2018-01-02 75 瀏覽
特登揸車都要過黎!!!本身小妹好鐘意食甜品既所以就要求男友同我黎Le Sucre食返個Birthday brunch先所謂女士食甜品有第二個胃carry但估唔到呢間餐廳除左甜品好好食之外其他小食主菜等等都岀奇地好食wo首先薯條即叫即炸 上鍱熱辣辣再配合黑松露醬 正!主菜係鴨肶多士 岀面好少有呢味兩樣一齊埋落口 一脆一軟又好夾wo然後海鮮汁意粉就正路水準 我男友好怕腥佢都話好食去到for第二個胃既甜品啦街外都有好多賣焦糖燉蛋同心太軟但就係要食呢d先可以試到個師傅既水準兩樣都顯到功架 擺盤又靚 未食都開心焦糖燉蛋好大份 平靚正!心太軟係師傅試左好多種朱古力既成品最後挑選呢隻 岀黎唔會太甜 但又夠濃朱古力味 又唔會太漏總結:所有野都來得剛剛好 是有點少貴 但我同男友都覺得揸車過黎都係值得既
特登揸車都要過黎!!!
本身小妹好鐘意食甜品
所以就要求男友同我黎Le Sucre
食返個Birthday brunch先
所謂女士食甜品有第二個胃carry
但估唔到呢間餐廳除左甜品好好食之外
其他小食主菜等等都岀奇地好食wo

首先薯條即叫即炸 上鍱熱辣辣
再配合黑松露醬 正!
主菜係鴨肶多士 岀面好少有呢味
兩樣一齊埋落口 一脆一軟又好夾wo
然後海鮮汁意粉就正路水準
我男友好怕腥佢都話好食
去到for第二個胃既甜品
街外都有好多賣焦糖燉蛋同心太軟
但就係要食呢d先可以試到個師傅既水準
兩樣都顯到功架 擺盤又靚 未食都開心

焦糖燉蛋好大份 平靚正!
心太軟係師傅試左好多種朱古力既成品
最後挑選呢隻 岀黎唔會太甜
但又夠濃朱古力味 又唔會太漏

總結:所有野都來得剛剛好 是有點少貴
但我同男友都覺得揸車過黎都係值得既
慶祝紀念
生日
2017-12-31 148 瀏覽
今日同朋友去左新蒲崗一間新開嘅舖頭食嘢聽講師傅係大坑pudding出黎開舖嘅好耐以前食過 冇諗到會食得返果種味道真係食幾多次都唔會厭!而且老闆同老闆娘都好nice,服務周到,而且會同我地傾計❤️平時好少去新蒲崗食嘢,難得黎一次竟然比我地搵到呢間咁高質嘅舖頭細心發掘下先發現香港真係好多隱世嘅店舖,感謝2017最後一日可以食到咁好食嘅甜品,以後真係要多d去幫襯下,我見到仲有唔少輕食,但係今日食左lunch先黎所以冇點到,下次要空肚過黎食!
今日同朋友去左新蒲崗一間新開嘅舖頭食嘢
聽講師傅係大坑pudding出黎開舖嘅
好耐以前食過 冇諗到會食得返果種味道
真係食幾多次都唔會厭!

芒果拿破崙配雲尼拿雪糕
朱古力咖啡
2017-12-31
5 分鐘 (堂食)
芒果拿破崙配雲尼拿雪糕
朱古力咖啡
2017-12-31 2149 瀏覽
新蒲崗總是給人一種好舊嘅感覺, 除咗考試局, 某米之蓮甜品, 相信大家都唔會特登對呢個地方有好深刻嘅印象! 相反我對這𥚃有一種情意結, 可能係以前都係附近讀書啦☺️近排竟然比我發掘到一間好好食嘅甜品, 所以特登約咗我嘅甜品達人一齊去"食好西"(食好的東西咁解😁)可能係早來(未到晩市繁忙時間), 暫時未算好多人, 先找個小角落坐下, 便看看餐牌, 我們各自叫了一杯飲品, 梳打 and 咖啡之後就到我哋頭盤, 本身都好鍾意食軟殼蟹, 所以就叫咗酥炸軟殻蟹配黑松露醬, 一上枱都覺得唔錯! 上面有啲番茄皮乾, 應該都有炸過, 但有少少失望, 感覺好似炸完未停過D油, 有D過油, 如果在乾身D脆D就會好食D跟住就到主菜, 達人對食好有要求架! 主菜就由佢話事😏叫左法式香酥油鴨脾伴太陽蛋及法包估唔到好似份早餐咁上桌😂要將隻太陽蛋搞爛佢, D蛋汁慢慢流落隻鴨脾到, 鴨肉好嫩滑, 份量唔多兩個人share啱啱好! 如果配埋法包食就冇咁膩, 旁邊仲有蜜糖, 喜歡鍾意甜食都可以, 得左😜最後就梗係甜品啦!!! Yeah✌🏻 64%朱古力慕絲配朱古力雪糕, double chocolate 🍫 🍫 朱古力迷之

酥炸軟殼蟹配黑松露醬

法式香酥油鴨髀伴日式太陽蛋及法包
法式香酥油鴨髀伴日式太陽蛋及法包

最後就梗係甜品啦!!! Yeah✌🏻
64%朱古力慕絲陪朱古力雪糕

64%朱古力慕絲配朱古力雪糕, double chocolate 🍫 🍫 朱古力迷之選, 個朱古力唔太甜, 食得出佢個慕絲係層層味道
64%朱古力慕絲陪朱古力雪糕

甜品賣相好少女, 雛菊擺設尤如搽上香水一樣, 錦上添花, 上邊仲有啲餅碎, 豐富左口感, 我對朱古力有好高要求, 呢個絕對係合格之上, 推薦!!!!

薑汁梳乎厘配雪糕

另外一個係好出名嘅薑汁梳乎厘, 由於考慮到相機食先後, 會影響食梳乎厘嘅最佳時間, 我哋決定食咗先講😂老老實實個薑汁味唔係好出眾, 要慢慢咀嚼過後after taste先有少少感覺得到, 但個梳乎厘口感比起出面食開D空氣, 確實係有啲唔同, 好似實在D.....

薑汁梳乎厘配雪糕

旁邊一樣係有雛菊擺設, 少女心返晒嚟! 旁邊嘅曲奇仲有得外賣另買添! 老細表示係自家手作的, 有誠意有水準的小店買少見少, 有緣經過不妨支持一下, 香港實在不難看見處處也是連鎖食店.......
  • 64%朱古力慕絲配朱古力雪糕
2017-12-30 61 瀏覽
之前生日去個間個廚原來去左新蒲崗開舖頭,甘啱聖誕就同屋企人一齊去食。雖然要過海,不過唸到有得食蟶子意粉同油鴨脾就乜都抵番。新舖interior design 有啲簡單,不過幾好坐,仲俾我拎狗狗去食,正。一坐低就有啲曲奇試食,口感好似Jenny bakery。好鬆軟。轉左地方都好上菜都好快,幾乎食完一樣就有下一款上。好有效率。食到最尾甜品仲有得試益力多磚,太飽食唔曬,內疚。新產品拿破侖係今次最大既驚喜,下次要再試。
雖然要過海,不過唸到有得食蟶子意粉同油鴨脾就乜都抵番。
食到最尾甜品仲有得試益力多磚,太飽食唔曬,
內疚。
新產品拿破侖係今次最大既驚喜,下次要再試。
拿破崙
法式油鴨脾
2017-12-25
拿破崙
法式油鴨脾
2017-12-30 37 瀏覽
經過Milo, 試了對面的誠意小店。前菜1)黑松露薯條薯條剛炸好,外脆內軟,散發陣陣薯香。黑松露醬味濃,令配上香草幼鹽的薯條更添滋味。2)芝士蟹肉多士芝士夾雜絲絲蟹肉,配上沙律菜及醬汁,口感清新,多士脆口。3)冬蔭公大蝦意粉酸酸微辣的冬蔭公,很適合一般香港人的口味,湯底非常開胃。蝦比手掌更長,多肉鮮嫩,意粉爽口。4)黑松露意粉起初以為配料不夠,邊食邊發現配料非常豐富,都夾雜在意粉中,有不同類型的蔬菜,如炒菇、蕃茄等。5)**推介必食**法式油鴨脾太陽蛋配法包鴨脾炸得皮脆肉嫩,火喉恰到好處,肉香又滑,大廚教切開太陽蛋讓蛋汁流入鴨脾,蛋汁掛脾,更添滋味。多士香脆,配上蜜糖,加上鴨脾的咸香,一流之作。6)甜品:燉蛋燉蛋的擺盤精緻,焦糖香脆,燉蛋香滑,滲透雲尼拿香。雪糕自家製,香滑清新,非常有誠意。7)甜品2: 拿破崙 一口拿破崙,一口打蓉了的芒果汁,非常配合,味蕾都享受著不同的香甜,芒果香,吉士醬香,焦糖香,牛油香....8)飲品一流
經過Milo, 試了對面的誠意小店。

前菜
1)黑松露薯條

2)芝士蟹肉多士

芝士夾雜絲絲蟹肉,配上沙律菜及醬汁,口感清新,多士脆口。

3)冬蔭公大蝦意粉

4)黑松露意粉

5)**推介必食**
法式油鴨脾太陽蛋配法包

6)甜品:燉蛋

7)甜品2: 拿破崙

8)飲品一流

由於boxing day關係,諗住食餐好,但又好攰唔想行太遠,於是搵下附近有冇咩野特色餐廳。呢間餐廳前身係一間甜品店,冇諗過咁快轉咗手啦!又見佢餐牌疑似不錯,睇過食評後於是就一試。去到餐廳...竟然全場只有一台客(2人食甜品)都有少少驚中伏。但餐廳嘅staff好有善 所以最後入咗去。首先餐廳係冇set只得散叫,所以叫了 龍蝦汁海鮮意粉、黑松露芝士魚堡及提拉米蘇。意粉個汁唔太差,意粉麵身有點奇怪,但整體麵可以接受的魚堡睇食評時 有人讚過黑松露醬好多 好好味又抵食 諗住試下,但真實唔算好多,魚塊比想像中細,薯條更加較硬、碎和短,所以比較失望。提拉米蘇都好期待 但比想像中細小。味道唔錯,但價錢都算貴。由於staff係好好笑容同友善,屬於有人情味的小店。建議小店可增設set dinner,因為真係幾貴!

意粉個汁唔太差,意粉麵身有點奇怪,但整體麵可以接受的

提拉米蘇都好期待 但比想像中細小。味道唔錯,但價錢都算貴。

由於staff係好好笑容同友善,屬於有人情味的小店。

建議小店可增設set dinner,因為真係幾貴!
龍蝦汁海鮮意粉、黑松露芝士魚堡、提拉米蘇
2017-12-26
2017-12-29 74 瀏覽
今日約左朋友去mikiki行街,行完之後,朋友帶在我去附近既Le Sucre食飯,話個度既甜品好好食,咁就一定要試下啦。呢個雲呢拿焦糖燉蛋配雲呢拿雪糕唔錯,燉蛋原來係凍架,食落唔會太甜,一啖燉蛋一啖雪糕咁食幾好食。我地仲叫左芒果拿破菕配雲呢拿雪糕,我本身已經好鍾意食拿破菕,而呢個拿破菕完全可以滿足到我,拿破菕既酥皮好脆,食得出搽左焦糖起面令佢更加脆,而芒果就好甜,但甜味一啲都唔假,好好味,朋友果然冇介紹錯。我地仲食左雞翼配黑松露醬同冬蔭公虎蝦湯意粉,味道都唔錯,但呢度既甜品真係超哂班,所以建議大家可以主攻甜品。

2017-12-28 1472 瀏覽
想起來,已好久好久沒在新蒲崗區內吃西餐,而且是走偏高檔的西餐....兩大一小從相熟髮型師的舖中走出來。望望手錶,是時候開餐了....四圍蹓躂一下,忽地在麥記旁邊給我發現了這店。記得從前這舖的前身是甜品店來的....想不到好像開不了多久,現在又轉手啦....舖的確相當地小,好像檯子也只是得六至七張左右。侍者及老闆皆很熱情友善,介紹食物時也熱心,值得一讚....餐牌內有不少設計與配搭頗引人特別的東西。在這一區而言,算是較少見的....前菜、主菜與甜品皆點了些,大家來個開心SHARE吧....雞翼跡近是炸出來的,皮及脆漿雖厚但夠香脆,更難得的是肉仍得保持著軟嫩多汁之狀態,且肉本身亦相當入味。基本上就算沒了那黑松露醬也沒大所謂,淨食亦甚美味....有點賣相,看似有花過心思弄的香蒜辣汁忌廉蟶子皇炒意粉。結果弄出來的,卻是看似在汪洋中浮沉的一大堆意粉,於我而言,是扣了不少的分數....意粉本身還仍存些許咬口;不過醬汁只是一味純粹是CREAMY,而且內裡的辣是有點蓋過了本應有的蒜香;再加上蟶子皇亦沒有像預期般的豐厚多肉....故此這一百六十八大洋,小弟著實是有點覺白花了....至於小弟點的法式香酥油

前菜、主菜與甜品皆點了些,大家來個開心SHARE吧....

至於小弟點的法式香酥油鴨髀伴日本太陽蛋及法包呢,在搭配倒真是頗具新意。以太陽蛋伴法式鴨脾,兩者同樣豐腴的蛋黃與鴨肉配合起來,濃鮮自必更上一層樓。店主推介之食法是將鴨肉放置於法包上再醮蜜糖及蛋吃,鴨肉整體上不覺柴口過鹹但皮就不太夠香脆;法包口感是卜卜脆的;鴨肉的鹹香,配上惹甜蜜糖一起吃,令味蕾體驗了兩種截然不同的感覺,說老實是挺有衝擊的....

好了,又到大家熱愛的甜品時間了....

當細閱甜品MENU時,第一時間就留意到這個坊間少見的益力多磚了....

論心思創意,很好,小朋友一定喜歡。不過對我來講,這只是一磚有益力多乳酸甜味的小布甸,論味道,並沒如其心思般突出....

相反,傳統很多的朱古力心太軟配雲呢嗱雪糕,就弄得很出色....

輕輕用刀一切,朱古力漿就尤如岩漿般湧出。入口甘苦與甜兼備,外脆而內軟綿。和雪糕伴食時那一熱一冷的觸感,是一如所料的見和諧。除了味道外,置中的Oreo忌廉樹,亦為賣相加了不少分數....

以價位而言,這裡絕不便宜;而論味道,除了那意粉外,整體上是蠻不俗的....

對於這一類有heart的小舖,小弟永遠是正面的態度....
2017-12-28 1072 瀏覽
難得放假,我和朋友為了食好西, 便到了新蒲崗一帶覓食。在openrice看到一間有法式甜品的餐廳, 我們便決定在這間餐廳吃個下午茶。餐廳雖然不大, 裝修不是很豪華, 但食物質素挺高的!我們首先點了一杯熱帶果綠茶和巨峰梳打解解渴。黑芝麻梳乎厘配芝麻雪糕是三款甜品中我最喜歡的。 由於師傅非常注重甜品的味道和質素, 所以點這個梳乎厘時, 他千叮萬囑只要梳乎厘一上到枱上, 便要即刻吃, 不可以等。即叫即焗的梳乎厘的份量比我想像中大, 高度很高。梳乎厘的黑芝麻味非常香濃和突出。它的甜度剛剛好, 富有空氣感, 吃完整個也不會覺得有太大的飽滯感。另外, 旁邊還附上一杯黑芝麻醬和黑芝麻雪糕。黑芝麻醬可以增添梳乎厘的芝麻味和甜度, 旁邊的黑芝麻雪糕的黑芝麻味幾香濃, 每一啖也充滿著黑芝麻味, 非常非常好吃! 就算感覺有點兒飽, 也不能控制自己, 直到吃完整個雪糕為止。焦糖燉蛋配雲呢拿雪糕- 這個焦糖燉蛋適合二人分享, 燉蛋上有一層脆脆的焦糖, 甜甜的。 燉蛋很香滑, 充滿蛋香味, 焗得剛剛好, 所以質感非常creamy。芒果拿破崙配雪糕- 芒果醬和拿破崙是分開上的, 店員告訴我們這是因為不想因為芒果的水
餐廳雖然不大, 裝修不是很豪華, 但食物質素挺高的!
熱帶果綠茶

巨峰梳打

我們首先點了一杯熱帶果綠茶和巨峰梳打解解渴。
黑芝麻梳乎厘配芝麻雪糕

焦糖燉蛋配雲呢拿雪糕

芒果拿破崙配雪糕

芒果拿破崙配雪糕- 芒果醬和拿破崙是分開上的, 店員告訴我們這是因為不想因為芒果的水分而令到拿破崙變淋身, 所以你想要芒果醬的時候才在杯裏拿一些, 然後放上你的拿破崙上。
拿破崙是有兩層的, 裏面以吉士醬做夾心, 每一塊酥皮也非常香脆, 上面最頂的那一塊有點焦, 脆脆的, 非常香口。芒果醬入面有芒果粒, 味道很夠甜。

2017-12-26
下午茶
黑芝麻梳乎厘配芝麻雪糕
焦糖燉蛋配雲呢拿雪糕
芒果拿破崙配雪糕
平日很少經過新蒲崗,Le Sucre的裝修不算起眼,但在飢寒交迫的情況下,我們就進去了,意外發現原來這裡有一間水準不錯的餐廳。Light Meal 點了雞翼配黑松露醬,雞翼有著淡淡的香草味,咬一口,皮脆肉嫩超好吃的,黑松露醬更是精髓,我本身並不喜歡黑松露的味道,怕它太濃,但這個黑松露醬的味道不會太濃,配以雞翼一起吃也不會蓋過雞翼本身的香味,好好吃啊!Main 點了冬蔭公虎蝦湯意粉,最怕吃湯意粉沒有味道,而這裡的湯意粉沒有讓我失望,它的冬蔭公湯偏稠,讓意粉很掛湯。冬蔭公湯本身也好喝,但味道與傳統冬蔭公有點分別,比較貼近大眾口味。終於來到我最期待的dessert!我們點了雲呢拿焦糖燉蛋配雲呢拿雪糕及芒果拿破菕配雲呢拿雪糕。雲呢拿焦糖燉蛋配雲呢拿雪糕的質感與平日吃到的有點不一樣,燉蛋沒什麼QQ的感覺,質地較實,十分特別。而燉蛋雖然有焦糖,但也不會太甜。芒果拿破菕配雲呢拿雪糕絕對是今晚的驚喜!拿破菕的份量比一般的大,而酥皮是超級鬆脆,再說一次是超!級!鬆!脆!裡面的吉士醬很香滑,正當的們奇怪為什麼不把芒果加在拿破菕裡面,而是用另一個杯盛著時,店家解釋是為了令酥皮不要太快變淋。這份對食物的心思和

冬蔭公虎蝦湯意粉

雲呢拿焦糖燉蛋配雲呢拿雪糕

芒果拿破菕配雲呢拿雪糕

這份對食物的心思和執著,我們從食物中感受得到。
Lime Soda
冬蔭公虎蝦湯意粉
雲呢拿焦糖燉蛋配雲呢拿雪糕
芒果拿破菕配雲呢拿雪糕
Lime Soda
2017-12-25 71 瀏覽
好少入黎新蒲崗呢頭,但早前有事到附近就順便食個飯。見到Mikiki 對面呢間小店,就決定試下。#冬蔭功湯虎蝦意粉 | HKD88好Fusion既一道菜🧐酸酸辣辣既湯底,超級開胃!小妹差點成個湯底都飲晒!😛/不過對於作為冬蔭功愛好者既小妹黎講,呢個似辣蕃茄湯多d😂 如果可以加重d泰式香料會更似冬蔭功更有泰式風味!另外沙入面仲有好多蜆肉呢!/個湯底有一定辣度🌶🌶,如果吾食得辣落單記得要講聲啦😀😀/🦐虎蝦超大隻,大隻到就黎飛出個碗😂 啖啖肉,而且肉質爽口🤩 /意粉用上扁意粉,軟韌度適中,幾有咬口👍🏻#黑松露醬薯條 | HKD48個自家製黑松露醬真系好香好香好香(要強調!😁),食落口滿滿黑松露味好幸福!😍 另外仲附埋茄汁,不過由於黑松露醬太好食,秒清左!茄汁系無咩郁過的😂/薯條份量好多,多到食吾晒添😂😂 熱辣辣,外脆內軟🍟 不過有樣野個人覺得可以改進下。吾知系咪只系系出餐前先灑上鹽,所以鹽只分佈系最面頭既薯條,所以果d都幾咸,而下面既就無咩味了。#意大利蛋提拉米蘇 | HKD98外觀已經好靚好似藝術品,味道一樣無得彈👍🏻材料用上意大利蛋🥚,整個甜品充滿濃郁咖啡同酒既香味,口感軟滑香甜😍 原本應

#冬蔭功湯虎蝦意粉 | HKD88
好Fusion既一道菜🧐
酸酸辣辣既湯底,超級開胃!
小妹差點成個湯底都飲晒!😛
個湯底有一定辣度🌶🌶,如果吾食得辣落單記得要講聲啦😀😀
意粉用上扁意粉,軟韌度適中,幾有咬口👍🏻

#黑松露醬薯條 | HKD48

#意大利蛋提拉米蘇 | HKD98
外觀已經好靚好似藝術品,味道一樣無得彈👍🏻
材料用上意大利蛋🥚,整個甜品充滿濃郁咖啡同酒既香味,口感軟滑香甜😍 原本應配雲尼拿雪糕,但當日無晒,大廚就幫我地轉左朱古力雪糕🍫,濃濃朱古力味,甜度適中,一樣咁好食😋

#朱古力慕絲配朱古力雪糕 | HKD78
呢個甜品整到好似盆栽咁,外觀已經無得輸!
慕絲用上64%黑朱古力,甜度剛剛好,十分香濃,慕絲都好順滑👍🏻👍🏻 個雪糕上上個post都提及過,咁就吾多講啦!
總括來說,朱古力粉絲們必叫啊呢個甜品!🍫

最後仲叫左兩杯咖啡,分別系Cappuccino (Hot: HKD 36)同Mocha (Ice: HKD 40 )。賣相吾系好精美果d,但咖啡香濃。

呢度甜品真系好高質,下次會想試下招牌Soufflé 😉😉
👫ʕ•ᴥ•ʔ Thanks for the invitation ʕ•ᴥ•ʔ位於新蒲崗嘅Café,環境舒適,牆身有黑膠片嘅裝飾顯得格外文青💜 雖然鋪面唔大,但好舒服,好有氣氛,啱曬情侶們撐檯腳💑📢 想知邊到有更多好西食? 吃貨情侶帶你食勻全世界🌏 每日不定時更新喔⭐️一一一一一一一一一一一一一一▫️Light Meal#酥炸軟殼蟹配黑松露醬 <$98>Soft Shell Crab erved With Black Truffle Mayo原隻嘅軟殼蟹超大隻,炸到好香脆,食落嗦嗦聲,而且唔油膩😋 最驚喜嘅係食落有好多蟹膏!好好味🤤 配埋酸酸地嘅法國黑松露醬好正😆 成個感覺好高級🤣▫️Main#龍蝦汁海鮮扁意粉 <$88>Seafood Linguine With Lobster Juice Pasta意粉係幼扁意粉,口感唔錯😋 入面有好多細細粒嘅海鮮,有蜆,有魷魚等等🤨 份量啱啱好夠一個人食😎 龍蝦汁偏多,每一條意粉都掛滿曬汁,所以個意粉唔會乾身🧐 👱🏽‍♂️話鍾意食海鮮大雜燴嘅人應該會好鍾意😂#法式香酥油鴨髀伴日本太陽蛋及法包 <$148>Du
👫
▫️Light Meal
#酥炸軟殼蟹配黑松露醬 <$98>

▫️Main
#龍蝦汁海鮮扁意粉 <$88>

#法式香酥油鴨髀伴日本太陽蛋及法包 <$148>
Duck Confit With France Style Toast
經過發酵嘅油鴨髀,上面有一個流心嘅日本太陽蛋,老闆話要切開隻蛋同隻髀,之後等啲蛋汁流落鴨脾到❤️ 有3塊法包,但焗得好硬身,無想像中脆口,食落麻麻地🤔 另外仲有啲蜜糖汁可以沾鴨髀嚟食,鴨髀本身偏諾鹹,就咁食會太濃味,但沾完蜜糖之後,中和完啲味變得啱啱好😛 口感方面,隻鴨髀都算幾嫩,唔會食到成口渣☺️ 整體嚟講好好食,但份量有啲少,一個人食會唔夠飽😫

▫️Dessert
#意大利蛋提拉米蘇配雲呢拿雪糕 <$98>
Italian Eggs Tiramisu With Vanilla Ice Cream
賣相好靚,有蝴蝶做點綴,原來係威化嚟,可以食用💜 最頂層係cream嚟,撒左啲Tiramisu粉,中間係雲呢拿雪糕,而最下面係Tiramisu🎀 食落係好濃郁嘅Tiramisu味,食到最底有好重嘅咖啡味,成個feel好夾,又唔會甜到漏,而威化就怪怪地無咩味😂 👱🏽‍♂️話三層一齊食會更加正,平時麻麻地甜品嘅👱🏽‍♂️都係咁食😍

▫️Beverage
#巨峰梳打 <$38>
Grape Soda
👱🏽‍♂️話味道好似某牌子嘅巨峰提子梳打咁🤔 唔算好甜,都幾好飲🤤
#柑橘洋甘菊茶 <$36>
Chamomile Tea
花茶係用茶包沖飲,飲落去係好健康嘅味道😂 👱🏻‍♀️唔多鍾意陣味,同埋對花茶無咩研究,所以飲左都唔知咩味嚟😂 Btw飲完之後會有人refill😁

👾驚喜指數:❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️10% Service Charge
用餐優惠
試食活動
難得今日冬至放假,出左鑽石山Shopping,行行下覺得口痕想食甜品就揾下Openrice,係甜品排行榜入面,發現左呢間新開Cafe,見間野咁近就即刻過去食。間Cafe位於新蒲崗,正正係Mikiki商場對面,位置都相當顯眼。係到諗緊叫邊樣野食個時,就發現個芒果拿破菕係新出Ge,店員亦都向我地推薦呢個甜品,所以我地都叫左黎食。本來對拿破崙Ge印象都係好想唔好食,但今次新係完全改哂觀,唔單止好靚,仲超級~好味!! 由其個個酥皮,未試過咁脆口,食落好香,師傅仲係面頭加左d糖再用火槍燒一燒個表面,有少少焦糖Ge效果。再配上芒果同雪糕,味道更加一流!另外,我地再叫左個Tiramisu ,平時食開個D都係一件件蛋糕,今次呢個造型真係第一次見,爭係影相都抵,女仔見到隻眼都發哂光。上面係雪糕,下面係Tiramisu,食落好軟滑,好濃既tiramisu味。因為中午已經食左Lunch ,本來只係諗住食甜品,但係見到隔離台食D黑松露薯條,好鬼香,就忍唔住叫個小食試下,今次試左個雞翼配黑松露醬,D雞翼炸到岩岩好,熱辣辣,好嫰滑,再點個黑松露醬,好足料,好香濃,食到停唔到口,明明已經食完甜品好飽,但都極速清哂!

芒果拿破菕

雞翼配黑松露醬

真係冇諗過係呢D平民地方都可以揾到D咁高質GE店,根據我觀察,都有好多食客都認識個師傅,應該係回頭客,一間餐廳要成功,最難GE唔係吸引新客,已經可以留住D客人,食完一次又一次,我相信呢間餐廳,已經做到,而我都期侍下次再食。
2017-12-22
芒果拿破菕
  • 芒果拿破崙
2017-12-21 121 瀏覽
位於新蒲崗Mikiki附近 開左間吾錯既Cafe小店,貪吃既小編梗系約埋朋友去試下是什麼料子。裏面環境比簡約樸素; 牆身痴左好多黑膠唱片做裝飾,吾知呢到老細系咪黑膠片收藏愛好者呢(=゚ω゚)今次食得好有條理,(二人用餐)分別叫左兩個前菜; 一個主菜; 兩個甜品同兩杯野飲。首先介紹既系(前菜),有蛋黃醬芝士蟹肉多士同酥炸軟殼蟹配黑松露醬。蛋黃醬芝士蟹肉多士系西餐廳都好少見有; 蟹肉同蛋黃醬撈埋一齊好夾; 廚師再系中間加多層薄芝士 令多士變得冇咁單調 可以食出層次感 舔舔脷呀!至於酥炸軟殼蟹配黑松露醬,上枱已經香噴噴啦; 食落吾油膩 不過可能黑松露影響 會越食越鹹 建議連埋沙律菜一齊食 可以中和個鹹味 就會好食好多。小編最鐘意呢個(主菜)龍蝦汁海鮮扁意粉。龍蝦汁好香濃; 意粉軟硬度適中; 而份量勉強夠兩個人分; 呢個質素 呢個價錢 真心抵呀!到呢到主打既甜品啦,我地叫左芒果拿破崙雲尼拿雪糕同埋64%朱古力慕絲配朱古力雪糕。芒果拿破崙雲尼拿雪糕; 講到拿破崙其實好考功夫 要系松化既酥皮夾住幼滑既吉士 兩者平衡 做出層次感 真系吾簡單!分開放既 仲有新鮮既芒果肉粒; 同埋高級既雲尾拿雪糕。64

蛋黃醬芝士蟹肉多士

酥炸軟殻蟹配黑松露醬

龍蝦汁海鮮扁意粉

芒果拿破崙配雲呢拿雪糕

64%朱古力慕絲配朱古力雪糕; 呢個雙層朱古力既配搭完全滿足到愛朱古力既粉絲們。食完果陣朱古力仲會醞釀系口裏面一陣 正呀!
64%朱古力慕絲配朱古力雪糕

廚師咁用心機整得咁靚(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 梗系要黎張合照先!

最後飲品叫左有機柑橘洋甘菊茶同埋巨蜂梳打。客務員好細心,甘菊茶飲完會幫你加熱水٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
有機柑橘洋甘菊茶
巨蜂梳打
蛋黃醬芝士蟹肉多士
酥炸軟殻蟹配黑松露醬
龍蝦汁海鮮扁意粉
芒果拿破崙配雲呢拿雪糕
64%朱古力慕絲配朱古力雪糕
有機柑橘洋甘菊茶
到了一年一度慶祝媽媽生日的日子,今年在想餐廳時腦中浮現了"Le Sucre"!這間餐廳絕對票選2017我最喜歡的餐廳💕廚師的手藝一直令我念念不忘,意大利蛋Tiramisu更是必點甜品!早2天致電訂座時詢問能否寫上生日快樂,友善的座員回覆表示可以。不但沒有失望,有的是更大驚喜💕🙌🏻只能說這比生日蛋糕更美!🎂我們這天還試了大廚推介新出的芒果拿破崙酥皮一塊已經很多層,最上層燒了焦糖脆面,格外香脆!中間的夾心吉士香濃幼滑,甜度剛剛妹!配上芒果醬和雲尼拿雪糕,這是三種滋味的甜品!🤤💕

只能說這比生日蛋糕更美!🎂
我們這天還試了大廚推介新出的芒果拿破崙