2019-01-19 320 瀏覽
Happy Friday跟好朋友去又一城食好西離遠已經見到門口長長嘅人龍,好彩有好朋友到咗唔使等就入得去!! 叫咗個士多啤梨 藍莓香蕉梳乎厘, 賣相一流蛋香十足, 自問唔算太好甜品嘅我都覺得好味!! 另外叫咗個牛油果burger, 牛油果大大塊好厚身, 不過就唔算太特別。飲品方面,朋友叫左杯冷壓果汁,我叫咗杯mint mocha沙冰,沙冰值得一試! 食完出嚟係晚上八點鐘,見到條人龍仲更加長咗,keep住都好多人等位。
Happy Friday跟好朋友去又一城食好西
  • 士多啤梨藍莓香蕉班戟
2019-01-19 319 瀏覽
J.S. FOODIES is the new talk at Festival Walk as they serve souffle pancakes from Flippers and food from two famous joints in Japan .They serve burgers and American pancakes from JS Cafe and JS  Pancakes.Luckily  I have already tried the souffle pancakes at Flippers so decided to go for something different while everyone was having souffle pancakes and Hotcakes.Started with the Mocha frappe and Jasmine bubble tea.Both were a good start as they were not too sweet.For mains, had the seafood pasta

For mains, had the seafood pasta as I didn't feel like having a burger.
The angel hair pasta was tossed in a rich tomato sauce that had chunks of tomatoes with a prominent sweetness and tangy aftertaste.
As for the seafood, there were prawns, mussels and scallops.
For dessert, I had the seasonal French Toast which looked more like a loaf of bread toasted and topped with strawberries and cream!!!

The French toast was crispy and caramelized on the surface and inside it was soft and fluffy.
Everything was in harmony especially the strawberries and whipped cream, then there was the icecream and cream cheese which all went well in terms of ratio of toast to filling.
Definitely great for sharing as the portion is quite big.

J.S. FOODIES is a great place to meet up for desserts because there are so much choices and Kowloon Tong is just where all the youngsters are with CUHK nearby!
2019-01-18 264 瀏覽
朋友一向喜愛食班戟,當我知呢間日本人氣餐廳登陸香港就即刻搵埋佢去朝聖平日夜晚都大排長龍,不過入面位置都算多,條隊都郁得唔算太慢煙肉煎蛋班戟賣相好靚,好吸睛 沙律菜好fresh!! 仲會有西柚同橙肉,配上黑醋,健康開胃 我地揀左原味班戟,點少少楓糖漿,好好味 班戟保持到軟熟度,又夠熱牛油果芝士漢堡見到menu已經覺得好吸引 係安格斯牛肉,仲要手打,肉汁豐富,超級juicy 仲有粗薯條,炸得唔油,好惹味Virgin Mojito冰涼青檸汁配上薄荷葉,refresh下個味蕾,呢杯lemonade 都推介

平日夜晚都大排長龍,不過入面位置都算多,條隊都郁得唔算太慢

煙肉煎蛋班戟
賣相好靚,好吸睛
我地揀左原味班戟,點少少楓糖漿,好好味
班戟保持到軟熟度,又夠熱

牛油果芝士漢堡
見到menu已經覺得好吸引
係安格斯牛肉,仲要手打,肉汁豐富,超級juicy
仲有粗薯條,炸得唔油,好惹味

Virgin Mojito
2019-01-16
  • 牛油果芝士漢堡
2019-01-17 304 瀏覽
一直都好想試FLIPPER'S ,但每次經過都要排隊,所以就無係希慎食過!九龍塘開了,趁假日,突然又好想食甜品,立刻就去試一試!5點前到,排了唔使30分鐘就已有座位啦!排隊其間已派定menu 俾大家睇定、揀定!Cafe latte,靚靚拉花,味道適中Green tea latte,稍甜!但送到檯上,見到拉花就已經😍Cheese burger , 牛肉味濃,包係脆脆的👍🏻當然仲有唔少得pancake !原想試原味的,但見到有期間限定,改揀了kiseki pancake marron (栗子pancake),有配一個酸酸甜甜的莓醬!pancake上,除了有忌廉外,還有配上栗子忌廉。其實還有不用薄pancakes,有甜有咸的選擇!可以再去的!

Cafe latte,靚靚拉花,味道適中

Cheese burger , 牛肉味濃,包係脆脆的👍🏻

2019-01-13
2019-01-17 478 瀏覽
班戟,憑著鬆軟香甜且空氣感十足,成為了近年最為火熱的甜品,俘虜了無數男女老少歡心,更長期佔據各大社交平台的榜首,鋒頭一時無兩﹗ 日本時裝品牌JOURNAL STANDARD開設的餐飲店「J.S. FOODIES」專門店,十二月剛在於九龍塘又一城的i.t blue block開業。「J.S. FOODIES」集合了JOURNAL STANDARD旗下的餐飲店「J.S. BURGER CAFE」及「J.S. PANCAKE CAFE」,主打美國西岸風格的經典漢堡及班戟,並提供多款甜味鹹味班戟。 餐廳裝潢設計,以木系為主, 走清新簡約時尚的路線。 餐廳除了提供多款鹹甜班戟外,還有漢堡、意粉、沙律和薯條等,以及多款的冷熱飲品。 小姐的抹茶拿鐵Green Tea Latte$36,墨綠色的拿鐵上,有一隻栩栩如生的白色小貓咪。據說,抹茶味濃且苦,繼而回甘。 曲奇沙冰Cookie Frappe$39,香滑甜美的飲品中,夾雜了幼細的冰粒,以及香脆具咬口的Oreo餅碎,並混入香滑忌廉。 明太子醬海膽意粉$198,以白色淺底瓷碗盛載奉客。淺底瓷碗上,鋪有一層淡粉紅色的明太子醬,

餐廳裝潢設計,以木系為主, 走清新簡約時尚的路線。
明太子醬海膽意粉$198,以白色淺底瓷碗盛載奉客。淺底瓷碗上,鋪有一層淡粉紅色的明太子醬,醬汁上,是堆積如小山丘般的幼身意粉,意粉上,團團地被眾多金黃色馬冀海膽、橙紅色北海道三文魚籽,以及墨綠色的香脆紫菜圍著,構成一幅絕美圖像﹗
為免醬汁遇冷後凝結,影響口感,客人應該盡快享用。吃前,用叉與匙把意粉與眾配料攪拌在一起。意粉沾滿了鹹鮮惹味帶辣勁的醬汁,以及鮮味洋溢且粒粒爽爆多汁的海膽和蟹籽,教人大快朵頤﹗明太子醬味道濃郁香辣,然稍嫌醬汁過多了,建議可稍作調整醬汁份量。
店家的班戟,採用日本國產的雞蛋和麵粉,配方則取自其姐妹店Flipper's的「奇跡的梳乎厘班戟」。班戟以低溫烘培而成,即叫即製,要等候二十五分鐘左古。簡單,就是好味道﹗我們要了原味班戟Kiseki Pancake$99,一客有三件圓形蓬鬆細軟的班戟,質感鬆軟,散發出誘人的蛋香和牛油香,面層淋上以蜜糖炮製的香甜細滑忌廉,且以一葉青綠薄荷葉作點綴,好吃到不得了﹗
香港率先登場的原隻龍蝦班戟$298,選用美國直送的緬因州龍蝦入饌,鮮嫩爽滑的龍蝦肉,配以鬆軟細密的班戟,再淋上秘製濃鮮惹味龍蝦汁,最後以幼身露筍作點飾,一鹹一甜,為客人帶來視覺與味蕾雙重的享受。
2019-01-13
2019-01-17 157 瀏覽
對上一次吃梳乎厘pancake應該算是尖沙咀K11某店, 亦幸運地當日不甚排隊、 所以吃得精彩同時也甚為慶幸, 對於本人如果要排大隊的情形下更好食的食物也非過人的對象。。。今次造訪的日子是平日下午大約一時半左右, 門外排隊約十一、十二人, 輪候速度亦算快大約十分鐘已可以入內、 店內空間是i.t 時裝店劃分出來, 所佔面積不大也不小但是空間上有些不規則、 除了門口大玻璃是用上吧檯製作,接近水吧位對出亦有一欄吧枱計畫、 跟手場內所有枱不論四方或是長身枱亦作為搭枱形式(接客),【問心如果 要吃上一個100元以外的午餐或是甜品都要好像快餐連鎖式的搭枱其實我個人覺得已經甚為不值~】坐定後侍應人員拿上餐牌放在身前,之後之五分鐘便會接反問其客人已揀選好食物味、 當然目標早已鎖定固此接反之同時亦可以一併落單, 原味pancakeHK$99. 在餐牌上以看到大約需時25分鐘, 但真正等候時間當日就不算長、大概約為15至20分鐘便可上枱(*˘︶˘*).pancake鬆軟而帶有質感, 空氣感之感覺如果可以評為10它將會為7、 每個pancake之正面看來份量不算為少, 放在嘴巴之中濕潤且鬆軟蛋香綿綿、 揀上
原味pancake

pancake鬆軟而帶有質感, 空氣感之感覺如果可以評為10它將會為7、 每個pancake之正面看來份量不算為少, 放在嘴巴之中濕潤且鬆軟蛋香綿綿、 揀上(原味)最主要是不想添加上任何生果而令將整份pancake味道被覆蓋, 若然在個人 比較比起前在尖沙咀某店較勝一籌 、

原因一: 空氣感(有)的同時不會感覺像吃一陣風
原因二:  份量跟體積比對之前較大及多
優點雖有但缺點仍在,唯獨就是百元之餐都要是搭枱形式進行
(•́へ•́ ╬)

雖然一人入座但也不想只是叫餐點所以要多一杯Flat WhiteHK$36., 咖啡豆泡沫甚為強勁可能還是處於形新狀態、 果酸味道不強如果是較為喜歡飲較苦味道這杯算是不錯~
Flat White

以當日測試來說等候時間不多,上菜速度亦算快這一點絕對值得加分、 下次偶爾路開又一城我會再次喵一喵,
若然排隊依舊、十位八位之情形下絕對值得(排)
(*¯︶¯*)
原味pancake
2019-01-16 324 瀏覽
🌻話說得知九龍塘新開左一間甜品店,於是就去探個究竟!JsFoodies 係日本時裝品牌開設嘅餐飲店,主打美國西岸風格嘅漢堡同埋Pancake,當中佢哋亦有flippers嘅pancake。🌻去到餐廳門口嘅時候已經發現有一條長嘅人龍,我大約派左40分鐘左右就入咗去。等候期間店員負責派發幸運曲奇,每塊曲奇入面都有着正面嘅鼓勵字句🥰🌻坐低左之後,我叫咗一個主食、兩個甜品(茄汁海鮮意粉、原味班㦸、雜莓焦糖班戟)🌻重點就係 份量好大,但係價錢同市面上嘅差不多!🌻味道方面,海鮮意粉番茄湯底好開胃,特別要提嘅係佢嘅帶子好新鮮,好足料原味班戟可以係我嘅相片當中睇到大過我隻手掌目測大概有6-7cm厚,非常鬆軟,質感較濕,個人係非常鍾意呢種感覺。而且佢表面嘅忌廉仲有焦糖味㗎!好!好!食!至於雜莓班戟又係另一個風味,佢係有三層組成,經過我嘅觀察,可以肯定每一層嘅pancake表面都有平均分佈嘅焦糖呢個我都係一樣比好高分!

🌻重點就係 份量好大,但係價錢同市面上嘅差不多!

原味班戟可以係我嘅相片當中睇到大過我隻手掌

呢個我都係一樣比好高分!
其實一路都想試,但成日都大排長龍🤦🏻‍♀️Boxing Day要同朋友食個early dinner,下午6點經過又見到門外得10個人排緊,一於試試!😎等左大約30分鐘就入到去喇!被安排左係對外既高櫈位置,場內坐位數目都幾多喎。我地兩個人嗌左兩杯野飲然後一咸一甜野食:1. Strawberry Custard Pancake (讚🥰)- Pancake 好香蛋味,軟度口感岩岩好- Custard 唔會太甜- Strawberry 都新鮮2. 明太子醬海膽意粉 (貴又唔好味)- 完全無明太子味,個汁係水汪汪- 感覺只係拎海膽同蟹籽既份量泥撘夠- 咁既價錢有咁既質素,好失望3. Cafe Caramel Frappe (正常)4. Tapioca Milk Tea (無乜特別)我係會為左個pancake而返泥食😛!
其實一路都想試,但成日都大排長龍🤦🏻‍♀️

我地兩個人嗌左兩杯野飲然後一咸一甜野食:

- Pancake 好香蛋味,軟度口感岩岩好
- Custard 唔會太甜
- Strawberry 都新鮮
士多啤梨吉士雪糕班戟

2. 明太子醬海膽意粉 (貴又唔好味)
- 完全無明太子味,個汁係水汪汪
- 感覺只係拎海膽同蟹籽既份量泥撘夠
- 咁既價錢有咁既質素,好失望
明太子醬海膽意粉

3. Cafe Caramel Frappe (正常)
Cafe  Caramel  Frappe

4. Tapioca Milk Tea (無乜特別)
Tapioca  Bubble  Tea

我係會為左個pancake而返泥食😛!
2018-12-26
士多啤梨吉士雪糕班戟
2019-01-15 355 瀏覽
特登揀平日食,諗住少啲人Js foodies 係不設訂座,我6點半左右去到已經見到排隊嘅人龍,不過佢地嘅staff 會係客人邊排隊邊派幸運曲奇,安撫等候嘅客人,而我大概等咗45mins 就入到去啦不得不讚佢地嘅幸福曲奇好有心,內容係同佢地嘅食物有關架🥞店內環境以簡約為主,光線十分充足,而且設有不少影相嘅道具一行二人,叫咗兩個甜品一個主食法式焦糖班戟($129)呢個班戟有三層,每層都有焦糖面,值得一讚,絕不馬虎,而且外脆內鬆軟,仲有濃濃嘅牛油香,再配上佢地自家製帶有微微嘅焦糖忌廉,真係好好食!!!原味班戟($99)呢個梳乎厘班戟比我相像中大份,鬆軟而且富空氣感,入口即融,仲有濃濃嘅蛋味蕃茄海鮮意粉($188)意粉嘅海鮮都好足料,包括帶子,大蝦同青口,不過蕃茄再濃就更好*整體黎講,佢地嘅食物都好有質素,而且足料同大份,一定可以令你食到飽飽
特登揀平日食,諗住少啲人
幸運曲奇

幸福曲奇

不得不讚佢地嘅幸福曲奇好有心,內容係同佢地嘅食物有關架🥞

店內環境以簡約為主,光線十分充足,而且設有不少影相嘅道具

一行二人,叫咗兩個甜品一個主食

法式焦糖班戟
法式焦糖班戟($129)

原味班戟

原味班戟($99)

蕃茄海鮮意粉
蕃茄海鮮意粉($188)

45 分鐘 (堂食)
法式焦糖班戟
原味班戟
蕃茄海鮮意粉
2019-01-15 194 瀏覽
睇到報導講又一城it開JS Foodies,一早已經想試,今日機會黎啦飛雲🥳見佢開左近兩個月都成日有人排隊,今日早左啲放lunch就衝落去,12:35去到排第三,都好啦,等!💪🏼好彩等左2-3個字就入到去,一定趕得切返工😂其實餐廳🍴只係it門口一個角落位間出黎,所以地方唔大,座位都偏向迫迫地,我地被安排入座都要坐在6人長方枱既其中兩個位對坐。店員立即端上lunch menu同regular menu,咁我地都好快落左單然後野食都喺5分鐘內就送到,好快手👏🏼我同同事分明揀左意粉同漢堡,咁大家可以share黎食,但我地冇加配沙津或餐湯,因為要留肚食梳乎厘pancake🥳🥞先黎左手打牛肉漢堡🍔,賣相唔錯,大細同價錢成正比,薯條🍟都唔少👌🏼個漢堡都幾出色,麵包好香脆但都鬆,又唔會好乾!呢隻包個色偏白,應該係比較少牛油去造,但又唔影響個包既口感,感覺仲幾健康😂💪🏼牛肉🐮漢堡扒最出色,好軟又香牛肉味,夠juicy😋相比下薯條就冇咩特別、所以我地都係食哂個burger先。北海道三文魚籽配明太子醬意粉好有驚喜!🥳賣相就一段啦,唔係好colorful,而且個意粉出來時配個汁好「水」下,唔太吸引。但一食來

手打牛肉漢堡

北海道三文魚籽配明太子醬意粉

北海道三文魚籽配明太子醬意粉好有驚喜!🥳賣相就一段啦,唔係好colorful,而且個意粉出來時配個汁好「水」下,唔太吸引。但一食來個意粉🍝口感好好,彈我來索到啲汁、但因為佢本身偏幼,所以唔會話好大條麵好heavy!個汁第一下係有明太子既微辣,之後就食到三文魚🐟既香味,好夾!果然佢既咸食都好出色!值得一試👏🏼
原味梳乎厘班戟

梳乎厘pancake🥞比我地預期中快上了,因為佢話落單後預25分,但我地個意粉黎左唔夠3分鐘就到埋個pancake了,所以到食佢既時候已經唔係好熱,有啲可惜!不過、佢的確都做到好鬆軟,蛋同奶香唔算好濃,在日本食過更香的,但佢個cream好滑同埋好light,而且佢唔係純白色的,原來係加左少少楓糖漿,所以個甜味多左一個層次,值得一讚👏🏼🥳
食物水準不錯,價錢都合理,如果唔介意排隊同埋坐得唔算好舒服既,都值得一試😚
2019-01-14
15 分鐘 (堂食)
手打牛肉漢堡
北海道三文魚籽配明太子醬意粉
原味梳乎厘班戟
  • 原味班戟
早前網上見到J.S. FOODIES進駐九龍塘,佢同我心愛嘅FLIPPER’S同系列,身為九龍人嘅我當然要去試一試佢啦!佢位處又一城IT入口,排隊位置分別IT左右兩邊門口,隊尾由右邊開始排,一直到等職員指示就去左邊繼續排。由於當日係星期六,原本以為下午茶時間會好多人,但我地5點左右去到排左大概30分鐘就有得入去喇😁Order方法同銅鑼灣FLIPPER’S有d唔同,呢間可以喺座位同侍應落單,唔駛自己出收銀處。Order左之後20分鐘左右,我心愛嘅原味pancake到喇!!

原味班㦸
2018-12-29
原味班㦸
  • 原味班戟
2019-01-14 204 瀏覽
人氣班㦸店FLIPPER’S同集團的新店在又一城插旗,也會供應同集團熱賣的奇跡班㦸,而香港店的限定款式竟然是龍蝦班㦸。食落美國龍蝦肉非常足料,配上自家製龍蝦汁同埋班㦸,味道未如理想,唔係太夾。不過欣賞店家想整咸款班㦸的突破,夠創意有啅頭。值得一讚的是此龍蝦肉啖啖肉好足料滿足!
不過欣賞店家想整咸款班㦸的突破,夠創意有啅頭。
值得一讚的是此龍蝦肉啖啖肉好足料滿足!
2019-01-13 288 瀏覽
今日放假,又再次泥呢度食野,實在太掛住d pancake相信係因為星期日既關係,今日要等耐少少,等左大約個半鐘左右,不過依然覺得係值既我地當然有食d上次冇食既野啦,首先叫左個小食黑松露忌廉薯條,薯條香脆可口,唔會話好油,又大碟,CP值都算高可以另外叫侍應拎茄汁點仲有,煙肉蛋漢堡,配上秘製焦糖洋蔥,個漢堡超級juicy,正建議兩個人食一個最後當然唔少得個梳乎厘班戟P.S.大家要注意每人最少要點一樣餐飲
今日放假,又再次泥呢度食野,實在太掛住d pancake

我地當然有食d上次冇食既野啦,首先叫左個小食

可以另外叫侍應拎茄汁點

建議兩個人食一個

最後當然唔少得個梳乎厘班戟
P.S.大家要注意每人最少要點一樣餐飲

2019-01-13 201 瀏覽
又要排隊啦🧐🧐🧐今次黎咗又一城新開pancake店🥞當然要點梳乎pancake啦🧡KISKEI PANCAKE $119🍓🍌呢款蛋味好濃有空氣口感,要配cream先冇禁單調。Cream出奇地好味好滑,cream同梳乎厘溶埋一齊感覺好正👍🏻👍🏻👍🏻可惜士多啤梨有D酸。🧡曲奇🍪沙冰$39當我大啖飲時會食到碎冰而唔係oreo碎,有小小失望。整體黎講,環境舒適,係傾偈好地方。但如要排半個鐘以上就太耐了。
又要排隊啦🧐🧐🧐
🧡曲奇🍪沙冰$39
當我大啖飲時會食到碎冰而唔係oreo碎,有小小失望。
2019-01-11 406 瀏覽
超級喜歡吃pancake的我,聽見又一城開了新的pancake店,便立即到來一試!到達時門口已有一條人龍在排隊,大約1小時後我們終於可以進店了🤗這裏有很多大枱,而我們三個人便需要搭枱了。我認為這個有一點點扣分,始終也想享受一下與朋友的私人時間,現在對面卻坐著一個不認識的人😔我們叫了一杯FRAPP$E GREEN TEA ,賣相很吸引,而且價錢非常便宜!!只是$39。可惜的是綠茶味不太重,他是甜的綠茶,並沒有綠茶應有的苦澀味。😐黑松露薯條,炸得非常香,配上sour cream source 加黑松露。好味到我哋好快食晒啲sour cream😂😂麻煩店員幫我地加。法式焦糖pancake,超超超級好食😍😍 pancake 面有層燒焦了的焦糖,令到面頭有一層脆皮,而且 pancake 非常香,再配上生果及cream,真係好味,黎到一定要叫👍👍Flipper’s 的 souffle pancake,冇失水準,一樣咁厚,咁soft🤗

FRAPPE  GREEN  TEA

黑松露薯條

法式焦糖pancake

Flipper’s  souffle pancake
2018-12-31
60 分鐘 (堂食)
FRAPPE  GREEN  TEA
黑松露薯條