2015-02-13 1063 瀏覽
回想起 4 年前我在觀塘工業區上班,當時附近基本上只有飯堂、茶餐廳或 apm 裡的食肆可以選擇。近年我已經不再在觀塘區上班,可是每次聽到觀塘有特色餐廳掘起,總是聽到我心癢癢。所以直到最近有朋友在觀塘 i kitchen 攪飯局,我便馬上答應出席了。我們一行 6 人,叫了很多食物呢,這晚我們食到滿載而歸~自家煙燻三文魚伴血橙, 羊奶芝士, 火箭菜橙紅色血橙汁已經令我眼前一亮,賣相十分搶眼。煙燻三文魚十分厚切,份量十足,肉質新鮮而且彈滑,配上軟淋淋而且入口即溶的水牛芝士,沾上碟上微酸微甜的血橙汁,很滋味。黑魚籽鮮蝦忌廉蛋外表看似簡單而小巧,原來裡面內有乾坤呢。首先蒸蛋上面的黑魚籽砌成一個心型,十分別緻。裡面的蛋黃是半熟的流心蛋,混合大約煮到 8、9 成熟的蛋白口感很軟滑,還嚐到蛋黃的微甜,而且一邊吃還會吃到兩三隻鮮蝦仁,有種寶物尋歸底的感覺。羅勒盬燒有機温室大傘菌這件大傘菇味道很鮮甜很 fresh,而且還保留了大菇的汁,十分 juicy。上面的沙律菜也很清新,配搭黑醋的話都相當醒胃。有機紅菜頭茸湯餐廳把長餅乾代替了蒜蓉包,把這碟菜湯擺成一幅「立入禁止」的圖案,很有玩味。長餅乾除了香脆,還很

我們一行 6 人,叫了很多食物呢,這晚我們食到滿載而歸~

有機紅菜頭茸湯
餐廳把長餅乾代替了蒜蓉包,把這碟菜湯擺成一幅「立入禁止」的圖案,很有玩味。長餅乾除了香脆,還很暖。這條紅菜頭湯,廚師已經細心地把菜都製成湯茸,完全沒有一條菜剩下,反而令湯的口感更覺香滑,很容易入口。
厚切美國安格斯肉眼
伴碟的醬被畫成一個心形,又是另一個伴碟藝術,或許一對情侶看見之後會更覺甜密吧。肉眼扒煮到 medium well,外面煎到少少脆,但裡面的肉汁都幾 juicy,不過稍嫌肉眼扒的脂肪分佈稍為不平均,有些地方有大肥膏,但有些朋友吃了幾片,卻覺得肉質有點靭不夠彈性。
厚切美國安格斯肉眼
燒大蝦伴三文魚菠菜天使麵
燒大蝦、厚切三文魚、菠菜天使麵砌成一個大三文治,上面的燒蝦有很多泡泡,造型相當有趣。煎熟了的三文魚仍然很嫩滑,被砌成了圓餅的天使麵,菠菜白汁都幾 creamy 但天使麵卻有少許煮稔,稍為不夠爽口。
香煎美國極黑豬肉眼配紅酒燒汁
據說是採用了高級的黑豬肉,肉質和味道讓我們十分滿意,既十分嫩滑又 juicy,也很容易咀嚼。
酥皮釀焗鵝肝醬羊扒
侍應介紹說,羊扒外面用酥皮包住和烤過,羊扒肉由鵝肝醬和黑松露醃過,聽起來相當特別。我想如果能夠各自用手食一件羊扒,應該會較為滋味。但由於我們人多的關係便唯有切開幾片,切開後酥皮和羊扒便分體了,酥皮沾了羊扒的穌味,可是羊扒肉質實在太靭太乾,我們吃了一半便放棄了。
酥皮釀焗鵝肝醬羊扒
烤帶子黑松露意大利飯
黑松露的香味很香很突出,帶子都相當大件和新鮮,意大利飯做到外軟內實的正宗版,白汁少少 creamy 但亦不會太膩。
香煎原條龍脷
龍脷和伴碟的醬組成一幅可愛的圖畫,就像魚在海中暢泳一樣。魚的肉質都相當鮮美嫩滑,不過我很怕吃多骨的魚,所以只是淺嘗幾塊魚肉罷了。
黑松露雲呢嗱雪糕
黑松露呢個名字,馬上令本來平平無奇的雲呢嗱雪糕加上一些 gimmick!黑松露的味道尤其混在甜甜的雲呢拿雪糕更覺香濃,不過兩者的味道好像很不夾,吃下去覺得怪怪的。不過雪糕底下的雜果的清甜,卻挽回一點分數。
黑松露雲呢嗱雪糕
蘋果批雲呢嗱雪糕
碟上的腳印甜醬十分 eye-catching,蘋果批的酥皮暖暖又香脆,滲出裡面的甜蘋果和汁,味道幾香甜,甜度剛剛好也不膩,好味。
蘋果批雲呢嗱雪糕
這間餐廳在菜式的設計和選料,甚至賣相都相當有誠意,而且裝修都相當有型格,座位亦相當寬敞舒適。不論朋友歡聚、商務飯局或者是情侶等,都是一個不錯的去處。不過有些菜式的烹調和配搭,我覺得還有進步的空間呢。
2015-02-10
  • 自家煙燻三文魚伴血橙羊奶芝士火箭菜
2015-02-12 462 瀏覽
因工作狂人在觀塘區上班, 因此放工都會在那區吃晚餐見過面短聚。2,3年間工廈變商廈,乘租金優勢也多了很多創業的食肆,有人在觀塘上班有第一手獨家消息,拋下工作狂來和好友來個lady night gathering .main course 只要加40元轉做set dinner,有前菜,湯,飲品及甜品,除開每樣都只是多付10元,我自然轉做set dinner啦。有sofa 位好舒服。open kitchen 設計沙律是自家煙燻三文魚伴血橙 羊奶芝士火箭菜,菜名超長,就是把材料排在一起拼出名字,三文魚厚而肥美,淡淡煙燻香味中帶少少鹹味,血橙汁dressing正好映出更強烈的煙燻鹹甘,羊奶芝士就含有些奶so味羅勒盬燒有機温室大傘菌,有我最愛的portobello mushroom, 只是灑上鹹略煎燒,菇是很厚肉口感如食肉扒,味道自然不做作,羅勒倒是嚐不出。加上芝士碎及醋汁沙律,果然是清新開胃。甘筍薑湯, 還配有條餅乾條, 淋上忌廉放團泡, 薑味只是淡淡,甘筍打成蓉入口細滑,而碟及餅乾條有加熱話,維持湯品溫度喝下很和暖。燒大蝦伴三文魚菠菜天使麵 $138天使麵壓實像麵餅一樣,麵底煎香定形用,幼細
有sofa 位好舒服。
open kitchen 設計
燒大蝦伴三文魚菠菜天使麵 $138
燒大蝦伴三文魚菠菜天使麵
天使麵壓實像麵餅一樣,麵底煎香定形用,幼細的天使麵已先作調味,要用刀切開,壓實了口感會帶紮實而煎過部分脆身,是項幾特別的處理。放上煎大蝦 及三文魚,淋上白汁及菠菜 ,很大堆頭的一道料理,色澤分明。
香煎美國極黑豬肉眼配紅酒燒汁 $148
黑毛豬厚身, 食入口又好嫩, 完全不經調味,嚐出原汁原味,切開豬扒沾上醬汁,甜甜地有紅酒葡萄香,意境一流, 看旁邊的醬汁都畫到蕭灑不馬虎,看友人和自己份主菜的畫花更是不盡相同。
甜 品一份是tiramisu 伴雪芭, 雪芭溶得比較快,合水準沒驚喜。而焦糖焗酥皮蘋果批伴雪糕就大大推介 ,先說酥皮它是層層分明,叉下鬆脆而面上再有層焦糖,食落更香脆與單獨牛油酥皮甚是不同。中間蘋果肉焗至軟身,食落帶一分分玉桂香氣,剛焗好火燙燙放上雲 尼拿雪糕,已經是無可匹 敵。
飲品是熱檸水, 飲品就細杯,飲數口就到底。這晚一餐每人才二百元,有沙律湯主菜甜品飲品,全都一絲不苟,食物擺放賣相落足心思, 而店主自己就是主廚,長遠對食物出產品質控制都易掌握,親力親為!不過店主很怕羞,不多說話,我們笑問是否修讀美術所以presentation 獨具創意,他也只是簡單笑著回答。
題外話/補充資料: 因在工廈, 7:30進入大廈保安會登記HKID要留意, 我知有人介意登記架, 來前注意免得掃興
  • 焦糖焗酥皮蘋果批伴雪糕
  • 羅勒盬燒有機温室大傘菌
  • 自家煙燻三文魚伴血橙 羊奶芝士火箭菜
2014-12-03 1223 瀏覽
今日又係TEAM GATHERING開餐既時候, 上去OPEN RICE睇下見到哩間餐廳, 環境幾好, 就打去訂枱! 一去到就可以入坐, 環境同相有少少分別, 不過都OK!點餐後侍應放底一碟前菜(小食)話係請我地食, 見到最高有片鴨肉, 中間有片雞蛋, 最底係片青瓜, 細細件幾好食! 正餐先來~ 南瓜湯, 好有南瓜味, 跟住主菜來客蒜香蜆肉意粉, 賣相OK, d意粉唔係煮定腍晒, d蜆肉好大隻又甜, 最後來個甜品...總括係一間唔錯既餐廳, 食物ok, 價錢合理, 下次再來!
今日又係TEAM GATHERING開餐
點餐後侍應放底一碟前菜(小食)話係請我地食
! 正餐先來~ 南瓜湯, 好有南瓜味
2014-12-01
2014-11-13 1520 瀏覽
其實喺觀塘工業區食飯,都喺一個新趨勢。今日喺觀塘做完嘢,想搵間環境舒適嘅餐廳食飯,咁啱附近有間新開嘅餐廳,緊喺試試啦!依到環境非常舒適,播放住悠揚嘅音樂,非常浪漫。簡直諗唔到依到喺工廈區之中。依到大部份嘅出品都喺自家製,當然包括埋佢哋嘅甜品。我哋兩個人叫咗《黑松露野菌茸湯》、《黑魚籽鮮蝦忌廉蛋》、《黑毛豬風腿伴溫室皺紋瓜》、《自家製 法式朱古力蛋糕》、《威靈頓牛柳》、《黑松露雪糕 》。《黑松露野菌茸湯》依個湯真喺特別,味道適中,黑松露獨特香味中帶少少茸香,而且擺設都好有心思!《黑魚籽鮮蝦忌廉蛋》依隻蛋蛋真喺正,糖心之餘真喺食原材料嘅蛋香,仲加埋少少海鹽,非常屌料!賣相簡單之餘,富藝術感!《黑毛豬風腿伴溫室皺紋瓜》依個前菜真喺真幾好,黑毛豬配上皺紋瓜,清新加上咸香,極配。《法式朱古力蛋糕》依個自家製簡直一絕,朱古力味非常濃郁,問返負責人原用上 80% 濃道嘅朱古力做,唔怪得咁好食啦!《黑松露雪糕》食完依個雪糕肥死都願,自家製雪糕,味道適中,濃香嘅黑松露味道!配上一層又一層嘅新果,超正!嘩,依個《威靈頓牛柳》用上紐西蘭 牛柳,超好味!配上紅酒同鵝肝醬煎香,真喺極級享受,外皮香脆,又品嚐到內
其實喺觀塘工業區食飯,都喺一個新趨勢。

黑松露野菌茸湯
黑毛豬風腿伴溫室皺紋瓜
法式朱古力蛋糕
黑松露雪糕

嘩,依個《威靈頓牛柳》用上紐西蘭 牛柳,超好味!配上紅酒同鵝肝醬煎香,真喺極級享受,外皮香脆,又品嚐到內裏肉汁,超正!

總括嚟講,依到嘅出品完全可以。
威靈頓牛柳
黑松露野菌茸湯
黑毛豬風腿伴溫室皺紋瓜
法式朱古力蛋糕
黑松露雪糕
威靈頓牛柳
2014-08-19 2401 瀏覽
呢幾年工廠區陸續開佐好多西式餐廳,但是好多雖說做西餐經營模式(裝修,服務)却好似茶餐廳咁,i kitchen就比我眼前一亮既感覺,地方雖細但環境五錯坐得舒服,地點又近商場同埋地鐵站非常方便,服務都好好,因為我地係一早訂佐臺一去到就即刻有位,有個女仔經理好nice招呼好周到,食到差唔多既時候大廚仲出來同我地傾解,問我地對D菜有無咩意見,我地講意見既時候大廚都好用心咁係度聼,呢一點我覺得非常好,吸收客人意見努力改過才可有進步,加油啊 好啦,開始講返菜式啦前菜:溫室番茄平時五食生番茄既我都食得津津有味,呢個番茄整法好特別,味道又正非常值得一試餐湯:西蘭花忌廉湯好香既西蘭花味同埋忌廉味好濃,一淡湯一淡餅味道真係正 主食:酥皮豬肉睇得出廚師好比心機去整,隻碟擺设非常之精緻,味道都算好,醬汁好特別,下次我會試埋其他菜式,都好吸引我甜品同飲品就五多講啦,同其他西餐廳就無乜分別,不過經理話佢地慢慢會自己整多D甜品同埋加多D特飲,整體來講非常滿意,一定會再次幫襯

好啦,開始講返菜式啦

餐湯:西蘭花忌廉湯
好香既西蘭花味同埋忌廉味好濃,一淡湯一淡餅味道真係正
主食:
酥皮豬肉
題外話/補充資料: 環境五錯坐得舒服,適合與朋友仔聚餐傾解,都好適合開生日party哦
2014-08-16
  • 溫室番茄一級棒
2014-08-16 2036 瀏覽
朋友在觀塘返工,所以就上網搵下附近有咩好食,結果就搵左依間,上網見到食物好似幾好,同埋最重要可以book位,唔洗喺apm同人迫。夜晚7點到左之後,就睇下餐牌有咩好食,仲以為好貴,原來1個dinner set都係百幾蚊,比較大眾化頭盤好精緻,黑松露蛋,面頭鋪左少少黑松露,食到中間原來有蝦仁,蛋蒸到半生熟,好滑好好味之後就叫左一個黃薑魚湯,聽落好中式,飲落一d都唔似魚湯,仲有1條餅乾條比你點湯食,覺得餐廳老闆好細心!主菜終於到了!第一眼見到真係感覺好好,未食就已經吸引我既視覺,冇諗過工業區有依個質素!客人都會食得開心d ;) 最後仲有甜品,真係好滿足的一餐飯,有機會會再試其他菜式!!

最後仲有甜品,真係好滿足的一餐飯,有機會會再試其他菜式!!
2014-08-03 1953 瀏覽
因附近工作地朋友介紹, 所以就黎呢度試下,工廠區總給人污煙瘴氣、殘舊破落的感覺,在巧明街, 從外面望入上去, 以為入面吾太大, 點知一入到去, 感覺都幾舒服, 幾大..吾錯...我們一行四人, 並叫了四個SET DINNER頭盆: 黑魚子鮮蝦忌廉蛋 :雞蛋內裡是半生熟再釀入小蝦面頭貌似魚子的東西頗咸 剛好為雞蛋調味                               做功看來花了點心機,味道幾好,        黑魚籽牛油果釀溫室蕃茄:蕃茄從底部挖空再釀入沙律般的餡料但不太記得裡面用的是什麼材料, 超好食湯:西蘭花茸帶子湯主菜: 厚切美國安格斯肉眼扒  - 份量好大, 抵食, 味道好好, 好有牛味, 正!        燒大蝦伴三文魚菠菜天使麵-同我想象中有D吾同,天使麵竟然係Pan-fried        酥皮焗美國豬柳釀西梅        烤帶子黑松露意大利飯整體來說這間餐廳做的菜是不錯的菜式頗特別且味道不錯這頓飯平均一人$150多一個頭盤 一個主菜 一杯飲品 一個湯  一個甜品是否值得見仁見智 而我一定會再來.環境加食物都吾錯...加上價錢吾貴, 同埋吾會限時...雖然
黑魚子鮮蝦忌廉蛋
黑魚籽牛油果釀溫室蕃茄
我們一行四人, 並叫了四個SET DINNER
                               做功看來花了點心機,味道幾好,
湯:西蘭花茸帶子湯
        酥皮焗美國豬柳釀西梅
整體來說這間餐廳做的菜是不錯的菜式頗特別且味道不錯
這頓飯平均一人$150多
一個頭盤 一個主菜 一杯飲品 一個湯  一個甜品
是否值得見仁見智 而我一定會再來.
環境加食物都吾錯...加上價錢吾貴, 同埋吾會限時...雖然工廠區的環境確實不會好到那裏,但不代表工廠區就沒有正斗食店, 真係約朋友聚會既好地方
2014-07-25
黑魚子鮮蝦忌廉蛋
黑魚籽牛油果釀溫室蕃茄
覓食.好多時候在餐廳一欄會是先看圖片,再而看着內容參考性、繼而推算這間餐廳之吸引度在個人此食文未出之前,一個食評未有之制時、唯有單看圖片、而i kitchen相片圖內,正正就擺放了二十多張非常吸引食物照..今日心口掛上勇字牌,做個先頭乒、探個究竟希望再一次在工厦區內找上隱世味美飯堂 餐廳用上仿皮大型梳化,氣派上已壓盡較早前之所有工厦食堂靠側還有一列吧枱,而內裏便是半開放之厨房部、餐廳更設有一間私人房用作一班人飯敍,實屬不錯揭開試卷式下的餐紙,款式也算為多、大致有八款可供選擇先上場是一份法式小點,喚來待應問問名稱但總教人忘記,甚麼雞肉? 甚麼凍糕? 全以十分忘記原因.在嘴嚼間我吃不上甚麼味道來 繼續是沙律時間,簡簡單單之沙律菜加上兩片圓圓青瓜片,點點陣醋香、是西餐上必有之配角主菜我點選了三文魚彩椒意大利飯一啖在口,濃郁酒香迎送於嘴腔間,繼而再行嘴嚼味道全無,芝士香.無咸味..無沒有經於醃過之三文魚,除了毫無味道外,偶有兩件還帶有少許腥而所言之彩椒,便是兩、三數條切幼下之紅黃椒、再加上粒粒翠玉瓜增加口感,只可惜又時(全無味道可言)唯一帶上味道,可算謂飯上刨上之巴馬臣芝士片 慶幸的事

今日心口掛上勇字牌,做個先頭乒、探個究竟
希望再一次在工厦區內找上隱世味美飯堂

餐廳用上仿皮大型梳化,氣派上已壓盡較早前之所有工厦食堂
用作一班人飯敍,實屬不錯
揭開試卷式下的餐紙,
款式也算為多、大致有八款可供選擇
1982 瀏覽
先上場是一份法式小點,喚來待應問問名稱
但總教人忘記,甚麼雞肉? 甚麼凍糕? 全以十分忘記
原因.在嘴嚼間我吃不上甚麼味道來
繼續是沙律時間,簡簡單單之沙律菜
加上兩片圓圓青瓜片,點點陣醋香、是西餐上必有之配角
主菜我點選了三文魚彩椒意大利飯
一啖在口,濃郁酒香迎送於嘴腔間,繼而再行嘴嚼
味道全無,芝士香.無
咸味..無
沒有經於醃過之三文魚,除了毫無味道外,偶有兩件還帶有少許腥
增加口感,只可惜又時(全無味道可言)

唯一帶上味道,可算謂飯上刨上之巴馬臣芝士片

慶幸的事,厨師沒有將飯質烹煮過稔、輕輕不至於大跌眼鏡
餐飲方面,也較感意外
事關除了必有之咖啡、奶茶、檸茶等,是沒有其它可選
就算伸手向待應取飲品餐餐牌及加錢亦.(無)

而即磨咖啡下,配上的的不是牛奶、而是港式花奶
顿時有一陣強烈茶餐廰之感
結尾.送上之菠蘿啫喱凍
輕嚐兩口,酸得連眼子也猙開了來
我想.厨子還是製上簡易之奶凍,較為適合
題外話/補充資料: 整體上不是不好,而是有更多好對手在左鄰右李上 午市還要加一, 我有甚麼理由要回頭? 努力大廚,磨練接受批評才見進步、希望日後能看到美味之食評。
2014-07-24
$86. (午餐)