地方闊落、風景怡人,而且有露天座位。過嚟之前記得要訂枱啊!餐前麵包盤有鬆軟口感堅果,外邊脆脆非常好吃。記得查上餐廳自製嘅香草牛油,顏色非常醒目,而且風味十足。經典風味炸雞兩大塊炸雞扒,炸得金黃色,絕對唔會覺得唔夠。切落去,外皮鬆脆香溢,裏面依然保持粉紅半白,肉質鮮嫩。配上醃水果,作為伴菜伴碟。基本上唔需要沾上醬汁都可以食用。花雕奶油雞肉燴飯酒味雖然很淡,但有花雕香味,雞肉肉質鮮嫩非常柔軟。伴隨着濃郁嘅湯汁,米飯口感與意大利飯相似,軟硬適中。日日燕麥非常醒目的粉紅色嗰邊有藍莓紅莓仲有草莓,非常健康高纖維。總括來說整體體驗非常之好,而且仲有吧枱或者露天座位可以坐。夜晚嘅時候過來飲酒消遣,一邊聽音樂也是一個很好的選擇。
地方闊落、風景怡人,而且有露天座位。過嚟之前記得要訂枱啊!

伴餐麵包
餐前麵包盤

經典風味炸雞
風味炸雞、醃製水果

花雕奶油雞肉飯
花雕奶油雞肉燴飯

日日燕麥
非常醒目的粉紅色嗰邊有藍莓紅莓仲有草莓,非常健康高纖維。

伴餐麵包
花雕奶油雞肉飯
  • 花雕雞風味奶油雞肉燉飯
2021-05-22 55 瀏覽
今晚和老公到觀塘海濱長廊散步,順便到附近的人氣西餐廳,Lagom !! 經常看到朋友到這裏打卡,氣氛不錯吧餐前麵包盤麵包鬆軟,配上蒜蓉牛油後,香氣依然玉桂蘋果燕麥奶麥奶搖在門口等位時,見到職員用純正燕麥奶來製作飲品,高質👍🏼有不同燕麥奶的配搭,我選了玉桂蘋果味道,有淡淡的玉桂香,配上蘋果後,味道清新,容易入口。台灣風味牛肉千層麵(辛)牛肉有淡淡的麻辣風味,配上千層麵,味道創新,值得一試。香脆黎麥花園沙拉沙拉勁豐富,只需$98😂真是巨量 !目測有烤甘筍、車厘茄、紅菜頭、南瓜、杏仁片、南瓜子、沙律菜、青瓜、黎麥和椰菜絲❤️有咬口之餘,又非常健康,最緊要是蔬菜都很新鮮!Earl Grey Cheese Cake 伯爵茶芝士蛋糕配送伯爵茶汁,芝士蛋糕烤得焦香,芝士味香濃,配上伯爵茶的茶香,能夠中和膩感💕喜歡☺️現場還有不少精品或陶瓷等等,邊吃邊shopping😆❤️

餐前麵包盤

麵包鬆軟,配上蒜蓉牛油後,香氣依然

玉桂蘋果燕麥奶麥奶搖

台灣風味牛肉千層麵(辛)

牛肉有淡淡的麻辣風味,配上千層麵,味道創新,值得一試。

香脆黎麥花園沙拉

Earl Grey Cheese Cake

現場還有不少精品或陶瓷等等,邊吃邊shopping😆❤️

2021-05-21 62 瀏覽
這個星期天約了朋友吃午飯,他介紹我到觀塘偉業街來,我心想偉業街是傳統工廠區,會有什麼好吃的地方?但又不好意思推卻,即管赴會。到了樓下,雖然是一幢全新的建築物,心想星期日應該沒什麼客吧!誰知進去後發覺挺大的埸坐滿了客人。坐下看到分隔板還有下載這餐廳應用程式體驗優惠推介。我們四人當中,一人正在節食,所以不打算點太多菜,各人分享好了。我們叫了一客經典番茄肉醬意粉,真的做到傳統味道,多肉醬、多茄汁,開胃滋味。另外叫了一個比較特別的台北燉牛肉意粉,帶點麻辣味道,西菜中煮,非常特別。其中一位姊妹叫了一客鮭魚、牛油果香草三文治,清新健康。我們也叫了一個輕食炸薯條,炸得美味可口,份量也非常之多,正好適合我們邊傾邊吃。當然也不能淨吃,飲料是必然之選,我們叫了一個名字非常特別的非洲寳石,其實即是冰凍紅茶而已,哈哈……另外也叫了一個黑糖鮮奶,味道媲美旺角的奶茶專賣店。另一位叫了一杯日日燕麥(草莓香蕉),粉紅外表,正合我們女孩身份。甜品是我們女孩至愛,我們叫了二份vanilla 芝士蛋糕四人分享作結尾,然後滿足的離開。

坐下看到分隔板還有下載這餐廳應用程式體驗優惠推介。

其中一位姊妹叫了一客鮭魚、牛油果香草三文治,清新健康。

另外也叫了一個黑糖鮮奶,味道媲美旺角的奶茶專賣店。

2021-05-20 57 瀏覽
今次黎到呢間係觀塘既樂感cafe,呢度係觀塘近期好人氣既cafe,如果旺場果時黎,真係要排到lift位都逼滿曬人,好彩weekday既6點幾黎,都只係7成full左右,呢度d裝修都幾openess,無乜用partition,慳左牆既位,咁樣d座位就可以擺得開d,坐得忡舒服呀。叫左個台式牛肉千層麵,呢個dinner menu既item係本人最愛,上到枱仲好熱辣辣,d芝士仲拉到絲既,真係幾正,咬落軟綿綿,味道充滿左蕃茄味,食落仲有少薄荷既口感,感覺都唔錯。另外仲叫左個炸海鮮,上枱都係好熱辣辣,食落仲有煙絲冒出黎,d海鮮都幾新鮮。甜品就叫左個伯爵茶芝士蛋糕,味道好fresh,唔算太甜,同埋食落凍凍地,都幾新鮮。佢地仲有Lagom自家既咖啡豆賣,同埋手沖咖啡既濾斗同杯,都幾特別。

2021-05-19 37 瀏覽
我朋友2021年5月19日中午光顧此餐廳。男waiter服務態度非常差,想了解下餐牌餸菜,極不耐煩,越叫越走,eye contact令人唔舒服,你feel到佢工作得好唔開心。另外隔離枱有女士唔識用QR code落單,又死都唔肯幫客人手落,如果你係老闆見到會想即炒佢地。如果想感受下佢地0既一流服務就去幫襯啦。後來,發覺原來好多人都在open rice俾負評說他們服務態度之一流程度,仲要係越睇越多,先知道不是我朋友有bias。
我朋友2021年5月19日中午光顧此餐廳。

如果想感受下佢地0既一流服務就去幫襯啦。

2021-05-16 59 瀏覽
慕名而來,失望而回昨晚點左花雕雞燉飯 $128 & 干貝燻鮭燉飯 @$178花雕雞味道同燉飯唔太夾,味道非常一般而干貝燻鮭飯,干貝size 好細,一口就一粒了燻鮭更可笑,只有一塊,size更好似USB手指甘細另外叫左 抹茶 & 伯爵茶芝士蛋糕 味道尚算不錯,佢地選用的芝士應該係偏鹹如果鍾意既應該會幾欣賞同埋點左 士多啤梨燕麥奶 同 玉貴燕麥奶味道普通,唔算令人印象深刻環境黎講唔錯。食物就一般不過應該唔會有下次因為觀塘有很多比佢好的cafe 店
慕名而來,失望而回
昨晚點左花雕雞燉飯 $128 & 干貝燻鮭燉飯 @$178
花雕雞味道同燉飯唔太夾,味道非常一般
而干貝燻鮭飯,干貝size 好細,一口就一粒了
燻鮭更可笑,只有一塊,size更好似USB手指甘細
另外叫左 抹茶 & 伯爵茶芝士蛋糕
味道尚算不錯,佢地選用的芝士應該係偏鹹
如果鍾意既應該會幾欣賞
同埋點左 士多啤梨燕麥奶 同 玉貴燕麥奶
味道普通,唔算令人印象深刻
環境黎講唔錯。食物就一般
不過應該唔會有下次
因為觀塘有很多比佢好的cafe 店

之前喺雜誌見到呢間cafe, 想試好耐☺️ 終於約咗個friend一齊試啦🙆🏻‍♀️是日星期六, 炎炎夏日由觀塘地鐵站行過去, 都幾遠🥵 本身以為cafe唔會好大, 去到唔洗等位有啲驚訝, 一入去先知cafe超大😂 室內有好多張枱, 亦都可以揀坐室外☺️ 冬天坐室外應該幾正😏因為太熱嘅關係, 我同朋友都係叫咗espresso tonic($48), 見到有得加錢升級, 抱住試吓嘅心態加咗$18轉做Jgasco Dry Bitter Tonic(唔甜嘅tonic), refresh唔錯.我叫咗佢哋出名嘅台北燉牛肉意粉($98), 比起辣, 我覺得似麻多啲🤨 食落唔錯, 有牛肉同肉碎, 意粉彈牙, 呢個價錢抵食!朋友叫嘅toast($98), 我會覺得我個意粉好食啲同埋抵食啲😹😹Overall: 價錢公道, 唔洗等位, 食物質素好. 雖然有加一, 但冇用餐時間😌 同朋友吹水啱哂

2021-05-15 68 瀏覽
話說佢係桔梗個姊妹cafe,食過桔梗,感覺都幾好,好食,又坐得舒服。所以呢間一新間已經好想來食。假期去都預咗要等位,好彩等嘅時間唔長。第一次食,咩都好想試,所以好過份叫左一個all day breakfast,一個牛意粉,一個炸魚薯條,一個cake。2本咖啡,全部嘢都好好好好食。飽到夜晚都唔使食。下次都會再來食!
2021-05-15 75 瀏覽
呢間桔梗嘅姐妹店一直都喺各個社交媒體見到唔少打卡相,所以今日就同朋友黎一試究竟佢地方好寬敞,又有露天位,環境唔錯,係可以比大家同朋友好好放鬆嘅地方。食物方面就比較普通,唔算好驚艷,性價比唔算高Chicken Caesar SaladEarl Grey Cheese Cake呢個蛋糕Earl grey味幾重,不過食落偏酸,上面嘅cream冇咩特別Dirty杯Dirty幾順滑可能呢間café嘅好評太多,令人對佢期望過高,可惜食物質素未去令人回頭

Chicken Caesar Salad

Earl Grey Cheese Cake

Dirty
杯Dirty幾順滑

2021-05-15 78 瀏覽
cafe環境好大 好開揚有室內同室外座位個日有啲熱🔥所以揀左坐室內menu都有好多款野食揀🤤鮭魚 牛油果 香草 三文治 ($98)-煙三文魚份量多 加埋一隻半熟蛋😛-牛油果唔係直接一片片咁上 而係好似牛油果醬咁搽係麵包到☺️-食完真係好飽好滿足!🤤台北燉牛肉意粉 ($98)-fusion意粉 幾新穎 一啲都唔伏😏-不過真係有啲辣🤣同埋食到底 有啲多油 都接受嘅!湯力濃縮 ($48)-第一次飲 都幾解渴 味道都幾特別🤔啱曬依家咁熱嘅天氣🔥🤣
cafe環境好大 好開揚
有室內同室外座位
個日有啲熱🔥所以揀左坐室內

menu都有好多款野食揀🤤

鮭魚 牛油果 香草 三文治 ($98)
-煙三文魚份量多 加埋一隻半熟蛋😛
-食完真係好飽好滿足!🤤

台北燉牛肉意粉 ($98)
-fusion意粉 幾新穎 一啲都唔伏😏
-不過真係有啲辣🤣同埋食到底 有啲多油 都接受嘅!

湯力濃縮 ($48)
-第一次飲 都幾解渴 味道都幾特別🤔啱曬依家咁熱嘅天氣🔥🤣
2021-05-14 65 瀏覽
約左朋友係觀塘見面, 見到間幾特別既餐廳雖然距離觀塘站有一段距離, 但絕對有驚喜同街上人多車多繁忙既景象相比, 有著別有洞天既感覺.有IN/OUTDOOR 位置揀, 而且都幾FULL如果唔想等位大家記得要訂枱 Mango Oat Milk Shake 芒果燕麥奶搖 $48用新鮮既芒果同Oat Milk 打成既 Milk Shake 好Fresh 既芒果味Mixed with 濃郁既燕麥味.Before Sunset 日落因為有士多啤梨, 入口酸酸甜甜, 係好飲既.中間仲夾雜一陣陣淡淡既玫瑰花香👍🏽Taipei Beef Strew Lasagna 台灣風味牛肉千層麵 $148千層麵一送上枱都好吸睛, 面頭係脆卜卜既感覺入面既調味料牛肉碎有別於平時食開西式既Lasagna, 有一陣花椒八角既味道所以食落確實係有種台灣風味Scallop / Smoked Salmon / Asparagus 干貝燻鮭蘆筍燉飯 $178Presentation 好靚, 簡單清新既感覺. 作為Risotto 當然第一樣要試既就係個飯粒, 軟硬度煮得岩岩好醬汁比例剛好, 所以唔會出現好DRY/太濕既情況.Tir
約左朋友係觀塘見面, 見到間幾特別既餐廳
雖然距離觀塘站有一段距離, 但絕對有驚喜
同街上人多車多繁忙既景象相比, 有著別有洞天既感覺.
有IN/OUTDOOR 位置揀, 而且都幾FULL
如果唔想等位大家記得要訂枱

好Fresh 既芒果味Mixed with 濃郁既燕麥味.

Before Sunset 日落
因為有士多啤梨, 入口酸酸甜甜, 係好飲既.
中間仲夾雜一陣陣淡淡既玫瑰花香👍🏽

千層麵一送上枱都好吸睛, 面頭係脆卜卜既感覺
所以食落確實係有種台灣風味

Presentation 好靚, 簡單清新既感覺.
醬汁比例剛好, 所以唔會出現好DRY/太濕既情況.

Tiramisu
重量級既 Tiramisu 記得要同朋友Happy Share!
最面層係流心狀態, 所以好有效果. 記得要預備好相機.

西餐黎講價錢唔貴, 有機會大家都去試下!
2021-05-13 59 瀏覽
喺觀塘返工,最鍾意就係呢度好多好嘢食😋呢間餐廳空間感好大, 座位又多,仲有露天後花園及戶外梳化座位,分外悠閑寫意😌 打卡亦一流。 寵物友善餐廳,可以帶主子🐶嚟干貝燻鮭蘆筍燉飯($178)干貝煎得金黃色, 外脆內嫩, 鮮甜美味。 燉飯食落夠煙韌,仲加入三文魚粒及蘆筍,好有口感, 一啲都唔膩, 會愈食愈多😛迷你軟殼蟹牛油果🥑三文治($138)個三文治其實係迷你多士, 除咗賣相cutie 外, 仲好烤得香脆, 配上牛油果🥑醬,味道更佳。 軟殼蟹都幾大隻,炸粉好薄,夠哂酥脆,保持軟殼蟹嘅鮮甜, 閨密非常鍾意🥰,加上沙律醬汁,酸酸地,更惹味。京都抹茶鮮奶($48)日落🌄 Before Sunset ($58)尤其喜歡日落~特飲有洛神花及玫瑰🌹,味道清新芳香,唔太甜,好好飲Matcha Cheese Cake ($52)必食之選,好軟滑嘅芝士蛋糕配以香濃嘅綠茶味🍵,加上上面嘅醬。 好香濃又唔太甜☺️
喺觀塘返工,最鍾意就係呢度好多好嘢食😋

干貝燻鮭蘆筍燉飯($178)

迷你軟殼蟹牛油果🥑三文治($138)

京都抹茶鮮奶($48)
日落🌄 Before Sunset ($58)

Matcha Cheese Cake ($52)
  • 迷你軟殼蟹牛油果🥑三文治
  • 干貝燻鮭蘆筍燉飯
  • Matcha Cheese Cake
星期六晏晝3點去到都有唔少人等緊位~ 餐廳環境好大,仲有室外!想坐室外嘅朋友記得攞位嘅時候同店員講😉 夜晚仲可以shisha,啱晒同三五知己好chill咁飲嘢傾偈🍹台北燉牛肉意粉見呢個好多人都推薦,果然又真係幾多食喎😚 牛肉粉嫩,食落唔會乾柴柴🐮 醬汁有少少辣又帶輕微嘅麻,好香花椒味🌶 意粉唔會太淋,仲掛晒汁,非常惹味🤤 而且份量都唔細架👍🏻炸魚薯條魚柳有5大嚿🐟 外層炸到脆卜卜,炸醬厚薄適中;入面魚柳質感嫩滑同juicy😋 沾埋中間微辣嘅沙律醬,食落唔膩反而仲好開胃🤣 薯條正正常常啦🍟 除咗啲炸嘢仲配有沙律菜,俾大家refresh吓,咁唔會太滯太膩🥗焙茶芝士蛋糕身為焙茶控嘅小編一見到menu上有,仲要好似呢個味未必成日有賣,諗都唔諗即嗌🙈 巴克斯芝士蛋糕質感軟滑同creamy🥰 芝士味濃郁之餘🧀 焙茶味係有嘅,但唔算突出☕️ 味道甜而不膩👏🏻 面頭再淋上焙茶漿,賣相更好睇💕 overall嚟講都值得一試~

焙茶芝士蛋糕
伯爵茶芝士蛋糕  &  Dirty
伯爵茶芝士蛋糕  &  Dirty
2021-05-11 110 瀏覽
餐廳係桔梗姊妹店, 樓底高, 面積很大, 有室外、室內座位, 不過果日落雨同户外位置無緣😂夜晚坐出面同朋友飲返杯係幾好feel🍸當日週末主要有提供三文治、意粉、沙律、甜品等食物, 以QR code落單☺️🍴ᴍᴀɪɴ·台北燉牛肉意粉 $98﹟個意粉好彈牙, 口感幾好, 因為我本身鍾意偏硬身既意粉😛用左麻辣醬黎煮意粉, 個感覺幾新鮮🤔牛肉係薄切style, 男仔食可能會覺得份量偏少, 另外食完會發現有少許油膩感🙈🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Hojicha Cheesecake $52 w/ Birthday tag +$10﹟芝士味偏濃, cover左焙茶既味道, 好彩佢面頭有少少焙茶sauce搭救番, 質感可以再軟滑D就會更加好🙃🥤ᴅʀɪɴᴋ· Iced Matcha Latte $48﹟抹茶顏色偏淡, 而且味道偏奶, 建議對茶味有要求的, 請不要order😂🙈▫️🥤ᴅʀɪɴᴋ· Dirty $42﹟不過不失, 個人比較想要重啡味既dirty, 感覺奶味偏重🙂

🍴ᴍᴀɪɴ·台北燉牛肉意粉 $98

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Iced Matcha Latte $48
▫️
🥤ᴅʀɪɴᴋ· Dirty $42
桔梗姊妹品牌店「Lagom Kaffe」今次再係觀塘開分店,同樣係走台式木系格調,既有CAFE設計概念,亦有CAFE主打輕食,特色咖啡,正餐例如招牌燉飯/千層麵等,甜品當然唔少得!餐廳佔地面積非常大,營造不少空間感,加上落地玻璃的,高透光感,打卡超靚,日光下食個bruch or lunch都一樣咁CHILL~呢度仲係寵物友善餐廳黎架,歡迎主人於上午及下午時段帶同毛孩一齊黎架!最特別是外面露天花園設有水煙酒吧,可以一邊飲吓酒一邊shisha吓~而夜晚嘅露天花園格調大不同,主要以火爐點綴,營造浪漫舒適氣氛!CACA今次食乜野?小食:酸種面包 & 香草面包--口感鬆軟和輕盈,配合醬汁一起吃就相當美味。前菜:龍蝦沙律-- 沙律配上了三文魚,令到口感層次都變得豐富,而沙律和自帶醬汁都非常適合配上面包呢。主菜:干貝燻鮭蘆筍拌飯--每粒飯都吸滿左醬汁,味道香濃,份量十足, 據講呢個飯都係當晚最受歡迎架!甜品:芝士蛋糕--蛋糕嘅軟滑,入口即融,令每一口都充滿飽飽幸福感!

CACA今次食乜野?
2021-04-29