2021-03-21 234 瀏覽
餐廳環境舒適,非常適合傾下計食下嘢,服務也很細心,不用提醒已為客人預備細碟分食物,而且我初到餐廳時冷氣較大,職員馬上替我調低冷氣及送上熱水。可能因為疫情原故,人流真係很少,感覺舒適寧靜。食物味道偏淡,感覺較健康,
2021-03-20
慶祝紀念
生日
魷魚沙律
燒豬仔骨
2021-03-19 112 瀏覽
好吃是良知,這是一家好有良知的法國菜餐廳。.Lunch Menu請一定要加$25飲個龍蝦湯,味道恰到好處而且好滑,因為加左鮮忌廉,餐包更是即焗即食,拿在手中還是熱到出煙的,怎能不好吃。.牛面頰肉燉得很軟滑,把紅酒汁吸收入每一口肉,鬆脆的法包配紅酒汁好襯,加上熟透的蕃茄,味道好有層次感。.食完主菜之後還可以叫蛋糕,今次的朱古力蛋糕,是質地比較厚實的類型,味道好濃,而且好似無放面粉,應該係只用了蛋同朱古力來整的蛋糕
好吃是良知,這是一家好有良知的法國菜餐廳。

• 龍蝦湯
2021-03-17 89 瀏覽
位於工廠區嘅樓上餐廳如果唔係有目的而嚟 應該唔會發掘到位置寬躺 空間感十足成個環境嘅氛圍都好適合聚會傾偈Lunch Set +$15 轉飲龍蝦湯龍蝦味濃郁而且creamy隔離嘅沙律中和龍蝦嘅鹹味之餘仲有好清新嘅感覺 十分開胃紅酒燉牛肉係法國必食料理之一所以嗌左 慢煮法式紅酒燘牛頰肉配法飽雖然食唔出有紅酒味但牛頰肉好淋身入味 仲有爽口蘑菇如果可以加埋紅蘿蔔就更好而法飽個皮貌似好硬好乾但其實外脆肉軟 配上牛頰肉汁一流👍🏻
位於工廠區嘅樓上餐廳

而法飽個皮貌似好硬好乾
但其實外脆肉軟 配上牛頰肉汁一流👍🏻
慢煮法式紅酒燘牛頰肉配法飽
2021-03-14 200 瀏覽
星期五下晝同朋友約咗試呢間隱世法國菜餐廳,2:40去到避開晒午餐時間,正!三點前仲可以叫lunch set我哋叫咗一個油封鴨髀同一個豬腩肉,餐湯加$18轉咗做龍蝦湯油封鴨髀好大驚喜,啲皮好脆,肉好滑好多汁同埋都算大份豬腩肉都好食佢好林同埋好入味最後加咗$45叫咗一份甜品千層酥都好脆我哋去果段時間好好,冇乜人侍應態度好好我哋慢慢食慢慢吹水,食到5:30先離開
三點前仲可以叫lunch set
我哋叫咗一個油封鴨髀同一個豬腩肉,
餐湯加$18轉咗做龍蝦湯
油封鴨髀好大驚喜,啲皮好脆,肉好滑好多汁同埋都算大份
豬腩肉都好食佢好林同埋好入味
最後加咗$45叫咗一份甜品
千層酥都好脆
我哋去果段時間好好,冇乜人
侍應態度好好
法式慢煮油封鴨髀
慢煮豬腩肉
千層酥配時令生果
2021-03-10 149 瀏覽
鍾意喺呢度食午餐,因為坐得舒服,環境唔錯。午市都幾多人,所以餐廳比較忙。午餐一分錢一分貨,性價比高😉跟餐配湯或沙律及麵包。揀咗一個南瓜湯及龍蝦湯。南瓜湯夠甜、夠蓉,好好飲;龍蝦湯夠鮮味!麵包新鮮熱辣辣👍🏻叫左加拿大🇨🇦保濕豬扒配特制菠蘿$148豬扒肉夠林,少少調味已經好足夠,點個蘋果蓉醬又夾又好食!另一款香煎銀鰽魚柳配檸檬牛油汁$148魚皮煎得夠香脆,魚肉肉質夠滑。檸檬牛油汁幾香,配魚食唔會油膩。午餐仲有餐飲~

午餐一分錢一分貨,性價比高😉跟餐配湯或沙律及麵包。

叫左加拿大🇨🇦保濕豬扒配特制菠蘿$148
豬扒肉夠林,少少調味已經好足夠,點個蘋果蓉醬又夾又好食!

另一款香煎銀鰽魚柳配檸檬牛油汁$148

午餐仲有餐飲~
2021-03-05 135 瀏覽
覲塘很多樓上餐廳, 西餐就食得多嚟不開扒和意大利,今次朋友話帶我去食法國菜,梗係立刻答應呢間法國餐廳在觀塘商廈唔難搵,而且餐廳好闊落,枱與枱之間好多空間,好鬆動,咁疫情期間就食得更安心打開餐牌都有好多選擇,一個lunch set大概百鬆啲,有餐湯跟沙律麵包。我揀左個廚師推介油封鴨胸配薯蓉及酸紅椰菜。加$15升級濃蝦湯湯夠濃郁,一片麵包和少少沙律菜,再加上精緻器皿裝好法式慢煮油封鴨胸配以香滑薯蓉,再加酸紅椰菜,減少油膩感。鴨胸肉好嫩好易切開,鴨皮亦好香脆,味道真係唔錯最後飲番杯齋啡,呢個食得寧靜舒服,價錢又合理,味道又唔錯嘅法國餐廳真係可以下次再食

加$15升級濃蝦湯
湯夠濃郁,一片麵包和少少沙律菜,再加上精緻器皿裝好

2021-03-04 124 瀏覽
觀塘區其實都幾多隱藏版好野食 早排同小胖男友去左一間餐廳食返個法式fine lunch我地終於唔係狂食fast food啦Le Monde主打法國菜 入到去即時比在場既裝潢吸引住 明明置身係工廠大廈當中 但就有一種同外面吵鬧既大城市完全唔同既時空咁樣我地點左兩個set lunch Order完先上係餐湯沙津同餐包我地分別揀左南瓜湯同濃蝦湯 沙津菜mix左熱情果 清新開胃南瓜湯好creamy 而濃蝦湯飲落就有極濃既蝦味 味道比龍蝦湯更濃郁 入口後個陣味係持續好耐都唔會散第一個main course帶子意大利飯上場 望落好似好細碟咁 但其實意大利飯本身比較飽肚 所以係絕對夠食 (同埋法國菜就應該係精緻)意大利飯個texture掌握得好好 食落唔會爛溶溶 好有口感另一個main course 法式燒春雞香氣十足 皮脆肉嫩 食到停唔到口 每啖咬落都係好juicy嘆埋杯咖啡 我地足足食左兩個鐘大家如果唔趕時間 建議真係要非常細緻咁品嚐 係繁忙既都市生活中慢活一下
我地終於唔係狂食fast food啦

吵鬧既大城市完全唔同既時空咁樣
我地點左兩個set lunch

Order完先上係餐湯沙津同餐包
我地分別揀左南瓜湯同濃蝦湯 沙津菜mix左熱情果 清新開胃

嘆埋杯咖啡 我地足足食左兩個鐘

香港嘅工廈成日都令人意想不到,位於觀塘其中一間工廈< 𝓛𝓮 𝓜𝓸𝓷𝓭𝓮 >, 午市好爆場🙈佢成個環境行高貴嘅歐洲風格,由法國藍帶大廚ᴄᴀʀʀɪᴇ ʟɪ主理,味道出色,係cp值極高嘅傳統法國菜🇫🇷-Soup of the Day是日精選餐湯為白汁蘑菇忌廉湯🥣味道濃厚, 非常足料💕再配有麵包🍞同埋沙律🥗-Le Monde Shrimp Bisque +$18用野生牡丹蝦以傳統龍蝦湯烹調方法特製, 🦐質感濃稠, 而且味道鮮甜👍-法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜 $188呢款係餐廳嘅招牌菜👨‍🍳法式慢煮油封鴨脾外脆內嫩🦆伴碟以酸紅椰菜同紅酒啤梨, 呢個配搭好正宗!再配上質感幼滑嘅薯蓉, 食落仲有少少薯仔粒口感🥔加拿大保濕豬扒配菠蘿汁🍍 $148加拿大保濕豬扒好厚切🐖味道較一般豬濃郁, 充滿啖啖肉汁, 可能因為火候控制得好所以色澤粉嫩,食落一d都唔鞋口,倒上特製菠蘿汁🍍將味道提升層次感🤩以上套餐配有茶或咖啡, 分別揀咗Mocha☕同埋凍檸檬水🍋🥛味道發揮正常水準。
Soup of the Day
Le Monde Shrimp Bisque +$18
法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜 $188
再配上質感幼滑嘅薯蓉, 食落仲有少少薯仔粒口感🥔

加拿大保濕豬扒配菠蘿汁🍍 $148

1K
偶爾到觀塘走走,總會發現好餐廳。之前見到這間親民的法國餐廳,決定同朋友去食。餐廳給人好舒服的感覺,還有充滿外國氣息的佈置,完全感覺唔似在觀塘這個繁忙市區。午餐選擇頗多的,而且每樣都好吸引好精心製作。餐湯有甘荀湯和濃蝦湯,特別喜歡他們精緻有心思的擺碟,而且每款湯都非常濃香,暖胃之餘啖啖滋味。原來濃蝦湯是用牡丹蝦熬製的,怪不得如此香濃鮮蝦味!朋友點了芝士蘑菇釀嫩雞胸忌廉焗薯,雖然是雞胸,但肉質好軟嫩,配上味香的菇粒,帶來味覺的多重層次咁。旁邊的忌廉薯仔都好creamy,屬高質用心之作。加拿大保濕豬扒配特製菠蘿汁賣相好吸引,最喜歡這烤到剛剛好的扒,肉質如其名保留了肉汁,質感有彈性同好嫩,配上濃度剛剛好,又有肉汁香味的菠蘿汁,實在非常驚喜。吃過滋味午餐後,嘆杯咖啡慢慢聊天,享受下午的悠閒,實在是一大樂事。

午餐選擇頗多的,而且每樣都好吸引好精心製作。

2021-03-02 123 瀏覽
觀塘區嘅工業大廈🏢一向都好多樓上嘅高質餐廳😙,今日就同朋友星期六lunch黎試下呢間好多人讚嘅le monde啦🔥。.慢煮法式紅酒燜牛頰肉配法包 $88 (+$28配餐湯及餐飲)牛頰肉呢個部位真係比較小食😛,肉質口感真係一流😌,火候控制得啱啱好🔥,而且個汁都好濃郁,配上法包就啱曬🥳。.煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條 $108 (+$28配餐湯及餐飲)鯖魚配上蘿蔔醋汁好搭配😍,醬汁酸酸甜甜非常特別🤩,而且沙律菜都有黑醋汁,食得健康又惹味🤤。.Soup of the day: 甘荀湯甘荀湯比較少飲😂,估唔到有少少甘甜味又幾吸引😗,而且加左忌廉好creamy❤️。.龍蝦湯🦞 (+$15)見網上好多人都讚呢度嘅龍蝦湯🤩,所以特登加錢試下😗。龍蝦味道非常濃郁,再用黎點麵包都好正💕。
Soup of the day: 甘荀湯
龍蝦湯🦞 (+$15)
午餐
2021-03-02 109 瀏覽
位於觀塘其中一間工廈< 𝓛𝓮 𝓜𝓸𝓷𝓭𝓮 >, 以現代簡約歐洲風為主, 由法國藍帶大廚ᴄᴀʀʀɪᴇ ʟɪ主理, 供應傳統法國菜, 味道出色, 而且價錢非常平民。ˢᵒᵘᵖ ᴼᶠ ᵀʰᵉ ᴰᵃʸ是日精選餐湯為白汁蘑菇忌廉湯🥣味道濃厚, 非常足料💕再配有麵包🍞同埋沙律🥗ᴸᵉ ᴹᵒⁿᵈᵉ ˢʰʳⁱᵐᵖ ᴮⁱˢqᵘᵉ ⁽⁺$¹⁸⁾用野生牡丹蝦以傳統龍蝦湯烹調方法特製, 🦐質感濃稠, 而且味道鮮甜👍ᴸᵉ ᴹᵒⁿᵈᵉ ᶜᵒⁿᶠⁱᵗ ᴰᵘᶜᵏ ᴸᵉᵍ ᵂⁱᵗʰ ᴹᵃˢʰᵉᵈ ᴾᵒᵗᵃᵗᵒ & ᴮʳᵃⁱˢᵉᵈ ᴿᵉᵈ ᶜᵃᵇᵇᵃᵍᵉ $¹⁸⁸呢款係餐廳嘅招牌菜👨‍🍳法式慢煮油封鴨脾外脆內嫩🦆伴碟以酸紅椰菜同紅酒啤梨, 再配上幼滑嘅薯蓉, 食落仲有少少薯仔粒口感🥔ᶜᵃⁿᵃᵈⁱᵃⁿ ᴾᵒʳᵏ ᶜʰᵒᵖ ᵂⁱᵗʰ ᴾⁱⁿᵉᵃᵖᵖˡᵉ ˢᵃᵘᶜᵉ $¹⁴⁸一樣係主廚推介👩‍🍳厚切加拿大保濕豬扒🐖味道較一般豬濃郁, 充滿啖啖肉汁, 釀入特製菠蘿汁🍍將味道提升層次感🤩以上套餐配有茶或咖啡, 分別揀咗ᵐᵒᶜʰᵃ☕同埋凍檸檬水🍋🥛味道發揮正常水準。

ˢᵒᵘᵖ ᴼᶠ ᵀʰᵉ ᴰᵃʸ

ᴸᵉ ᴹᵒⁿᵈᵉ ˢʰʳⁱᵐᵖ ᴮⁱˢqᵘᵉ ⁽⁺$¹⁸⁾
ᴸᵉ ᴹᵒⁿᵈᵉ ˢʰʳⁱᵐᵖ ᴮⁱˢqᵘᵉ

2021-02-26
ᴸᵉ ᴹᵒⁿᵈᵉ ˢʰʳⁱᵐᵖ ᴮⁱˢqᵘᵉ
2021-02-28 143 瀏覽
山工作關係去到觀塘區搵食,見依間啲相望落啱心水,價錢可接受,即管一試,結果有驚喜喎!返到公司即刻推介比其他同事。個場環境闊落,空間感好好,食飯傾計嘅好地方。侍應服務都幾好,最重要嘅係食物質素非常好,連啲配菜嘅紅蘿蔔仔都甜。我係星期日去食,主菜轉餐要加$28,餐湯轉濃蝦湯再加$15,連加一埋單$155。但原來平日去食嘅話,主菜價$98已經係餐,抵食啲。同事覺得lunch黎講貴,話我任性well~喺食依方面,yes I AM!!!

同事覺得lunch黎講貴,話我任性
well~喺食依方面,yes I AM!!!

煎三文魚伴香草意粉
2021-02-28
煎三文魚伴香草意粉
  • 煎三文魚配香草意大利粉
2021-02-28 94 瀏覽
之前睇食評知道觀塘巧明街附近有間食法國餐餐廳叫Le Monde,地點喺工業大廈入面,所以裝修非常寬敞舒適。今次lunch主菜order咗香煎銀鰽魚柳配檸檬牛油汁、同埋加拿大保濕豬扒配特製菠蘿汁,餐湯就揀咗忌廉南瓜湯,同埋濃蝦湯。個南瓜湯超有口感同埋好creamy,濃濃嘅南瓜味好甜。而濃蝦湯係用大量蝦肉蝦殼長時間餚製而成,味道比龍蝦湯更多海鮮味,飲到停唔到口。 沙律就超新鮮,配埋特製嘅果醋汁食有另一番風味。而主菜香煎銀鰽魚絕對值得推介,因為廚師煎得好好,成塊魚都表面金黃色,而且時間掌控好好,條魚啱啱熟所以魚肉超滑。另外加拿大保濕豬扒超厚身而且一d都唔肥,一砌落去d肉汁就流曬出嚟,鍾意食豬扒嘅朋友一定唔可以錯過。

沙律就超新鮮,配埋特製嘅果醋汁食有另一番風味。

2021-02-27 151 瀏覽
放假同男朋友難得去街就想食下西餐,結果就比我哋搵到呢一間係觀塘工廈嘅法國餐廳。不過整體來講其實佢似一間法國裝修嘅西餐廳😂😂我哋總共叫咗兩個餐,其中一個餐就係芝士焗龍蝦菠菜意大利麵。呢個餐有跟嘢飲同埋餐湯亦都可以加錢去轉餐湯做濃蝦湯。先講吓呢個意粉,其實佢隻龍蝦拆開嚟肉就比較少,但係佢又放埋隻蟹鉗喺入邊,真算有誠意,不過佢嘅肉質就比較粉,應該係唔夠新鮮。不過以百零蚊嘅價錢,呢個質素其實都OK 㗎啦。之後就係加錢轉嘅濃蝦湯,佢應該冇放到龍蝦落去煮,只係放左蝦,所以比起真正嘅龍蝦湯,佢嘅味道其實比較腥,飲幾啖之後就會開始有一浸腥味出嚟。所以其實可以唔使加錢轉就咁要返平時嘅忌廉湯最後就係男朋友叫既呢一塊牛扒,佢整體賣相唔錯嘅,但係就比較薄。然後佢嘅配菜都比較少,只有好少嘅蔬菜同埋有兩舊薯仔去薦底。
芝士焗龍蝦菠菜意大利粉

椰菜花忌廉湯

濃蝦湯
成日去鴻圖中心搵食,估唔到原來樓上9 樓有間精緻西餐星期六一於黎食好d 星期六lunch 都有幾多選擇,可以加$28有set侍應話今日餐湯係甘荀薑湯,或者可以加錢upgrade 做濃蝦湯我地就一人試一款濃蝦湯一上菜已經聞到好濃既蝦味,飲落唔會太鹹,調味岩岩好而且都夠creamy唔會好稀或者杰身甘荀薑湯薑味唔算重,甘荀味重d包好軟熟,salad 都唔錯一上菜,估唔到三文魚甘大條,而且好細心分開左個魚皮魚皮夠哂香脆,三文魚亦都煮得岩岩好意粉口感唔會偏軟偏硬,份量岩女仔食帶子意大利飯,帶子煎得好好!!!好彈牙又夠味意大利飯唔算好硬,都食到淡身既黑松露味最後飲埋杯啡咖啡好香,唔會苦澀或者酸,唔錯連牙簽盤都咁精緻整體環境服務同食物都有水準值得再黎
成日去鴻圖中心搵食,估唔到原來樓上9 樓有間精緻西餐

星期六一於黎食好d

星期六lunch 都有幾多選擇,可以加$28有set

我地就一人試一款

唔會好稀或者杰身

甘荀薑湯

甘荀薑湯薑味唔算重,甘荀味重d

包好軟熟,salad 都唔錯

煎三文魚配香草意粉

一上菜,估唔到三文魚甘大條,而且好細心分開左個魚皮

魚皮夠哂香脆,三文魚亦都煮得岩岩好

意粉口感唔會偏軟偏硬,份量岩女仔食

帶子配黑松露意大利飯

帶子意大利飯,帶子煎得好好!!!好彈牙又夠味

意大利飯唔算好硬,都食到淡身既黑松露味

最後飲埋杯啡

咖啡好香,唔會苦澀或者酸,唔錯

連牙簽盤都咁精緻

整體環境服務同食物都有水準