2024-08-24
今日同老公去左蘭桂坊拍拖,發現晏晝都有唔錯食法國菜嘅餐廳,我地各叫左4 course meau,我老公就叫左wine pairing 紅酒。一嚟就上左樣黑松露牛油麵包,個牛油無乜黑松露味,但係個味道同麵包麵係好夾。1️⃣之後正式上前菜,我叫左海膽多士,海膽好厚身,咬落去好有實在感,加上多士夠脆,口感豐富。我老公就叫左鵝肝撻,撻皮甜甜地,配埋鵝油十足嘅鵝肝,好滿足🥰2️⃣第二道係湯品,龍蝦湯好夠蝦味,唔會味精味好咸,呢個推介。南瓜湯就正常味道,甜甜地。3️⃣主菜我地叫左羊架同埋韓牛肋骨。羊架煎到半熟,有羊味但係唔騷,肉質好嫩,睇樣就知好食🥰韓牛肋骨成條牛骨好易甩出,味道都足夠,可惜肉質偏鞋,如果煮淋少少就好好多。4️⃣最後我地加左海膽雪糕,本身以為係海膽味雪糕,估唔到係杏仁豆腐嘅雪糕加海膽,雪糕質地有少少似Gelato,同海膽好夾,值得一試。蘭桂坊一路以為得夜生活,估唔到晏晝都有有質素嘅餐廳。雖然餐廳位置係蘭桂坊偏上嘅位置,但食飯嘅時候都有唔少街客入嚟,睇嚟都係有口碑嘅餐廳,呢度環境適合情侶打卡拍拖,推介畀大家😎#chillchill_aloye#L'AMOUR中環#LAMOUR#蘭桂坊美食
1️⃣
2️⃣