2022-12-19
呢排天氣勁凍,剛好係上環附近行完,見到係港鐵站隔離有間環境睇落唔錯嘅餐廳,就決定入去坐吓食啲嘢暖吓胃先。餐廳佈置文青,相當適合打咭呢,而且已經因應聖誕節而放滿一啲節日相關嘅飾品添,充滿節日氣氛。兩個人嗌咗蒜香大蝦意大利麵同意式風味嘅香脆薄餅share食。個蒜香大蝦意大利麵一上到枱就已經聞到好味嘅蒜味,成個麵係炒到勁香,而且啲大蝦都畀得好慷慨,大大隻,又爽口彈牙,相當好味。而個意式風味香脆薄餅真係好脆啊,同樣用料十足,先係蓋滿pizza面嘅火箭菜,再嚟係每一小塊pizza上面都有大大塊嘅parma ham係度,一啖咬落去真係完美嘅享受啊。飲品方面要咗杯熱嘅RosADay 玫瑰鮮奶特飲暖吓身,充滿奶香再混合住淡淡嘅玫瑰香氣,係咁凍嘅天氣下,飲緊嘅係滿滿嘅溫暖感覺啊。另外試咗啖朋友嘅Bittersweet Day紅西柚梳打特飲,係好refreshing 同埋微酸嘅感覺係好開胃,加上好多嘅果肉係入面,真係連飲品都好足料喎。另外職員好主動介紹餐廳食物,又會細心留意食客幾時食完,迅速清碟,食物同服務都好好,值得再試。