2020-07-24 1929 瀏覽
La Famille青森蘋果吉士紅茶日本柚子榛果咖啡朱古力焦糖完熟香舊價錢💲: all $54好味程度😋: 4.4/5服務🍴: 4.2/5環境🗾: 4.4/5性價比🥢: 3.6/5回頭率😚: 4.2/5-La famille蛋糕大家都唔陌生🥰 我自己都買過同朋友慶生,貪佢細細個又靚😍 今次去左尖沙咀呢間新店,一口氣叫左4個😚佢地戚風蛋糕夠鬆軟濕潤,叉落去會回彈,就算我有2個第二日食都唔乾👍🏻 夾埋入面啲cream食好match😎-今次大推的係青森蘋果吉士紅茶!個蛋糕好有茶的味道,仲有小小茶葉碎😝 上面有小小好甜的蘋果粒同忌廉,最驚喜係食到入面有紅茶醬流心‼️‼️ creamy得來紅茶味好出,好好食😋-第二款中意係日本柚子,呢款就fresh d,個蛋糕入面有小小柚子皮碎,會食得出有柚子味🤪 面頭有小小莓去中和返啲甜。但入面個餡就係忌廉,所以比較單調🧐-第三款我就中意榛果咖啡朱古力。面頭的cream有咖啡同朱古力cream2隻味,所以一入口就食晒2款味🤩仲有一粒好大的朱古力球,脆脆地但就偏甜。如果係中意甜啲又中意朱古力的呢款就啱你!😀-最尾就係焦糖完熟香舊。呢個我覺得比較一般🤯蛋糕有小小蕉味,
La Famille
服務🍴: 4.2/5
環境🗾: 4.4/5
性價比🥢: 3.6/5
回頭率😚: 4.2/5
最尾就係焦糖完熟香舊。呢個我覺得比較一般🤯蛋糕有小小蕉味,內餡亦都係cream為主,似食緊忌廉蛋糕。佢冇香蕉蓉個啲,所以蕉味唔濃。面頭的cream係焦糖味,仲有2粒brownie咁。所以整體我最鍾意最特別的係蘋果🍎
[La Famille -母親節限定蛋糕]香芋椰子戚風蛋糕🎂蛋糕係由大甲芋頭同椰子製成,蛋糕有好多種層次第一層:椰子忌廉第二層:大甲芋頭忌廉+椰青肉第三層:椰子忌廉+麻薯第四層:香芋及椰子戚風蛋糕呢個蛋糕食落去有驚喜!小編本人並非太喜歡香芋及椰子味的東西但係試完呢個蛋糕之後覺得幾好食!呢兩個口味都幾夾🤩La Famille 嘅戚風蛋糕出咗名係鬆軟😋果然一試係名不虛傳👍🏻小編最喜歡係椰青肉食落去好有咬口😻麻薯都係~軟糯又有微拉絲嘅效果🤤成個蛋糕唔會太甜🤪啱啱好😛性價比唔算高,呢個蛋糕一磅三百幾,我食嗰個係一磅半要五百幾蚊😳不過一分錢一分貨😂試完覺得個五百幾蚊都值得嘅 因為係好食😋
[La Famille -母親節限定蛋糕]
香芋椰子戚風蛋糕🎂
蛋糕係由大甲芋頭同椰子製成,蛋糕有好多種層次

第一層:椰子忌廉
第二層:大甲芋頭忌廉+椰青肉
第三層:椰子忌廉+麻薯
第四層:香芋及椰子戚風蛋糕
呢個蛋糕食落去有驚喜!小編本人並非太喜歡香芋及椰子味的東西
但係試完呢個蛋糕之後覺得幾好食!呢兩個口味都幾夾🤩
不過一分錢一分貨😂試完覺得個五百幾蚊都值得嘅 因為係好食😋
2020-05-05 689 瀏覽
La Famille放假行開海港城見到新開蛋糕賣相靚, 尺寸適中得嚟價錢又唔貴,仲要好多選擇喎,即刻試試啦玫瑰蛋糕最令人矚目的就是上面的桃紅色玫瑰花, 淡淡天然花香, 食落都係好鬆瑰花味嘅戚風蛋糕配上香濃嘅忌廉, 不算太甜玫瑰整得都幾似,仲係食得咖!切開蛋糕亦有驚喜,中間充滿忌廉。英國伯爵茶伯爵茶味夠哂香濃,蛋糕上以迷你的朱古力味馬卡龍同藍莓,還有伯爵茶味做裝飾,北海道自家牧場鮮忌廉,特別軟綿幼滑很夾。玫瑰紅桑莓荔枝淡淡的玫瑰香,味道清淡士多啤梨和紅桑莓,切開中間是白色的忌廉。日本白桃食落真係有淡淡嘅白桃味, 而且唔會太甜.蛋糕上滿滿白桃肉好清甜, 整個蛋糕好清新都唔膩總體蛋糕味道顏色賣相都唔同, 好似藝術品咁,真係好吸引
La Famille

玫瑰蛋糕
瑰花味嘅戚風蛋糕配上香濃嘅忌廉, 不算太甜

英國伯爵茶
北海道自家牧場鮮忌廉,特別軟綿幼滑很夾。

玫瑰紅桑莓荔枝
淡淡的玫瑰香,味道清淡
士多啤梨和紅桑莓,切開中間是白色的忌廉。

日本白桃
食落真係有淡淡嘅白桃味, 而且唔會太甜.
蛋糕上滿滿白桃肉好清甜, 整個蛋糕好清新都唔膩

總體蛋糕味道顏色賣相都唔同, 好似藝術品咁,真係好吸引
2020-05-03 628 瀏覽
La Famille大部份食材都係黎自日本,包括採用北海道Nakazawa鮮忌廉、日本麵粉等高級食材,提供天然、健康既戚風蛋糕。所以專登去買黎試下!!呢度既Chiffon Cake 最正就係有細Size,兩個人share 就啱啱好,鍾意食甜品既自己食哂一個都無罪惡感!今次我就要左一個青森蘋果吉士紅茶戚風蛋糕同埋一個日本白桃蛋糕。青森蘋果吉士紅茶蛋糕鬆軟,不但充滿了紅茶香,而且非常的濕潤。中間吉士流心,加埋一齊食好滑。日本白桃白桃果肉清甜,口感清爽,啱哂夏天享用。蛋糕香濃,雖然有好多cream但不覺膩滯,表面亦鋪滿片片日本產白桃,軟滑清甜。

青森蘋果吉士紅茶

2020-04-22 413 瀏覽
成日行海港城都會見到呢間靚靚蛋糕店,但一直都冇機會試下。今日又黎行街,心血來潮就買左幾個返屋企😋————————🔸法國玫瑰 $54蛋糕好有空氣感,食落好鬆軟,濕潤度唔錯,唔會乾👍🏻d梅酸酸甜甜咁好開胃,食既時候仲有淡淡既玫瑰味,cream又唔會太甜,好好食!!評分:🌕🌕🌕🌕🌗-🔸桂香和梨 $54梨冇白桃咁甜,食落有梨沙沙地既口感,我鍾意呀!評分:🌕🌕🌕🌕🌑-🔸日本白桃 $60拎得太粗魯,返到屋企個蛋糕塌左少少,不過完全冇影響佢嘅味道。白桃感覺好新鮮,甜甜地但唔會甜到好似罐頭個d桃咁。唔知係咪錯覺,我覺得蛋糕入面d cream都有陣桃味,好正🥰評分:🌕🌕🌕🌕🌑
————————
🔸法國玫瑰 $54
評分:🌕🌕🌕🌕🌗

🔸桂香和梨 $54
梨冇白桃咁甜,食落有梨沙沙地既口感,我鍾意呀!
評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🔸日本白桃 $60
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
  • 法國玫瑰
2020-04-22 146 瀏覽
成日都中意試唔同既Cake~見到唔同既Cake鋪都會忍唔住望多兩眼,最後都忍唔住買多幾件番屋企同屋企人share~~ 呢日行到黎海港城,俾呢間La Famille吸引左~於是我就買左4個cake 番去同屋企人share~~ 我買左伯爵茶、香蕉、開心果戚風蛋糕同埋白桃巴伐利亞~3隻戚風蛋糕入面都包住好滑既cream, 而蛋糕都各自充斥住好香既伯爵茶、香蕉同埋開心果味,真係估佢唔到~蛋糕夾住d cream黎食真係好正!白桃巴伐利亞形狀就同戚風蛋糕完全唔同,但入面都份量十足,d 啫喱包住既生果真係好好食,都食得出係好新鮮,最重要係食到白桃陣新鮮既味道~下次到屋企人生日要係度買個大蛋糕再嘆下!

下次到屋企人生日要係度買個大蛋糕再嘆下!

2020-04-21 1054 瀏覽
在尖沙咀見完客心情靚靚,就即興買番幾個戚風蛋糕返公司與同事們一起分享, 有很多不同款式和味道, 三心兩意之下就揀了北海道南瓜可可$60,香濃開心果$65,法國玫瑰$54,北海道秋色$60和英國伯爵茶$54。✨北海道南瓜可可🍰~ 蛋糕面的南瓜蓉忌廉,令看似普通的戚風蛋糕顏值大增。蛋糕恰如其分的散發清清的南瓜味, 鬆軟而不膩。✨香濃開心果🍰~ 雖然五個相比香濃開心果外觀最平凡, 但每一口都食到粒粒的開心果仁, 充滿口感, 是外貌平凡中驚喜的一款。✨法國玫瑰🍰~ 一眼就給蛋糕上一朵粉紅色玫瑰花吸引著,賣相高貴。 一啖入口有濃厚的玫瑰味,忌廉集中於蛋糕的中間位置,甜度剛剛好。✨北海道秋色🍰~採用天然又健康的紫薯,清爽不膩, 襯托紅桑莓和藍莓,酸甜味道更有層次。✨英國伯爵茶🍰~ 我最喜歡的伯爵茶,十分香濃,吃下滿口腔的茶味,香氣芳郁,喜歡喝伯爵茶的一定要試試。 面層有忌廉和一個迷你精緻的馬卡龍,更是雙重享受!La Famille 的招牌戚風蛋糕比一般蛋糕更輕柔軟綿, 絕對是賣相精緻又有內涵的蛋糕。👍🏻😋

法國玫瑰

香濃開心果

北海道秋色

下午茶
法國玫瑰
香濃開心果
北海道秋色
2020-04-20 141 瀏覽
最近受住肺炎影響 唔多敢出街食甜品🍮 難得出開去 一於買自己最掛住既La Famille 一次過試盡5款口味✨ 買返屋企食就安心多了☺️英國伯爵茶☕️造型勁吸引 最得我歡心一定係放上mini馬卡龍 甜度岩岩好 係榛子味🌰同伯爵茶好搭配成件戚風蛋糕充滿左清香既伯爵茶味🍂 加埋內餡用伯爵茶打成既忌廉 蠻討我歡心❤️皇牌士多啤梨味🍓面頭係新鮮既士多啤梨 酸酸甜甜 配埋入面軟滑既士多啤梨忌廉 不愧為皇牌💛日本柚子🍋柚子味好濃 應該係sell清新酸甜吧 用柚子皮煮成糖漬柚子醬 加入鬆軟既 戚風蛋糕中 Fresh得黎又無負擔😆青森蘋果吉士紅茶 🍏☕️蘋果係新口味 好彩我買埋最後個個 中間係雲尼拿吉士忌廉 紅茶戚風蛋糕鋪上既青森蘋果 用左日本傳統砂糖和三盆糖煮過 糖漬過後清爽的青森蘋果更加甜入心日本白桃白桃係我食開而最鐘意既口味 保持一貫水準 上層有小忌廉 而中間夾心係日本北海道鮮忌廉 加埋戚風蛋糕鋪滿咗粒粒白桃果肉 成件事係Perfect match❤️

英國伯爵茶☕️

皇牌士多啤梨味🍓

日本柚子🍋
柚子味好濃 應該係sell清新酸甜吧

青森蘋果吉士紅茶 🍏☕️

2020-04-14 157 瀏覽
其實呢個牌子我都係最近先至聽講過,都見到幾多網友推介🥰 唔知點解呢排好想食蛋糕,所以就係咁喺度睇蛋糕post,今次試咗幾個細 (10cm)嘅,有朋友話大嘅好食d😯.雙重朱古力🍫🤤🤤🤤 個人覺得呢個係四個蛋糕之中最好食嗰個😋朱古力味好濃,入邊仲有朱古力慕絲,上面嘅朱古力脆脆好似一款日本零食咁,整體來講個蛋糕唔算好甜,我鍾意佢朱古力味濃得來又唔會太甜,有少少朱古力嘅特別苦澀味(因為我平時都食開80%以上黑朱古力🤣).香濃開心果🤓 見到佢個櫃嗰度寫住話人氣就試咗,覺得個蛋糕都幾得意,有淡淡嘅開心果味,仲有啲果仁喺度,食落去個層次都幾豐富💁🏻‍♀️.盛莓藍蝶🦋嗰陣見到呢個蛋糕個名,覺得好優雅😍上面擺咗好多莓類,我估藍蝶應該係代表蝶豆花?🤔.英國伯爵茶☕️伯爵茶呢個嘅裝飾好靚💕 個蛋糕好似紳士一樣咁低調,上面有伯爵茶忌廉,仲有馬卡龍,打卡一流!蛋糕切開左之後仲見到有忌廉,佢哋嘅忌廉幾好食,奶味濃又唔會好heavy ,做下午茶幾啱😌

雙重朱古力🍫🤤🤤🤤

香濃開心果🤓

盛莓藍蝶🦋

英國伯爵茶☕️

2020-04-07 439 瀏覽
之前經過商場見到一間很精緻的蛋糕店每件蛋糕都好靚而且用玻璃罩蓋著,好似要保護少女脆弱的心店名叫La Famille,蛋糕款式就似它的名字是法國女人的高貴.英國伯爵茶 $56 - 伯爵茶的香在口中爆發出來,有回甘的感覺。蛋糕上除了有忌廉,還有一個小小馬卡龍,一種甜品兩個食法。.法國玫瑰 $56 - 這個蛋糕不是whole cake但都應有盡有,除了忌廉點綴,也有生果raspberry及一朵可食用的粉紅玫瑰。情人節、母親節的蛋糕之選!.日本白桃 $60 - 放了好多白桃,清新香甜!蛋糕底清清地,味道好夾!.北海道南瓜可可 $60 - 用南瓜作蛋糕材料好罕見。整個感覺好樸素自然,低調有內涵的香美。.抹茶瑪德蓮蛋糕 $18 - 不要看少這小小蛋糕,抺茶味濃厚!.一件小蛋糕比正常的西餅要大兩到三倍,食一件都有幾分飽。連蛋糕也特別高貴,一個盒子能裝兩件,一打開蛋糕盒就像打開首飾盒似的。回到家,蛋糕上的裝飾、cream都無移位,高級的果然不一樣!
之前經過商場見到一間很精緻的蛋糕店
每件蛋糕都好靚而且用玻璃罩蓋著,好似要保護少女脆弱的心

一件小蛋糕比正常的西餅要大兩到三倍,食一件都有幾分飽。
1K
2020-04-04 616 瀏覽
呢間蛋cake shop由佢一開既時候我已經好鍾意,佢每款蛋糕都好靚而且又係戚風蛋糕,食落都無咁肥,啱晒我呢d鍾意食蛋糕又怕肥既人.見到佢既蛋糕櫃面真係睇到唔願走,諗左好耐先買到呢4款.巴伐利亞系列,一見到就覺得整得神級靚,上層既啫喱通透,內裏釀入左好多食用花同水果,食用花顏色優雅而且成個花形同花紋都十分完整.日本白桃巴伐利亞用白桃為主配襯藍莓同士多啤梨放進啫喱內餡,藍莓同士多啤梨既微酸莓味中和甜度較高既白桃,味道清新.底下再以檸檬芝士慕絲做底,好creamy香滑.紅莓荔枝巴伐利亞對比起白桃甜度無咁高口味比較清爽.紅桑莓唔會過酸令荔枝清甜味更突出.呢種清爽又唔膩既蛋糕咁啱春天食.英國伯爵茶係店內推介當然要試下,戚風蛋糕充滿伯爵茶葉粒,入口好香伯爵茶果種獨有既彿手柑香味,香味馥郁.內裏包住既cream夠輕又唔會好膩,食左都唔覺肥!蛋糕面上仲有伯爵茶cream雙重風味更濃郁,迷你朱古力馬卡龍咬落脆口又唔會過甜,仲好香朱古力味.日本柚子清香,淡淡柚子酸可以清新下口腔做飯後甜品一流.蛋糕上既小雛菊點綴左成件蛋糕,雖少但十分精緻.

見到佢既蛋糕櫃面真係睇到唔願走,諗左好耐先買到呢4款.

$210 (宵夜)
  • 伯爵茶戚風
  • 白桃巴代利亞
2020-03-31 135 瀏覽
以前試過有同事last day好大手筆用咗La Famille 做散水餅,結果真係一試難忘🥰超級軟綿綿既蛋糕加埋日本軟滑香既cream,真係冇得輸而家佢好似生意愈做愈大咁,經過海港城都有佢既店面,係正City super出面好方便👍🏻咁今次比較晏黎到佢都差唔多賣晒啲蛋糕,真係好受歡迎!每件都非常吸引,所以最後就叫左4件慢慢食😝正!單係包裝已經好plain幾靚👍🏻4件入面最好食既係日本peach,好新鮮好香👍🏻另外香蕉味好特別真係勁香蕉😆

單係包裝已經好plain幾靚👍🏻

2020-03-29 165 瀏覽
逛街時經過店舖,看到玻璃櫃內擺放了一個個精緻的蛋糕,讓人忍不住要買回家品嘗。沖繩黑糖栗子蒙布朗 ($54)面層的栗子蓉份量十足,原粒糖漬栗子作點綴,造型華麗。栗子蓉口感輕軟細膩,甜度剛好,蛋糕口感細膩柔軟,栗子迷千萬不要錯過!北海道南瓜可可 ($60)忌廉滲透著淡淡的南瓜味,味道清新,輕盈而不膩。蛋糕入口散發著濃濃的朱古力味,口感綿密濕潤,輕柔軟綿,富空氣感;加上忌廉不多,令吃蛋糕也零負擔。日本白桃巴伐利亞 ($49)花環造型相當吸睛,顏值非常高!面層是晶瑩剔透的啫喱,啫喱裡加入了可食用花瓣和水果,味道清甜,吃掉整個都不覺膩。英國伯爵茶巴伐利亞 ($49)造型像節日裝飾一樣精緻,入口散發著陣陣伯爵茶香氣,味道清爽,不甜也不膩。

沖繩黑糖栗子蒙布朗 ($54)

沖繩黑糖栗子蒙布朗

北海道南瓜可可 ($60)
北海道南瓜可可

忌廉滲透著淡淡的南瓜味,味道清新,輕盈而不膩。

北海道南瓜可可

日本白桃巴伐利亞 ($49)
日本白桃巴伐利亞

英國伯爵茶巴伐利亞 ($49)

日本白桃巴伐利亞
英國伯爵茶巴伐利亞
💗 第一次食la famille嘅蛋糕係同事買回來的,那一次食已經覺得很好吃😭出名嘅戚風蛋糕有好多種唔同口味🤩💗 不過想買熱門口味的,便要每天及早去買了。我當日想買的開心果和白桃🍑,晏左啲已經冇貨😞 另外,熱門嘅三重抹茶蛋糕更係見都冇見過😂💗 今次我揀咗五種口味,全部都係$54,(有啲其他口味會貴少少),分別係沖繩黑糖栗子Mont Blanc🌰,日本柚子,榛果咖啡朱古力🍫,焦糖完熟香蕉🍌,特濃朱古力。除咗細size,仲有大size賣架!銅鑼灣仲有堂食嘅地方~💗 我同🐼 share左一個嚟食,之後兩個帶咗去🐼屋企,兩個幫媽咪慶祝生日🥰💗 la famiile戚風蛋糕質地超級好,入面嘅cream好滑,每一種口味都有唔同嘅特色,急不及待想試齊咁多種口味😍😍好想試翻白桃同開心果😭仲有抹茶啊!🌟 好消息係 la famille ig 每個月都會抽一日出嚟,送一個小蛋糕比當天嘅壽星!快啲睇下你哋嗰個月有冇中啦!😍
出名嘅戚風蛋糕有好多種唔同口味🤩

2020-03-19 479 瀏覽
尖沙咀呢間La Famille分店係無座位的,但去到都見到好受歡迎,好多人排隊等拎蛋糕,認真威風啊。鍾愛La Famille既蛋糕係因為佢地嘅蛋糕都充滿著鬆軟的「空氣感」,今次經過見到都按捺不住買左幾件回家品嚐。🔷北海道南瓜可可 💰60相對上呢個口味會為更清澈,蛋糕面擺放嘅忌廉以南瓜蓉整成,不會覺得很甜。另外海棉蛋糕猶如雲石般有朱古力味同原味搭配,甜而不膩。🔷雙重朱古力 💰54話明雙重朱古力果然有好濃烈嘅朱古力味,完全岩哂朱古力狂迷,中間放左朱古力及榛子醬,每一口都食到滿滿的甜蜜感。另外戚風蛋糕亦以朱古力口味作底,將呢層朱古力口感升級之更為豐富。🔷意式香草奶凍 💰54意式香草奶凍嘅蛋糕面仲放左些藍莓圍邊放,中間就有呈半球體嘅奶凍,奶凍甜得黎唔膩仲有少許香草嘅味道,配埋蛋糕一齊食更有中和之作用。🔷日本白桃 💰60白桃造型好粉紅繽紛個feel,實迷倒一眾少女心去揀選,食落又吾會得個樣,蛋糕內部怖滿又滑又奶嘅cream,面頭放左幾粒香甜桃粒,簡簡單單十分足夠。🔷榛果咖啡朱古力 💰54幸運地揀到剩返最後一件嘅榛果咖啡朱古力,咖啡配朱古力本身都會係一種常見及受歡迎嘅組合,面頭嘅Cream以隔著嘅
🔷北海道南瓜可可 💰60
🔷雙重朱古力 💰54
🔷意式香草奶凍 💰54
更有中和之作用。
🔷日本白桃 💰60
🔷榛果咖啡朱古力 💰54
幸運地揀到剩返最後一件嘅榛果咖啡朱古力,咖啡配朱古力本身都會係一種常見及受歡迎嘅組合,面頭嘅Cream以隔著嘅形式呈上咖啡及朱古力口味,造型上亦十分用心。