2021-11-13
旺角比人嘅印象好深遠,多野買,多野食係佢概優點,但同是亦係人口密集,充滿著舊樓嘅石屎森林。 但喺旺角呢個石屎森林當中,卻隱藏著一個好chil嘅酒吧。 Jmoonlounge最大量點係天花板上嘅波波燈。 波波燈有近150盞,每一枱頭望,好似身處於中秋節燈籠或台式天燈當中。餐廳面積算係幾大吓,有酒吧之外又設有露天座位,外面嘅座位比入面更加大,仲有大大張梳化,好似酒店嗰D咁。 而每張枱都有個月球燈,襯托返餐廳「moon」嘅主題。 Crab Cake $ 88先上頭盤蟹餅,擺盤幾靚,但燈光實在太搶眼,形到好鬼紅咁。 望落都幾厚實,仲有三舊,$88我完全收貨。外皮用上麵包屑包裹住,面頭明顯比則邊近加燶。 炸得啱啱好,金黃酥脆,外皮又唔係太厚。 切開見到入面全部都係蟹肉,超足料啊。 口感非常之細嫩,海水味濃而鮮甜,再加上Mayo,洋蔥粒,檸檬汁嘅調味,令但非常之開胃。 再有D芒果莎莎,豆苗同甜辣沙律醬令但更加清爽。 Singapore Laksa Fettuccine with shrimp $ 138第一次見有人將喇沙變成意粉,好搞鬼。 外貌撲實無華。 醬汁其實冇乜喇沙風味,只有少少椰奶同
Crab Cake
Crab Cake $ 88
Crab Cake
第一次見有人將喇沙變成意粉,好搞鬼。 外貌撲實無華。 醬汁其實冇乜喇沙風味,只有少少椰奶同香料味。 食落有少少麻辣,咸咸地,個人覺得有D似明太子汁,但其實都唔錯嘅。
意粉係粗身嗰隻,質感偏向煙韌,AL Dante,但個人就麻麻呢種咁有咬口嘅意粉。 掛汁能力正常,有少少麵粉香。
配菜有蝦仁,蘑菇同豆ト。 蝦仁完全冇味,但口感爽彈。 蘑菇味道好鮮,食唔停口。 豆卜就用黎吸汁,成個配搭都幾make sense嘅。
Pan seared salmon w / French beans mashed potato Lobster Mayo lemon butter sauce $ 168
份量非常之憾慨,有兩大舊魚柳。 但非常可惜地,師傅煎得過熟,食落有啲柴口,魚片只有少少脆口,但過一陣就凍咗淋佐lu 。
味道方面,好重煙燻味,咸香重。薯蓉反而幾好wor,好smooth,同時有牛油,蒜香,以黑椒調味。 醬汁食落好酸中帶香,好似落吃sour cream咁,再加上本人唔喜愛嘅毛豆,呢道我就覺得麻麻。