2021-11-19 1018 瀏覽
觀塘工廈由於租金特平,很多有質素的食肆都會因降低營運成本而遷入。今晚約了友人來到巧明街一間名為(I Kitchen)西餐廳用膳,店舖頗為濶落,簡單的裝修配以整齊清潔的環境,已經給客人舒適的感覺,侍應殷勤招待,看過餐牌,揀選了主菜再加$38便可以有餐湯和咖啡。餐湯是甘筍忌廉湯,配以麵包棒,賣相不錯,甘筍湯香濃幼滑。兩款主菜都揀選了牛扒:香煎鵝肝伴牛柳 - 鵝肝室溫解凍後兩邊以中火煎至二分鐘,牛柳來自紐西蘭,師傅加了少量鹽調味,以大火煎香表面,下調至文火每面煎了片刻,熄火並將牛柳靜置數分鐘,上枱時肉香四溢,鵝肝甘香軟滑,牛柳肉嫩,肉汁豐富,相當滋味。厚切美國安格斯肉眼 - 份量十足,一大片安格斯肉眼扒 ,師傅大火燒熱至略為冒煙後,放入牛扒以大火煎一分鐘,反至另一面,再煎一分鐘,之後改中小火,牛肉煎至五成熟後同樣置放數分鐘才上碟,肉汁完完全全被鎖住,牛肉入口鮮甜軟滑多汁,令人回味無窮。吃過主菜,意猶未盡,再加兩件甜品:抹茶千層蛋糕 - 抹茶味濃,蛋糕軟滑。意大利芝士餅 - 以意大利軟芝士、糖和甜酒製成,奶味香濃,質地幼滑。最後還以香濃即磨咖啡作結。

餐湯是甘筍忌廉湯,配以麵包棒,賣相不錯,甘筍湯香濃幼滑。
兩款主菜都揀選了牛扒:

吃過主菜,意猶未盡,再加兩件甜品
抹茶千層蛋糕 - 抹茶味濃,蛋糕軟滑。

最後還以香濃即磨咖啡作結。

2021-11-18
2021-11-19 67 瀏覽
觀塘工廈一向都好多特色美食,今次同朋友嚟咗一間西餐廳,環境靜靜地都幾有情調,好啱傾計,同朋友一齊鋸下扒談心嘅好地方,食物質素仲出乎意料地好有驚喜。厚切美國黑安格斯肉眼塊扒份量十足,果然係厚切!叫左5成熟啱啱好,外面煎得香入面仲係好粉嫩,肉味香濃,擺盤亦都好有心機用咗唔同嘅蔬菜。香草寶雲酥羊西冷羊架平時就食得多,呢款羊西冷我都係第一次食,真係喜出望外,表皮有啲麵包糠同埋香草焗到好香脆,入邊嘅羊肉仲係粉紅色,但係一啲都唔臊。是日餐湯 南瓜湯每一啖都係香濃嘅南瓜味,感覺真材實料,飲咗好滿足。

香草寶雲酥羊西冷

是日餐湯 南瓜湯
每一啖都係香濃嘅南瓜味,感覺真材實料,飲咗好滿足。
2021-11-18 62 瀏覽
很久沒有在觀塘吃飯了,今天和朋友在觀塘找到一間樓上的餐廳。餐廳上的意粉,排類薄餅都可以加$38變成set,有飲品和湯大蒜薯仔湯薯仔湯香甜, 還有淡淡薯仔增加口感, 非常香濃煙三文魚牛油果薄餅 $148這個薄餅是以千島醬來調味,煙三文魚香甜,牛油果帶有果香,和千島醬非常夾,餅底香脆!香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳 $228鵝肝非常甘香,煎得外脆內軟,富油脂味,只需切一點和紐西蘭牛柳一起吃,牛肉的鮮味更出,肉香有嚼勁,五成熟岩岩好。牛柳非常厚身,而中間的肉汁保存得非常好👍
很久沒有在觀塘吃飯了,今天和朋友在觀塘找到一間樓上的餐廳。

餐廳上的意粉,排類薄餅都可以加$38變成set,有飲品和湯

大蒜薯仔湯
薯仔湯香甜, 還有淡淡薯仔增加口感, 非常香濃

煙三文魚牛油果薄餅 $148

香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳 $228
  • 香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳
2021-11-16 71 瀏覽
是晚和朋友吃飯,選了間以前未吃過的餐廳,原本不抱太大期待,怎料比預期的好很多。南瓜湯香濃,有清甜的南瓜味,不會很膩。煙三文魚牛油果薄餅超美味,薄餅餅底很香脆可口,煙三文魚和餅底之間是滿滿的牛油果醬和千島醬。煙三文魚和牛油果醬和千島醬三者結合的味道出奇地合得來。煙三文魚鹹香,牛油果醬清新香滑,千島醬酸酸甜甜,配合香脆的餅底,無論是味道還是口感都十分有層次感。美國黑安格斯肉眼我們點了五成熟,可是有點過熟了,不過也無損牛肉的美味。安格斯牛味香濃,肉質鮮美,多肉汁。牛扒附上紅酒汁,可是我覺得不用沾醬汁也很夠味。

南瓜湯香濃,有清甜的南瓜味,不會很膩。

2021-11-09
2021-11-11 158 瀏覽
每次逛完apm後,都會順便在附近吃個飯,因為觀塘工廈樓上的餐廳真的是臥虎藏龍,往往會帶來驚喜。這間距離apm步程不到5分鐘,燈光昏暗,頗有情調氣氛。店員細心友善,主動勤快清理餐具碗碟和加水。想要找個地方與閨蜜一邊吃個Relax晚飯,一邊寧靜地聊天,可以推薦你到這裡。香辣炸雞膇 $78熱辣辣上桌,雞膇肉嫩Juicy,不嗜辣的也接受到這個惹味辣度,還拌有沙律菜解油膩,是個合格有餘的前菜。三文魚籽墨魚野菌墨魚汁意粉 $128意粉本身就是以墨魚汁製成,並不是想像中很Creamy的墨魚黑色醬汁,所以吃起來也很方便。整個意粉的份量不算多,味道較清淡,吃完也不會有邪惡感,適合喜歡健康Light口味的人。厚切美國黑安格斯肉眼 $228合格的4成熟度,肉質粉嫩,肉汁豐富,雖然脂肪位不算多,但有很香的牛脂味,略嫌配菜較為單薄。自家製朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕 $68雖然心太軟的流心效果不至於洶湧,但朱古力味濃厚而不膩,雲呢拿雪糕也不會很快溶掉,每一口都可有冰火交融的味覺享受。
香辣炸雞膇

自家製朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕 $68
香辣炸雞膇
自家製朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕
2021-11-10 73 瀏覽
友人轉左工去觀塘, 所以我同佢既食飯地點依架可以係觀塘啦!觀塘係一個好多隱世美食既地方, 只要有心去搵, 就一定會搵到美食!而今次朋友帶我黎食西餐, 佢話食過LUNCH好正, 所以想試下DINNER喎!入面既環境都係走時尚設計, 靚之餘又好坐, 傾計一流大蒜薯仔湯-套餐+$38D個入口個蒜味都幾重, 但之後個薯仔味就出晒黎, 中和返成個味, 兩種材料夾得好好, 完全唔係現成湯再溝水之作!虎蝦蕃茄銀魚柳意粉-$148兩隻蝦都好大隻, 食落好彈牙, 好有蝦味, 而個蕃茄味都幾真材實料, 有好天然既酸味, 再加上有D銀魚柳碎, 完完全全地掛在意粉上, 好開胃, 令人食唔停厚切美國黑安格斯肉眼-$228D個顯露出廚師既功架, 做到外脆口內嫩滑, D個牛好重牛味, 肥瘦適中, 好滿意D個扒抹茶千層蛋糕-$42都幾重抹茶味, 而且個千層蛋糕口感好好, 係一個完美既句號總結如果唔係朋友介紹, 我都食唔到D個隱世美食, 期待下次有機會試埋其他食物
友人轉左工去觀塘, 所以我同佢既食飯地點依架可以係觀塘啦!

入面既環境都係走時尚設計, 靚之餘又好坐, 傾計一流

大蒜薯仔湯-套餐+$38

虎蝦蕃茄銀魚柳意粉-$148

厚切美國黑安格斯肉眼-$228

抹茶千層蛋糕-$42

都幾重抹茶味, 而且個千層蛋糕口感好好, 係一個完美既句號

2021-11-08
2021-11-09 134 瀏覽
最近工作真係特別忙,好需要為自己打打氣!💪🏻連外出食飯的機會都少左好多,呢一晚難得有時間當然要出去食!🔥因為在觀和所以決定試下工廈的選擇!📝-早前有朋友介紹I kitchen,以工廈位置來說都好方便呀!📍好容易就搵到!🔎一去到環境好闊落,沒有壓迫感呢!是西餐的選擇! 所以點了不同的食物一試呢!💚-小食方面點了我最愛的炸薯條配松露醬🍟份量滿滿而且熱辣辣🔥配上濃濃的松露醬的味道,真係好香口,會一條接一條禁食!😋😋-主食方面╴點了厚切美國黑安格斯肉眼🥩配上廚師餐湯及凍飲!食西餐總是必選肉眼,配足牛魔王的口感💝肉汁滿滿,而且好厚身!❣️以這價錢是說都幾抵食!💝-另外都點了三文魚籽,墨魚,野菌墨魚汁意粉🍝這意粉有微微的蒜香🧅🧄配上三文魚籽,有小清新的感覺,岩晒唔鍾意食白汁或蕃茄汁的朋友🍅我覺得好值得試下! 唔會太膩,如果平日飲食清淡應該會好鍾意!-總的來說,是一次不錯的體驗呢!🥓而且食物份量足夠,價錢相宜🥳值得到工廈尋找美食呢!當然工廈的位置相對沒那麼容易! 🔎不過環境也舒適呢!🔍
最近工作真係特別忙,好需要為自己打打氣!💪🏻
連外出食飯的機會都少左好多,
呢一晚難得有時間當然要出去食!🔥
因為在觀和所以決定試下工廈的選擇!📝
好容易就搵到!🔎
一去到環境好闊落,沒有壓迫感呢!
是西餐的選擇! 所以點了不同的食物一試呢!💚
小食方面點了我最愛的炸薯條配松露醬🍟
份量滿滿而且熱辣辣🔥
配上濃濃的松露醬的味道,
真係好香口,會一條接一條禁食!😋😋
主食方面╴點了厚切美國黑安格斯肉眼🥩
配上廚師餐湯及凍飲!
食西餐總是必選肉眼,配足牛魔王的口感💝
肉汁滿滿,而且好厚身!❣️
以這價錢是說都幾抵食!💝
另外都點了三文魚籽,墨魚,野菌墨魚汁意粉🍝
這意粉有微微的蒜香🧅🧄
配上三文魚籽,有小清新的感覺,
岩晒唔鍾意食白汁或蕃茄汁的朋友🍅
我覺得好值得試下!
唔會太膩,如果平日飲食清淡應該會好鍾意!
總的來說,是一次不錯的體驗呢!🥓
而且食物份量足夠,價錢相宜🥳
值得到工廈尋找美食呢!
當然工廈的位置相對沒那麼容易! 🔎
不過環境也舒適呢!🔍
餐湯
凍檸茶
2021-10-26
餐湯
凍檸茶
2021-11-05 71 瀏覽
呢間工廈西餐廳以前同朋友食過印象唔錯,服務態度好,所以今晚再黎!一坐低員工就點著玻璃杯內嘅蠟燭,氣氛瞬間唔同晒,加上餐廳夠寧靜,呢個環境同朋友談心好舒服👭我哋散叫兩款主菜,兩款都加$38轉套餐,包廚師餐湯同飲品!今晚廚師餐湯係黑松露野菌茸湯,香味獨特,啖啖都係雜菌碎粒,口感一流!照燒殼飼牛肩胛 員工落單時講明大概七成熟,上碟時亦會問需唔需要芥末醬,挺體貼!牛肩胛有兩件,肉質超軟嫰,肉味濃,好食丫👍🏻☺️芥末醬質地濃厚,都幾辣,但沾薄薄一層用嚟搭配牛肩胛非常之夾,好鍾意呢種食法!帶子黑松露墨魚汁意粉一直好怕食墨魚汁意粉會食到成口黑晒,好彩呢款唔會姐😆意粉裝到好滿,挺大碟!整碟都充斥著黑松露香味,唯一挑剔係食起嚟有點油!帶子煎香後鮮嫰彈牙!棉花糖鮮奶朱古力表面有一層厚厚嘅鮮奶泡,放上棉花糖做裝飾,飲落去多咗一份綿滑口感!

照燒殼飼牛肩胛

帶子黑松露墨魚汁意粉

帶子煎香後鮮嫰彈牙!

棉花糖鮮奶朱古力

2021-10-26
2021-11-04 93 瀏覽
I kitchen 已經不是第一次光顧,之前在這裏吃過午餐已經覺得質素不錯,很想找個機會試一下他們的晚餐,今天終於可以有機會品賞一下。和朋友二人點了個 dinner for two set頭盤選了意大利火腿伴溫室皺皮瓜和松露牛油芝士焗生蠔意大利火腿薄薄一片,有入口溶化的感覺,加上皺皮瓜的清甜,中和了火腿的咸度,賣相漂亮。松露芝士生蠔,鮮美。時間把握剛剛好,生蠔表面焗了一下,沒全熟,蠔汁鎖在蠔內,鮮甜帶有海水味的餘香。黑松露野菌蓉湯,黑松露味道清香撲鼻,口感香滑,野菌蓉味道濃郁。因為當天餐牌上的牛扒已沽清,廚師提意用A5和牛代替,好窩心,知道我們想吃牛扒,就算餐牌上沽清,都沒有叫我們選其他的種類。和牛扒不用多講,高級食材,今天真有口福。外皮煎到有點鬆脆,切下去軟熟,入口即溶。輕煎日本刺身帶子意大利飯,帶子煎得很有水準,半生熟,鮮味十足,意大利飯香濃。最後還有甜品,就是我最愛的心太軟。朱古力流心不會太甜,蛋糕軟熟,賣相非常用心。全個套餐吃得很滿足。

和朋友二人點了個 dinner for two set
頭盤選了意大利火腿伴溫室皺皮瓜和松露牛油芝士焗生蠔

全個套餐吃得很滿足。
2021-10-19
  • 黑松露野菌茸湯
  • 松露牛油芝士焗生蠔
  • 心太軟
2021-10-30 96 瀏覽
今晚來觀塘巧明街約了表弟放工一起晚膳。睇OpenRice 見到附近有呢間舖,  看到評價不錯就約他在"i kitchen"了.  餐廳嘅位置非常接近地鐵站, 觀塘b3出口步行至需要四分鐘, 在搭升降機, 就會到達位於工業大廈2樓嘅呢一間西式餐廳。 當時我係下午六點半去食, 行到入去 裝修都算簡單 評心而論 就裝修就真係唔太吸引嘅( ´▽`)。。我哋坐低咗之後半個鐘已經坐滿晒人,建議大家都係book定枱安全啲。set或者散叫都得,不過散叫加錢都可以有餐湯同嘢飲嘢飲。松露蘑菇湯一上枱就已經好香松露味充滿菌香, 濃稠恰到好處 ,口感幼滑, 唔錯Parma ham跟哈密瓜賣相非常漂亮!火腿甘香順滑,配上甜蜜蜜的鄒皮瓜十分美味!有跟到個沙律 有啲黑醋汁 全部野配搭都係恰當 味道係好嘅( ´▽`)因為唔食牛 所以食青衣( ´▽`), 本身都中意食魚辣肉腸少少辣呢離嘅配菜比較罕見有個茄汁配票米仔 中間係唔知咩跟車厘茄右邊是青瓜配柚子蜜我最鍾意佢個寶雲酥羊西冷。同我哋平時食嘅羊扒非常之唔同。而且份量亦都唔細,岩哂我地兩個share!羊扒面層塗上芥末醬、麵包糠和不同的香草,然後去焗。這件羊扒很有驚喜,用

當時我係下午六點半去食, 行到入去 裝修都算簡單
評心而論 就裝修就真係唔太吸引嘅( ´▽`)。。

set或者散叫都得,不過散叫加錢都可以有餐湯同嘢飲嘢飲。

一上枱就已經好香松露味
充滿菌香, 濃稠恰到好處
,口感幼滑, 唔錯

Parma ham跟哈密瓜
賣相非常漂亮!
火腿甘香順滑,配上甜蜜蜜的鄒皮瓜十分美味!
有跟到個沙律 有啲黑醋汁

全部野配搭都係恰當 味道係好嘅( ´▽`)

因為唔食牛 所以食青衣( ´▽`), 本身都中意食魚
辣肉腸少少辣
呢離嘅配菜比較罕見
有個茄汁配票米仔 中間係唔知咩跟車厘茄
右邊是青瓜配柚子蜜

羊扒面層塗上芥末醬、麵包糠和不同的香草,然後去焗。這件羊扒很有驚喜,用刀叉切開仍見到呈粉紅色的羊肉,肉質鮮嫩彈牙,口感實在,而且加上香脆的外皮,非常有層次感。

呢客松露炸薯條 ($42),份量超大份,除咗松露醬外,仲比埋茄汁
炸物當然要熱食好,個松露醬帶點甜味,配薯條比我成碟點晒! 哈哈......

抹茶千層蛋糕,蛋糕鬆軟,清楚見到層層的餅皮,口感綿密細膩,又帶有抹茶的清香,作為飯後,是一款不錯的選擇。
抹茶千層蛋糕

餐飲有咖啡奶茶檸茶檸水等,我點了熱咖啡意大利泡沫咖啡cappuccino
第一口當然係濃濃的泡沫,夾住朱古力香氣,之後係咖啡同牛奶的口感,層次非常豐富。

六百幾蚊 其實都算多野食, 咁計落都抵食嘅其實😍
味道,服務都滿意,收費亦合理!也是可以靜靜地食餐飯傾下偈的好地方!

2021-10-28
5 分鐘 (堂食)
2021-10-24 1605 瀏覽
其實本來係想食Cobber coffee但係冇得卜枱嘅情況下去到要等廿幾張枱( ´▽`)。。。我真係冇呢個勇氣去等。。睇OpenRice 見到附近有呢間舖仲要嗰陣七點半 竟然可以卜八點枱(⊙_⊙)?好啦 卜枱有88折 就諗都唔諗㩒卜枱一分鐘後就有職員打電話黎confirm booking餐廳喺工廈道 上到去見到門口佢放幾枝蠟燭喺櫃入面其實畫面冇咁光( ´▽`) 所以門面有啲詫異行到入去 裝修都算簡單評心而論 就裝修就真係唔太吸引嘅( ´▽`)。。叫左個2人餐坦白講 以佢裝修格局 我覺得呢個價係有點高松露蘑菇湯 一上枱就已經好香松露味同廚師餐湯應該係一羹松露嘅分別但本身個野菌茸湯都係重蘑菇味飲落個湯都唔稀 唔錯有一枝固力果 其實我覺得唔夾( ´▽`) 如果係有餐包會開心啲 Parma ham跟哈密瓜原來皺皮瓜等於哈密瓜 ( ´▽`) Parma Ham跟哈密瓜定蜜瓜都會係絕配Ham 唔臭 唔算好重味 所以就好食( ´▽`)有跟到個沙律 有啲黑醋汁 又有芝士片偶爾有啲濃郁嘅感覺全部野配搭都係恰當 味道係好嘅( ´▽`)因為唔食生蠔 所以食青口係用白酒牛油煮 雖然上枱唔熱 但勝在唔腥( ´▽
其實本來係想食Cobber coffee
但係冇得卜枱嘅情況下
去到要等廿幾張枱( ´▽`)。。。
我真係冇呢個勇氣去等。。
睇OpenRice 見到附近有呢間舖
仲要嗰陣七點半 竟然可以卜八點枱(⊙_⊙)?
好啦 卜枱有88折 就諗都唔諗㩒卜枱
一分鐘後就有職員打電話黎confirm booking

餐廳喺工廈道 上到去見到門口
佢放幾枝蠟燭喺櫃入面
其實畫面冇咁光( ´▽`) 所以門面有啲詫異

行到入去 裝修都算簡單
評心而論 就裝修就真係唔太吸引嘅( ´▽`)。。
叫左個2人餐

坦白講 以佢裝修格局 我覺得呢個價係有點高
黑松露野菌茸湯

一上枱就已經好香松露味
廚師餐湯應該係一羹松露嘅分別
但本身個野菌茸湯都係重蘑菇味
飲落個湯都唔稀 唔錯
有一枝固力果 其實我覺得唔夾( ´▽`)
如果係有餐包會開心啲
意大利火腿伴溫室皺皮瓜

Parma ham跟哈密瓜
原來皺皮瓜等於哈密瓜 ( ´▽`)
Parma Ham跟哈密瓜定蜜瓜都會係絕配
Ham 唔臭 唔算好重味 所以就好食( ´▽`)
有跟到個沙律 有啲黑醋汁 又有芝士片
偶爾有啲濃郁嘅感覺
全部野配搭都係恰當 味道係好嘅( ´▽`)
白酒牛油加仁里紐西蘭半殼青口

因為唔食生蠔 所以食青口
係用白酒牛油煮 雖然上枱唔熱
但勝在唔腥( ´▽`)食落都係熟嘅 又幾好食
係半邊殼咁上碟 所以冇嗰啲未開殼嘅情況
美式辣肉腸燴紐西蘭深海青衣魚柳

因為唔食牛 所以食青衣( ´▽`)
魚 冇煎香魚皮 但本身都中意食魚
唔係濕到爛 辣肉腸少少辣
但都幾難夾 至少肯定係熟嘅( ´▽`)
呢離嘅配菜比較罕見
有個茄汁配票米仔 中間係唔知咩跟車厘茄
右邊是青瓜配柚子蜜

另一個main係墨魚面
佢食落忌廉汁味重
配菜有甜椒 墨魚 同明顯嘅一大羹三文魚籽
朋友都好中意( ´▽`)
自家製心太軟伴雲呢拿雪糕

甜品揀左心太軟
甜品比較粉漿感重
就咁食就麻麻哋 跟埋雪糕就幾好食嘅( ´▽`)

食完埋單 個餐量都算係啱啱好
黑松露野菌茸湯
意大利火腿伴溫室皺皮瓜
白酒牛油加仁里紐西蘭半殼青口
2021-10-24 813 瀏覽
幾年前食過I kitchen嘅午餐,嗰陣時個炭燒黑毛豬已經令我留下深刻嘅印象,今次再去食埋佢個晚餐,果然繼續keep到高水準。店入面嘅燈光氣氛都好有情調,坐低嘅時候店員仲會幫你點喺桌面嘅蠟燭,好有燭光晚餐嘅感覺。我哋坐低咗之後半個鐘已經坐滿晒人,建議大家都係book定枱安全啲。set或者散叫都得,不過散叫加錢都可以有餐湯同嘢飲嘢飲。醬燒美國豬仔肋骨豬肉嘅質地好軟熟,肥豬肉嘅位都唔算多,筋嘅部位亦都好少,一切就開,沾上少少盤上面嘅醬汁甜甜地更加好食。帶子紅甜椒意大利飯帶子粒粒都輕微煎過,外表金黃色,肉質飽滿,食到一絲絲嘅口感。意大利飯應該用南瓜煮過,所以每一粒都比金黃色嘅汁液包裹住,外表睇落好吸引,識落仲有南瓜甜甜嘅味道。三文魚牛油果薄餅實在估唔到成個薄餅都鋪滿三文魚,仲要唔係薄薄一層,底部應該搽上咗酸甜嘅醬汁,所以好開胃,加上三文魚同牛油果嘅最佳配搭,令人食指大動,而且加上芝士有拉絲嘅效果,無論係視覺定係味覺上都得到好大嘅滿足。餐廳職員都好主動留意客人,留意到我上映餐廳入面嘅環境,都主動行開避開我嘅鏡頭等我可以影到更加大嘅空間。

set或者散叫都得,不過散叫加錢都可以有餐湯同嘢飲嘢飲。

醬燒美國豬仔肋骨

帶子紅甜椒意大利飯

三文魚牛油果薄餅

• 三文魚牛油果薄餅
2021-10-23 588 瀏覽
𝒲𝑒𝓈𝓉𝑒𝓇𝓃 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝓌𝓊𝓃 𝒯𝑜𝓃𝑔雖然喺工廈入面,但裝修好有格調,係可以靜靜地食餐飯傾下偈的好地方😍🌟𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗦𝗼𝘂𝗽是日餐湯係南瓜湯,南味都幾濃同幾滑😄🌟𝗕𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵𝗠𝗲𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲𝘀松露牛油芝士焗生蠔 🦪($𝟭𝟬𝟴)松露同芝士唔會蓋過蠔味😍正🌟𝗥𝗲𝗱 𝗣𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗲𝗮𝗿𝗲𝗱 𝗛𝗼𝗸𝗸𝗮𝗶𝗱𝗼 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 輕煎北海道刺身帶子紅甜椒焗意大利飯 ($𝟭𝟯𝟴)輕煎刺身帶子真係好嫩滑,risotto 唔會煮得過淋,保留到意大利飯少少飯骨既口感😄🌟𝗧𝗲𝗿𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗨𝗦 𝗚𝗿𝗮𝗶𝗻𝗲𝗱 𝗙𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗦𝗵𝗼𝘂𝗹𝗱𝗲𝗿 照燒榖飼牛肩胛 ($𝟭𝟲𝟴)唔好睇佢外面烤到黑黑地,其實佢肉質好嫩,又好𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺。擺碟好靚,配菜有車厘茄,翠肉瓜,粟米芯🌽(幾𝘴𝘶𝘳𝘱𝘳𝘪𝘴𝘦𝘥 個粟米芯𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 係辣辣地🤣幾特別)🌟𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗧𝗮𝗿𝘁𝘂𝗳𝗼 朱古力黑炭球 ($𝟱𝟴)朱古力雪糕包住雲呢拿雪糕,外面再灑上滿滿的可可粉,裡裡外外都好𝘳𝘪𝘤𝘩 既朱古力味📍𝐢 𝐤𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧觀塘

🌟𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗦𝗼𝘂𝗽
是日餐湯係南瓜湯,南味都幾濃同幾滑😄

松露同芝士唔會蓋過蠔味😍正

📍𝐢 𝐤𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧
觀塘巧明街106號冠力工業大廈201室
好幾年無離iKitchen 繼續係一小口前菜/芝士條 再叫lunch set(1) 香草松子仁醬烤焗三文魚扒配雜菜 ($108)3道彩虹 味道上有點不襯分別似係Brown啡色 = 咖哩醬 配 翠玉瓜Green 綠色 = 青豆醬 配 蕃茄Red 紅包 = 蕃茄醬 配 粟米芯雜菜夠味好食主菜三文魚扒煎得剛剛好配應該係乳酪醬 都夾 但可有可無整體都好食 (2) 香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳 配雜菜 ($158)無comment 因為朋友食 haha 環境服務都okkk !! 整體3/5

(1) 香草松子仁醬烤焗三文魚扒配雜菜 ($108)

3道彩虹 味道上有點不襯

主菜三文魚扒煎得剛剛好
配應該係乳酪醬 都夾 但可有可無
整體都好食

香草松子仁醬烤焗三文魚扒配雜菜

(2) 香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳 配雜菜 ($158)

無comment 因為朋友食 haha

香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳

環境服務都okkk !! 整體3/5
香草松子仁醬烤焗三文魚扒配雜菜
香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳
2021-10-21 130 瀏覽
觀塘工廈西餐廳選擇很多,講到性價比高哦, I kitchen 真的不錯。看到評價不錯,晚上七點和媽媽就到訪這餐廳。餐廳不算很大,但枱與枱之間都有足夠的距離,所以都坐得舒服。是日餐湯為大蒜薯仔濃湯,主菜加$38就可轉套餐配有餐湯和飲料。香濃的牛油蒜味,微微的薯仔香味, 頭餐湯的質感輕盈, 不成糊狀,所以飲完都不會覺得太溜/膩。另配有脆麵包,口感仍然新鮮香脆。頭盤是松露牛油芝士焗生蠔$108有驚喜十分香濃的牛油車打芝士味,生蠔很新鮮,還有少許鮮味濃郁的生蠔湯汁,生蠔肉質感軟棯。伴碟的車厘茄都很鮮甜。主菜一: 照燒美國穀飼牛肩胛$168- 七成熟必點厚度相對比一般牛扒薄,所以點了七成熟,火候控制得很好,切開是粉紅色,沒有血。牛肉肉質非常鬆軟,沒有牛筋,肉質鮮甜多汁,肥瘦適中。伴隨黑椒汁,但其實牛肉本身已經很鮮甜,鹹味適中,所以沒有點太多黑椒汁,伴碟精美,賞心悅目,美味可口主菜二:香煎厚切鵝肝,牛肝菌意大利飯$158鵝肝很大很厚入口即溶,很新鮮,鵝肝味很清香和媽媽一人一半,仍然很大件鵝肝,碟邊配有醬汁,美味甜味,點鵝肝十分配搭。意大利飯香濃的松露白汁味但的軟硬度適中,拌入細碎的洋蔥粒,牛肝菌亦

。另配有脆麵包,口感仍然新鮮香脆

大蒜薯仔濃湯

頭盤是松露牛油芝士焗生蠔$108
有驚喜
,生蠔肉質感軟棯
。伴碟的車厘茄都很鮮甜。
松露牛油芝士焗生蠔

主菜一: 照燒美國穀飼牛肩胛$168- 七成熟
必點

照燒美國穀飼牛肩胛

主菜二:香煎厚切鵝肝,牛肝菌意大利飯$158
鵝肝很大很厚
入口即溶,很新鮮,鵝肝味很清香
意大利飯香濃的松露白汁味
但的軟硬度適中,拌入細碎的洋蔥粒,牛肝菌亦有很多,整體不溜,分量剛剛好,兩個主菜亦很搭。
黑松露鵝肝菌意大利飯

餐飲有咖啡奶茶檸茶檸水等,我點了熱洋甘菊紅茶,感覺很完滿

兩人結帳一共$519連加服務費,服務態度很好,亦都會主動執拾枱面,上菜有序,餐廳氣氛都很放鬆。10分推介

2021-10-21
大蒜薯仔濃湯