2021-08-27 50 瀏覽
香印青提乳酪戚風蛋糕 $68呢個都好特別!外面既cream係食到小小yogurt 味,所以唔會好甜蛋糕本身都好綿密好好食Grandma scones $78 (2件)揀左抹茶麻糬+朱克力味既scones 朱克力味既scones 好有驚喜!裡面有一粒粒融化既,加上scones既口感比較鬆軟,食落完全唔乾,好好食!反而抹茶麻糬有點失望,無咩茶味

香印青提乳酪戚風蛋糕 $68
呢個都好特別!
外面既cream係食到小小yogurt 味,所以唔會好甜
蛋糕本身都好綿密好好食

Grandma scones $78 (2件)
揀左抹茶麻糬+朱克力味既scones
朱克力味既scones 好有驚喜!
反而抹茶麻糬有點失望,無咩茶味
HOW to live well 是一間木系Cafe, 會供應咖啡和西日Fusion美食可能開在K11之餘,位置又幾隱蔽的關係?星期日晚上過來並沒有很多客人 .. 話說那本像雜誌的Menu, 再加上Cafe的氣團,感覺有讓人放鬆心情的作用 (笑)由於並沒有很餓,就和朋友只點了一份小食+薄餅。✦ 燒南瓜 · 素雞塊 ($78) - 南瓜偏硬身點,吃起來是帶甜味的。素雞塊的話,不論是口感還是味道的像真度也很高!吃時還熱呼呼的,應該是新鮮炸起,十分鬆脆!✦ Pizza · Vegan ($158) - 還是不特別喜歡餅乾那樣的批底 ... 但薄餅餡料頗豐富就勉強加分吧有黃意瓜、露筍、車厘茄、白菌、淮山漬和素芝士,就口感來說很有層次,但味道來說就可能會偏淡身囉價錢定位都是屬於偏高,而且我們選的那兩款食物沒什麼驚喜感,或者其他可能比較出色?
可能開在K11之餘,位置又幾隱蔽的關係?
星期日晚上過來並沒有很多客人 ..

話說那本像雜誌的Menu, 再加上Cafe的氣團,
感覺有讓人放鬆心情的作用 (笑)
由於並沒有很餓,就和朋友只點了一份小食+薄餅。

燒南瓜 · 素雞塊 ($78)
南瓜偏硬身點,吃起來是帶甜味的。
素雞塊的話,不論是口感還是味道的像真度也很高!
吃時還熱呼呼的,應該是新鮮炸起,十分鬆脆!
燒南瓜 · 素雞塊

Pizza · Vegan ($158)
有黃意瓜、露筍、車厘茄、白菌、淮山漬和素芝士,
就口感來說很有層次,但味道來說就可能會偏淡身囉
Pizza · Vegan

價錢定位都是屬於偏高,而且我們選的那兩款食物沒什麼驚喜感,
或者其他可能比較出色?
2021-08-22
燒南瓜 · 素雞塊
和朋友想簡單吃個晚飯,以尖沙咀地段來說,這家在K11藝術館的How to live well價格都算友善~星期日沒有訂座都可以馬上安排座位,想要打卡的話建議早點留座,窗邊位和梳化位都很美很適合打卡。不想吃肉都有選擇,可以點vegan pizza和燒南瓜. 素雞塊。vegan pizza的餅底是薄和脆那種,比較似餅乾,用料都很足,蔬菜滿滿很合我意。芝士都是素芝士來的~素雞塊可以騙到食肉獸😹吃下去都不似素(這是讚賞),當然如果是配某快餐店那種甜酸醬我會更開心!

Vegan  pizza

燒南瓜  素雞塊
2021-08-22
Vegan  pizza
燒南瓜  素雞塊
2021-08-22 63 瀏覽
職員細心,會主動考慮座位夠不夠用,也會留意住你嘅需要,應對快、有禮貌。食物都好味。點了雞肉漢堡、魚同魷魚沙律。雞肉烤得嫩滑,魚就細份左少少,沙律嘅魷魚好入味,同沙律菜夾到。

2021-08-12
Life is about the everyday experience~ ⏳🕰 這間餐廳的理念就是:懂得欣賞生活中每件瑣事,享受生命中經歷的每一刻,從細味中學習,領悟 Live Well 的意義。簡潔的裝潢,用心做的各式食物,專注製作的生活用品及時裝,組成這間一站式的寫意餐廳~ (午餐+$15附送是日餐湯、麵包)💋 明太子忌廉汁煙肉意粉 ($128)一向對明太子有好感,這個明太子忌廉汁濃厚杰身,味道濃郁,配上煙肉味道很不錯,但因汁醬飽肚感重,適宜分享來吃 🍝💋 日式脆炸芝麻雞翼($88)雞翼炸得非常香脆,是帶醬油味的口味,加上芝麻就更加香口,但以4件的份量來說,CP值略低 🙄💋 周打魚湯 (+$15)湯底不算很濃稠,但材料豐富,有小蜆、魚肉、薯仔和紅蘿蔔,也很美味 🍵💋 凍朱古力($40)甜度適中,味道香濃,屬正常發揮之作 🍫

💋 明太子忌廉汁煙肉意粉 ($128)

💋 日式脆炸芝麻雞翼($88)

💋 周打魚湯 (+$15)

💋 凍朱古力($40)
甜度適中,味道香濃,屬正常發揮之作 🍫
周打魚湯
2021-08-19
2021-08-19 101 瀏覽
📍尖沙咀 -#How to live well——-半熟卵 ・牛肝菌・燒椰菜花意大利飯-FOUR CHEESE PIZZA 🧀🍕-Opera Cake with Ice Cream☕️🍫🍨——-半熟卵 ・牛肝菌・燒椰菜花意大利飯雖然係素食意大利飯 不過整得超好食 牛肝菌味超濃郁 配搭埋切碎咗嘅椰菜花粒 口感豐富 意大利米烹調得剛好 唔會太腍太硬 超推介🥰👍🏻👍🏻👍🏻-FOUR CHEESE PIZZA 🧀🍕四重芝士薄餅 拉絲效果💯 皮薄香脆 配搭埋蜂蜜🍯能中和芝士帶嚟嘅滯膩感-Opera Cake with Ice Cream☕️🍫🍨☕️咖啡味香濃 可惜蛋糕本身太甜 有啲膩😢要夾埋雲尼拿雪糕一齊食先得🤣🤣——
📍尖沙咀

2021-05-24
午餐
-FOUR CHEESE PIZZA
2021-08-18 70 瀏覽
好耐之前已經去過HOW嘅觀塘店,裝修以木色簡約主義風格為主,坐得好舒服。今次朝聖尖沙咀店,裝修延續以往風格,令人驚喜,每一個角落都似相同,卻又不同,從枱凳的款式、擺放以及空間感、自然光的利用,都令人舒服。野食方面選擇都算多,款式多得嚟,食物嘅搭配同選擇亦算新奇出彩。本人最中意嘅係個牛肋肉,分量慷慨,肉汁鮮嫩,肉味濃郁,一d都唔柴,抵讚👍。另外個厚切日本四元豚肉(個名咁難讀😂)用慢煮嘅方式處理,所以肉好嫩,sides係薯蓉同肉桂蘋果蓉,個🍎香甜,配埋豚肉入口,別有一番風味。話說我平時好憎食年糕,但系哩度個年糕串賣相討好,於是決定食一啖。點知,好好味wor,真系跌眼鏡😂,各位值得一試。

2021-08-16 87 瀏覽
📌 HOW to live well ~ 尖沙咀 同朋友食完lunch再過嚟呢度食鬆餅同蛋糕😍地點都幾就腳 係K11Art Mall~呢間除咗係餐廳之外 仲賣好多家品🪑亦有寄賣網店Grandma’s Scones 好吸引❤️裝修係日系無印風 簡約美觀🔳環境真係超大 佔地4000呎空間感十足🤩小平台嘅窗邊位好有feel 更可以望到出面街景人流都幾多 建議可以預先訂位‼️入邊冷氣都幾夠 亦有Wi-Fi提供👩🏻‍💻其實之前已經嚟過一次 食咗窩夫配雪糕🧇味道強差人意 價格又偏高☹️今次諗住過嚟食Scones同蛋糕 諗住實冇死😂主食類其實都幾多選擇 但比較冇吸引到我 限時90分鐘 但冇最低消費👈🏻1️⃣ 焙茶麻糬/抹茶黑糖麻糬鬆餅 𝗚𝗿𝗮𝗺𝗱𝗺𝗮’𝘀 𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲𝘀- 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶/ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 & 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗦𝘂𝗴𝗮𝗿 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 $𝟳𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)其實上一次嚟都想食Scone 但係賣晒好傷心😭原來係逢星期二四六供貨 而且好快賣晒😩因為貨源唔算好多 所以建議大家早啲去或者打定電話問有冇貨‼️當日叫仲有唔同口味 最吸引我嘅都係麻糬系列☺️兩款都係有拉絲效果 上枱熱騰騰💯鬆餅外脆內軟 好酥化👅
📌 HOW to live well ~ 尖沙咀

同朋友食完lunch再過嚟呢度食鬆餅同蛋糕😍
地點都幾就腳 係K11Art Mall~
呢間除咗係餐廳之外 仲賣好多家品🪑

鬆餅外脆內軟 好酥化👅
茶味唔算好突出 亦都比較易鬆散
但牛油味好香 麻糬質感軟糯 🧈
整體略乾咗少少 但係都係覺得好好食😋
另外仲俾咗clotted cream同果醬 個人覺得點埋更加好食😆

2️⃣ 提子乳酪戚風蛋糕 $𝟲𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
呢款戚風蛋糕賣相都好靚😙
戚風蛋糕都幾鬆軟 另外夾住青提子
青提味道都幾甜 口感爽脆🍇
外層嘅忌廉加咗乳酪 但味道不明顯😂
甚至乎覺得有啲膩 整體味道還好~

3️⃣ 𝗚𝗿𝗼𝘄𝘁𝗵𝗿𝗶𝗻𝗴 $𝟱𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
呢款賣相都唔錯 上面有一條迷迭香裝飾
主要係西柚、菠蘿同埋梳打 味道酸酸甜甜🍹
幾襯配曲奇一齊食 好解膩😆

整體味道😋: 7.5/10
性價比💵: 6/10
打卡指數😍: 7.5/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10 (for scones👅)
2021-08-09 107 瀏覽
𝙷𝚘𝚠 𝚝𝚘 𝚕𝚒𝚟𝚎 𝚠𝚎𝚕𝚕空間感大♥︎一間木系設計既餐廳♡︎♡︎♡︎香煎帶子意粉 $128炒得夠乾帶點微辣好香,帶子鮮甜,呢樣比較出色日式櫻花蝦芝士玉子燒 $98燒得幾靚❣️味道唔錯,玉子裏有一絲絲既芝士🧀Classic Pizza 🍕 $158腸.煙肉.白菌.蕃茄醬正正常常⋯冇咩特別😆Hazelnut Latte $48 不錯♥️♥️♥️♥️♥️
𝙷𝚘𝚠 𝚝𝚘 𝚕𝚒𝚟𝚎 𝚠𝚎𝚕𝚕
空間感大♥︎一間木系設計既餐廳♡︎♡︎♡︎

香煎帶子意粉 $128
炒得夠乾帶點微辣好香,帶子鮮甜,呢樣比較出色

日式櫻花蝦芝士玉子燒 $98
燒得幾靚❣️味道唔錯,玉子裏有一絲絲既芝士🧀

Classic Pizza 🍕 $158
腸.煙肉.白菌.蕃茄醬
正正常常⋯冇咩特別😆

Hazelnut Latte $48
不錯♥️♥️♥️♥️♥️

2021-08-09 115 瀏覽
因為朋友生日一早book咗呢間餐廳試下 一直收藏擺咗喺check list好耐終於有機會試吓 地點係K11商場內好就腳入到黎環境好大比我想像中帶啲枱都好大張 有文青同森林系感覺 我地揀左梳化位坐🤩🤩🤩餐單選擇唔算太多最後我哋揀咗一個牛 ,帶子意粉 ,pizza 飲品就試咗dirty, cappuccino, 菠蘿汁 整體來講尚算食物質素唔錯咖啡好飲 有心思拉花整體來講環境食物各方面都不錯以後會再嘗試😄🎉🎉🎉
地點係K11商場內好就腳

飲品就試咗dirty, cappuccino, 菠蘿汁

整體來講尚算食物質素唔錯咖啡好飲 有心思拉花

整體來講環境食物各方面都不錯以後會再嘗試😄🎉🎉🎉
2021-08-09 90 瀏覽
平日下午到來 不用排隊餐廳裝修 以日式木系為主傢俬高質 連座位的櫈 都令我坐得十分舒適😌Old Rubbish內有益力多 橙汁 西柚汁 迷迭香味道酸酸甜甜 非常開胃Lunch set加配了餐湯餐包餐包熱辣辣外皮中間軟綿今日餐湯甘荀湯 甘荀打至細緻 加入忌廉 口感幼滑日式櫻花蝦芝士玉子燒芝士比想像中少而玉子燒亦太熟😣Thai Krapow Pizza薄餅薄脆 配上肉碎 白豆角味道偏辣 但有著車厘茄 金不換中和提香 拾到好處香烤澳洲羊肩肉 香草煙肉薯粒 鮮蘆筍羊肉已被細心切件 我們點了7成熟 肉味濃 不會韌拼上右邊的芥辣沙律醬更美味除子玉子燒外 其他的我都推介😋😋服務方面 不知店面太大 還是忙碌要叫很多次 才能讓職員看到我們🥱

平日下午到來 不用排隊

除子玉子燒外 其他的我都推介😋😋
服務方面 不知店面太大 還是忙碌
要叫很多次 才能讓職員看到我們🥱
2021-07-31
5 分鐘 (堂食)
  • 香烤澳洲羊肩肉 香草煙肉薯粒 鮮蘆筍
同事吃過後強烈推介HOW的厚切豚肉和咖啡,所以星期六的下午便提議了友人們陪我試味😋我地一行五人,開心分享就可以試左好多野食:/🌟慢煮厚切日本四元豚肉·薯蓉·肉桂蘋果 $188友人們一致讚同呢度既豚肉最出色!厚切但一啲都唔會鞋,有肉香但唔會有豬騷味,肉嫩且Q彈,不枉我為左塊豬扒而黎😎伴菜的薯蓉和甜甜的肉桂蘋果也很match❣️/⭐️香烤澳洲羊肩肉·香草煙肉薯粒·鮮蘆筍 $188羊肩肉我地叫左七成熟,我地一致認為下次可以叫再生啲都得(原來大家都生得🙊)。羊肉味道都唔錯,唔怕有羊膻味,岩我👌🏻/⭐️烤美國春雞·烤薯·烤秋葵 $238烤春雞肉嫩多汁,味道都唔錯架😋不過就唔算好特別;烤薯角脆卜卜,薯肉滿滿,好吃!/⭐️阿根廷紅蝦·蔥油腸·意式蛋黃闊麵 $168第一次食紅蝦,又好似冇咩特別咋喎🤔個人覺得呢個闊麵有點鹹,麵質比較易碎,唔算好有al dente的口感,實屬一般。/⭐️和風雞胸白菌嫩菠菜沙律 $88雞胸肉唔算話特別滑,不過勝在沙律汁酸甜開胃,都係一個清新的Starter/⭐️Grandma Scone👵🏻 $78/2pcs(抹茶黑糖麻糬、日式焙茶麻糬)鬆餅即叫即焗翻熱👍🏻抹茶黑糖麻糬鬆餅帶香甜的抹茶
🌟慢煮厚切日本四元豚肉·薯蓉·肉桂蘋果 $188
⭐️香烤澳洲羊肩肉·香草煙肉薯粒·鮮蘆筍 $188
⭐️烤美國春雞·烤薯·烤秋葵 $238
⭐️阿根廷紅蝦·蔥油腸·意式蛋黃闊麵 $168

⭐️和風雞胸白菌嫩菠菜沙律 $88

⭐️Grandma Scone👵🏻 $78/2pcs
(抹茶黑糖麻糬、日式焙茶麻糬)
鬆餅即叫即焗翻熱👍🏻抹茶黑糖麻糬鬆餅帶香甜的抹茶味道,中間有黏黏的麻糬,鬆餅口感較乾身,比較像曲奇餅的紮實、鬆脆口感;焙茶的茶甘味濃一點,相對冇咁甜,所以嗜甜的我私心喜歡抹茶黑糖麻糬多一點💚
不過喜歡濕潤感鬆餅的朋友仔就會失望了~
🌟Earl Grey Chiffon Cake
個人諗為它的戚風蛋糕比招牌鬆餅更出色🙈蛋糕如海綿般軟綿濕潤,伯爵茶的茶香突出,忌廉輕盈且甜而不膩❣️
Cold brew黎講較幾香醇☕️個人認為大家來這裡一定要叫慢煮豚肉,真係好出色🙌🏻而其他主菜就一般,味道正常。至於環境也很有空間感,都坐得舒服既。我會為左佢既🐷🐷再來!
  • 慢煮厚切日本四元豚肉
2021-08-08 65 瀏覽
環境相當寬敞開陽,自然光線充斥整個空間,令人感到絲絲溫暖。食物方面主要以輕盈西餐為主。慢煮雞胸.烤薯.烤秋葵.香橙燒汁 ($128) 配湯及麥茶 (+$15)• 跟餐加$15就有餐包、餐湯及麥茶,餐湯口感比較稠杰順滑,忌廉味道自然,每一口都充滿食材配料。• 雞胸肉質口感偏向紥實,帶有淡淡橙香,慢煮的程度剛剛好,雞皮保持滑溜之餘仍有些少焦香。• 夾著香橙一齊食,口感獨特的同時味道亦頗有新鮮感。• 烤薯和秋葵同樣烤得恰到好處,保留了食材原始的味道。

慢煮雞胸.烤薯.烤秋葵.香橙燒汁

• 夾著香橙一齊食,口感獨特的同時味道亦頗有新鮮感。

• 烤薯和秋葵同樣烤得恰到好處,保留了食材原始的味道。
慢煮雞胸.烤薯.烤秋葵.香橙燒汁
之前位於觀塘嘅HOW 喺K11重開,有得預先網上訂位,留意遲到或no show兩次會被blacklist,記得預鬆啲時間。餐廳面積大而且樓底高,對窗坐嘆個brunch十分寫意。店内裝修簡潔,主要用日本木系傢俬,成間餐廳嘅色調和諧,坐得幾舒服。呢度有供應Grandma’s Scones嘅鬆餅,亦有自家製蛋糕,可惜落單時店員話蛋糕尚未準備好,想試甜品嘅朋友建議晏少少到訪。食物選擇頗豐富,惟定價稍高。 (w/ 10% service charge)🍽香煎軍曹魚扒•南瓜蓉•白蘆筍•青檸椰青忌廉汁Pan-fried Keroro Fish Fillet • Pumpkin Mashed • White Asparagus • Lime & Coconut Cream Sauce ($178)魚扒相當厚身,所以唔係個個位置都滑,上層嘅魚肉啱啱熟,較底嘅就有啲實但都唔會太乾,魚肉帶油香,魚皮煎至薄脆。南瓜蓉香甜軟滑,係成道菜嘅精髓,忌廉汁食得出椰子嘅味道,估唔到配魚扒又幾和諧。 🍽明太子忌廉汁煙肉意粉 Creamy Mentaiko Spaghetti w/ Bacon ($168)明太子同意粉嘅分

香煎軍曹魚扒•南瓜蓉•白蘆筍•青檸椰青忌廉汁

明太子同意粉嘅分量都偏多,面頭有紫菜絲同木魚絲點綴,明太子唔算腥,但加埋忌廉始終較膩,食左2/3就逼迫放棄。
明太子忌廉汁煙肉意粉

☕️Flat White ($44)
呢度嘅house blend 係Guatemala 同 Columbia嘅豆,偏nutty風味,帶堅果同朱古力香。
Flat White

☕️Dirty ($44)
Dirty兩層融合得較快,朋友話奶夠凍,隨啡附送一粒木珠,原來最近聯乘其他品牌,木珠沾上天然精油,有寧神放鬆同殺菌作用,店員話可以帶走。
Dirty

餐牌:
午餐
Flat White
Dirty
2021-07-29 206 瀏覽
叫咗個慢煮厚切日本四元豚肉伴薯蓉玉桂蘋果($188),豚肉好厚身,肉質好鮮嫩。玉桂蘋果酸酸甜甜,配埋豚肉一齊食好夾,化解左單食豬肉嗰種漏嘅感覺,越食越開胃。薯蓉亦都好creamy,食完覺得好滿足~