2019-03-23 2904 瀏覽
之前黎過一次覺得環境同野食都唔錯,今日就約左best fd 黎食個lunch✨set lunch menu 都幾吸引~✨蘑菇湯幾好飲,味道好濃郁,仲有好多蘑菇蓉。法式小餐包,食落䁔䁔地幾軟身,個底就帶小小脆。✨檸茶居然有一大壼,唔會太酸✨慢煮肉眼扒配香烤薯仔田園沙律($158): 個扒雖然無得㨂幾多成熟,但食落肉質啱啱好。切開好粉嫩,軟硬度適中,仲鎖住滿滿肉汁。塊扒薄得黎都幾大塊,面頭有好多黑椒調味,同埋個汁甜甜地又幾好食。✨薯仔烤完味道好香,簡簡單單已經好美味。沙律配左個黃黃地色好似果味既醬,都幾開胃。✨慢煮雞胸配白腰豆,紅椒忌廉($128): 面頭雞皮脆脆地,仲有d 炭燒味。雞肉都算腍,不過如果可以再嫩d 就更加正。 紅椒忌廉好似個汁咁,味道甜甜地似甘荀,個豆食落爽爽地幾入味,車厘茄都好甜。✨加$20有精選甜品,今日係紅桑子蛋糕,味道酸酸甜甜,入面仲有紅桑子肉,質感幾軟滑。呢度環境唔錯又唔會好嘈,係三五知己唔錯傾計既好地方。

✨set lunch menu 都幾吸引~

蘑菇湯

✨檸茶居然有一大壼,唔會太酸

慢煮肉眼扒配香烤薯仔田園沙律

蘑菇湯
慢煮肉眼扒配香烤薯仔田園沙律
2019-03-22 1725 瀏覽
約左朋友係官塘食飯,王子大廈都有好幾間西餐,有間新開幾想食下,又想飲下酒,就去tipsy下!餐廳氣氛濃厚,menu 以散叫為主,款式好多,亦有好多酒揀,tipsy!叫店員介紹一下有咩好食好飲,店員都好樂意又細心。西班牙烤雞烤薯仔$188因為即叫即製,所以都要等10-15分鐘。來到已經聞到勁香!有中東的感覺,香料好夠,個皮烤到好入味又唔會乾。雞好大份,一人一半都幾多,肉質又有雞油,有汁,幾推薦。慢煮西班牙黑毛豬配蒜伴薯蓉$198同烤雞一齊上。慢煮就慢慢入味,又唔會太over,肉質鮮嫩,肉味重,配埋薯蓉就加倍飽,南瓜味好出,仲有d意大利飯甘,食完已有好滿足。Dragon King $68女仔多人飲係花香重d既,仲有d 柚子味道,幾易入口。Hangry Donut $68小麥味重d,但都幾清新易入口,都推介。overall 店員服務好周到,態度又好,得閒會同你傾下計。 野食質素幾好,兩但人600$左右,菲岩坐sofa位,好有私人空間。

叫店員介紹一下有咩好食好飲,店員都好樂意又細心。

西班牙烤雞烤薯仔$188

慢煮西班牙黑毛豬配蒜伴薯蓉$198

Dragon King $68

女仔多人飲係花香重d既,仲有d 柚子味道,幾易入口。

Hangry Donut $68

小麥味重d,但都幾清新易入口,都推介。

2019-03-21
  • 西班牙烤雞配烤薯仔
2019-03-20 51 瀏覽
近年官塘開了很多新的西餐廳,路線相近,收費相約,單靠食評會有中伏危機,始終鱔稿難免,幸而今晚光顧的Little Tipsy是一個驚喜。餐廳門口別具裝煌,内裡裝修用心典雅,走興鬆路線,侍應勤快有禮,食物價格雖然偏高,但質素合理。前菜焗帶子配蟹肉,以貝殼作碟,帶子肉質一般,芝士味淡,無乜蟹肉,質感主要來自波菜;主菜法式油封鴨腿配蘭度荳與薯蓉,鴨腿表面乾身,入口細嫩滋香,調味適中,一絕,可惜薯蓉份量較少,side dish無意粉或飯供應,饑壞年青人;甜品是朱古力心太軟伴雪糕,熱流心朱古力、冷雪糕、酸紅莓,水火交融、甜酸苦衝激,口腔内交戰,難以言傳。

焗帶子配蟹肉
法式油封鴨腿配蘭度豆薯蓉
朱古力心太軟伴雪糕
餐牌
2019-03-13
法式油封鴨腿配蘭度豆薯蓉
朱古力心太軟伴雪糕
2019-03-20 27 瀏覽
今晚約左同事來官塘吃晚飯,依加官塘工廈有許多高質的餐廳,今晚就是其中的一間高質的西餐Litte Tipsy餐廳設計時尚新穎、優雅舒適,餐牌上的菜式好吸引,樣樣都想吃😍快速地點左兩個套餐,一個是美國牛柳配澳洲龍蝦和一個羊架配中東米及提子、果仁。好有厚度的美國牛柳,一點也不韌,我地要求7成熟切開粉嫰色的賣相相當吸引,牛味十足,相當高質的牛柳,澳洲龍蝦賣相已滿分,爽鮮的蝦肉,非常鮮甜,蝦頭有膏好香甜😍配菜沙律菜也做得好好味,同事的羊架也相當不錯,烤到恰到好處,肉嫰香甜,喜歡吃羊的,一定要吃😍第一次吃中東米,幾特別,有咬口加上果仁口感層次豐富,真的很不錯!👍飯后甜品的心太軟也做得好有水準,流心朱古力加上軟綿蛋糕口感一流吃吃雪膏非常完美的西餐晚餐😍我地會再次光顧的。

2019-03-19 38 瀏覽
Happy Friday食好d先,上次去過Little Tipsy覺得cp值很高,環境唔錯,食物又有質素,打算今晚再約朋友黎食飯。未到8點已經差不多滿座,非常熱鬧。燈光比之前調暗了,更有格調。焗北海道帶子配蟹肉($108),上次食過再encore,厚身帶子十分鮮甜,忌廉菠菜口感順滑,整體味道和賣相都一樣咁得!香蒜白酒煮蜆($138),蜆肉不但帶白酒香味,還帶清新的檸檬味,不過蜆size細隻了點。美國牛柳配澳洲龍蝦($298)焗龍蝦鮮美彈牙,牛柳肉味香濃,肉質又超級軟嫩,煎得啱啱好,中間仲係粉紅色。伴菜有沙律和薯角,黃色的沙律醬甚有特色,結身的,酸味味,可以中和下肉味。

美國牛柳配澳洲龍蝦($298)

• 美國牛柳配澳洲龍蝦
  • 焗北海道帶子配蟹肉
2019-03-19 25 瀏覽
2019年3月16日 星期六今晚約咗女朋友係觀塘食飯,由於之前經常都係觀塘食飯,已經食咗好多間餐廳,於是今次專登上網搵左呢間從來未去過嘅,希望食物會有驚喜位置唔算太難搵,一想到去就見到入到去空間感好大,好有時尚風格,可能時間尚早,唔算太多客人餐牌上面可以選擇嘅菜式唔係太多,但係價錢算經濟,可以接受首先嚟嘅係前菜,凱撒沙律配海蝦,賣相好精緻,擺盤幾特別,蝦既份量算多,幾彈牙,而麵包都唔係麵包粒,係一塊塊嘅,食落都脆口之後到主菜,西班牙烤雞配烤薯仔,冇諗過半隻雞上菜嘅時候都咁大隻,一切開嘅時候,啲雞汁喺裏面不停流出嚟,仲有一陣香草味,切落去唔太難,代表唔會烤得太老同太乾。食落去好嫩滑,唔單止雞髀嘅位置,連雞胸嘅部份都好滑仲有呢個法式油封鴨腿配蘭度豆薯蓉,鴨腿雖然係油封,不過一啲都唔肥膩,而鴨腿上菜嘅時候已經切好晒,好方便食,見到裏面已經係全熟嘅,但食落口就唔覺得太老或者太乾,煮得啱啱好。整體感覺唔錯,可以嘗試到新嘅菜式,係一個好滿足既晚上
2019年3月16日 星期六

位置唔算太難搵,一想到去就見到

入到去空間感好大,好有時尚風格,可能時間尚早,唔算太多客人

餐牌上面可以選擇嘅菜式唔係太多,但係價錢算經濟,可以接受

整體感覺唔錯,可以嘗試到新嘅菜式,係一個好滿足既晚上
2019-03-16
2019-03-18 19 瀏覽
成日見到啲工廠/ 商業大廈入面都係cafe,呢間竟然係與眾不同,主打食西餐!呢個係牛柳配龍蝦。因為朋友唔鍾意食太生嘅牛肉,所以叫咗個七成熟嘅牛柳。本身都驚佢會好硬,但估唔到係幾腍,食落好重牛肉味,醬汁亦調得啱啱好。龍蝦肉質好爽,一d都唔霉!另外薯角炸到外脆內軟,超好食,如果可以有多幾條就好啦!水牛城雞翼,醬汁都幾濃,辣辣地,幾過癮!配埋旁邊嘅配菜,可以中和下個辣味!另外點咗個焗鴨腿配薯蓉。鴨腿個皮焗到好脆,肉質都幾嫩!Mashed potato 好creamy,好香,非常推薦!整體黎講,食物質素都幾高,員工服務嘅態度都唔錯!如果生日黎嘅話仲可以叫餐廳幫手喺甜品上面寫字!今次食得太飽所以冇叫到甜品,下次黎一定要食埋佢個焦糖蛋糕同埋心太軟!

觀塘之友應該明白要係工廈同商場之中搵到稱得上好食既餐廳係有幾難,已經將幾十頁由頭掃到落尾再掃返上頭,終於俾我搵到間疑似新開又唔錯既西餐,可以同朋友黎試下。焗北海道帶子配蟹肉 ($108)新鮮焗起傳來陣陣香氣,忌廉菠菜覆蓋既賣相未算吸引,亦感覺唔到蟹肉,但食左幾啖軟滑配菜之後就顯露出香煎至金黃既帶子,開始聞到海產鮮味。 一切開完全係喜出望外,刺身級大大粒帶子內裡仲係半透明,熟度岩岩好,夠哂嫩滑鮮甜,十分滿意。西班牙烤雞配烤薯仔 ($188) (半隻)半隻烤雞比想像中大份,亦已經分成雞脾同雞胸兩件方便食。 烤雞表面鋪滿左西班牙香草醬料,雞肉唔算好入味,對我黎講有點清淡。 意想不到烤薯仔居然係重點,連皮焗完仲係好水潤幼滑,薯仔甜香正到唔洗點醬都食唔停。海膽意大利飯伴忌廉芝士 ($208)意大利飯如想像般香濃creamy、夠煙韌,忌廉芝士味就唔太覺,個人認為似龍蝦湯味多d,當中有翠肉瓜同蕃茄粒,帶一絲清新。 海膽尚算鮮甜,係有輕微腥味,不過都收貨啦。水牛城雞翼 ($78)雞皮焗至微脆,入口聞到濃烈既tabasco味,整體味道對辦,肉質再滑少少就完美喇。餐廳尚算寬敞,雖然位置唔太高調都全場滿座。
焗北海道帶子配蟹肉
焗北海道帶子配蟹肉 ($108)
西班牙烤雞配烤薯仔
西班牙烤雞配烤薯仔 ($188) (半隻)
海膽意大利飯伴忌廉芝士
海膽意大利飯伴忌廉芝士 ($208)
水牛城雞翼
水牛城雞翼 ($78)
餐廳尚算寬敞,雖然位置唔太高調都全場滿座。 最令我嘖嘖稱奇之處在於明明只有一個店員負責所有野,都預左有甩漏同要等,點知由帶位、點餐、上菜、開酒、執台全部一腳踢既同時,店員居然仲可以主動添水換碟、談笑風生,上菜速度仲好快添。 呢種滿場飛依然悠刃有餘同充滿熱誠既服務態度實在難得一見,特意問左唔係老細黎添。  係度嘉許下,老細加佢人工啦。
2019-03-16 1280 瀏覽
有預先book位的情況下星期5的 8:00到達,想不到全店滿座,餐廳雖然未算很大間,但有此人流的確令人意外。為這我們增加了些信心,如此多人,想必味道也不錯吧!沒有dinner set , main course 價錢由$168-298。最後點了2款主菜,一款小食和甜品。24個月巴馬火腿配無花果醬多士 ($98)Aged 24 Month Parma Ham with Fig Jam ToastParma ham 富鹹香🐖,配上甜甜的無花果醬多士十分好吃。巴馬火腿太約有8片左右,肉質柔軟,油份少,食後感覺輕鬆,零負擔。美國牛柳配澳洲龍蝦 ($298)Surf and Turf-US Beef Tenderloin and Australia Lobster牛柳十分高質,5成熟掌握得非常準確👨🏻🍳,切下去的一刻已知道牛柳煎得剛好,牛肉顏色粉嫩,入口軟嫰,外面更帶少許焦香,血水不多又沒有筋位,水準高得令人驚訝,調味略淡,加點鹽味道會更突出。旁邊的龍蝦亦十分精彩,肉質彈牙🦞,而且表面加上芝士🧀和香草🌿去焗,惹味非常😋。就連旁邊的沙律菜都經調味,整道菜式一絲不苟,草根姐妹👭十分推介。黑松露意粉伴

24個月巴馬火腿配無花果醬多士 ($98)
24個月巴馬火腿配無花果醬多士

美國牛柳配澳洲龍蝦 ($298)

美國牛柳配澳洲龍蝦

黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋 ($168)
Black Truffle Pasta with Shimeji Mushroom and Slow Cooked Egg

意粉賣相精緻,中間的溫泉蛋十分誘人🤤。黑松露香撲鼻而來👃🏻,雖然醬汁不算濃郁,但反而能突出黑松露的味道,加上爽口的靈芝菇,不錯吃👍🏻。只是份量不多,價格相對較高。

黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋

朱古力心太軟伴雪糕 ($68)
Chocolate Fondant with Ice-cream

心太軟外面焗得香脆,但絲亳不流心,朱古力味足夠,加上香滑的雲呢拿雪糕🍨和微酸的莓乾🍓,味道不錯,只是未能稱之為心太軟呢🤭!

⌛菜式製作的時間頗長,幸好所有食物的素質也不錯👍🏻,想不到能在這間隱藏於官塘的商廈吃到有水準的西餐🍽,食物精緻,每碟份量較少,雖然價錢不便宜,但相對食物也甚有水準。若不介意高消費,這裡也是一個好選擇。
10 分鐘 (堂食)
2019-03-15 151 瀏覽
3月份特別多朋友生日,荷包總會有些傷,但能跟朋友慶祝,也傷得樂意。一安排生日飯,我好自然想起西餐廳,不知為何總覺得西餐最適合賀生晨,故沒有問過友人就安排了....另一方面也是想給她驚喜。今晚生日飯在大廈的樓上餐廳,燈光有情調,很適合慶祝生日。正方形格局,靠牆有一排長椅配二至四人枱,中間有數張長枱和四人枱,另一面還有兩張半圓的卡座。餐牌簡單,晚巿只有a la carta,分別有Appetizers、Mains、Desserts,還有兩張Special Drinks。********************今晚全權由友人挑選,但她也很好,知我愛魚便選了香煎法國海鱸魚配茴香伴藏紅花醬 Pan-Seared French Seabass with Fennel and Saffron Veloute ($188),配上魚湯汁,墊着茴香和薯仔,製作特別。鱸魚柳大小厚度中等,魚皮煎得金黃,但不香脆,而是滑溜。潔白的魚肉片片分明,並無散爛,雖不算很嫩滑,但絕不嚡口。以黑胡椒調味,略為過濃,奪去魚鮮...但伴上鮮味的魚湯汁同吃就較好味。**********************她喜歡西班牙烤雞半隻配
********************
**********************
西班牙烤雞半隻配烤薯仔
她喜歡西班牙烤雞半隻配烤薯仔 Roasted Half Free Range Chicken with Roasted Potato ($188)兩大件,一脾一胸,表面均沾上醬料,鹹香惹味,味道不錯,且肉質幾嫩滑,特別雞脾,正!
西班牙烤雞半隻配烤薯仔
薯仔烤得金黃粉綿,喜歡蘸些雞上的惹味醬料,更滋味!沙律菜也很新鮮清爽,可平衡一下。
*********************
忌廉波菜
還揀了兩客side dishes ,忌廉波菜 Creamy Spinach($58)好creamy,菠菜好嫩,亦無草青味,還混入些洋蔥粒,多份口感。
法式炒薯仔及西班牙辣肉腸
另一些法式炒薯仔及西班牙辣肉腸 Sautéed Potato and Chorizo ($58),除了薯仔和肉腸外,還有粟米粒和番茄乾,味道頗鹹香,用來佐飯會較適合。
****************************
焦糖啤梨蛋糕
當然也有預先請餐廳準備驚喜給好友,為她送上生日甜品。揀了焦糖啤梨蛋糕 Caramel Pear Cake ($48)寫上Happy Birthday,令她喜悅。指定動作,許願吹蠟燭吧!
焦糖啤梨蛋糕
焦糖啤梨蛋糕很香滑,滿有焦糖的香甜,內裏夾雜爽甜的啤梨粒,而糕底是有口感的杏仁蛋糕,整體不錯,友人歡喜!
第一餐的3月之星- 西式,陸續還有幾位3月之星,究竟食乜式好?都係唔好咁唔識做,俾返啲壽星仔女揀啦!
2019-03-07
慶祝紀念
生日
  • 忌廉波菜
2019-03-15 38 瀏覽
老公說要去觀塘買點東西,然後在這裡吃晚飯。朋友說過工廈有很多餐廳,她說有間餐廳不錯,所以就跟老公去看看。餐廳是在工廈中,但這個工廈一點也不像工廈,無論大堂或樓上的裝修都很好。這裡有很多餐廳的電梯大堂都是在停車場入口,比較難找。而這裡就非常近地鐵站,搭電梯到這間餐廳,覺得這裡很乾淨整齊,裝修裝煌,而內裡環境帶點浪漫,燈光不光不暗,用灰色及粉紅色的椅子,木地板,感覺舒服。餐牌上選擇不是太多,但已經很足夠,我們點了兩款主菜及一個side dish。這個是海膽意大利飯伴忌廉芝士,味道很濃,有很香忌廉及芝士味道。海膽有一點點鮮味,飯裡有青瓜,洋蔥作配料,飯不是太硬,這個飯很creamy,不錯。這個side dish是法式炒薯仔及西班牙辣肉腸,薯仔炒得很香口,西班牙辣肉腸不是太辣,裡面還有一點點粟米及菠菜,整體感覺很爽口,好味。另一款主菜是烤安格斯肉眼扒配蕃薯條及田園沙律,賣相吸引。沙律菜新鮮,蕃薯條炸得很香,有點甜味。很少見餐廳用蕃薯條代替薯條,很特別。肉眼扒是五成熟,煮得剛剛好,有肉汁,好好味。我們走的時候,餐廳已全是客人。朋友介紹這間餐廳真的很好,食物質素不錯,環境清潔,可以推介給朋友。

2019-03-15
又係觀塘返工朋友有口福‼️🥳呢間餐廳晏晝都好多人嘆set lunch 因為呢間餐廳主打健康美食😋食完都唔怕肥.每款set lunch都配餐湯同法包餐湯係 #蕃茄湯 超好飲‼️加咗少少薯仔蓉🥔 飲落有口感 帶牛油香味 好出色嘅番茄湯😻法包🥖沾蕃茄湯嚟食就最好食.#慢煮肉眼扒配香烤薯仔及田園沙律 $158肉眼扒揀五成熟 用慢煮技術將肉眼扒嘅肉汁鎖實👍🏻表層烤過 特別香口🤤 肉質粉嫩而且肉汁豐富😍入口嫩滑 絕對唔會韌薯仔皮脆內香☺️似係光波爐嘅煮法 食落健康啲.#香煎盲鰽配紫薯及西蘭花 $138超級有驚喜🥳‼️ 講到明健康脂肪 呢樣必叫紫薯蓉太正😍 加入超細粒嘅紫薯粒同忌廉攪拌成紫薯蓉 口感豐富 紫薯用絕對冇假甜味 配盲鰽🐟食 原來咁好食💯盲鰽肉質嫩滑😋完全冇晒細骨 呢樣唔試真係走寶.餐廳已列入觀塘OL最喜愛餐廳🤣快啲book mark定!
又係觀塘返工朋友有口福‼️🥳

超級有驚喜🥳‼️ 講到明健康脂肪 呢樣必叫
紫薯用絕對冇假甜味 配盲鰽🐟食 原來咁好食💯
盲鰽肉質嫩滑😋完全冇晒細骨
呢樣唔試真係走寶

餐廳已列入觀塘OL最喜愛餐廳🤣快啲book mark定!
2019-03-11
  • 慢煮肉眼扒配香烤薯仔及田園沙律
2019-03-13 33 瀏覽
Little Tipsy - 訂座有折,晚飯環境靜靜地,座位闊落,好適合三五知己聚會傾計食嘢。Dinner menuDrink menu焗北海道帶子配蟹肉($108)菠菜芝士汁同蟹肉再焗帶子,呢個配搭冇得輸。北海道帶子都幾大粒,啖啖肉。西班牙烤雞配薯仔(半隻)($188)呢味烤雞好多肉汁,味道偏濃,所以都幾入味。香煎海鱸魚配茴香伴藏紅花醬($188)魚肉面層脆脆地,唔乾身,醬汁幾清,旨在比你食魚嘅鮮味。忌廉菠菜($58)香滑嘅忌廉汁菠菜簡直係一個perfect match!

Dinner menu

Drink menu

焗北海道帶子配蟹肉($108)

菠菜芝士汁同蟹肉再焗帶子,呢個配搭冇得輸。

北海道帶子都幾大粒,啖啖肉。

西班牙烤雞配薯仔(半隻)($188)

呢味烤雞好多肉汁,味道偏濃,所以都幾入味。

香煎海鱸魚配茴香伴藏紅花醬($188)

魚肉面層脆脆地,唔乾身,醬汁幾清,旨在比你食魚嘅鮮味。

忌廉菠菜($58)

香滑嘅忌廉汁菠菜簡直係一個perfect match!

趁星期六約咗個舊同事食lunch,喺觀塘等埋佢收工再一齊過去。話說呢間西餐廳係班舊同事最近發現嘅,佢地試過話性價比好高,book埋位帶我去試下。一點未夠上到嚟,唔洗等可以即刻入座。呢到裝修幾靚喎,好有格調!樓底又高,空間感足,座位舒適。我地一人叫咗一個lunch set💁🏻先上餐湯&麵包🙆🏻⭐️洋蔥湯湯夠熱,洋蔥味濃,香甜👍🏻⭐️餐包都係熱辣辣,夠晒誠意,唔會放到凍哂就咁上枱。食落外脆內軟,麵包質感綿綿地,搽埋牛油好好味。⭐️尼斯沙律配煎封吞拿魚 HKD$88一睇賣相已經好吸引,顏色好豐富。煎封吞拿魚沾滿黑椒碎,食落鮮甜得嚟好惹味。沙律菜好新鮮!仲有黑橄欖、熟蛋、薯仔、車厘茄、青豆,加埋醋汁,酸甜清新,開胃好食👍🏻⭐️慢煮肉眼扒配香烤薯仔及田園沙律 HKD$158肉眼扒叫咗5成,切開好粉嫩,時間掌握得好,唔會過熟或過生。肉質軟腍,肉味香濃🤤沙律菜新鮮,烤薯仔都好好味!⭐️熱檸蜜檸檬新鮮,唔澀,蜜糖份量啱啱好。⭐️凍檸茶茶底清香,唔澀。

我地一人叫咗一個lunch set💁🏻
先上餐湯&麵包🙆🏻

⭐️洋蔥湯
湯夠熱,洋蔥味濃,香甜👍🏻

⭐️餐包

⭐️尼斯沙律配煎封吞拿魚 HKD$88
一睇賣相已經好吸引,顏色好豐富。

⭐️慢煮肉眼扒配香烤薯仔及田園沙律 HKD$158
沙律菜新鮮,烤薯仔都好好味!

⭐️熱檸蜜
檸檬新鮮,唔澀,蜜糖份量啱啱好。
⭐️凍檸茶
茶底清香,唔澀。
2019-03-09
午餐
Happy Friday Night🌌✨高朋滿座官塘區樓上西餐廳🍴,餐廳滿座。由於草根妹妹有電話📞預約,所以輪候時間只需15分鐘。提提大家記得訂位喔。英式肉腸配薯蓉 ($98)Sauteed Cumberland Sausage with Mashed Photo重點不是肉腸是薯蓉🤩!薯蓉幼滑,有忌廉香,口感和味道也非常出色,反之肉腸不夠肉汁,份量不多,變成了整個菜色的配角。慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴薯蓉 ($198)Slow Cooked Iberico Pork Chop with Leek and Creamy Potato黑毛豬外面煎得香脆,中間仍保持粉嫰的顏色💗。達8成肉和2成脂肪的黃金比例,黑毛豬油非常甘香,食後餘韻回甘。用上慢煮的方法令肉質不會變韌,旁邊配上南瓜蓉🎃、荷蘭豆,整體也算不錯。海膽意大利飯伴忌廉芝士 ($208)Sea Urchin Risotto with Mascarpone Cheese意大利飯的口感偏軟🍚,醬汁多得如如湯汁一樣,能包裹飯粒。餐廳應在菜式中用上大量海膽,能夠嚐到滿口海膽味,海膽沒腥臭,但又至於充滿鮮味,味道不差,卻又未能令人驚喜,飯量不多,
Happy Friday Night🌌✨高朋滿座
英式肉腸配薯蓉 ($98)

慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴薯蓉 ($198)

海膽意大利飯伴忌廉芝士 ($208)
意大利飯的口感偏軟🍚,醬汁多得如如湯汁一樣,能包裹飯粒。餐廳應在菜式中用上大量海膽,能夠嚐到滿口海膽味,海膽沒腥臭,但又至於充滿鮮味,味道不差,卻又未能令人驚喜,飯量不多,價錢較貴。

總結而言,餐廳食物質素不錯👍🏻,可惜上菜時間較慢,份量亦偏少。
15 分鐘 (堂食)