2020-05-19 925 瀏覽
朋友相約晚飯,問我有咩好建議,於是睇返自己之前寫過嘅食評再回想一下自己之前食過咩好嘢,睇咗一輪後就揀咗i Kitchen,因為之前嚟咁多次都只係食過呢到嘅午餐,所以就帶朋友嚟i Kitchen試吓佢哋嘅晚餐。嚟到後,職員為咗保障所有食客及員工安全,會為將入坐的食客量度體溫及要求用用酒精消毒雙手,果然做得足令食客安心。睇咗餐牌一陣,朋友最終都紜個波推咗比我就由我決定食咩...鍾意食牛嘅我當然唔少得點返個牛-厚切美國黑安格斯肉眼Medium,仲要咗一個水飼豬豚腩肉,轉咗套餐後就會多咗個餐湯、鮮蝦海鮮撻同飲品,所以兩個Main 都加咗做Set,另外再加多咗個松露芝士焗生蠔。等咗一陣就好快上咗個餐湯,呢次個湯係南瓜忌廉湯,配上一支長餅干條,南瓜湯好香濃,而且飲落仲有少少南瓜碎,當南瓜湯飲到一半時就上咗個鮮蝦海鮮撻,嚟到時見到個外貌都有D驚喜,估唔到一間細細的餐廳除咗注重食物味道之餘,仲會設計埋食物嘅外貌,雖然而家好多餐廳都會選用現成的批底,但上面的配料及設計都見到廚師的所花的心思,呢個鮮蝦海鮮撻未食前單是影相攞like都一流,當隻蝦食埋入口就覺得加$58轉做餐簡直係物超所值!到厚切美國黑安格斯

睇咗餐牌一陣,朋友最終都紜個波推咗比我就由我決定食咩...

到厚切美國黑安格斯肉眼嚟到時,見到個擺盤感覺係一個彩虹,用咗紫薯蓉、甘筍蓉同我估計係節瓜蓉三色形成彩虹嘅效果,睇到都覺得開胃D;而件安格斯肉眼扒剛剛好五成,入口嫩有肉汁好好味。
食到一半就上咗松露芝士焗生蠔,芝士比較咸,蓋咗松露嘅味道,所以呢個只屬一般。
水飼豬豚腩肉上到時,豬豚腩肉比想像中大件,因為之前嘅食物已經填咗我個胃嘅8成,所以我就切咗少少試吓個味道,腩肉上面用咗少少似蜜糖芥末醬(如果無食錯),感覺味道幾好之餘,腩肉好淋,不過因為腩肉比較膩,如果用嘅醬汁有少少酸甜嘅感覺可能會更加好。
最後食埋個甜品芝士蛋糕,為呢一餐就完美劃上句號。

埋單$638@2位
2020-05-13
  • 厚切美國黑安格斯肉眼
2020-05-17 61 瀏覽
Order左5樣嘢食 有一樣好食(pizza) 其他就唔太好食(例如意粉 牛排 同意大利飯) 主因價錢同份量相差一段距離 食完之後唔夠飽 擺放食物好隨意 就例如個心太軟唔知可能趕時間所以隨意翻轉放 唸住可能味道幾好 但焗過頭 無朱古力流心 同埋食落咸咸地
2020-05-16
2020-05-13 74 瀏覽
同朋友行完街喺觀塘區覓食,其實樓上舖真係好多選擇〜 今次選咗呢間西餐,十分有驚喜!我哋一人叫咗一個main course,餐湯並不是羅宋湯,而是靚到dum一聲的紫薯湯好似星空一樣。紫薯味好香濃,甜絲絲,應該加咗少少椰奶,飲落特別滑!前菜海鮮撻,賣相好精緻餅皮香脆,不會太快就浸軟哂 ,加分!中間打起咗啲忌廉泡沫,口感細膩香滑。主菜安格斯肉眼,配黑椒汁,七成熟。牛扒煮得好軟腍,肥瘦均勻呢個份量女仔食剛剛好,伴碟亦好有心思,用咗幾款蕃茄汁、南瓜汁同紫薯砌彩虹,眼前一亮。甜品是蛋腐蛋糕仔,豆腐味好香好濃,完美句號

前菜海鮮撻,賣相好精緻

主菜安格斯肉眼,配黑椒汁,七成熟。牛扒煮得好軟腍,肥瘦均勻

甜品是蛋腐蛋糕仔,豆腐味好香好濃,完美句號

2020-05-10 72 瀏覽
工廠區比人感覺有點老舊,但估唔到觀塘工廠區有間咁有型的西餐廳。如何有型法?先來看看他的裝修風格。是樓上鋪,搭lift上去,發現別有洞天,落地玻璃取光之餘,又可里外呼應。天花用鐵花藝設計,夜晚在燈光之下特別有情調。一邊是長形靠牆梳化,另一邊坐椅梳化,座位舒適,空間寬敞。紫薯湯,坊間西餐廳比較少有,飲落順滑,散發濃濃紫薯香味,是特別健康的一道餐湯。頭盤係海膽忌廉海鮮撻,沙律作底,新鮮出爐的海鮮撻,仲熱辣辣,香噴噴,上面層泡仲卜通卜通在跳舞,味道好香口,吃過番尋味。主菜香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳,$208,牛肉味香濃,瘦肉中也有牛油肥在其中,顯得口感滑口,吾會鞋口。日式海鮮薄餅$148注意因為即叫即整,所以需要預少少時間,但值得付出時間等,因為好香口,薄餅底是又香又脆的,略慊過咸。甜品係跟餐送的,但係一點都吾馬虎,那個賣相,可見廚師真係落足心機,佈置得如此浪漫,光看已經流晒口水。為今晚帶來完美的句號。用餐時剛好席中有人生日,餐廳廣播播出生日歌,場內用餐的人客聞歌起鬧,一齊歡呼,非常熱鬧,好有氣氛。反觀餐廳職員可能已經見慣場面,顯得莫不關心。

日式海鮮薄餅$148

今日係紀念日,提前一日book咗佢嘅二人餐因為而家book有五折優惠🤩餐湯係甘筍湯,清清地正常輸出👌沙律今日係鴨胸蜜桃沙律,份量有啲小不過味道都唔錯。主菜係牛扒叫咗五成熟,真係煎到啱啱好牛嘅肉味都幾濃,正吖😃但講到最正一定係個意粉,睇個樣平平無奇但係個味真係👍🏻👍🏻👍🏻最後甜品有個Chocolate brownie,一開頭覺得太細舊,識落先知啱啱好口感軟硬適中,甜度都唔錯唔會太甜,如果可以再苦啲就更加好啦👍🏻講返少少不足之處,食到最後嘅時候有個侍應收餐具,製造出嚟嘅聲響係非常大,原本唔錯嘅用餐體驗即刻輸咗一半😯😯😯,但見佢開頭服務態度都唔錯所以唔係特登嘅🤗如果可以改善下就更加好啦。另外就係二人餐份量真係唔夠兩個人食。😩😩😩
餐湯係甘筍湯,清清地正常輸出👌
沙律今日係鴨胸蜜桃沙律,份量有啲小不過味道都唔錯。
主菜係牛扒叫咗五成熟,真係煎到啱啱好牛嘅肉味都幾濃,正吖😃
另外就係二人餐份量真係唔夠兩個人食。😩😩😩
2020-05-07 75 瀏覽
上星期在觀塘工業區那邊下班,剛到晚餐時間馬上看看附近有什麼餐廳可以一試,留意到剛好在我2分鐘路程附近的大廈,於是便和同事過去一試餐湯已看出這間餐廳的品質,當日餐湯是紫薯忌廉湯,紫薯味道非常香甜濃郁,配有奶香忌廉味的湯底非常配搭,驚喜!套餐還有一個海鮮撻作前菜,餅皮香脆,配搭內裏的小柱和蝦肉頗有驚喜,可惜略嫌尺寸有點小,但作為前菜也不能有份量多點的要求紐西蘭牛柳配厚切鵝肝,鵝肝香口,充滿濃烈的油香味,另外牛柳點三成熟亦同樣火候剛好,牛味濃郁,工廠內的西餐廳想不到會有如此水準,值得一讚

2020-05-05 117 瀏覽
觀塘行完街搵地方食飯,上網見到二人套餐半價優惠,既然好耐冇食過西餐,所以嚟咗呢度試吓!不過留意番唔可以同其他優惠同用!頭盤煙鴨胸沙律🥗酸味味嘅汁好開胃👍煙鴨胸都有三片!因為我唔食牛. 所以個欖油蒜片辣椒大蝦意粉比我食哂😂辣辣地配搭都幾大隻既蝦.啲蝦又唔會到冇晒味👍而意粉軟硬度適中,好食 😋另一款主菜澳洲肉眼扒,平時朋友食開偏熟小小的. 廚師煮到剛好7成!肉質偏淋配燒汁黃介辣!餐湯係我最愛的南瓜🎃餅乾條好鬆脆👍最後還有細細件微甜Tiramisu甜品作結!總捨呢個餐都算抵食.Staff都幾有禮貌.下次有機會再試下其他野!
不過留意番唔可以同其他優惠同用!

頭盤煙鴨胸沙律🥗酸味味嘅汁好開胃👍煙鴨胸都有三片!

餐湯係我最愛的南瓜🎃餅乾條好鬆脆👍

最後還有細細件微甜Tiramisu甜品作結!

總捨呢個餐都算抵食.Staff都幾有禮貌.
下次有機會再試下其他野!
慶祝紀念
生日
2020-05-05 80 瀏覽
朋友想到附近吃晚飯,我就記起好久之前到ikitchen吃過,覺得挺好吃的,於是又推介朋友過去吃。ikitchen位於工廠區,在著名地標apm商場後面工廠大廈,很容易找到所在位置。出電梯左手邊就是,店面外觀十分低調,用餐空間不大,但吧枱,以金屬鐵件、玻璃窗等元素襯托,暗的地方變成藍黑色,每張枱擺上一個小爉燭,營造出低調而浪漫奪目的感覺與沉穩靜謐的用餐氣氛,是聚會約會的好地方。坐下來未仔細看餐廳,朋友就被牆上用粉筆字寫的的推薦餐牌吸引住了,有澳洲穀飼M6和牛眼伴玫瑰岩鹽。而我就選了香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳。兩個都加了58元轉套餐。野菌湯套餐的餐湯是野菌湯,味道不俗,有淡淡新鮮菇香味,勺一羹嘗嘗,只見野菌打成濃湯,口感香軟。海膽忌廉海鮮撻這是跟套餐的頭盤,看賣相似是法式,內面有很多醬汁,於是我輕輕切開一半,用手拿起就吃。輕咬一口,覺得有好新新的口感,更意想不到的是內面居然有一隻爽口大蝦,味道咸香,再看一看撻的名字,原來有海膽在裏面,味道不太突出但鮮味十足。我和朋友喜歡牛排的熟度5成或7成熟,這次我們都點了五成熟,大家分一半吃,可以試到不同的口感。澳洲穀飼M6和牛眼伴玫瑰岩鹽M6和牛先上碟,伴

兩個都加了58元轉套餐。

野菌湯

澳洲穀飼M6和牛眼伴玫瑰岩鹽
M6和牛先上碟,伴碟非常漂亮,以蔬菜本身的顏色作點綴,吃得出是有紫薯泥,薯蓉及紅蘿卜,清甜的口味與牛肉配搭巧妙。旁邊更有如水晶般的粉紅玫瑰岩鹽襯托和調味。賣相相當討喜。牛排是油脂比較多的部份。肉質略見粉色卻不帶血水,外焦內嫩,裡面的肉汁還非常多且鮮味,表面均勻地撒上鹽花,夾著粒粒的岩鹽吃,不單能將肉質充分展現原有的鮮甜美味,更章顯出肉的獨特咸香,這個食法我超喜歡。

香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳
另一道菜隨後送上,見到鵝肝就滿心歡喜,經微煎的鵝肝表面略帶香脆,輕咬下去可以感受到有層如薄膜的一層,內面軟嫰而甘香,厚厚而飽滿的一片,超好吃。
牛柳這一部份油脂較少,口感較為軟嫩,同樣好吃,肉質細緻,不會過於油膩,口感軟嫩中帶有嚼勁,特別香煎後,於表面散發的微微焦香,能呈現香甜的肉質與馥郁的風味。

朱古力慕絲蛋糕
最後甜品亦當精緻,有香濃的朱古力味,還用小時候常吃的石頭朱古力作點綴整體味道亦相當有驚喜。

鏡面伯爵茶朱古力凍餅
眼見食物都很合口味,我和朋友再點多個甜品,就是鏡面伯爵茶朱古力凍餅。要怎樣全面欣賞到過塊甜品,我朋友就特別留意到在一些拍攝角度上的細節,借助光線,在蛋糕上呈現鏡面反光的特性。很有趣味。凍餅的味道也很不錯,伯爵茶和朱古力的配搭別出心裁也相當得宜。

最後餐茶來了杯咖啡,一個浪漫的晚飯就這樣完滿地渡過。
2020-04-27 119 瀏覽
以前來了幾次這裡覺得不錯,所以每次來觀塘都會過來,本來想吃一餐好點,但失望而回,無論是服務及食物質素,肉眼點的是3成,卻來了全熟,鵝肝不如所願的全熟,告知店員,一句不好意思,收拾餐具便走了。現在餐廳做緊優惠,2人餐是半價,但由於唔岩食就打算散點,叫了安格斯肉眼扒、鵝肝、松露帶子意粉,肉眼帶點筋都是預計之內,3成熟卻來了全熟,難以接受。其次是服務,餐酒已不再供應,而想問有沒有無糖飲品,卻被回一句:「沒有,我都所有都是有糖的」就走了。。其實很失望,以前的服務跟食物都屬中上,而今次不想致評,只能尋覓更好。

2020-04-22 1797 瀏覽
又去觀塘開倉買口罩,上到工廈買完口罩發現原來隔離就係 i kitchen,啱啱有位當然唔可以錯過食返餐平靚正嘅晚餐啦!正所謂齊心抗疫,餐廳說明定時以 1:99 漂白水清潔,又規定員工佩戴口罩,門口量體溫而且仲擺放了消毒酒精搓手液可以消毒雙手,座位與座位之間有保持適當距離,我當然食得放心! 好似冇咗晚餐,不過就可以主菜優惠價錢 $58 升級做套餐,餐湯、頭盤、小食、主菜、甜品,價錢合理,冇特別規限可以自己揀鍾意嘅主菜,隨心所欲。餐廳裝潢有浪漫情調,燭光晚餐播放柔和音樂,着柔柔的音樂。當晚廚師餐湯係南瓜忌廉湯,南瓜鮮甜健康,忌廉湯入口濃郁味道,質地厚實,有脆脆餅乾條用來沾湯吃,很滋味!頭盤是 海膽忌廉海鮮撻,一點也不馬虎,真材實料,配搭夠創意,海膽味道濃郁,忌廉海鮮撻有大蝦和帶子粒,味道富有牛油香,質感鬆脆又可口。 芝麻雞翼 $68未上枱已經聞到芝麻嘅香味,老公一眼望落去就話好有名古屋風味,芝麻炸雞翼熱辣辣,皮脆肉滑又多汁,小食推介之選。醬燒美國豬仔肋骨 $148份量十足滿滿的 BBQ 醬燒香味,香氣四溢,滋味一流。 賣相真係吸引,美國豬仔肋骨肉質軟腍,骨肉分離,肥瘦適中,炭燒味很香濃。

餐廳裝潢有浪漫情調,燭光晚餐播放柔和音樂,着柔柔的音樂。

芝麻雞翼 $68

醬燒美國豬仔肋骨 $148
份量十足滿滿的 BBQ 醬燒香味,香氣四溢,滋味一流。 賣相真係吸引,美國豬仔肋骨肉質軟腍,骨肉分離,肥瘦適中,炭燒味很香濃。 配菜也花盡心思,健康豆蓉、紫薯蓉、甘筍等,配搭色彩鮮艷。

巴馬臣芝士煙肉蛋黃醬意粉 $108
Spaghetti Carbonara 賣相精緻,充滿巴馬臣芝士味道香濃,煙肉輕煎帶出油香味,甜美的蛋黃醬汁,意粉軟硬度剛剛好,有咬口又有彈性,味道層次豐富,很有驚喜。

最後送上擺碟漂亮的甜品,甜度剛好,打卡一流。

最後忍唔住飲咗杯凍嘅鮮奶咖啡,上電完畢,圓滿了這一頓晚餐。

• 海膽忌廉海鮮撻
  • 南瓜湯
  • 甜品
  • 芝麻雞翼
2020-04-18 1227 瀏覽
已經來過好幾次了,好喜歡這兒環境,除了比人有舒服寧靜感覺之外,食完又可以慢慢坐下享受下,最重要係選材食物新鮮,廚師手勢用心製作,食物無得頂呀!色香味俱全。👍👍侍應生有禮貌招呼,疫情下就算帶住口罩也覺得很有笑容呢!為我們探熱及指引消毒搓手液和檯面還額外放多了一張餐巾是放自己口罩的,保護週到超級細心。😍😍每次差不多都會食牛的,今次 menu上也有安格斯肉眼牛食真是高興😍扒紐西蘭黑安格斯肉眼(七成熟)$108好大塊牛啊! 好多肉汁不是血水,入口肉汁juicy食落又唔黐牙而且肉是無根呢!再配啲芥末醬一口食,味道也不錯,不過我較喜歡不點醬食更食到牛味。😋香煎極黑豬肉眼配白桃汁$153黑毛豬排也是我的至愛,哈哈!呢塊豬無得頂呀!埋相極好看,好濃郁豬肉味,帶點香脆爽口,沒有騷味㗎, 味道juicy也不黐牙不油膩,肉汁很嫩超淋啊!配白飯食也不錯呢!凍飲:荔枝草莓綠茶和蜜桃雜莓紅茶前者清淡啲有清香感,後者濃郁比較甜好多果肉食添。😋😋

扒紐西蘭黑安格斯肉眼(七成熟)$108

香煎極黑豬肉眼配白桃汁$153

凍飲:荔枝草莓綠茶和蜜桃雜莓紅茶

前者清淡啲有清香感,後者濃郁比較甜好多果肉食添。😋😋
2020-04-15
下午茶
  • 扒紐西蘭黑安格斯肉眼
  • 香煎極黑豬肉眼
2020-04-18 103 瀏覽
想搵個靜靜地嘅地方享受下美味嘅西餐,呢度會係一個非常好嘅選擇。除咗環境靚之外食物質素亦都好好。我哋今次要左一份main course,加錢轉套餐,會有埋餐湯,頭盤,甜品同飲品,其實都幾抵食。一開始嘅餐湯已經好有誠意,唔係平時見到嘅羅宋湯或者忌廉湯,而係大蒜薯蓉湯。個湯好creamy,淡淡薯香,配個脆脆既麵包條,飲落都幾飽肚。而頭盤亦好有驚喜,係海膽忌廉海鮮撻,曲奇皮牛油好香,忌廉好香,仲有帶子,同蝦,間中食翻d黑醋沙律菜,酸酸地,中和翻。到主菜啦,係我最愛嘅香煎鵝肝伴紐西蘭牛柳。擺碟好似藝術品咁,色彩繽紛令人胃口大增。講返食物先,鵝肝同牛柳都係厚切,而且2樣都煮得啱啱好唔會過熟。個牛柳好嫩,同時又有牛肉味,基本上唔需要加任何調味已經好正。另外亦單點左一份芝士海膽醬焗龍蝦伴天使麵,雖然得半隻龍蝦但係size都好大,好容易就將成條龍蝦肉拿出,龍蝦肉好彈牙而且好鮮甜,加埋本身嘅蝦膏同埋個海膽汁,勁好食!個天使麵亦都唔會煮得得太,加左炸蒜片除咗增加香味仲增加口感。跟餐嘅甜品係朱古力榛子餅,同樣好欣賞師傅嘅用心擺碟,真係好靚呀!本身覺得呢個價錢食到咁高質素又靚嘅食物已經好抵,原來八點前埋單仲有九

本身覺得呢個價錢食到咁高質素又靚嘅食物已經好抵,原來八點前埋單仲有九折,會多d上黎食!
2020-04-15 174 瀏覽
小店格局充滿情調,很適合情侶約會,位置方便、處於工廈旺中帶靜。食物選擇多,頭盤、小食、意粉、牛扒等等。今次點選了一款頭盤及被安格斯肉眼吸引而來。松露忌廉煮鮑魚• 非常新穎的一道頭盤,兩款食材配合三隻鮑魚,味道比想像中更加匹配。• 松露味道不是濃郁撲鼻的程度,但恰到好處,混合忌廉後變成一款十分香滑的醬料。• 醬料均勻舖滿在鮑魚上面,鮑魚肉質爽口,帶有一絲海水味,配合松露忌廉,令味道和口感更有層次。厚切美國黑安格斯肉眼• 個人認為單點份量偏少,建議要加套餐應該會比較飽肚。• 雖然份量較少,但是肉眼扒卻有一定水準,我所點選的是七分熟,對我而言剛剛好。• 兩面煎香加上香料令牛扒肉汁豐富、肉味更充足。雖然有扒汁和芥末供選擇,但其實不用沾醬汁同時香口。• 值得一讚的是伴碟非常美觀✨在滿足味蕾之前可以先飽眼福,令食指大動。

厚切美國黑安格斯肉眼
• 個人認為單點份量偏少,建議要加套餐應該會比較飽肚。
2020-04-06 166 瀏覽
今天來了觀塘這裡交文件,工作完後發覺差不多到晚餐時間了,便決定在這裡找美食。在冠力工業大廈找到這間i kitchen 西餐廳,門口外面放了一枝酒精搓手液,供顧客消毒雙手。蘑菇湯點了兩份晚餐均升級了套餐,這碗蘑菇湯光看外表已經很吸引,蘑菇被切成大量小菇粒,令成碗湯均散發著香濃菇味。海膽忌廉海鮮撻這款撻做法新穎,撻上面的泡泡有海膽忌廉味,雖不太濃,但淡淡的餘韻更配合這個撻的風味,撻的餅底很香脆。烤虎蝦香辣蕃茄銀魚柳意粉兩隻新鮮大虎蝦放在碟上,效果非常吸睛,蝦肉爽甜鮮滑,意粉硬度適中,不會太淋太硬,銀魚柳的香味濃郁,回味無窮。香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳優質鵝肝與優質牛柳出來的效果通常都是相輔相乘,鵝肝的嫩滑油脂能令牛柳的肉質吃落更覺鮮嫩。最後套餐當然少不了甜品及餐飲,tiramisu 味道不過不失,餅底很鬆化。

2020-03-29 96 瀏覽
觀塘區返工,都有個好處,就係附近有較好多食肆選擇,尤其係近年好多工廈美食,今日就嚟i kitchenSet Lunch 有法式精緻小點丶田園沙律或餐湯丶主菜丶甜品丶餐飲,價錢由$68-158 不等,視乎你想食乜嘢啦~法式精緻小點係黑松露醬青瓜片,餐湯配埋麵包脆條我就揀咗田園沙律,蔬菜都好新鮮配埋黑醋汁,好fresh烤澳洲羊架 薄荷燒汁Roasted Aus. Lamb Rack w/ Mint Sauce 羊架肉質柔嫩,羊羶腥味唔算重,用蔬菜粒擺盤,幾有心思甜品係大約1” x1” 大小嘅切件蛋糕

法式精緻小點係黑松露醬青瓜片,餐湯配埋麵包脆條

我就揀咗田園沙律,蔬菜都好新鮮配埋黑醋汁,好fresh

烤澳洲羊架 薄荷燒汁
烤澳洲羊架 薄荷燒汁
羊架肉質柔嫩,羊羶腥味唔算重,用蔬菜粒擺盤,幾有心思

甜品係大約1” x1” 大小嘅切件蛋糕