2017-11-14 50 瀏覽
未入去,淨係嚟到門口已經覺得呢度超少女,喺天花吊咗幾舊雲,旁邊又有一大隻公仔,櫈上又放滿公仔,係人嚟到都會心花怒放喎!明太子軟殼蟹忌廉汁意大利麵 ($138)就咁睇好似有啲濕身,以為意粉會浸到淋晒,但點知軟硬度適中,明太子份量仲激多,食極都仲有,每條意粉嘅每一寸都沾滿明太子,超好味!食到最尾,啲明太子仲係多到不得了,抵食!軟殼蟹炸得外脆內軟,好好味,雖然係忌廉汁但一啲都唔會覺得好膩!海膽明太子意大利麵 ($178)實在太愛食明太子,忍唔住要再叫多一碟食!海膽份量算慷慨,而且味道新鮮;黑松露令意粉的味道更突出,個汁好香而且質感好稠,每一條意粉都會沾到汁;明太子嘅份量比上一碟仲要多,鍾意食明太子嘅朋友一定會好鍾意!估唔到呢度唔止係賣環境裝修,食物都好有質素喎!今晚嚟食,有好多小朋友客人,佢哋走嚟走去又可以捧住啲公仔四圍坐,大人就可以專心食野啦

明太子軟殼蟹忌廉汁意大利麵 ($138)
明太子軟殼蟹忌廉汁意大利麵

海膽明太子意大利麵 ($178)
海膽明太子意大利麵

10 分鐘 (堂食)
2017-11-13 40 瀏覽
系ig上見到西環呢間叫"L'attitude" ge cafe,餐廳走得意可愛路線,裝修有心思之餘,店內店外都有大大只自家設計ge得意公仔擺設,因此亦都吸引唔小年輕人黎打卡影相.今日就同朋友黎試下呢度d食物如何.唔好睇呢度地方唔系好大,但餐廳主打ge食物,由甜品到各款西餐或者新鮮海鮮都有,例如生蠔set,烏雲造型ge棉花糖軟雪糕等等,我地就叫咗:下午茶餐Tea Set(3 choices滋味小吃拼盤)就係有3款小食ge拼盤,分別系炸薯條,炸軟殼蟹,同埋炸雞亦,薯條炸得都幾好食,唔會系淋曬,應該系即炸ge,軟殼蟹都係,大大只咁,都幾好食,tea set黎講,距再配多一杯飲品,都夠曬食,滿足~~明太子炸軟殼蟹忌簾汁意大利麵貌相好吸引,意大利麵比好多汁蓋住,然後又系一隻大大ge軟殼蟹,意大利麵煮得啱啱好,忌簾汁ge味道好唔錯,又有d明太子ge咸味系入面,成個配搭都幾好.海膽蟹肉牛油果芒果他他又係一款好吸引眼球ge菜式,海膽蟹肉牛油果,一層層咁疊埋一齊,海膽新鮮,creamy,蟹肉更系啖啖肉ge感覺,入口好滿足,而且唔會有雪味,都幾好食,牛油果系最底層,牛油果熟得剛剛好,好好食成道菜都,fre

今日就同朋友黎試下呢度d食物如何.
我地就叫咗:

下午茶餐Tea Set(3 choices滋味小吃拼盤)
配多一杯飲品,都夠曬食,滿足~~

明太子炸軟殼蟹忌簾汁意大利麵

海膽蟹肉牛油果芒果他他
好好食成道菜都,freah~絕對無推薦錯.

Tiramisu
甜品叫咗一份Tiramisu,雪糕好軟綿綿,好滑,而且中意距唔會好甜,食完前面一道道ge精彩菜式之後,再食呢個甜品真係啱啱好,好味.
2017-11-09 38 瀏覽
好可愛好可愛吖呢間餐廳系門口已經覺得好得意吖啲公仔。去到自拍一輪先叫野食,有田園蜜糖雞翼、明太子軟殻蟹忌廉汁意粉、美國特級肉眼扒。田園雞翼再甜點就好嚕,雖然現在也不錯。明太子醬夠多,包住每條意粉,很juicy 好味軟殻蟹份量夠大不蝦人!肉眼扒medium rare 好惹味,不乾身,牛味濃。粗薯條,我最愛如果未食哂個意粉既明太子醬,記得利用埋佢,點薯條,一定好味過老麥12件麥樂雞個啲滋味醬吖!!我下次來,一定要試試佢既特色甜點先
好可愛好可愛吖呢間餐廳
系門口已經覺得好得意吖啲公仔。
田園雞翼再甜點就好嚕,雖然現在也不錯。
明太子醬夠多,包住每條意粉,很juicy 好味
軟殻蟹份量夠大不蝦人
2017-11-01
  • 明太子炸軟殼蟹忌廉汁意大利麵
2017-11-09 53 瀏覽
這間是在今年才新開的西餐廳,從門口看見就知道是吸引年青人來的玩意吧哈哈整個餐廳的氣氛很好,坐位旁還有兔公仔作伴~一個人來也不錯~在酒吧發展迅速下,這是西環少有的西餐廳,作為住在西環的都需要去試試看吧~首先友人看到這個餐牌便很興奮有酒還有生蠔,才$88 是不錯的選擇酒不是我喝就不評價了~而生蠔很鮮甜,有淡淡的海水味生蠔有2個醬汁可因個人口味而沾來吃啊這個是牛肉漢堡 ($128)份量不是很大,不過也足夠2個人吃牛肉不是全熟的,所以吃起來也有不少的肉汁出來~還有漢堡基本的生菜蕃茄在裡面~旁邊還有薯條,脆脆的夢幻版的卡邦尼意粉! ($108)原來就是紅色的應該是因為紅菜頭吧~吃下去只覺得是顏色的分別不過卡邦尼的味道很濃,不是水水的那種!!!溫泉蛋也很完美,不過最後也是混在意粉一起吃~這個是蕃茄海鮮意粉 ($138)內有大蝦,青口等等,海鮮都很入味啊,不會和蕃茄的味道分離了蕃茄味也很重,也不會很酸的那種而意粉不會煮的太久而脹了不要被碟子騙了,其實份量也不少,足夠2個人吃的最後是甜品時間,這是烏雲牛奶雪糕 ($46)也不太記得烏雲是什麼的味道,就記得是很甜的而牛奶雪糕上面有一點點的爆炸糖而牛奶雪糕
整個餐廳的氣氛很好,坐位旁還有兔公仔作伴~一個人來也不錯~

首先友人看到這個餐牌便很興奮
有酒還有生蠔,才$88 是不錯的選擇
酒不是我喝就不評價了~而生蠔很鮮甜,有淡淡的海水味
生蠔有2個醬汁可因個人口味而沾來吃啊

牛肉漢堡
這個是牛肉漢堡 ($128)
份量不是很大,不過也足夠2個人吃
牛肉不是全熟的,所以吃起來也有不少的肉汁出來~
還有漢堡基本的生菜蕃茄在裡面~
旁邊還有薯條,脆脆的

夢幻版卡邦尼意粉
夢幻版的卡邦尼意粉! ($108)
原來就是紅色的應該是因為紅菜頭吧~
吃下去只覺得是顏色的分別
不過卡邦尼的味道很濃,不是水水的那種!!!
溫泉蛋也很完美,不過最後也是混在意粉一起吃~

蕃茄海鮮意粉
這個是蕃茄海鮮意粉 ($138)
內有大蝦,青口等等,海鮮都很入味啊,不會和蕃茄的味道分離了
蕃茄味也很重,也不會很酸的那種
而意粉不會煮的太久而脹了
不要被碟子騙了,其實份量也不少,足夠2個人吃的

烏雲牛奶雪糕
最後是甜品時間,這是烏雲牛奶雪糕 ($46)
也不太記得烏雲是什麼的味道,就記得是很甜的
而牛奶雪糕上面有一點點的爆炸糖
而牛奶雪糕自身就很濃厚的牛奶味道,而且很smooth,甜度也適中

夢幻熱氣球
夢幻熱氣球 ($52)
而這個就配上了朱古力味的雪糕,朱古力味真的很濃郁,比得上貴價的雪糕
還有他的雪糕比較"實在",和也比牛奶的甜,所以比牛奶雪糕貴是有原因的!!!
牛肉漢堡
夢幻版卡邦尼意粉
蕃茄海鮮意粉
烏雲牛奶雪糕
2017-11-06 129 瀏覽
餐廳裡有很多很可愛的毛公仔,超適合拍照打卡的~吃生蠔會送一杯白酒喔~生蠔還算肥啦,但很新鮮很甜喔~pizza的餅皮很薄很脆,芝士很足,火腿和煙肉咸咸的很香,蕃茄汁加上去酸甜酸甜的讓人一口接一口顏色有點特別啦哈,不過芝士味和奶油味非常非常濃喔~意粉軟軟的不是q彈的那種囉~加了點煙肉超級香,和蛋汁一齊吃完全超級幸福!!!這個的意粉就比較q彈,蕃茄味很濃,有大蝦青口等等,料都很多喔~蝦子很大隻很有彈性,青口也是超肥的,還有點海水的咸味喔~餅皮薄薄軟軟的,cream超多,香蕉很熟很甜,莓類就很酸啦哈~雪糕是雲呢拿味喔~沒有很甜,而且應該是自家製的那種喔~當時去韓國沒有吃到想不到香港原來有了!!!棉花糖裡有爆炸糖喔,不算很甜但口感非常棒,可以加到雪糕裡一齊吃喔~雪糕的牛奶味很濃,不會很甜喔~棉花糖的味道沒有太大的分別哈~同樣有爆炸糖囉~朱古力很濃,雪糕很軟很滑

餐廳裡有很多很可愛的毛公仔,超適合拍照打卡的~

白酒

吃生蠔會送一杯白酒喔~
法國生蠔

生蠔還算肥啦,但很新鮮很甜喔~
水牛城煙肉火腿

卡邦尼溫泉蛋扁意粉(夢幻版)

蕃茄海鮮意大利面

布優麻可麗餅

烏雲軟雪糕(milk)

法國生蠔
水牛城煙肉火腿
卡邦尼溫泉蛋扁意粉(夢幻版)
蕃茄海鮮意大利面
布優麻可麗餅
烏雲軟雪糕(milk)
2017-11-02 47 瀏覽
一個人今日俾老細罵到上天花板,一個人既無奈及帶著悲傷的心情,遊下遊下遊到西環去望海,之後一個人食個獨L晚飯。見到個門口幾CUTE CUTE,入左去。我點左韓式泡菜卡邦尼扁意粉同熊貓棉花糖軟雪糕。韓式泡菜卡邦尼扁意粉﹕估你唔到咁"騎呢"的配搭又幾夾到,微辣的韓式泡菜配上煙韌的意粉。熊貓棉花糖軟雪糕﹕個賣相令我開心番D,因為個樣-樣衰衰,又幾似我。先移走熊貓棉花糖,成杯軟雪糕裡面似係有"柯V奧"的餅碎,杯雪糕幾滑又有奶味,不錯。等我食完杯軟雪糕後,就發現隻熊貓棉花糖毀左容同發硬,食唔到了,咁下次即係話要食左個棉花糖先。

見到個門口幾CUTE CUTE,入左去。

我點左韓式泡菜卡邦尼扁意粉同熊貓棉花糖軟雪糕。

2017-10-17
2017-11-02 201 瀏覽
假日同女朋友到西環逛逛,她選了這家 L'attitude。無他,此店裝修可愛,而且甜品選擇夠多,完全是她喜歡的類型,哈哈!餐廳內有不少影相位,一進店就有隻碩大的熊公仔。全店亦擺放了很多馬卡龍和公仔咕𠱸,可以抱著拍照。前菜我們試了兩款拼盤,這是海鮮三寶,三款不同的海鮮擺放在設計特別的碟子上。海膽配青瓜很鮮甜,瓜盆中的蟹肉則濃甜點。另一款是小食拼盤,粗身薯條和軟殻蟹都十分香脆。蟹膏帶子海膽拌飯實物比 menu 的相片更精美!海膽一如前菜吃到的鮮甜,打開蟹蓋就見到肥厚的帶子,再加上濃郁的蟹膏,充滿滿足感!美國特級肉眼扒拌上多種蔬果,色彩繽紛。頗有夢幻感的 cocktails,上面是牛奶味的棉花糖,cocktails 是薄莉酒混牛奶,女朋友很喜歡!甜品是烏雲軟雪糕,牛奶雪糕與朱古力雪糕層層相間,雪糕幼滑可口!

海鮮三寶

海鮮三寶

小食拼盤

另一款是小食拼盤,粗身薯條和軟殻蟹都十分香脆。

蟹膏帶子海膽拌飯
蟹膏帶子海膽拌飯

8  安士美國特級肉眼扒

美國特級肉眼扒拌上多種蔬果,色彩繽紛。

Tokki
Tokki

烏雲軟雪糕
2017-11-02 42 瀏覽
總算在朋友百般推介之下, 先入到西營盤食依間餐廳, 直到入去前嘅一刻都係叫朋友資助返啲路費比我, 入到去見到隻熊仔同埋雞仔即刻變心心眼, 完全抗拒不能耶, 弱點都被朋友看穿了怎麼辦………總之跟公仔瘋狂合照一百年之後, 總算才肯定下心來開始點餐, 點了兩個主食再加一個甜品. 主食叫了韓式泡菜卡邦尼扁意粉 和明太子炸軟殼蟹忌廉汁意大利麵,前者先來, 但也是等了很短時間就都上桌了, share 食, 泡菜意粉個人感覺幾惹味, 泡菜不算是特別辣, 但第一次試泡菜配意粉感覺都唔錯. 相較之下, 我自己比較鍾意食明太子軟殼蟹意粉. 雖然沒有想像中的明太子的辣味惹味, 但是整個意粉送入口的感覺很creamy, 十分滋味, 加上粉紅色的顏色很是吸引. 來到一場, 自然少不了固定要做的呃like 動作. 叫了一個鳥雲軟雪糕, 灰色的棉花糖上鑲著閃電的圖案, 超q , 瞬即被眾人瘋狂影相打卡, 即使不食, 只看著影相都已經值回票價了!

2017-11-02 42 瀏覽
今日同朋友行完銅鑼灣就去埋西環影下日落!去到夜晚諗住搵野食,沿路見到有好多雲仲有隻好大嘅熊仔,見到幾得意再睇下openrice 見吾錯就入左去我地叫左份海膽蟹肉牛油果芒果他他,佢係將三文魚同牛油撈埋,佢兩樣都好平均,好開胃啊!仲有個海膽都十分吾錯叫左份小食拼盤入面有薯條, 雞翼, 軟殼蟹,都幾豐富,最出色我覺得係個軟殼蟹,佢咬落去係食到啖啖肉!好味!呢個法式香煎銀鱈魚真係無得頂!一定要試下!佢d魚好juicy好滑好鮮!佢又煎得好香口!吾錯吾錯!明太子炸軟殼蟹忌廉汁意大利麵,佢加左d紫左上面覺得成件事冇甘單調,軟殼蟹一定好食嘅,個Pasta都不錯,都幾多汁,不過可以重味d都okay!最後甜品係叫左鳥雲軟雪糕,佢係成個烏雲棉花糖係上面,下面係雪糕,好少女又好靚啊!個雪糕好重牛奶同埋好滑!估吾到西餐廳都食到呢款雪糕!仲有個櫻花樹下,佢係朱古力心太軟加棉花糖,佢想做到有d櫻花跌左落地個個效果,真係好靚!佢心太軟都好食,配埋個牛奶雪糕就簡直係絕配!

2017-11-01 39 瀏覽
今晚陪老婆o黎 L'attiude 朝聖!LEE間係可愛風夢幻風的 Cafe,入面裝修非常FANCY,頭頂仲一舊舊雲GE裝飾,都幾特別!雖然CAFE岀名甜品,不過原來晚餐都有好多款選擇,而且菜式幾有創意同特色,令人驚喜!先叫杯 Cocktail 飲!老婆點o左LEE杯 Remi ,有 Baileys + Frangelico 榛果酒再溝朱古力同奶,上面on top仲有一坨令人垂涎的朱古力雪糕。雖然係 Cocktail,不過這類的甜酒非常易入口,甜而不膩,好香滑!🍻🍾小食拼盤$88 有雞翼,軟殻蟹同薯條,新鮮滾熱辣炸起,大份夾抵食!拼盤附上的三款醬都好好食!絕對係畫龍點睛之作!另一道前菜係海鮮三寶,有蟹肉海膽同帶子。幾鐘意LEE D 組合,除左賣相一流之外,個Combination 幾特別,可以一次過試多幾款口味!煎香左GE帶子好厚身,上面舖左一粒粒魚籽,底下係軟糯的紫薯蓉海膽鮮甜好食!可以配旁邊D青瓜一齊食,味道更 Fresh!入面啖啖蟹肉,好有鮮味!主菜叫左卡邦尼溫泉蛋扁意粉,有經典同夢幻版,老婆大人當然揀夢幻版啦!佢好鐘意粉紅色!粉紅色的Carbonara真係好得意!一問之下店員表

拼盤附上的三款醬都好好食!絕對係畫龍點睛之作!

海膽鮮甜好食!可以配旁邊D青瓜一齊食,味道更 Fresh!

入面啖啖蟹肉,好有鮮味!

粉紅色的Carbonara真係好得意!一問之下店員表示D粉紅色係用左紅菜頭去調配,所以有外觀之餘製作都好天然哈哈!

味道相當不錯,扁意粉煮得軟硬適中,有嚼口不會過淋,拌溫泉蛋食味道更添濃郁!

餐廳食物質素令人十分滿意和驚喜!

2017-11-01 32 瀏覽
前日同男朋友去左西環到食飯,自從開左地鐵站之後,就愈黎愈多餐廳啦!仲有好多好靚既CAFE 食足成個月都食唔晒呀今次就同男朋友去左呢間TST都有分店既CAFE到食飯西環既分店聽講好野食D 同埋大間D!入到去 成個感覺都好夢幻,粉紅色為主題,女仔黎到一定好鐘意到左食物啦!一開始我仲以為呢D CAFE無乜野食 甜食為主但係一打開MENU 估唔到有咁多野食 意炒 小食 PIZZA 樣樣有齊因為我同男朋友都唔係好肚餓,所以我地就叫左個小食拉盤一齊SHARE黎食!呢個小食拉盤有雞翼、薯條同埋炸軟殼蟹 仲ON SIDE左3款SAUCE 比你簡TIM!!3款都唔錯 同埋好多CAFE 呢D小食拼盤都好HEA 呢間就有炸軟殼蟹  超特別!!之後我地就叫左個雪糕,係咁多款甜品之下,最後我同男朋友簡左「蜂巢軟雪糕」呢個其實有D似係韓國食個個雪糕咁 上面個好似蜂巢既野呢個雪糕都幾好食,不過快溶左少少,但味道唔算太甜,加埋honey就岩岩好了!!
前日同男朋友去左西環到食飯,
自從開左地鐵站之後,就愈黎愈多餐廳啦!
仲有好多好靚既CAFE 食足成個月都食唔晒呀

今次就同男朋友去左呢間TST都有分店既CAFE到食飯
西環既分店聽講好野食D 同埋大間D!
入到去 成個感覺都好夢幻,粉紅色為主題,女仔黎到一定好鐘意

到左食物啦!
一開始我仲以為呢D CAFE無乜野食 甜食為主

呢個其實有D似係韓國食個個雪糕咁 上面個好似蜂巢既野
2017-10-28
2017-10-30 31 瀏覽
成日見到facebook IG好多人Po一個熊貓造型既綿花糖,之前見到已經覺得勁可愛,好想去朝聖下~早幾日咁岩要去港島工作,於是就約左朋友放工去試下,順便影下相呃like~ 地點都算方便,係堅尼地城站出黎行2-3分鐘就到嚕。一入去,原來唔係好多位咋,一入眼簾就有隻大熊仔公仔係店入面,好適合影相~超肚餓,一黎就叫左個小食拼盤,有齊雞翼、軟殼蟹同薯條! 雞翼一直係我既賣飛佛,好惹味,忍唔住包辦哂所有雞翼 軟殼蟹都唔細隻,好足料,薯條脆卜卜,好味!主菜我地叫左水牛城煙肉火腿pizza同韓式泡菜卡邦尼扁意粉,pizza 都唔細份,厚薄適中,個皮都脆,芝士唔膩,每一塊都食到煙肉火腿意粉既泡菜味好出,配意粉好有fusion菜既新鮮感,都幾夾幾得意黎到重點既甜品了,本身想叫熊貓綿花糖,但見到餐牌有個櫻花樹下,即刻比佢吸引左,加埋有心太軟! 心太軟係傳統朱古力味,切開d朱古力就流哂出黎! 綿花糖係粉紅色,營造櫻花樹既感覺,影相一梳啊!

軟殼蟹都唔細隻,好足料,薯條脆卜卜,好味!

2017-10-28 839 瀏覽
從朋友fb知道L'attitude是一間走可愛路線的甜品店,但單憑可愛裝潢當然吸引不到我來,這裡還有很多朱古力甜品和飲品提供,作為一個朱古力控,一聽到朱古力三個字,即刻開行turbo走來試試。************L'attitude雖然在尖沙咀都有分店,但在開飯網比較過兩間分店的menu,發現堅尼地城店食物選擇較豐富,所以即使走遠一點也要來。推開大門,首先映入眼簾的是天花上白雲造型的吊燈和左手邊梳化座後面的卡通公仔,簡直令人少女心大爆發。近門口位還有一隻人咁高的卡通熊仔,見不時都有食客走去合照。因為有卡通公仔圖案的梳化座已經坐滿,侍應安接我們坐進店較入位置的卡座,因為那裡沒有任何卡通佈置,侍應不久還識做地給了我這個免仔坐墊。薄荷朱古力($46)薄荷朱古力入口只屬溫間,不太夠熱,但就幾濃朱古力味和薄荷味,如果熱一點更好。Remi($70)Remi其實是一杯由Bailey's和Frangelico兩種酒與朱古力混合而成的Cocktail,面頭放上朱古力軟雪糕再灑上Oreo餅碎,不說還以為是一杯普通朱古力飲料。Remi入口有濃濃的朱古力味之餘,Bailey's酒味其實也不輕,但因為加了朱

************

近門口位還有一隻人咁高的卡通熊仔,見不時都有食客走去合照。

薄荷朱古力($46)

薄荷朱古力

Remi($70)

Remi入口有濃濃的朱古力味之餘,Bailey's酒味其實也不輕,但因為加了朱古力,所以甜甜的極易入口,加上頂層的朱古力軟雪糕又滑朱古力味又濃郁,無論是否朱古力迷必定都會喜歡。
Remi

夏威夷薄餅($108)

夏威夷薄餅是薄底Pizza,直徑大約9吋,分成六件。Pizza上面有菠蘿、火腿、番茄和火箭菜。
夏威夷薄餅

Pizza餅底做得很薄,每一口都吃到菠蘿,千島醬汁也非常多,所以也很濃烈的酸甜味,食完都不會覺得很膩滯。
夏威夷薄餅

朱古力可可($46)

朱古力可可是朱古力軟雪糕上面再澆上朱古力漿,旁邊還倒插了一小瓶朱古力漿。這軟雪糕相信是跟之前Remi上面的朱古力軟雪糕一樣,口感同樣非常軟滑,因為多了朱古力漿,朱古力味更濃,作為朱古力控的我簡直為之發狂。

朱古力可可

櫻花樹下($88)

因為在Menu見到這個甜品好靚,所以就點了。櫻花樹下其實就是朱古力心太軟,旁邊配以軟雪糕,雪糕杯上再放上士多啤梨棉花糖以扮成櫻花櫻,吸睛度。
櫻花樹下

以前街邊不時會見到有棉花糖賣,現在已經買少見少,吃著這棉花糖,會令人回想返小時候有得吃棉花糖就已經很開心的時光。
櫻花樹下

心太軟內的朱古力漿比較杰身,流心效果不太明顯,不過蛋糕鬆軟不過軟,朱古力漿朱古力味極之濃郁,食到咀lam lam。
櫻花樹下

棉花糖下面的士雲呢拿軟雪糕,雖然不是我杯茶,但都夠滑。
櫻花樹下

總結,朱古力甜品和飲品非常出色,薄餅也屬中上水平,加上可愛造形,最適合帶女朋友或幾個女仔一齊黎食下影下相。
薄荷朱古力
Remi
2017-10-25 59 瀏覽
自從港鐵通車至堅尼地城之後,嗰頭開咗好多食肆,當中仲有唔少新派嘅咖啡店。位於堅尼地城站附近嘅l’attitude, 以卡通人物為主題,由櫥窗到餐廳內嘅佈置,都有好多熊仔(Remi) 同兔仔 (Tokki) 嘅裝飾,除此之外仲有唔少cushion 同公仔可以比客人影相添。食物方面由前菜到甜品都有好多選擇,我哋一行二人,叫咗兩個主菜,一個小食同一份甜品share食。奄列蕃茄意大利麵鍾意食蕃茄嘅我見到餐牌上呢味奄列蕃茄意大利麵就忍唔住想試吓。奄列加埋蕃茄汁後,顏色鮮艷,切開後即時冒出大量蒸氣,香氣十足,仲包住白汁意粉同煙肉,賣相相當吸引。奄列整得夠滑,蛋香一流,加埋蕃茄汁,味道更好。至於意粉,整得非常creamy, 又唔會有好重芝士味,絕對適合唔多好芝士嘅我。明太子雜菌PIZZA 明太子永遠係我嘅最愛,一有機會就必定會食。同好多日式西餐廳一樣,呢度嘅pizza 係薄批,所以唔會太膩,每一塊pizza 上都有大量明太子,加埋雜菌同蟹子,味道好夾,好好味。田園蜜汁雞翼 一份有六隻雞翼,上菜時香噴噴,配埋沙律菜,賣相吸引。除此之外,雞翼上嘅香茅,加埋蜜汁,入口真係超吸惹味。Puyooma 軟雪榚-

奄列蕃茄蛋意大利麵

奄列蕃茄意大利麵

奄列蕃茄蛋意大利麵

明太子雜菌pizza

明太子雜菌PIZZA

明太子永遠係我嘅最愛,一有機會就必定會食。

田園蜜汁雞翼

田園蜜汁雞翼

Puyooma 軟雪榚-特濃牛奶

幾時都話,女人個胃有特別間隔,即使正餐食到幾飽,都會食到甜品

呢個puyooma雪榚,只係見到餐牌上面嘅相都已經非常吸引,以雞仔(Puyooma) 來做主題嘅佢,有三種味道選擇,分別係特濃牛奶,朱古力同埋扭紋。

特濃牛奶味軟雪糕加上芒果醬,上面再加超巨型嘅黃色棉花糖,加埋其他裝飾,表情趣緻又可愛,令我地忍唔住相機食先。

牛奶味軟雪榚奶味香濃,加埋輕輕既芒果醬,味道好夾,可以一邊食雪榚一邊食棉花糖,真係令我諗返起細個嘅情景。

呢度嘅食物同甜品又好味又可愛,仲可以同各樣公仔影相,真係適合女仕們約埋三五知己一齊黎呀。
跟寶寶難得放AL卻沒有離港旅行,於是便決定每天都要到不同地方來一個香港小旅行,這天來到西環。以前讀書的時候住在這區,明明只是幾年間的時間,但很多街道都變得不一樣了。以前少見的CAFÉ或西餐廳,都變得多選擇。看到餐廳L’attitude裡面放了一大隻可愛的公仔,看看MENU發覺這裡的甜品也實在太可愛。小食拼盤($88)小食拼盤有薯條﹑軟殼蟹和雞翼,而且有三種口味的醬料配搭,分別是YOUGURT SAUCE﹑牛油果醬和蕃汁,很少看到有牛油果果醬,味道很清新,個人十分喜歡。3款小食都即做,剛炸起很香口。軟殼蟹咬落Creamy,薯條粗身香脆。雞翼聞落似Buffalo Wings的醬料香味,酸酸甜甜的十分開胃。香煎帶子羽衣甘藍意大利麵($138)大大隻香煎帶子,煎到帶點金黃,提起香味。意大利粉軟硬度剛好,加上香料和蒜香,更為惹味。羽衣甘藍份量比較少,只是幾片切成條狀。黑松露雜菌PIZZA($158)Pizza是超薄脆底的那種,面層放滿了雜菌和芝士,混合了黑松露的香味,十分可口。而且廚師還在pizza上加上一點橄欖油,令黑松露和雜菌的香味更特出。MINT CHOCOLATE($50)甜度剛好的Mi

小食拼盤($88)
小食拼盤

香煎帶子羽衣甘藍意大利麵($138)
香煎帶子羽衣甘藍意大利麵

黑松露雜菌PIZZA($158)
黑松露雜菌PIZZA

MINT CHOCOLATE($50)
甜度剛好的Mint Chocolate。
MINT CHOCOLATE

本來一開始是打算再食甜品的,但食完晚餐已經覺得很飽,唯有放棄造型可愛的甜品。有借口下次要再來試試了。

另外想一讚的是店員很細心,當她聽到我在咳的時候,特地拿一杯溫水給我,讓我覺得很窩心呢。
香煎帶子羽衣甘藍意大利麵
黑松露雜菌PIZZA