2015-09-06 1409 瀏覽
朋友生日主角一向爆愛韓風我地特登揀左呢間韓味濃爆的打邊爐為主角慶生不過問題來了有成8種湯底大家突然患上了選擇困難症最後當然由主角拍板決定了食牛骨濃湯同美國尊上牛肉plan 果然係壽星女幸運完全冇㨂錯一開蓋個牛骨味四散好似放了一個開胃煙霧彈咁令在座四位女士突變成飢餓狼女一口氣點"四牛四豬"店員上菜都快到喊不消一分鐘已經成了「肉海」滿桌味道方面我就不會因為上菜快而多而是是但但放入口牛肉入口滑溜油脂適中好食得令人回味而且湯底令牛的肉汁更香甜烚兩下已經夠而且肉質細嫩而不鞋口難怪成晚九十分鐘內不停聽到四牛四豬另外魚條都十分出色魚味很重而不腥而且口感滑嘟嘟幾束放下水不用五分鐘又俾我地四個消滅哂呢種叫咖哩丸起初以為只係咖哩味粉加落丸內點知一咬嘩原來內有乾坤有咖哩料係入面而且十分濃味正正不過令我地又高呼尖叫係呢班熊仔兵團個個浮係湯面可愛之極又好食又好玩的一晚重可以成晚聽住k pop 食k pot最重要緊係有甜品雪糕乳酪kpot 不單只有乳酪仲有不用種類的蛋糕給愛食甜品的美女食完邊爐用第2 個胃食甜品

朋友生日

一開蓋
個牛骨味四散
好似放了一個開胃煙霧彈咁
令在座四位女士突變成飢餓狼女

一口氣點"四牛四豬"
店員上菜都快到喊

最重要緊係有甜品雪糕乳酪
kpot 不單只有乳酪仲有不用種類的蛋糕
給愛食甜品的美女
食完邊爐用第2 個胃食甜品

部隊鍋是一種類似西式雜鍋的韓國濃湯火鍋,背負著沉痛歷史而來,相信好多人已經對歷史淡忘。從前的人吃部隊鍋都是充滿悲傷難過;現今的人吃部隊鍋,希望能帶給身邊人欣喜快樂。K-POT部隊鍋主要是做韓食火鍋放題,裡面有八種湯底可選︰部隊鍋、蕃茄、韓式面醬、豬骨、牛骨、人參雞、辛辣、昆布湯底,今次就選了部隊鍋湯底。店家有四款不同牛肉放題,我們點了美國尊上牛肉放題,這個餐有美國特選牛肉、美國嚴選牛肉、一口牛、梅豚肉、豬腩卷、雞腿肉和海魚柳,肉不止多而且豬雞魚肉都有齊。選部隊鍋湯底的話,會送上茄汁焗豆及芝士,當煮麵時可以加在麵中特別美味,還送上三款韓國小食︰泡菜、大豆芽及黃瓜,和牛肉一樣可以無限添加,如果覺得湯底未夠完美,餐廳提供了一些醬油可以自行添加,例如︰韓式辣油、蒜粒、辣椒粒等等,隨時調教自己喜歡的味道。吃火鍋前店員會給予橡筋一衆長髮女生,讓女生們先紥起頭髮,那就可以無拘無束,盡情享受部隊鍋,好體貼喔!自助配料中還有一個沙律蔬菜位置,在那裡可以自製沙律,提供不同的沙律配料及醬汁,可以自行調較沙律的味道,份量多少隨意添加。如果怕吃太多肉類,自助配料吧中還有不同的菜,油麥菜、小唐菜、皇帝菜等等,金菇
部隊鍋湯底
茄汁焗豆,芝士
泡菜、大豆芽及黃瓜
如果怕吃太多肉類,自助配料吧中還有不同的菜,油麥菜、小唐菜、皇帝菜等等,金菇、粟米、豆腐串、南瓜等蔬菜類選擇,那樣便不擔心吃得太多肉,會有太膩的感覺。
有肉有菜,除了一般火鍋配料之外,還多了韓式年糕。
最後要來個韓式泡麵才可罷休,不過這款韓式公仔麵麵身較硬,要稍為灼久一點了。
吃過火鍋以後,就來三款甜品蛋糕可選,不喜歡吃蛋糕的話。
有部即制的乳酪機,擠出乳酪後,旁邊就有聰明豆、棉花糖、朱古力醬等等,可以按自己的喜愛制作成獨有味道的乳酪。
火鍋最怕口渴,所以飲品都是任飲的,提供基本汽水,如果不喜歡,還有其他好似橙汁、提子汁、蘋果汁等供應。我自己就喜歡喝韓式花茶,檸檬味十分清香,有助減輕飽濟感。
2015-09-06 989 瀏覽
周街都係日式火鍋店真心開始覺得悶突然見到呢間韓式火鍋店真係冇得唔試K pot有八款韓式湯底有最特別的部隊鍋,韓式面醬鍋,人參雞湯我就選擇了牛骨濃湯牛味十分濃郁而牛肉就點了美國尊上牛肉放題牛肉用美國牛肉著重肉味濃烈而且肉質較嫩而少脂肪而配合牛骨湯更加令肉味提升通常美國牛往往用上帶有一條肥脂肪這裏卻沒有而豬肉是梅豚肉及豬腩卷豬肉輕輕一涮後油脂涮去留下鮮味的豬肉香而且湯底更除去豬so 味湯底係幕後功臣到主角肉類食完開始試下其他配一菜這裏有cute爆的熊仔頭魚糕十分滑口原來不只外型可愛連味道也佳另外不得不題呢種墨汁墨魚丸黑色外型已經型爆眼見有一粒粒白色原來係原粒墨魚肉真正冇作假的墨魚丸而飯後亦有yogurt 作甜品又可以DIY自己喜歡的yogurt

周街都係日式火鍋
真心開始覺得悶
突然見到呢間韓式火鍋

真係冇得唔試

K pot有八款韓式湯底

有最特別的部隊鍋,韓式面醬鍋,人參雞湯

我就選擇了牛骨濃湯

原來係原粒墨魚肉
真正冇作假的墨魚丸

而飯後亦有yogurt 作甜品

又可以DIY自己喜歡的yogurt
5 分鐘 (堂食)
2015-09-03 1136 瀏覽
今日放工時間尚早,經朋友提議試新野-韓式火鍋聽落幾有興趣, 因為以前食既都係中式,日式究竟有咩特別唔同呢?我地6點幾去到,所以冇咩人就可以直接入去。店員首先為我地送上餐前小食,有泡菜同豆芽再有餐牌,我地問過部隊鍋係最受歡迎店員都細心地為我地送上手機膠套同頭髮圈,唔錯!人蔘雞湯底都夠特別,下次可以再試!我地揀左牛骨湯,個湯都幾入味!食物有好多款式選擇,當中記得有韓式粉絲餃,韓式腸仔,韓式年糕這些都是其他地方沒有~還有韓式醬料選擇,都非常吸引!最喜歡還有乳酪雪糕,加上自己揀喜歡既配料~外面食仲要計重量,但呢度加幾多都唔怕啦!總括:有新意既火鍋! 仲有好多未試!下次要再試多D
今日放工時間尚早,經朋友提議試新野-韓式火鍋
聽落幾有興趣, 因為以前食既都係中式,日式
究竟有咩特別唔同呢?
我地6點幾去到,所以冇咩人就可以直接入去。
店員首先為我地送上餐前小食,有泡菜同豆芽
再有餐牌,我地問過部隊鍋係最受歡迎
店員都細心地為我地送上手機膠套同頭髮圈,唔錯!
人蔘雞湯底都夠特別,下次可以再試!
我地揀左牛骨湯,個湯都幾入味!
這些都是其他地方沒有~還有韓式醬料選擇,都非常吸引!
最喜歡還有乳酪雪糕,加上自己揀喜歡既配料~
外面食仲要計重量,但呢度加幾多都唔怕啦!

總括:有新意既火鍋! 仲有好多未試!下次要再試多D
2015-08-19 1930 瀏覽
今晚約咗幾個舊同學聚舊,其中一個話想食韓國野,另一個話想打邊爐,於是揀咗呢間韓式火鍋放題。我地Book咗位,所以唔駛等。如一般放題,限時90分鐘,都算合理嘅。由於其中一個Friend唔食辣,我地order咗牛骨湯底,由於我地全部人都係牛魔王,所以揀咗每位$178嗰個肥牛套餐。呢間放題火鍋同一般放題火鍋店有啲分別,客人係唔需要自己寫order紙, 除咗牛、豬、雞、魚肉類之外,其他食物都係响自助Bar枱,呢個安排都幾好,好有自助餐Feel,鍾意食乜就攞乜。牛骨湯底唔多覺有牛骨响裡面,不過味道就唔錯。我地點都估唔到,响自助沙律Bar可以揀到西式沙律菜,值得一讚!肥牛肉片及豬肉片都幾新鮮,丸類及菇類亦不過不失,與其他放題火鍋店無異;反而,有一些特式的食品:豬大腸、韓式年糕、豆卜串、泡菜餃等等,有一定水準,沒有令大家失望。甜品方面,除咗普通的蛋糕之外,值得一提,佢地有一部自助乳酪機,可自選配料及糖漿,夠晒gimmick!埋單連埋加一每人$200有找,都幾抵食,可以再黎。

我地Book咗位,所以唔駛等。

如一般放題,限時90分鐘,都算合理嘅。

牛骨湯底唔多覺有牛骨响裡面,不過味道就唔錯。

埋單連埋加一每人$200有找,都幾抵食,可以再黎。
2015-08-17
2015-08-13 2222 瀏覽
之前約左朋友去旺角行街, 行完順道去食KPOT, 當天人唔多立刻可入座, 有唔同湯底選擇,而且湯底都唔錯, 食物都算多選擇. 職員都好好態度,有應我地既要求,亦有表明時間限制. 因為係韓國餐廳,一直都播住韓國MV, 同朋友一邊聽一邊食一邊傾計, 職員亦唔會隨意走過打擾. 當天MV好多都係播YG同其他公司果D既藝人,好少播SM既藝人既歌.價錢 最主要都係 睇番自己選價左D咩 湯底.去到叫一個湯底會包埋D肉, 因為都有幾碟, 佢地會比埋架車仔, 唔洗擔心D野放係邊好.另外, 佢地有韓式既餃子, 味道淡淡地, 但係唔錯, 去到要試下.
之前約左朋友去旺角行街, 行完順道去食KPOT,
當天人唔多立刻可入座, 有唔同湯底選擇,而且湯底都唔錯,
價錢 最主要都係 睇番自己選價左D咩 湯底.

2015-08-07 2563 瀏覽
昨晚去了試下部隊鍋,初次印象唔錯,雖然店舖面積不大,但坐落不算侷促.食物質素都算ok.小弟最喜歡吃豬皮,另外雪櫃的丸群,比較港式的東西,但也是我的最愛~一大堆包心、芝士等肉丸,每款一顆也可以食飽人呢~,此外韓國的午餐肉和腸仔也很好味.最後當然吃甜品,食到尾聲當然唔少得食返杯 froyo!!!我們一致認為個froyo底好好味, 唔會好酸又唔會過甜, 但配料就少左d, 如果多返少少仲更好啦!整體黎講都幾滿意! 全場都有播韓國歌曲, 而且有幾部電視播mv / 有關韓國飲食的節目, 幾有heart~唯一要扣少少分就係牛肉真係切得太薄啦~~.下次一定再同朋友光顧,因為多人才能吃得更滿足.

2015-08-06
2015-08-02 2875 瀏覽
食得盡情,坐得舒適好姐妹辣味5人組又出動,今次朋友R強烈建議想食部隊鍋,看到openrice的著數情報介紹K-POT 部隊鍋憑券於可享78折優惠,而且圖片看起來也吸引,趁人齊就試試看啦~晚上7點左右已經座無虛席,入面的裝修是走韓風,入面的電視不斷在播住K-POPMTV,很有氣氛,店舖就位於旺角彌敦道朗豪坊附近,十分就腳餐具都用上韓國的款式點員為我們送上橡皮筋用來扎頭髮,好細心呢~而湯底也有8款選擇,店員推介我們食辣的就點最有人氣的部隊湯鍋對於辣味5人組來說,部隊湯鍋底味道實在是不辣而且味道偏淡,幸好這裡的泡菜和辣粉是任加的,我們很變態地加了6碗泡菜和辣椒粉,味道終於滿足到我們我們點了美國尊上牛肉放題,90分鐘韓式火鍋放題其實時間很足夠~自取火鍋配料琳瑯滿目,果汁、汽水、沙律也是源源不絕供應有Diet Pepsi,抵讚,我想說的是香港的放題餐廳往往都不供應無糖的飲品,這個對於我來說是一個賣點自取火鍋配料都有好幾十種,菜蔬看起來都很翠綠新鮮而且還有大量韓國午餐肉和腸仔丸群,比較港式的東西,但也是我的最愛~一大堆包心、芝士等肉丸,每款一顆也可以食飽人呢~放題的牛肉,有圖有真相,都知用料上盛食

食得盡情,坐得舒適
部隊湯鍋

MTV,很有氣氛,店舖就位於旺角彌敦道朗豪坊附近,十分就腳
餐具都用上韓國的款式
點員為我們送上橡皮筋用來扎頭髮,好細心呢~
對於辣味5人組來說,部隊湯鍋底味道實在是不辣

自取火鍋配料都有好幾十種,菜蔬看起來都很翠綠新鮮

而且還有大量韓國午餐肉和腸仔
美國尊上牛肉
放題的牛肉,有圖有真相,都知用料上盛
食了好幾碟質素也是一樣的好
看到那個火紅色的湯底嗎?不食辣的請勿和我們同桌~

之後放入一個韓國公仔面煮一下,嘩,人間美食也
茄汁豆和芝士,用來加在公仔面之上的
黑毛豬,可能牛肉比較出色,我們點了一碟就沒有再加了
甜品都有好多種,但人己飽,沒有胃口再食了~
之不過他們家的自助乳酪雪糕吧挺不錯,有大量配料可以自己加上,

可比得上出面幾十元一杯的質量,食了杯美味雪糕就為這餐畫上完美的句號了
5 分鐘 (堂食)
部隊湯鍋
美國尊上牛肉
  • 原味乳酪
因為小弟本身都好為食, 成日都覺肚餓, 但又經常眼闊肚窄食少少就飽所以一向都好好好鐘意放題、自助餐、打邊爐之類的飯局, 乜都可以食少少, 見飽坐陣又再戰。每次朋友邀約我都會提議去以上食肆XD今次好友話帶我黎食部隊鍋, 自從3年前在朋友家食過一次就欲罷不能, 所以一口答應! 呢間店叫 K-POT 部隊鍋, 原本以為係韓國餐廳以部隊鍋為主打, 但原來是火鍋店!!全日提供90分鐘火鍋放題,4種牛肉:美國特選、美國特級、美國極上、澳洲和牛。簡單黎講即係同市面上牛乜牛物的火鍋店大同小異, 但原來上至湯底下至湯料都韓味十足喎!!我本想選部隊鍋底, 但同行朋友仔對人參雞鍋比較有興趣, 咁好啦健康少少囉XD, 仲有參添架!! XD鍋底一到即刻出去拎野食先!講真睇到火鍋配料我幾驚喜, 因為大部份都係韓國野黎架!!蔬菜果part 仲好貼心咁有一小籃已經搣好的生菜比我地用黎包肉食, 而醬汁除左一般口味之外仲有韓國辣椒醬!其他的配料有韓式魚片(超驚喜!!!)、豆卜、豬皮(咁都有!!!)、年糕、韓國即食麵、仲有無入鏡的紫薯年糕、黑墨魚丸等等, 都係平時好少見到出現在火鍋店的配料! 比較常見的有番茄、菜類、金菇、
因為小弟本身都好為食, 成日都覺肚餓, 但又經常眼闊肚窄食少少就飽所以一向都好好好鐘意放題自助餐、打邊爐之類的飯局, 乜都可以食少少, 見飽坐陣又再戰。每次朋友邀約我都會提議去以上食肆XD今次好友話帶我黎食部隊鍋, 自從3年前在朋友家食過一次就欲罷不能, 所以一口答應!

其他的配料有韓式魚片(超驚喜!!!)、豆卜、豬皮(咁都有!!!)、年糕、韓國即食麵、仲有無入鏡的紫薯年糕、黑墨魚丸等等, 都係平時好少見到出現在火鍋店的配料! 比較常見的有番茄、菜類、金菇、午餐肉、丸類等等~選擇唔算話好好好多, 但勝在夠特別。
狂風掃落葉一輪之後返埋位已經見到d肉類列陣! 我地選的是$238尊上牛肉放題, 肉類有美國特選牛肉、牛腱肉、豬腩卷、梅豚肉、雞腿肉、海魚柳。
出乎意料地我們一行四人都覺得豬肉最好吃! 其實都幾難得搵到一間火鍋店係豬肉好食架....平時都係因為d 豬肉又鞋又乾, 焗住狂食牛肉, 但對我黎講有時都唔想啖啖都係牛啊....
牛同豬都切得好薄, 豬肉薄d就容易熟, 而且好有咬口 ;
牛肉就稍嫌真係薄左少少, 熟左之後縮到好細, 唔夠過癮!
左邊的紫薯年糕麻麻地, 口感同味道都唔係好夾 ;右邊的泡菜餃好好味!!!! 入面勁多泡菜, 又唔會好辣, 餃皮淥好耐都唔會爛晒, 正!!

2015-07-30 2238 瀏覽
日式火鍋放題我較常光顧,原來也有韓式火鍋,位於旺角既K Pot,有90分鐘放題晚市我也沒有不試的理由,唔知會唔會有泡菜湯底呢?放題有不同款式,還有8個湯底選擇。商議好就點了推介既美國尊上牛肉放題及部隊湯鍋。下單後就把預先放在桌上的2隻碟子拿出去,準備為湯鍋加餸。有丸子、粉絲餃、韓國公仔麵、年糕、菜等等熟食有泡菜、壽司等等飲品方面也是放題,任斟唔計較。汽水選擇很多,百事、美連達、檸檬茶等等若想清淡一d,也有茶包、檸檬片,自製檸茶或檸水,留更多quota 去消滅個湯鍋。牛肉很快便送上,色澤紅潤,雪花也佈滿得均衡。二話不說就放進鍋中,大約10秒就食得!牛肉十分薄,入口後,口腔充滿著牛肉香味,十分濃味。果然沒有選錯,尊上牛肉質素達到我既要求,雖不算入口即溶,不過很滑,易入口。第一round 既配料有午餐肉、年糕、墨魚丸、粉絲餃、金菇,豆卜串一次過放哂落鍋,等一陣先有得食等食期間,豚肉送到及一口牛都送到。放㫻餐單共有多款肉類,可按喜好追加。豚肉也不錯,很新鮮,絕無異味。薄身質感更易入口。一口牛要煮得耐一點,因為真係好厚身,全熟後反而不會過硬,反而牛肉味比薄牛肉更濃,絕對是值得追加既款式。被我放得

我也沒有不試的理由,唔知會唔會有泡菜湯底呢?

下單後就把預先放在桌上的2隻碟子拿出去,準備為湯鍋加餸。

有丸子、粉絲餃、韓國公仔麵、年糕、菜等等

熟食有泡菜、壽司等等

飲品方面也是放題,任斟唔計較。

汽水選擇很多,百事、美連達、檸檬茶等等

牛肉很快便送上,色澤紅潤,雪花也佈滿得均衡。
尊上牛肉

二話不說就放進鍋中,大約10秒就食得!

一次過放哂落鍋,等一陣先有得食

豚肉也不錯,很新鮮,絕無異味。薄身質感更易入口。

被我放得滿滿的部隊湯鍋^^
部隊鍋

湯底是火鍋既關鍵之一。味道幾濃,不過未算辣,想嚐辣的朋友可加泡菜,增強味覺。調教好湯底是十分重要,配料的味道才會合味道。

職員定時會加湯,很勤快。

當湯底變濃時,這時就係要煮公仔麵。

加上京䓤及午餐肉就更加似韓國餐館的部隊鍋

超美味的湯底配上粗身既公仔麵,精華都吸收在麵中,夠哂入味。

我趕緊在限時完結前10分鐘,自製乳酪

乳酪雪糕只限原品,份量更可自己控制,仲有得DIY 加唔同toppings添

90分鐘韓式火鍋雖然過得快,不過職員未有特別趕我們,不過我們亦都乖乖地準時地離開。

尊上牛肉
部隊鍋
2015-07-28 1704 瀏覽
一直超喜歡吃部隊鍋, 為此還當過一次勇者(這個故事有時間再跟大家分享, 真是非常好笑), 今次得知旺角有抵食部隊鍋, 即跟朋友去會一會!一般韓店吃部隊鍋都要2,3百元, 而且一鍋過, 面還得另加, 吃貨如我每每都吃不飽, 這裡卻由178起, 還有肉類任叫,可以狂食90min….當然除了部隊鍋, 這兒還有其他湯底, 前後有8款!個鍋一d都唔失禮而且真是很認真地伴上茄汁豆跟芝士碎酸味很夠但我地呢班辣妹仲係覺得唔夠辣, 點算好?大會很周到, 你睇,有一堆source 可以加:仲有泡菜任拎於是我們加了大量辣醬, 泡菜如椒片:成件事立馬又香又辣, 真是非常好吃!!!!!!!Rei我好想把湯都飲掉!一定要介紹這個即食麵:很有心, 真是韓國的,質地跟我們local 不同, 很有咬口, 不過因為質地厚生一點,所以要放久一點才可吃! 粉量比本地即食麵多, 麵吸了湯,真的很香, 很好吃最後我們6個人吃了3個!!!說起吸湯, 一定就要吃年糕, 再加多兩片泡菜, 套用台話: 真的很qq耶!牛柳粒:這個很香牛味, 而且因為厚,咬起來很滿 足, 很juicy牛肉片:很美吧! 很想用這張相做wall paper(笑
當然除了部隊鍋, 這兒還有其他湯底, 前後有8款!
個鍋一d都唔失禮
而且真是很認真地伴上茄汁豆跟芝士碎
酸味很夠但我地呢班辣妹仲係覺得唔夠辣, 點算好?
大會很周到, 你睇,有一堆source 可以加:
仲有泡菜任拎
於是我們加了大量辣醬, 泡菜如椒片:
一定要介紹這個即食麵:
最後我們6個人吃了3個!!!
牛柳粒:
這個很香牛味, 而且因為厚,咬起來很滿 足, 很juicy
牛肉片:
很美吧! 很想用這張相做wall paper(笑), 肥瘦剛好, 很香牛味!
火鍋不能少吧! 很快熟,不要泡太久!
雞件:
很滑, 建議早點落,因為比較慢熟
還有豬和魚都是任叫的
而丸呀, 菜呀就是自助形式, 而且全都很新鮮
上邊是黑色墨魚蛋丸, 非常爽口, 而且真是有濃厚的墨魚味! 我拿了再拿!
這下面那個粉絲餃吸了湯很香, 不過會易”黏底” 吃時要小心!
年糕吸了湯也超級香口的!
而且飲品也是任fill的, 真是很超值!!!!!!
而且竟然還有甜品~~~~~~
還有乳酪!!!!!!酸酸的, 還可以自加配料, 為成個火鍋劃下完美句號!
p.s:服務更是貼心, 竟然每人給了我們一條橡筋,讓我們紥起頭髮才放心大吃
就此, 多謝收看(鞠躬)
2015-07-21
2015-07-24 1882 瀏覽
男友經常打亂我的減肥計劃!最喜歡吃放題, 打邊爐等一餐可吃大量食物, 卡路里往往over哂一日所需 >.<我已拒絕他多次, 但拍拖....有時都需要遷就呢! (雖則我自己也是個不忍得口之人 )早前慶起提到韓國美食, 但又不能飛到韓國,唯有跑來最多食肆+購物熱點的旺角找好東西吃日式放題就吃得多, 韓式部隊鍋是第一次, 剛好滿足到佢2個願望 (任食+鍋物)行完街, 跑到近雅蘭的飛達商業大廈,由於是早段的晚飯時間, 不用等位就能入座韓國菜少不了前菜, 一坐下侍應便送上韓國前菜三寶: 泡菜, 酸黃瓜及芽菜這些都是無限量refill的, 不過為免浪費胃的空間, 都是吃過一兩片濕下口便算了~入座後起90分鐘韓食涮涮鍋放題, 第一件事立即自選一款湯底 (8選1)我緊係揀咗韓國出名的人參雞湯鍋啦~名符其實真的有整條人參及成隻雞架!!清清地, 對於減肥中的我, 個心感覺好過點 XDK-POT感覺有點日韓fusion, 放題形式都是分肉的質數定價每個級別除了牛肉外, 還有其他肉*提供, 當然視乎什麼級別呢*一口牛, 豬腩卷, 梅豚肉, 海魚柳, 雞腿肉一共有4款:- 美國嚴選牛肉放題 (基
男友經常打亂我的減肥計劃!
早前慶起提到韓國美食, 但又不能飛到韓國,
唯有跑來最多食肆+購物熱點的旺角找好東西吃
行完街, 跑到近雅蘭的飛達商業大廈,
由於是早段的晚飯時間, 不用等位就能入座
我緊係揀咗韓國出名的人參雞湯鍋啦~
名符其實真的有整條人參及成隻雞架!!
清清地, 對於減肥中的我, 個心感覺好過點 XD
*一口牛, 豬腩卷, 梅豚肉, 海魚柳, 雞腿肉
一共有4款:
- 美國嚴選牛肉放題 (基本) HK$158 (成人)
- 美國特選牛肉放題 (推介) HK$178 (成人)
- 美國尊上牛肉放題 (人氣) HK$248 (成人)
- 澳洲和牛肉放題 (極上) HK$298 (成人)
我將話是權交比男友, 佢決定要人氣級別!
湯鍋到後, 肉也陸續到來
起呢個時候....我當然出去拎埋其他食材啦
人氣級別的肉質數都很好, 切得夠薄, 幾秒就可以食得
這幾款肉是任食的, 吃完一碟後, 可以encore! 侍應不會黑面的
放題的飲品都是自助任斟, 有基本的汽水, 綠茶等
醬料都設有自助區, 有不少選擇
而醬料的上層, 則放了韓式紫菜卷, 味道都有幾個
因為湯底是清淡, 所以我揀了韓式辣醬+青椒片
其餘食物方面, 擺放的地方都整齊潔淨
丸類, 餃子, 午餐肉放在雪櫃
至於部隊鍋, 有幾款韓式食品一定要試
午餐肉, 年榚, 最初以為是芝士腸的....原來是特式蕃薯年榚
原來中間個芯是蕃薯來的, 巧得意
碗中物都是必食的韓式豬皮, 本身以韓式辣醬醃製, 但經煮過後, 就變成這樣, 不過辣味還在
豬皮很軟淋, 是補充膠原的時候啦
韓式魚肉串+豆腐皮串, 午餐肉, 韓式粉絲餃子當然是部隊鍋必吃喇
另外墨汁墨魚丸都好味, 放心不是粉團丸
豆腐皮串除下竹籤後, 原來是很長的, 它吸收哂湯內精華, 很好味!
吃到途中, 男友突然要清清口腔, 比佢搵到最喜愛的薯仔蔬菜沙律
看到都很新鮮
部隊鍋又點少得韓國麵呀
一開始就知道這裡有froyo任食, 到最後當然留肚啦
只有原味, 但對我來說已足夠
Topping有迷你橡皮糖, 迷你棉花糖, 彩條, 糖醬等
吃下一整杯迷你裝的froyo都不會內疚, 又可以為體內降溫
其餘甜品還有以下幾款, 最後我吃完froyo都忘記了
我們在整整90分鐘都在吃, 幾乎沒有停手的一刻
肉類也encore幾碟, 因為料靚新鮮
食材質數要緊, 服務態度又如何呢?
經常會看到侍應拿著湯底"巡場", 看到有需要加湯的就會自動波
看到檯上要收走的, 都很自動自覺
而家有多少餐廳會有如此體貼服務呢?!
2015-07-11
部隊鍋是近年潮食之一,擁有大堆的追隨者,而我亦不甘後人,知道旺角有家以kpot部隊鍋為主題的餐廳,當然孖住男友去嘆嘆!Kpot部隊鍋全日提供90分鐘火鍋放題,有6款特色湯底、多種海鮮及火鍋配料任你揀,場內還有不同配料可以自助揀選!場內播放著不同的韓風KPOP歌,令大家吃在kpop之中!!!這裡整個環境是以黑、銀的配色為主,感覺很COOL,而且非常旺場!餐廳很貼心,為每位女士準備了一條橡根,方便長髮女士進食!喜愛人参味的你, 非常推薦你試這個人参雞湯底!人参味比我預期的濃郁得多,使我忍不住喝了幾口。湯底內有整隻雞身、人参,真材實料!我們選了 美國特選牛肉放題,跟餐的包括 (美國特選牛肉、牛腱肉、雞腿肉、豬腩片、梅豚肉、海魚柳 )。每片牛肉、梅豚肉都是薄切,刀功非常 ! 其實薄切蠻適合女士的,因為吃起來,薄而不膩,特別是豬腩片,正好因薄切但令每塊半肥的豬腩片減去了肥膩感,變得更滋味!此外,牛肉口感鮮甜,我自己較鍾情於美國特選牛肉!不得不提的是雞腿肉、海魚柳。雞腿肉肉厚軟滑,放在人参湯入特別鮮味;海魚柳你亦不能錯過,魚柳肉鬆軟香滑,熱騰騰的吃下去,特別滋味!除了主食之材料外,火窩當然要講求醬

餐廳很貼心,為每位女士準備了一條橡根,方便長髮女士進食!
喜愛人参味的你, 非常推薦你試這個人参雞湯底!

人参味比我預期的濃郁得多,使我忍不住喝了幾口。

湯底內有整隻雞身、人参,真材實料!

此外,牛肉口感鮮甜,我自己較鍾情於美國特選牛肉!
不得不提的是雞腿肉、海魚柳。

除了主食之材料外,火窩當然要講求醬料!這裡有多款醬料任君選擇,此外亦有SALAD BAR,讓你清清胃口。
飲品區當然是汽水任選吧! 我自己就不愛汽水的,所以自行調制了冰凍的綠茶。
最後不要忘記去吃個乳酪雪糕呢! 有棉花糖、朱古力豆、朱古力/草莓醬等配料可選。

2015-07-04
  • 人参湯底
2015-07-20 1495 瀏覽
約左好朋友嚟打邊爐,呢度係主打韓式嘅任食邊爐。七點嚟到,餐廳主要用黑色裝潢再加啲sharp colour 嘅飾物,感覺好新潮。場內都有電視播住k pop mv ,夠哂韓風。一坐底有人嚟放低2個橡根同膠套,原來係俾長頭髮的女士們的紥起,膠套就當然係套住個電話,好貼心的服務!講返食物,有四種牛肉等級揀,揀左食298澳洲和牛個隻餐,除左牛,仲有牛柳粒丶豬丶魚柳同雞肉任食。除左呢啲,仲有海鮮可以散叫,價錢都好合理,我地就叫左大蝦($38)、帶子$38同廣島蠔($28/四隻)試下海底都有8款選擇,特別啲有人蔘雞,韓式面醬同牛骨濃湯等等!我地今次食左蕃茄湯底,湯底好有西式蕃茄湯feel . 好香,我地仲出去拎左啲蕃茄等茄味再勁啲!好快嘢食就嚟了,所以肉類都好新鮮,解凍亦做得好,尤其牛肉雪花好靚,淥一淥入口軟滑!牛柳粒就好有牛味!至於豬同雞就一般但到勝在新鮮!海鮮都唔錯!唔會霉!個人而家蝦係最好,又鮮又大隻!正!除左肉類仲有出面任夾嗰啲都唔少選擇,有沙律菜壽司卷,甜品蛋糕。生料除左一般嘅丸類、菜、菇,仲有平時少見的韓式豬皮(qq的,好得意),韓式豬腸丶蕃薯年糕同韓國公仔麵等等,有隻泡菜餃辣辣地好好食

手機套加頭髮圈

牛柳粒大好!
叧加錢叫的海鮮

除左肉類仲有出面任夾嗰啲都唔少選擇,有沙律菜壽司卷,甜品蛋糕。生料除左一般嘅丸類、菜、菇,仲有平時少見的韓式豬皮(qq的,好得意),韓式豬腸丶蕃薯年糕同韓國公仔麵等等,有隻泡菜餃辣辣地好好食,一樣一件已經好飽喇!

記得留肚!因為呢度係有乳酪雪糕自己斟㗎!仲可以有配料:熊仔糖,棉花糖,朱古力針,可可脆片,士多啤梨sauce ,好好玩,又酸酸地,食完火鍋熱氣食返兩杯又幾好,無咁滯。
乳酪雪糕!

呢度仲有汔水檸檬茶任飲,仲有茶包沖熱嘅,好週到。我同朋友就當然叫啤酒啤啤佢($20一人任飲),一嚟係一壼加兩個殻咁樣,好夠風味!
韓式啤酒

又食又玩又夠晒飽嘅兩個鐘,抵喇!

2015-07-15
牛柳粒大好!
叧加錢叫的海鮮
乳酪雪糕!
韓式啤酒
2015-07-18 1346 瀏覽
朋友最近沉迷韓風,選了這間韓國火鍋店,裡面播著K Pop MTV 感覺很潮很hit pop! 地方很大,設計很有韓國風味,圓形椅打開可以放手包,以免沾污或阻礙空間。員工也有作簡單介紹,服務態度不錯。未正式打邊爐前,眼睛被Dessert Zone 吸引了,即刻晚飯前食個Yogurt, 製作也是自助式,可以自己選配料和衡量分量。味道出奇地好味,少少酸,加上我放了些焦糖醬、熊仔糖、綿花糖和可可脆片,味很棒,意想不到!我們選了澳洲和牛放題配蕃茄湯底($298),另外加$20可飲韓國啤酒。這放題已包括美國特選牛肉、梅豚肉、豬腩卷、雞腿肉、海魚柳、一口牛和放在外面自助區的食物。自助任食的東西也不少,有沙津、丸子類、紫菜包飯、麵、蔬菜瓜類、甜品等等。韓國啤酒味道不錯,器皿相當特別。蕃茄鍋來到,我們已急不及待放了很多食物下鍋。但略嫌蕃茄味不重,只覺有鹹味。牛肉新鮮薄切,入口溶化。不太能分辨梅豚肉和豬腩卷的味道,比牛肉較為韌一點,但也是薄薄一片,所以也口感也不錯。一口牛粒也不俗,即使我們放在鍋裏較長時間也不會變韌,而且牛味很重,肉質柔軟。雖然任食的食物已經很多,但我們是海鮮愛好者,所以我們還是加錢點了珍

自製乳酪

自助區食物

韓國啤酒味道不錯,器皿相當特別。
韓國啤酒

蕃茄湯底

牛肉新鮮薄切,入口溶化。
美國特選牛肉

梅豚肉、豬腩卷

一口牛

雖然任食的食物已經很多,但我們是海鮮愛好者,所以我們還是加錢點了珍寶廣島蠔($28,4隻)、扇貝($39,4隻)和蝦($38,4隻)。價錢不是很貴,但海鮮新鮮大隻,所以覺得很相宜。吃完我們都撐著肚皮離開,實在太豐盛了,絕對適合一班朋友來吃!
大大隻海鮮