2024-04-17 187 瀏覽
首先 店內都係一部西餐廳嘅感覺暗暗嘅燈光 都幾有feel 全外藉人士serve 所以入面周圍都聽到英文餐牌 就係用餐個張墊枱紙因為店內只有一個「餐」就係牛扒🥩加薯條🍟同埋唔同嘅飲品 各式各樣嘅酒🥂🍸🍹 亦有好幾款甜品蛋糕選擇🎂🍰🧁今次我只點牛扒餐無加仼何飲品/甜品先會黎餐包 - 味道可以 暖身 有咬口之後會有員工問你需要牛扒嘅生熟程度牛扒建議可以叫生少少 因為有蠟燭keep住燒當然係為保溫,但同樣會慢慢煎熟咗塊肉牛扒肉質不錯 但偏薄身 量亦不多 大約8-10小塊 牛扒到嘅時候員工會夾幾塊到你碟再加一大炸嘅薯條🍟咁你就可以慢慢用餐薯條幼身 都幾脆 全部都感覺到係keep住炸然後牛扒碟會有2個醬都係可以點薯條除咗有茄汁 仲有黑松露芝士醬(好正🙌🏻)唔洗怕唔知點refill薯條 因為啲員工時不時都會拎啲薯條出嚟問仲要唔要 之後就直接補俾你唔洗怕羞 無限薯條供應但老實見佢成日加價 $398+1 值唔值得就真係見仁見智
首先 店內都係一部西餐廳嘅感覺

今次我只點牛扒餐無加仼何飲品/甜品
先會黎餐包 - 味道可以 暖身 有咬口
之後會有員工問你需要牛扒嘅生熟程度

牛扒建議可以叫生少少 因為有蠟燭keep住燒
當然係為保溫,但同樣會慢慢煎熟咗塊肉
牛扒肉質不錯 但偏薄身 量亦不多 大約8-10小塊

牛扒到嘅時候員工會夾幾塊到你碟再加一大炸嘅薯條🍟

咁你就可以慢慢用餐

薯條幼身 都幾脆 全部都感覺到係keep住炸
然後牛扒碟會有2個醬都係可以點薯條
除咗有茄汁 仲有黑松露芝士醬(好正🙌🏻)

唔洗怕羞 無限薯條供應

但老實見佢成日加價 $398+1
值唔值得就真係見仁見智
2024-03-24
$437.8 (晚餐)
2024-04-15 132 瀏覽
尋日,經過呢度打算食下野,第二次去呢間。其實係覺得佢嘅薯條好味(不過薯條都係冇金鐘間分行好食) 。因為waiter都多外國人習慣左用英文order,其中一個唔知係菲律賓人定係咩國家嘅waiter唔知有咩問題係度係咁刷存在感,order 完之後問我 anything else? 我答 no thanks (因為兩個女仔都唔好酒,打算一晚一杯嘅quota留返其他bar) 跟著個 waiter 用粵語問我 冇啦~ 我諗諗下 講左 ginger ale (我都好想知 ginger ale) 中文係咩之後埋單, 又係個waiter。 我講 may I have the bill ? 佢係咁答 what ? 我再講 may I have the check ? ! 佢仲問 what? 我大聲講 check please! 佢先大大聲 講 埋單! 自問英文冇咩問題,去咩國家都係咁講。外國waiter 想practise英文 唔該出去 飲多幾杯 搵其他女 慢慢practise! 冇心機同中年外籍大叔玩,唔好係你個客度刷存在感,I just wanna have the meal with my fr

外國waiter 想practise英文 唔該出去 飲多幾杯 搵其他女 慢慢practise! 冇心機同中年外籍大叔玩,唔好係你個客度刷存在感,I just wanna have the meal with my friend !

2024-02-09 1274 瀏覽
La Vache!系中環開左好耐,亦都聽唔同朋友講過好多次,但咁耐都冇去過!今日終於試到🥰!無諗過食物只有一款😮所以按人頭收費$398,前菜跟沙律同麵包,主角就係牛扒!生熟度真係剛剛好,中間帶紅又唔會流血水,上菜後仲會有蠟燭仔熱住個Dish,牛扒一攤凍左就唔好食,成日攪到要趕住拿拿淋食曬,呢個蠟燭解決曬成個問題,可以慢慢食,熱耐左都冇話熟左太多,只係冇開頭咁Juicy,連個sauce都好味,唔會太搶味、啱啱好。薯條係無限refill既!!啲waiter會不停問你仲要唔要😂好攪笑見到仲有甜品車,但蛋糕要百幾蚊件,感覺性價比有啲低😂所以冇叫

2024-01-28 1106 瀏覽
今日去咗家餐廳試下嗰個傳說中嘅牛扒套餐,老實講,無失望!沙律新鮮得嚟,啲醬汁味道啱啱好,啱晒開胃。跟住上嘅牛扒,焦香得嚟唔焦,切開嚟粉紅嘅肉汁噴張張,真係嘴巴都流晒口水😍。夾埋啲薯條,外脆內軟,咬落去有咁脆口感,真係停唔到口。雖然話咗薯條續碟,但食完㗎嗰塊牛扒,我已經滿足到唔洗再嘥位啦! 唯一嗰個小遺憾,可能係甜品嘅部分。藍莓海綿蛋糕唔係我嘅杯茶,有啲過濕哋。但係嗰個榛子泡芙就夠晒分,榛子味道濃郁、泡芙香脆,好正!整體嚟講,呢啲小小嘅遺憾都抵唔住前面嘅美味。消費嘅時候,記得帶個食神心態去,開開心心食餐好㗎啦!🤤🥰👌

2024-01-25 760 瀏覽
Black Sheep presents to you Black Series from 25 Jan to 4 Feb 2024 , so don’t miss it out ! La Vache is a renowned steakhouse that transports you to the heart of Paris with its rustic yet elegant decor. As you step inside, you are greeted by a warm and inviting atmosphere, with dimly lit chandeliers casting a soft glow across the room.The menu is the simplest you could imagine which is simply all set 😂Starter:⭐️ Baguette with butter⭐️ Green salad with walnutsThe star of the show: ⭐️ Trimmed 1002 US

Starter:
⭐️ Baguette with butter
⭐️ Green salad with walnuts

The star of the show:
⭐️ Trimmed 1002 USDA Prime entrecôte steak "La Vache!" with special house sauce and unlimited French fries

La Vache is famous for its renowned Entrecôte steak, cooked to perfection. The steak is expertly seared, resulting in a beautiful caramelized crust that locks in the juicy tenderness of the meat. The steak is served with their signature secret sauce, which adds a delightful tangy and creamy flavor to every bite. The sauce perfectly complements the rich and flavorful beef.

Accompanying the steak is an unlimited supply of crispy and golden French fries. Their fries are thin, airy and crispy, just not my fav type tho.

Dessert to choose from:
⭐️ Black Forest
⭐️ Lemon Meringue Tart
⭐️ Profiteroles with vanilla gelato and chocolate sauce
2023-12-14 1083 瀏覽
La Vache 係中環同埋尖沙咀都有分店,一路都聽人講好值得去食,所以就特登去咗中環嘅分店試。餐廳嘅氣氛好好,座位舒適,啲嘢食質素都好高。牛扒下便會放咗蠟燭作為保暖嘅用途,而薯條又香又脆,仲要係任食嘅添。
2023-09-09 1982 瀏覽
一直都好想過嚟試呢間餐廳,但晚上只限五人或以上先至可以book位。見到OpenRice有得book lunch 二人,仲送埋甜品,即刻諗都唔諗就book咗。一坐低職員佢啊禮貌問我哋係咪第一次嚟,介紹佢地嘅套餐,有沙律前菜、牛扒,薯條,薯條係可以無限refill的。先嚟麵包,不過不失。而薯條每次refill都係熱辣辣,好有薯味好好食,一啲都唔馬虎,加埋有3款醬點我食到停唔到,食左3碟。主角牛扒,我地叫左medium rare,上到枱個熟成程度係啱啱好,下面有盞蠟燭仔暖住牛扒,覺得太生的話可以慢慢等佢熱熟少少。

2023-08-24 1457 瀏覽
又食la vache 喇~menu得一款,可以選既只有牛既熟度,lunch經openrice book仲送甜品。Medium rare係岩岩好,因為鐵板會一直熱住,食到後期果d會比一開始既再熟d。薯條一如以往咁正,好香又唔會太油膩。佢成日周圍問人要唔要薯條,完全唔使驚特登叫佢地添薯條會覺得尷尬。Dessert trolley 有5款,佢每款勁大件。甜品整體都唔錯,唔算好甜,係lemon tart底層curd有點苦。中環店坐得好舒服,人流唔多,餐廳好寧靜唔會好嘈,服務好好,亦唔會有壓力要食快d。
又食la vache 喇~

Dessert trolley 有5款,佢每款勁大件。

餐廳裝修係法式風格🇫🇷紅色格仔枱布,配上紅色格仔餐巾好有格調👍🏻好啱情侶拍拖,食晚飯👫同朋友聚會都係一個好地方前菜有salad 🥗沙律菜幾新鮮,份量亦都好大份非常開胃⭐️肉眼扒配薯條⭐️餐廳只有一款主菜提供肉眼扒叫咗五成熟兩份肉眼扒放咗喺鐵碟到下面有個小蠟燭keep warm 👍🏻牛扒嚟到嘅時候已經切開一件件牛扒入邊粉嫩色😍配上特製醬汁,一齊食好好味😋薯條係幼身薯條,幾脆,不過略嫌有啲鹹🙈 薯條整體一般,所以冇特別影⭐️ 拿破崙甜品⭐️一間專食牛扒嘅扒房估唔到甜品有驚喜😆拿破崙甜品非常大件足夠兩個人一齊share拿破崙非常脆,cream 非常柔滑☺️食完好滿足
餐廳裝修係法式風格🇫🇷
紅色格仔枱布,配上紅色格仔餐巾
好有格調👍🏻好啱情侶拍拖,食晚飯👫
同朋友聚會都係一個好地方
前菜有salad 🥗
沙律菜幾新鮮,份量亦都好大份
非常開胃

⭐️肉眼扒配薯條⭐️
餐廳只有一款主菜提供
肉眼扒叫咗五成熟
兩份肉眼扒放咗喺鐵碟到
下面有個小蠟燭keep warm 👍🏻
牛扒嚟到嘅時候已經切開一件件
牛扒入邊粉嫩色😍
配上特製醬汁,一齊食好好味😋

薯條係幼身薯條,幾脆,不過略嫌有啲鹹🙈
薯條整體一般,所以冇特別影

⭐️ 拿破崙甜品⭐️
一間專食牛扒嘅扒房
估唔到甜品有驚喜😆
拿破崙甜品非常大件
足夠兩個人一齊share
拿破崙非常脆,cream 非常柔滑☺️
食完好滿足

2023-08-04 4273 瀏覽
終於一試 最出名莫過於可以任添既薯條 整體食物質素above average! 環境幾有feel, service都ok 雖然無話好細心 但上菜速度&態度都not bad der~ (有人生日staff會一齊唱歌慶祝 氣氛很好!)𝐬𝐭𝐞𝐚𝐤絕對係比我expect更好 叫medium rare turns out真係差唔多 無overcook 有驚喜! 肉質軟稔唔韌 牛味未算太重 但外帶微微炭燒香氣 (焦香可以更加重) 鎖得住肉汁 食落juicy香口 唔係用啲質素好高好靚既牛自身質素唔係好高 但grill得唔錯所以食落都幾好~
𝐟𝐫𝐢𝐞𝐬係用上幼身薯條 熱辣辣好香脆 薯味重 好食仲可以任添🤩 staff見你差唔多食晒都會主動問洗唔洗refill𝐬𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫就不過不失啦 麵包夠軟熟唔乾口 好香甜 好食過pici嗰個好多! 沙律醬汁應該係vinegar-mixed 食落偏酸 只係得核桃as topping, walnuts加咗好多但整體not too specialat last 𝐝𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭份量偏大 千層酥既酥皮空氣感好重 牛油香好夠 少少油膩 餡既vanilla/custard香都唔

fries

bread
salad

at last 𝐝𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭份量偏大 千層酥既酥皮空氣感好重 牛油香好夠 少少油膩 餡既vanilla/custard香都唔太重 食落幾milky 頂層同中間都有mango sauce 芒果味幾出但頗甜 屬於較普通同大眾口味既dessert

𝐁𝐋𝐀𝐂𝐊 𝐒𝐄𝐑𝐈𝐄𝐒 𝐌𝐄𝐍𝐔 $𝟑𝟎𝟖

· 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝
· 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐰/ 𝐰𝐚𝐥𝐧𝐮𝐭𝐬 有機核桃沙律
· 𝐓𝐫𝐢𝐦𝐦𝐞𝐝 𝟏𝟎 𝐨𝐳 𝐔𝐒𝐃𝐀 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐞𝐧𝐭𝐫𝐞𝐜ô𝐭𝐞 𝐬𝐭𝐞𝐚𝐤 “𝐋𝐚 𝐕𝐚𝐜𝐡𝐞!” 𝐰/ 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐡𝐨𝐮𝐬𝐞 𝐜𝐚𝐮𝐬𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐬
招牌美國𝐔𝐒𝐃𝐀 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞頂級𝟏𝟎安士肉眼牛扒配特製醬汁 以及無限量供應香脆金黃炸薯條
· 𝐌𝐢𝐥𝐥𝐞-𝐅𝐞𝐮𝐢𝐥𝐥𝐞法式千層酥
〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃〃
😋 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦? 𝟖.𝟐/𝟏𝟎
🥳 𝘦𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵? 𝟖.𝟓𝟔/𝟏𝟎
🤑 𝘤𝘱 𝘷𝘢𝘭𝘶𝘦? 𝟖/𝟏𝟎
🤩 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵? 𝟖.𝟑/𝟏𝟎
📍𝐋𝐚 𝐕𝐚𝐜𝐡𝐞
𝟒𝟖 𝐏𝐞𝐞𝐥 𝐒𝐭𝐫𝐞𝐞𝐭, 𝐒𝐨𝐇𝐨

𝙊𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙇𝙤𝙘𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣
12 𝙃𝙖𝙧𝙩 𝘼𝙫𝙚𝙣𝙪𝙚, 𝙏𝙨𝙞𝙢 𝙎𝙝𝙖 𝙏𝙨𝙪𝙞
𝙎𝙝𝙤𝙥 007, 𝙊𝙣𝙚 𝙋𝙖𝙘𝙞𝙛𝙞𝙘 𝙋𝙡𝙖𝙘𝙚, 88 𝙌𝙪𝙚𝙚𝙣𝙨𝙬𝙖𝙮, 𝘼𝙙𝙢𝙞𝙧𝙖𝙡𝙩𝙮
fries
bread
salad
2023-07-17 1073 瀏覽
今日黎到位於中環嘅La Vache!食晚餐,食之前一晚都仲book到位,但如果walk in嘅話就可能未必會有位啦。佢地只有一款Main,就係牛扒,價錢398一位一塊,可以揀煮唔同既熟度,而跟塊扒都有其他野食,包你食到飽肚。除咗扒佢都仲有甜品同飲品可以另外order返。店內空間雖少,但位置都唔少中間位置為Bar枱而旁邊位置就係多人枱,暗暗哋氣氛幾好我哋今次有5個人,佢分到張大枱俾我哋先嚟上枱係法式麵包,貫徹法式有啲硬,就算可以refill 都係一件即止合桃沙律,可以refill,啲合桃幾好食見咁多人就叫咗支House Wine 襯下牛扒,係Bordeaux Wine,薄身,tannin一般,好fruity好red fruit,估計係右岸嘅酒主菜嚟啦今晩揀咗Medium,見紅得嚟肉依然好有咬口,牛味濃厚,有個火燒住隻碟,成餐果溫度都保持得好好。另外仲有無限任食嘅薯條,個薯條有種烤肉味真係好好食。食飽最後叫返個甜品.......唔知佢係咪人人都當生日,好搞笑無特別同佢講都整到生日咁嘅樣,送到埋枱仲會播生日歌。但唔知係唔係人手不足,服務方面真係爭少少,好多時無無人得閒理你,想加order都等

除咗扒佢都仲有甜品同飲品可以另外order返。
店內空間雖少,但位置都唔少中間位置為Bar枱
而旁邊位置就係多人枱,暗暗哋氣氛幾好
我哋今次有5個人,佢分到張大枱俾我哋
果仁沙律
合桃沙律,可以refill,啲合桃幾好食
House Red Wine
牛扒

食飽最後叫返個甜品.......

但唔知係唔係人手不足,服務方面真係爭少少,好多時無無人得閒理你,想加order都等等,嘢飲,水,亦都等等先有得refill。
2023-06-27
果仁沙律
2023-07-09 681 瀏覽
「la vache!」是一家法式扒房,我在這裡享用了一頓美味的午餐。我點了牛扒,質量中上,肉質鮮嫩,口感不錯。薯條是我最喜歡的一道菜,這裡的薯條大讚,炸得很酥脆,味道也很好。甜品也非常棒,我點了一份焦糖布丁,口感滑順,甜度適中,非常美味。餐廳的氣氛很好,裝修簡潔現代,氛圍舒適輕鬆,讓人感到放鬆愉悅。服務也很好,服務員親切熱情,讓我感到賓至如歸。總的來說,我對這次用餐的體驗非常滿意,如果你想在一個舒適的環境中享受美食,「la vache!」是一個不錯的選擇。

2023-05-18
來這家法式餐廳已經很多次了😋高質素的服務和食物就是我不斷回頭的原因❤️❤️和往常一樣,來這裏一坐下就直接和服務員說牛扒要幾成熟🥩🤭還很貼心的用小火溫著💕不得不提說薯條是無限吃的!!🤩還沒吃完他們就會貼心地問要不要添🥰另外他們的服務真的很好,總是笑容滿臉的😊我們來慶祝生日的也感到滿滿的祝福和能量😆他們兩三個人會過來給你唱歌,背景也會播著生日歌,還會搖著鈴🔔讓所有人都向你的方向看過來😂讚讚讚我還是會回頭的😋

讚讚讚我還是會回頭的😋
2023-07-02
生日
2023-06-24 479 瀏覽
呢間係我恨左食好耐嘅餐廳,終於食倒啦😭呢間餐廳主打係鋸牛扒,仲有任食薯條,兩樣都係我嘅至愛🤩餐廳環境高級,但原來好熱鬧,好適合朋友聚會,大家都傾得好開心🥳🎂餐廳都可以安排生日驚喜🥳,order佢哋嘅蛋糕或者自己買蛋糕去都可以,除左可以喺碟上面寫字,仲會播生日歌🎵,侍應會過黎一齊唱生日歌,唱完仲會幫你影相📸,印埋相連埋生日卡送俾你,超窩心❤️佢嘅特色係得一款套餐,劃一收費 $398/位:🥖餐包 表面脆卜卜,內裡煙靭,加埋牛油食更正😋🥗沙律組合係生菜、核桃,配上酸酸嘅醬汁,好醒胃🤩🍟無限任添薯條最爽一定會係無止境嘅薯條啦,仲要新鮮炸起,熱辣辣,金黃香脆,我就refill左三次😌🥩美國 USDA Prime 級肉眼牛扒重頭戲黎啦😍非常高質,表面燒過嘅紋路好靚,肉質色澤好好,好重牛味,肉質柔軟😋如果同朋友一齊食,建議一個揀熟d,一個揀生d,因為碟下面有點住蠟燭保溫,我揀左7成同5成,先食左7成,到食5成嘅時候就啱啱好7成啦👍另外有三款醬揀,梗有一款啱食😚🍷鍾意飲酒可以開埋酒飲,我地開左支紅酒,幾唔錯的❤️😋味道:9.5/10👀環境:9/10🤵🏻‍♀️服務:8.5/10

佢嘅特色係得一款套餐,劃一收費 $398/位:
🥖餐包
表面脆卜卜,內裡煙靭,加埋牛油食更正😋

🥗沙律
組合係生菜、核桃,配上酸酸嘅醬汁,好醒胃🤩

🍟無限任添薯條

🥩美國 USDA Prime 級肉眼牛扒

🍷鍾意飲酒可以開埋酒飲,我地開左支紅酒,幾唔錯的❤️

😋味道:9.5/10
👀環境:9/10
🤵🏻‍♀️服務:8.5/10
2023-05-25
生日
  • 牛扒
這一間法式扒房是妹妹推介,甚至已吃勻三間分店,她認為中環是水準最好的。雖然個人認為一個自助餐價錢來吃一頓牛扒是不便宜,但消費劵還有餘額,不妨豪爽一次。📍位置:近香港站 C 出口,沿斜路上到半山的小巷中,大約十分鐘。🏠環境:酒紅色的門面,室內頗大,中庭是酒吧枱,牆身貼上水彩畫,紅色皮梳發椅配紅色格子枱布,燈光不多,營造一個法式情調的小酒館,不過擺枱頗密☹️,是完整地聽到隔鄰客人的談話,有時連自己的聲音也聽不了😠。🤵🏻服務:人手下單,收取加一,但部分職員帶點偏心😒,例如我坐了一會兒都沒人給水😕,但外國人就自動提供水😫。🍽️午市:$398套餐包沙律、牛扒、薯條,經OpenRice訂座,可送甜品一客。🧈牛油法包🥖妹妹很喜歡他提供的牛油🧈,的確是比平常的更香,🥖法包一般。🥗有機合桃沙律材料主要是生菜和合桃,加上少許油醋汁,新鮮而清新,但也沒有特別之處。🥩招牌USDA Prime頂級10安士肉眼牛扒配薯條🍟這是餐廳唯一的主菜,職員先上一個鐵盤,有小蠟燭在下面保持溫度,再上兩份已切塊的牛扒🥩,分別是三成熟及五成熟,配上三款醬料(蕃茄醬、蛋黃醬和香草醬)。三成熟的牛扒肉質是更軟身😉,而五成熟則會有少許柴口

🏠環境:酒紅色的門面,室內頗大,
中庭是酒吧枱,牆身貼上水彩畫,
🧈牛油法包🥖
妹妹很喜歡他提供的牛油🧈,的確是比平常的更香,🥖法包一般。
🥗有機合桃沙律
🥩招牌USDA Prime頂級10安士肉眼牛扒配薯條🍟
分別是三成熟及
五成熟,配上三款醬料(蕃茄醬、蛋黃醬和香草醬)。
三成熟的牛扒肉質是更軟身😉,
而五成熟則會有少許柴口,兩份牛肉都帶少許筋位,口感軟韌,味道是一樣,👍牛扒🥩最出色之處是炭燒香味十足☺️,
而薯條🍟也不遜色,而我覺得跟麥當勞的薯條🍟是一樣的味道🤣,但胃口有限,根本吃不了多少。
🍋檸檬蛋白撻🥧 $128(原價)
職員會推一架木頭甜品車,逐款介紹,有🍫黑森林蛋糕🍰(妹妹說這款難吃)、
拿破倫、
🍓草莓蛋糕🍰、
🌰粟子蛋糕🍰等,我們選了🍋檸檬蛋白撻,
蛋白霜甜香配微酸的檸檬撻是剛剛好😚,個人認為質素不錯😙,沒想像中差,不過原價就不值得了😅!
2023-06-07