2018-09-07 38 瀏覽
今日同朋友行街,經過銀行中心見到新開左間越南菜,就同朋友入去試下。裹面環境都幾舒適。同朋友叫左幾樣小食同甜品試下。呢個木瓜絲蟹肉雞絲沙律同面食既沙律都唔一樣,唔係用沙律醬撈,係用沙律旁既汁去撈,好fresh好開胃👍🏻👍🏻值得一試~呢個辣椒膏炒䙺,超級好味,d䙺隻隻都好大隻,好好肉,辣味又岩岩好,好入味,原本想叫多碟,但最後食得太飽冇叫到🤣真係超正~呢個咖哩軟殼蟹係我去親越南菜/泰國菜地方必點既一個菜,不過出面我多數都係食到咖哩牛腩多,咖哩軟殼蟹就比較小,呢個店真係樣樣足料,有好多軟殼蟹,食咖哩又點少得有個薄餅做伴菜,點埋佢個汁食好正😋最後叫左個甜品拼盤同朋友一齊share,個芒果糯米飯配左兩種唔同嘅糯米飯好好,一次過試到兩種唔同既味道☺️呢間店樣樣都好足料,價錢都好合理,鍾意食越南菜嘅朋友真係可以一試😇
裹面環境都幾舒適。
同朋友叫左幾樣小食同甜品試下。

2018-09-07 66 瀏覽
難得約到好耐無見嘅朋友食飯,緊係搵間可以坐得舒又方便就腳嘅地方啦~餐廳光猛闊落,仲有窗邊位可以睇到街景。職員有禮貌,又識自動自覺加水,讚。我地叫咗四樣嘢食。柚子海鮮沙律($78)。酸酸辣辣好開胃。有魷魚同蝦,柚子大大舊,唔會好似其他餐廳咁得幾條。串燒(豬牛雞各兩串)($89)。啲香料超入味,我最鍾意豬肉串燒,唔駛點附上嘅沙嗲醬都已經好惹味。蝦餅($68)。夠曬香口,點埋酸甜醬更好味。超載椰青焗飯($103)。個飯有蝦,蜆肉同魷魚,仲充滿新鮮椰肉,飯底甜甜地有椰香。份量超大,有4碗飯,我地兩個女仔最後食唔曬要打包返屋企。總結係,食物質素好,又好坐,緊係會返頭食啦~

蝦餅($68)。夠曬香口,點埋酸甜醬更好味。

超載椰青焗飯

總結係,食物質素好,又好坐,緊係會返頭食啦~

超載椰青焗飯
2018-09-07 84 瀏覽
約朋友食飯大都離不開油尖旺,正因為是港九新界的集散地,而旺角區人多車多,尤其是女人街一帶水洩不通, 出了名是遊客區,也是很多年輕人的浦點,所以不難想像人多的情況,今天朋友便約我們到旺角銀行中心的LE VIET餐廳,主打越南菜式, 餐廳佈置簡約舒適為主,我們一行四人坐在窗旁的位置,眼見街道上川流不息的人流,與自己舒服坐在餐廳裏有天淵之別的感覺。我們鍾意食一些刺激的食物,所以便叫了一客咖哩炒大蜆,滿滿咖哩汁盛載著大蜆,有青椒、紅椒及蔥段等,大蜆隻隻都有番咁上下size,咖哩不算好辣,可以用惹味來形容,蜆肉新鮮無沙,咖哩汁煮得不錯,食完蜆肉剩下的咖哩汁不要嘥,我們另外叫了一客印度薄餅,拿來混和咖哩汁來吃,果然好好味,這樣配搭也不錯。另外,我們亦叫了半打串燒,分別是雞肉、豬肉和牛肉串燒各兩串,肉烤得很香,咬落去肉爽不會嚡,配上沙嗲醬來吃也不錯。我們分別叫的三色冰和綠豆冰,正好解一解近來天氣不穩定的納悶心情,一邊嚐食物,一派悠然自得。

咖哩炒大蜆

咖哩炒大蜆

印度薄餅

串燒

三色冰

• 咖哩炒大蜆
2018-09-07 35 瀏覽
去旺角行街,發現銀行中心新開左間越南菜餐廳,望一望個名,記得the one 都有間,個間長期都好多人去食,咁相信分店都一定唔差啦!餐廳環境闊落,非常乾淨!牛油雞翼,呢個簡單既菜式surprise 到我,外皮炸到非常香脆,內裡既雞肉唔乾身 嫩滑又juicy !表皮有點蒜粒咁既咬口,正!炸蝦餅,蝦餅外層唔會炸到滴哂油,內裡既蝦肉十分彈牙,點埋少少甜酸醬非常惹味!仲叫左個海鮮炒檬粉,海鮮有蜆肉 蝦 魷魚等,加埋芽菜 非常有咬口,呢個檬粉味道濃郁,加點青檸 感覺好清新,酸酸甜甜 好有食慾! 呢度既店員服務態度良好,會細心推介,值得一讚 以後黎旺角又多個好地方食飯啦!

2018-09-07 27 瀏覽
之前係尖沙咀食過幾次「Le Viet 」, 覺得質素唔錯。既然係旺角經過呢間新分店,再次encore 。柚子海鮮沙律,係我經常叫既菜式之一。新鮮柚子配上豐富材料 (大蝦、魷魚仔、腰果⋯),加埋爽脆既青木瓜絲,口感層次豐富,味道清新。蒜蓉炒椰菜苗,炒得翠綠惹味,好香蒜蓉味,唔油膩,好快掃清光!大蝦菠蘿飯,份量足,裝得快要滿瀉。有3 隻大蝦,再加埋新鮮菠蘿粒,夠飽肚。香茅燒牛仔骨,第一次order, 牛仔骨肉汁豐富,肉質鮮嫩,不會乾淨淨的,再配上香茅味道,唔錯!食完咁多野,緊係要飲番杯野。咸檸梳打,採用的正好是我喜歡的無甜梳打水,味道正合我口味!最后食埋desert ,「 焦糖燉蛋 」同 「 越南綠豆粒蛋榚 」,煙煙靱靭,滿足!

柚子海鮮沙律,係我經常叫既菜式之一。

大蝦菠蘿飯,份量足,裝得快要滿瀉。
有3 隻大蝦,再加埋新鮮菠蘿粒,夠飽肚。

2018-09-06 27 瀏覽
今日約左朋友食dinner, 想揾間坐得舒服d 既餐廳。朋友提議去呢間,話啱啱新開,大家又未食過,即管試下。座位都算寬敞,重點係冇限時用餐,可以慢慢品嚐!天氣炎熱,當然先來個椰青解解渴。椰青水清甜解渴,解熱生津,飲椰青通常都會扒埋d 果肉, 如果個椰青太老,d 椰肉就較難起,今次呢個椰青唔錯,新鲜可口,椰肉好易起到!我地 order 左2 個最想食既主菜:「牛油焗大頭蝦 」-大頭蝦有手掌咁大,好香!勁多牛油同蒜蓉一齊焗,好惹味!大頭蝦肉質新鮮,彈牙爽口!重有薯仔做配菜,淋身入味。「 香茅燒木棉魚 」-即係大眼雞,好新鮮,即叫即焗,要 30-45 mins。鋪上鹽燒,所以魚肉帶有鹹香!魚肉非常嫩滑,即使唔釀醬汁,都很夠味道!值得一試!

座位都算寬敞,重點係冇限時用餐,可以慢慢品嚐!

天氣炎熱,當然先來個椰青解解渴。

我地 order 左2 個最想食既主菜:

「牛油焗大頭蝦 」-

「 香茅燒木棉魚 」-
魚肉非常嫩滑,即使唔釀醬汁,都很夠味道!值得一試!

• 香芧燒木棉魚
2018-09-06 24 瀏覽
放假出旺角行街,男朋友鍾意食越南菜,午餐就揀左Le Viet!旺角哩間分店環境幾大,好新凈,侍應服務幾好,一來給我兩杯水!看到餐牌⋯好多野都好想食😍😍午餐我揀左哩度lunch set,香茅豬扒河,配凍檸茶,哩度香茅豬扒肉好香口又瘦,凍檸茶又大杯,而男友就叫咖喱炒虎蝦,好大碟,兩個人都夠食,汁又多蝦又多肉,加白飯一流,我見到都好吸引,忍唔住要偷食左d蝦😆😋😋仲叫左雞牛豬串,哩度串燒燒得好入味,又不會乾身,好好食!甜品唔少得叫左個焦糖燉蛋,嘩⋯小小杯,好好味!

看到餐牌⋯好多野都好想食😍😍
仲叫左雞牛豬串,哩度串燒燒得好入味,又不會乾身,好好食!
甜品唔少得叫左個焦糖燉蛋,嘩⋯小小杯,好好味!
  • 咖哩炒大虎蝦
  • 豬牛雞串
2018-09-06 24 瀏覽
記得上年在the one 食過Le Viet, 味道也不錯,Le Viet 在旺角開分店,趁今天來教協買開學用品,就去食個午餐呢!位於銀行中心的Le Viet位於一樓,座位相當多,也可以訂座。星期六十二點半來到,有午餐供應。價錢由六十多元起,包湯和飲品。很美的海鮮菠蘿飯,三隻蝦已脫殼,新鮮彈牙。內很多新鮮菠蘿,又香又甜!餐湯是冬瓜湯,都幾鮮甜,還有大大片的冬瓜在內,一點都不馬虎。想試多點款色就可點這個小精選拼盤 $115有春卷,蝦餅,豬頸肉和扎肉,蒸粉包。蝦餅炸得金黃香脆,非常彈牙,豬頸肉也很爽口,幾惹味!小女生想喝椰青,點了一個給她。$45,大大個,好新鮮,十分清甜。餐加$8 轉了青檸梳打,可隨意加入糖水。再來一客精選甜品拼盤 $108。內有焦糖燉蛋、香芒糯米飯、越南綠豆拉椰糕,相當豐富啊!焦糖燉蛋很香滑, 焦糖燒得恰到好處,沒有燒燶的苦澀味道 ,不過我覺得稍為甜了一點。 至於芒果糯米飯,芒果夠熟,很甜,雙色糯米夠心思,煮得夠軟糯。而那個越南綠豆拉椰糕,甜度剛好, 黏黏的,十分煙韌,值得試!這個甜品拼盤,好看也好吃,也為這個黃雨的下午, 添上了一點點色彩!!

很美的海鮮菠蘿飯,三隻蝦已脫殼,新鮮彈牙。

內很多新鮮菠蘿,又香又甜!

想試多點款色就可點這個小精選拼盤 $115

餐加$8 轉了青檸梳打,可隨意加入糖水

2018-09-06 20 瀏覽
大家都知道旺角食肆又多又逼,想搵間坐得舒服又好食既餐廳真係好難,果日經過銀行中心見到呢間新開既越南餐廳,見佢環境好闊落幾舒適,抱住一試既心態入去試下,但出乎我意料!我黎既時候係夜晚7點幾,未係好多人,食到8點幾已經差唔多full晒呢個青木瓜大蝦雞絲沙律,我要比無限個讚,真係好好好食,木瓜好爽脆,最緊要係個汁整得好好味,大家一定要試呢個呀!牛油雞翼,應該好多人鍾意食,炸得好脆,但入面一d都唔乾,出面有層蒜蓉,好香口!炒蜆,咖喱都係必食,兩個都好ok,味道好濃,配薄餅簡直係一流菠蘿炒飯好新鮮,用成個菠蘿黎整,份量亦都好多呢餐飯超滿足呀

菠蘿炒飯好新鮮,用成個菠蘿黎整,份量亦都好多

呢餐飯超滿足呀
2018-09-06 21 瀏覽
旺角銀行中心集中大大小小的旅行社,今晚和太太到這裡看看旅行章程,順道在這裏晚飯, 在一樓有間越南菜餐廳 Le Viet ,印像中我在尖沙咀吃過,感覺不錯,所以也沒有猶豫便選了這間分店。餐廳面積不算大,不過放的枱椅不算多,所以空間感足夠,坐得舒適。這裏的餐牌 和尖沙咀分店的沒有分別。所以大致上已有心水想食的東西。香茅燒木棉魚木棉魚即是大眼雞,我本身是潮州人,記得細個的時候常常吃,清蒸之後再拿普寧豆醬點來吃,鹹鹹地送粥一流,近呢十幾年被日本人買到貴曬,原條炸成目鯛, 變成高檔食材,果然風水輪流轉,蝦毛都可以係主角。香茅燒木棉魚不知是咩玩法 ,所以特別叫一條來吃, 當於送來的時候, 有淡淡的香茅清香,木棉魚口叼著一條香茅,內裏亦鋪了一些香草,這條魚燒得不錯,燒的方式比蒸的難掌握時間,因為燒得過頭魚肉會變乾身,而這條魚燒得香口且保持了濕潤,而且肉質新鮮,魚皮上灑的粗鹽慢慢滲入了魚肉內,令魚肉不用點其他醬料也很鮮甜,若果想刺激一點,也可點餐廳自製的醬汁,酸中帶微辣惹味十足。大蝦菠蘿飯每次我食越南菜都必要一個菠蘿飯嚟吃,一些餐廳已不再用菠蘿殼來載飯欠缺了特色,而這餐廳卻仍然用原隻菠蘿殼盛飯,親切感

香茅燒木棉魚

大蝦菠蘿飯
每次我食越南菜都必要一個菠蘿飯嚟吃,一些餐廳已不再用菠蘿殼來載飯欠缺了特色,而這餐廳卻仍然用原隻菠蘿殼盛飯,親切感油然而生。
這個菠蘿殼盛得滿滿的飯粒內裏有很多出配料,飯面亦鋪了豬肉鬆和三隻蝦,外觀上很吸引,至於味道方面,飯粒煙韌有致,加上甜甜地的豬肉鬆配搭得很好,不錯。

兩公婆吃的不多,一個飯一條魚兒差不多了,最後還加上一碟炒菜已很滿足,餐廳的食物質素整體不錯,下次再約埋家人或朋友來這裏確實是一個不錯的選擇。

• 香茅燒木棉魚
2018-09-06 15 瀏覽
之前已經食過呢間越南菜 佢原來最近係旺角開左新舖 地方都幾闊落 所以同朋友試下〰️去骨海南雞飯〰️$72呢個海南雞飯既油飯好香 而個飯粒粒都有光澤 雞冇骨啖啖都係肉 而且都算滑 〰️牛油雞翼〰️$72呢個牛油雞翼既牛油味好濃郁 除咗又好香嘅牛油味之外 仲有厚厚嘅蒜蓉喺面 ‘吱’埋個青檸汁就更令到冇咁油膩 〰️香茅豬頸肉炒金邊粉〰️$72金邊粉炒得好入味 雖然係有少少油 但係真係幾惹味 ‘吱’左個青檸汁之後又係減左個油膩既感覺 豬頸肉有炭燒既感覺但唔會太乾身 〰️咸檸梳打〰️$28

〰️去骨海南雞飯〰️$72

〰️牛油雞翼〰️$72

〰️香茅豬頸肉炒金邊粉〰️$72

〰️咸檸梳打〰️$28
2018-09-06 26 瀏覽
好耐無行旺角同係度食飯,係銀行中心有水牌,多咗食店。上一層有starbucks,另外仲有呢間越式餐廳。樣樣都想食,樣樣都想叫。好耐無食菜,叫咗通菜($62),幾可口,小小辣。呢個真係好好食,牛腩煮得好入味,又夠淋,405元都多,撈極都有牛腩,平時可能一兩舊就無,薯仔都ok,佢有個爐坐暖佢。配埋簿餅,點佢嘅咖喱,一流!(佢亦可以揀法包)叫咗牛油雞翼,72元有6隻,隻隻都係大隻,一上枱即食,好熱,上面仲加咗蒜蓉,啖啖肉。最鍾意食撈檬,叫咗豬頸肉,68元。豬頸肉燒得唔錯,唔會太難咬,過熟,用魚露沖落去,正,成碗即刻加哂分,好好味。佢有甜品同飲品,最後要左一杯青檸梳打。分開上,好有誠意又抵飲👍🏻我地8點到都幾乎全場有客人,我地食耐咗,等到尾段無乜人,就影個景俾大家睇。
好耐無行旺角同係度食飯,係銀行中心有水牌,多咗食店。

上一層有starbucks,另外仲有呢間越式餐廳。

樣樣都想食,樣樣都想叫。

好耐無食菜,叫咗通菜($62),幾可口,小小辣。

配埋簿餅,點佢嘅咖喱,一流!(佢亦可以揀法包)

2018-09-06 10 瀏覽
呢間越南菜係旺角開左新分店 今次就黎試下😁店舖面積好大 而且裝修好舒服點左越式火車頭酸辣鍋 原煲連埋爐一齊上 滾起左牛肉熟左就可以食得酸辣鍋份量非常多 而且有好多款材料首先試左鍋入面嘅牛肉片 原先煲來嘅時間 牛肉係生嘅 而滾一滾塊牛就食得自己控制到牛肉生熟度 所以牛肉好嫩滑而且牛肉肥瘦適中 好有牛肉嘅香味有牛栢葉 非常爽口彈牙👍🏻牛腩本身已經炆得好林 而且吸收埋酸辣湯嘅味道 有啲食到停唔到口 另外叫左碟咖哩炒大虎蝦 非常大碟 虎蝦至少有6隻👍🏻 除左蝦仲有好多配料例如洋蔥 青椒 蔥 紅椒 蝦真係好大隻👍🏻 蝦身炸過 而且蝦殼已經起左 食嘅時候好方便 又唔洗整污糟手👍🏻蝦肉非常彈牙鮮甜 好新鮮 另外叫左薄餅點咖哩汁食薄餅好鬆軟☺️ 加埋咖哩汁同配料一齊食 真係一流
呢間越南菜係旺角開左新分店 今次就黎試下😁

蝦肉非常彈牙鮮甜 好新鮮

另外叫左薄餅點咖哩汁食
薄餅好鬆軟☺️ 加埋咖哩汁同配料一齊食 真係一流

2018-09-04 51 瀏覽
今日約了老友食飯,原本shopping後食飯,但因太大雨,朋友建議揾港鐵站附近食肆,避免落雨濕身,我們便揀了此店,因就在港鐵站出口銀行中心。我們點了牙車快、精選拼盤、牛油焗大蝦頭、金不換白酒煮蜆配法包、香茅豬扒湯粉、椰汁紅豆冰。整體食物質素頗佳,環境舒適,尤期是拼盤和香茅豬扒湯粉,大件抵食,味道也不錯牙車快,有雞、 青瓜、椰菜、生菜、紅蘿蔔絲,再配上特製魚露, 酸酸甜甜夠醒胃香茅豬扒湯粉,湯底清甜,河粉爽滑,豬扒大大件肉質淋滑精選拼盤, 有豬頸肉、蝦餅、春卷、蒸粉包,整體味道不錯, 豬頸肉夠爽有肉香蝦餅料足,蝦肉既彈牙又有鮮味牛油焗大蝦頭, 牛油味香濃,蝦大大隻,蝦頭多膏,外皮香脆, 啖啖蝦肉夠彈牙,好滿足金不換白酒煮蜆配法包,蜆肉肥美,淡淡酒香加上微辣 ,令人食指大動,法包外脆內軟

香茅豬扒湯粉,湯底清甜,河粉爽滑,豬扒大大件肉質淋滑

精選拼盤

蝦餅料足,蝦肉既彈牙又有鮮味

,法包外脆內軟

2018-08-29
精選拼盤
2018-09-03 163 瀏覽
今日我去接朋友收工,都差不多十點鐘,我哋去咗旺角附近行有咩商場餐廳去食飯 ,最後就係銀行中心嗰度見到有間 餐廳仲開緊 ,就諗住上去睇一睇, 餐牌寫嘅嘢食都有唔少,而且坐得都見都幾舒服,因為可能太晏關係,所以 就唔係好多人。最後我哋兩個人入咗去坐,四人位都十分之舒適,之後我就嗌咗幾個嘢食,圍起每人200蚊都不用都幾飽肚,幾抵食。 我哋嗌咗一個拼盤,拼盤嘅份量畀我哋預期之外, 感覺上都好新鮮。春捲好脆而豬頸肉 都幾有口感。 蒸包皮夠滑身,而且材料十足,蝦餅係我最愛吃嘅食物,夠脆之餘蝦肉十分彈牙。菠蘿炒飯蝦有三隻係上面,仲好窩心地拆開殼等客人可以方便食用 。炒飯炒得都幾乾身,幾香口 ,份量比預期之中多 ,入面仲有少少火腿粒和菠蘿粒 。炒菜,鹹魚大大粒, 而且菜都炒得好翠綠,好爽口。海南雞 ,肉質都幾好,幾滑,雞味道保持到唔錯,配上醬汁就咁惹味。