2022-04-18 4 瀏覽
係鮮芋仙對面發現一間韓式烘焙店😆見到有好Hit嘅牛角包窩夫同鮮果批,外表都幾吸引,就買返屋企試吓先🤟🏻🔸韓國草莓牛角包窩夫(HK$36)🔸芒果牛角包窩夫(HK$36)🔸提子麻糬牛角包窩夫(HK$36)即叫即製牛角包窩夫口感酥脆得來都好有口感,食完再想食下一啖🥐而且每一款上面都有一層好厚嘅甜忌廉,更邪惡😆三盤特別推介提子麻糬口味,牛角包入邊有麻糬入口就更加煙靭🍇🔸蘋果吉士忌廉批(HK$36)🔸濟洲柚子菠蘿批(HK$36)🔸榛子朱古力香蕉批(HK$36)鮮果批嘅酥皮好香牛油味,酥皮層次好足,咬落去仲係香脆😄配埋入邊嘅鮮果以及醬料,可以中和返,唔會咁油膩🙌🏻三本入邊最鍾意蘋果吉士醬,一粒粒蘋果食落更有口感,吉士醬甜度都適中🍎

🔸韓國草莓牛角包窩夫(HK$36)
🔸芒果牛角包窩夫(HK$36)
🔸提子麻糬牛角包窩夫(HK$36)
鮮果牛角包窩夫

🔸蘋果吉士忌廉批(HK$36)
🔸濟洲柚子菠蘿批(HK$36)
🔸榛子朱古力香蕉批(HK$36)
鮮果批
鮮果牛角包窩夫
到底係乜嘢令我又山長水遠入屯門?好老實講,真係因為愛,因為好食😂其實自己從來都未食過croffle,見到呢排好興又好想試吓,上次試完 @neko.puff.hk 嘅世一拿破崙真心有驚豔到,發現原來佢哋有姊姊店賣croffle,今次又買咗啲同朋友分享喜悅😛件件都係$36,老實講以croffle嚟講價錢真係算平👍🏻今次揀咗4款croffle都牛油香勁重,咬落去都幾有咬口,食落去好似比平時嘅窩夫多咗一層煙韌嘅口感🤤加埋啲cream真心打得好滑,又唔會太甜😝同埋佢哋啲croffle同拿破崙都係即叫即製,所以真心夠晒新鮮又好食😚四款口味分別係❶草莓牛角包窩夫🍓 ❷伯爵茶無花果牛角包窩夫🫖 ❸提子麻薯牛角包窩夫🍇同❹鮮芒果牛角包窩夫🥭 自己就最鍾意伯爵茶無花果味,因為佢個crean係打咗啲伯爵茶落去,所以有一陣強勁嘅茶香,同無花果幾夾🥰 其他三個都係正常cream底+toppings,生果都夠新鮮夠甜,麻糬幾煙韌✨款款都好ig-able🙌🏻除咗croffle,佢哋仲有賣果批,值得一讚嘅係佢哋外皮係好香脆所以一切落去好似自帶ASMR effect咁~如果想食清新啲,濟洲柚子菠蘿批🍍就比較啱,食落去酸
件件都係$36,老實講以croffle嚟講價錢真係算平👍🏻

同❹鮮芒果牛角包窩夫🥭

如果想食清新啲,濟洲柚子菠蘿批🍍就比較啱,食落去酸酸甜甜甜唔會好膩~神奇嘅係蘋果吉士忌廉批🍎個蘋果口感竟然仲幾爽脆🤣不過因為加埋吉士就會膩少少🤭

簡單啲講,呢到所有酥皮類甜品都好正🥰 想食咩餡就自己揀自己鍾意嘅就ok包唔會中伏~如果要去picnic🧺買幾件croffle去都應該幾啱打卡📸
Croffle = Croissant + Waffle,將牛角包同窩夫合二為一🥐🧇將牛角包放入窩夫機壓出窩夫嘅格紋😍平時食窩夫都會食到厚重嘅麵粉口感,但 @kuru.lab 嘅Croffle就鬆軟啲,因為有牛角包嘅空氣感😚同埋係用法國牛角包麵團整造,牛油味仲好突出😍😍·1️⃣韓國草莓牛角包窩夫 ($36)2️⃣鮮芒果牛角包窩夫 ($36)3️⃣提子麻薯牛角包窩夫 ($36)4️⃣香蕉朱古力牛角包窩夫 ($36)·今次試左四款croffle,每件都舖滿濃厚嘅日本忌廉,好香奶味仲好滑😚而且士多啤梨同芒果唔酸,連平時成日嫌三嫌四嘅老豆都話唔酸😂😂青提子原來係波子青提,粒粒都好飽滿,仲夾埋日本麻薯,口感好煙韌😍另外香蕉都係用日本岡山縣香蕉,食落好甜仲好香好好食😚😚·除左croffle,仲試左兩款鮮果批,食落有驚喜😳😳用左自家製酥皮,即使我放左入雪櫃一陣,切落去都聽到「卡察卡察」聲,真係好脆😍同埋一件鮮果批都好大件,成隻手掌咁大,又厚身,真係好足料😎·5️⃣蘋果吉士忌廉批($36)一切開就聞到好香吉士味,仲見到粒粒蘋果,佢哋以低溫慢煮日本青森蘋果製造,食落清甜爽脆🤤夾埋吉士忌廉一齊食真係無得輸💯·6️⃣濟洲柚子菠蘿批
1️⃣韓國草莓牛角包窩夫 ($36)
2️⃣鮮芒果牛角包窩夫 ($36)
3️⃣提子麻薯牛角包窩夫 ($36)
4️⃣香蕉朱古力牛角包窩夫 ($36)
5️⃣蘋果吉士忌廉批($36)
6️⃣濟洲柚子菠蘿批($36)
呢款相對清新,因為內餡用左韓國濟州柚子同黃金菠蘿,切開就聞到淡淡柚子味,切開仲有大大粒菠蘿肉😋😋
整體黎講,croffle同鮮果批都唔錯,值得一試,足料程度絕對唔係食完好似食左陣風咁😂😂個人推介蘋果吉士忌廉批同草莓croffle😎
2022-04-16 13 瀏覽
KURU LAB 推出了多款新產品,當然要去試試看吧,店家是人氣拿破崙 NEKO PUFF 的姊妹店🤩。店舖位於屯門市廣場,是半開放式的,另設有用餐區。這次推出了六款牛角包窩夫及五款批。-韓國草莓牛角包窩夫 HKD$36採用韓國草莓,草莓色澤紅潤大大粒🥰,味道酸酸甜甜。我們很喜歡吃草莓的,所以要一人一個吃才行😚。-伯爵茶無花果牛角包窩夫 HKD$36這個組合挺特別的,聞到伯爵茶的香味😚。伯爵茶茶味清香,無花果口感軟綿綿,味道酸酸甜甜。-提子麻薯牛角包窩夫 HKD$36顏色吸引的組合,提子大大粒賣相飽滿🤩,味道清甜多汁。麻薯是日本直送,口感煙韌軟糯😋。-牛角包窩夫是用牛角包做成的窩夫,賣相色彩繽紛,口感較酥脆香口。窩夫外脆內軟,牛油味道香濃😍。每一款也有層厚厚的忌廉,忌廉口感綿密細膩,令到口感更豐富🤤。-韓國草莓批 | 濟洲柚子菠蘿批 HKD$36這兩款賣相金黃色的,而且很飽滿的賣相。兩款批味道也是酸酸甜甜的,所以口感較清新🤤,而且吃到啖啖果肉。批皮酥脆不油膩,牛油挺味香層次分明。-

韓國草莓牛角包窩夫 HKD$36
伯爵茶無花果牛角包窩夫 HKD$36
提子麻薯牛角包窩夫 HKD$36

韓國草莓批 | 濟洲柚子菠蘿批 HKD$36

2022-04-14
2022-04-16 11 瀏覽
話說呢一波疫情呢四個月都冇見過親戚朋友咁滯,趁疫情緩和同埋復活節假期上朋友屋企聚下舊~ 本身朋友已經訂咗 neko puff嘅拿破崙,拿破崙係去佢嘅姊妹店 kuru lab 個舖位度拎,見 佢哋有提供韓式甜品就買嚟做Tea🤭我哋就揀咗酥皮批同埋牛角包窩夫!😍⭐️濟州柚子菠蘿批用焗爐稍微翻熱咗😌切開嘅時候已經知道好酥脆,食落重牛油香,菠蘿味香甜柚子帶少少酸,令到個批無咁油膩。⭐️牛角包窩夫 集牛角包同埋窩夫於一身嘅大熱甜食~ 比普通窩夫更加酥脆仲要重牛油香!加埋軟滑嘅cream,雖然係邪惡,但係絕對停唔到口😌🌟無花果伯爵茶牛角包窩夫無花果清甜,忌廉有淡淡嘅伯爵茶香味,重點係唔會太甜,食晒成個都唔覺得內疚🫢🌟鮮芒果牛角包窩夫🌟韓國草莓牛角包窩夫生果鮮甜,忌廉香滑帶奶香。Cream同Croffle 絕對做到好朋友。雖然唔知法國人點諗,但係韓國人諗到用牛角包嚟做窩夫真係好勁🤭我朋友個女自己啪晒成個🫠真心咩🫠咁細個就食咁多好嘢🫢佢哋嘅甜品都係即叫即製,人多嘅時候真係要等一下,不過真係絕對值得。

佢哋有提供韓式甜品就買嚟做Tea🤭

我哋就揀咗酥皮批同埋牛角包窩夫!😍

⭐️濟州柚子菠蘿批

⭐️牛角包窩夫

🌟無花果伯爵茶牛角包窩夫

🌟鮮芒果牛角包窩夫
🌟韓國草莓牛角包窩夫

2022-04-15 5 瀏覽
呢間韓式食店位於屯市廣場賣好多唔同款式野食有吐司、批、牛角窩夫款式種類好多今次每款都叫嚟試下👅🔸蘋果吉士忌廉批 $36內餡用咗日本青森蘋果做,非常清甜,配埋吉士醬好好味😍酥皮好多層,而且仲要層次分明!🔸濟洲柚子菠蘿批 $36用左濟洲柚子,咬入口好香柚子味,菠蘿選用左黃金菠蘿,爽甜多汁😍個酥皮人手製成非常香脆。🔸提子麻薯牛角包窩夫 $42提子唔係用一般貨色,係用咗近期大熱嘅波子提子,大大粒好好食!個牛角窩夫仲要加左麻糬在內,食落外層又脆內層麻糬好Q軟,頂層Cream口感軟滑。🔸鮮芒果牛角包窩夫 $42呢款係用咗熟成芒果,所以唔會食落好酸,非常清甜😍忌廉用左日本忌廉,香濃軟滑。🔸韓國草莓牛角包窩夫 $42呢款用咗韓國🍓草莓,好鮮甜,又好多忌廉😍鐘意食草莓唔可以錯過呢款!
呢間韓式食店位於屯市廣場
賣好多唔同款式野食
有吐司、批、牛角窩夫
款式種類好多

🔸鮮芒果牛角包窩夫 $42

🔸韓國草莓牛角包窩夫 $42
2022-04-11
下午茶
貓奴必去!屯門人氣韓國牛角包窩夫🧇【#KuruLab 】舖頭裝飾得勁靚有好多貓貓打卡位除咗熱狗嘢飲之外佢仲有即叫即整嘅牛角包窩夫同埋批佢係將牛角包嘅材料夾入過窩夫機整 上面加咗唔同嘅爆多由唔同國家直送嘅水果同埋由日本直送cream 材料相當有保證之餘 賣相非常吸引!牛角包嘅口感會比普通嘅窩夫更加鬆軟同有小小酥軟軟 會有種入口溶溶地嘅感覺 而且帶有超濃嘅牛油香味 伯爵茶無花果牛角包窩夫我呢個味道好fresh唔會太甜Twinings 伯爵茶配無花果好夾韓國草莓牛角包窩夫夠晒天然香甜嘅士多啤梨🍓提子麻薯牛角包窩夫係波子青提啊大大粒咬落去仲勁Juicy勁爽口再配上麻薯又balance番個口感濟州柚子菠蘿批有好多層酥皮咬落去好酥脆入邊夾住左唔同嘅水果柚子肉配搭菠蘿酸酸甜甜超級開胃呀蘋果吉士忌廉批入面超多吉士好鍾意榛子朱古力香蕉批呢個最邪惡但係最好味㗎Kuru Lab (屯門)屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓1268號舖
貓奴必去!屯門人氣韓國牛角包窩夫🧇【#KuruLab 】

舖頭裝飾得勁靚有好多貓貓打卡位

除咗熱狗嘢飲之外佢仲有即叫即整嘅牛角包窩夫同埋批

我呢個味道好fresh唔會太甜
Twinings 伯爵茶配無花果好夾

夠晒天然香甜嘅士多啤梨🍓

入面超多吉士好鍾意

呢個最邪惡但係最好味㗎

Kuru Lab (屯門)
屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓1268號舖
2022-04-11 14 瀏覽
屯門市廣場呢間Kuru Lab有賣Croffle,係呢排好興既韓式甜點。Croffle 牛角包窩夫係韓國Cafe發明既最新甜點,將牛角包麵團放入窩夫機,壓成窩夫的形狀,再加cream、雪糕同其他配料整成唔同既甜品!買左幾件返屋企食,做飯後甜點☺️ 佢除左有Croffle之外,仲有爆餡鮮果批,咁啱剛出爐,好香😳忍唔住要左兩件🤣佢哋既牛角包窩夫係即叫即整,可以預早訂定之後再拎,如果唔係就耐心等候一下😎🔸鮮果系列牛角包窩夫🥐🧇▶️伯爵茶無花果牛角包窩夫🫖鮮芒果牛角包窩夫🥭🥭▶️提子麻薯牛角包窩夫🍇🍇韓國草莓牛角包窩夫🍓🍓Croffle質感比起一般窩夫鬆軟,會好似牛角包咁仲有一層層酥軟的感覺,帶有牛油香味!買完盡快食就更加保留到脆口的感覺!上面的水果粒粒都好新鮮☺️啲奶油由日本直送,十分幼滑,唔算好甜個人覺得最好食係伯爵茶無花果,因為個cream混合左伯爵茶味,超香!大推💯♥️🔸爆餡鮮果批🥧▶️蘋果吉士忌廉批🍎濟洲柚子菠蘿批🍍💯💯佢啲批都好酥脆,仲有好多層酥皮,我翻熱黎食,好香!蘋果批坊間都比較多地方有,但菠蘿批就少見,咬間好Juicy,充滿菠蘿汁,仲會有柚子肉,酸酸甜甜😍勁鐘意呢個😋📍#KuruLab

🔸鮮果系列牛角包窩夫🥐🧇
▶️伯爵茶無花果牛角包窩夫🫖鮮芒果牛角包窩夫🥭🥭
▶️提子麻薯牛角包窩夫🍇🍇韓國草莓牛角包窩夫🍓🍓

🔸爆餡鮮果批🥧
▶️蘋果吉士忌廉批🍎濟洲柚子菠蘿批🍍💯💯

📍#KuruLab (#屯門美食)
屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓1268號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
2022-04-10 12 瀏覽
🇭🇰屯門-Kuru Lab平時經過屯門市廣場都會留意吓有乜嘢新嘢食🤤咁啱見到呢間舖頭門口好光鮮 又有陣陣食物既香味就吸引咗我去食😚呢間Kuru Lab原來係Neko Puff既姊妹店 而Neko Puff就係嗰間得獎拿破崙 而呢間就係主打製作一系列韓國潮流大熱美食!令我更期待佢既味道😍同埋仲見到有勁多口味可以選擇 令到我都眼花撩亂 所以一次過叫咗好多嚟食😍⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗🧇牛角包窩夫必食原因👍🏻佢地選用法國優質牛角包麵團,將牛角包放入窩夫機內烘壓成外層金黃香脆的格仔坑紋,內層的牛角包層次分明非常酥軟而且牛油味香濃無比,口感比一般牛角包更加酥脆。🥧鮮果批系列必食原因👍🏻用咗特選日本、韓國既新鮮水果同自家手製酥皮製作,濃郁鬆脆的牛油酥皮香,混入各款滿滿的鮮果餡料。👅 韓國草莓批(⭐9/10) $36佢地係手製新鮮牛油味香濃的酥皮,加入天然果甜的韓國草莓和韓國草莓醬製作,啖啖香甜的果肉和果香,同埋唔好以為佢係淨係得死甜 因為佢哋草莓有酸酸甜甜嘅感覺 所以中和咗🥳成個草莓批勁重草莓味😍👅 蘋果吉士忌廉批(⭐8/10) $36
🇭🇰屯門-Kuru Lab

🧇牛角包窩夫必食原因👍🏻

🥧鮮果批系列必食原因👍🏻

👅 韓國草莓批(⭐9/10) $36

👅 蘋果吉士忌廉批(⭐8/10) $36
佢地用既係特選日本青森蘋果,以低溫慢煮法令蘋果更清甜爽脆,再加上濃郁的吉士忌廉,小編覺得佢哋嘅吉士忌廉係好豐富而且軟滑,再混入新鮮鬆脆的酥皮,外脆內軟口感非常豐富!而且佢真係超大舊 好抵食!

👅 濟州柚子菠蘿批(⭐7/10) $36
佢地選用咗韓國濟州柚子和特選黃金菠蘿為餡料,釀入鬆脆的酥皮之中,牛油味的濃香鬆化與味道清新爽甜的柚子菠蘿,菠蘿好多汁,令到咬落去嘅時候有爆汁嘅感覺🤪~

👅 提子麻薯牛角包窩夫(⭐9/10) $36
佢地用咗波子青提😍,粒粒飽滿香甜,加入埋日本直送麻薯,爽口鮮甜既青提對於超級鍾意食波子提子嘅我,麻薯亦都增加咗唔同層次嘅口感,真係食到幸福嘅感覺~~加埋窩夫嘅質感 好夾呀☺️~~

👅 鮮芒果牛角包窩夫(⭐9/10) $36
特選熟成芒果製作,芒果顯得特別香甜,而且食得出係好新鮮嘅感覺,佢地仲加入咗日本直送濃厚忌廉,食落滑之餘又唔會太甜☺️👍🏻鍾意食芒果嘅朋友仔一定會好鍾意~~

⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ⍗

🎏地址:Kuru Lab (屯門)
1.屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓1268號舖

#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #followforfollow #food #yummy#likeforfollow #followme #eat #食好西 #吃貨 #likeforlikes #blogger #hkfollows #屯門 #屯門美食 #屯門甜品 #kurulab @kuru.lab

按一按👇🏻可以看回我們所有的香港好西🤗
#lg_屯門
2022-04-09 7 瀏覽
喺屯門市廣場經過「Kuru Lab」見到佢哋賣緊嘅甜點個賣相相當之吸引,望到都已經流晒口水🤤比佢地深深咁吸引左,忍唔住都要買返幾件黎試吓先😋Kuru Lab 最近新推出了一系列以鮮果製作的牛角包窩夫,是牛角包(Croissant)和窩夫(Waffle)的混合版,選用法國優質牛角包麵團,把牛角包放入窩夫機內烘壓成外層金黃香脆的格仔坑紋,內層的牛角包層次分明非常酥軟而且牛油味香濃無比,口感比一般牛角包更加酥脆😋賣相色彩繽紛非常吸引之餘,入口外脆內軟,啖啖香甜juicy,而且即叫即製,即時品嚐得到最新鮮的口感!榛子朱古力香蕉批 $36選用左日本岡山縣嘅香蕉,再配合榛子朱古力醬,飽滿的餡料,入口香濃醇厚,細膩軟綿,絕對是非常之夾嘅組合!😋濟州柚子菠蘿批 $36選用韓國濟州柚子 同 特選黃金菠蘿為餡料,釀入鬆脆的酥皮之中,牛油味的濃香鬆化與味道清新爽甜的柚子菠蘿,襯托出多重口感!🤤提子麻薯牛角包窩夫 $36用上波子青提,粒粒飽滿香甜,加入日本直送麻薯,同 酥脆的牛角包窩夫組合而成,又煙韌,又甜而不膩!😬鮮芒果牛角包窩夫 $36特選熟成芒果製作,味道鮮甜,果香充沛,而且甜度適中,口感香滑,加入日本

榛子朱古力香蕉批 $36

濟州柚子菠蘿批 $36

提子麻薯牛角包窩夫 $36

鮮芒果牛角包窩夫 $36

特選熟成芒果製作,味道鮮甜,果香充沛,而且甜度適中,口感香滑,加入日本直送濃厚忌廉,芒果愛好者一定會一吃愛上! 😋

韓國草莓牛角包窩夫 $36

選用充滿天然果甜度嘅韓國草莓,加入由日本直送濃厚忌廉製作,味道香甜幼滑,絕對係完美配搭! 👍

香蕉朱古力牛角包窩夫 $36

亦都係選用左日本岡山縣香蕉,夾入酥脆香濃嘅牛角包窩夫內,再鋪上100%榛子朱古力醬 同 日本直送濃厚忌廉,入口層次豐富,令人欲罷不能! 😋
2022-04-09 23 瀏覽
牛角包窩夫一直都係我新寵😂行開屯市見到有唔同嘅鮮果牛角包窩夫同鮮果批,好吸睛,忍唔住之下帶左好多返屋企🤩✨伯爵茶無花果牛角包窩夫 - 無花果堅甜,伯爵茶都好夠香濃,牛角包窩夫好香牛油味👍✨韓國草莓牛角包窩夫 - 忌廉好濃厚,口感好滑,又唔會太甜,屋企人都好中意✨提子麻薯牛角包窩夫 - 提子大大粒,仲有麻糬煙煙韌韌,配搭唔錯 ✨蘋果吉士忌廉批 - 蘋果夠大粒,咬落去仲keep到幾爽口,加上濃郁的吉士忌廉同鬆脆嘅酥皮,做到外脆內軟,如果焗返熱食會仲正~✨榛子朱古力香蕉批 - 呢個真心香,香蕉配榛子朱古力又係冇得輸,食完好滿足🤩

2022-04-09 21 瀏覽
疫情下無得去旅行,第五波下更加連staycation都唔敢去,唯有四周圍搵d 特式餐廳及食物解下悶啦。位於屯門市廣場嘅Kuru Lab係一間以貓咪為主題嘅韓式烘焙店,除左周圍有好多貓咪嘅擺設做裝飾外,飲品杯都有用到超級可愛嘅貓貓杯架。餐廳以半開放式屋仔設計,座位唔多,但由於疫情仍然嚴峻,所以都係買返屋企食算啦。食物方面,呢度主打嘅韓系療癒小吃,由近期好興嘅牛角包窩夫,到烏冬、pizza、以及有段時間要排幾個鐘隊先食到嘅韓式厚多士,甚至貓型麵包同鹹甜批點都唔少得。我地試左一系列唔同嘅食物,有熱狗,厚多士,牛角包窩夫同埋批。黑松露雜菌熱狗: 熱狗包食落外脆內軟,入口唔會過乾,彈牙得黎仲頗有口感,加入珍寶腸同海量嘅黑松露雜菌醬後味道極為香濃,令到熱狗有一番獨特嘅風味,係其他地方好少會體驗到。粟米雞肉熱狗: 脆皮腸上放上加入左蛋黃醬嘅雞肉碎及粟米粒,鹹嘅熱狗腸配上甜嘅雞肉粟米,一口鹹一口甜能帶出強烈對比,層次非常豐富,兩者配搭非常夾。韓式泡菜豬肉厚多士:近年食到韓式厚多士嘅店鋪開到成巷成市,每間鋪嘅厚多士都非常吸睛,好多地方更以盒子吐司為主題去吸引客人光臨,甚至打卡,呢度嘅都唔例外。厚多士選擇

黑松露雜菌熱狗:

粟米雞肉熱狗:

韓式泡菜豬肉厚多士:

厚多士選擇有好多,我地揀左「韓式泡菜豬肉厚多士」。

厚多士用上特厚麵包,烤過後香脆可口,除左夾左泡菜豬肉之外仲有芝士,豐富之餘仲相當惹味,唔會有太重嘅油膩感。吐司賣相極之精緻,用牛油紙包著再放入吐司盒入面,非常吸睛。

牛角包平時就食得多,但係加左配料去做鹹點或甜品就比較少食,近年仲興起用牛角包去整窩夫,有別於用秘製嘅粉漿,牛角包窩夫用牛角包直接放入窩夫機到夾扁佢,再加配料去造出相應嘅鹹點同甜點。我地試左一個甜嘅:

鮮芒果牛角包窩夫:
牛角包牛油味相當香濃,酥皮層次分明,外層香脆,內層鬆軟,日本直送濃厚忌廉同特選熟成芒果呢個配搭可以消除牛角包嘅油膩感,食落非常清新,天氣開始熱嘅時候食簡直可以消暑,絕對係令人滿足嘅甜品

餐廳最近又推出左鮮果批系列,採用日韓新鮮水果同濃郁牛油味嘅自家製酥皮,每小時新鮮製作。

蘋果吉士忌廉批:
蘋果批係用到日本青森蘋果,以低溫慢煮法令蘋果更清甜爽脆,濃郁嘅吉士忌廉配上清甜嘅蘋果以及鬆脆嘅酥皮,入口外脆內軟,極有層次感,非常好味。

濟洲柚子菠蘿批:
韓國濟洲柚子配上黃金菠蘿製成嘅餡料釀入新鮮鬆脆嘅酥皮,餡料非常多,啖啖香甜嘅果肉配上香濃牛油味嘅酥皮帶出多重口感,真係令人一啖接一啖咁食落去。
  • 濟洲柚子菠蘿批
同男友經開屯市見到呢間舖頭有賣我好鍾意嘅牛角窩夫忍唔住要試下😍 但越睇份Menu越多嘢想食🙈 原本諗住將個croffle當午餐前既開胃菜🙊 最後都係決定索性叫多幾款試勻佢當lunch食😆 ❤️智利肉醬熱狗💰4️⃣5️⃣熱狗腸好大條,外層咬落好脆,有啲似放大版脆皮腸😙熱狗鬆軟,肉醬同我預期以為係肉醬意粉果隻酸酸may may既肉醬有啲出入,呢隻會偏向鹹少少,但估唔到又幾夾幾好食喎!🤭 加埋面頭既番茄同芥末汁好開胃😋⭐️安格斯漢堡厚多士💰4️⃣5️⃣安格斯彈牙juicy,仲有流心🧀係裡面😯 幾有誠意👍👍 不過多士略嫌唔夠脆😅❤️鮮芒果牛角包窩夫 💰4️⃣5️⃣望落以為咁多忌廉會好膩,但食落完全唔覺不但只,仲好好食!!😱😱忌廉味道香濃質地幼滑,配埋百搭既芒果好夾無得輸🥰❤️提子麻薯牛角窩夫💰4️⃣5️⃣男友係麻薯控🙈 呢款岩晒佢😅提子似係波子提,非常爽脆👍麻薯煙煙韌韌,窩夫充滿牛油香而且好酥脆,口感超豐富🤤❤️濟州柚子菠蘿批💰3️⃣6️⃣呢款批係每小時新鮮製作👍 酥皮非常有層次😍柚子同菠蘿🍍味道都係比較fresh,所以雖然酥皮比較厚但食落完全唔會覺得heavy,仲會令人想一啖接一啖咁食落去🙊🙊❤️Hot Dark Mocha 💰3️⃣5️⃣叫左咁多野

❤️智利肉醬熱狗💰4️⃣5️⃣

智利肉醬熱狗
熱狗腸好大條,外層咬落好脆,有啲似放大版脆皮腸😙
加埋面頭既番茄同芥末汁好開胃😋

⭐️安格斯漢堡厚多士💰4️⃣5️⃣
安格斯漢堡韓式厚多士

安格斯漢堡韓式厚多士
安格斯彈牙juicy,仲有流心🧀係裡面😯 幾有誠意👍👍
不過多士略嫌唔夠脆😅

❤️鮮芒果牛角包窩夫 💰4️⃣5️⃣

鮮芒果牛角包窩夫

忌廉味道香濃質地幼滑,配埋百搭既芒果好夾無得輸🥰

❤️提子麻薯牛角窩夫💰4️⃣5️⃣

男友係麻薯控🙈 呢款岩晒佢😅
提子似係波子提,非常爽脆👍
麻薯煙煙韌韌,窩夫充滿牛油香而且好酥脆,口感超豐富🤤

❤️濟州柚子菠蘿批💰3️⃣6️⃣

呢款批係每小時新鮮製作👍 酥皮非常有層次😍

❤️Hot Dark Mocha 💰3️⃣5️⃣
黑朱古力咖啡

叫左咁多野食又點可以唔嗌返杯飲品呢?!😁
呢杯Mocha用上黑朱古力,可可味香濃,無平時既mocha咁甜,配甜品一流!😎

其實仲有好多款都想試🤭🤭
店員仲話佢地定期就會轉新款,睇黎我都要定期拜訪下至得😆
2022-04-08
午餐
黑朱古力咖啡
2022-03-20 38 瀏覽
呢間嘅窩夫牛角包係超好食㗎我最鍾意就係食焦糖香蕉味因為真係好甜,然之後佢個窩夫有極脆食香蕉有啲生果落肚又健康少少成個味道都配合得天衣無縫真係一食再食㗎😋😋😋個身會掛住佢,想去食囉第二喜愛嘅話都可以食蘋果肉桂味嘅我個仔就要食佢哋嘅雜錦朱古力脆筒口感超豐富呀,又有Oreo啦,又有雪糕,仲要有棉花糖添,最吸引小朋友食呢間店係好少位㗎,最多可以坐四個人但佢最出名嘅係拿破崙,日日都預訂約滿依家嘅甜品係少少貴,但值得好味同埋佢嘅員工姐姐好靚女😂😂😂
呢間嘅窩夫牛角包係超好食㗎
我最鍾意就係食焦糖香蕉味
因為真係好甜,然之後佢個窩夫有極脆
食香蕉有啲生果落肚又健康少少
成個味道都配合得天衣無縫
真係一食再食㗎😋😋😋
個身會掛住佢,想去食囉

第二喜愛嘅話都可以食蘋果肉桂味嘅
我個仔就要食佢哋嘅雜錦朱古力脆筒

呢間店係好少位㗎,最多可以坐四個人
但佢最出名嘅係拿破崙,日日都預訂約滿
依家嘅甜品係少少貴,但值得好味
同埋佢嘅員工姐姐好靚女😂😂😂
2021-12-31
10 分鐘 (堂食)
在上年7月頭,見到 Openrice 社交平台 post,才得知屯門市廣場新開一間特色麵包店 <Kuru Lab>!店方好細心,為配合政府新限聚令措施,除了店子本身的安心出行 QR code,還有屯門市廣場的安心出行 QR code,方便食客!值得一讚!設有堂食及外賣,店內有3張桌子以半開放式屋仔設計,門口放置單車,給人悠閒寫意感覺, 這裡以假植物綠化環境,作為打卡背景一流!並利用鏡,營造視覺上的空間感!每個角落也會見到貓貓公仔蹤影,甚至紙杯設計也離不開貓貓圖案! 起初,主打的貓貓麵包也是,完全是一個貓迷小部落!供應:貓貓麵包、酥盒、Pizza、韓風美食 (韓醬熱狗、韓式牛角包窩夫、韓式厚多士、韓式芝士烏冬)、拿破崙蛋糕、椰蛋甜品、雪糕、芭菲、飲品 (咖啡、茶、梳打) ...等,選擇多元化!最近再幫襯,已經取消所有套餐及優惠!付款方式:現金及八達通自家製日式小樹軟包的貓貓麵包有 3款口味:原味、抹茶拼原味、朱古力拼原味各款口味 $42/ 5片 (每日限量發售)幸好!平日放工走到屯門市廣場,小店尚未收舖之餘,還有兩款貓貓麵包!我買了原味、抹茶拼原味;購買時,男店員提醒我,

設有堂食及外賣,店內有3張桌子
以半開放式屋仔設計,門口放置單車,給人悠閒寫意感覺,
 這裡以假植物綠化環境,作為打卡背景一流!
並利用鏡,營造視覺上的空間感!

起初,主打的貓貓麵包也是,完全是一個貓迷小部落!

最近再幫襯,已經取消所有套餐及優惠!

付款方式:現金及八達通
各款口味 $42/ 5片 (每日限量發售)

我買了原味、抹茶拼原味;購買時,男店員提醒我,麵包可儲放兩日,建議以微波爐30秒叮熱!
在上年8月中,跟兩位好姊妹的 Summer Staycation,選址荃灣汀蘭居,酒店房間設有小廚房,可提供煮食及餐具!
我們便打算弄製 All day breakfast!

有見及此!我想買超萌貓貓麵包,見到也讓人會心微笑,一定令我們的 All day breakfast 生息不少吧!

小樹軟包 (原味) $42/ 5片
就算室溫下,依然保持鬆軟!

輕微的甜度!麵包邊亦不算厚!
貓耳朵的麵包邊相對較有口感,原味貓貓麵包配牛油炒蛋,簡單而美味!

小樹軟包 (原味)
小樹軟包 (抹茶拼原味) $42/ 5片
散發抹茶的清香,輕滲茶味與原味的微甜互相輝映,帶來雙重口味的滋味!

論價位兩款都幾貴!

小樹軟包 (抹茶拼原味)
店方好周到,提供即棄膠手套方便食熱狗!
另外,紫薯酥盒的餐具也精緻,好似沙灘玩沙那個沙灘鏟呢!

韓醬熱狗:芝士煙肉粟米薯蓉熱狗 $42
即叫即製,熱狗包質密度高,暖身香軟,加入珍寶腸、滿滿的薯蓉夾雜鹹香的芝士、清甜的粟米及乾身嚡口少鹹的煙肉,加入少許茄汁熱狗保持風味;美中不足的是加入芥末醬,
好幾次感覺十分攻鼻!
亦為味蕾帶出刺激感!
芝士煙肉粟米薯蓉熱狗
紫薯酥盒 $28
以可愛的通花貓貓圖案紙食物盒盛載,酥盒的餡料有鹹有甜,另一款同屬甜點的栗子,反而賣相不及紫薯分明!

表面鋪滿的紫薯絲幼如銀絲米粉,清甜味美,底部還有幼滑的忌廉;兩者口感味道層次分明!酥盒千層質感,卻不算鬆化!

紫薯酥盒
熱蘋果抹茶 $32
入口酸甜有致,蘋果口味較為霸道,輕帶綠茶的清怡茶味!

熱蘋果抹茶
伯爵茶紅豆牛角包窩夫 $42
剛剛售罄,牛角包窩夫等上30分鐘!
店方好細心,以雪條棒插入牛角包窩夫,方便進食!

店方自家製的伯爵茶醬,少甜幼滑的忌廉,混合伯爵茶,加上甜美飽滿的紅豆;牛角包窩夫香脆,鹹甜交集內外兼備!

我都未試過咁食法及配搭,這種配搭出奇地擦出不俗的火花!

伯爵茶紅豆牛角包窩夫
熱黑朱古力咖啡 $35 (少甜)
既有朱古力的香甜氣味,又有咖啡的甘香醇厚!
 就算不加糖,拌勻後仍嚐到牛奶的香滑順喉,喝後仍有回甘!

2021-08-14
外賣自取
$42 (早餐)
小樹軟包 (原味)
小樹軟包 (抹茶拼原味)
芝士煙肉粟米薯蓉熱狗
紫薯酥盒