2015-07-24 1882 瀏覽
男友經常打亂我的減肥計劃!最喜歡吃放題, 打邊爐等一餐可吃大量食物, 卡路里往往over哂一日所需 >.<我已拒絕他多次, 但拍拖....有時都需要遷就呢! (雖則我自己也是個不忍得口之人 )早前慶起提到韓國美食, 但又不能飛到韓國,唯有跑來最多食肆+購物熱點的旺角找好東西吃日式放題就吃得多, 韓式部隊鍋是第一次, 剛好滿足到佢2個願望 (任食+鍋物)行完街, 跑到近雅蘭的飛達商業大廈,由於是早段的晚飯時間, 不用等位就能入座韓國菜少不了前菜, 一坐下侍應便送上韓國前菜三寶: 泡菜, 酸黃瓜及芽菜這些都是無限量refill的, 不過為免浪費胃的空間, 都是吃過一兩片濕下口便算了~入座後起90分鐘韓食涮涮鍋放題, 第一件事立即自選一款湯底 (8選1)我緊係揀咗韓國出名的人參雞湯鍋啦~名符其實真的有整條人參及成隻雞架!!清清地, 對於減肥中的我, 個心感覺好過點 XDK-POT感覺有點日韓fusion, 放題形式都是分肉的質數定價每個級別除了牛肉外, 還有其他肉*提供, 當然視乎什麼級別呢*一口牛, 豬腩卷, 梅豚肉, 海魚柳, 雞腿肉一共有4款:- 美國嚴選牛肉放題 (基
男友經常打亂我的減肥計劃!
早前慶起提到韓國美食, 但又不能飛到韓國,
唯有跑來最多食肆+購物熱點的旺角找好東西吃
行完街, 跑到近雅蘭的飛達商業大廈,
由於是早段的晚飯時間, 不用等位就能入座
我緊係揀咗韓國出名的人參雞湯鍋啦~
名符其實真的有整條人參及成隻雞架!!
清清地, 對於減肥中的我, 個心感覺好過點 XD
*一口牛, 豬腩卷, 梅豚肉, 海魚柳, 雞腿肉
一共有4款:
- 美國嚴選牛肉放題 (基本) HK$158 (成人)
- 美國特選牛肉放題 (推介) HK$178 (成人)
- 美國尊上牛肉放題 (人氣) HK$248 (成人)
- 澳洲和牛肉放題 (極上) HK$298 (成人)
我將話是權交比男友, 佢決定要人氣級別!
湯鍋到後, 肉也陸續到來
起呢個時候....我當然出去拎埋其他食材啦
人氣級別的肉質數都很好, 切得夠薄, 幾秒就可以食得
這幾款肉是任食的, 吃完一碟後, 可以encore! 侍應不會黑面的
放題的飲品都是自助任斟, 有基本的汽水, 綠茶等
醬料都設有自助區, 有不少選擇
而醬料的上層, 則放了韓式紫菜卷, 味道都有幾個
因為湯底是清淡, 所以我揀了韓式辣醬+青椒片
其餘食物方面, 擺放的地方都整齊潔淨
丸類, 餃子, 午餐肉放在雪櫃
至於部隊鍋, 有幾款韓式食品一定要試
午餐肉, 年榚, 最初以為是芝士腸的....原來是特式蕃薯年榚
原來中間個芯是蕃薯來的, 巧得意
碗中物都是必食的韓式豬皮, 本身以韓式辣醬醃製, 但經煮過後, 就變成這樣, 不過辣味還在
豬皮很軟淋, 是補充膠原的時候啦
韓式魚肉串+豆腐皮串, 午餐肉, 韓式粉絲餃子當然是部隊鍋必吃喇
另外墨汁墨魚丸都好味, 放心不是粉團丸
豆腐皮串除下竹籤後, 原來是很長的, 它吸收哂湯內精華, 很好味!
吃到途中, 男友突然要清清口腔, 比佢搵到最喜愛的薯仔蔬菜沙律
看到都很新鮮
部隊鍋又點少得韓國麵呀
一開始就知道這裡有froyo任食, 到最後當然留肚啦
只有原味, 但對我來說已足夠
Topping有迷你橡皮糖, 迷你棉花糖, 彩條, 糖醬等
吃下一整杯迷你裝的froyo都不會內疚, 又可以為體內降溫
其餘甜品還有以下幾款, 最後我吃完froyo都忘記了
我們在整整90分鐘都在吃, 幾乎沒有停手的一刻
肉類也encore幾碟, 因為料靚新鮮
食材質數要緊, 服務態度又如何呢?
經常會看到侍應拿著湯底"巡場", 看到有需要加湯的就會自動波
看到檯上要收走的, 都很自動自覺
而家有多少餐廳會有如此體貼服務呢?!
2015-07-11