How 係觀塘嘅時候已經係我觀塘嘅pocket list之一 搬咗嚟尖沙咀 的確係方便咗 但係同時都係多人等咗;嗌咗一個沙律🥗、一個意粉🍝、一個main、一個甜品;意粉有啲啲啲啲偏油、魚扒嘅份量你想像少左啲啲咁🤏🏼整體水準保持到同觀塘一樣;買單人均唔使$300;地點係比觀塘方便咗!會約三五知己再翻桌嘅餐廳!星期日四點左右嘅時間,未見多,等候時間只約5分鐘 雞胸肉較少,但黑醋菠菜配搭頗清新魚扒份量比想像中少,可能一個女仔都唔夠食🤣

星期日四點左右嘅時間,未見多,等候時間只約5分鐘
和風雞肉白菌嫩菠菜沙律

雞胸肉較少,但黑醋菠菜配搭頗清新

魚扒南瓜蓉白蘆筍配青檸椰香忌廉汁

魚扒份量比想像中少,可能一個女仔都唔夠食🤣
2021-06-27
5 分鐘 (堂食)
和風雞肉白菌嫩菠菜沙律
魚扒南瓜蓉白蘆筍配青檸椰香忌廉汁
2021-06-27 105 瀏覽
適逢今日係附近見完客,就想來試試最近新開而人氣又高嘅How To Live Well cafe。環境主要係用木系裝飾,空間感十分大,擺到很多枱,坐得很舒服。因為是下午茶時間,所以只點了一杯iced latte 及日式櫻花蝦芝士玉子燒。咖啡味道不錯,玉子燒很好味,咬開看到一絲絲的芝士,回味無窮。價錢合理,看到一些客人點了一些主菜或甜品,份量也頗大,下次來會試試。

2021-06-26 269 瀏覽
今日收工就同朋友去咗K11 Art Mall呢間新開嘅cafe食飯,餐廳係行日系風,但食物就以西式為主。🌟珍寶美國牛肋骨(400g)丶炸薯角丶田園沙律 ($288)牛肋骨肉質唔錯,中間部分好冧,近邊位嘅肉就比較韌。但我同朋友都十分滿意個汁,好入味😆。炸薯角同普通平時食到嘅味一樣,而田園沙律係用咗黑醋汁,酸酸地咁,好開胃😋🌟香煎帶子意粉 ($168)帶子有3粒,一粒係偏大size😍,帶子煎得啱啱好,唔係乾爭爭,食落好鮮甜。意粉入面仲有啲菇同茄子,食落都好夾,唔會係奇怪配搭黎🌝。意粉仲要係辣辣地,好惹味,食到我唔夠喉😂😂🌟LAKE ($48)今次叫咗呢杯幾夢幻嘅野飲,係利賓納+荔枝醬+Sparkling water 。本身呢個組合都唔會伏,所以大家都可以放心叫。但要留意,因為杯野係漸變,飲到底會好甜(因為啲利賓納汁無攪拌到)。大家都可以好似我咁,影完相就攪勻佢😆

🌟香煎帶子意粉 ($168)

🌟LAKE ($48)

珍寶美國牛肋骨(400g)丶炸薯角丶田園沙律
香煎帶子意粉
LAKE
珍寶美國牛肋骨(400g)丶炸薯角丶田園沙律
香煎帶子意粉
2021-06-16 371 瀏覽
今日食完dinner飯,終於知道點解個餐廳名點嚟 How to live well魚太咸,失敗甜品啲雪糕太甜,食糖槳多過食雪糕,失敗。價錢就見仁見智。最好食係格仔餅,但千祈唔好整太多糖漿。
今日食完dinner飯,終於知道點解個餐廳名點嚟
How to live well

魚太咸,失敗
甜品啲雪糕太甜,食糖槳多過食雪糕,失敗。
價錢就見仁見智。
最好食係格仔餅,但千祈唔好整太多糖漿。
2021-06-16
Personally, I like this cafe and that’s why I came over again! Is so nice that it allows reservation so that I don’t have to worry for no avail seats as I can just book in advance 👏🏻👏🏻👏🏻Wagyu beef burger with potato skins + Scallops linguine + Earl Grey Scone + Hojicha Scone + Cappuccino + Latte = ALL lovely! Dishes and coffee in nice presentation … I truly like the scones indeed! Scones are really appealing, with mochi inside and they are rich in Earl grey and hojicha flavour …really love the

Wagyu beef burger with potato skins + Scallops linguine + Earl Grey Scone + Hojicha Scone + Cappuccino + Latte = ALL lovely! Dishes and coffee in nice presentation … I truly like the scones indeed! Scones are really appealing, with mochi inside and they are rich in Earl grey and hojicha flavour …really love the scones! 茶味scones = yuMMM 😋😋😋

Cappuccino

Scallops  linguine

Wagyu  Beef  Burger

Earl  Grey  &  Hojicha  scones

Cappuccino
Scallops  linguine
Wagyu  Beef  Burger
2021-06-14 380 瀏覽
HOW 係家品x咖啡店☕️本身係觀塘開業而家進駐左尖沙咀喇😍新開一個月左右 一樣係走簡約style 以木系傢俱為主 採光度好好環境大 又好有空間感😚坐得幾舒服————————————————————🍔日式和牛芝士磨菇漢堡 $178(8.5/10)對呢啲cafe 既burger本身冇乜期望🤣點估到個漢堡扒咁高質 一切開有肉汁爆出黎☺️幾juicy加左蘑菇同芝士🧀好惹味!薯角都幾脆😍仲有沙律.🦐阿根廷紅蝦 蔥油腸 意式蛋黃闊麵 $168 (6.5/10)闊麵既口感幾好 夠彈牙 醬汁有紅蝦既鮮味似係用蝦頭爆香再一齊煮 幾香濃🤤不過扣分位係蝦肉有啲霉 加上醬汁唔太夠 食到後尾有點乾.🍰鳯梨乳酪蛋糕 $68 (8/10)呢個真係不得了😚食落好似鳯梨酥啲餡咁 酸酸甜甜加上輕盈既乳酪 同鬆軟既蛋糕 又幾特別😆.🍵Matcha latte $48 (7.5/10)抹茶味都幾香濃 可以一試
HOW 係家品x咖啡店☕️本身係觀塘開業
而家進駐左尖沙咀喇😍新開一個月左右
一樣係走簡約style 以木系傢俱為主 採光度好好
環境大 又好有空間感😚坐得幾舒服
————————————————————
🍔日式和牛芝士磨菇漢堡 $178(8.5/10)
對呢啲cafe 既burger本身冇乜期望🤣
點估到個漢堡扒咁高質 一切開有肉汁爆出黎☺️幾juicy
加左蘑菇同芝士🧀好惹味!薯角都幾脆😍仲有沙律
闊麵既口感幾好 夠彈牙 醬汁有紅蝦既鮮味
似係用蝦頭爆香再一齊煮 幾香濃🤤
不過扣分位係蝦肉有啲霉 加上醬汁唔太夠 食到後尾有點乾
🍰鳯梨乳酪蛋糕 $68 (8/10)
呢個真係不得了😚
食落好似鳯梨酥啲餡咁 酸酸甜甜
加上輕盈既乳酪 同鬆軟既蛋糕 又幾特別😆
🍵Matcha latte $48 (7.5/10)
抹茶味都幾香濃 可以一試
2021-06-13 344 瀏覽
𝗛𝗢𝗪 ᴛᴏ ʟɪᴠᴇ ᴡᴇʟʟ?..之前佢地喺觀塘嗰時已經好鍾意佢哋啲傢俬同擺設,成個環境都係木系,好舒服。而家嚟到K11, 一樣繼續行木系嘅路線,入面有兩面大嘅玻璃窗,陽光十分充足,環境都幾舒服😌 不過啲枱就密咗少少,如果疏返啲多啲空間感會好啲。🌟Raw Coffee (Single espresso with fresh lime, raw sugar, soda) $68好啱夏天飲嘅咖啡特飲😍,新鮮青檸加梳打有種好refreshing 嘅感覺,配合咖啡嘅香味,加埋杯邊嘅蔗糖粒,飲落口先係有少少酸同甜,然後慢慢飲到好濃郁嘅espresso,混合埋一齊味道好balance,飲完即刻醒晒🤩今次淨係嗌咗啲小食同埋幾杯咖啡,整體食物同咖啡質素都唔錯😌
𝗛𝗢𝗪 ᴛᴏ ʟɪᴠᴇ ᴡᴇʟʟ?

Raw  Coffee

今次淨係嗌咗啲小食同埋幾杯咖啡,整體食物同咖啡質素都唔錯😌

Raw  Coffee
2021-06-13 276 瀏覽
從觀塘工廈移師到尖沙咀K-11,繼續支持!HOW 在觀塘時已經日日客滿,訂位要等一星期,因為佢哋環境好,食物好,咖啡好!到了K11,保留了一貫日系風格,木製傢具,陶瓷碗碟,再加上特高樓底及巨型大玻璃窗,唔可以唔比10個Like!細看餐牌,保留一定程度嘅舊菜式,當然期望有新菜式,但回味一下舊有的,亦不是壞事!點了明太子忌廉汁意大利粉及日本豚肉班尼迪蛋酸種包!明太子忌廉汁鮮味十足,唔會太乾,保持水準,日本豚肉看似肥膩,但入口細嫩,肉味香濃,配上酸種包及水波蛋,很適合夏日午餐!飲品是拉花精緻嘅Latte 同酸甜醒胃嘅Boozy,簡單總括:無得輸!
從觀塘工廈移師到尖沙咀K-11,繼續支持!
  • 日本豚肉班尼迪蛋酸種包
下雨天,想喝好咖啡但又不想撐着傘出走,所以選擇在K11商場裏的HOW。HOW本是日式傢俬、家品、工藝的生活概念店,亦曾在觀塘工廈營運餐廳獲得各方一致好評。今年四月在尖沙咀東山再起,位置就是我之前介紹過的K11 Natural裡面一間佔地4000呎的舖位。店內沿用木系傢俬配以皮椅和布藝梳化,感覺舒適。由於樓底高,配合落地大玻璃窗,空間感充足。Hokkaido pork & egg benedict sourdough + latte 日本叉燒半肥瘦很軟焾很好吃,店家在sourdough鋪上菜和漬物,中和叉燒的膩,神來之筆。咖啡方面,店家的house blend選用危地馬拉和哥倫比亞的併配豆,入口有點草莓味,中段有杏仁風味,尾韻巧克力味,甜度高。在窗邊喝咖啡看着街外,下雨天別有一番風味。📸 Pls follow my IG: manman.Hygge

2021-06-12
5 分鐘 (堂食)
Latte
  • Hokkaido pork & egg benedict sourdough
HOW除了是一間餐廳外 同時亦出售大量日本職人工藝及家居用品 甚至連店內的座位大多都由HOW代理的日本傢具品牌製作 連室內設計都一手包辦 以簡約木系為主 比我的感覺一如而往地有設計感🥰 個人覺得最有feel係小平台既窗邊位🙈 .▫️ 阿根廷紅蝦葱油腸 意式蛋黃闊麵 $168😋👍🏻:👅👅👅.4/5分竟然有片白飯魚脆脆伴碟 幾特別意粉食到有陣紅蝦味 仲加佐蕃茄🍅醬 個sauce都幾開胃 蝦🦐正常 用蔥油腸代替熟悉嘅肉碎 更加香口不過唔知係咪闊麵容易索汁 略嫌乾佐啲🥲.▫️ 慢煮厚切日本四元豚肉 伴薯蓉玉桂蘋果 $188😋👍🏻:👅👅👅👅👅💛/5分見到個豚肉好似好吸引 就忍唔住嗌佐~仲有另一款係叉燒配Benedict同酸種包🙆🏼‍♀️慢煮過所以食落真係好軟嫩!!嫩到有一刻覺得肉感好似食緊牛😂 (思牛症?😂)咬落又有啲似腩肉既質感 肉既厚度剛好油脂均勻之餘 每一啖都好juicy好有肉汁🤤而個玉桂蘋果粒都係bonus位!!同個豚肉一齊食好match 因為個甜味可以中和到豚肉既膩😍😍個薯蓉食落都比平時更加creamy~.▫️ caramel macchiato $48😋👍🏻:👅👅👅👅.5/5分飲落好焦糖同偏

▫️ 阿根廷紅蝦葱油腸 意式蛋黃闊麵 $168

阿根廷紅蝦葱油腸 意式蛋黃闊麵

▫️ 慢煮厚切日本四元豚肉 伴薯蓉玉桂蘋果 $188
😋👍🏻:👅👅👅👅👅💛/5分
慢煮厚切日本四元豚肉 伴薯蓉玉桂蘋果

見到個豚肉好似好吸引 就忍唔住嗌佐~
仲有另一款係叉燒配Benedict同酸種包🙆🏼‍♀️
慢煮過所以食落真係好軟嫩!!
慢煮厚切日本四元豚肉 伴薯蓉玉桂蘋果

嫩到有一刻覺得肉感好似食緊牛😂 (思牛症?😂)
咬落又有啲似腩肉既質感 肉既厚度剛好
油脂均勻之餘 每一啖都好juicy好有肉汁🤤
而個玉桂蘋果粒都係bonus位!!
同個豚肉一齊食好match
因為個甜味可以中和到豚肉既膩😍😍
個薯蓉食落都比平時更加creamy~
▫️ caramel macchiato $48

伯爵茶好好eat!! 勁香而且好鬆脆

焙茶我就覺得唔夠香
但麻糬好大pat同彈牙😍

總結,
大推個慢熱豚肉!!! 絕對值得為佢而去食🤤🤤 好少可會為豚肉而動心~~如果多人嚟食可以try埋pizza同偏日式既snacks😍 炸雞🍗果個好吸引我🤫 想小酎兩口都一樣有🙈

店員服務態度都好好~ 而且環境好寛敞真係好舒服 Lunch有日光 dinner就有種昏暗既舒適感💛
caramel macchiato
2021-06-07 229 瀏覽
無意中發現觀塘既黃店HOW Food Factory結業後竟然在K11重開,雖有話佔地4000呎,但係感覺好似冇觀塘咁大,一如以往木系風格嘅設計,入面嘅枱枱櫈櫈都係佢哋自家代理嘅日本傢俬,不過新店有大玻璃比起觀塘店感覺更舒服,坐位與坐位之間亦跟觀塘店一樣十分寬敞,不過新店多咗一排靠窗嘅位置,可以直接望街景,成間店舖嘅氣氛都好遊閒, 喺度有一種世外桃源嘅感覺,擺脫一下都市人忙碌嘅心情,而且呢種文青風格十分適合打卡咖啡拉花依舊用心,十分美,有d唔捨得飲,咖啡質素還能保持,不錯

2021-06-07 240 瀏覽
隨着夏天越來越近,我和天使的工作也越來越忙。有時真的有點懷念疫情肆虐、經常可以見面的日子,但那時我們又憂柴憂米…真矛盾。今日可以在下午茶時間見面,匆匆的在午飯時間做把工作都做好了便溜了出去。今日的餐廳是天使選的,非常罕見,我更是乖乖的去了。正當我以為天使的選擇困難症有所緩和時,他再次戴着口罩望着餐牌、並露出呆呆的眼神……我嘆了口氣,強迫了他在魚和牛肉之間作出選擇,便點菜了。首先來的是GROWTHRING,因為看到食評有人推薦、而且從材料看來,這個飲品應該不怎麼甜而點。一飲之下,果然是比較清爽的,雖然沒什麼特別的味道,不過能在大熱天喝凍飲,也不能抱怨太多了。這是我點的羊肩肉。當侍應問我要幾成熟時,我傻傻的望住他,心裡想︰原來羊也可以這樣選?吃了那麼多年羊架的我真心表示不知道。結果我胡亂選了五成熟…而這個選擇也應該對羊肉的口感有影響吧?口感和平時吃的羊架有明顯的分別︰外皮雖然也煎得爽口,但咬入口有一點點粉粉的感覺,和羊架那種嫩嫰的感覺不太一樣…嗯,除此之外,其餘東西也很好…或許這只是個人口味問題?這是天使點的牛肋骨燒汁飯。因為天使不用刀、只會咬的習慣,我借幫他切開牛肉之名也偷嚐了幾口。這個

……我嘆了口氣,強迫了他在魚和牛肉之間作出選擇,便點菜了。

Growthring

…嗯,除此之外,其餘東西也很好…或許這只是個人口味問題?

香烤澳洲羊肩肉‧香草煙肉著粒‧鮮蘆荀

這是天使點的牛肋骨燒汁飯。因為天使不用刀、只會咬的習慣,我借幫他切開牛肉之名也偷嚐了幾口。這個牛肋骨有點像燉過的感覺,肉身和骨頭很容易分開,但要說真的燉過嘛,牛肉又稍嫌不夠軟……最可惜的是﹐好好的一碟珍珠飯,滲上芡汁(?)後變得一粒粒的,吃起來水水的、沒有煙靭的口感…
日式燒汁牛肋骨珍珠飯

我們最後以這個鬆餅作結,我和天使分別選了百爵茶和咖啡酒口味。兩個也香味濃郁、味道也很不俗…但問題就是這個鬆餅,可一點也不"鬆"…雖然未至於去到"難咬"、甚至是"硬"的程度便是。雖然實際口感和預料中的卻有一點分別,無論如何,這個鬆餅的味道非常不錯,值得推薦。

Grandma's Scones 鬆餅

總括來說,這個餐廳給人的感覺,就是什麼也好像差一點。不過,感受得出餐廳誠意十足,如果改善了這一點點,這間餐廳是很值得再來的。
Grandma's Scones 鬆餅
2021-06-06 223 瀏覽
Taste reli gd !!! No matter coffee or food!!! Went to lunch will definitely my choice in tst. Sit comfortable. Wont be too packed.
2021-06-06 256 瀏覽
又捱過一星期.諗好今日去邊到Chill未😎☕️定係乖乖留家做個小毒毒🧑🏻‍💻最近去左由觀塘搬到K11新店既HOW To Live Well. 新店空間感十足.設計同傢俬都以深色木系做主打🕰可能餐廳地段關係食物價錢都比較進取🧐今次無試到.同朋友坐係咖啡吧枱.試左咖啡同甜點輕食.咖啡很不錯~配埋Mochi Grandma’s Scone 輕食無壓力🙂另外偷聽到職員既對話我地重試左Grandma’s Scone 出品既🍍鳯梨蛋糕.絕對震撼到我地既味蕾!🤩下一篇再介紹🍍🍰--➿ ɢʀᴀɴᴅᴍᴀ's sᴄᴏɴᴇ ʜᴋᴅ 𝟹𝟾➿ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ ʜᴋᴅ 𝟺𝟺.👩‍🍳  整體味道: 8/10 💸  性價比: 6/10 📸  打卡指數: 7/10 🤵🏼  環境服務: 8/10 🤔  推薦指數: 7/10

coffee
📸  打卡指數: 7/10
🤵🏼  環境服務: 8/10
🤔  推薦指數: 7/10
2021-05-28
$80 (早餐)
coffee
  • Grandma’s Scone
  • Grandma’s Scone 鳯梨蛋糕
/ 生活? 生存? /꧁𝗛𝗢𝗪 𝘁𝗼 𝗹𝗶𝘃𝗲 𝘄𝗲𝗹𝗹💛꧂ What a good question for all the HKers now...These are the days people are just barly living without enjoying life. Having some good food may possibly be the best little comfort already.I guess it may be the msg HOW want to deliver?我想這是每一個香港人都渴望得到答案的問題在艱苦黑暗的日子中 如何能好好活下去?偶爾一餐好吃的可能已經是微小的安慰我想這大概是HOW想客人感受到信息吧?又一間捲土重來 浴火重生的黃店觀塘工廈休店一段時間後 進駐更大更方便的K11 佔地4000尺 犀利!!☘︎︎ 香煎軍曹魚扒|南瓜蓉|白蘆筍|青檸椰青忌廉汁 $𝟙𝟛𝟠第一次聽軍曹魚lol 英文譯為keroro fish🤔味道有點像酒樓的石斑塊😂忌廉汁不錯但偏少 而且不太察覺有青檸椰青的味道南瓜蓉感覺幾light 應該沒有太多牛油
/ 生活? 生存? /

꧁𝗛𝗢𝗪 𝘁𝗼 𝗹𝗶𝘃𝗲 𝘄𝗲𝗹𝗹💛꧂

我想這是每一個香港人都渴望得到答案的問題
在艱苦黑暗的日子中 如何能好好活下去?
偶爾一餐好吃的可能已經是微小的安慰
我想這大概是HOW想客人感受到信息吧?

又一間捲土重來 浴火重生的黃店
觀塘工廈休店一段時間後
進駐更大更方便的K11 佔地4000尺 犀利!!

第一次聽軍曹魚lol 英文譯為keroro fish🤔
味道有點像酒樓的石斑塊😂
忌廉汁不錯但偏少 而且不太察覺有青檸椰青的味道
南瓜蓉感覺幾light 應該沒有太多牛油和忌廉但一樣綿滑

☘︎︎ 蒜片香辣菠菜苗野菌扁意粉 $𝟙𝟘𝟠

炒得好有鑊氣 感覺有點中式的味道
而且炒得有點乾
和我想像中的有點出入…
不過整體味道還是ok的

☘︎︎ 𝙲𝚊𝚏𝚎 𝙷𝚊𝚠𝚊𝚒𝚒 $𝟜𝟠
反而drink有點驚喜
除左dry ginger ale仲有一片薑仔 但薑味唔會太搶
同coconut water原來都幾夾
加埋lime好refreshing 好適合夏天的drink

☘︎︎ 𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚖𝚘𝚌𝚑𝚒 𝚜𝚌𝚘𝚗𝚎 (from grandma scone) $𝟛𝟠

一直好想試 但無奈有Min order quantity
懶得同人夾單就一直都未試到
現在可以在HOW買就方便得多
買了一個外帶 沒有附jam/ clotted cream
少少pricey不過確實不錯
翻熱後外脆 入面不會太乾
Mochi好chewy不太濕 而且甜度剛好
焙茶味好夠濃 滿足到我! 🦦都話夠濃味!

💬 整體食物不算十分高質 兩款主菜都出奇地似中菜味😀不過環境都算舒服
週末3/4pm去都要等十多張枱 幸好近來的舊K11都好好逛 有巿集攤檔/ popup stall 定位比其他商場young 真的頗欣賞新世界 不過不想等的話記得預早訂枱喔!

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 👱🏻‍♀️7/10
#cty_cafehopping