2023-11-27 90 瀏覽
我同事話我知公司附近有間cafe好正☺️又唔會好嘈 地方又好坐 好岩同2-3同事吹水/ 同客食飯😀每日lunch又數款, 都有三文治 比較light既午餐好岩減緊肥既我地😅🔸和風燒汁薄牛肉意粉薄牛肉意粉以和風燒汁調味每一口都帶來豐富的風味😀牛肉柔嫩 + 和風燒汁都好掛汁份量都好多 仲有少少沙律菜伴碟好食~☺️🔸燒三文魚碎蛋三文治三文魚的鮮味&碎蛋的綿滑相得益彰麵包都係新鮮製造 上枱時都係熱辣辣~🥰當然 熱& 軟熟既麵包係最好味既😍😍😍見咁多款三文治好想試埋其他口味呀!!🔸沙律我同同事們都叫左個沙律for share~健康呀嗎😆佢可以叫一個大沙律, 當中包括揀左凱撒沙律, 椰菜花配磨菇, 鮮雜果沙律&煙鴨胭螺絲粉每一款都睇到佢有迷人的色澤❤️仲好fresh😌我覺得好抵食因為佢唔係剩係得一款提供了多樣的口感和風味得呢間先有架炸~🔸Green tea Latte & Hazelnut Latte綠茶鮮奶清新怡人而榛子鮮奶咖啡則帶來香濃既咖啡香味📍Lassana Coffee (Centre Parc)📍九龍灣常悅道11號Centre Parc1樓大堂
我同事話我知公司附近有間cafe好正☺️
又唔會好嘈 地方又好坐 好岩同2-3同事吹水/ 同客食飯😀
每日lunch又數款, 都有三文治 比較light既午餐
好岩減緊肥既我地😅

🔸燒三文魚碎蛋三文治

三文魚的鮮味&碎蛋的綿滑相得益彰
麵包都係新鮮製造 上枱時都係熱辣辣~🥰

當然 熱& 軟熟既麵包係最好味既😍😍😍
見咁多款三文治好想試埋其他口味呀!!

🔸沙律

我同同事們都叫左個沙律for share~
健康呀嗎😆
每一款都睇到佢有迷人的色澤❤️
仲好fresh😌
我覺得好抵食因為佢唔係剩係得一款
提供了多樣的口感和風味
得呢間先有架炸~

綠茶鮮奶清新怡人
而榛子鮮奶咖啡則帶來香濃既咖啡香味

📍Lassana Coffee (Centre Parc)
📍九龍灣常悅道11號Centre Parc1樓大堂
2023-11-24 268 瀏覽
位於九龍灣常悅道< 𝐋𝐚𝐬𝐬𝐚𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 >, 一間咖啡店, 設有不同款式咖啡及飲品, 而且每天提供不同款式沙律。ꜱᴄᴀʟʟᴏᴘ ꜱᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴡɪᴛʜ ɢɪɴɢᴇʀ ꜱᴀᴜᴄᴇ $⁷⁶薑汁帶子野菌意粉, 軟硬度適中, 鮮甜帶子配搭清新野菌, 帶有微微薑香。ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ ꜱᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ $⁶⁴卡邦尼意粉, 放有火腿片及香草, 味道不俗。ꜱᴍᴀʟʟ ꜱᴀʟᴀᴅ $⁴⁸細沙律相當新鮮及豐富, 包括黑松露露荀菇螺絲粉、凱撒沙律及茄子。ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ $⁴⁶伯爵茶芝士蛋糕, 質地軟滑, 茶味香濃。ᴄʜᴏᴄᴏꜰᴀʟʟ ᴄᴀᴋᴇ $⁴⁶朱古力蛋糕, 味道濃郁。ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ ᴄʜᴀʀᴄᴏᴀʟ ʟᴀᴛᴛᴇ ⁽⁺$²¹⁾榛子竹炭鮮奶, 拉上可愛貓咪拉花。ʙᴜᴛᴛᴇʀꜰʟʏ ᴘᴇᴀ ʟʏᴄʜᴇᴇ ꜱᴏᴅᴀ ⁽⁺$²³⁾藍蝶花荔枝蘇打, 漸層很美, 帶有甜甜味道。Lassana Coffee (Centre Parc) (九龍灣)📍九龍灣常悅道11號Centre Parc1樓大堂

ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ ꜱᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ $⁶⁴
卡邦尼意粉, 放有火腿片及香草, 味道不俗。

ꜱᴍᴀʟʟ ꜱᴀʟᴀᴅ $⁴⁸

ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ $⁴⁶
伯爵茶芝士蛋糕, 質地軟滑, 茶味香濃。

ᴄʜᴏᴄᴏꜰᴀʟʟ ᴄᴀᴋᴇ $⁴⁶
朱古力蛋糕, 味道濃郁。

榛子竹炭鮮奶, 拉上可愛貓咪拉花。

藍蝶花荔枝蘇打, 漸層很美, 帶有甜甜味道。

📍九龍灣常悅道11號Centre Parc1樓大堂
2023-11-20
2023-11-23 65 瀏覽
🌟 今日九龍灣分店同事介紹「Lassana」比我,話100%坐得舒服嘅餐廳,位於商廈open area,地方好光猛好闊落,1:00嚟到好多人放lunch, 呢度生意好好,好彩等咗5分鐘就有位。***** ***** ***** ***** ***** 薑汁帶子野菌意粉🍝大大粒帶子爽口夠新鮮,味道好清甜,意粉汁屬於中式煮法,這裏的意粉非常開胃,大口大口地吃。南瓜湯🫕好清甜、口感香滑;🥗沙津有雜菜、紅蘿蔔、青瓜、冷麵,材料新鮮。又係一個開胃菜。🍰朱古力慕絲麵包同蛋糕全部即日有師傅新鮮製作😋慕絲蛋糕非常軟滑👍🏻咖啡Latte☕️上檯好大驚喜,係我最喜歡嘅貓咪圖案,開心到不得了。***** ***** ***** ***** ***** 我坐在落地玻璃旁邊梳化,發現餐廳樓底好高,窗外是零碳天地和MegaBox,難得放慢腳步嘆杯靚咖啡,這裡屬於九龍灣一個好好選擇。

***** ***** ***** ***** *****

薑汁帶子野菌意粉🍝

南瓜湯🫕好清甜、口感香滑;

🍰朱古力慕絲
麵包同蛋糕全部即日有師傅新鮮製作😋慕絲蛋糕非常軟滑👍🏻

***** ***** ***** ***** *****

2023-11-20 73 瀏覽
{Lassana Coffee}平時九龍灣成日都會行過Centre Parc🚶‍♂️🚶‍♂️但真係唔知原來上面間COFFEE SHOP係有埋LUNCH食架😍😍所以搵埋同事一齊去試下先😙😙個格局都相當舒服俾人一種好似忙裡偷閒的感覺⛱️⛱️估唔到睇完個餐牌🍽️🍽️以為呢度食野唔過一百蚊😂😂點知原來都好貼地👍🏻👍🏻🍔🍔燒烤醬牛肉漢堡配薯片個包好軟熟 原來因為係自家制👏🏻牛肉好JUICY🐮🐮值得再ENCORE☺️☺️🍝🍝黑松露蘑菇意粉唔係CREAMY既反而食完唔會覺得好漏的感覺😗😗☕️☕️Mocha & Latte咖啡師好好人, 拉花仲拉左我同朋友個名非常開心😍😍🍫🍫Chocolate cake個朱古力味好濃甜度適中🍰🍰Tiramisu好香滑 口感綿滑P.S 仲打包左鬆餅俾其他同事試下, 個earl grey味好香🌿🌿個藍莓醬仲要自家制每一日都有5款沙津作選擇, 仲要每日新鮮做 日日唔同款唔怪之得咁多人食啦仲要每星期個menu都會轉下 岩哂鍾意試新野的朋友仔🥰🥰性價比非常高, 會再encore唔好miss左呢間小店呀
{Lassana Coffee}

🍝🍝黑松露蘑菇意粉
唔係CREAMY既
反而食完唔會覺得好漏的感覺😗😗

☕️☕️Mocha & Latte
咖啡師好好人, 拉花仲拉左我同朋友個名
非常開心😍😍

好香滑 口感綿滑

每一日都有5款沙津作選擇, 仲要每日新鮮做 日日唔同款
唔怪之得咁多人食啦
仲要每星期個menu都會轉下 岩哂鍾意試新野的朋友仔🥰🥰
性價比非常高, 會再encore
唔好miss左呢間小店呀

2023-11-19 196 瀏覽
呢日約咗個喺九龍灣返工嘅友人食lunch 佢帶咗我去佢公司樓下嘅一間cafe 佢話呢度嘅lunch set每個星期唔同 唔會怕悶☺️忌廉大蝦蜆肉意粉意粉唔同其他餐廳嘅嗰種好多汁 呢間係偏乾身嘅🍝 冇咁多醬汁比較健康 大蝦有三隻 上面放咗黑椒調味 蜆肉都有好多 每啖意粉都食到蜆肉 如果大食嘅朋友仲可以加$10加底 但我就覺得本身嘅份量對我嚟講都夠飽😉煙三文魚碎蛋三文治呢份三文治用咗竹炭包😋 上檯時仲暖笠笠 所以食落口幾鬆軟 呢度嘅麵包係師傅特製 真係好軟綿綿 味道又調配得幾好🍞 入面仲有大量嘅碎蛋沙律同埋煙三文魚 喺呢一個轉涼嘅天氣食 真係好舒適沙律每日都係廚師發板🥗 因為好想樣樣都試吓 所以就揀晒5款 分別係黑松露露荀菇螺絲粉😋 凱撒沙律 秋葵粟米芯雞肉 紅菜頭桃肉沙律 同雜菜沙律 咁多款沙律就可以吸收晒唔同嘅營養啦😝蜜糖雞翼同朋友share都想嗌多份小食🐥 雞翼好Juicy 每隻都size均一 蜜糖調味就可以保持心情愉快🍯Earl Grey Cheesecake呢個芝士蛋糕係餐廳其中一樣招牌菜 有幾種口味可以選擇😮 我就揀咗伯爵茶 蛋糕茶味香濃 質地幾軟滑 焦糖面仲即叫即燒添㗎🍰飲品叫

煙三文魚碎蛋三文治

蜜糖雞翼

Earl Grey Cheesecake
伯爵茶芝士蛋糕

飲品
叫咖啡嘅時候 店員問我點稱呼 原來佢哋會將客人嘅名寫喺咖啡面😚 所以就叫餐廳寫我個ig page名喺Latte 同 Mocha上面 順便做吓宣傳啦☕️ 真係幾特別
Mocha Latte

呢間餐廳環境幾光猛 空間感幾夠 如果想食得比較健康啲嘅朋友 呢度都有好多沙律嘅選擇啊 喺呢頭返工嘅話值得一試🥰
2023-11-19 42 瀏覽
性價比高嘅Cafe☕️ 朝早返工嘅時候落定order,晏晝食lunch嘅時候就可以即刻過嚟食啦😙真係超級方便啊~而且呢度地方好大,好多座位,環境都幾靚!🍝忌廉大蝦蜆肉意粉份量都好足夠呢!意粉煮得剛剛好,大蝦啖啖肉🍤 返工lunch 食到好滿足😆🍔燒烤醬牛肉漢堡配薯片精心挑選過嘅漢堡麵包,輕輕烘過有少少脆,牛肉漢堡夠Juice,配埋薯片真係好爽脆😂🍗土匪雞翼店主親自炮製嘅土匪機翼,表面撤有孜然粉,食落唔會太辣!🥗沙律超新鮮沙律菜啊,原來喺店主每一日朝頭早選購嘅菜🥬 日日嘅沙律都唔同㗎!🍲是日餐湯每日新鮮製作嘅餐湯!當日喺羅宋湯超鮮甜好清!🩷紅菜頭蜜糖鮮奶🖤竹炭榛子鮮奶🤎鮮奶咖啡超級靚嘅拉花同埋圖案🥰每一杯味道都喺少甜~
性價比高嘅Cafe☕️

🍝忌廉大蝦蜆肉意粉

🍔燒烤醬牛肉漢堡配薯片

🍗土匪雞翼
店主親自炮製嘅土匪機翼,表面撤有孜然粉,食落唔會太辣!

🥗沙律

🍲是日餐湯
每日新鮮製作嘅餐湯!當日喺羅宋湯超鮮甜好清!

🩷紅菜頭蜜糖鮮奶
🖤竹炭榛子鮮奶
🤎鮮奶咖啡
超級靚嘅拉花同埋圖案🥰每一杯味道都喺少甜~

2023-11-18 38 瀏覽
忌廉大蝦蜆肉意粉,76蚊碟💰忌廉汁意粉,蝦肉質鮮嫩彈牙,蝦就煎得幾香口忌廉汁意粉好香,意粉既半軟硬口感幾夾,忌廉汁收得幾靚,大量蜆肉鮮味衝擊味蕾😋芝士牛肉漢堡配薯片,64蚊份💰即叫即整牛肉漢堡,漢堡包外皮鬆軟,手打嘅牛肉漢堡扒,夠哂厚身啖啖肉,中間夾住芝士同蕃茄食落就無咁膩,再配上香脆嘅薯片好滿足☺️CAPPUCCINO,38蚊杯💰咖啡有心拉花朋友嘅名,口感豐富,帶甜蜜奶香比較濃,混合甜美及微微苦澀味道☕️CAFE MOCHA,44蚊杯💰拉花勁靚,原杯牛奶夠哂幼滑香甜,咖啡微苦味道,享受結合嘅味道🍫
忌廉大蝦蜆肉意粉,76蚊碟💰

芝士牛肉漢堡配薯片,64蚊份💰

CAPPUCCINO,38蚊杯💰

CAFE MOCHA,44蚊杯💰

【高質隱世休閒咖啡店💓🥹】/////呢間真係打工仔最佳飯堂 平民價而且食物質素都好好🤤當日中午太陽透過落地玻璃射入嚟 感覺醒神又舒服🌞佢哋嘅餐牌每隔一個月就會轉其他款式 唔怕食到悶worrrr(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).▶️午餐分别有意粉、三文治以及沙律套餐 價錢由$25到$80左右~🔸忌廉大蝦蜆肉意粉($76) 忌廉汁稀身 意粉掛汁特别濕潤 大蝦爽口 加上蜆肉同蘑菇份量比相像中多☺️🔺煙三文魚碎蛋三文治+細沙律+湯/飲品 ($78) 三文治用上自家制竹炭麵包 熱辣辣非常軟熟👀夾住滿滿煙三文魚同碎蛋 組合健康又飽肚!!而沙律有螺絲粉 肉碎調味重左少少🤏有大量沙律菜 水果就有粒粒菠蘿🍍蜜瓜同蘋果 冇浸過糖水都有鮮甜味😋店主用盡心思去設計拉花圖案😇Latte咖啡鮮奶同咖啡味都香濃 泡沫豐富👍🏻———-📍Lassana Coffee (Centre Parc) (九龍灣)九龍灣常悅道11號Centre Parc1樓大堂
【高質隱世休閒咖啡店💓🥹】
/////

▶️午餐分别有意粉、三文治以及沙律套餐
價錢由$25到$80左右~

🔺煙三文魚碎蛋三文治+細沙律+湯/飲品 ($78)

———-
九龍灣常悅道11號Centre Parc1樓大堂
2023-11-13
10 分鐘 (堂食)
2023-11-10 60 瀏覽
呢間本土咖啡店,響Centre Parc一樓原來開左幾年,餐廳樓底高設計,裝修優雅舒適,座位闊落十分開揚,落地玻璃設計, 早去到坐返個梳化位對面就係零碳天地😊 搵左位去Counter點餐,呢度除左咖啡外,Lunch Set有多款意粉選擇, salad每日有5款不同口味仲有三文治set添😍 ❣️Carbonara Spaghetti~意粉煙煙韌韌有嚼口每條沾上醬汁,非常Creamy好味果然冇揀錯😋👍 ❣️Smoked Salmon Egg Mayo Sandwich (Bamboo Charcoal Bread)~自家製麵包可以竹炭同番茄,揀左健康竹炭包🖤咬落軟綿綿,餡料用上我至鐘意Mayo醬撈碎蛋配埋煙三文魚,醒神開胃😍 ❣️Cappuccino ~咖啡味道香濃☕️☕️ ❣️Mocha~個拉花甘靚要細意品嚐咖啡師心意☕️💛❤️ ❣️另外蛋糕同鬆餅日日新鮮製造,食物質素高、服務態度好有💛❤️💛❤️😋

❣️Cappuccino ~咖啡味道香濃☕️☕️

❣️Mocha~個拉花甘靚要細意品嚐咖啡師心意☕️💛❤️

2023-11-09
  • 卡邦尼意粉
  • 煙三文魚碎蛋三文治
  • Mocha
2023-11-09 161 瀏覽
【觀塘區】【Lassana Coffee】過開嚟九龍灣,梗係想試啲呢頭嘅打工仔食嘅嘢,大家都知我份人幾咁貼地㗎啦。咁見到呢間西餐都幾似樣,價錢又唔貴,就走入去試吓佢。我去嘅時候咁啱仲係 lunch time,就試吓佢哋啲午餐,唔好諗,一於就試最貴嗰個。講緊嘅係 $88 嘅「蒜香松葉蟹肉意粉」,食落同其他餐廳唔同,佢哋一啲都唔膩,好清爽,蟹味都出,幾好味。跟餐我飲凍嘅「水果茶」,甜甜哋幾清新,不過記住攪匀個底先飲,同埋要少甜就要事先同侍應講,可以控制。食緊先知佢呢度最出名係啲沙律,咁我作為一具八卦精又想試吓喎,試 $48 嘅「細沙律」,可以揀三款,我揀咗凱撒沙律、尼斯沙律同車厘茄煙肉沙律,都好好食喎,冇講錯呀。另外再加 $10 飲「蕃茄湯」,好濃,係好飲嘅。有位朋友凱蒂妹無啦啦話有興趣 join 喎,我梗係好,面對靚女嘅話我份人係比較易話為嘅。我哋試咗各 $25 嘅「英式鬆餅」、「伯爵茶英式鬆餅」同埋各 $46 嘅「意大利芝士蛋糕」同「藍莓芝士蛋糕」,我哋都覺得幾好食。咁作為一個悠閒嘅下午茶,嘢飲係唔少得嘅。我試 $38 嘅「紅菜頭蜜糖鮮奶」,好得意,甜甜哋幾正。而凱蒂妹試 $34 嘅「

咁作為一個悠閒嘅下午茶,嘢飲係唔少得嘅。我試 $38 嘅「紅菜頭蜜糖鮮奶」,好得意,甜甜哋幾正。而凱蒂妹試 $34 嘅「鮮奶咖啡」,咖啡師仲特登拉咗佢個名落去,好有心思,幫我氹到佢鬼咁開心,今次完全冇揀錯地方呀。。。

(地址:九龍灣常悅道11號Centre Parc1樓大堂)

@lassana_kowloonbay

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am觀塘區 #九龍灣 #LassanaCoffee #蒜香松葉蟹肉意粉 #水果茶 #細沙律 #凱撒沙律 #尼斯沙律 #車厘茄煙肉沙律 #蕃茄湯 #cake #coffee #scone #dessert #紅菜頭蜜糖鮮奶 #鮮奶咖啡 #英式鬆餅 #伯爵茶英式鬆餅 #意大利芝士蛋糕 #藍莓芝士蛋糕 #1am1197 #1ambackup
  • 蒜香松葉蟹肉意粉
  • 英式鬆餅
  • 紅菜頭蜜糖鮮奶
  • 芝士蛋糕
  • 沙律
2023-06-12 566 瀏覽
輕食之選沙律+湯夏天熱辣辣, 冇咩胃口, 最好就係食涼拌。今次就簡左3款沙律喇: 咸牛肉長通粉, 雜豆沙律, 青瓜車厘茄雞肉 $48蚊就有個細沙律, 可以係5款入邊簡3款。再加$10就有個湯。今日架湯係紅菜頭甘筍, 個湯好流質, 似係用攪拌器打爛甘筍同紅菜頭, 個湯唔夠好飲!!!沙律就OK好食 用料都新鮮, 比較驚喜係個雜豆沙律 有多種材料 好豐富 e.g. 西芹, 紅腰豆, 豆角, 玉米, 洋蔥。
輕食之選
沙律+湯
細沙律+紅菜頭甘筍湯
2023-06-12
3 分鐘 (外賣自取)
細沙律+紅菜頭甘筍湯
  • 沙律
2022-09-14 1402 瀏覽
沒想到九龍灣區會有這一間又大又清閑的cafe,簡單的一個牛角包、咖啡,坐高一層,望著街外趕返工的人,與清閑的我好大對比😬😬,陽光照射內cafe,好醒神,這裡latte較其他的香濃,下次來再試其他😬
咖啡店
咖啡店
  • Latte
2022-06-20 1279 瀏覽
環境好優雅,而且人流唔密集,每枱之間距離都好闊,唯一係可能主打咖啡館,所以檯面水平同凳好接近,進食時比較辛苦扁意粉煮得比較乾硬,雞肉份量中等,醬汁比較少但味道唔錯,午市套餐可以半價配咖啡,咖啡豆質量幾好,性價比不錯

Express Bar By Lassana出左新口味蛋糕丫😍上次食過佢哋推出嘅士多啤梨草莓蛋糕就已經返唔到轉頭💗從此愛上佢哋既蛋糕🍰今次新推出嘅係香蕉焦糖芝士蛋糕🍌 CRÈME BRÜLÉE CHEESECAKEWITH CARAMEL BANANA MASH香蕉焦糖芝士蛋糕 4.5吋🍌🍰 $188!上面係一層薄薄既焦糖💗 中間係CRÈME BRÜLÉE既精髓!芝士蛋糕部份🧀一啖咬落去綿密軟滑嘅感覺喺口腔徘徊!唔會有顆粒感😚底層係消化餅餅底!口感層次非常豐富!香蕉配搭芝士甜度適中!唔會食到飽飽濟濟🤤TeaTime食多幾件都唔怕膩😆我哋一家口下午茶食一個4.5吋啱啱好!唔知道下次會推出咩口味呢?好期待丫😍

CRÈME BRÜLÉE CHEESECAKE
WITH CARAMEL BANANA MASH
香蕉焦糖芝士蛋糕 4.5吋🍌🍰 $188!

唔知道下次會推出咩口味呢?好期待丫😍
2022-06-07
草莓季節就梗係要食草莓蛋糕啦!本地香港咖啡品牌 lassanacoffee 推出呢款季節限定草莓忌廉蛋糕 韓國士多啤梨,士多啤梨夠香甜🍓白酒啫喱及柔軟細滑,豐盈嘅忌廉內裡係口感綿密嘅蛋糕同埋雜果食出啖啖奶香滋味!🍪黑椒曲奇法國高級牛油加上黑椒碎黑椒的微辣配上牛油香味口味創新獨特,好驚喜!☕️焦糖味冷萃咖啡 HK$240/6支冷萃咖啡用上100% Arabica靚豆炮製帶有氣泡口感,有焦糖甜味果酸味略帶花香味氣泡咖啡口感夠曬清新
草莓季節就梗係要食草莓蛋糕啦!

本地香港咖啡品牌 lassanacoffee
推出呢款季節限定草莓忌廉蛋糕

韓國士多啤梨,士多啤梨夠香甜🍓
白酒啫喱及柔軟細滑,豐盈嘅忌廉
內裡係口感綿密嘅蛋糕同埋雜果
食出啖啖奶香滋味!

🍪黑椒曲奇

法國高級牛油加上黑椒碎
黑椒的微辣配上牛油香味
口味創新獨特,好驚喜!

☕️焦糖味冷萃咖啡 HK$240/6支

冷萃咖啡用上100% Arabica靚豆炮製
帶有氣泡口感,有焦糖甜味
果酸味略帶花香味
氣泡咖啡口感夠曬清新