2022-08-22 52 瀏覽
通常番工日子唔會煮飯😂然後差唔多放工既時間大食仔就會問我想食咩…..今次亂揀左間餐廳.入到去坐底又羅馬柱又水晶燈咁靚既😆🫶🏻未食已經加分呀真係🤡·🐮芝士煙肉焗大啡菇伴澳洲草飼肉眼扒($208)肉眼點選7成熟,保持肉汁.大啡菇配芝士煙肉簡直不敗組合,口感豐富😋伴碟薯條香脆,整體不俗·🍚香煎北海道刺身帶子墨汁意大利飯($148)唔推薦🥸好油,下面既相睇到油量係幾咁旺盛…不過味道係ok既.但食面頭無咩油既部分好啦🥲·🥣(+$38)加錢配餐湯.我唔鍾意西湯,大食仔自己飲就好🤗🍫熱朱古力($19)跟餐轉其他餐飲有半價優惠. 有簡單拉花一d都唔hea·📍INN I’m Not Noting荔枝角長沙灣道883號億利工業中心2樓203號鋪

🥣(+$38)加錢配餐湯.我唔鍾意西湯,大食仔自己飲就好🤗

📍INN I’m Not Noting
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心2樓203號鋪
2022-08-21 43 瀏覽
朋友推介一間位於工廈內的 cafe, 今日同亞女去 try try 先. 盞水晶燈好靚.午餐選擇多, 個個餐 d 名都咁長嘅 要了一份手拆蟹肉烤南瓜醬意大利飯, 一份香煎煙肉和牛芝士漢堡配薯條.是日餐湯 : 粟米忌廉湯, 似係用新鮮粟米打成, 香甜有粟米味 好多蟹肉, 南瓜醬夠濃, 意大利飯特別大粒, 勁有口感 靚仔哥哥話真正嘅意大利飯係咁大粒嘅 大大個漢堡包、薯條+雜菜薯條唔會太燶, 點埋茄汁 煙肉芝士再加上 juicy 和牛, 好味得嚟又邪惡 亞女要了杯香蕉朱古力奶昔, 佢話朱古力味好濃好滑 我就要了 ice mocha, 層次分明, 上層嘅 cream 令你又愛又恨,唔理咁多, 享受當前先 開心滿足的一餐!朋友果然無介紹錯

午餐選擇多, 個個餐 d 名都咁長嘅

好多蟹肉, 南瓜醬夠濃, 意大利飯特別大粒, 勁有口感
靚仔哥哥話真正嘅意大利飯係咁大粒嘅

大大個漢堡包、薯條+雜菜

薯條唔會太燶, 點埋茄汁

煙肉芝士再加上 juicy 和牛, 好味得嚟又邪惡

亞女要了杯香蕉朱古力奶昔, 佢話朱古力味好濃好滑

開心滿足的一餐!

朋友果然無介紹錯

2022-08-21 147 瀏覽
🍔香煎煙肉和牛芝士漢堡配薯條 $118Burger大個,個包脆,煙肉煎得香🥓,入面仲有塊半融芝士、番茄🍅同生菜🥬,和牛厚身但偏乾唔夠juicy,略嫌牛味唔夠重,整體太乾唔夠多汁🙈有沙律🥗同薯條🍟伴碟, 沙律mix左黑醋,酸酸地解膩,薯條粗身,似系即炸好脆,唔錯👍🏻餐湯系粟米忌廉湯🌽,湯上面有少少拉花,湯濃郁🫕🥞香蕉士多啤梨榛子朱古力忌廉班戟$68 (+ $10 𝑽𝒂𝒏𝒊𝒍𝒍𝒂 𝒊𝒄𝒆 𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎🍨)法式班戟,朱古力班戟皮🍫有咬口煙韌,配上榛子朱古力醬、忌廉、士多啤梨🍓同好多香蕉塊🍌,朱古力同香蕉呢個配搭冇得輸😝另外加埋豆腐雪糕,口感豐富,整體甜度適中👍🏻🫖派對白桃烏龍茶 $48 (跟餐$24)茶味濃有淡淡白桃香味🍑,唔會好甜😆✨宮廷風設計,雲石枱,空間唔算好大,不過座位唔少,枱同枱之間唔太迫,貼心位會有籃放袋
🍔香煎煙肉和牛芝士漢堡配薯條 $118

粟米忌廉湯

餐湯系粟米忌廉湯🌽,湯上面有少少拉花,湯濃郁🫕
香蕉士多啤梨榛子朱古力忌廉班戟

派對白桃烏龍茶

🫖派對白桃烏龍茶 $48 (跟餐$24)
茶味濃有淡淡白桃香味🍑,唔會好甜😆

2022-08-20 43 瀏覽
行完D2place, 搵咗附近一間餐廳,INN - I’m not nothing。一入到嚟覺得環境好靚呀😍 有d歐洲貴族風格,仲有D綠色植物,環境滿分🥰🥰啱晒中意影相嘅女仔!呢度的環境好啱同朋友仔吹下水,食下野。食物方面,我哋叫咗兩個餐,一個All Day Breakfast, 一個烤雞扒菠菜醬忌廉意大利飯,配左兩個忌廉粟米湯。食物同餐湯都係賣相一流,味道方面都好好味!我覺得菠菜醬意大利飯好有驚喜。因為我自己唔中意食蔬菜,估唔到同d飯融合一齊會咁好味!雞排大大舊,入面仲係好有肉汁架😍個All day Breakfast好好味,顏色好靚,打卡都好好睇。佢份量好多,可以同朋友仔share食。有唔同嘅水果,食落好fresh。里面的沙律都唔錯,個汁幾特別。野飲方面揀咗一杯熱咖啡同埋一杯藍莓草莓奶昔,好靚好有少女心!
呢度的環境好啱同朋友仔吹下水,食下野。
  • 士多啤梨藍莓奶昔
2022-08-19 33 瀏覽
是日約了好友重回昔日一起打拼的地方荔枝角聚會,昔日我們都會不時到工廈覓食,因工廈選擇多且有驚喜,有不少高質的餐廳令人回味。是晚我們到訪工廈一間環境優美、清靜的西餐廳,是聚會的好地方。門面簡單裝潢,一進去感受到柔和的燈光,佈置優美,而且氣氛配合頗有情調。食物種類也頗多元化,我們點了《美國保濕豬鞍架配蜜桃芥末籽醬》,豬鞍非常厚實大塊,以這個厚度來說肉質算嫩,配合紅菜頭汁或芥蘭醬,把肉質口感提升了;旁邊我伴菜和蜜桃沙律挺開胃的,這個豬鞍主菜賣相和味道都很不錯😊👍🏻《火箭菜巴馬火腿牛肝菌意大利飯》賣相不錯,上菜時已聞到濃香的牛肝菌味,它的意大利飯口感比較乾身,吃起來不會很膩,且配料十足。《青檸蜜糖雞翼》賣相很不錯,雞翼很大隻,入口充滿蜜糖味但略嫌黏口,吃起來糖漿都黐滿牙齒,味道尚可。《黑松露醬薯條》精華是個黑松露醬,百點不厭,薯條炸得乾身脆口,不算油膩,份量頗多,剛上碟時是最佳時間食用,令人吃完一口又一口。總括而言,這間也是荔枝角工廈的高質西餐,是三五知己聚會的好地方!

• 美國保濕豬鞍架配蜜桃芥末籽醬
  • 火箭菜巴馬火腿牛肝菌意大利飯
2022-08-18 31 瀏覽
喺附近揀咗一間工廈餐廳食飯🍽,因為佢嘅地點好方便,係荔枝角地鐵站一出行大約2分鐘就到,地方一啲都唔隱蔽,所以不用太擔心安全問題哦!順便享受一下忙裏偷閑的好時光~-成個餐廳嘅裝修設計都圍繞着歐陸式的風格,大有一點點的高貴又體面餐廳🫶🏻咁而家就介紹吓啲食物嚕!-1.全日早餐+是日餐湯+香蕉朱古力奶昔$128+42每一個餐點都有包一碗是日餐湯,今次我嘅是日餐湯就係玉米濃湯,湯裏充滿淡淡的奶油香,吃進口比較濃稠且香滑。All day breakfast分量剛好不heavy欸!🍳同埋佢疏菜同肉類係balance,不容易膩。toast吃下去挺脆口,上面還鋪滿了蒜蓉醬,很滿足~蜜瓜很香甜但不是死甜的,是慢慢地散出來。滑蛋很滑嫩,並沒有炒耐左既情況出現。奶昔非常smooth 不過有少少大杯,可以同朋友shareee!!-2.香燒加拿大豬肉眼配金巴利汁+派對白桃烏龍茶$128+46賣相挺不錯的!這次豬肉的部分一點也不膩,吃下去嫩嫩的還有點肉汁包裹著,還有一些紅菜頭醬及芥末醬配合,因此能夠提升層次感,也有的甜甜的感覺。桃茶蘊涵著淡淡的清香,還帶有一點高貴感!

1.全日早餐+是日餐湯+香蕉朱古力奶昔$128+42

返工晏晝約朋友食lunch,就係公司附近搵左呢間好評cafe試下~訂左位唔洗等即刻可以入座,午餐時段限時70分鐘。餐廳環境好舒服,侍應們服務nice,可以好好地放鬆同朋友傾計(:法式班戟配火箭菜班尼迪蛋巴馬火腿之前未試過食咸既 pancake,諗住試下新野,估唔到幾有驚喜! 法式班戟口感少少煙韌,配埋火腿+蛋味道好夾,中和左巴馬火腿既咸味,食落又唔會好腬~食物睇落雖然好似薄片一塊咁,但其實同朋友share 都好飽英式炸鯛魚柳配薯條同朋友都唔係太肚餓,所以就咁叫多 fish & chips share~ 估唔到塊魚柳都幾大塊,份量十足!整體味道口感中上,魚柳炸漿唔會太厚又唔會太熱氣,配埋沙律更加 fresh,好啱炎炎夏日light lunch!另外有叫左 mocha 同 cappuccino, 屬於正常水準好飲的咖哩,下次可以再試下佢d 特飲~整體食物+服務+環境都好好,係openrice 訂位仲有9折,下次會再幾其他朋友黎食飯(:

法式班戟配火箭菜班尼迪蛋巴馬火腿

英式炸鯛魚柳配薯條

2022-08-11
2022-08-17 43 瀏覽
與之前同在茘枝角上班的知己重遊舊地,但又想遠離喧鬧的商場、地鋪等餐廳,在網上搜尋到這家裝修雅緻的餐廳。餐廳位處茘枝角站附近的工廈,十分好找。甫打開工廈的𨋢門,便看到入口處放置了一支仿如羅馬石柱的裝置,配以純白的牆壁,滲透着一陣典雅的味道。店面不大,但餐桌之間留有足夠位置,氣氛和燈光讓人感覺很舒服,適合三五知己共聚一晚。以工廈餐廳而言,菜式選擇足夠,小食、pasta、各類risotto和肉類都有提供,甜品還有crepe。是晚我們二人點選了黑松露醬薯條、青檸蜜糖雞翼、火箭菜巴馬火腿牛肝菌意大利飯和美國保濕豬鞍架配蜜桃芥末籽醬。薯條炸得香脆,而且每條都是漲卜卜,沒有焦黑和油饐,配上濃香的黑松露醬味道一流,很適合作為餐前小吃。這家店的青檸蜜糖雞翼是以雞翼裹粉再炸,能保持雞翼的水份,而外皮則留有甜甜的蜜糖香味。雞翼有夠大隻,肉質嫩滑,但外層的蜜糖略嫌粘牙。主食之一的火箭菜巴馬火腿牛肝菌意大利飯,飯量夠多,煮得夠乾身,亦能保持意大利飯的軟硬度,沒有其他西餐廳把意大利飯煮得像湯飯。米飯內夾雜牛肝菌,牛肝菌份量不吝嗇,我們都喜歡它獨特的味道,配以略帶鹹香的Parma ham 和甘味的火箭菜,層次豐富。

豬鞍架的大小讓人驚喜,擺盤花心思,豬鞍厚度十足,但肉質絕不鞋硬,還保留肉汁,下面鋪有紅菜頭蓉,淡香微甜,能中和肉類的油脂感,再襯上甜辛的honey mustard,滿足感爆錶!

服務生的態度很友善,不時會為我們添加清水。讚👍🏼

2022-08-17 34 瀏覽
🔻 INN - I’m Not Nothing (荔枝角)同老公出去睇戲撐枱腳,搵阻呢間餐廳近近地戲院,順便係呢頭食埋飯,又有甜品食,而且呢到靜靜地環境偏暗有氣氛~🔻香煎北海道刺身帶子羅勒醬意粉($148)面頭有2粒大粒帶子,輕輕煎過帶香阻帶子味,仲有d 蟹子增加口感,羅勒醬意粉入面有d 什菇mix 埋唔會好單調,個醬偏清新唔會好咸岩岩好~🔻珍寶虎蝦鮮青口墨汁意大利飯($148)手掌咁大隻虎蝦,經燒香過啖啖肉又彈牙,仲有隻青口唔算好大隻不過都鮮甜,墨汁意大飯入面同樣mix 阻d 什菇,意大利飯煮得岩岩好,口感煙un 唔會過淋有咬口。🔻西柚檸檬梳打(跟餐+$23)西柚味突出,配埋檸檬同梳打口味偏酸,有氣刺激,好解渴~🔻朱古力香蕉奶昔(跟餐+$24)香蕉味好出,平時係出面飲硬係唔夠香蕉味,呢間做得幾好,而且朱古力奶昔打得好滑,好濃味。🔻香蕉士多啤梨榛子朱古力忌廉班戟($78)平時出去食個班戟一定過百,呢間個pancake 好足料,內外都有香蕉同朱古力醬,食完勁飽勁滿足😋
🔻 INN - I’m Not Nothing (荔枝角)

🔻香煎北海道刺身帶子羅勒醬意粉($148)

🔻珍寶虎蝦鮮青口墨汁意大利飯($148)

🔻西柚檸檬梳打(跟餐+$23)
西柚味突出,配埋檸檬同梳打口味偏酸,有氣刺激,好解渴~

🔻朱古力香蕉奶昔(跟餐+$24)

🔻香蕉士多啤梨榛子朱古力忌廉班戟($78)
2022-08-15 1622 瀏覽
原來呢間餐廳已經係億利開左段小時間, 如果唔係同事帶我黎都唔知有間西餐廳係度剛剛黎到未係好多人, 之後就開始多人入座~一人叫左一個lunch set, 因為都怕會食唔晒所以都冇叫到意粉/飯餐, btw個核突公主造型真係好樣衰好樣衰🤣🤣🤣lunch set一人包一個湯同飲品, 今日係忌廉湯, 正常野但個人覺得個忌廉湯冇咩味, 所以飲左幾啖就收左手了飲品方面香蕉朱古力要加錢, 同事話佢呢杯好香好濃郁好好飲!!!我就點左杯熱朱古力, 味道甜甜但唔會過份, 而且朱古力味都幾香, 都唔錯!香煎煙肉和牛芝士漢堡配薯條 $118送餐之後都有d驚, 份量都幾多, 好在係同同事share, 如果唔係我應該都會食唔晒, 薯條新鮮炸起好脆身, 同埋入面好粉燸, 係好味既薯條煙肉和牛芝士漢堡個漢堡皮好鬆軟, 入面既和牛juicy但唔會食到好呢hea果種, 生熟程度對卞我呢個孕婦黎講剛好, 不過中意食偏生既人就可能略為覺得熟左少少, 不過整理方面都係個唔錯既burger香燒加拿大豬肉眼配金巴利汁 $128厚厚既加拿大豬肉眼, 外層好香脆, 入面既肉唔會煮得over cook, 而且仲保留到一份濕潤感, 豬肉眼都
剛剛黎到未係好多人, 之後就開始多人入座~
香煎煙肉和牛芝士漢堡配薯條 $118
香燒加拿大豬肉眼配金巴利汁 $128
厚厚既加拿大豬肉眼, 外層好香脆, 入面既肉唔會煮得over cook, 而且仲保留到一份濕潤感, 豬肉眼都係配上用梅做成既果醬最好食, 我自己對呢個豬肉眼真係好有驚喜, 而且價錢唔貴~ 回頭率高

整體方面餐廳令我抱有小驚喜, 特別係豬肉眼, 唔知佢地會唔會成日轉餐牌, 想黎試下呢個豬肉眼既就要快d試下la!
2022-08-12
  • 香燒加拿大豬肉眼配金巴利汁
2022-08-10 64 瀏覽
行完D2 place 香港潑水節市集,馬路正對面就發現有呢一間西餐廳。乘搭升降機上2樓,餐廳出邊有很大個招牌,和餐牌供顧客閱讀,也適合打卡。餐廳內位置寬倘,餐牌簡潔,我點了一個烤焗羊鞍配薄荷醬。肉扒類食材需要經過廚師悉心煎焗,大約等了15分鐘便送到桌上。烤焗羊鞍有三大塊,每塊都頗厚,面上鋪了一層像天婦羅碎的,為羊鞍帶少許鹹味和香脆。主菜擺盤亦非常講究,碟上有四款醬汁供客人選擇,包括檸檬薄荷汁、黃色芥末醬、橄欖油和燒汁。我自己最欣賞薄荷汁,香甜檸檬味較為突出,可以中和羊肉的肥膩感。配菜有薯蓉和雜菜,薯蓉沒有添加太多的忌廉,令其能與羊肉的油脂互相合襯,新鮮的蔬菜亦為主菜帶來新鮮的味覺。最後亦點了一杯藍莓士多啤梨奶昔特飲。見到餐廳把新鮮水果放進攪拌機攪拌,喝的時候能夠飲到果肉和果籽,沒有放太多現成果醬,令這杯特飲既天然又清新,值得品嚐。

2022-08-10 196 瀏覽
今日男朋友安排了一項特別的活動,就係去黑暗體驗館玩,好期待呀! 既然佢安排玩的節目,我當然負責搵食,難得去開荔枝角,當然要先睇下乜好食。找到一間樓上西餐廳,以白色為主,掛上一盞盞水晶吊燈,配上綠葉植物,高貴優雅得來又有朝氣,感覺好舒服呀! 設有多張二至四人圓枱,座位都唔少。正正是午餐時段,其實午餐供應時間都幾長,星期一至日由12:00-17:00,太好了! Lunch Set共有11款選擇,配是日餐湯和$28以下的餐飲。我地點了兩set開心share。先上是日餐湯,是粟米湯($0跟餐),熱辣辣。稀稠度適中,內夾雜着粟米渣,啖啖粟米的甜美,高纖健康。再來香煎煙肉和牛芝士漢堡配薯條($118)份量好足。軟熟微脆的麵包夾着清新的蕃茄片和生菜、鹹香的芝士和煙肉,當然不少得一件厚身的和牛漢堡。肉嫩juicy,牛味香濃,相當美味,讚!薯條炸得金黃,外脆內綿,唔會好油,好有薯香;雜沙菜就新鮮清爽,淋上酸咪咪的沙津汁,清新怡人。香燒加拿大豬肉眼配金巴利汁 ($128)賣相一流,靚到唔捨得食,哈!豬肉眼大大塊,又厚身,啖啖肉,既腍嫩又有肉汁,無乜肥膏,配了酸咪咪的金巴利汁,好夾!配菜有甘荀仔、四季豆、粟
香燒加拿大豬肉眼配金巴利汁
香燒加拿大豬肉眼配金巴利汁 ($128)賣相一流,靚到唔捨得食,哈!豬肉眼大大塊,又厚身,啖啖肉,既腍嫩又有肉汁,無乜肥膏,配了酸咪咪的金巴利汁,好夾!配菜有甘荀仔、四季豆、粟米、薯蓉等等,全部都好鮮嫩,整體都好好味,推介!
Mocha
我點嗰杯Mocha  ($21/跟餐)嘅多瓣心形拉花好靚呀!入口暖暖地,咖啡味香濃之餘,亦有朱古力的甘苦,並不甜膩,喜歡!
Matcha Latte
男朋友就要了杯Matcha Latte  ($19/跟餐)有嗰心形拉花圖案。 佢話味道香美,抹茶味唔會太濃,岩佢。
2022-08-07
5 分鐘 (堂食)
Mocha
Matcha Latte
2022-08-09 67 瀏覽
約了朋友去荔枝角區搵美食,今次試下這間靚靚cafe,選擇舒適環境唔算多,在眾內尋覓到一間打卡好地方,公主主題環境,重點公主唔多在牆上,另一番美食吸引之處。是日餐湯粟米忌廉湯香濃比較滑,好多粒粟米打成汁。刺身帶子香草意大利粉建議帶子份量可三粒,因為無其他配菜,比較簡單的擺盤,但味道不會油膩多忌廉的感覺,意大利粉可選用再幼少少的意粉。鯖魚柳配薯蓉鯖魚皮煎好香,不會感覺到有泥味的肉質,肉質有經過處理的香料,下面舖咗薯蓉太薄身的一層,可以再多少少,配親魚的醬汁不多。大蝦青口墨魚汁意大利飯大蝦太喊,飯質地不錯,最怕太多汁的意大利飯又淋的,整體不錯嘅。一隻大蝦未免太少了吧!總結全餐order4樣食物,整體味道可以,賣相未夠吸引,食物與價錢相對比較貴了些少,可以再提升整體質素。

是日餐湯
粟米忌廉湯
香濃比較滑,好多粒粟米打成汁。

刺身帶子香草意大利粉

鯖魚柳配薯蓉

大蝦青口墨魚汁意大利飯

2022-08-09 56 瀏覽
餐廳唔係地舖係正D2 Place Two對面嘅工業大廈地鐵站行過去都算方便環境比想像中寬躺 裝修格調亦都好舒服青芥末牛油果三文魚籽蟹肉多士多士好脆 味道芥末偏重 有沙律醬嘅關係 入口好順滑 連埋下面啲沙律菜一齊食味道清新美國蘆筍黑松露野菌飯黑松露味好重 有少少蓋過野菌味蘆筍好新鮮入口爽脆 飯粒偏硬身 有口感食晒成個飯都唔會覺得負擔好大 唔會太油膩朱古力布朗尼馬卡龍配雪糕馬卡龍酸酸甜甜 幾開胃雪糕配埋下面布朗尼食啱啱好布朗尼朱古力味好濃 入面嗰啲堅果好碎所以入口都唔會覺得口感好奇怪士多啤梨唔算 以甜品黎講份量真係好足朱古力香蕉奶昔好有細個嘅味道 香蕉同埋朱古力味都好天然唔會好假 上面啲cream 加埋一齊更加順滑無論味道定係外表都滿分
餐廳唔係地舖

好有細個嘅味道 香蕉同埋朱古力味都好天然
唔會好假 上面啲cream 加埋一齊更加順滑
無論味道定係外表都滿分
2022-08-09 52 瀏覽
最近去咗一間環境唔錯同幾有情調嘅西式餐廳,幾乎每個座位嘅頭頂上都有吊扇同水晶燈,燈光相比普通一般餐廳比較暗,適合情侶來食黑松露醬薯條:黑松露醬個味道好重,薯條份量好多,薯條炸到好脆口,兩個人食都幾乎食唔晒。如果想嘗試更多菜式,可以三個人或以上先叫薯條。薯條上邊加咗香草,即使就咁食味道都好足夠。燒美國蘆筍黑松露野菌意大利飯:蘆筍上嘅黑椒味能夠有少少蓋過蘆筍嘅草青味,另外蕃茄仔有烤過,食落好濃郁同有少少脆口。意大利飯嘅質地較硬,口感煙韌,黑松露味亦都好香濃,同野菌味好夾。士多啤梨藍莓奶昔:食得出用咗好多生果去打呢杯奶昔,飲落去好解油膩,上邊有cream加咗士多啤梨醬,飲落有童年嘅感覺。朱古力布朗尼馬卡龍配雪糕:馬卡龍好特別,檸檬味馬卡龍配雲呢拿雪糕,感覺上好清新,亦都可以中和布朗尼嘅甜味。