3K
2020-03-25 237 瀏覽
最近經開西營盤,意外發現西環的一間咖啡店在這一帶開了間分店,地方大咗,坐位比較西環店寛敞,不過一樣好爆埸。今日行完山專程繞過般咸道去試吓,時間尚早,好彩有位。嚟間咖啡店主打無麩質素材,是一眾對麩質敏感的人仕多了一個選擇。Royal blue Rose Cake顏色好靚,玫瑰唧花好靚。味道帶有玫瑰花的淡香,有空氣感,忌廉好滑,非常好吃,不過價錢實在貴了一點。Cappuccino 咖啡品質也不錯,苦澀中有餘韻。
今日行完山專程繞過般咸道去試吓,時間尚早,好彩有位。

Royal blue Rose Cake
顏色好靚,玫瑰唧花好靚。

Cappuccino
咖啡品質也不錯,苦澀中有餘韻。
2020-03-25
記得佢未開分店嘅時候已經想黎食 想到佢開咗第3間分店先黎到😂不過真係強烈建議去呢間分店 皆因店內環境真係好靚 鍾意藍色調嘅朋友一定會更加開心💙店內嘅佈置同餐具都好靚 所有嘢都好啱打卡😌-✏️Matcha Tiramisu | keto cake ($88)呢間咖啡店其一最大特色就係有埋生酮蛋糕 喺香港真係好罕見🤓我自己覺得生酮蛋糕同普通款最大嘅分別甜度明顯低好多🤓唔好甜嘅朋友啱晒🌝matcha tiramisu個抹茶味都幾出 而且係帶微苦同甘 但有個位麻麻地係佢面頭嘅抹茶粉唔知點解食落有啲草青味😧忌廉方面質地好輕盈完全唔會膩 蛋糕濕潤度適中 不過整體味道無我預期咁好食🤔〰️✏️Charcoal Hojicha Cake | vegan ($62)呢款係純屬蛋糕 對比起生酮款嚟講甜度係會明顯高啲 但絕對係可以接受嘅程度 唔會過甜😌蛋糕同忌廉質地都屬於比較紮實 少啲空氣感 單食個忌廉就發覺甜味同焙茶味主要係來自於佢嘅忌廉 但係一齊食但係連埋蛋糕一齊食就有少少中和左焙茶嘅濃度 建議整體可以加強返會更出色😀〰️✏️French Lavender Earl Grey | keto cake ($88)當日

〰️

當日叫咗嗰3款蛋糕 冇諗過我最鍾意食呢個🤓佢嘅忌廉質感好輕盈 蛋糕體濕潤度好適中 伯爵茶味道幾突出 隨後會食到淡淡嘅薰衣草味🌷

其實本身個人好怕食花味嘅甜品好怕食落好人工同食handcream一樣😖不過呢個絕對冇咁嘅問題 食落反而有種清新嘅感覺 同伯爵茶香好配合

我覺得呢個係咁多款入面愈食愈順口嘅 完全唔會覺得膩 樣靚之餘 味道好好 推介🌝
〰️
✏️ Blood Orange Chocolate ($58)

✏️ Blue Early Grey Latte ($50)

仲有朋友叫咗嘅呢兩杯好靚嘅飲品除咗甜品嘅甜度非常適中之外 飲品同樣都係🌝而且入口順滑 杯朱古力味道同club orange一樣🤓係好似飲緊條club orange咁🍊🤪味道幾特別!
一講起藍色cafe 大家應該都會諗起Infiniti C🤭💎上次去堅尼地城個間無試到佢地signature嘅gluten free蛋糕🤭今次去左位於西營盤個間試下🙆🏻‍♀️餐廳設計用深藍色做主調 配上雲石檯同金色櫈做搭配 環境靚之餘 坐得都幾舒服!影相打卡一流✔️————————🔸French Lavender Earl Grey🔸Royal Blue Rose Cake🔸Lemon Meringue Tart三款蛋糕味道都好唔錯 尤其鍾意頭兩款👍🏻食落一啲都唔甜 花香同茶香味完美merge埋一齊 真係食唔停口 難怪咁受歡迎👏🏻 正宗睇得又食得😛Lemon tart雖然都做得唔錯 但係三件當中 就略為失色味道食落個人覺得稍微有啲酸🤭-🔸Earl Grey Tea Latte🔸Lavender Tea Latte🔸Chai Latte🔸Iced Matcha Latte飲品方面....個賣相的確幾靚 可惜佢只可以用黎打卡用飲品質素同蛋糕差好遠😓我甚至覺得有啲難飲😶😶 唔係一杯難飲 係四杯.....好失望
今次去左位於西營盤個間試下🙆🏻‍♀️

飲品質素同蛋糕差好遠😓
  • rench Lavender Earl Grey
  • Royal Blue Rose Cake
2020-03-10 164 瀏覽
食完晏想搵間cafe食下甜品飲下野去左Infiniti C by October之前見佢d蛋糕好靚已經好想試仲要標榜無麩質蛋糕 好似好健康咁🤔Cafe環境休閒舒適我叫左Smoked Salmon Avocado Tartare$98🐟🥑三文魚肥美滑溜 牛油果好creamy兩者係口中融和新鮮美味😋仲叫左伯爵茶蛋糕Earl Grey Cream Cake$62蛋糕既裝飾忌廉係用碟豆花製造淺藍色忌廉配上啡色蛋糕蛋糕上再放上紫色食用乾花好呃like able💕蛋糕口感濕潤同平時食開既蛋糕唔同可惜茶味唔算突出飲品叫左Pink Sapphire Latte$60Beetroot味 唔太甜下次再試下其他野食😋
食完晏想搵間cafe食下甜品飲下野

下午茶
Smoked Salmon Avocado Tartare
Earl Grey Cream Cake
2020-03-02 248 瀏覽
在香港奉行生酮素食的餐廳不多,這是其中一間裝飾漂亮而有多款生酮飲食選擇的cafe。Cauliflower pizza with salmon,個底係用cauliflower,比較軟身,無正常pizza個底咁硬,食落口感幾特別,但略鹹。Hokkaido scallop beetroot spaghetti,紅菜頭意粉,健康又好食 野飲叫咗佢比較出名的detox kombucha,Jupiter Berries 同Flat White,,前兩者飲落去好清新,會令人有一口飲哂去既衝動! 最後點可以唔食佢最出名既cake,royal blue rose cake 係佢signature,我哋仲叫咗個earl grey cake,兩款蛋糕都好creamy,個人覺得earl grey 略勝,因為佢個earl grey味比較濃,而Earl grey是我最喜歡喝的茶餐廳環境都好靚,係好適合女仔聚埋tea傾下計既cafe,因為我哋係食夜晚,所以店內都無咩人,坐得好舒服

2020-02-28
慶祝紀念
生日
2020-03-01 161 瀏覽
同其他兩間分店唔同 西營盤分店無論係裝修定食物都係藍色為賣點😍首先介紹每個女仔黎到西營盤分店應該都會點既signature cake 🍰 Royal Rose Cake💙 ($72) 打卡一流✨ 除左外型好睇 味道都不錯 有淡淡既玫瑰味🌹媽媽本身覺得件件cake睇落好似好厚cream驚會好膩 但店員好有耐性咁逐件解釋成份 最緊要係on diet都岩食🤩食落真係唔覺得好heavy! Portobello Spinach Omelette🍳 ($82)雞蛋控必吃😋 勁中意個奄列既質地 仲要係有厚度架!!lunch menu既其中一個軟殼蟹意粉(唔記得個名了)意粉既顏色極靚🥰 又係一定要相機食先📷不過味道就偏淡喇😛 特別在d花都可以食~~總括黎講 呢度係一間勁適合女仔去打卡同慢慢享受美食既地方☺️
同其他兩間分店唔同
西營盤分店無論係裝修定食物都係藍色為賣點😍

Royal Rose Cake💙 ($72)

打卡一流✨
除左外型好睇 味道都不錯 有淡淡既玫瑰味🌹
食落真係唔覺得好heavy!

雞蛋控必吃😋
勁中意個奄列既質地 仲要係有厚度架!!

lunch menu既其中一個軟殼蟹意粉
(唔記得個名了)

意粉既顏色極靚🥰 又係一定要相機食先📷
不過味道就偏淡喇😛
特別在d花都可以食~~

2020-02-07
Infiniti C By October係全新無麩質、素食咖啡店裝潢方面以深藍色為主題💙比人一種高貴、優雅既感覺最岩就係同閨蜜去High tea☕️平時圈⭕️好少食甜野既但對於忌廉真係難以抗拒呀🤤🤤Royal Blue Rose Cake🍰係呢一間分店既限定款式以藍螺旋藻天然染色整成既玫瑰🌹黑莓紅茶戚風蛋糕有淡淡茶香味忌廉幼滑 口感鬆軟完全保持到蛋糕既濕潤口感生酮純素、無麩質蛋糕🍰就算係減緊肥/患有DM既人都可享用完全係健康 零負擔😋如果你係鐘意食甜品同時又追求健康既一定吾可以錯過喇😆Infiniti C By October地址:西環西邊街38號明德山地下A店
Infiniti C By October
係全新無麩質、素食咖啡店
裝潢方面以深藍色為主題💙
比人一種高貴、優雅既感覺
最岩就係同閨蜜去High tea☕️

玫瑰🌹黑莓紅茶戚風蛋糕
有淡淡茶香味
忌廉幼滑 口感鬆軟
完全保持到蛋糕既濕潤口感
生酮純素、無麩質蛋糕🍰
就算係減緊肥/患有DM既人都可享用

Infiniti C By October
地址:西環西邊街38號明德山地下A店
Royal Blue Rose Cake
2020-03-01 129 瀏覽
星期六約了朋友去試這店,堅尼地城那間已試過。這間舖不太艱找到,但不是在中心最旺的位置。到後,侍應先代人客量體溫,這時候的做法是對。沒有3人枱,侍應問其它客人可否搬一搬去其它枱那我們便可們一同坐,客人好合作和好人。坐下便點這店最出名的無糖和gluten free 的蛋糕,賣相好靚,個個都有厚厚的cream,也有10種餅可選。我們點了兩件,加兩杯黑咖啡和一杯 Earl Grey latte. 我問朋友好無味?但佢講又無乜Earl Grey 味也無乜咖啡味,只是隻杯便好靚。我杯黑咖啡是比較酸味,我不太喜歡。餅,賣相靚,cream厚,味道也可以。地方坐行舒適,service很好。
地方坐行舒適,service很好。
下午茶
2020-02-22 141 瀏覽
與友人行山過後 來到這間有格調的cafe 等了一會入座 由於肺炎情況 所以餐廳會替所有客人量度體溫而且亦會搓消毒洗手液 多一重保障 作為顧客 也多一份安心。 朋友叫了兩款蛋糕和熱飲,賣相很好,食落亦不過不失。很多食客都以蛋糕打卡,拍攝功夫非常精湛,而且用盡心力,在下深感佩服。KOL也不容易啊。另外叫了top item之一的fruit bowl, 很新鮮 份量很足 當然視覺也很奪目 不過冬天食比較凍,建議配熱飲 或 待夏天再嚐
與友人行山過後 來到這間有格調的cafe

而且用盡心力,在下深感佩服。KOL也不容易啊。

不過冬天食比較凍,建議配熱飲 或 待夏天再嚐

2020-02-15 134 瀏覽
西環堅尼地城Infiniti C之前就去過,原來佢係西營盤開多左間Infiniti C By October, 新舖緊係要去試下啦其實由西營盤地鐵站到店舖都有段距離,加上地勢既關係,大部分路段都係斜路,做開運動既我都行到有點喘氣Blue Acai Fruit Bowl 完全被佢既藍色吸引住,藍色原來係加左藍藻而成既,巴西莓碗主要係張巴西莓,火龍果,香蕉等生果急凍後,再打成沙冰,面頭再舖上d生果同杏仁片,真係一款又靚又營養價值高既食物Flat White咖啡味不錯,但個奶打得唔夠滑,成杯口感好粗糙,有d失望呢度環境真係好優雅,無論裝修,擺設,餐具,食物都係經過悉心打造,係一間好有heart既餐廳

Blue Acai Fruit Bowl

Flat White
咖啡味不錯,但個奶打得唔夠滑,成杯口感好粗糙,有d失望

2020-02-05 94 瀏覽
Lovely atmosphere. Creative, thoughtful, gluten-free foods with vegan, nut-free options as well. Great for dining in or just having a snack. Well worth the trip.
1K
2020-02-01 204 瀏覽
Infiniti C by October #西營盤第一次見呢一間Cafe☕️係係堅尼地城,當時已經被佢奪目、以藍色為主調嘅裝修吸引💙💙💙喺短短大約一年之間,佢已經喺西營盤同埋尖沙咀都有分店,仲見到有好多網上推介。Cafe主打Gluten Free (無麩質)嘅食品,有啲仲係vegan, keto,健康得來啲食物賣相又靚🤩🤩🤩。今次去嘅呢一間西營盤分店環境寬闊,同樣都係用藍色為主調,連啲碗碟紙巾都係以藍色為主,甚至連蛋糕都有藍色!今次試咗佢哋嘅signature earl grey cake☕️🍰$68(非vegan,含蛋奶素)上網見到有時佢哋會用碟豆花整個忌廉,令到個忌廉呈淡淡的藍色,雖然今次冇,但同樣非常靚🥰忌廉底下有三層,上下層分別係蛋糕,而中間就夾住啲類似芝士蛋糕、慕絲嘅嘢。蛋糕口感同一般嘅海綿蛋糕唔同,感覺較為濕,氣孔較大。但係中間嗰層就好細滑、好rich。整體來講伯爵茶嘅味道好香濃,絕對滿足到茶控,但蛋糕嘅口感就有啲特別,未必個個人鍾意。不過成個蛋糕都感覺好輕盈,唔會太膩或者太甜,都唔錯啊!而且整得咁靚,同埋咁香伯爵茶味,$68來講都算幾抵。味道: 3.9/5性價比: 3.8/
Infiniti C by October #西營盤

而且整得咁靚,同埋咁香伯爵茶味,$68來講都算幾抵。
味道: 3.9/5

Charcoal hojicha $88
今次呢一款就真係keto vegan cake,所以價錢上都相對會貴少少。店員講到明無論係蛋糕定忌廉,口感都會比較紮實,而且用上椰漿代替牛奶、蛋等等。無可否認口感同一般嘅蛋糕的確好唔同,冇咗啦普通海綿蛋糕嘅鬆軟、空氣感,取而代之係非常之結實、一層層好重椰子味嘅蛋糕,非常飽肚。所以成個蛋糕除咗散發住焙茶香外,都有陣陣嘅椰子香甜,中和咗焙茶嘅苦澀味,絕對啱晒鍾意椰子嘅人,但就可能冇咁滿足到茶控。
味道: 4.1/5
性價比: 3.8/5

Hokkaido scallop beetroot spaghetti $118
鮮紅色嘅意大利粉好奪目!意粉係即叫即煮,本身意粉比較粗,感覺較爽硬。本身紅菜頭好高營養,佢哋用咗紅菜頭整成天然嘅紅色意大利粉,配上好多紅菜頭條,加埋用紅菜頭整成嘅醬汁,成個意粉都充滿着紅菜頭嘅甜味!另外仲有少少鹹乳酪,同紅菜頭味道非常之夾!不得不提嗰三粒帶子真係超好味,大粒得嚟火候控制得好好,煎得好香!
味道: 3.9/5
性價比: 3.8/5

成間Cafe環境格調又咁舒服,係我會想再去嘅Cafe。
Signature earl  grey
Hokkaido  scallop beetroot spaghetti
Charcoal hojicha
Charcoal hojicha
2020-01-18 147 瀏覽
今次係weekend下午來,人比較多,好彩都有位坐~ MATCHA STRAWBERRY KETO CAKE $88今次呢個蛋糕嘅cream唔係cream cheese,所以只有重重嘅奶味~口感相對輕盈,入口即溶。士多啤梨唔係果醬味,似草莓乾,好天然。雖然只係薄薄一層,但味道已經好足。蛋糕應該用左杏仁粉(?),食落口感粗同乾身小小,配上幼滑嘅cream令個cake唔會太膩。面層抹茶粉係無糖,淡淡茶味唔會搶去其他味道,整體感覺好輕軟😂另 啲staff 好有禮貌同有笑容喜歡啲cake唔會甜,味道真實
今次係weekend下午來,人比較多,好彩都有位坐~
MATCHA  STRAWBERRY

啲staff 好有禮貌同有笑容
喜歡啲cake唔會甜,味道真實
MATCHA  STRAWBERRY
2020-01-02 112 瀏覽
Christmas Special Drink 🍹Ms. Kitty Claus Homemade meringue, rose water, chocolate, velvet cake crumbs,glitter充滿節日氣氛的飲品,樣子非常漂亮,但製作需時,你可以悠閒地看下書,聽下音樂或者觀察下路過的行人。Ms. Kitty Claus 頂部是用蛋白和糖製成,造型漂亮,就像一個金黃色的小帽子放於上面。飲品下面的顏色很有層次,有淺到深,味覺亦非常複雜又有層次。裏面包含咗玫瑰水又有濃香朱古力,更有紅色天鵝絨蛋糕,,聽說這是美國南部通常在聖誕節或情人節所用上的食材,今次將它加入飲品,都是第一次品嚐到,很特別,一個充滿喜悅的飲品,為大家帶來美好的一年。

Christmas Special Drink 🍹

Ms. Kitty Claus

2020-01-02 110 瀏覽
藝術品一樣的食物就在此😎😋在西環西邊街有一間充滿藝術感的咖啡店,今日特登過嚟欣賞下期待已久的 Royal blue rose cake 即是玫瑰黑莓紅茶蛋糕,還有當然係要嘆番一杯好咖啡啦。嘩!好吸睛,成個藝術品一樣,就是這個外表是 寶藍色的… 寶藍色的無麩質玫瑰黑莓紅茶蛋糕,他們是用上自家製有機玫瑰水和有機紅茶,再配以藍螺旋藻天然染色而做成,影相一流,但最緊要係非常好味,質感鬆軟,一入口充滿玫瑰花香又嚐到紅茶的味道,這件蛋糕又健康又飽肚。Cafe Mocha 香濃順滑,咖啡和朱古力的味道濃郁,品嚐後口腔還有朱古力的味道,這樣讓咖啡又增加了一番風味。

藝術品一樣的食物就在此😎😋