝦,菠蘿,炸蒜,芝士。
而且菠蘿則令整個pizza的油膩感大大減低。
整體配搭不錯。

我們還多點了一份意粉-蒜頭蟹肉龍蝦意粉。

忌廉和蒜蓉的味道也恰到好處。

看到別桌都有點,於是我們也忍不住點了來一試的特色蒜蓉塔。
店員會過來幫我們處理這個蒜蓉塔。
只見他熟練地將慢慢的蒜蓉塞進麵包裏面,然後再剪成四份。
麵包有點像法包的口感,不過比想象中軟熟。
而且咬開裏面便是慢慢的蒜蓉,絕對是蒜香四溢!

整體來説,這家餐廳的食物質素很不俗,喜歡吃蒜蓉的蒜蓉控絕對不能錯過!
  • 特色蒜蓉塔
  • 蒜頭蟹肉龍蝦意粉
2018-07-30 31 瀏覽
一早聽聞Mad for garlic的水準不錯,恰巧我和朋友們都是愛好重口味的人,於是便相約前來一探究竟。menu選擇很多,而且大多都與蒜頭離不開關係,讓我們十分雀躍。先來的是餐廳的招牌小食,看到差不多每臺都有點來吃。特色蒜蓉塔。上桌的時候果然很像一個塔。餐廳職員待我們拍好照後,便幫我們切開。這個蒜容包香脆可口,有著很重的蒜蓉香氣,確實不錯。蝦菠蘿炸蒜片薄餅。這個薄餅真的很好吃。薄薄的薄命邊位很香脆,薄餅材料有蝦肉、菠蘿、芝士還有重頭戲-大量的炸蒜片。炸蒜片令整個pizza味道提升不少,惹味得不得了!檸檬魷魚韓式意大利飯。與一般的risotto味道比較特別,不屬於很膩的那一種,酸酸的味道反而很惹味很開胃。最後,連甜品也離不開蒜。我們點了tiramisu。這裏的tiramisu采取DIY形式,有趣得多。有意大利手指餅,咖啡,甜酒還有蒜味的忌廉。本來預期蒜味的忌廉味道會很奇怪,沒想到兩者卻出奇地融洽,味道配搭不錯。

先來的是餐廳的招牌小食,看到差不多每臺都有點來吃。
特色蒜蓉塔。
這個蒜容包香脆可口,有著很重的蒜蓉香氣,確實不錯。

蝦菠蘿炸蒜片薄餅。
這個薄餅真的很好吃。
炸蒜片令整個pizza味道提升不少,惹味得不得了!

檸檬魷魚韓式意大利飯。

最後,連甜品也離不開蒜。
我們點了tiramisu。
這裏的tiramisu采取DIY形式,有趣得多。
有意大利手指餅,咖啡,甜酒還有蒜味的忌廉。
2018-07-28 363 瀏覽
奧海城新開左以蒜頭為主打既餐廳,之前係銅鑼灣食過,今日再黎重拾悉日味道訂左枱果然唔同d,有個則邊位坐,方便傾計其實餐廳既空間感非常好,d枱唔會擺得太密,隔離仲有美酒相伴餐紙就有date Dinner 推介六點前離座仲有8折添首先以一道開胃菜作頭盤,八爪魚同蜆都係我既至愛,果汁就係以蕃茄、蒜頭同白酒汁秘製而成,食落都相當辣,蜆肉同八爪魚就可以吸收哂d精華,想飽肚d可以再加埋烘到脆一脆既多士一齊食pizza涵料有蝦、菠蘿,當然唔少得炸蒜片,上面再加左d芝士碎添,咬落脆得黎又有芝士煙煙un un 既口感呢個係之前已經食過,今次再encore,夠哂creamy,又有好多蟹肉同龍蝦肉呢個就係比平時既卡邦尼多左蒜香味,仲有好多蟹肉添咁鍾意食辣既我緊係要叫返個香辣意粉,一黎到就見到大量蒜片鋪左係面啦,意粉炒得乾身,吸哂d蒜味當然個意粉都幾辣,正!呢個飯係即時係你面前炒,原本有隻太陽蛋、蕃茄莎莎同埋來自澳洲既牛肉放係鐵板上,侍應就將佢地大兜亂,炒呀炒,完成左個美味既炒飯食完咁多辣野,又點可以唔飲返杯
訂左枱果然唔同d,有個則邊位坐,方便傾計
其實餐廳既空間感非常好,d枱唔會擺得太密,隔離仲有美酒相伴
餐紙就有date Dinner 推介
六點前離座仲有8折添
蒜頭蕃茄白酒汁炒八爪魚及蜆  配法包片
蝦、菠蘿、炸蒜片mfg招牌意大利薄餅
蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉
呢個就係比平時既卡邦尼多左蒜香味,仲有好多蟹肉添
蒜香卡邦尼意粉
Mfg招牌蒜片墨西哥辣椒銀魚柳炒意粉
當然個意粉都幾辣,正!
熱板澳洲牛肉炒
食完咁多辣野,又點可以唔飲返杯
鮮薄荷冰茶
2018-07-18
蒜頭蕃茄白酒汁炒八爪魚及蜆  配法包片
蝦、菠蘿、炸蒜片mfg招牌意大利薄餅
蒜香卡邦尼意粉
Mfg招牌蒜片墨西哥辣椒銀魚柳炒意粉
鮮薄荷冰茶
2018-07-27 50 瀏覽
上星期為了慶祝爸爸的生日,所以我們就一家人出去慶祝吃飯了,我們去了奧海城吃東西。因為爸爸喜歡吃蒜頭,所以我們就特登帶他去這間韓式的蒜蓉專門店,但他品嚐各種不同的料理。這是卡邦尼意粉,意粉的硬度適中,而且味道很奶油,還有很香的煙肉及芝士味呢!這是龍蝦蟹肉忌廉意粉,這個連爸爸也說很好吃,因為用了他很喜歡的材料就是龍蝦及蟹肉,味道很鮮甜最後我們也叫了牛扒,還有原個蒜頭呢,真的蒜香撲鼻。牛扒我們叫了五成熟,肉質很嫩滑

2018-07-27 368 瀏覽
好蒜之人又一好去處。奧海城二期有間專門食蒜的餐廳,看似是普通西餐廳,但原來是一個韓式的fusion菜餐廳。看看餐牌,全部都以蒜為主的菜式,難怪一入到餐廳就一陣蒜香。餐廳的座位都好闊落,而且樓底高,坐得舒服。先點兩個SET LUNCH,四人同行一人免費,下次叫埋三五知自來仲抵。頭盤的沙律好清新!Floating Ice Ball$58叫了杯特飲,好特別,從來未飲過。裡面的生果球一早就雪到冰,所以飲品可以保持冰涼,而且咬到生果的時候非常之透心涼。Garlic Snowing Pizza$128又脆又薄的餅皮,呀下卜卜聲。上面鋪滿芝士和香炸蒜片,非常之香口。入口啖啖的蒜香,簡直令人上癮。餅皮既脆又煙韌。芝士原來跟蒜是好搭。Tenderloin Steak Ssam$228好吸引的牛肉,半熟裡面還是嫩紅色。一大顆蒜香烤過,增添香氣。加上奶油來吃,非常之滋味。
看看餐牌,全部都以蒜為主的菜式,難怪一入到餐廳就一陣蒜香。
餐廳的座位都好闊落,而且樓底高,坐得舒服。
頭盤的沙律好清新!
Garlic Snowing Pizza$128
Tenderloin Steak Ssam$228
2018-07-23 54 瀏覽
就嚟放暑假啦,炎炎夏日為暑假揭開序幕,首先同阿囡去奧海城行街街順便食下野!我哋呢啲OpenRice之友梗係上黎呢個平台睇吓有咩好嘢食啦!自己都覺得自己好醒目呵呵!見到呢間mad for garlic都幾多人推介好似幾好,一於去睇下有幾發癲先午餐Menu都有幾多選擇喎,我哋揀咗一個Pizza同埋一個烤牛排午餐最喜歡熱辣辣的湯,加分新鮮沙律菜加上獨特的沙律汁Garlic snowing pizza, 係我最愛的薄批另外加的蒜蓉㟷牛排鮮嫩的不得了,加上原個烤蒜頭,滋味無窮配上餃子包餐廳裝潢設計典雅下次要四個人一起來,因為午餐buy four get one free, 抵呀!

最喜歡熱辣辣的湯,加分
新鮮沙律菜加上獨特的沙律汁
Garlic snowing pizza, 係我最愛的薄批
另外加的蒜蓉㟷
牛排鮮嫩的不得了,加上原個烤蒜頭,滋味無窮
配上餃子包
餐廳裝潢設計典雅
2018-07-23 37 瀏覽
今天跟閨蜜慶祝生日加敘舊,因為閨蜜是一個炸蒜片迷,所以我特意選了Madfor Garlic,大食一頓!一進店裡,就覺得餐廳的佈置很西化,很有情調。之前做了資料搜查,我們決定點“MFG招牌蒜片墨西哥辣椒銀魚柳炒意粉”($108) 和“熱板烤MFG招牌肉眼扒配蒜頭山”($288)。 兩道主菜都有大量的炸蒜片,正合我們的口味!“MFG招牌蒜片墨西哥辣椒銀魚柳炒意粉”的炸蒜片是多到把意粉都全掩蓋了,以為碟子不大,意粉的分量不是很夠,但我們錯了!意粉的密度很高,我們兩個女生都每人夾了兩次才KO了它!墨西哥辣椒的味道我覺得不是很辣,不會食到汗流浹背!充滿期待的“熱板烤MFG招牌肉眼扒配蒜頭山”終於來了,我們點了5成熟肉眼扒,一放桌上就聞到牛扒微微燒烤的味道,肉眼扒的表面也是被炸蒜片完全覆蓋,咬下去肉眼扒還是嫩嫩的,肉汁滿滿,跟炸蒜片一起食,不需要任何醬汁配上也很夠味!食了大量的炸蒜片,真的很滿足,食物的品質很高,下次再來光顧試試其他蒜頭食物!
for Garlic,大食一頓!

2018-07-16
慶祝紀念