2018-04-28 244 瀏覽
對我來說,尋得一間美味的餐廳已經不容易,而尋得一間能保持食物質素又能給顧客驚喜的西餐廳更是難得。今天是第4次來 I kitchen ,再點曾經覺得可口的菜色,仍舊美味。驚喜的是套餐的頭盤,4次都不同,而每次頭盤的味道總在你意料之外,有層次,能把食物的味道再升華。
蟹餅
香烤鹿兒島黑豚配青蘋果茸
牛肝菌榛子茸湯
蘋果批
無花果配鵝肝
慢煮香草全雞
  • 黑魚籽鮮蝦忌廉蛋
2018-04-20 134 瀏覽
雖然知道觀塘有不少隱身於工廈的餐廳,但一直都未有機會前來。這次難得相約友人在附近的一個活動,於是晚餐便來到I Kitchen醫醫肚。餐廳的面積較細,跟想像中的工廈餐廳有點不同。不過我們比較早用餐,客人數量不多,而且店員的服務非常體貼,所以整個用餐環境和氣氛依然是很不錯的。店員一開始仔細地介紹了當日的推薦美食。我們則選了雞肉海蝦凱撒沙律、油封鴨脾和黑松露帶子意大利飯。我們一看見慢烤雞肉海蝦凱撒沙律就呆了,因為它非常大份!巴馬臣芝士的份量驚人,而且有很多片大塊的烤雞肉及大蝦,絕對是多於二人份量。雞肉烤得很香,而肉依然保持嫩滑,不會乾澀。海蝦則新鮮彈牙。另外,沙律中也加了麵包粒和煙肉乾,豐富了整道菜的口感。油封鴨脾是友人非常喜愛的一道菜,因為很少餐廳有售,而我則是第一次試。鴨脾外皮充滿油香,而內裡的肉也沒有很重的膻味,再蘸著特配的水蜜桃砵酒汁,平衡了油膩的味道。另外,底下的薯蓉充滿牛油香,很美味。而黑松露帶子意大利飯也不錯。米飯雖接近熟透的狀態,但仍有一部分未至於完全熟透,因此尚能保持意大利飯的口感。而黑松露非常之香,菜式之中亦加了很多巴馬臣芝士,非常豐富。帶子則是輕輕煎過,肉質依然彈牙。總

總括來說這裡用餐是很抵食,份量大而且用料足。食物選擇也很多,是不錯的選擇。另外則是店員服務很好,細心又體貼。👍🏻

小妹今次跟朋友去到觀塘食晚飯,經常聽說朋友觀塘工廈有很多的餐廳,想食咩菜式都一定滿足到。今次選擇了位於冠力工業大廈的一間西餐廳‘I kitchen ’。地點方便,在apm商場後門不岀幾分鐘就到。餐廳雖然位置工廈但內裏裝修一點都不工廈,暗暗的燈光,黑色牆身,設有開放的酒吧枱,十分有氣氛,適合情侶們,姊妹們。晚餐設有一人晚餐及二人晚餐,有頭盤,前菜,主菜,餐湯,甜品,餐飲。若預訂的一人餐唔岩心水,可以散叫加$58轉成set dinner。一定搵到岩水心的今次小妹選擇了二人餐,因為二人餐太豐富,由頭盤到餐飲選擇都非常合水心。海鮮凍盤飯前先嚟個凍盤,生蠔,海蝦,青口,翡翠螺。。。份量足夠二人。每款每人大概有二隻,未食主菜就已經滿足咗一半。餐湯~牛肝菌茸湯湯能夠帶岀牛肝菌甘香可口的味道,湯內有牛肝菌的肉粒,主菜前來增強大家食欲前菜~威士忌煎蟹餅煎蟹餅雖然不太嚐到威士忌味道,但脆口外層的蟹餅裏滿滿蟹肉,啖啖肉而且蟹味濃厚,配上旁邊的醬汁及火箭菜非常合配,真的很滋味。帶子紅菜頭意大利飯紅色的意大利飯好新奇,紅菜頭湯就經常飲,紅菜頭飯真的第一次食。初初第一口沒太感到紅菜頭的味道,但每一口尾聲味頭會慢慢

海鮮凍盤

餐湯~牛肝菌茸湯

前菜~威士忌煎蟹餅

帶子紅菜頭意大利飯

初初第一口沒太感到紅菜頭的味道,但每一口尾聲味頭會慢慢帶岀,非常清新的感覺。飯質,煮得剛好,口感半柔韌有彈性,值得一試

慢煮美國厚切肉眼。五成熟

小妹期待以久的重頭戲
慢煮肉眼!
以耐心,心機慢煮四個小時而成的,時間掌握要準確先能確保肉質鮮嫩。
肉眼以慢煮烹調,五成熟剛剛好,肉質帶點血紅色,但肉已熟透,口感不得了,非常嫩口,肥瘦適中,有少許脂肪沿著肉眼邊更能帶岀肉眼的香味,回味無窮

二人餐只得一塊唔夠喉,下次一定自己要點一塊自私食

甜品~自家制蘋果批伴雲呢拿雪糕

批內有大大件的蘋味肉,配上雲呢拿雪糕一齊食,味道中和沒有太甜太咸!旁邊還有朱古力石頭,除了點綴外還可以食落肚

自家製黑松露雪糕
黑松露飯,意粉就食得多,雪糕真係第一次聽!小妹超愛黑松露的味道,當然要一試!
初初嗅落黑松露氣味沒太岀眾,但試一啖
黑松露在口中溶化,氣味在口腔中蔓延,沒有誇張!是真的!

超愛了!

二人總共$754,除點了二人餐,黑松露雪糕外還點了一杯啤酒。這價錢能試到慢煮肉眼及黑松露雪糕真的超值了。

環境氣氛好,服務相當周到!
一定要大大力要推薦俾朋友啊

• 慢煮美國厚切肉眼
  • 自家製黑松露雪糕
  • 威士忌煎蟹餅
  • 帶子紅菜頭意大利飯
2018-03-24 127 瀏覽
本來諗住好有氣氛咁同男友人食飯.點知因爲同隔離枱太近加上個一枱講野又鬼咁大聲.突然好似變咗茶餐廳食飯咁,原全係連講野都吾想講.淨係聽佢地都夠哂嘈.當時全場都係人,但開得1至2部冷氣咁,有種透唔到氣感覺.去到上主菜隔離枱終於肯走之後發現全場都得返我一枱.我們叫的是2人套餐感覺枱都不夠大去上餐.很迫咁.最後上甜品時間有點耐之餘個酥皮焗燶咗.很可惜!因為沒有空氣感覺 食完甜品後就立即離開!服務員很細心去上菜!
本來諗住好有氣氛咁同男友人食飯.
點知因爲同隔離枱太近加上個一枱講野又鬼咁大聲.
突然好似變咗茶餐廳食飯咁,
原全係連講野都吾想講.淨係聽佢地都夠哂嘈.
當時全場都係人,但開得1至2部冷氣咁,
有種透唔到氣感覺.
去到上主菜隔離枱終於肯走
之後發現全場都得返我一枱.
我們叫的是2人套餐
感覺枱都不夠大去上餐.很迫咁.
最後上甜品時間有點耐之餘個酥皮焗燶咗.
很可惜!
因為沒有空氣感覺 食完甜品後就立即離開!
服務員很細心去上菜!

2018-03-20
2018-03-08 160 瀏覽
觀塘區近來有很多新的餐廳、小店,各式各樣的美食多不勝數,這天與朋友到了這間位於工廈的餐廳午膳。工廈入面的餐廳一般都比地舖來的寬敞,這間亦如是,但環境偏暗,感覺有點像酒吧餐廳。All day breakfast 有 9 款食材可自行配搭,德國鮮肉腸、煙腩肉、大啡菇、牛油果蓉、慢煮蕃茄、煙三文魚、薯餅、茄汁豆及雞蛋,價錢隨著所選的食材的數量而定,除了所選的食材外,每份早餐都配有田園沙律及麵包。德國腸肉味重,煙腩肉亦頗有質素,牛油果蓉帶一點點辣味,其他食材都是一般的煮法,無甚特別。但可以按照自己的口味,自選食物的配搭及份量則值得一讚。除了 All day breakfast 外還點了一客明太子海蝦意大利粉,明太子味不太濃,但味道不差,份量不算多,但以 $65 的價錢已很不錯。

All  day  breakfast
2018-01-14
  • 明太子海蝦意大利粉
2018-03-04 188 瀏覽
難得放假,瞓夠自然醒就落官塘覓食,i kitchen 在假日時只有brunch 供應嘅!all day breakfast 我order晒9款,而且飲品又可免費添飲,至於環境清靜舒服,可再去,而且近日有promotion,去 佢哋嘅facebbok,俾職員睇下即享8折,而且仲送晚餐優惠券
all day breakfast
  • all day breakfast
喺觀塘區其中一個食肆特色,就係由工廠大廈改裝成為餐廳食肆,因為觀塘區喺呢兩年逐漸發展,起咗好多甲級寫字樓,所以衍生到舊式嘅工廠大廈改為食肆用途,所以呢區有好多穩細小店有待發掘!今日同幾位同事嚟到「ikitchen 」,本來以為呢度會好似一般工廈食肆咁樣地方好大,但原來餐廳細細(只係得10幾張枱,枱與枱之間空間比較少,所以感覺有啲侷促),不過餐廳雖小,但氣氛十足,燈光有少少暗,一有客人到,就會係你張枱度點上蠟燭🕯️情調不錯(不過今天我只係同幾位同性同事一齊嚟午餐而已,哈哈😅)午餐Menu方面,佢嘅選擇都有好多種類- 有salad、pasta、risotto、burger、扒類之餘⋯⋯佢亦都有紅肉、有白肉、甚至素食嘅選擇,可以滿足唔同飲食習慣嘅人,而且侍應仲同我地講:餐單會定時更改,為食客帶來新鮮感。價格範圍亦非常大眾化 - 由hkd 60+ 至 hkd 160左右,重點係雖然佢包餐湯、包甜品同埋包餐飲,但係佢餐飲唔淨止得奶茶、咖啡、檸茶、檸水咁簡單,佢係唔使加錢嘅情況之下,仲可以飲檸蜜或者朱古力!仲有好值得讚嘅就係,雖然我哋有四個人一齊食午餐,而我哋四個人嘅用膳速度都好唔同,侍應可以按着我

午餐Menu方面,佢嘅選擇都有好多種類

仲有好值得讚嘅就係,雖然我哋有四個人一齊食午餐,而我哋四個人嘅用膳速度都好唔同,侍應可以按着我哋四個唔同嘅用膳速度配合上菜,勁呀!

2018-02-27 156 瀏覽
前菜有海鮮拼盤,有生蠔、青口、蜆肉、凍蝦、翡翠螺,味道唔錯主菜點左美國肉眼、鵝肝牛枊,因為唔想見血,要左七成熟,可惜牛肉太韌。。。甜品有蘋果批,可惜烤過頭,有小小燶味最最好食的係小食,炸魷魚圈👍👍食物一般,但環境乾淨,安靜,幾個朋友一齊傾計的好地方
前菜有海鮮拼盤,有生蠔、青口、蜆肉、凍蝦、翡翠螺,味道唔錯
甜品有蘋果批,可惜烤過頭,有小小燶味
最最好食的係小食,炸魷魚圈👍👍
食物一般,但環境乾淨,安靜,幾個朋友一齊傾計的好地方
2018-01-30 223 瀏覽
同事放假回來,去觀塘工業區西餐廳食好啲午餐。餐廳不算很大,但座位寬敞,燈光又暗暗地,好relax。一坐底,已經有個靚靚前菜法式精緻小點午餐餐牌前菜我選擇了喜愛的南瓜湯,湯只加了少少忌廉,令南瓜湯更濃更滑,但又不會太膩。我點了阿拉斯加蟹肉龍蝦汁意大利飯,d 蟹肉係咪阿拉斯加我就無從得知,但當侍應端上意大利飯的時候,芝士香噴噴,龍蝦汁味濃郁,食落去意大飯彈牙。但我唔明白點解意大利飯要加中國蔥!午餐仲有甜品送,士多啤梨蛋糕,味道一般,但賣相就不錯。
同事放假回來,去觀塘工業區西餐廳食好啲午餐。

餐廳不算很大,但座位寬敞,燈光又暗暗地,好relax。

一坐底,已經有個靚靚前菜法式精緻小點

午餐餐牌

午餐仲有甜品送,士多啤梨蛋糕,味道一般,但賣相就不錯。

2017-12-24 312 瀏覽
估唔到工業區都有一間叫做《 i kitchen》嘅西餐廳,朋友推介之下就去試吓佢嘅晚市餐。門口比較神秘,但係都好容易搵到,一入去就係餐廳嘅當眼位置,門口嘅左手邊仲有間房仔,仲可以用作包場之用,慶祝生日等等嘅節日。近洗手間嘅位置還有一個書櫃裝飾。餐牌上除咗有散叫食物之外,還有二人套餐等選擇,食物款式都比較多,最後我們選擇左散叫食物。首先當然要叫我朋友最鍾意嘅蜜糖芥茉燒豬手,朋友一見到豬手嘅賣相已經好開心,充滿骨膠原嘅外皮食落去好有質感,肉質好林。餐廳嘅海鮮係空運運到,所以我哋必叫一款海鮮。最後叫咗白酒牛油煮馬拉蜆,首先試一啖佢嘅汁,飲落去好Creamy新鮮嘅味道,食得出蜆肉啖啖鮮味。除此之外,蒜蓉包烤得好香脆,點小小蜆汁一齊食,好正。一向喜歡吃鵝肝的我,必定要叫香煎厚切鵝肝伴牛柳。鵝肝煎得好香脆,食落去一啲都唔油,有入口即溶嘅感覺,真係好正。再叫多一個帶子黑松露意大利飯,估唔到帶子都好大隻,非常有份量啊!同樣地咬落去爽口彈牙。甜品方面,餐廳推介嘅脆皮朱古力心太軟配以雲呢嗱雪糕,等15分鐘左右就有得食,外皮香脆,入面有香濃嘅朱古力醬,再加小小雲呢拿雪糕中和味道,簡直係絕配。呢一餐生日飯非常

近洗手間嘅位置還有一個書櫃裝飾。

除此之外,蒜蓉包烤得好香脆,點小小蜆汁一齊食,好正。

呢一餐生日飯非常便宜,而且食物質素高,價錢合理,埋單都只係$700有找,必定會再次光臨。
2017-12-24 282 瀏覽
朋友生日就專登揀一間比較有情調嘅西餐廳,位於觀塘區好方便佢收工,聽說觀塘嘅工業區有好多好嘢食,所以就book咗《 i kitchen》試吓。餐廳環境以藍色燈光為主,左邊嘅吧枱十分奪目,好多酒杯掛起,同埋展現左不同類別嘅酒,飲品即時調製,即叫即做。店員服務很好,即時俾咗兩杯暖水我哋,隨即就叫咗啲小食。白酒牛油煮馬拉蜆份量比較多,每一隻蜆得好大隻,而且食落去冇沙,味道新鮮爽口。蜜糖芥茉燒豬手豬手已經預先切好,整齊擺放疊好,食落去外皮香脆,肉質鮮嫩,配以香草醬汁同埋番茄仔等等嘅配料,食落去更為滋味。主菜方面叫咗兩樣,包括帶子黑松露意大利飯同埋香煎厚切鵝肝伴牛柳。兩款主菜都好好食,連我一向都好怕意大利飯硬身嘅感覺,今次食落去反而軟硬度適中,意大利飯有質感,食落去煙煙靭靭。最後因為朋友生日,餐廳職員非常體貼,朱古力心太軟上面還寫了我朋友嘅英文名,對於他來說這是很驚喜的生日飯。

店員服務很好,即時俾咗兩杯暖水我哋,隨即就叫咗啲小食。

白酒牛油煮馬拉蜆

蜜糖芥茉燒豬手

2017-12-20 9277 瀏覽
同觀塘返工嘅朋友食晏,梗係佢發辦去邊度食啦,今日佢搵咗呢間工廈嘅西餐廳,一點前結帳或者兩點後入座有九折喎,佢揀咗兩點後,好呀門口已經放咗一棵聖誕樹,入到去除咗有聖誕氣氛,餐廳嘅情調同燈光都唔錯先嚟法式精緻小點同長餅乾,小小的餐前點,夠精緻。可以揀田園沙律或者廚師餐湯,係椰菜花蓉湯,呢隻湯好少飲,估唔到幾綿幾好飲喎。午餐選擇都唔少,我揀咗紐西蘭西冷配松露燒汁,五成熟。伴碟好靚,五成熟剛剛好, 裏面仲係粉紅色,鎖住肉汁,點埋松露燒汁,味道更上一層朋友揀咗香煎美國豬柳配肉桂蘋果汁,伴碟一樣咁靚,豬柳好厚喎,啖啖肉,配上肉桂蘋果汁,又好味叫咗一個炒蔬菜同一個有機糙米飯share食,啲蔬菜炒得好青綠,有西蘭花,翠玉瓜同粟米芯。有機糙米飯,比白飯更高營養,正。餐飲叫咗熱檸茶,鮮奶朱古力,朱古力味夠濃,加上滑滑嘅鮮奶,絶配。尾聲甜品係mousse, 重點係棵聖誕樹插圖呀!Set lunch嘅甜品都咁有心思,真係令我哋心花怒放我相信嚟呢度食晚餐嘅氣氛應該唔錯,搵晚再嚟。

先嚟法式精緻小點同長餅乾,小小的餐前點,夠精緻。

紐西蘭西冷·松露燒汁

美國豬柳伴肉桂蘋果汁

我相信嚟呢度食晚餐嘅氣氛應該唔錯,搵晚再嚟。
紐西蘭西冷·松露燒汁
美國豬柳伴肉桂蘋果汁
2017-12-20 208 瀏覽
今晚就走到工廈個到 食西餐 今日又叫左個牛扒食 咁佢個安格斯係慢煮架 又幾好食煮得幾林架 餐廳都幾有格調架 用黑色碟上菜 所以都幾正 幾靚架 仲有我叫左個醃三文魚 咁就都幾大塊 好味既
2017-12-15 329 瀏覽
又到星期五,Happy Friday心情好,適逢朋友放假來找我共進午餐,當然要帶佢食好東西啦!於工廠覓食像尋寶一樣,這餐廳位於冠力工業大廈,升降機大堂藏在停車場中,平時路過都不會留意呢~出電梯向左,平實的門面,真係禾桿冚珍珠店內有格調的裝修、情調的燈光,可惜不是同男仔來這裏店員都很親切,會主動介紹午餐都有前菜、湯或沙律、主菜、甜品及餐飲,而且一點前離座或兩點後入座有九折!最貴都係$158,性價比超高!入座後為你送上精緻小點,的骰可愛,有車厘茄、三文魚及洋蔥等,味道帶有洋蔥的辛,還有微微的酸,不錯~外面的小撻很鬆脆田園沙律屬常見餐前小食,但這裡的亮點在於加了Parmesan Cheese湯有很濃郁的紫薯味,入口feel到紫薯蓉的質感,真材實料!紫薯份量比忌廉多,所以感覺不會膩。主菜登場,我同朋友見到都覺驚喜,漂亮的擺盤,好有誠意哦~用來點綴的的都是蔬菜,好睇又好食~肉眼表面微焦香口,切開見到粉嫩的顏色,配上紅酒汁,一流!在外用餐,牛與豬,我必選牛。但這個厚切豬肉眼俘虜了我的心外表煎得金黃,入面Juicy唔乾柴,肉味濃,越食越滋味黑醋汁減少肉的膩,令我忍唔住一口接一口~兩個餐分別配了炒雜菜
又到星期五,Happy Friday
心情好,適逢朋友放假來找我共進午餐,當然要帶佢食好東西啦!

出電梯向左,平實的門面,真係禾桿冚珍珠

店內有格調的裝修、情調的燈光,可惜不是同男仔來

這裏店員都很親切,會主動介紹

法式精緻小點

餐湯 - 紫薯湯

燒紐西蘭肉眼配紅酒汁

肉眼表面微焦香口,切開見到粉嫩的顏色,配上紅酒汁,一流!

鹿兒島水飼豬肉眼配意大利黑醋汁

在外用餐,牛與豬,我必選牛。
但這個厚切豬肉眼俘虜了我的心
外表煎得金黃,入面Juicy唔乾柴,肉味濃,越食越滋味
黑醋汁減少肉的膩,令我忍唔住一口接一口~

兩個餐分別配了炒雜菜和糙米飯,雜菜包括西蘭花、翠肉瓜和甘筍BB,雖說是炒,但不覺油膩

糙米飯是白飯混合糙米飯,增加咬口,好食有益。兩種都是有營之選

我見到餐飲有牛奶朱古力揀,唔洗加錢喎
梗係叫啦!好大杯!香!濃!

是日精選甜品  -  咖啡慕絲蛋糕

最後就係甜品,很精緻,是咖啡味慕絲,軟綿幼滑

環境氣氛都很適合拍拖撐枱腳,食物由外到內都很有質素,最緊要係唔貴~

原來這裡有間可容納約廿人的party room,臨近聖誕,公司聚餐,這裡是個不錯的選擇。

咁好feel~下次帶男朋友黎先~

法式精緻小點
餐湯 - 紫薯湯
燒紐西蘭肉眼配紅酒汁
鹿兒島水飼豬肉眼配意大利黑醋汁
是日精選甜品  -  咖啡慕絲蛋糕
2017-12-09 2850 瀏覽
HAPPY FRIDAY LUNCH, 所以今日約左朋友食好野!!!朋友係觀塘返工, 最近有好多工廈餐廳/CAFE. 今次黎試呢間~門口已掛滿聖誕裝飾增添節日氣氛~LUNCH MENU, SET有餐前小點, SALAD/湯, MAIN COURSE, 甜品同飲品~好豐富~亦會有BRUNCH 選擇~一坐低已準備好法式小點同埋脆麵包條~我地分別叫左牛同豬SHARE食既~是日餐湯是紫薯湯.. 驚中伏..所以我地決定一湯一沙律, 跟餐亦係一飯, 一疏菜~紫薯湯一出好深色喎...其實都真係驚驚地奶野... 店員知我地SHARE 食, 都好主動畀多個湯碗我地分呀!然後呢..呀!!!!又冇事喎, 我重覺得好好味!!!! 好真材實料.好香好濃既紫薯味, 但又唔會覺得好怪~~~GOOD呀!!!沙律, 有芝士同埋黑醋汁~ 份量多, 2個人SHARE都唔會只分得一, 兩片~燒紐西蘭肉眼扒配紅酒汁, 五成熟. $108呢個扒份量足料, 有牛味, 不過叫五成熟就有少少OVER COOK 喇, 但都接受到既, 如果可以真係MEDIUM 既會香口好多~鹿兒島豬肉眼扒配意大利黑醋, $158喂呀, 全個MENU 竟然
朋友係觀塘返工, 最近有好多工廈餐廳/CAFE.
今次黎試呢間~

門口已掛滿聖誕裝飾增添節日氣氛~

亦會有BRUNCH 選擇~

一坐低已準備好法式小點同埋脆麵包條~
前菜--法式小點

我地分別叫左牛同豬SHARE食既~
是日餐湯--紫薯湯

燒紐西蘭肉眼扒
燒紐西蘭肉眼扒配紅酒汁, 五成熟. $108

鹿兒島豬肉眼扒配意大利黑醋, $158
喂呀, 全個MENU 竟然最貴係佢, 重要係豬貴過牛, 就係因為呢一點, 所以決定叫佢黎試下睇下咩料!!!
鹿兒島水飼豬肉眼扒
直美同肉真係PERFECT MATCH!!!!
睇下呢塊肉幾厚!!!!
食落又真係正既, 的確出色過只牛~
佢值得最貴既.XDDD

跟餐既飯同疏菜~~~ 我幾欣賞呢碗菜喎,
真係同飯一樣比例, 因有時配薯菜/雜菜時, 一般個份量都好似唔夠飯.意粉多!

跟餐朱古力~

跟餐凍檸茶.
甜品--咖啡切餅

飯後甜品, 應該係咖啡味CAKE黎~~~
有埋甜品好完滿~
呢度鋪仔細細, 唔係好大, 不過好有氣氛座位又舒服~
重有間房可以包場開XMAS PARTY~

插曲:
一黎到羅杯緣子出黎影相時...直美一黎就隋海喇...T.T 好SEXY XDDDD
2017-12-08
燒紐西蘭肉眼扒