2015-10-06 4790 瀏覽
同同事一起食飯,提起巧明街有間工業大廈西餐廳,就黎食下一上到黎人客就唔係好多既,好快就安排我地入座見個環境都唔錯,好舒適天花仲要有悉心設計過的暖色調的燈讓人更舒適menu設計好簡潔,一目了然無太多花巧份量真係好細份,食完都唔覺得飽肚 溫泉蛋幾正,好多蛋漿滲滿螺絲粉螺絲粉就一般般,無咩特別不過煙肉幾脆,都唔會咸得過分
同同事一起食飯,提起巧明街有間工業大廈西餐廳,就黎食下
一上到黎人客就唔係好多既,好快就安排我地入座
見個環境都唔錯,好舒適
天花仲要有悉心設計過的
暖色調的燈讓人更舒適
menu設計好簡潔,一目了然無太多花巧
巴馬火腿溫泉蛋煙肉及色螺螄粉
份量真係好細份,食完都唔覺得飽肚

溫泉蛋幾正,好多蛋漿滲滿螺絲粉
螺絲粉就一般般,無咩特別
不過煙肉幾脆,都唔會咸得過分
菠蘿味
2015-10-02 4703 瀏覽
與久未見面的朋友一起去吃i Kitchen,這間西式餐廳的地點在觀塘,對大部分時間都在港島區移動生活的我來說是個新的體驗,我們約星期六吃早午餐,搭了大約四十分鐘的地鐵抵達觀塘,餐廳離地鐵站不遠,走路一下子就到了。i Kitchen巧妙的鑲嵌在一座工業大樓裡面,聽朋友說,觀塘有許多的餐廳都在工業大樓裡,我覺得好新奇啊,跟港島區的餐廳很不一樣,當然,也跟台灣的餐廳生態不同。i Kitchen 裡主要是黑白色系,吧檯開著藍色的燈,天花板上的裝飾搭配上沒有特別隱藏起來的管線,感覺上不會太過嚴謹,坐在裡面跟朋友聊天吃東是輕鬆自在的,我喜歡這樣的氣氛。可能因為是星期六中午的關係,餐廳的生意很好,座位幾乎坐滿,而且一直有客人陸續進來。餐點看起來都很好吃的樣子,我們雖然只有兩個人,最後卻決定點三份餐點一起享用:黑松露炒蛋配煙三文魚墨西哥捲、肥牛漢堡配溫泉蛋、薯角、田園沙律,以及全日早餐(七款)。每一樣的份量都很足夠,吃的很飽,而且味道不錯。第一道料理是黑松露炒蛋配煙三文魚墨西哥捲,也是我最喜歡的一道。如名稱所示,裡面有蛋、煙三文魚(台灣叫做煙燻鮭魚),還有松露,這道料理會這麼好吃大概是因為加了松露吧,

第一道料理是黑松露炒蛋配煙三文魚墨西哥捲,也是我最喜歡的一道。如名稱所示,裡面有蛋、煙三文魚(台灣叫做煙燻鮭魚),還有松露,這道料理會這麼好吃大概是因為加了松露吧,味道非常香而且吃起來不覺得膩。旁邊還有附沙律(台灣叫做沙拉),沙律醬吃起來帶點酸味,非常爽口,配著墨西哥捲吃剛剛好。(讓我都想自己買松露回家做料理了!)

接著上來的是i Kitchen肥牛漢堡配溫泉蛋、薯角、田園沙律。我一直很好奇加上店名的料理是不是店裡的招牌菜,不過無論如何這道料理值得一試,份量很足夠(對女生來說可能還有點多呢,男生應該會覺得剛剛好吧),而且牛肉的肉質不老也不乾,配上薯條跟溫泉蛋,我吃的很滿足。其實漢堡後面還有沙律(被擋住了),可以彌補吃了很多肉的罪惡感,哈哈。

最後一道是i Kitchen 全日早餐,有五款、七款,或者九款可以選擇,我們選擇了七款,包括德國鮮肉腸、義大利煙肉(台灣:煙燻火腿)、大傘菌(台灣:香菇)、牛油果蓉(台灣:酪梨泥)、煙三文魚、薯餅,以及炒蛋。上面的麵包跟旁邊的沙律都是附送的,不包含在七款以內。這道料理的份量應該是最多的一份,我們根本吃不完,哈哈。我最喜歡的是大傘菌、牛油果蓉跟炒蛋。而且特別的是大傘菌上面還加了綠色的某種食材,我完全吃不出來是什麼,不過很好吃。

三道料理綜合說起來的話,我最喜歡的是黑松露炒蛋配煙三文魚墨西哥捲,不過那是因為我個人偏愛松露的緣故,如果是喜歡吃肉的人應該也會很喜歡漢堡,而喜歡多樣性的人可以選擇全日早餐。另外,這些料理裡面都有附沙律,適合喜歡吃蔬菜的人。這三道料理加上一成的服務費總共是225元,這個價錢能夠吃到這些料理,我覺得很不錯。i Kitchen除了餐點好吃之外,服務人員的態度也很好,很有耐性地等我們點餐(我們對於要吃什麼實在是舉棋不定,因為看起來都很好吃)。總之,這次的用餐經驗很愉快。聽說他們有推出新菜單,有機會的話我會想再試試的。

2015-10-01 4348 瀏覽
是夜,好友QKS替小妹預慶牛一。地點,乃觀塘工廈內的I Kitchen。好奇一問,始知乃Q老公發掘的。餐廳裝潢簡約,我們被安排坐在房內,坐滿了客人後,環境挺嘈雜的。主菜由每款$78-$268不等,凡惠顧主菜,加$40轉套餐,包頭盤,湯,甜品和咖啡或茶,挺經濟實惠的。晚市套餐有四道菜,包咖啡或茶,索價由$168 -$368不等。其實,散叫主菜轉套餐,或點晚市套餐,分別只在於主菜不同而矣!不得不佩服大廚的巧手匠心,每一道菜的擺碟設計也美得教人驚艷!車打芝士焗美國薯條及鮮蝦.辣番茄以香濃芝士焗薯仔,再配上一隻香煎鮮爽彈大蝦,以及爽脆沙律菜,口感食味蠻豐富的,只略嫌焗薯未夠香腍。橙紅色的自家煙燻三文魚伴血橙.羊奶芝士.火箭菜吸睛能力極強,甫出場已俘虜了大家的眼球。吃下,煙燻三文魚半生熟,肉質鮮嫩細膩無比,且夾雜了血橙的酸香甜蜜再伴入奶味香濃且幼滑如絲的羊奶芝士,甚是好吃,又夠晒特別!微微苦澀的火箭菜,更為這道菜增添了味道。鵝黃色的鮮蟹肉粟米茸湯質感濃稠得宜,入口啖啖粟米鮮香甜味,香濃鮮美且細滑,然,蟹肉份量不多。腹大便便的K,要了晚市套餐中的香煎深海白鱈魚扒.紅甜椒汁$248。一塊的鱈魚扒,看

腹大便便的K,要了晚市套餐中的香煎深海白鱈魚扒.紅甜椒汁$248。一塊的鱈魚扒,看似煎得極為乾身。咬下去,魚肉嫩滑鮮美異常,教人吃得舔舔脷。
Q的鮮蟹肉檸檬意大利飯$128中規中矩,飯粒仍具咬口嚼勁,味道也不賴,且夾雜鮮蟹肉的鮮甜。
S要了香煎鵝肝伴紐西蘭牛柳$178,據說也不錯。
小妹要了輕煎北海道刺身帶子.黑松露意粉$108,一客有四雙鮮嫩味美的半熟帶子,伴以香濃爽彈的黑松露意粉,香氣盈腔,好吃不在話下。
壓軸上場的甜品楊枝金露,以小杯盛載,襯以可吃用蝴蝶造形糖紙,粉紅朱古力和雜果,挺誘人的。上層乃柚子和芒果,下層則是香滑細緻且奶味芒味十足的芒果慕絲, 真材實料之作。蝴蝶,不安於棲息在平淡的杯上,在拍動雙翼,是想振翅高飛嗎?
最後,來一杯熱檸蜜。
2015-09-25
2015-09-27 3159 瀏覽
很久沒來 I-KITCHEN了朋友生日問我有無好介紹心血來潮 就打電話來BOOK試一試有位真的令人好感動!!(・Д・)ノ菜單跟上次有些分別 沒想要只是一個月就已經UPDAT左菜單呢(・Д・)ノ鮮蟹肉粟米茸湯 煮得比較濃稠 味道較重有很香的栗米香 蟹肉亦十分足料對我來說 最愛味道濃的食物 這樣剛剛好呢( ´ ▽ ' )ノ自家煙燻三文魚伴血橙,羊奶芝士,火箭菜 香橙味十分濃, 三文魚伴羊奶芝士出奇地合襯以前菜的份量來說剛剛好呢(・Д・)ノ由於上一次來吃試了他們的牛羊,今次一於試下 輕煎北海道刺身帶子,黑魚籽,魚甜椒意大利飯店家放的十分有心思 把飯分成3小份 方便客人們食用(・Д・)ノ味道相當不錯 帶子很鮮甜 沒想到這樣的配搭更帶出意大利飯的香味呢(・Д・)ノ因為很喜歡吃蘋果批 跟朋友就點了 自家制焦糖蘋果批配雪糕(・Д・)ノ沒想到這家的 蘋果批十分有水準 批皮脆內熱 蘋果粒粒分別 十分足料配上雪糕可是一流的享受已經是第二次為這餐廳寫食評了 餐廳基本上都已經坐滿但其服務和食物質素都很值得加許值得我為他們寫下第二篇食評呢
很久沒來 I-KITCHEN了
朋友生日問我有無好介紹
心血來潮 就打電話來BOOK試一試
有位真的令人好感動!!(・Д・)ノ
鮮蟹肉粟米茸湯 煮得比較濃稠 味道較重
有很香的栗米香 蟹肉亦十分足料
自家煙燻三文魚伴血橙,羊奶芝士,火箭菜
香橙味十分濃, 三文魚伴羊奶芝士出奇地合襯
以前菜的份量來說剛剛好呢(・Д・)ノ
自家煙燻三文魚伴血橙,羊奶芝士,火箭菜
由於上一次來吃試了他們的牛羊,
今次一於試下 輕煎北海道刺身帶子,黑魚籽,魚甜椒意大利飯
輕煎北海道刺身帶子,黑魚籽,魚甜椒意大利飯
沒想到這家的 蘋果批十分有水準 批皮脆內熱
但其服務和食物質素都很值得加許
值得我為他們寫下第二篇食評呢
2015-09-15
2015-09-24 2522 瀏覽
今次已經是第二次來到I kitchen 了,朋友看了上次的照片,一直嚷著要來,今天就來還她心願吧!事隔幾個月,餐牌亦靜靜起了少許變化,這樣真的太好了,保持新鮮感。我們都加了錢轉set,頭盤方面我們點了「自家煙燻三文魚伴血橙,羊奶芝士,火箭菜」及「車打芝士焗美國薯仔及鮮蝦,辣蕃茄」各一。首先是三文魚,光是賣相已經好像很高級似的,orange sauce  的味道很突出,味道並不是單一的酸味,而是香橙的酸酸甜甜味。而另一個焗薯一上桌已經香聞聞,我實在沒法招架芝士的吸引力,而帶少許辣的蕃茄,一方面能中和芝士的膩,酸酸的又很開胃!上次吃過另加的黑魚籽鮮蝦忌廉蛋後,一直念念不忘!它絕對是我再來的其中一個原因,必點!之後便到餐湯,今次的跟上次不同,是鮮蟹肉粟米蓉湯。味道明顯不是罐頭湯,而是真的粟米打出來的,清清的更能帶出蟹的鮮味。值得一讚是他們的湯真的用料足,不會加很多水,弄得又稀又淡。很快主菜就準備好了!我們點了一個牛扒,另一個則點了意大利飯,因為怕肉不夠飽肚,哈哈!先來的就是這個五成熟的美國厚切安格斯肉眼!牛扒的生熟程度是合我心意的,而外面煎得有一點點香脆,但內裡依然是嫩嫩的。這肉眼仍能保持肉

先來的就是這個五成熟的美國厚切安格斯肉眼!牛扒的生熟程度是合我心意的,而外面煎得有一點點香脆,但內裡依然是嫩嫩的。這肉眼仍能保持肉汁,入口不韌。

第二個就是「輕煎北海道刺身帶子,黑魚籽,紅甜椒意大利飯」,名字真的有點過長呢!餐廳把飯分了三份,對於我們喜歡分享著吃的客人來說,確實很方便。帶子只輕煎兩面,內裡是半生熟的。本身我比較抗拒甜椒類的食材,但這個煮法不會吃到一件一件的紅椒,反而是把它的甜道煮進汁和飯裡,不用整件紅椒放進口裡,最多只是看見它的皮,我是比較能接受的。

我記得這裡甜品是不錯的,於是提議點個蘋果批試試。這裡的是自家製焦糖蘋果批配雪糕,我本身很喜歡吃蘋果批的,自家製更為吸引我。蘋果批的皮很鬆脆,輕輕把它分開,滿滿的餡料已經流出來,熱熱的蘋果配上雪糕真的很棒!而且這甜品不個過甜,用上焦糖更添香味!

朋友經常叫我推薦餐廳給他們,自從吃過Ikitchen 後,每次提起西餐,我經常會介紹這間,因為美好的事物是需要分享的,哈哈!
2015-09-20
2015-09-21 2169 瀏覽
第一次為同一餐廳寫兩篇食評,因為兩到訪都各有特色,各有驚喜上次食過一次就一直念念不忘,好想再找朋友過來食多一次~終於,左約右約下約到朋友們來食啦!好期待呢~但記緊一定要訂座,上次餐廳由七點到十點十一點都一直滿座如果不訂座真的有機會摸門釘喔!今次我早到了,始終是工業大廈,入夜後人流較少所以都建議到大廈的Lift lobby等候朋友,那兒燈光比較光猛照舊地,上去前保安會截停並耍求我們出示身份證作登記雖然程序比較麻煩,但能確保大廈安全,又未嘗唔係一件好事~甫到門口已經聽到入面有好熱鬧眉聲音,似乎今日都仲係好多人,哈哈果然好餐廳就多人來食呀!店員安排我地坐低後就已經等唔切要叫野食啦~因為大家都好肚餓既關係,我地一人點一個主菜,之後share食~推介既set dinner有5款,唔啱食都唔緊要,因為單點亦都可以加$40轉餐我好喜歡呢個安排,因為我想食既 輕煎北海道刺身帶子﹑黑松露意粉 就係不在set dinner名單上~首先講一講頭盤,因為今次食的同上次個menu已經唔同了車打芝士焗美國薯仔及鮮蝦﹑辣蕃茄,菜色賣相好繽紛!食落口感好豐富,雖然有辣蕃茄,但辣味唔重,所以怕食辣既朋友都唔洗太擔心辣而
第一次為同一餐廳寫兩篇食評,因為兩到訪都各有特色,各有驚喜
上次食過一次就一直念念不忘,好想再找朋友過來食多一次~
終於,左約右約下約到朋友們來食啦!好期待呢~
但記緊一定要訂座,上次餐廳由七點到十點十一點都一直滿座
如果不訂座真的有機會摸門釘喔!

今次我早到了,始終是工業大廈,入夜後人流較少
照舊地,上去前保安會截停並耍求我們出示身份證作登記
雖然程序比較麻煩,但能確保大廈安全,又未嘗唔係一件好事~
果然好餐廳就多人來食呀!
店員安排我地坐低後就已經等唔切要叫野食啦~
1983 瀏覽
車打芝士焗美國薯仔及鮮蝦﹑辣蕃茄
首先講一講頭盤,因為今次食的同上次個menu已經唔同了
車打芝士焗美國薯仔及鮮蝦﹑辣蕃茄,菜色賣相好繽紛!
食落口感好豐富,雖然有辣蕃茄,但辣味唔重,所以怕食辣既朋友都唔洗太擔心辣而唔點呢個前菜~
本身薯仔味道淡淡地,好平凡~但加左芝士和辣茄後,即刻惹味得多,仲好開胃添!哈哈,胃口大開呀!
主菜上得都好快,食完一碟就差唔多上第二碟~
今次最喜歡的是 澳洲和牛配喜馬拉雅山礦物鹽 和 自己點的 輕煎北海道刺身帶子,黑松露意粉
澳洲和牛配喜馬拉雅山礦物鹽
朋友是一個很愛吃牛扒的愛好者~見到SET DINNER有這個時二話不說已經決定要點了~ 不過都正合我意,嘻嘻
澳洲和牛配喜馬拉雅山礦物鹽 賣相好精美,除左牛扒和海鹽外,仲有一點美觀的伴碟汁,看上來好artistic呢~
先講牛扒,牛扒很厚身,但肉質唔韌~而肉和肥膏分佈都好平均,唔算肥,所以咬落口感非常好
本質肉味都好重好濃,但如果點少少海鹽一齊食,肉味會更突出,仲可以減低牛扒肥膩既感覺,唔會咁快食濟
不過其實一人分一件,好快已經食晒~想添食添呀!!
輕煎北海道刺身帶子,黑松露意粉
另一個喜歡的就是 輕煎北海道刺身帶子,黑松露意粉,一向黑松露意粉都是我必點的菜色
上次來食完黑松露飯已經回味無窮,今次來都一定要再點輕黑松露的菜色
很滿意的,幾個月沒來,水準依舊的好,總之食既時候你會感受到廚師對煮食的熱誠~
味道既配搭恰到好處,不會偏咸或偏重香草味(因為我好怕香草味),意粉醬汁好多,不怕吃到底會沒醬汁撈意粉
意粉上有3隻大大隻的帶子,每一隻仲大過個5蚊,好正!

帶子肉質好嫩滑,唔會感覺痴牙或好乾,不知是因為品種還是煮法的關係,可以整得咁滑溜
芝麻蛋糕
食完幾點主菜後大家都超飽了!因為份量都好足,如果細食的朋友可以考慮SHARE少一個食,咁就可以試多D甜品啦 哈哈
今次食set dinner配的 芝麻蛋糕
平時如果自己點的我就不會點芝麻蛋糕,但這裡SET包埋的就即管試試
食落芝麻味唔算好濃,清淡一點~作為飯後甜品算是不錯的
我挺喜歡中間的芝麻餡打得好CREAMY,好滑
輕輕食一舊唔會覺得好膩
第二次來都是食到好滿意的一餐,全晚餐廳都很FULL,但捧上來的菜全部都好一絲不苛的製作,一D都唔馬虎~這就是我喜歡這裡的原因!
不會因為多人客,FULL BOOKING,而態度變得高傲或水準下跌
不過如果定期會研發新菜式,增加新鮮感會更好喔!
2015-09-08
車打芝士焗美國薯仔及鮮蝦﹑辣蕃茄
澳洲和牛配喜馬拉雅山礦物鹽
輕煎北海道刺身帶子,黑松露意粉
芝麻蛋糕
2015-09-18 2001 瀏覽
慶祝朋友搵到工,佢為報答我地幾位朋友一直對佢嘅支持…話要請我地食飯喎!咁梗係食大佢…食餐好啦。所以就嚟返之前食過覺得又就腳又好食又對得住價錢嘅i kitchen啦!首先送上係set嘅前菜《車打芝士焗美國薯仔,鮮蝦,辣蕃茄》。紅紅黃黃嘅外表已經相當能夠引起食慾,芝士配蕃茄醬焗薯永遠都係咁冇法令我拒絕的,薯仔肉焗完不會太乾,因為佢配上左濃濃嘅辣蕃茄醬,軟軟的薯肉加上溶左嘅車打芝士實在已係最高嘅享受,再加埋薯肉芝士入面有隱藏住嘅蝦肉好驚喜。食完依個酸酸辣辣嘅前菜,簡係胃口全開!之後係每次嚟食必定要追加嘅前菜《黑魚籽鮮蝦忌廉蛋》$20。小碟仔放著原隻蛋上枱,蛋嘅頂端打開左,見到入面蓋住厚厚嘅黑魚籽好吸引呀!入口啖啖海洋味…配上滑滑嘅忌廉蛋入面夾雜住粒粒黑魚籽喺舌頭上爆開,味覺衝擊非常之大!抵我地order你嘅!《鮮蟹肉粟米茸湯》每次依度嘅湯上枱都好似一幅畫,用鮮忌廉喺湯上面畫上一道有美感嘅痕跡。湯嘅味道好濃郁,從未飲過咁濃咁真粟米味嘅湯,清甜粟米味同蟹嘅海鮮味出奇咁夾…剛好清一清口中魚籽味和蛋味迎接主菜!對朋友銀包絕對不客氣地點左set dinner最強嘅《》$308。澳洲和牛雖然比不上日本和
車打芝士焗美國薯仔,鮮蝦,辣蕃茄
鮮蟹肉粟米茸湯
對朋友銀包絕對不客氣地點左set dinner最強嘅《》$308。澳洲和牛雖然比不上日本和牛,但油脂分布都係很好的,牛味亦都非常香濃,完全對得起佢嘅價格。食牛牛最正當然係7成熟,上枱嘅牛牛煎到甘香脆封住表面…入面仲係嫩嫩多汁的,果然係話7成就7成,廚師好嘢!切一小塊點上盤邊嘅礦物鹽提味,入口帶出牛油脂嘅豐厚香味…口中濃牛久久不消散!正呀!
澳洲和牛配喜瑪拉雅山礦物鹽
幾個女子嘅晚餐當然要用甜點嚟結束,今晚特別想食《意大利芝士餅》$58。軟綿綿嘅 tiramisu 夾層係2層蛋糕2層芝士再灑上可可粉,簡單嘅甜品看上非常豐富!一啖入口濃濃咖啡味,中間嘅蛋糕層非常濕潤散發微微嘅酒香…雖然我未食過意大利正宗嘅tiramisu,但依個就係我食過最滿足嘅一個tiramisu 喇!
意大利芝士餅
幫襯左i kitchen兩次,兩次都令我好想為佢打食評…原因係雖然兩次去佢都坐滿,但樓上鋪令人認識嘅機會比地鋪少…佢質素亦比好多好多地鋪都好好多…真係好值得用少少時間去打篇食評呢!i kitchen,我好快又會返嚟食你,哈哈哈
2015-09-02
車打芝士焗美國薯仔,鮮蝦,辣蕃茄
澳洲和牛配喜瑪拉雅山礦物鹽
意大利芝士餅
2015-09-14 1505 瀏覽
同朋友食飯,大家都鐘意食蠔的關係,就叫左珍寶蠔,真係好大隻,重要好好食。ard50左右,價錢合理望一望set dinner,範覺得唔太岩食,staff好好人指一指主食menu,先知原來加錢就可以轉set,欣賞餐廳的靈活性。1人叫左1個set,前菜1 ~ 三文魚,火箭菜伴紅燈漿汁倨汁同3文魚好夾,令刑個前菜更好食.前菜2 ~ 焗薯,鮮蝦味道正常,焗暮很鞋會失手。是日餐湯~ 南瓜湯有驚喜,特別係湯面加左泡泡,好得意,亦好夾個湯,好飲。主菜1 ~ 鵝肝伴牛柳牛柳一般,反而果3種顏色的漿汁好好味,賣相靚。主菜2 ~ 帶子伴意大利飯一般甜品 ~ 藍梅芝士蛋糕味道正常埋單每人2百幾,真心覺得抵食,環境又唔錯.

1人叫左1個set,
前菜1 ~ 三文魚,火箭菜伴紅燈漿汁
倨汁同3文魚好夾,令刑個前菜更好食.
前菜2 ~ 焗薯,鮮蝦
味道正常,焗暮很鞋會失手。
是日餐湯~ 南瓜湯
有驚喜,特別係湯面加左泡泡,好得意,亦好夾個湯,好飲。
主菜1 ~ 鵝肝伴牛柳
牛柳一般,反而果3種顏色的漿汁好好味,賣相靚。
主菜2 ~ 帶子伴意大利飯
一般
甜品 ~ 藍梅芝士蛋糕
味道正常
埋單每人2百幾,真心覺得抵食,環境又唔錯.
題外話/補充資料: 要book左位先有得食,因經常性full booking.好難walk in.
2015-08-29
2015-09-11 1305 瀏覽
上網睇過好似幾好所以就去試一試2人前 ,一出就聽到裏面好熱鬧, 好似酒樓咁嘈,好彩部電視冇開聲,去到睇餐牌都幾多野食飲品就大眾化,都係汽水 咖啡 檸茶等原本侍應話比個酒牌 但後尾可能忘記了所以選擇飲水算了見蕃茄水牛芝士好似幾得意所以試一試好清新既味道餃子雞翼可以再煎香啲羊不會太蘇 個汁隻味似大家樂啲牛扒汁牛柳叫左3成熟 但有點難切, 都係果隻汁食物味道幾好但有點唔開心既係到最後侍應好似咩都唔知咁以為我地叫餐 話幫我地起埋餐飲同餐甜諗住佢會問我地食5食甜品或者叫啲野飲點知同佢講完我地唔係餐,佢就令轉身走左諗住問佢拎餐牌睇甜品點知個侍應就問都冇問過就隊左張單過黎埋單咁我地唯有唔食甜品 埋單走..就只有呢點有點無奈
上網睇過好似幾好所以就去試一試
諗住佢會問我地食5食甜品或者叫啲野飲
點知同佢講完我地唔係餐,佢就令轉身走左
諗住問佢拎餐牌睇甜品
點知個侍應就問都冇問過就隊左張單過黎埋單
咁我地唯有唔食甜品 埋單走..
就只有呢點有點無奈

諗住佢會問我地食5食甜品或者叫啲野飲

點知同佢講完我地唔係餐,佢就令轉身走左

諗住問佢拎餐牌睇甜品

點知個侍應就問都冇問過就隊左張單過黎埋單

咁我地唯有唔食甜品 埋單走..

就只有呢點有點無奈
牛柳 鵝肝
餃子雞翼
蕃茄水牛芝士
鵝肝
2015-09-09
5 分鐘 (堂食)
2015-09-09 1177 瀏覽
近年觀塘工廈都開左好多餐廳,咁岩同朋友去開呢頭食飯,就提議去工廈搵食。由於無早d book 枱,得番bar 枱,超後悔。成晚隻腳條條fing, 張枱又迫又唔好坐 頭盤都幾新鮮,味道酸酸mei mei,好開胃粟米忌廉湯,重粟米味,面頭有d 白色泡泡,試過係無味既 多口問侍應係咩黎既,佢話係分子料理,但真係食唔出有咩味.....主菜 ,睇落分量好似唔多,但其實好飽。類似海鮮汁味,帶子都煎得幾好,不過加左黃椒粒,我本人唔多好。另一個主菜,呢個睇落好乾身,但其實d 汁都係底,拌勻去食都唔錯,仲有溫泉蛋,好好味最後既甜品,芝麻慕絲蛋糕。正常味道,正常質地,相比起主食同頭盤都較為遜色。
頭盤 三文魚件 蕃茄汁
頭盤都幾新鮮,味道酸酸mei mei,好開胃
粟米忌廉湯
粟米忌廉湯,重粟米味,面頭有d 白色泡泡,試過係無味既
帶子意大利飯
三文魚魚籽卡邦尼意粉
甜品 芝麻蛋糕
題外話/補充資料: 餐廳地方唔大, 無BOOK 台既都可以打左黎問有冇位先, 唔好諗住WALK IN...T.T
2015-09-02
頭盤 三文魚件 蕃茄汁
粟米忌廉湯
帶子意大利飯
三文魚魚籽卡邦尼意粉
2015-09-08 1028 瀏覽
在觀塘工作的友人常常推介位於她公司附近工廈裡的一間西餐廳,這天難得到觀塘便被她拉著一定要去她的推介,好吧!一於試試工廈餐廳是否也這樣出色!位於巧明街106號的冠力工業大廈,要不是朋友帶著還真有點難找。I Kitchen以黑色裝潢透出陣陣藍光,有種冰冷又迷幻的感覺。空間雖然不算大但也沒將桌椅排得密密麻麻,桌與桌之間留有不少私隱空間。黑色的外皮配閃紙,走高端路線的餐牌菜色選擇其實不少,前菜、餐湯、小食滿滿一頁,單是主菜也有十多項,還有Set dinner、甜品等,十分多樣化。所有主菜也可以改成set dinner,自由度高也是其可取之處。前菜:車打芝士焗美國薯仔及鮮蝦、辣蕃茄酸甜又帶點辣的蕃茄碎令胃口隨之醒來,焗薯散發微微焦香,配著車打芝士更香口,鮮蝦肉鮮美,作為前菜不錯,怕薯仔太飽的話可二人分食。另加$20可加配黑魚子鮮蝦忌廉蛋滑滑忌廉蛋藏在蛋殼裡,面層是粒粒分明的黑魚子,矜貴又美觀,忌廉蛋極滑溜,一吃進口便已滑到喉嚨裡了。鮮蟹肉粟米茸湯將蟹肉拆出、粟米打成茸再結合成這道鮮蟹肉粟米茸湯,粟米茸打得極細,喝起來口感是湯水質的滑溜的,偶爾還有一絲蟹肉鮮味。是日特飲美美的藍色特飲,是最適合夏天
前菜:車打芝士焗美國薯仔及鮮蝦、辣蕃茄
另加$20可加配黑魚子鮮蝦忌廉蛋
是日特飲
美美的藍色特飲,是最適合夏天的菠蘿梳打,冰涼又清甜。
焗酥皮西班牙豬柳釀西梅配楓糖青胡椒芥茉子汁
以酥皮包著西班牙豬柳焗,外層酥皮脆內裡肉質仍嫩嫩粉紅色,西班牙豬柳中心還釀了西梅,酸酸甜甜的口感層次豐富。
輕煎北海道刺身帶子,黑魚籽,紅甜椒意大利飯
一客分成三份,小巧趣緻,大概兩三口已可解決掉。帶子刺身新鮮超嫩滑,意大利飯色彩繽紛,表面濕潤但飯粉又挺身。
酒足飯飽,來一客Tiramisu作結,綿軟的蛋糕體配上濃濃酒香,工廈精緻西餐實至名歸!
題外話/補充資料: 即使是非工作日的星期天,iKitchen也是不到7時已爆滿,可見也有大量捧場客
2015-08-09
  • 輕煎北海道刺身帶子,黑魚籽,紅甜椒意大利飯
  • 黑魚子鮮蝦忌廉蛋
  • 鮮蟹肉粟米茸湯
2015-09-08 790 瀏覽
「開心買鞋,唔開心買鞋」,早已成了我想購物的金科玉論,早前,星期六要返工,心情懷透了,於是放工後便相約好友一同到APM shopping ,當然少不了買鞋啦!一行便行了數小時,突然,友人提出想到我上之推介的 iKitchen食晚餐,於是使嚐試致電問問有冇位book,雖然有位,但要八點交枱,由於當時已六點了,於是,我倆便急急趕去,幸好iKitchen 與 APM 的距離不算遠,不一會我們便到達了。BeautySearch 不是第一次到來這餐廳,不過,就非常喜歡這裡的環境氣氛、服務態度、菜式款新和味道侍絕。餐廳環境以黑白對比為主,善用藍色地燈中和黑白的單調,提升氣氛令食客身心完全得以放鬆,忘掉工作的疲勞,讓我可以好好享受美食。自家煙燻三文魚伴血橙,配羊奶芝士和火箭菜,香滑濃郁的羊奶芝士帶出三文魚的鮮嫩,三文魚又同時帶出羊奶濃而清新的芝士味道,味道配搭新鮮同時又互相提升彼此的味道,色香味美同時做到。餐前湯是黑松露野菌茸湯,味道香滑濃郁,黑松露不但提高湯的味道亦令這道湯的味道層次更豐富,賣相更高貴。主菜香煎鵝肝伴紐西蘭牛柳,鵝肝香味濃郁,入口即溶,juicy 香軟,西蘭牛柳七成熟鮮嫩彈牙鎖定肉
主菜香煎鵝肝伴紐西蘭牛柳,鵝肝香味濃郁,入口即溶,juicy 香軟,西蘭牛柳七成熟鮮嫩彈牙鎖定肉汁,肉質鮮嫩紋理細緻,牛味濃郁嚼勁十足,極有口感,配以廚師自製特製醬汁,提高了牛柳的味道層次。絕對是對優質食材的一種尊重,同時又贏得我對廚師廚藝的一份尊敬。
最後,一件朱古力 brownies,以濃濃的朱古力香息作整頓晚餐來一個完美的終結。
餐飲選擇了菠蘿疏打特飲,菠蘿清甜飲品味香醇厚,解渴清涼,味道配搭新鮮又特別。藍色的糖水,令飲品添加了不少神秘感。

題外話/補充資料: 今日所品嚐的菜式款式和味道給予我廚師手藝和才藝出衆的感覺,一個懂得把優質食材發輝和利用不同味道去撞出新的口味的廚師,絕對值得我們的尊重,iKitchen 確是一間有氣氛有服務有新意有美食的餐廳。
2015-08-20 2133 瀏覽
Ok㗎,最好食係個碟牛奶味雪糕加朱古力味心太軟,心太軟唔會太漏,又唔會太淡,加埋牛奶味雪糕,好甲㗎,個道D既環境好有吧的feel,佢仲配埋燭光,好適合二人世界,燭光晚餐
  • 雪糕加心太軟甜品
華麗的意大利菜,中國傳統的智慧,味道昇華的旅程,回味無窮的餐 - 華麗的意大利菜,中國傳統的智慧,味道昇華的旅程,回味無窮的餐廳。今日行完APM 買禮物,小股神來電約食飯,立即上網睇下有乜好食,發覺間叫I kitchen 的餐廳評語頗高,立即致电訂位,由於是即日致电,餐廳看booking 都幾 full,只可食到八點。立即買完東西六点半左右去到餐廳。餐廳環境正人黑白為主,加藍色地燈,使人尤如身處深海中,舒靜氣氛令食客身心完全放鬆,忘掉一天的疲勞,享受美食的開始。鮮蟹肉粟米濃湯,粟米濃郁味道,蟹肉細嫩,粟米香甜配蟹肉微咸味,幼嫩蟹肉溶入粟米的清甜,令這道湯的味道層次更豐富。自家煙燻三文魚伴血橙,羊奶芝士,火箭菜,羊奶芝士帶出三文魚的鮮嫩,三文魚又同時帶出羊奶濃濃又清新的芝士味道,兩者尤如太極的兩儀互相配合,缺一不可,陽極陰生,陰極陽生,芝味完時奶味起,奶味完盡三文魚味生,味道配搭新鮮又合拍,絕!香煎鵝肝伴紐西蘭牛柳,鵝肝香味濃郁,入口即溶,牛柳鮮嫩彈牙,肉質鮮嫩紋理細緻,濃濃牛味,入口咬勁十足,極有口感,配以特製醬汁,美味難忘。菠蘿疏打特飲,清香醇厚,解渴清香,正!今日的菜式味道給予我廚

菠蘿疏打特飲,清香醇厚,解渴清香,正!

今日的菜式味道給予我廚師手藝和才知出衆的感覺,一個懂得利用不同味道去撞出新的口味的廚師,就像食物的摩術師般,為食客變出新的美食味道,Magic l kitchen, 咩都有可能!
1986 瀏覽