2020-01-06 569 瀏覽
話說奧爾加今日撞到朋友,於是ad hoc 咁約左食lunch, 對於九龍區,真係唔多識路,今次朋友推介呢間餐廳,勝在坐得舒服又唔錯。點左個set lunch, 燒汁雞扒意粉,燒雞個味道好香口,個意粉我俾4/5分啦!😎飲品就點左茉莉花茶,茶味都清香既!
飲品就點左茉莉花茶,茶味都清香既!
2019-07-14 1464 瀏覽
平時週末都會嚟到新蒲崗搵好嘢食,呢區有好多間小店,唔同嘅菜式都有。今次試吓呢間法國菜小店,食客一般都係附近嘅街坊,個個都熟口熟面,老闆娘又客氣又熱情咁招呼。叫咗一個傳統嘅卡幫尼意粉,食得出係啱啱處,唔會太杰,又唔會太膩,仲有一份好香嘅奶味。加$18有兩隻雞翼,雞翼炸得好乾身,雞皮乾身好脆,裏面啲肉仲好軟好juicy ,加埋個黑松露醬啱啱好。好味

好味
2019-05-29 1242 瀏覽
經過新蒲崗 見到有一間法國西餐廳係Mikiki 對面環境比較靜 所以決定去試一試 雖然餐廳人不多但食完之後 覺得啲食物又幾高質 不錯👍👍我哋四個人一共叫咗五樣嘢 包括黑松露薯條 龍蝦汁海鮮扁意粉 酥炸軟殼蟹 提拉米蘇蛋糕 黑松露雜菌意粉首先講吓個黑松露薯條 薯條同個醬係分開 個人覺得個黑松露醬 份量唔太足夠 所以額外叫佢比多個茄汁🙈黑松露醬都濃味龍蝦汁扁意粉就好入味 龍蝦汁好足夠 意粉質感都唔錯 個黑松露雜菌意粉都食得出黑松露 咁睇覺得兩個意粉都好唔錯!☺️酥炸軟殼蟹 就有小小失望 軟殼蟹嘅份量不太多 炸物偏多 而且好難分四份 所以同朋友食就有啲難最後個甜品都算滿意 唔算太甜 都值得一試!
經過新蒲崗 見到有一間法國西餐廳係Mikiki 對面
環境比較靜 所以決定去試一試 雖然餐廳人不多
但食完之後 覺得啲食物又幾高質 不錯👍👍

我哋四個人一共叫咗五樣嘢

最後個甜品都算滿意 唔算太甜 都值得一試!
2019-04-16
  • 龍蝦汁海鮮扁意粉
  • 酥炸軟殼蟹配黑松露醬
  • 意大利蛋提拉米蘇配雲呢拿雪糕
2019-03-05 1624 瀏覽
去到新蒲崗越秀廣場,諗返起以前係旁邊柏立基普通科門診診所實習既快樂活憶,果陣同一班護士姐姐傾得十分投契,護士經理仲塞左好多錢落我袋,轉眼之間已經過左兩年幾,再次重回舊地,係附近搵左間餐廳食個晚飯,細味一下當時既回憶。————————————————黑松露雜菌意粉 $98黑松露同雜菌尚算足料,不過愈食到底就愈油膩,最後食完成個碟都係油,如果用油既份量可以控制返好少少就好好味指數:3.0/5.0~~~~~~~~~~~~~~~~芒果拿破崙配朱古力雪糕 $58(跟餐價)先講賣相已經無得彈,別緻既裝飾,雪糕上仲有一隻用米紙造既蝴蝶,簡直係吸睛!雪糕係黑朱古力,本人的至愛,唔會太甜或太苦,舀出黎係完整既圓形,抵讚!拿破崙十分鬆脆可口,用叉一吉已經碎哂,不過太大舊食到有少少「論盡」,Mango custard亦都太多太膩口了,好在店員不停比水我飲~好味指數:4.0/5.0———————————————

————————————————
黑松露雜菌意粉 $98
好味指數:3.0/5.0
黑松露雜菌意粉

~~~~~~~~~~~~~~~~
芒果拿破崙配朱古力雪糕 $58

2018-08-23
芒果拿破崙配朱古力雪糕
  • 芒果拿破崙配雲呢拿雪糕
2018-12-31 1702 瀏覽
龍蝦牛角酥配黑松露醬薯條雖然比我之前食既感覺牛角酥好似細左,但味道沒有改變,依然十分好味。牛角酥暖暖的,入面的醬不是太多,剛好包到每粒龍蝦!可以斯文用刀叉食用,龍蝦牛角酥容易切開。每次去食薯條一定是新鮮炸出,加上黑松露醬十分香脆可口。伴菜沙律酸酸的,但和平時食到的有些不同,比較像醬多過像汁,用黎開胃很好。之後飲反杯英式茶,午餐就非常完美了。雖然環境一般,位置也不是太明顯方便,但如果在越秀睇場戲不妨去隔離試試。
龍蝦牛角酥配黑松露醬薯條
龍蝦牛角酥配黑松露醬薯條

2018-10-04 1578 瀏覽
在新蒲崗吃晚飯之後想吃甜品於是經過這間餐廳看到有我最喜歡的心太軟於是便進去試試由於是晚飯時間不久還有人在吃晚飯我二話不說叫了個心太軟食物等候時間約20分鐘先講心太軟,朱古力味濃郁,不會太苦,而且也不會死甜把蛋糕點着熱熱的朱古力醬吃真的覺得又幸福又美好雲呢拿雪糕,味道有點特別,雲呢拿味十分重,而且雪糕質地像雪芭多一點陪着心太軟來吃,味道剛好再叫了一個益力多磚是啫喱的質感,有一點酸酸的益力多味上面的像魚子的物體,也是酸酸的是一個開胃的小吃但本人也是喜歡甜品多一點
在新蒲崗吃晚飯
之後想吃甜品

於是經過這間餐廳

看到有我最喜歡的心太軟

於是便進去試試

由於是晚飯時間不久還有人在吃晚飯
我二話不說叫了個心太軟

食物等候時間約20分鐘

先講心太軟,朱古力味濃郁,不會太苦,而且也不會死甜

把蛋糕點着熱熱的朱古力醬吃

真的覺得又幸福又美好

陪着心太軟來吃,味道剛好

再叫了一個益力多磚
是啫喱的質感,有一點酸酸的益力多味

上面的像魚子的物體,也是酸酸的

是一個開胃的小吃

但本人也是喜歡甜品多一點
2018-09-30
2018-08-14 1012 瀏覽
店子就位處於大型商場Mikiki的對面地下,位置十分容易找。店子的座位不多,因此建議食客都預先訂位。是次點了A la carte menu內的意粉。上菜時味道很香,黑松露醬的味頗濃,且mushroom也不少。就是吃到最底略略看見有點過多的油。甜品以益力多製成,味道特別,有兩層口感,是有心思的出品,擺盤也精細呢。

店子的座位不多,因此建議食客都預先訂位。

Grape Soda
Assorted Mushroom Linguine with Black Truffles
Yakudo Brick
Grape Soda
Yakudo Brick
之前喺呢個位開啲鋪多數唔好食男友見呢間新開又多好評就試下我本身嗌左個豬頸肉冬蔭公意粉可能我食唔慣冬蔭公係無湯所以感覺怪怪地 淨係食晒啲豬頸肉就無食個意粉個豬頸肉真心好好食👍🏻之後老闆娘問我係咪唔啱食我就照直講覺得個配搭食唔慣然後佢竟然話同我換 換左個卡邦尼意粉可能我鍾意有蛋黃味嘅野 覺得個卡邦尼意粉勁好食!真心覺得呢啲誠意值得我回頭本身我自己麻麻地西餐因為覺得好易滯但感覺佢地係真係用心經營 會想繼續支持當然我唔希望下次自己嗌著唔啱自己口味嘅野浪費人地食物又換啦 至於個牛角包🥐 我覺得都幾好食最後上個心太軟 加58蚊真心好抵 出面食到呢個質素應該要貴好多呢個位置終於會有好野食支持小店👍🏻
之前喺呢個位開啲鋪多數唔好食

個豬頸肉真心好好食👍🏻
之後老闆娘問我係咪唔啱食
我就照直講覺得個配搭食唔慣
然後佢竟然話同我換 換左個卡邦尼意粉
可能我鍾意有蛋黃味嘅野 覺得個卡邦尼意粉勁好食!
真心覺得呢啲誠意值得我回頭
本身我自己麻麻地西餐因為覺得好易滯
但感覺佢地係真係用心經營 會想繼續支持

當然我唔希望下次自己嗌著唔啱自己口味嘅野浪費人地食物又換啦

至於個牛角包🥐 我覺得都幾好食

呢個位置終於會有好野食
支持小店👍🏻
2018-07-27 525 瀏覽
估唔到呢間小店既甜品比甜品店更好食!更高水準!賣相又夠精緻🦋🌸先講心太軟,🍫一切落去就係源源不絕既朱古力漿!身位朱古力控既我,又點會唔發狂呢!?🤪朱古力係65%純度,甜度適中,吃完都喎會膩!另一成勁俘虜我心既原因就係奶黃色既益力多糕!你冇睇錯呀!係益!力!多!呀!真係冇諗過益力多都可以做糕點!🤣味道非常得!👍🏻一入口就食到濃郁嘅益力多味,但又唔會得個死甜!仲有個立體既蝴蝶🦋同葉片🍃,睇得又食得!讓我值得介紹嘅係原來蝴蝶同塊葉並唔係用甜膩膩既白朱古力做...而係用好似米紙既東西製成,入口即溶!💯一個普通既心太軟甜品,真係令我今晚食得好開心好有驚喜!👍🏻主食...豬頸肉冬陰公意粉岩哂中意食辣既我!愈食愈辣,好爽!呢個泰式X意式fushion配搭得唔錯呀!如果有埋泰式酸醋醬點豬頸肉就更好喇! $98 包埋餐飲+$48就有甜品,抵食!
估唔到呢間小店既甜品甜品店更好食!更高水準!賣相又夠精緻🦋🌸

一個普通既心太軟甜品,真係令我今晚食得好開心好有驚喜!👍🏻

2018-07-06 2199 瀏覽
今天和媽媽探完親戚,又想醫醫肚,就試下這間吧!店子好有溫暖的感覺!牆上又放了黑膠唱片~好有格調!食物來了~先有。。雞翼配黑松露醬!炸得香脆的雞翼。。見到就流口水喇!拿隻雞翼,點少少醬~mmm...雞翼好香又唔乾!充滿肉汁~和黑松露醬令到雞翼無咁寡,好夾呀!飲品。。菠蘿梳打!菠蘿清香,又有梳打gur喉。。一流呀!主菜。。酥炸紅蝦配雜菌意粉!好靚喔兩隻大蝦!試下先~蝦炸得香,有鮮味,又唔腥!意粉炒得剛剛好,不會太淋太硬!雜菌又香口美味~和蝦好配合!到甜品了~焦糖芝士餅配雪糕!賣相好精緻好靚喔~mmm...面層焦糖好脆呀!芝士餅好香芝士味!和雪糕混著吃更特別,更好味!媽媽都好喜歡呢~仲想買全個走lol耐唔中和媽媽食點好西是必須的!
今天和媽媽探完親戚,
又想醫醫肚,
就試下這間吧!

店子好有溫暖的感覺!

牆上又放了黑膠唱片~

好有格調!

食物來了~

先有。。
雞翼配黑松露醬!

炸得香脆的雞翼。。

見到就流口水喇!

拿隻雞翼,
點少少醬~

mmm...

雞翼好香又唔乾!

充滿肉汁~

和黑松露醬令到雞翼無咁寡,

好夾呀!

飲品。。
菠蘿梳打!

菠蘿清香,
又有梳打gur喉。。

一流呀!

主菜。。
酥炸紅蝦配雜菌意粉!

好靚喔兩隻大蝦!

試下先~

蝦炸得香,
有鮮味,
又唔腥!

意粉炒得剛剛好,

不會太淋太硬!

雜菌又香口美味~
和蝦好配合!

甜品了~
焦糖芝士餅配雪糕!

賣相好精緻好靚喔~

mmm...
面層焦糖好脆呀!

芝士餅好香芝士味!

和雪糕混著吃更特別,
更好味!

媽媽都好喜歡呢~
仲想買全個走lol

耐唔中和媽媽食點好西是必須的!

2018-05-25 464 瀏覽
唸住同位耐冇見既朋友去食餐飯,佢同我一樣唔想去D好喧鬧既地方食晚餐,上網睇到新蒲崗呢間法式餐廳,價錢算係中價就Book去試下,去到發現唔係太多人,正合我地兩個心意首先叫左個雞翼配黑松露醬,第一次試雞翼呢種配搭,食落幾脆口,就咁食個雞翼唔算好夠味,但配搭左個醬真係生色不少。如果本身鐘意食炸雞翼既一定要試下!之後就叫左個黑松露軟殼蟹牛角包配薯條呢個真係好值得試,食完幾日都依然回味,軟殼蟹配牛角包唔會太油脷,咬落好鬆脆,唔係乾爭爭,係有肉汁既!餐飲叫左一杯Lime Soda加Ice Mocha,兩杯飲品都不過不失!最後一定要叫一個甜品啦,點左一個蘋果金寶,見到相好似幾靚,黎到同Menu張樣一樣已經好滿足!食落又唔差喎,蘋果肉帶酸甜既口味,唔會過甜,而且有個雲厘拿既雪糕配合一齊食,食落更加有層次!因為我地得兩個女仔,Share食就已經岩岩好~所以個價錢黎講都唔會太高!如果係情侶食建議可以再叫多一個主菜,應該都已經好足夠!最值得一提係店鋪既服務態度,一開始問有咩介紹,佢見我地兩個女仔都預先講定個份量,再為我地推介食物。最重要係員工比人好親切既感覺,享用晚餐時會覺得好舒適,係非常適合兩伙子或朋友們

雞翼配黑松露醬

之後就叫左個黑松露軟殼蟹牛角包配薯條
黑松露軟殼蟹牛角包配薯條

蘋果金寶

因為我地得兩個女仔,Share食就已經岩岩好~所以個價錢黎講都唔會太高!如果係情侶食建議可以再叫多一個主菜,應該都已經好足夠!最值得一提係店鋪既服務態度,一開始問有咩介紹,佢見我地兩個女仔都預先講定個份量,再為我地推介食物。最重要係員工比人好親切既感覺,享用晚餐時會覺得好舒適,係非常適合兩伙子或朋友們聚餐既選擇!
2018-05-11
雞翼配黑松露醬
黑松露軟殼蟹牛角包配薯條
2018-05-21 303 瀏覽
mikiki商場一出過條馬路就到㗎啦♥️舖頭唔算好多台 所以入到去都唔會覺得好有壓迫感 就算係小店食法國餐都一樣可以好chill🤩叫咗杯菠蘿梳打同埋巨峰梳打 都唔會話好甜 爽~呢個蟹肉多士 跟一個細細兜嘅醋沙律菜 個多士唔會話好脆 但係夾埋啲蟹肉口感好有層次 幾特別 而且唔會覺得好溜😋龍蝦汁意粉 我幾鍾意 ♥️佢哋嗰粉仔軟硬度適中 而且龍蝦汁好香 亦唔會過咸 而且份量三個人食 都啱啱好🤩軟殼蟹牛角包 牛角包真係好脆好香 軟殼蟹都係原隻上嘅 仲有塊大cheese 三重口感呀~而且佢哋嘅薯條係粗身 亦炸得好香!!朱古力心太軟 真係好大份 而且好豐富嘅朱古力醬 夠曬熱辣辣 外脆內軟 個雪糕都好夠凍 呢個甜品真係一定要嚟試😎😎
mikiki商場一出過條馬路就到㗎啦♥️

叫咗杯菠蘿梳打同埋巨峰梳打 都唔會話好甜 爽~

呢個蟹肉多士 跟一個細細兜嘅醋沙律菜
個多士唔會話好脆 但係夾埋啲蟹肉
口感好有層次 幾特別 而且唔會覺得好溜😋

軟殼蟹牛角包 牛角包真係好脆好香
軟殼蟹都係原隻上嘅 仲有塊大cheese 三重口感呀~
而且佢哋嘅薯條係粗身 亦炸得好香!!

2018-05-18 280 瀏覽
收工行開miKiki ,經過呢間餐廳,決定試吓1. 蛋黃醬蟹肉芝士多士呢個10分推介,我覺得好好食,多士上面有好多蟹肉味加埋蛋黃醬配搭好好,多士脆脆地夠晒香口啱啱好2. 炸雞翼配黑松露醬雞翼上台仲係熱辣辣,即叫即炸,味道剛剛好,配埋黑松露醬,唔錯3. 據聞係新出嘅黑松露醬安格斯牛肉菠蘿芝士漢堡包首先個漢堡包大大件,兩個人分啱啱好,夠牛肉煎得好香口好大塊,另外個菠蘿燒得好甜,配埋薯條,個人好鍾意食薯條4. 朱古力心太軟配雪糕朱古力味濃郁
收工行開miKiki ,經過呢間餐廳,決定試吓

1. 蛋黃醬蟹肉芝士多士

2. 炸雞翼配黑松露醬

3. 據聞係新出嘅黑松露醬安格斯牛肉菠蘿芝士漢堡包

4. 朱古力心太軟配雪糕
朱古力味濃郁

2018-05-17
2018-05-17 1460 瀏覽
又發現多一間充滿誠意的隱世高質小店,以後去新蒲崗便不用再於mikiki吃連鎖餐廳咁沉悶又捱貴餐了。餐廳地方雖不大,但窗門外對著小公園,感覺開揚又悠閒寫意,坐得舒適,牆上還掛有不少黑膠唱片作裝飾,增添特色。店員友善親切,還不時與熟客閒聊,好有人情味。服務亦殷勤周到,不但一叫即到,食物上枱速度也超快,還細心地在送上甜品前替我們更換新餐具。餐牌上的選擇不少,包括多款漢堡包、牛角包、小食、意粉、甜品及all day breakfast等,最特別是更有很多款式的自家製且設計精緻的原個蛋糕,例如拿破崙、粟子、藍莓芝士、tiramisu、黑森林蛋糕等,以後買生日蛋糕又多個好選擇。雞翼配黑松露醬好有水準,雞翼是新鮮炸起熱騰騰的,炸得十分香脆可口,但完全不會乾,皮好滑肉超嫩,而且好入味又富肉汁,不沾醬已經非常美味,但沾上黑松露醬後味道隨即提昇到更高層次,其黑松露味好濃郁,醬汁又夠杰和幼滑,令人吃過不停lamlam脷,想沾盡所有醬為止。青蘋果梳打大大杯,漸變的螢光綠色好夢幻,有清甜的蘋果味,甜度適中,又好有汽,清涼解渴。黑松露醬軟殼蟹芝士牛角包配薯條好有特色好創新,是出面少有的菜式,即使有牛角包都只會是配

黑松露醬軟殼蟹芝士牛角包配薯條好有特色好創新,是出面少有的菜式,即使有牛角包都只會是配角伴碟,但這兒的牛角包好比漢堡包,是重要角色,牛角包好大個又鬆脆香口,不會好油膩,夾著滿滿的餡料,每一啖口感都好豐富,比吃漢堡包還滿足,至少沒有漢堡包的飽滯感,即使大大份也能輕鬆吃下整個牛角包。

另一主角炸軟殼蟹也是超巨型,連大大的牛角包都未能完全蓋著它,軟殼蟹香脆多肉又多膏,好正!配上惹味的醬汁和原片香濃芝士及清爽蔬菜,還有一大桶熱辣辣又重薯味的飽滿香脆粗薯條,整道菜簡直滋味無窮,好出色。重點是如此真材實料,足料大件的矜貴食物價錢竟然只需百多元,一點都不昂貴,這個價錢出面一定吃不到如此高質又大份,確實物超所值,不能錯過。

甜品都充滿誠意,64%朱古力心太軟配雪糕賣相超精美,像藝術品一樣,用心製作。心太軟蛋糕綿密結實,一切開便有大量香滑的朱古力漿如瀑㳍般流出,量多到差點流出桌面,味道不會太甜,配上雲呢拿雪糕和忌廉確是完美組合,特別是還加有粒粒爆珠,多重口感和清新味道。意想不到連裝飾的花和葉子都能吃,好有心思。
2018-05-16 230 瀏覽
Mikki食完晚飯,個肚突然好想食甜品,因為新蒲崗冇新式甜品店,諗住行去麥當勞買朱古力新地,行緊過去先發現原來Mikki對住越秀廣場有間餐廳有甜品食,雖然價錢有點貴,但人總要有第一次,於是入座一試。 可能已經八半,店內冇人,我地包場,望左餐牌,餐廳老闆推介心太軟&梳乎厘,但個人鐘情Apple Crumble($78),即刻order。 餐廳餐牌&實物,圖文相符!蘋果crumble個樣好吸睛,有🌺插雪榚上,crumble上鋪上曲奇碎,碟周邊都有好多點綴,入人眼廉!不停港女自拍下😝食完個時,同老闆寒暄幾句,先知餐廳原來已經開左半年,行過黎幾次我都冇發現! 有機會去試下餐廳晚餐,見佢地餐牌burger都好吸引!價錢在新蒲崗雖然算中高檔,但比起鬧市熱點餐廳,CP值其實好高!

Apple  Crumble

$78 (宵夜)
Apple  Crumble