2016-05-11 270 瀏覽
約左好耐無見既朋友食飯順便俾手信佢我自己住附近, 佢又咁岩黎開呢頭見佢係識食之人, 睇佢有咩推介下我食佢揀左呢間令我十分驚喜既M3 ITALIAN間餐廳晌沙田圍火車站直行就到因為之前BOOK左位, 等左唔係好耐就入座先飲左雜菌湯, 好重味, 足料! 我地2個掛住講又好肚餓所以唔記得左影相之後食左個辣肉腸青口, 醒胃之選。又係太餓所以無影相重點黎啦火箭菜帶子墨魚汁意大利飯火箭菜鮮, 帶子唔太油, 飯的軟硬適中, 3樣混埋一齊食既口感良好重頭戲乳豬皮脆肉嫩, 減肥都要留返下餐。紅椰菜配菜個人黎講十分喜歡甜品范冰冰梳乎里同范冰冰一樣咁彈, 穩陣之選不得不提, 餐廳的服務生水準甚高難得既係細心周到, FEEL得到既體貼價錢合理
約左好耐無見既朋友食飯順便俾手信佢
我自己住附近, 佢又咁岩黎開呢頭
見佢係識食之人, 睇佢有咩推介下我食
佢揀左呢間令我十分驚喜既M3 ITALIAN

間餐廳晌沙田圍火車站直行就到
因為之前BOOK左位, 等左唔係好耐就入座

之後食左個辣肉腸青口, 醒胃之選。又係太餓所以無影相

重點黎啦
火箭菜帶子墨魚汁意大利飯

重頭戲
乳豬
皮脆肉嫩, 減肥都要留返下餐。紅椰菜配菜個人黎講十分喜歡
甜品范冰冰梳乎里
同范冰冰一樣咁彈, 穩陣之選

不得不提, 餐廳的服務生水準甚高
難得既係細心周到, FEEL得到既體貼

價錢合理
2016-05-01
5 分鐘 (堂食)
  • 乳豬
2016-05-11 262 瀏覽
今日買左飛同細佬去新城市睇戲,未夠中時落左樓下搵食先!見呢間意大利野幾正,又唔洗排隊,就入去歎下。六點幾,人流唔多。我地輕輕叫少少野食,飲杯酒 傾下計。呢度環境雖然平民,但幾舒服。我地點左一打法國生蠔。入口肥美,好creamy,礦物味重。而且裙邊色澤光亮,睇得出好新鮮,食落果然冇令我失望!跟住叫左客巴拿馬火腿意大利薄餅。芝士心既餅底,配上香濃既巴拿馬火腿同蜜瓜,簡直係perfect! 我一個人可以食哂成個批 哈哈。我地每人叫左杯比利時手造啤酒,味道不錯,幾特別!好快歎完餐意大利菜我地就出發去睇戲了!值得一讚既係服務生既態度,細心又有效率。好值得再幫襯!
今日買左飛同細佬去新城市睇戲,未夠中時落左樓下搵食先!

見呢間意大利野幾正,又唔洗排隊,就入去歎下。

我地每人叫左杯比利時手造啤酒,味道不錯,幾特別!

2016-05-09 302 瀏覽
路過沙田,想找一個静的地方午餐。看見這餐廳很多好評便試一下,二時到餐廳。三時休息。二時四十五分便離開音樂不錯,地方很大舒服。當時只有幾位客人,提出坐梳化位,侍應好像不大願意。餐牌寫沙律,湯二選一,但又加錢?點了菜後到了洗手間,出来後主菜到。。快。漏了湯。磨菇湯很濃,欠了香味。。麵包凍。問才有牛油,喝完湯主菜又凍咗,魚有點腥。。菜,意粉質感不錯吃完了主菜,侍應忙於準備晚市,经過也没收湯碗,不是先招呼午市客人?熱飲到了,又要問才有糖。。有説不好意思。。是否主動點?食物,環境舒適,感覺麻麻
感覺麻麻

爐魚

2016-05-09 224 瀏覽
男友話屋企樓下開左間意大利餐廳,開左一排都未有機會試;今晚收工就接埋我一齊去試。可能因為閒日關係,而且8點多,人唔算多。我地被安排坐係靠牆既二人枱,自成一角,好寧靜好舒適。我地點左個沙律,生蠔同牛扒試一試!呢個煙燻原隻帶子沙律超級正!!原隻帶子大大粒~不但無雪藏味,而且入口彈牙,啖啖肉新鮮爽口火箭菜伴上溫泉蛋蛋汁,真係無敵呢款生蠔係店員介紹的。肉質豐厚,海水味重,鮮甜無比。入口滑嘟嘟,食完一隻又一隻,半打真係唔夠!!起碼一人一打最後係安格斯西冷牛扒,我地叫左五成熟。煮得岩岩好,切開肉汁仲保存得好好,入口好juicy, 唔韌,好好味我地另外每人叫左杯餐廳推介既手制啤酒,酒味獨特,麥味重,而且價錢都係四十幾蚊杯,好抵飲。本來仲諗住試下甜品架,但已經食到飽飽食唔落喇,哈。呢度意大利菜又好味,價錢又合理,真係食多幾餐都得呀!

我地點左個沙律,生蠔同牛扒試一試!
新鮮爽口火箭菜伴上溫泉蛋蛋汁,真係無敵

2016-05-08 198 瀏覽
經朋友介紹,今日試下呢間西餐廳,叫m3,好易記!入到去,較暗嘅環境真的會較浪漫一些,一張張四方大桌,配上紅白格仔枱布,幾有外國休閒感覺!我自己嗌左烤安格斯西冷扒配露荀苗,焗蒜頭,長薯仔,另加$60就可以跟餐配餐湯同甜品!我要左五成熟,覺得都岩岩好!肉汁豐富,好有牛肉味道!吾會太un!扒嘅份量都好大份,焗蒜頭係第一次食,不過不是本人喜好,而薯仔都做得好好食,食完呢碟扒係覺得好飽!至於甜品,我嗌左朱古力心太軟併雪糕,好好味丫!個貌相已經好吸引,一開心太軟,勁多流心,朱古力吾算好甜,係我喜歡嘅甜度,心太軟熱熱的,加上雪糕好食,而且個皮又焗得好好,總知好味道!!整體價錢吾算貴,而環境服務都好,野食係好食同用料好,會再光顧!
經朋友介紹,今日試下呢間西餐廳,叫m3,好易記!
2016-05-08 166 瀏覽
“沙田!這個地方給我一家有很多快樂的回憶,小時候居住這裏,後來搬遷後再也很少來這裏了,明天家人要上機離開香港了,我題議了到沙田一遊,重拾愉快回憶~四周圍遊遊,不經不覺已晚上了,找到了這家意式菜餐廳M3,可說是為今天的遊歷增添幾分的色彩呢!•是日精選之生蠔簡簡單單滴小許檸檬汁,享受原味帶來鮮甜重海水味的快感。•煙燻北海道帶子沙律帶子只是微微燒兩面,裏面還是軟綿綿,溏心蛋很出色,蛋汁伴上雜菜吃每一口都變得不單調。•烤安格斯西冷扒汁濃淡適中,烤煮時鎖得住肉汁,唯柯打五成熟,切開時熟了少許,可能是我一家“相機食先的壞習慣影響了,哈哈。PS.店内員工親切有禮“快樂時間過得特別快,這晚就這樣一家人充滿歡笑聲渡過了。

•是日精選之生蠔

簡簡單單滴小許檸檬汁,享受原味帶來鮮甜重海水味的快感。
•煙燻北海道帶子沙律

•烤安格斯西冷扒

PS.店内員工親切有禮

“快樂時間過得特別快,這晚就這樣一家人充滿歡笑聲渡過了。
2016-05-07 170 瀏覽
平時好少黎沙田圍但見openrice咁多好評一於黎試下今日星期六 都幾多人 由6點半到8點半都滿座好多一家大細都黎食叫左個四式芝士薄餅薄餅好脆好薄身我比較鍾意薄身,輕盈d,易入口厚身既話會硬,仲會好快飽四重芝士食落好香口一咬開仲有拉絲既效果食得好開心~~~乳豬都好正,外脆內軟個皮好香脆,燒到金黃色啱啱好食落去會聽到清脆既卜卜聲當大家覺得食乳豬既精髓都應該係個皮度啦點知,今次好有驚喜入面d肉好林好嫩,大大舊肉,好滿足肉質嫩到令我諗起好似四寶鴨咁滑肉質靚到可以一撕撕拆開中間有少少脂肪 豐富乳豬既香味伴碟亦唔簡單 係薯蓉 而唔係一件件薯仔輕,滑,唔會覺得heavy薯蓉加乳豬同一啖咬落去真係另一番滋味食左咁多正野,飲返杯Lime soda一開始覺得好酸原來糖漿未撈埋撈好就冇問題好開胃~~
平時好少黎沙田圍
但見openrice咁多好評
一於黎試下

今日星期六 都幾多人
由6點半到8點半都滿座
好多一家大細都黎食

叫左個四式芝士薄餅
薄餅好脆好薄身
我比較鍾意薄身,輕盈d,易入口
厚身既話會硬,仲會好快飽
四重芝士食落好香口
一咬開仲有拉絲既效果
食得好開心~~~

乳豬都好正,外脆內軟
個皮好香脆,燒到金黃色啱啱好
食落去會聽到清脆既卜卜聲
當大家覺得食乳豬既精髓都應該係個皮度啦
點知,今次好有驚喜
入面d肉好林好嫩,大大舊肉,好滿足
肉質嫩到令我諗起好似四寶鴨咁滑
肉質靚到可以一撕撕拆開
中間有少少脂肪 豐富乳豬既香味
伴碟亦唔簡單 係薯蓉
而唔係一件件薯仔
輕,滑,唔會覺得heavy
薯蓉加乳豬同一啖咬落去

原來糖漿未撈埋
撈好就冇問題
好開胃~~
2016-05-07 233 瀏覽
跟友人在沙田辦完事,不約而同想找個地方把酒談心,然而卻不熟悉沙田區,於是打開“開飯啦openrice,找附近有什麼地方適合把酒談心,這程式真的很方便好用,很多選擇,最後找到這間M3,走進店内暗黃柔和的燈光令人感覺很舒服,餐桌配上紅白格子的桌布,不失格調...看著餐牌花多眼亂,不知點什麼好之時,員工很體貼介紹了一些餐廳不錯的手作啤酒,很特別,真的不錯,還有點了是日時令生蠔佐酒!- 餐廳內掛的畫跟橫裝成很好的配搭- 很香的麦味,入口有種像桂花味的味道,酒夠冰凍- 味較濃,甘醇,一大口喝下,真的好像把煩惱一掃而空了- 時令生蠔,肥美新鮮,奉上的醬很特別,微微酸酸辣辣的,兩者的味道很夾

- 餐廳內掛的畫跟橫裝成很好的配搭
- 很香的麦味,入口有種像桂花味的味道,酒夠冰凍
- 味較濃,甘醇,一大口喝下,真的好像把煩惱一掃而空了

2016-05-04 346 瀏覽
今天我放假,但是女朋友沒有空,不想無聊在家,所以一個人去新界逛!本身是想去馬鞍山,但是又覺得太遠了,所以在沙田圍就下了車。走沒多遠就看到門口全是人的M3 Italian,拿了飛卻不想等位,在附近走了一圈也沒有特別想食,所以又回到M3了!因為剛才叫過了,要再等等!所以就影一下門外的餐牌!發現食物款式也很多,花多眼亂呢!甫入門,侍應就招待我坐在可以看到廚師的位置。我叫了一客墨魚仔墨汁意大利飯。($138)本來想說這個份量,堂堂一個大男人應該要再食宵夜,但是出奇地都夠。我是很喜歡吃這種Risotto的,用墨魚汁煮成,十分有風味,軟熟的意大利飯,很鮮味!墨魚仔數量多,有四大塊,有種食夠本的感覺!再配上火箭菜的配搭令到整個飯不會膩。Raspberry beer($46)好少量的酒精成份,十分易入口,入口時清爽,亦帶有微微的甜味,只是帶些少酸澀,而且苦味低,配上墨魚仔墨汁意大利飯,是個剛剛好的配搭。因為一個人來吃,所以吃完就走了,但是這裡環境很舒服、暗暗的,很適合二人來撐枱腳,下次到附近遊玩,一定會帶女朋友再來吃!

本身是想去馬鞍山,但是又覺得太遠了,所以在沙田圍就下了車。

發現食物款式也很多,花多眼亂呢!
甫入門,侍應就招待我坐在可以看到廚師的位置。
我叫了一客墨魚仔墨汁意大利飯。($138)

Raspberry beer($46)

2016-04-20
  • 墨魚仔墨汁意大利飯
2016-05-02 287 瀏覽
呢間西班牙餐廳d野好好味附近冇咩西班牙野食所以就揀呢間6點半已經大把人訂左位好彩早d黎,如果唔係要等位喇揭開餐牌樣樣都好想食叫左白酒忌廉汁青口、羊架兩樣都超正!!!!!我好欣賞碟青口,真心正!!!!!!忌廉汁好creamy好juicy,唔會杰好味到當湯飲都得食得出有好多洋蔥,奶,忌廉,香草,芝士粉係我至愛既配搭!!!青口隻隻都好嫩唔似平時食開個d咁煙韌好清甜,一粒沙都冇,可以放心食羊架亦係我至愛好厚肉,好嫩平時就算買d靚羊架自己焗或者煎都總會有少少鞋但係呢度食一d都唔鞋,好嫩食羊架一定要有少少脂肪係中間先夠香再加少少芥末汁,唔會蓋過羊既香味,簡直係完美既組合!!!加60蚊跟餐仲有碗磨菇湯+甜品甜品叫左個蛋餅,幾特別個汁有少少酸,可以消濟唔錯架~~~一於下次再黎,想食下牛扒
呢間西班牙餐廳d野好好味

附近冇咩西班牙野食
所以就揀呢間
6點半已經大把人訂左位

好彩早d黎,如果唔係要等位喇

揭開餐牌樣樣都好想食

叫左白酒忌廉汁青口、羊架

兩樣都超正!!!!!

我好欣賞碟青口,真心正!!!!!!
忌廉汁好creamy好juicy,唔會杰

好味到當湯飲都得

食得出有好多洋蔥,奶,

忌廉,香草,芝士粉

係我至愛既配搭!!!

青口隻隻都好嫩

唔似平時食開個d咁煙韌

好清甜,一粒沙都冇,可以放心食

羊架亦係我至愛
好厚肉,好嫩

平時就算買d靚羊架自己焗或者煎

都總會有少少鞋

但係呢度食一d都唔鞋,好嫩

食羊架一定要有少少脂肪係中間先夠香

再加少少芥末汁,

唔會蓋過羊既香味,

簡直係完美既組合!!!

加60蚊跟餐仲有碗磨菇湯+甜品
甜品叫左個蛋餅,幾特別

個汁有少少酸,可以消濟

唔錯架~~~
一於下次再黎,想食下牛扒
  • 白酒藍青口
  • 羊架
  • 西班牙燒乳豬
2016-05-02 518 瀏覽
位於沙田的M3餐廳,環境舒適氣氛一流,前菜點了白酒忌廉藍青口($148):酒味不濃帶點酒清香,大大隻青口配以香濃忌廉,入口香甜,肉質肥美多汁,爽口帶海鮮的鮮甜味,值得一試。肉醬千層麵配香草醬($108):肉醬味道香濃而不油膩,千層麵爽滑,吸收了香濃肉醬汁後十分味美。四式芝士薄餅(金文畢、車打,水牛芝士,藍芝士:$108):這款薄餅芝味香濃,煙韌拉絲,薄餅底薄香脆與香軟煙韌的芝士交織出豐富的口感,十分惹味,愛吃芝士的人不可錯過。烤加拿大豬鞍(12安士)配燒什菜及辣墨西哥汁($198):經香烤後的大豬鞍外表香脆,但內裏出奇地肉汁豐富,豬肉肉質鮮嫩,香料入味,配以特製燒汁進食,更特出了豬味的香濃,值得一讚。餐飲點了清香甜美青萍果汁($28)和香濃提神的凍Cappuccino($30),咖啡味道香濃,入口口感柔軟細嫩。整體而言,M3餐廳環境舒適,氣氛一流,菜式味道不錯,侍應服務態度友善,收費入理,是一間三伍知己聚餐的好去處。

2016-04-27 771 瀏覽
M3整體食物水準好好,最初見餐飽仔細細個,想用牛油,但無提供,但咬落去有驚喜,好香好鬆軟(由於餐飽仔唔起眼,已放30分鐘以上,仍然鬆軟好香!其次叫左個肉眼扒,肉汁香濃,加錢有餐湯連甜品,甜品我點了「心太軟」由於即整既關係,等候耐小小,味道不錯,配上雲呢拿雪糕,真係絕配! 另外一提,我一行4人主要傾計為主, 就算我地傾到已埋單後繼續坐左30分鐘(因為掛住傾已經無睇時間)餐廳員工都會耐心等待,從沒有趕走客人關門既意思,值得一讚
M3整體食物水準好好,最初見餐飽仔細細個,想用牛油,但無提供,但咬落去有驚喜,好香好鬆軟(由於餐飽仔唔起眼,已放30分鐘以上,仍然鬆軟好香!其次叫左個肉眼扒,肉汁香濃,加錢有餐湯連甜品甜品我點了「心太軟」由於即整既關係,等候耐小小,味道不錯,配上雲呢拿雪糕,真係絕配! 另外一提,我一行4人主要傾計為主, 就算我地傾到已埋單後繼續坐左30分鐘(因為掛住傾已經無睇時間)餐廳員工都會耐心等待,從沒有趕走客人關門既意思,值得一讚
2016-04-23
3 分鐘 (堂食)
2016-04-25 753 瀏覽
一年之前黎食過,念念不忘,咁啱去開河畔花園做野,就約埋同事入去再試下喇。 打開個menu看,比一年前好像改動過,不過改變後其實菜式都幾大路,樣樣都好似幾好食咁,攪到我都有啲選擇困難。為左想試多d野,決定同同事share食兩個main course。我揀左牛柳五成熟配煎鵝肝、同事揀左羊架八成熟配薯菜。 侍應細心問係咪要分開上,因為一齊上的話share食都整到d野凍左,呢個值得加分。先黎個牛柳配煎鵝肝,食左牛柳先,我個人真係好鍾意食五成熟牛扒,因為貪佢肉汁唔會好流失,但係又唔好話血淋淋咁,呢度就真係恰到好處,剛剛熟,肉汁鎖得住,淋淋地唔韌,其實重點係佢真係好香。個鵝肝佢亦都整得好好,唔油,而且味道亦不錯。另外佢亦有一個薯茸係跟埋既,個薯茸好有香草味,配搭個主菜都幾match。佢整個賣相其實都唔錯,d野放得幾有心思。 另外一個main course係羊架八成熟配薯菜,佢個羊架好大舊,味道真係幾好,同樣地咬落去好有肉汁,肉質好嫩,而且唔肥,不錯不錯。其實我仲欣賞佢d配菜,因為佢有薯仔、小小茄子同瓜,感覺幾有特色。 總括黎講,呢間野能保持水準喎,下次可以試下其他野!

打開個menu看,比一年前好像改動過,
不過改變後其實菜式都幾大路,樣樣都好似幾好食咁,
攪到我都有啲選擇困難。

我揀左牛柳五成熟配煎鵝肝、同事揀左羊架八成熟配薯菜。

先黎個牛柳配煎鵝肝,食左牛柳先,
我個人真係好鍾意食五成熟牛扒,
因為貪佢肉汁唔會好流失,
但係又唔好話血淋淋咁,
呢度就真係恰到好處,剛剛熟,肉汁鎖得住,
淋淋地唔韌,其實重點係佢真係好香。

個鵝肝佢亦都整得好好,唔油,而且味道亦不錯。
另外佢亦有一個薯茸係跟埋既,個薯茸好有香草味,
配搭個主菜都幾match。
佢整個賣相其實都唔錯,d野放得幾有心思。
味道真係幾好,同樣地咬落去好有肉汁,
肉質好嫩,而且唔肥,不錯不錯。

總括黎講,呢間野能保持水準喎,下次可以試下其他野!
2016-04-24 636 瀏覽
今晚好友團聚於呢間意大利餐廳M3.環境好舒服,生活節奏突然隨著音樂慢慢放慢落黎,我地點左沙律,牛扒,同千層面,一件件藝術品上黎,真係有點兒⑤捨得食呢個什菜沙律好特別,配有香草燒雞,挪威煙三文魚,帕爾馬火腿,羊奶芝士,番茄乾,火箭菜,麵包粒,瓜子,配特製意大利黑醋,沙拉醬,隨你喜歡落或⑤落,正到暈,味道特別又健康呢個分量真係夠4人食,7成熟剛剛好,⑤會太韌,半肥瘦令到肉質好嫩滑,露筍苗好嫩無渣,整個配搭好清,牛汁好多牛味好濃!第一次食到⑤膩的肉醬千層面,可能配有香草醬去調和茄醬,令到味道剛剛好,面質好有嚼頭,蛋味好濃,細心到配合沙律菜一齊食,一定唔會漏,好好味最後我地一直傾到打烊,都無趕我地走,真係很喜歡呢間餐廳的服務態度,而且食物好味又健康
M3沙律
烤安格斯肉眼扒配露筍苗焗蒜頭及長薯仔
肉醬千層面配香草醬

2016-04-23
5 分鐘 (堂食)
M3沙律
烤安格斯肉眼扒配露筍苗焗蒜頭及長薯仔
2016-04-24 489 瀏覽
最近同屋企人係沙田圍試左間意式餐廳,地鋪黎既,都算幾易揾。我地星期五晚去食,都幾多人,所以要等一陣先有位。間舖雖然唔係好大,但坐落唔會好侷促,加上啲燈光暗暗地,都幾好氣氛,未食野先食環境麻哈哈! 睇翻餐牌,啲前菜幾十蚊到。main course大約百幾蚊,價錢都ok,唔會太貴。我地先叫左個Caesar Salad salad上有一個溏心蛋,撈勻一齊食好正!煙肉又脆口,幾樣材料撈埋一齊,好清新又健康!main course本身想食牛,但個waitress介紹話個燒乳豬唔錯。見佢講到好吸引咁,我地最後聽左佢講。點知真係有啲驚喜喎!個樣有啲似豬手,但個皮好脆。啲肉又做到好嫩滑,又保留到啲肉汁,加上唔會好咸,點埋啲醬汁食就啱啱好。食完會想再encore 😎 ,旁邊仲配有我最愛既薯蓉,吸哂啲肉汁,好味又飽肚^^ !另外因為我呀媽鍾意食魚,我地叫埋個推介既煙燻三文魚,都唔錯。我不嬲都好鍾意用煙燻做法既菜式,佢上面仲要配埋隻流心蛋。濃濃既蛋汁可以令魚肉食落口更滑更香。三文魚味好濃郁,魚肉花小許油脂,食落有啲骨膠原嘅感覺,正!面頭又燒得夠哂香脆。整體黎講啲野都幾好食,我地唔系叫好多,但都幾夠飽,份量
最近同屋企人係沙田圍試左間意式餐廳,地鋪黎既,都算幾易揾。

我地星期五晚去食,都幾多人,所以要等一陣先有位。

睇翻餐牌,啲前菜幾十蚊到。

main course大約百幾蚊,價錢都ok,唔會太貴。

我地先叫左個Caesar Salad
salad上有一個溏心蛋,撈勻一齊食好正!

煙肉又脆口,幾樣材料撈埋一齊,好清新又健康!

見佢講到好吸引咁,我地最後聽左佢講。點知真係有啲驚喜喎

!個樣有啲似豬手,但個皮好脆。

我不嬲都好鍾意用煙燻做法既菜式,佢上面仲要配埋隻流心蛋。

濃濃既蛋汁可以令魚肉食落口更滑更香。

整體黎講啲野都幾好食,我地唔系叫好多,但都幾夠飽,份量好足夠。

下次有機會試埋佢啲Pasta先!
2016-04-15
15 分鐘 (堂食)