2022-11-23 62 瀏覽
-早餐梗係要食得夠營養🥰本身都鍾意周圍試下唔同早餐呢個大隻仔早餐有齊豐富蛋白質同其他營養雞扒+太陽蛋+香草蒜蓉牛油多士+雜菜沙律分量多夠晒飽肚為全日加油😆👍🏻
早餐梗係要食得夠營養🥰
本身都鍾意周圍試下唔同早餐
呢個大隻仔早餐有齊豐富蛋白質同其他營養
雞扒+太陽蛋+香草蒜蓉牛油多士+雜菜沙律
分量多夠晒飽肚
為全日加油😆👍🏻
精緻打卡風餐廳 推薦海南雞飯~~~收工去公司附近食晚餐,見到呢一間coffee shop裝修幾靚,而且人幾多,就同同事一齊過嚟試吓。~~~粉粉地色嘅裝修好IGable,餐牌有中式有西式服務員態度都幾好,用餐環境舒適。~~~🐥無骨海南雞飯:見到好多人叫呢一個海南雞飯,我哋就跟大隊叫一個試吓。海南雞份量好多,兩個人share黎食都完全足夠。自家腌製嘅胭脂蘿蔔,卷成玫瑰花狀,睇得之餘味道開胃。海南雞雞件滑溜,而且擺盤精緻,搭配嘅鮮雪耳濃雞湯係擺喺透明玻璃杯入邊,飲落骨膠原滿滿,加上雞油飯好香,整體高質,值得一試。~~~🍽黑松露帶子蘑菇忌廉意大利麵:帶子啱啱熟透,黑松露香氣濃濃,忌廉汁幼滑,份量恰到好處,加上軟硬適中嘅意大利麵,係典型嘅cafe西餐食物,烹調得有中上水準。~~~叫咗兩杯飲品試下,分別係紅西柚梳打特飲同百香果🍯蜂蜜綠茶,前者清爽酸甜,後者甜度較高,兩杯都唔錯,但係個人更加鍾意好多西柚肉嘅紅西柚梳打特飲。~~~Home A Day (上環)上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號舖
精緻打卡風餐廳 推薦海南雞飯
🐥無骨海南雞飯:
🍽黑松露帶子蘑菇忌廉意大利麵:
~~~
Home A Day (上環)
上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號舖
2022-11-21 62 瀏覽
Like at home a day 🏡1. 蒜香大蝦意大利麵 $98好有蒜香味 好多炸蒜片 熱辣辣上枱 意粉份量都多 蝦都有5隻 食落口感幾健康 唔會成口油 調味都唔會太濃烈 幾有住家煮嘅感覺2. 金不換日式燒汁煎牛柳粒 配 白飯•濃雞湯.中華沙律 $128幾特別嘅fusion 口味 有少少泰國嘅風味 又有炒牛柳粒個個牛香味係到 加埋個燒汁撈飯 送飯食一流 仲有個好清甜嘅雞湯 係家嘅感覺3. 火龍果荔枝特飲 $48幾特別 好少可以飲到火龍果嘅飲品 仲要起埋果肉俾你食 幾清新4. 甜心鮮菠蘿特飲 $52同樣都好fresh 菠蘿唔會太甜 感覺係新鮮菠蘿整嘅 ………………..🌝環境唔錯 嘢食都ok 方便附近番工嘅打工仔🌚平日中午食可能會多人………………..
Like at home a day 🏡

1. 蒜香大蝦意大利麵 $98

3. 火龍果荔枝特飲 $48

4. 甜心鮮菠蘿特飲 $52
同樣都好fresh 菠蘿唔會太甜 感覺係新鮮菠蘿整嘅

………………..
🌝環境唔錯 嘢食都ok 方便附近番工嘅打工仔
🌚平日中午食可能會多人
………………..
搭車經過呢間餐廳幾次都比佢既粉色色系吸引左~ 呢晚就黎試下~ 內裡幾闊落舒服,配色好少女風,好啱打咭🥰☕️Cold brew用既係Honduras 單品咖啡豆咖啡豆用威士忌酒桶發酵,入口好重Whisky香味,後繼有蜜糖、黑朱古力、雲尼拿,味道好有層次!🥤Sunny Day 藻藍蛋白椰香鮮奶特飲來自蝶豆花既粉藍色,加埋上面放滿花瓣既cream真係好girly好靚。椰奶味好香,飲到最底都好綿滑🍝黑松露帶子蘑菇忌廉意粉蘑菇忌廉濃香幾滑,意粉軟硬度剛好,條條掛汁,帶黑松露芳香🦐荷香蒜蓉海鮮蒸珍珠米估唔到cafe 都有蒸飯,不過用既係珍珠米。用木蒸盒上檯,蒜蓉味香噴噴,鮮蝦、珊瑚蚌、帶子都鋪上蒸蓉醬汁,好鮮味~最正係珍珠米吸哂荷葉、海鮮精華,入口粒粒蒜香飽滿。
內裡幾闊落舒服,配色好少女風,好啱打咭🥰

☕️Cold brew
用既係Honduras 單品咖啡豆

🥤Sunny Day
藻藍蛋白椰香鮮奶特飲

🍝黑松露帶子蘑菇忌廉意粉
蘑菇忌廉濃香幾滑,意粉軟硬度剛好,條條掛汁,帶黑松露芳香

🦐荷香蒜蓉海鮮蒸珍珠米
估唔到cafe 都有蒸飯,不過用既係珍珠米。
用木蒸盒上檯,蒜蓉味香噴噴,
鮮蝦、珊瑚蚌、帶子都鋪上蒸蓉醬汁,好鮮味~
最正係珍珠米吸哂荷葉、海鮮精華,入口粒粒蒜香飽滿。

2022-11-19 192 瀏覽
Cafe竟然有海南雞飯食?仲要好好食!這便是我對這間在中環的新餐廳的第一印象。🔶無骨海南雞飯($88)上枱時靚到嘩一聲。特製的玻璃碟,完美地把雞肉和三種醬料呈現眼前。雞肉皮爽肉嫩,伴碟的是店家自製的胭脂蘿蔔,薄薄的蘿蔔片醃漬後通透嫵媚。大大碗油飯軟硬適中。那雞湯更是一絕,並非普通加鹽加冬瓜的清湯,而是金黃奶白,非常濃郁,少少漿口,充滿骨膠原的鮮雪耳濃雞湯!真係好好飲。🔶蒜香大蝦意大利麵($98)香脆炸蒜片、爽口蝦肉,幼身彈牙的意粉,配少許三色椒,材料簡單,卻很惹味。🔶Latte 和 Mocha香濃,拉花美麗,夠大杯,有誠意。
無骨海南雞飯

🔶無骨海南雞飯($88)
胭脂蘿蔔
鮮雪耳濃雞湯

🔶蒜香大蝦意大利麵($98)
蒜香大蝦意大利麵

🔶Latte 和 Mocha
香濃,拉花美麗,夠大杯,有誠意。
鮮雪耳濃雞湯
2022-11-19 781 瀏覽
去過好多間Cafe 但真係好少會提供海南雞飯🫣 位於上環嘅Home A Day 除左野飲食物選擇多之外 質素都好高 仲有位可以打卡添🤣🍀無骨海南雞飯賣相已經成功吸引左我同朋友😳 擺盤好精緻 用左半透明嘅圓碟上😍 黑醬油膏 薑蓉 辣椒醬 三種醬料分開放係圓碟凹位 令每樣食材都清晰簡潔咁展示出黎💛 雞好嫩滑 有少少啫喱 容易咬開嘅同時保持嚼勁 好有雞味☺️ 配埋油飯真係愈食愈開胃🥹🍀雪耳濃雞湯大大塊嘅雪耳 食落爽口 吸埋濃雞湯 每一啖都好濃郁好入味🤤🍀黑松露帶子蘑菇忌廉意大利麵上枱已經聞到好香嘅黑松露香味🥰 醬汁好夠 每啖意粉都可以黏到醬料😛 意粉吾會太淋 保留到咬口🍝 帶子煎至表面少少金黃色 口感彈牙好好食😋🍀Iced Mocha鐘意飲咖啡嘅我 就算夜晚都係會照飲😜 朱古力味夠濃郁 底部仲有啲朱古力碎🍫 咖啡base好香好濃厚 好正☕️🍀白桃乳酸特飲涼涼地嘅天氣飲好舒服 賣相都好靚😉

🍀無骨海南雞飯

雪耳濃雞湯
Iced Mocha
白桃乳酸特飲
2022-11-18 43 瀏覽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥📍Home a day🤍無骨海南雞飯伴鮮雪耳濃雞湯💰88呢間舖主打海南雞飯,見好多人都食🤭提供佐3款醬汁,分別黑醬油膏,薑蓉,泰式酸辣汁~個人最喜愛點泰式酸辣汁,酸酸辣辣夠曬開胃🤣啲雞嫩滑可口,雞皮嘅雞油分佈得很平均~海南雞油飯粒粒分明,食落淡淡雞油香味。另外,雪耳濃雞湯味道清香鮮甜,飲完真係養顏美容~🤍黑松露帶子蘑菇忌廉意大利麵 💰108黑松露汁墊底~食之前記得撈勻🙈帶子有4粒,煎得香口食落鮮甜。意粉撈勻後啖啖都有黑松露味,意粉口感煙韌,硬度啱啱好唔會淋🤣🤍朱古力咖啡☕️💰50賣相吸引舖滿佐一層朱古力奶昔,飲落去朱古力和咖啡味都突出,飲落陣陣咖啡香味又帶點可可香~🙈🤍白桃乳酸特飲💰48蝶豆花賣相顏色紫色的很美幻,嘢飲仲有幹花相伴,飲落乳酸味十足慢慢再滲出白桃味🍑
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥

🤍白桃乳酸特飲💰48
  • 黑松露帶子蘑菇忌廉意大利麵
  • 無骨海南雞飯
2022-11-17 52 瀏覽
上環站附近有間新開café 🍵餐廳近馬路門面位是以落地玻璃 陽光十足 感覺好舒適~🧊🍾🧉🍹加上粉紅少女系色tone 打卡Cafe💕餐牌上有各款西式輕食 少不了亞洲美食🙌🏻價錢合理🗒️~🍕🥩叉燒蛋香脆薄餅有驚喜 北京填鴨Pizza就食得多以中式肥瘦叉燒作主餡 加上邪惡芝士墊底🧀及紫洋蔥 🧅入口豐富 十分特別🤤亦有洋蔥同叉燒 整體既惹味又搭調驚喜滿滿再以溫泉蛋作點綴 超有驚喜! 🍕薄餅底似餅乾 口感酥脆 食落無乜飽滯感~🍝黑松露蘑菇忌廉意大利麵 黑松露味好香濃 而Creamy!意粉加入蘑菇忌廉汁 愈煮愈濃稠 條條意粉都非常掛汁邪惡邪惡😈😈😈~➽白桃乳酸特飲 🥛打卡一流~ 紫白漸變色 🍬十分吸睛上面撒有花乾 味道同外形都好好白桃味都突出 而且解油膩😋➽火龍果荔枝特飲賣相超吸引 上面有粒粒火龍果肉 杯面上放左一串新鮮火龍果肉🔴🔴果香味濃 清新可口 唔會過甜荔枝味都清新 都好fruity🍓🍇🍉🍎🍊
上環站附近有間新開café 🍵

🍕🥩叉燒蛋香脆薄餅
有驚喜 北京填鴨Pizza就食得多
亦有洋蔥同叉燒 整體既惹味又搭調
驚喜滿滿
再以溫泉蛋作點綴 超有驚喜!
🍕薄餅底似餅乾 口感酥脆 食落無乜飽滯感

~
🍝黑松露蘑菇忌廉意大利麵
黑松露味好香濃 而Creamy!
意粉加入蘑菇忌廉汁 愈煮愈濃稠

杯面上放左一串新鮮火龍果肉🔴🔴
果香味濃 清新可口 唔會過甜
荔枝味都清新 都好fruity🍓🍇🍉🍎🍊

2022-11-17 57 瀏覽
放工已經七點半決定於公司附近晚餐後才回家入夜後的上環沒有很多選擇行到港鐵站附近見到這間cafe有晚市於是走進試試和朋友分別點了兩款主食咖喱吉烈魚柳撈烏冬及海南雞飯吉烈魚柳炸得酥脆伴菜炸薯仔口感軟綿咖喱是日式甘甜那種稍稍減少了熱氣感海南雞飯擺盤甚有霸氣配有雪耳雞湯和油飯去骨海南雞是雞髀部份所以肉很嫩餐後點了一杯白咖啡店員表示咖啡比例份量是triple shot我和朋友都感覺好像會過份濃郁於是轉成double shot 兩份咖啡味道雖未到苦澀但仍很濃烈
放工已經七點半

我和朋友都感覺好像會過份濃郁
於是轉成double shot
兩份咖啡味道雖未到苦澀但仍很濃烈
2022-11-16 176 瀏覽
有日發現上環地鐵出口旁開咗間cafe~地點好方便,價錢又唔貴所以有日放工就行咗去食dinner~地方幾寬敞舒適,亦比預期中大~職員態度有禮,加咗印象分晚上有set,不過今次散叫~《 吉列咖喱厚豬柳 配飯/稻庭烏冬 💲88 》呢有驚喜,豬柳夠厚身而且肉嫩有肉汁一啲都唔乾,蘸上咖喱加上外層香脆好味😋咖喱好香,微微哋辣好易入口又惹味~配烏冬掛汁又彈牙~ 《 荷葉香鰻魚蒸珍珠米 💲88 》鰻魚都幾多,香軟入味,再淋上滿滿嘅鰻魚燒汁味道偏甜,會蓋過荷葉嘅香。汁好似有點多,不過好彩底下嘅飯都夠多嚟撈~ 《 粉粉櫻花椰香鮮奶特飲 💲48 》粉紅嘅賣相好得女仔心~入口有清甜嘅椰香,加上櫻花的香氣, 香甜誘人。《 甜心鮮菠蘿特飲 💲48 》用新鮮菠蘿榨嘅汁,再放上鮮菠蘿特飲,啖啖天然果香~晚上平均每人$150左右,又坐得舒服,職員唔會催促,亦殷勤有禮,一定會再訪。

有日發現上環地鐵出口旁開咗間cafe~
地點好方便,價錢又唔貴
所以有日放工就行咗去食dinner~
地方幾寬敞舒適,亦比預期中大~
職員態度有禮,加咗印象分

晚上有set,不過今次散叫~

《 吉列咖喱厚豬柳 配飯/稻庭烏冬 💲88 》
呢有驚喜,豬柳夠厚身而且肉嫩有肉汁
一啲都唔乾,蘸上咖喱加上外層香脆好味😋
咖喱好香,微微哋辣好易入口又惹味~
配烏冬掛汁又彈牙~

《 荷葉香鰻魚蒸珍珠米 💲88 》
汁好似有點多,不過好彩底下嘅飯都夠多嚟撈~

《 粉粉櫻花椰香鮮奶特飲 💲48 》

《 甜心鮮菠蘿特飲 💲48 》
用新鮮菠蘿榨嘅汁,再放上鮮菠蘿特飲,啖啖天然果香~

2022-11-15
2022-11-16 531 瀏覽
今次來到上環嘅Home A Day! 好近地鐵站,依出口只需要行1分鐘就到啦入到去少女心大爆發,因為間餐廳嘅裝修真係好靚好夢幻!好啱我呢啲少女去打卡呢度食物嘅價位都唔算貴,可以話係幾抵添以Cafe來講先來蒜香大蝦意大利麵 $98有六隻大蝦咁多,仲要隻隻大大粒好爽口配上香脆蒜片,大大塊,好香好惹味!意粉偏淋身,炒得比較乾身,但又唔會好油👍🏻 好味吉列咖喱厚豬柳 $98塊豬扒真係好大塊,切開每人都有三件,炸得好香脆,豬扒好Juicy 爆多肉汁,食落好爽口!咖喱汁係用咗日式咖喱,味道比較甜,唔會太辣!我哋揀咗配飯,似乎都係用珍珠米,雖然未係好煙靭,不過每粒飯都掛到咖喱汁,真係好好味香橙罌粟籽蛋糕 $58呢個係我嘅心水,蛋糕好鬆軟,切好晒一粒粒,食到好香嘅橙味,仲有一粒粒罌粟籽喺入面,咬落去卜卜脆,面頭係芝士奶蓋,好過食Cream 自家製焦糖燉蛋 $48呢個都整得非常好,唔會太甜!上面嘅焦糖都幾厚身,下面嘅燉蛋亦都好滑飲品方面,我揀咗甜心鮮菠蘿特飲 $48飲得出係新鮮菠蘿打成嘅沙冰,飲到菠蘿嘅清甜味,似乎冇落糖水,唔會過分甜!上面仲有兩件菠蘿,好香甜😍朋友點咗粉粉櫻花椰香鮮奶特飲 $48造型真
今次來到上環嘅Home A Day!
好近地鐵站,依出口只需要行1分鐘就到啦

呢度食物嘅價位都唔算貴,可以話係幾抵添以Cafe來講

先來蒜香大蝦意大利麵 $98
有六隻大蝦咁多,仲要隻隻大大粒好爽口
配上香脆蒜片,大大塊,好香好惹味!
意粉偏淋身,炒得比較乾身,但又唔會好油👍🏻 好味

吉列咖喱厚豬柳 $98

香橙罌粟籽蛋糕 $58

自家製焦糖燉蛋 $48

飲品方面,我揀咗甜心鮮菠蘿特飲 $48
上面仲有兩件菠蘿,好香甜😍

朋友點咗粉粉櫻花椰香鮮奶特飲 $48
造型真心靚,又係少女心爆發嘅時候
試咗兩啖,真係好香椰味

整體來講我覺得性價比好高,而且空間感好闊落,同朋友坐耐啲傾偈都好舒服!食物又好味,價錢唔算貴!值得推介,亦都值得encore
  • 甜心鮮菠蘿特飲
  • 吉列咖喱豬柳
2022-11-16 34 瀏覽
😜星期六短週放早,去左呢間少女cafe食tea,裝修好靚好多打卡位,最開心係價錢唔貴,野食同飲品都超水準,店員服務態度又Nice,回頭率極高呢!🐔無骨海南雞飯($88)第一次食擺盤咁精美既海南雞,雞肉嫩滑得黎好有雞味,忍唔住連雞皮都食埋呀!油飯帶薑蓉夠香,奶白色既雞湯香甜好飲,仲有雪耳養顏美容tim!🍕叉燒蛋香脆薄餅($78)港式配搭既Pizza ,無諗過係咁好食,餅底薄脆之餘,配上叉燒同蛋汁,鹹香惹味,超級推薦呀!🍰自家製豆腐芝士蛋糕($78)豆腐味清甜,同芝士好夾呀!口感軟滑輕盈,食到餅底既時侯撈埋d Cream,更加滋味無窮!🍓Berry frosty day($52)士多啤梨乳酪沙冰酸甜度啱啱好,飲得出係用新鮮生果製成,清新又醒胃!🍫Iced Mocha($50)朱古力味濃郁,與咖啡平衡得啱啱好,入口順滑超好飲呀!

😜

🐔
無骨海南雞飯($88)

🍕
叉燒蛋香脆薄餅($78)

🍰
自家製豆腐芝士蛋糕($78)

🍓
Berry frosty day($52)

🍫
Iced Mocha($50)
朱古力味濃郁,與咖啡平衡得啱啱好,入口順滑超好飲呀!

2022-11-15 51 瀏覽
今日去左行海味街,點知仲見到有唔同攤位攞街,非常熱鬧🤣唔知係有啲咩活動呢,見到有舞獅添🦁結果行左好耐就決定揾間舖頭抖抖🥤。本身expectation都唔高,覺得普通西餐廳🍴但原來我under estimate左佢🙇🏻‍♀️店舖除左食式種類多之外,飲品方面都係杯杯打卡able📸絕不馬虎。🐒蒜香大蝦意大利麵💰$98蒜香好重因為on top有唔少蒜片🧄而意粉都炒到好乾身,有令人想一啖接一啖既感覺🍝調味方面真係值得一讚👍🏼。🐒荷香鰻魚蒸珍珠米💰$88中西crossover日式緊係要試下🍱而鰻魚飯肯定係無得輸,醬汁配埋粒粒分明既珍珠米🍚再黎一碗白飯都食得落😂荷葉味要偏底層既飯粒先食到,如果想食重荷香味應該可以試蝦飯🦐。🐒士多啤梨鮮奶沙冰特飲💰$52🐒藻藍蛋白椰香鮮奶特飲(Hot)💰$42兩杯飲品一上枱即刻個少女心出左黎,因為一杯就粉藍一杯就粉紅,好夢幻🦄而味道方面粉紅色既士多啤梨鮮奶沙冰特飲真係好真實既士多啤梨味🍓飲落係有啲士多啤梨籽,仲好似食雪糕咁啲沙冰好綿密🍧。另一杯就椰香味好重,因為面頭有花瓣點綴,飲既時候仲會聞到花香味💐飲落仲好滑🥥

🐒蒜香大蝦意大利麵💰$98

🐒荷香鰻魚蒸珍珠米💰$88

🐒士多啤梨鮮奶沙冰特飲💰$52

🐒藻藍蛋白椰香鮮奶特飲(Hot)💰$42

2022-11-15 145 瀏覽
This cozy little cafe is a perfect choice to have a sweet chat with friends while having a lovely cuppa with some hearty comfort food!The wholesome menu is filled with a variety of choices, from western, Japanese, and Asian to All Day Breakfast, and there’s bound to be something to suit any taste preference.▶️Boneless Hainan Chicken Rice ($88)The boneless chicken was glistening with chicken oil, the jelly-like skin with the tender meat went perfectly well with the accompanying sauces, and the pic

Boneless Hainan Chicken Rice

The boneless chicken was glistening with chicken oil, the jelly-like skin with the tender meat went perfectly well with the accompanying sauces, and the pickled radish alongside.
The dish also came with a cup of chicken soup with fresh snow fungus.

Chicken  Soup

▶️Tom Yum Kung Seafood Penne Pasta ($98)

A delicious fusion creation pasta dish combined with a Thai flavor. A harmonic blend of savory and spicy, this Tom Yum Kung Seafood Penne hits all the right spots.

▶️Rose Hibiscus Tea ($40)
Rose Hibiscus Tea

The lightly tangy and sweet floral notes create a soothing, aromatic blend of flavor.

▶️Iced Latte ($46)
Iced  Latte

A refreshing dose of caffeine fills you with energy!

Storefront

Interior

Menu

2022-11-14
Chicken  Soup
Rose Hibiscus Tea
Iced  Latte
2022-11-12 61 瀏覽
上環開咗間幾靚嘅cafe,每次經過都想試下 。🥰今日同囡囡嚟到食個下午茶🍽️,餐廳環境好舒適,氣氛休閒,走小清新路線。☘️估唔到週六下晝都幾多人,不過因為座位多,所以唔使等。Menu有唔同國家嘅菜式,飲品都有特色👍💜無骨海南雞飯配濃雞湯呢度嘅招牌菜要試下,擺盤好精緻, 雞肉超滑,雞湯濃郁。💜蒜香大蝦意大利麵意大利麵彈牙,蒜香好惹味。🍑白桃乳酸特飲囡囡最愛,味道清新,紫色好靚。☕ super raw 🥥 coconut latte咖啡香濃,有我最鍾意嘅椰子味道,配埋 椰子脆片,層次豐富。
上環開咗間幾靚嘅cafe,每次經過都想試下 。🥰

估唔到週六下晝都幾多人,不過因為座位多,所以唔使等。

Menu有唔同國家嘅菜式,飲品都有特色👍

💜無骨海南雞飯配濃雞湯

呢度嘅招牌菜要試下,擺盤好精緻, 雞肉超滑,雞湯濃郁。

💜蒜香大蝦意大利麵

意大利麵彈牙,蒜香好惹味。

🍑白桃乳酸特飲

囡囡最愛,味道清新,紫色好靚。

☕ super raw 🥥 coconut latte

咖啡香濃,有我最鍾意嘅椰子味道,配埋 椰子脆片,層次豐富。

2022-11-12