2017-09-20 48 瀏覽
M3 Italian是一間好評如潮的意大利餐廳, 由沙田的第一間店鋪開始, 現已在大圍開了分店, 之前也試過沙田店,覺得水準還不錯, 就趁這晚人在大圍,專程來這裡試試吧。約晚上七時半來到,餐廳內的環境不錯而且簡單企理, 氣氛輕鬆隨意,很切合意大利菜的風格, 就是當日所見人客也不少。拿餐牌一看, 食物分幾欄的列在內,選擇也算多。飲品方面, 點了一杯橙汁, 為炎熱的天氣消消暑, 感覺唔錯。餐牌上有一味令我有興趣的小食意式炸雞翼,每隻都炸得外層香脆無比, 但內裡的雞肉還是嫩滑和肉汁豐富。總不能錯過這裡的薄餅吧, 送來的就是帕爾瑪火腿火箭菜薄餅,薄餅底烘得比較乾身而外層微脆,口感較爽脆也有麵粉香味, 帕爾瑪火腿帶有豐富的鹹香味。
餐牌上有一味令我有興趣的小食意式炸雞,每隻都炸得外層香脆無比, 但內裡的雞肉還是嫩滑和肉汁豐富。
2017-09-20 70 瀏覽
   黎到大圍食lunch!依到lunch set都幾唔鐵,地方又大,坐得幾舒服1. 野菌薄餅 $60評分:7/10薄餅係薄身,食落係幾脆口,面頭滿佈野菌🤗食落幾香架2. 忌廉蘑菇煙肉意大利粉 $52評分:7/10食落幾好既意大利粉,醬汁幾濃同食落creamy,但又唔會話好滯☝🏻加埋煙肉同蘑菇,食落幾香口兼唔會太單調3. 燒法國春雞配野菌燒汁 $80評分:6.5/10燒雞😍雞皮幾香,肉幾嫩口,但味道上有少許單調🙈可選配薯菜,飯或意粉😻大大份,幾飽肚

1. 野菌薄餅 $60
評分:7/10

薄餅係薄身,食落係幾脆口,面頭滿佈野菌🤗食落幾香架

2. 忌廉蘑菇煙肉意大利粉 $52
評分:7/10

3. 燒法國春雞配野菌燒汁 $80
評分:6.5/10

2017-09-19 40 瀏覽
今次叫左木魚花pizza同m3沙律講到最推薦一定係m3沙律啦,$148其實一啲都唔貴,醬料有三種,三種唔同口感口味,相當refreshing!而且份量相當抵食,兩個人岩岩好!有煙三文魚,coldcut同cheese做balance,加埋新鮮嘅生菜完全balance到口感之前自己都食過幾次m3沙律,大圍依間一啲都冇令我失望,保持到應有水準位置方面,依度離大圍站超近,行5分鐘已經到,非常方便入到去樓底好高,而且坐位寬闊,好睇我地7:30已經到,如果唔係實爆多人,成個感覺同暖黃色燈光好relax,岩哂傾計侍應跟餐好盡責,出餐好快,而且會不停幫你加水,仲會介紹餐牌,下次一定會再黎食!
今次叫左木魚花pizza同m3沙律

位置方面,依度離大圍站超近,行5分鐘已經到,非常方便

M3  沙律
木魚花pizza
2017-09-14
M3  沙律
木魚花pizza
2017-09-18 63 瀏覽
在大圍工作了一個早上,難得提早完成,可以有2小時lunch break,就去了這間M3吃一個悠閒午餐。餐廳裝修甚有格調,但價錢不算太貴,主菜$60-$78不等,不過飲品,餐湯和沙律就要另計。是日餐湯是羅宋湯,雖然要加$12,但羅宋湯的材料很足,每口都有大量的蔬菜,個人覺得還是值得加的。帶子南瓜意大利飯($65)意大利飯生熟度剛剛好,保留一點咬口,不會太淋,配上creamy的南瓜醬汁,味道甜美。入面還有不少切碎的帶子粒,帶子柔軟且有鮮味,更添口感,不過我覺得原隻帶子上,賣相會更佳。整體食物不錯,職員服務也有禮友善,值得推薦。
帶子南瓜意大利飯($65)
整體食物不錯,職員服務也有禮友善,值得推薦。
2017-09-17 32 瀏覽
同個frd黎呢度lunch,嗌左個三色薄餅同辣肉腸蕃茄意大利粉。個三色薄餅真係好唔錯。與坊間一般的Pizza不同,三色薄餅沒有海鮮或肉類作為配菜。它香脆的餅底上鋪有軟滑的芝士,再加上生鮮蕃茄和洋葱作為配料,最後淋上橄欖油並撒上迷迭香。此薄餅配料和做法都非常簡單,但各種材料之間能互相配合,味道平衡,香濃的芝士為這薄餅帶來亮點,特別推介素食人士或希望嘗試新口味pizza的人試試。而個蕃茄意粉唔會因爲有蕃茄而好水,好香濃的蕃茄味,加埋芝士粉真係好香好好味,所有野都搭配得好,唔會太膩,份量亦啱啱好。

2017-09-14 68 瀏覽
放工後同同事傾得唔夠盡興,所以去左大圍揾食去。🍚行行下見到一間M3的意大利餐廳,見個格局幾舒服,幾啱一邊傾計一邊食野,所以就行左入去。見到有生蠔食,不過朋友仔唔食得,所以無order。最後叫左一個小食、一個Pizza、一個意粉同兩杯飲品。飲品有好岩夏天飲的Smoothie,左邊個杯係芒果、右邊個杯係雜莓。兩杯都有超細碎冰係入面,果汁酸甜剛剛好!之後小食蒜蓉包都到了!烤得幾香口,蒜蓉的味夠,麵包又脆。呢個意粉係香辣蕃茄海鮮意粉,係海鮮上加左D香草汁係提鮮。海鮮的量夠,再配埋微辣的意粉及小小的Cherry Tomato,係開胃之選。最後,又係我最鍾意的一碟...... 黑松露野菌薄餅!!餅底又薄又脆,上面的配料好Match!值得一讚係芝士,所用的芝士係即刨,而不是pre-ready的芝士碎,令到成個Pizza有相當益彰之效果!

之後小食蒜蓉包都到了!烤得幾香口,蒜蓉的味夠,麵包又脆。

• 黑松露野菌薄餅
2017-09-13 66 瀏覽
上星期夜晚入左大圍探朋友,係大圍附近搵野食, 見到有間門口幾靚既M3 Italian, 望入去裝修都唔錯,就決定一試餐廳門口大大個招牌好吸睛行過都會比佢吸引到。餐廳入面環境唔錯,座位十分寬敞,一字排開咁坐,枱與枱之間亦有足夠空間,唔會覺得焗促 。前菜及沙律菜單,選擇同價錢都合理主菜及肉類菜單,菜式價錢大約150蚊至250蚊首先叫左個招牌m3 沙律,沙律用木板盛上,擺盤相當美觀,材料亦十分豐富。沙律分為兩邊, 除左沙律菜外,分別有雞肉、煙三文魚同埋風乾火腿,對稱之餘,以花既造型擺盤, 別出心裁。 沙律旁配有三款唔同的醬汁,適合唔同口味既喜好白酒忌廉汁煮青口好重忌廉味,青口新鮮, 份量都頗多, 同朋友兩個人食完青口已經飽飽地飲品方面, 餐廳有多種新榨蔬果汁,仲可以根據自己喜好去配搭, 以上呢杯係甘筍蕃茄汁, 味道好fresh 夠哂特別呢杯係無酒精既mojito, 同mojito 基本上一樣,唔飲得酒既朋友不妨一試主菜就選擇左鮮魷魚墨汁意大利飯,注意飯粒係硬身個一隻餐廳總體感覺非常不錯,無論環境和食物都屬標準以上,大圍區內亦未有類似既西餐廳, 值得一試

餐廳門口大大個招牌好吸睛
行過都會比佢吸引到。

前菜及沙律菜單,選擇同價錢都合理

主菜及肉類菜單,菜式價錢大約150蚊至250蚊

沙律旁配有三款唔同的醬汁,適合唔同口味既喜好

主菜就選擇左鮮魷魚墨汁意大利飯,注意飯粒係硬身個一隻

2017-09-09 64 瀏覽
今天下午放假,約咗大圍個老朋友下午茶,火車站行出冇幾遠,就見到有間M3餐廳,望入去,個格局幾舒服同清靜,適合我哋口水多過浪花嘅女人仔邊傾邊食!坐好咗之後,服務員就奉上下午茶餐牌比我哋,都有十款食物選擇,包括有意粉,pizza,雞翼,甜品等等我哋選擇咗一個卡邦尼意粉配檸檬茶個意粉煮得剛好,不會太硬身,而且不太多醬汁,不會食完個意粉之後,碟內還剩太多汁,正另外,叫咗個雜莓窩夫,個窩夫邊幾脆口,不會得個冧字,餐飲叫咗杯可樂!坐下坐下,都差不多過咗下午茶時間,但服務人員沒有趕我們走,還好有禮貌地問我們要不要加水,值得一讚!
我哋選擇咗一個卡邦尼意粉配檸檬茶

2017-09-07 68 瀏覽
難得放假當然要約男朋友食餐飯啦,佢話想食西餐,禁我就唸起上次同朋友係沙田圍食過個間M3西餐廳,今次就去大圍個間試下,因為方便佢泊車一入門口就見到超大型既酒櫃,有種豪華既感覺樣樣都好吸引美國珍珠蠔(6隻),生蠔好大隻又好Creamy,食落係入口即融既感覺男朋友知我鐘意食蠔,所以佢比多隻我食,我一口氣食左四隻,哈哈M3沙律,呢個沙律可以話係綜合沙律,有烤雞有煙三文魚有Parma Ham又有羊奶芝士,超正而醬汁都有三款,我個人最鐘意沙律汁,同沙律真係好夾上次沙田圍都有叫呢個白酒忌廉煮藍青口,同樣係保持到水準,好好味蒜蓉飽份量都好多,足足有五塊,全部都熱辣辣脆卜卜配上白酒忌廉汁一齊食又係另一種食法,真係好正上次我試過四式芝士Pizza,今次就試下黑松露野菌Pizza,上到枱已經聞到好香既黑松露味,Pizza最邊超脆,好似食緊薯片禁原先唸住食甜品,但可惜實在太飽了,唯有下一次先食!!呢間餐廳同沙田圍個間一樣都好好味,水準完全保持到食物質素高,特別係個M3沙律下次我一定要食甜品呀

一入門口就見到超大型既酒櫃,有種豪華既感覺

樣樣都好吸引

而醬汁都有三款,我個人最鐘意沙律汁,同沙律真係好夾

蒜蓉飽份量都好多,足足有五塊,全部都熱辣辣脆卜卜
配上白酒忌廉汁一齊食又係另一種食法,真係好正

原先唸住食甜品,但可惜實在太飽了,唯有下一次先食!!

呢間餐廳同沙田圍個間一樣都好好味,水準完全保持到
食物質素高,特別係個M3沙律
下次我一定要食甜品

2017-09-07 57 瀏覽
約左班姐妹食好西!今晚就食意菜先係沙田行完街就出發黎到大圍,book左19:30一入到店裡面就比呢到既裝潢吸引!地方闊落裝潢充滿意式風情!非常有格調平日到已坐滿座坐底就睇睇餐牌先我地一人嗌左一樣自己既喜愛我就簡左精選美國珍珠蠔-$278/6隻,上到枱我地已經流哂口水加小許檸檬汁~冰凍口感又超鮮味頭盤叫左-m3沙律,超豐富的說!什菜沙律新鮮不用說,配上煙三文、巴馬火腿、烤雞、羊奶芝士,再加三款汁料你選擇口味!豐富又有心思既小食!黑松露什菌簿餅-黑松露香味加超簿脆底!什菌味又香濃蒜容包+白酒忌廉藍青口-呢個配搭係我其中一個姐妹要求叫,結果係超搭!正汁好濃郁黑松露野菌帶子意大利粉-又係野菌啊係我地至愛!一樣到係好有水準!總括黎講,意猶未盡!食過番尋味,意式菜真係另一種風味下次帶屋企人黎嘆下先!
約左班姐妹食好西!今晚就食意菜先
係沙田行完街就出發黎到大圍,book左19:30
平日到已坐滿座
坐底就睇睇餐牌先
我地一人嗌左一樣自己既喜愛
加小許檸檬汁~冰凍口感又超鮮味
黑松露什菌簿餅-黑松露香味加超簿脆底!什菌味又香濃
黑松露野菌帶子意大利粉-又係野菌啊
係我地至愛!一樣到係好有水準!
總括黎講,意猶未盡!食過番尋味,意式菜真係另一種風味
下次帶屋企人黎嘆下先!
2017-09-06 54 瀏覽
今日約咗BB食週年晚餐,諗住近近地,就去返屋企附近食晚飯,睇到網上介紹大圍一間意大利餐廳好似唔錯,所以我哋就決定去呢間餐廳過我哋嘅週年紀念!間餐廳其實就係火車站附近,行幾分鐘就到,都幾方便,去到餐廳門口,望入去環境都唔錯,裝修都幾靚幾特別,員工都好有禮貌,同埋服務都好好,不斷加水同更換餐具!介紹下啲嘢食先!美國珍珠蠔$278/6隻生蠔都幾新鮮,又大又肥美!味道都好濃,但係一d都唔腥!可以唔配醬料都食得到,反而更加帶出鮮味M3沙律$148呢個沙律都幾豐富,有香草烤雞、煙三文魚、帕爾瑪火腿、羊奶芝士⋯仲有三款醬料俾你選擇,買上好之餘,味道都唔錯黑松露野菌薄餅$128黑松露味道好濃,野菌份量都好多,薄餅係薄批嚟嘅,有脆又好味,好有口感法國鴨肝雲吞配番茄醬$158法國雲吞我都係第一次食,感覺上有少少似千層闊條麵,可能係因為配左番茄醬,但味道真係唔錯,雖然係鴨肝,但一d都唔so之餘,仲食出一種好香好濃嘅味道我覺得呢間餐廳坐得好舒服,環境又好,食物味道都唔錯,下次慶祝我哋都要黎依度,仲要早d book位先得,因為都好多人!

介紹下啲嘢食先!

美國珍珠蠔$278/6隻

M3沙律$148

黑松露野菌薄餅$128

法國鴨肝雲吞配番茄醬$158

2017-09-06 57 瀏覽
成班朋友唔知食乜好!!今次果斷推薦M3!!帶佢地試下新野!呢間店我都係第一次黎!但裝修同出品依然好高水準!!外國菜!M3必屬佳品!成個裝修就好高大上!!而且才晚上七點就已經滿滿都是人!可想而知火爆程度!!裝修也超級好看的!!看得出來是花了重本裝修!!所以整家店給人感覺就很舒服!一來到怎能不點上我們的至愛!!生蠔!!!超鮮美!!超甜!!!而且超大!!!200多半打!!平均40一個!!重點超甜!!吃完超級滿足!黑松露菌pizza!!pizza超級薄底!!一點都不會膩!!而且濃厚的黑松露讓人回味無窮!招牌M3沙拉!!裡面包羅萬有!!又有三文魚!肌肉!還配上三種不同口感的醬汁!!非常開胃!!十分推介的開胃小菜!!白汁忌廉青口!依舊是我的最愛!!!青口好肥也好大!!肉汁超飽滿!!醬汁配上蒜蓉麵包簡直一流!!這個是鵝肝法國雲吞!!這個真的超讚!!鵝肝味好濃郁!!!超香濃!!而且雲吞皮薄餡多!!我吃了四個都不膩!!!喜愛鵝肝人士必須品嚐!!!真的超讚!!!M3依舊我最愛!!下次聚餐還是要來!!
成班朋友唔知食乜好!!今次果斷推薦M3!!帶佢地試下新野!

一來到怎能不點上我們的至愛!!

生蠔!!!超鮮美!!超甜!!!

而且超大!!!200多半打!!平均40一個!!

重點超甜!!吃完超級滿足!

黑松露菌pizza!!pizza超級薄底!!

一點都不會膩!!而且濃厚的黑松露讓人回味無窮!

招牌M3沙拉!!

十分推介的開胃小菜!!

白汁忌廉青口!依舊是我的最愛!!!

青口好肥也好大!!

肉汁超飽滿!!

醬汁配上蒜蓉麵包簡直一流!!

這個是鵝肝法國雲吞!!這個真的超讚!!

鵝肝味好濃郁!!!超香濃!!而且雲吞皮薄餡多!!

我吃了四個都不膩!!!

喜愛鵝肝人士必須品嚐!!!

真的超讚!!!

M3依舊我最愛!!

下次聚餐還是要來!!
喺大圍住但一直未試過呢間真係有點過份🤣~所以今日決定一試!呢度座位好寬敞,而且唔算好多人所以唔使特別去等位😀,佈置幾grand但因為大圍無咩呢類餐廳所以都係有點唔太match🙈 ,但都可以係一個創新黎嘅😙~ ----------------------M3 Signature salad 淨係賣相已經吸引左🥗⋯salad 好大份,而且配料分兩邊,仲有三隻口味嘅醬料,有唔同嘅配搭😌~ 煙三文有點乾,雞扒是不錯的,最正都係個西班牙黑毛豬火腿片🐷,真是很好吃,隊長B超中意的🐖🐖🐖~小食的忌廉白酒青口好大隻🙆🏻,而且好多隻,對得起呢個價格,食得出酒味,而且都幾香濃,加埋芝士粉的確不錯🧀~ 魷魚墨汁意大利飯個造型好有趣🦑,係第一次見,魷魚切得好大片而且好多👍🏻,燒過的口感同味道幾特別,雖然飯粒有點太硬,但好多汁所以都唔會乾😽~ 果汁真的是鮮打🍹,mix juice 的蕃茄拼蘿蔔好甜好濃,好夠味,不加糖好岩飲🍅~virgin monjito 亦係解渴非常,薄荷葉的口味很清新,推介🌱! --------------------好味指數😋:7/10翻啅指數🙆🏻:7/10人均消費💰:201-4
喺大圍住但一直未試過呢間真係有點過份🤣~所以今日決定一試!
----------------------
乾淨指數🌝:7/10
2017-08-24
  • M3 Signature salad
2017-09-03 50 瀏覽
M3咁多好評一直都想試,呢日咁啱過沙田終於可以去到,好彩我地七點就去到,八點時full哂有bar枱,不過時間尚早,未有客人坐座位幾舒服,一坐低就有水飲酥炸大蝦,$56炸得唔錯,好脆又唔會好油芝士煙肉焗半殼青口,$78半溶嘅芝士濃度剛好,夠芝士味但食完唔會覺得"漏",配埋脆嘅煙肉一齊食好香口黑松露野菌燒帶子意大利粉,$148黑松露味好香,一上枱未食已經聞到,食落口啖啖都係黑松露味,除左有菇同帶子之外,仲有露筍,車厘茄同蜆,帶子同蜆肉好鮮甜,得幾粒唔夠喉好想再食,意粉份量好多,比一般西餐廳大碟,兩個女仔食剛剛好主菜加$60可配湯及甜品,不過我地點左意粉無點主菜,原本都諗住另外點甜品,睇餐牌好吸引,但實在係太飽,唯有下次先試兩個女仔食$300好夠飽,唔貴又坐得舒服

有bar枱,不過時間尚早,未有客人坐

座位幾舒服,一坐低就有水飲

酥炸大蝦,$56
炸得唔錯,好脆又唔會好油

芝士煙肉焗半殼青口,$78

黑松露野菌燒帶子意大利粉,$148

兩個女仔食$300好夠飽,唔貴又坐得舒服
2017-09-01
2017-09-02 43 瀏覽
呢間餐廳裝修都幾靚下除咗一入門口嗰個大酒櫃入面嘅裝修都非常之浪漫叫咗一款意式炸雞翼呢款雞翼嘅香草味道濃郁非常每一啖都食得出香草的味道而且餐廳為咗令到雞翼更加入味所以會將雞翼開邊令到香草嘅味道可以完全包住晒成隻雞翼確保雞翼入晒味之後先至拎去炸所以雞翼炸得通透但係就唔會揸得過火咬落去雞翼仍然濕潤嫩滑之後見咗一款帕爾馬火腿及火箭菜薄餅這一款薄餅係完全跟足意大利式的用上了脆卜卜的薄底pizza上面嘅芝士令人讚不絕口而且火腿嘅鹹香完全令人食唔停口最後叫咗一款卡邦尼意粉上邊有煎得香口的煙肉入面嘅奶油忌廉令到成個意粉超級入味而且意粉唔會煮得過熟所以食落口依然有意粉應有的口感

呢間餐廳裝修都幾靚下
除咗一入門口嗰個大酒櫃