2022-12-19 52 瀏覽
呢排天氣勁凍,剛好係上環附近行完,見到係港鐵站隔離有間環境睇落唔錯嘅餐廳,就決定入去坐吓食啲嘢暖吓胃先。餐廳佈置文青,相當適合打咭呢,而且已經因應聖誕節而放滿一啲節日相關嘅飾品添,充滿節日氣氛。兩個人嗌咗蒜香大蝦意大利麵同意式風味嘅香脆薄餅share食。個蒜香大蝦意大利麵一上到枱就已經聞到好味嘅蒜味,成個麵係炒到勁香,而且啲大蝦都畀得好慷慨,大大隻,又爽口彈牙,相當好味。而個意式風味香脆薄餅真係好脆啊,同樣用料十足,先係蓋滿pizza面嘅火箭菜,再嚟係每一小塊pizza上面都有大大塊嘅parma ham係度,一啖咬落去真係完美嘅享受啊。飲品方面要咗杯熱嘅RosADay 玫瑰鮮奶特飲暖吓身,充滿奶香再混合住淡淡嘅玫瑰香氣,係咁凍嘅天氣下,飲緊嘅係滿滿嘅溫暖感覺啊。另外試咗啖朋友嘅Bittersweet Day紅西柚梳打特飲,係好refreshing 同埋微酸嘅感覺係好開胃,加上好多嘅果肉係入面,真係連飲品都好足料喎。另外職員好主動介紹餐廳食物,又會細心留意食客幾時食完,迅速清碟,食物同服務都好好,值得再試。

2022-12-19 52 瀏覽
日常飯堂,閑日黎歎杯cafe打卡又得,同家人朋友黎食正餐又得。韓式泡菜安格斯牛肉炒意粉(可轉西班牙黑豚肉)$108意粉炒得好好,乾身但意粉唔會硬,唔單止得泡菜辣,仲有炒意炒用嘅香草香蝦頭油櫻花蝦海鮮粒炒飯$118比想像中大碟,份量好夠,兩個女仔食唔晒😂😂蝦油同櫻花蝦超級惹味,好香Bittersweet Day $48(Grapefruit soda)Super Raw Coconut Latte $60特濃生椰拿鐵推介😍😍😍

韓式泡菜安格斯牛肉炒意粉(可轉西班牙黑豚肉)$108

蝦頭油櫻花蝦海鮮粒炒飯$118
比想像中大碟,份量好夠,兩個女仔食唔晒😂😂
蝦油同櫻花蝦超級惹味,好香

Bittersweet Day $48
(Grapefruit soda)

Super Raw Coconut Latte $60
特濃生椰拿鐵
推介😍😍😍
2022-12-12
2022-12-19 49 瀏覽
今次特登去到上環接我個frd收工,順便食埋晚飯🥣!行過就見到一間好溫馨既Cafe!個名就叫Home a day!回家既感覺☺️裡面裝修都係行清新少女風格,已經開始左聖誕既deco啦😉鰹魚汁燒魷魚雜菜沙律🥗 💰98極力推薦呢個沙律!鰹魚汁燒魷魚🦑味道好好,好似串燒既味,呢個汁搭埋沙律菜都好搭!作為開胃送,啱啱好☺️☺️黑松露帶子蘑菇忌廉意大利麵💰118首先就係見到佢大大既帶子係面😝真係好足料!黑松露忌廉醬汁同埋意麵一齊食,味道真係好濃蝦頭油櫻花蝦海鮮粒炒飯 💰118炒飯粒粒分明!配埋櫻花蝦,海鮮既風味!而且裡面都落足晒料,份量好大,差唔多4碗飯左右😎😎一人餐💰298紫薯栗子薯餅最鍾意煎炸嘢既一定要試試!新鮮炸出黎!熱辣辣,可以見到裡面滿滿既紫薯餡同埋栗子肉!西班牙豬鞍架配炸薯條薯條新鮮炸出黎!配既係黑松露醬😍😍豬鞍好大件!而且佢好嫩!成日都會以為豬肉好柴,但佢一啲都唔怕!有小小肥肉,不過搭配起來更加好😗😗迷你法式焦糖燉蛋細細份甜品!最後填埋小小既飢餓!飲品Sunny Day &火龍果荔枝特飲 & 紛紛櫻花椰香鮮奶特飲 & Sunset Home A Dag呢度👈甜品杯杯都有特色!我地今晚呢幾杯

鰹魚汁燒魷魚雜菜沙律🥗 💰98

黑松露帶子蘑菇忌廉意大利麵💰118

蝦頭油櫻花蝦海鮮粒炒飯 💰118

一人餐💰298
紫薯栗子薯餅

西班牙豬鞍架配炸薯條

迷你法式焦糖燉蛋
細細份甜品!最後填埋小小既飢餓!

飲品
Sunny Day &火龍果荔枝特飲
呢度👈甜品杯杯都有特色!我地今晚呢幾杯都好好味!大家可以發掘其他更好味既飲品😏

甜品
香橙罌粟籽蛋糕
個樣好掂!蛋糕切成一小舊一小舊,堆成金字塔咁,淋上汁,一啖一個小蛋糕!正!
2022-12-15
2022-12-18 877 瀏覽
收工約咗一班好耐冇見嘅朋友仔係上環見個面食個飯~朋友仔pick 咗呢間cafe ,交通位置方便之餘,餐廳嘅環境都好靚。適逢12月,仲好有聖誕氣氛🎄~仲有唔少打卡位4個人簡單叫咗一個set dinner 同埋額外再叫咗幾個美食鰹魚汁燒魷魚🦑雜菜沙律鰹魚汁撈埋雜菜沙律🥗又意外幾好食😋同幾夾,而且魷魚嘅份量都唔少👍🏼黑松露帶子蘑菇忌廉意大利粉啖啖濃郁黑松露忌廉汁,配搭煎香咗嘅帶子🥰。意粉唔淋好掛汁,而帶子幾彈牙,唔會過淋/老蝦頭油櫻花蝦🦐海鮮粒炒飯夠曬鑊氣之餘,蝦香味好重好濃。🈵️爆海鮮味。配合埋樱花蝦乾同海鮮,額外增添口感香橙罌粟籽蛋糕超級靚,而且好食,大家都爭😆。蛋糕🍰好香再撘配埋奶蓋cream ,想encore 不過太飽啦🤣Steak & Frites 套餐-紫薯栗子薯餅炸得好鬆化,入面滿滿紫薯蓉栗子🌰,香脆亦都口感唔錯-西班牙豬鞍架豬鞍架好大一份,煎得啱啱好。肥瘦適中,油香好濃,啖啖肉超正。再襯埋薯條🍟同黑松露醬👍🏼,正😄-迷你法式焦糖燉蛋一口焦糖燉蛋,微焦甜,唔會好甜而且蛋奶味足Drink Iced Sunny DayIced Hanami DayIced Bittersweet D

鰹魚汁燒魷魚🦑雜菜沙律

黑松露帶子蘑菇忌廉意大利粉

蝦頭油櫻花蝦🦐海鮮粒炒飯

香橙罌粟籽蛋糕

Steak & Frites 套餐
-紫薯栗子薯餅
炸得好鬆化,入面滿滿紫薯蓉栗子🌰,香脆亦都口感唔錯

-西班牙豬鞍架

-迷你法式焦糖燉蛋
一口焦糖燉蛋,微焦甜,唔會好甜而且蛋奶味足

Drink
Iced Sunny Day
Iced Hanami Day
Iced Bittersweet Day
Iced Sunset Home A Day

是日去開上環區行街後有啲肚餓,經過呢間裝修似CAFE 但TEA SET 價錢只係$58 起嘅 Home A Day而走入去試吓。🍕叉燒蛋香脆薄餅 $78以中式叉燒作為主要餡料,半肥瘦叉燒加埋半生熟雞蛋同甜甜地嘅醬汁,幾有驚喜!估唔到叉燒同Pizza都幾match。🥪特式素三文治$78以自製牛油果乳酪醬,火箭菜,牛油果,車厘茄的;最特別反而係包身唔係平日會食開嘅酸種麵包,而係類似奶油豬嗰種質地嘅包;麵包皮係好脆,再配佢嘅自製乳酪醬;當下午茶都幾好,無乜負擔。🥥Super Raw Coconut Latte $60呢度除咗食物出色,飲品亦都相當IGABLE;呢本以椰水製作嘅咖啡特別得嚟好飲又解渴。加埋啲椰子脆脆,真係超推介鍾意椰子同咖啡嘅朋友。📍上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號

🍕叉燒蛋香脆薄餅 $78

🥪特式素三文治$78

🥥Super Raw Coconut Latte $60

📍上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號
2022-12-17 47 瀏覽
><裝修走cafe路線 食物卻多元化擺盤頗有心思 既美觀又好食無骨海南雞飯伴胭脂蘿蔔和鮮雪耳濃雞湯($98)特製玻璃碟用嚟放海南雞醬汁雞肉已去骨 皮爽肉幾軟腍油飯粒粒分明 富淡淡香料味自家製醃蘿蔔同雪耳濃雞湯 都好有誠意韓式泡菜西班牙黑豚肉炒意粉($108)意粉炒得乾身富彈性 香辣頗惹味黑豚肉都幾好食 唔會好多脂肪Sunny Day // 藻藍蛋白椰香鮮奶特飲($48)Present得好靚 偷食咗啖cream好正 椰香味都出鮮奶日式焙茶($46)焙茶同鮮奶比例剛好 唔會太甜膩><><><><><><><><><Home A Day上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號舖
裝修走cafe路線 食物卻多元化
擺盤頗有心思 既美觀又好食
無骨海南雞飯伴胭脂蘿蔔和鮮雪耳濃雞湯($98)
特製玻璃碟用嚟放海南雞醬汁
雞肉已去骨 皮爽肉幾軟腍
油飯粒粒分明 富淡淡香料味
自家製醃蘿蔔同雪耳濃雞湯 都好有誠意
韓式泡菜西班牙黑豚肉炒意粉($108)
意粉炒得乾身富彈性 香辣頗惹味
黑豚肉都幾好食 唔會好多脂肪
Sunny Day // 藻藍蛋白椰香鮮奶特飲($48)
Present得好靚
偷食咗啖cream好正 椰香味都出
鮮奶日式焙茶($46)
焙茶同鮮奶比例剛好 唔會太甜膩
><><><><><><><><><
Home A Day
上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號舖
2022-12-17 37 瀏覽
行街行到攰攰地想食個下午茶,依間有下午茶餐而且仲好抵食!下午茶選擇都多,就算唔太餓或者好餓都一定有款岩。首先揀左個迷你牛角包二重奏($58),分別係蛋沙律同巴馬火腿。賣相靚之餘都好好食,個牛角包好鬆脆,入口好香牛油味,兩款味道都同牛角包好夾。另外就叫左個櫻花蝦海鮮喇沙($78),非常足料,除左蝦之外,仲有青口、白魚蛋、豆卜。湯底仲好香蝦味,忍唔住飲左勁多!飲品方面,本身個餐都包嘢飲,不過我哋就加錢飲特飲,跟餐每杯減$10叫咗杯RosAday(+$38),係玫瑰鮮奶嚟,淡淡玫瑰香配鮮奶好夾,又唔會太甜。另外就試左chill day(+$38),係白桃乳酸特飲,飲落酸酸甜甜,好清新依間食物環境質素都好高!性價比之選。
行街行到攰攰地想食個下午茶,依間有下午茶餐而且仲好抵食!

依間食物環境質素都好高!性價比之選。
2022-12-16 32 瀏覽
悠閒下午茶朋友約喺上環嘅Home A Day下午茶,可能係佢住喺元朗,而我住喺港島,佢經西隧來回都好方便,而呢個西餐廳又係上環地鐵站側,位置非常方便📍我哋揀咗兩個下午茶餐,分別係迷你牛角包二重奏及黑松露蘑菇忌廉意大利麵。個迷你牛角包嘅texture 好鬆化,但佢咁鬆化又一啲都唔油膩,口感好好,一個夾住啲巴拿馬火腿及火箭菜,另一個牛角包夾住啲沙律蛋,佢係迷你牛角包,所以食咗一啲都唔滯,係個light set👍另一個黑松露蘑菇忌廉意大利麵,非常滋味,佢有啲拉絲芝士在入面,但又好多黑松露醬同蘑菇,令到啲意大利麵非常香滑,由於比得多料👍好豐富同足料,好惹味😋😋我哋再點了兩個飲品,一個係藻藍蛋白椰香鮮奶特飲,佢嘅賣相好吸引,打卡一流😃有啲食用花瓣哂在啲忌廉上面,好靚,但又好好飲,有啲藻藍、椰汁及奶的混和,口感好好。另一飲品係紅西柚梳打特飲,呢個非常令人開胃,而且紅西柚味酸酸甜甜,非常好飲😋😋餐廳環境好舒服,座位好寬敞,我同朋友可以靜靜地係度傾計,我哋都覺得係一個好享受嘅下午茶時間,並已約定遲啲再嚟食佢嘅晚餐
悠閒下午茶

2022-12-11 57 瀏覽
呢間位於上環站E1出口,一出係右手邊行兩步就見到 裝修幾靚 粉紅色為主題嘅Cafe - HOME A DAY。平時返工日子經過見到都好多人,今日專登星期日去,中上環一般都比較小人,我哋七點去到唔需要等位,店員好有禮貌 即時安排入座。餐廳食物種類選擇都幾多,有🥩扒、🍔漢堡、🍕pizza、🍝意粉、仲有估你唔到Cafe店員推介嘅海南雞飯🤭咁我哋就叫咗一個海南雞飯 $98,食物擺盤好精緻 未食對眼就已經享受咗先!海南雞已經起咗骨,有三款醬料,每款都好味!🍚做得幾好,就咁食個味道都好豐富,應該落咗雞湯去煮嘅!跟餐仲有個雞湯 飲到有好濃嘅菇菌味👍🏻黑松露蘑菇忌廉意粉 $118,我一上枱就聞到好濃烈嘅黑松露味,好香!有好多蘑菇同埋四片帶子,意粉份量都好多,黑松露忌廉好香好食。飲品方面,叫咗玫瑰鮮奶同埋日式焙茶鮮奶,玫瑰味香,焙茶味濃 真係唔錯👍🏻另外餐廳仲有晚市一人、二人扒餐,有前菜、主菜同埋甜品,如果想食扒都係一個唔錯嘅選擇👍🏻
2022-12-11
2022-12-10 65 瀏覽
今日行完山頂 經過上環站旁邊一間cafe停低望望 覺得入面環境好舒服就揀左佢食晚飯未到聖誕 餐廳已經佈置好 每枱都有不同既聖誕裝飾 加上有小小音樂好放鬆 好有氣氛 餐廳食物款式有中式有西式可以一次滿足唔同人既口味 金不換日式燒汁煎牛柳粒配白飯混合左泰式同日式調味 估唔到咁夾牛柳粒火侯剛好 醬汁令牛柳粒有另一番風味之餘又不失肉香另有炸蒜片 令菜式更加惹味更值得一提係跟餐的濃雞湯雞湯清甜濃郁 竟然係cafe搵到住家感覺👍🏻蒜香大蝦意粉用左較幼身既意粉 好夠入味同鑊氣材料有大蝦同彩椒,加上炸蒜片調味不錯
今日行完山頂 經過上環站旁邊一間cafe

更值得一提係跟餐的濃雞湯
雞湯清甜濃郁 竟然係cafe搵到住家感覺👍🏻
蒜香大蝦意粉
用左較幼身既意粉 好夠入味同鑊氣
材料有大蝦同彩椒,加上炸蒜片
調味不錯
2022-12-10
中上環不嬲都好多好野食,今次同Fd食既呢間睇得又食得!好多cafe都只係靚但啲嘢食真係唔好食,呢間兩樣都做到,甚得我歡心😆首先想介紹下呢個非常芝士魷魚薄餅,勁多芝士勁邪惡🥲 好好味,個餅底勁脆,芝士又軟綿綿咁口感好正!我朋友叫嘅吉列咖喱厚豬柳烏冬都幾正,係日式甜甜的☺️另外呢到既野飲都好靚好港女😆 Sunny day 係椰奶好香好飲,外型係粉藍色勁靚♥️bittersweet 都不錯👍🏻整體呢到又到菜式同環境又靚又舒服,同Fd黎傾計一定會再幫襯!
中上環不嬲都好多好野食,今次同Fd食既呢間睇得又食得!

我朋友叫嘅吉列咖喱厚豬柳烏冬都幾正,係日式甜甜的☺️

2022-12-08 62 瀏覽
上環街道上開了一間cafe,門面為落地玻璃,內裏彩光十足,係繁忙的道路上望著中環既人流,幾寫意!下午茶set有叉燒蛋香脆薄餅中式叉燒作為主要餡料,肥瘦適中,估唔到呢個配搭又幾夾手工製特式果醬 配厚多士菠蘿迷迭香同埋綠色既斑蘭咖央醬菠蘿迷迭香食落較酸甜,而斑蘭醬則香味濃郁,什有馬拉風味!跟餐仲嗌左兩杯飲品紅棗柱圓枸杞子同Bittersweet DayBittersweet Day飲落勁fresh ,西柚配上打咭杯子,味道帶少許酸,好靚🙈
上環街道上開了一間cafe,

下午茶set有叉燒蛋香脆薄餅
中式叉燒作為主要餡料,肥瘦適中,估唔到呢個配搭又幾夾

手工製特式果醬 配厚多士
菠蘿迷迭香同埋綠色既斑蘭咖央醬

菠蘿迷迭香食落較酸甜,而斑蘭醬則香味濃郁,什有馬拉風味!

2022-12-07 96 瀏覽
去完中環donki shopping之後諗住喺附近食埋dinner先走,同姊妹一路行一路傾,行到去上環見到一間幾吸引嘅cafe, 於是就入左去坐~環境好有聖誕氣氛,裝修都好靚,好啱同朋友嚟聚下傾計!✨Such A Cheesy Squid Pizza - 聽聞係新出品,面頭滿滿魷魚,爽口彈牙,中間勁拉芝,啱晒芝士控!我幾鍾意個汁,甜甜地幾香口,同埋個pizza底係薄脆,唔會太膩😻✨冬陰功海鮮忌廉長通粉 - 第一次食冬陰公嘅pasta, 估唔到幾夾,微辣得嚟幾過癮,加埋忌廉汁夠creamy!✨Sunny Day - 係好靚嘅baby blue, 飲落好香椰奶味,撈埋面頭d cream一齊飲好滑😜✨Berry Frosty Day - 係士多啤梨鮮奶沙冰,唔會太甜,幾有驚喜,質地幾細滑🤩

Sunny Day

Berry Frosty Day

Sunny Day
Berry Frosty Day
2022-12-07 50 瀏覽
今日放工約友人一起在公司附近食dinner,見到電車道附近有間 Home A Day, 門面看起來挺精致,於是決定吃個簡餐。一進門感覺裝修十分溫馨、整潔,少女感十足,再入去已經見到有人在打卡,座位亦有卡位,闊落方便。菜單選擇都很多,價格也都正常。 金不換日式燒汁煎牛柳粒,配埋濃雞湯同中華沙律,好似一份set,十分滿足。牛柳粒煎得煎香,配白飯一起食簡直一流 ,濃雞湯暖笠笠在冬日飲也最合適。冬陰功海鮮忌廉長通粉也沒想到意外的好食,濃濃的忌廉mix冬陰功甜辣的味道,反而覺得好搭,從來沒試過如此獨特的口感。推薦!我們見到drinks當然不會放過,好多特飲都想一一嘗試。我們選擇Staff推薦的Chill Day同 Bittersweet Day,白桃乳酸飲落來非常refresh,朋友都話紅西柚梳打都好好飲,亦都不會太甜, 真是好Chill的一餐!

菜單選擇都很多,價格也都正常。

新餐廳,好近上環地鐵站,地點方便。餐廳裝橫是糖果🍬色的牆身培添溫暖,像回到家的感覺,好舒服。菜單有不同菜式,東南亞,西餐,日式都有,總揀到啱你心水。店員推介無骨海南雞,另外揀咗個沙律和2杯飲品。無骨海南雞🐔飯🥢🍚餐具好靚,擺盤像藝術品一樣。雞肉肥美,超嫩滑,食出雞味,醬汁有3款,薑蓉,濃黑醬油,甜酸泰式醬。我最愛泰式醬,好滋味開胃。另配雪耳濃雞湯,我一向怕飲雞湯,覺得好肥膩,意外地雞湯濃郁唔算肥,加上雪耳飲完好滋潤。Gruyère 芝士🧀青蘋果🍏紅桑子田園沙律🥗🍽️沙律菜🥗新鮮,配上黑醋,清新又健康。白桃乳酸飲品🍹妹妹話好fresh好飲。RosAday🥛天氣凍我叫左熱飲,玫瑰鮮奶,牛奶細滑,有淡淡玫瑰味。呢間餐廳食物精緻,環境十分適合打卡,配合裝橫和柔和燈光,在繁忙的一天稍稍慢活放鬆一下。

菜單有不同菜式,東南亞,西餐,日式都有,總揀到啱你心水。

店員推介無骨海南雞,另外揀咗個沙律和2杯飲品。

無骨海南雞🐔飯🥢🍚

Gruyère 芝士🧀青蘋果🍏紅桑子田園沙律🥗🍽️
沙律菜🥗新鮮,配上黑醋,清新又健康。

白桃乳酸飲品🍹
妹妹話好fresh好飲。

RosAday🥛
天氣凍我叫左熱飲,玫瑰鮮奶,牛奶細滑,有淡淡玫瑰味。

2022-12-02