2018-08-08 82 瀏覽
店名Mad for Garlic 顧名思義是一家專門吃以蒜入饌菜式的餐廳。超喜愛吃蒜的我,自然對這家專吃蒜的餐廳充滿興趣。菜單上幾乎每款菜式都有蒜,最令人意想不到的是竟然甜品都可以加蒜,非常拜服大廚的創造力。凱撒沙律配焗南瓜和脆芝士每顆羅馬生菜被開成兩半,上面蓋滿蒜片。蒜片經油炸過,超級鬆脆。整個配搭雖然簡單,但口味卻很創新,炸蒜片跟凱撒醬汁非常合拍。微辣檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯配醃漬蒜芯菜單上的菜式可以讓客人根據個人口味,選擇要辣與否。我選擇了原味要辣的,辣度輕微,合大眾口味。忌廉醬汁中加入了檸檬汁的元素,檸檬汁完美融和在忌廉汁中,味道不會突兀。飯中除了有魷魚外,還有羽衣甘藍,與飯同吃,甚有口感。蒜香白酒海鮮湯意粉跟上述的菜式一樣,湯意粉可選要不要辣,這次我點了不辣的選擇。意粉湯底味道超鮮甜,蒜香加白酒完美配合。湯意粉省卻了燴意粉的膩感,感覺清新,值得一試!眼闊肚窄,本想試試含蒜的甜品,但卻飽得裝不下,唯有待下回才來品嚐。

超喜愛吃蒜的我,自然對這家專吃蒜的餐廳充滿興趣。

凱撒沙律配焗南瓜和脆芝士
凱撒沙律配焗南瓜和脆芝士

微辣檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯配醃漬蒜芯
微辣檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯配醃漬蒜芯

蒜香白酒海鮮湯意粉
蒜香白酒海鮮湯意粉

2018-07-31
2018-08-07 75 瀏覽
同老友小姐約咗去九龍塘睇超人動畫,呢排好少過嚟行街,睇水牌先知開咗幾多間新餐廳。呢間Mad For Garlic之前係銅鑼灣見過,原來係呢度開咗,咁啱唔駛排隊,梗係9秒9走去攞位食個light dinner!只係2個女仔,我哋叫咗個BBQ  Chicken Ranch Pizza,烤雞胸配上甘甘哋嘅火箭菜,加上香辣嘅BBQ醬,唔錯!朋友叫咗Gin Tonic而我就order 咗呢杯Red Wine Berry Cooler,個人覺得2杯酒都偏淡,可能係冰太多⋯⋯我係Tiramisu Fans,只要見到menu有,我就一定會叫。而呢度ge DIY Tiramisu就將甜品的材料拆開,食客自己用手指餅點咖啡酒,芝士醬去食,但個人鐘意ge Tiramisu 係蛋糕底,加上咁食有好多材料都食/用唔哂,所以嘥咗D但其實今晚人太多大同light dinner,叫ge野食唔係好"蒜",所以都要擇日再"蒜"!

BBQ  Chicken Ranch Pizza

朋友叫咗G
Red  Wine  Berry  Cooler

DIY  Tiramisu

2018-08-04
BBQ  Chicken Ranch Pizza
2018-08-07 69 瀏覽
去又一城行街,之後經過呢間我想試左好耐的餐廳,見仲早未係好多人,決定一於今晚試佢!本身我就幾鍾意食蒜頭,見呢間餐廳主打係蒜頭,未食已經有好感啦!睇到成個Menu好似全部都係有蒜頭係入邊架,果然真係蒜頭主題特色餐廳!!我哋唔係好肚餓,所以都係叫輕食為主。呢個凱薩沙律好特別,成棵菜上上邊鋪滿晒芝士絲同埋蒜片,fresh得黎又幾惹味!另一個前菜叫咗蕃茄汁海鮮,佢係配麵包上嘅。入面有好多蜆同埋八爪魚仔。用咗蒜頭同埋香草mix落個sauce到,好香好開胃!清清地叫左個香蒜檻欖油意粉,好簡單嘅配料,但香口好味!最後叫了個panna cotta,都有蒜頭係面,哈哈!啱哂蒜頭控!滿足!

我哋唔係好肚餓,所以都係叫輕食為主。

呢個凱薩沙律好特別,成棵菜上
上邊鋪滿晒芝士絲同埋蒜片,fresh得黎又幾惹味!

清清地叫左個香蒜檻欖油意粉,好簡單嘅配料,但香口好味!

最後叫了個panna cotta,都有蒜頭係面,
哈哈!啱哂蒜頭控!滿足!
2018-08-06 699 瀏覽
這間餐廳成了我們蒜頭愛好者的聚腳地。每當想吃蒜頭時,我們都會一訪,大吃大喝,朋友笑說蒜頭味驅魔,我就說蒜頭味驅愁。水果茶($58)仍是如此大杯又好喝。其它地方喝的水果茶都加了糖分,讓人不知不覺覺得好喝。這裡的水果茶味道較自然,不會如外面的加入大量糖份,可嚐到青蘋果味的清新。水果茶加入了新鮮水果片,如士多啤梨、藍莓、青蘋果和奇異果。熱板烤MFG招牌肉眼扒配蒜頭山提供美國肉眼($288)、澳洲M9和牛肉眼($438)和頂級韓牛肉眼($528)。吃過這餐廳的美國肉眼,回味無窮,與上次一樣選了七成熟美國肉眼($288)。大量蒜片如以往堆積如山,蒜片下是蒜蓉泥較多,可一口蒜蓉泥一口牛扒。牛扒下層是大洋蔥片和切片磨菇,洋蔥、蒜蓉與牛肉的芳香,勾起以往吃鐵板餐的美好回憶。厚身的肉眼扒依舊是軟硬適中,外層仍是被高温鐵板燙過後的煎脆,如鐵板更熱會更好,可以熱力再燙一燙洋蔥片和切片磨菇。這次甜品選了傳統芝士蛋糕配藍莓醬($68)。芝士蛋糕質感厚實,芝士味濃郁,其附着不少藍莓粒的藍莓醬向來是我喜愛的。吃了如此大份量的肉眼扒,仍抵檔不了我喜愛的藍莓醬和芝士味。啡色的醬汁原來是蒜頭醬。芝士的鹹、藍莓醬的甜和蒜頭

水果茶

熱板烤MFG招牌肉眼扒配蒜頭山(美國肉眼)

傳統芝士蛋糕配藍莓醬

這次甜品選了傳統芝士蛋糕配藍莓醬($68)。芝士蛋糕質感厚實,芝士味濃郁,其附着不少藍莓粒的藍莓醬向來是我喜愛的。吃了如此大份量的肉眼扒,仍抵檔不了我喜愛的藍莓醬和芝士味。啡色的醬汁原來是蒜頭醬。芝士的鹹、藍莓醬的甜和蒜頭醬的濃,三者沒有違和感。吃過豐富的蒜頭餐,煩惱一掃而空。

題外話/補充資料: 加一服務費
2018-07-30
$455.4
水果茶
熱板烤MFG招牌肉眼扒配蒜頭山(美國肉眼)
傳統芝士蛋糕配藍莓醬
2018-08-05 63 瀏覽
今晚best fd話想食扒,而我聽同事推薦呢間食物唔錯,於是去左就大家地點九龍塘間分店,幾多人排隊,我地等左半個鐘!蝦,菠蘿,蒜片招牌薄餅:這個薄餅上面舖滿芝士,配上甜甜的菠蘿,蒜味不會很濃,反而我吃到一點也不膩,而且薄超薄超脆的,不知不覺己吃了半份!烤澳洲牛柳配蒜香芝士忌廉汁原本我地叫左個扒七成熟,個侍應建議五成,因為個鐡板一上己'滋滋'聲,過一分鐘後己再熟兩成,肉質岩岩軟熟嫩滑,不會過熟或過生,配上香滑芝士忌廉汁,更加滋味總結:服務同食物好,下次會再叫一大班朋友品嚐!
今晚best fd話想食扒,而我聽同事推薦呢間[mad for garlic]食物唔錯,於是去左就大家地點九龍塘間分店,幾多人排隊,我地等左半個鐘!

烤澳洲牛柳配蒜香芝士忌廉汁

總結:服務同食物好,下次會再叫一大班朋友品嚐!
2018-08-04 52 瀏覽
Happy Friday 夜晚聚會最開心。之前同閨蜜GM食過一次,最初以為係韓式餐廳,但no no no, 野食並唔韓風。第一次食完兩個女仔都覺得要再泥,就係食後感。中意食包既GM同唔算中意食pizza既自己,一致覺得個雞胸火煎菜pizza超正!今晚同GM同3個女仔再泥,5個女仔叫左兩個pizza, 一個pasta, 一個沙律,一個蒜蓉包,五杯cocktail/mocktail。最後叫左兩個甜品。Pizza 叫番第一次嗰個,另試左個signature garlic xxxx pizza,雞胸pizza唔食辣既朋友應會覺得少辣,但小妹覺得非常ok!雞胸唔會諧,加上火箭菜同韓式辣,好夾!Garlic xxxx pizza (全部都係garlic 嗰款) ,甜甜的清新感,pizza既sauce 係甜甜的蒜味沙律醬,加上菠蘿粒,上面係切到好似蟹肉樣既蒜蓉,整體幾驚喜,三個友人都贊好,但小妹鍾情第一嗰個。沙律叫左Cesar salad, 上菜後Waitor會喺顧客面前撈,中意”意頭野”應該會中意,撈起撈起!蒜蓉包係友人R 提議叫,話好多人推介。試完真驚喜,到而家仲諗緊d整到好似蟹肉樣既蒜是怎樣做
Happy Friday 夜晚聚會最開心。

蒜蓉包係友人R 提議叫,話好多人推介。試完真驚喜,到而家仲諗緊d整到好似蟹肉樣既蒜是怎樣做的!小妹平時唔中意食蒜蓉包,但呢個真係驚喜!遺憾距離小妹太遠,無幫佢影相。

野飲唔講太多,見下圖,下次續。

個半鐘交枱,只能講句,傾得唔夠喉。

1K
2018-08-03 71 瀏覽
星期六放左工約左朋友食飯,去到九龍塘都係五點半,又未餓,所以我地係商場行一會先入座。六點三,可能時間尚早,入面仲有座位,唔洗排隊。餐廳環境幾舒服,但用餐時間得個半鐘。蝦,菠蘿,炸蒜片招牌意大利薄餅 $138十級邪惡呀,滿滿嘅芝士,清新嘅菠蘿減去芝士嘅濟感,再加上脆口嘅炸蒜片,每一啖都大滿足。我地兩個人,我都食左半個。檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯配醃漬蒜芯 $138加左檸檬之後,飯嘅味道變得好清新,好特別,我條舌頭被喚醒了如果魷魚份量再多少少就好喇🙈

蝦,菠蘿,炸蒜片招牌意大利薄餅 $138

檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯配醃漬蒜芯 $138
加左檸檬之後,飯嘅味道變得好清新,好特別,我條舌頭被喚醒了
如果魷魚份量再多少少就好喇🙈
2018-08-02 95 瀏覽
作為蒜頭愛好者的我,今日來到九龍塘又一城的mad for garlic朝聖。一聽餐廳名,就知道是以蒜頭作為主角的餐廳,強烈推薦「蒜頭控」來試試。蒜香忌廉煮鮮活藍青口配法包片,藍青口鮮味十足,而且非常嫩口,忌廉汁中帶有一點點的酒香,配上法包片,簡直是perfect match!熱板烤MFG招牌肉眼扒配蒜頭山(澳洲M9和牛肉眼),澳洲的和牛果然沒有令我失望,肉質鬆軟可口,豐富的肉汁加上一片片的蒜頭,無論口感還是味道都十分出色!蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉,材料方面絕無欺場,啖啖的蟹肉和龍蝦肉,十分爽口彈牙,香得來不會太膩。Tropical fruit tea (peach),水果十分新鮮,啖啖果香,而且不會太甜,感覺十分健康!

2018-08-02 81 瀏覽
感覺九龍塘分店比銅鑼灣的好吃,曾吃過銅鑼灣分店,印象一般,但這次我改觀了。收工等男友下課,八點才吃晚餐,依然滿座。服務周到,倒水收餐都自動自覺蒜香忌廉汁煮鮮活藍青口陪法包片細心提供另一碗盤來盛青口殼 法包沾汁,男友全吃光蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉忌廉汁不會太濃,整體搭配起來讓人一口接一口吃熱板烤MFG 招牌肉眼扒配蒜頭山-澳洲M9和牛肉眼肉特別嫩,容易切開,不太油膩Tropical Fruit Tea with Peach清爽不會死甜,很大一杯,兩人一起喝都喝不完

收工等男友下課,八點才吃晚餐,依然滿座。

服務周到,倒水收餐都自動自覺

蒜香忌廉汁煮鮮活藍青口陪法包片

細心提供另一碗盤來盛青口殼 法包沾汁,男友全吃光

蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉

忌廉汁不會太濃,整體搭配起來讓人一口接一口吃

熱板烤MFG 招牌肉眼扒配蒜頭山-澳洲M9和牛肉眼

肉特別嫩,容易切開,不太油膩

Tropical Fruit Tea with Peach

清爽不會死甜,很大一杯,兩人一起喝都喝不完
2018-07-30 180 瀏覽
呢幾日天氣實在熱, 所以想去同地鐵有駁通道既又一城, 見倒有以蒜頭做主題既餐廳, 就心動黎試下!餐廳本身係商場走廊位, 不過人流唔算太多, 而且我地2.30先入座, 所以環保尚算清靜. 唔知呢間餐廳開左幾耐, 餐具同枱凳都幾新淨, 真係好唔錯!叫左個波菜仔煙肉沙律$108: 非常有驚喜, 上邊舖滿炸到金黃鬆脆既蒜片, 蒜片冇油益味, 好新鮮, 加埋煙肉粒鹹鹹地, 同下邊波菜仔一齊食已經好夠味, 連醬都唔洗落!頭盆仲叩左MFG特色蒜蓉包塔$48, 一樣有驚喜! 首先上菜時侍應有勁細心咁用刀叉幫將蒜蓉同包夾埋一齊, 仲切開四塊比我地, 另外味道同服務一樣好, 包外脆內軟, 蒜溶足料味濃, 係簡單既味道但非常好味!!另外叫左MFG招牌薄餅$138, 上邊一樣有沙律既炸蒜片, 仲有好多芝士係面頭, 蝦係雪藏蝦, 但PIZZA上有千島醬令到個PIZZA甜甜鹹鹹, 幾惹味.最後叫左蒜香忌廉汁蟹肉龍蝦肉意粉$168, 意粉彈牙有口感, 火候到位, 蟹肉龍蝦肉份量都多, 每啖意粉都夾倒有肉, 忌廉汁有龍蝦味, 但同一般白汁差唔多, 蟹肉食唔倒太多, 只食倒蟹柳, 這點美中不足.其實我地只有兩個人食,
其實我地只有兩個人食, 以為韓式西餐碟頭細, 叫左4碟野食, 但原來碟頭很大, 結果飽到晚餐都冇食!!

另外值得一提服務員非常之有禮貌, 同酒店果D差唔多, 值得一讚!!
蒜香忌廉汁蟹肉龍蝦肉意粉
波菜仔煙肉沙律
MFG特色蒜蓉包塔
MFG招牌薄餅
題外話/補充資料: 不知道是否太重口味, 就算食左薄荷糖, 口氣維持到第二日先散去, 而且仍然好口乾, 可能調味太重.
2018-07-29
蒜香忌廉汁蟹肉龍蝦肉意粉
波菜仔煙肉沙律
MFG特色蒜蓉包塔
MFG招牌薄餅
2018-07-28 90 瀏覽
Mad for Garlic餐廳喺又一城商場入面,好方便。蒜頭蕃茄白酒汁炒八爪魚除有八爪魚外仲有蜆喺入面,原隻八爪魚仔煮得好入味,配埋4件法包,用法包去點埋啲汁黎食仲好味,4件包唔多夠喉,下次應該再叫多客法包,唔好浪費左啲汁。香辣三重蒜味海鮮意粉呢個意粉有海蝦同八爪魚仔,有蒜香之餘但其實都幾辣,不過辣得黎又超野味,好吸引好好味,而啲蝦係已去殼,食起黎好方便。蒜香羊架舖滿香蒜既羊架好林有肉汁,有類似薯蓉青瓜蓉既野墊底(酸酸地),原來啲蒜粒都幾好食,唔會好似平時炒菜嗰啲咁勁蒜味,怕蒜既人都一定要試試。
Mad for Garlic

餐廳喺又一城商場入面,好方便。

蒜頭蕃茄白酒汁炒八爪魚

香辣三重蒜味海鮮意粉

蒜香羊架
2018-07-27 72 瀏覽
喺又一城行到攰,搵咗間餐廳食飯兼坐低休息下。見呢間餐廳用蒜做主題幾特別,所以決定入去食。食物選擇唔少,我地叫咗一個pizza(唔小心del咗張相,所以介紹唔到),仲有意粉同炒飯。點咗既意粉係蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉,整體味道唔錯,蒜味唔算太重,不過餐牌講明係蟹肉,但蟹肉就只係普通蟹柳。而呢碟係特色醃漬蒜頭炒韓國牛油飯,好鍾意佢d飯口感煙韌而且夠入味,再加上五隻鮮甜爽口既蝦,令人忍唔住一口接一口咁食!
食物選擇唔少,我地叫咗一個pizza(唔小心del咗張相
,所以介紹唔到),仲有意粉同炒飯。
  • MFG特色醃漬蒜頭炒韓國牛肉飯
2018-07-27 89 瀏覽
上星期約咗就快落莊嘅朋友同佢食飯,佢終於chur完,想食番餐好嘅,就過左黎呢度。嗰日係平日8點幾左右,但都有唔少人排隊,睇黎好有人氣。朋友叫左個熱板澳洲牛肉炒韓國牛油飯 配太陽蛋及蕃茄莎莎($138)。牛肉好香,d飯好重牛油味,加配側邊脆卜卜嘅綠色粒粒(係太陽花籽定蒜粒???🤔),口感好特別。我就叫左個微辣檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯 配醃漬蒜芯($138)。食之前我有揸到大量檸檬汁落去,食落唔覺辣,但少少酸,可能加太多😂不過依然好食,最特別係d醃漬蒜芯撈左入飯裏面,初頭咬到以為係薯仔粒,後尾再望番餐牌先發現係蒜,因為完全唔覺有蒜嗰陣辣臭味,好入得口,正😀鮮露絲瑪莉冰茶($42)鮮薄荷冰茶($42),飲品都係偏清新,係想幫大家清下蒜臭味?最後仲叫左蒜頭香蕉朱古力醬薄餅 配自家製雲呢拿雪糕($88)。呢個好似幾出名,網上間中都會見到人食。佢d蒜似乎係有特別處理過(我估係用糖煮下???),大粒但食落又唔覺好似平時嗰d咁辣,雖然仲有少少咸,但同朱古力都好夾,加上雪糕可以再中和一下佢陣味,所以食落都幾好食,怪唔得知咁hit。最後埋單,唔洗$500,價格適中,因為質素都好高,所以都可以接受,幾好幾好

熱板澳洲牛肉炒韓國牛油飯 配太陽蛋及蕃茄莎莎

微辣檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯 配醃漬蒜芯

鮮露絲瑪莉冰茶($42)
鮮露絲瑪莉冰茶

鮮薄荷冰茶

蒜頭香蕉朱古力醬薄餅 配自家製雲呢拿雪糕

最後埋單,唔洗$500,價格適中,因為質素都好高,所以都可以接受,幾好幾好,有機會再去😉
2018-07-19
  • 蒜頭香蕉朱古力醬薄餅配自家製雲呢拿雪糕
  • 微辣檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯配醃漬蒜芯
  • 熱板澳洲牛肉炒韓國牛油飯配太陽蛋及蕃茄莎莎
2018-07-24 126 瀏覽
呢間餐廳好特別用蒜頭嚟做主題,我諗應該所有菜式都有蒜頭,連甜品都唔例外!但奇就奇在食完係唔會覺得口臭㗎招牌Pizza上面放滿晒集香咗嘅乾蒜頭片,Pizza底做到好薄,連埋乾蒜頭片成個口感都非常之脆卜卜,新鮮出爐芝士可以拉絲。跟住其實其他我都已經唔係好記得佢個名係咩,雖然佢全部都係用蒜頭做主題,但係佢每個菜式嘅味道都唔一樣。最意想不到係原來蒜頭做甜品都係咁出色,醃漬左嘅蒜頭從雲呢拿雪糕嘅味道非常之夾!

招牌pizza
新鮮出爐芝士可以拉絲。
招牌pizza
  • Garlic Snowing Pizza
2018-07-22 133 瀏覽
成日都約人係九龍塘食飯既我,已經當Mad for Garlic係我既飯堂。由佢上年開張到依家,約人係呢個商場食飯的話,都唔洗諗就食呢間,因為本身我都係好鐘意食Garlic平時夜晚七八點walk-in都要等位,今日早左少少去就即刻入得主餐牌如下:除了散叫,仲可以叫2人或者4人set dinner~不過今次我失左預算,約左個唔食蒜既朋友黎Mad for Garlic...所以無叫到我每次黎都必食既Garlic Snowing Pizza今次叫左Gorgonzola Cheese Pizza ($158)每款pizza都係12‘’,批底係crispy個款。呢款pizza係藍芝士配蜜糖,唔加蜜糖就咁食的話,藍芝士既味道好重,岩晒我呢個芝士怪加左蜜糖之後感覺就完全唔同,會有陣陣花蜜既甜味係個口度,如果唔鍾意藍芝士獨有既芝士味,可以加點蜜糖就中和返藍芝士既濃味~Crab & Lobster Pasta ($168)蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉啖啖肉、個汁又creamy,好少餐廳會有咁多蟹肉同龍蝦肉!!!
成日都約人係九龍塘食飯既我,
已經當Mad for Garlic係我既飯堂。

由佢上年開張到依家,
約人係呢個商場食飯的話,
都唔洗諗就食呢間,
因為本身我都係好鐘意食Garlic

平時夜晚七八點walk-in都要等位,
今日早左少少去就即刻入得

主餐牌如下:

除了散叫,仲可以叫2人或者4人set dinner~

不過今次我失左預算,
約左個唔食蒜既朋友黎Mad for Garlic...

每款pizza都係12‘’,批底係crispy個款。
呢款pizza係藍芝士配蜜糖,
唔加蜜糖就咁食的話,
藍芝士既味道好重,
岩晒我呢個芝士怪

加左蜜糖之後感覺就完全唔同,
會有陣陣花蜜既甜味係個口度,
如果唔鍾意藍芝士獨有既芝士味,
可以加點蜜糖就中和返藍芝士既濃味~

Crab & Lobster Pasta ($168)
蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉
啖啖肉、個汁又creamy,
好少餐廳會有咁多蟹肉同龍蝦肉!!!
2018-07-19
  • 蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉