2023-02-01 831 瀏覽
Home A Day今日去瑪麗醫院覆完診就直接落上環搵野食,去咗一間人氣餐廳叫「Home A Day」食lunch,餐廳門口又係有一級,又要出動我塊斜板!入到餐廳見到好搶眼嘅霓虹燈,入面座位以梳化為主,牆身以粉紅色同粉藍色為主,好適邊食邊打卡!1.無骨海南雞飯 伴 胭脂蘿蔔 配鮮雪耳濃雞湯 $88(8/10)呢碟海南雞飯個飯係油飯,但無出面咁油,味無咁出,淡淡雞油味,都幾健康!雞肉方面除雞翼有骨,其他都係無骨,但我比較鍾意帶少少血嘅雞,呢度d雞硬咗少少,整體雞肉都嫩滑,雞肉份量算多,有成8舊雞肉,碟上面仲準備咗三種醬汁比人點,有薑蓉、甜豉油同自家製辣醬!雞湯非常濃郁,濃到好傑,傑到好過某牌子嘅滴雞精,而且鮮雪耳仲索哂雞湯,雪耳又爽口,唔錯呀!2.叉燒蛋香脆薄餅$78(9/10)呢個薄餅夠哂特別,用叉燒、流心蛋同少少芝士嚟整,薄餅底係好薄脆身底,而且都幾大,有8吋咁大,表面再加上黑椒同洋蔥令薄餅更加豐富!3.Chill Day白桃乳酸特飲$38(9/10)呢杯Chill Day賣相好靚,打卡一流!淡淡白桃味加埋乳酸,簡直係解渴之選!4.Expresso Macchiato咖啡$26(9/
Home A Day

2.叉燒蛋香脆薄餅$78(9/10)

3.Chill Day白桃乳酸特飲$38(9/10)
呢杯Chill Day賣相好靚,打卡一流!
淡淡白桃味加埋乳酸,簡直係解渴之選!

4.Expresso Macchiato咖啡$26(9/10)
好濃好香好滑!

2人總共價錢$253,有加一服務費!

個人口味總評分:8.75/10

@home.aday

地址:上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號舖

#homeaday #cafe #香港美食 #上環美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 無骨海南雞飯
  • 叉燒蛋香脆薄餅
2023-01-30 81 瀏覽
放假同frd 行街到上環附近,好多cafe都淨係開到6點,呢間可以坐到9點,環境同位置都幾舒服,叫咗個all day breakfast 同兩杯咖啡,杯cappuccino 仲有花既擺設幾有趣…值得high tea傾心事好地方😋
值得high tea傾心事好地方😋
2023-01-28 392 瀏覽
上環人氣餐廳 Home A Day在上環地鐵站附近留意到呢間幾靚既cafe,幾次lunch行過都有長長人龍,心想質素應該唔錯,晚餐時間來到竟然唔駛等直入,比起中午的繁忙好太多,裝修以粉色配搭感覺好warm富心思,有搶眼的霓虹燈裝點綴,以梳化位為主,菜式幾fusion,中西日韓都有,價錢唔貴人均100多起,到上環值得一試冬蔭功海鮮忌廉長通粉$118這是充滿東南亞特色的變奏版,一直也很喜歡泰式意粉,醬汁Creamy又帶微辣好開胃,而且每一條長通粉掛汁,醬汁也能充分被吸收蝦油櫻花蝦海鮮粒炒飯$118是香氣滿分的炒飯,炒飯有鑊氣粒粒分明,加上蝦油濃濃的味道絕對是靈魂Super raw coconut coffee 特濃生椰拿鐵最喜歡吃旁邊的椰子脆片小食,香脆可口,咖啡配上椰奶充滿異國情調Berry Frosty Day 淡淡士多啤梨果肉,口感順滑,唔會太甜好加分—————————————————Home A Day (上環)上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfood
上環人氣餐廳 Home A Day

冬蔭功海鮮忌廉長通粉$118

蝦油櫻花蝦海鮮粒炒飯$118

Super raw coconut coffee
特濃生椰拿鐵

Berry Frosty Day
淡淡士多啤梨果肉,口感順滑,唔會太甜好加分
—————————————————

Home A Day (上環)
上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic#crepe#frenchfood#cafecrepe #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodphotography#中環美食 #homeaday #上環美食

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
  • Berry Frosty Day
  • 冬陰功海鮮忌廉長通粉
2023-01-28 95 瀏覽
🐂酸奶紅酒燴牛尾蛋包飯-賣相超靚 雞蛋煎的很漂亮不過可惜口感上我這份煎的稍微有點硬 醬汁很濃郁 配飯一流🐓無骨海南雞飯-一開始衝著牛尾蛋包飯去的 沒想到他們家的海南雞飯驚艷到我了 雞肉超級無敵嫩滑 搭配著3種不同的醬汁 我最愛泰式辣椒醬 特別開胃!🍋冰搖檸檬茶- 很濃郁的檸檬味 比外面啲港式檸檬茶再酸啲🍓 士多碑梨紅茶-紅茶搭配士多碑梨果醬 超好味呀

🍋冰搖檸檬茶- 很濃郁的檸檬味 比外面啲港式檸檬茶再酸啲
🍓 士多碑梨紅茶-紅茶搭配士多碑梨果醬 超好味呀
  • 无骨海南鸡饭
2023-01-20 135 瀏覽
我最鍾意周圍去食,上網見到呢間位於上環嘅咖啡店好評如潮,當然第一時間試吓呢度嘅全日早餐,除咗味道好,環境優美,仲有好多位可以打卡!👍🏻👍🏻👍🏻講返全日早餐,除咗有炒蛋、牛油果、煙肉、三文魚、雜菜、多士同埋茄汁豆,最值得推薦係佢哋嘅芝士腸,咬落去即刻爆汁,非常之好味!🥰🥰佢哋嘅咖啡亦都係用心製作,$40左右可以享受到咁靚嘅拉花咖啡,好值得大家一試!😍😍推介呢間咖啡店俾大家同朋友一齊嚟!☺️☺️

推介呢間咖啡店俾大家同朋友一齊嚟!☺️☺️
2023-01-18 91 瀏覽
假日最鍾意喺上環一帶消閑,貪佢冇平日咁繁忙。今次竟然比我發現到一間非常好食又舒服嘅Cafe,當然入去試吓我最鍾意嘅all day breakfast! 估唔到環境優美,味道質素都咁高!呢間cafe 嘅全日早餐份量非常充足,男仔食用都夠晒飽,除左牛油果﹑ 煙三文魚,仲有爆汁芝士腸!炒蛋好滑,toast又夠香脆!👍🏻👍🏻 飲品方便我就叫咗Flat white! 咖啡非常之香濃,可以俾我盡情享受。10分推薦大家嚟!😄

😄
2023-01-17 108 瀏覽
這間上環的café,位於繁華鬧市中,地理位置甚佳。餐廳以粉色為主調,加上落地玻璃,陽光滲透入店內,光度十足,環境令人舒適放鬆。小編週末下午茶時間到訪,人氣旺盛,非常熱鬧。🦋無骨海南雞飯 $88Menu出現海南雞飯菜式,有點驚喜,即管點來試試。擺盤精緻吸引,胭脂蘿蔔切成玫瑰花點綴,透明圓碟上放上三款海南雞醬料,包括黑醬油、薑蓉及辣椒醬。雞肉夠嫩滑,重點是吃到有雞味。跟飯還附上鮮雪耳濃雞湯,雪耳厚身又軟腍,雞湯味道香濃,不算油膩。🦋黑松露蘑菇忌廉意大麵 $68雖然是下午茶套餐,份量不算少,意粉掛滿了黑松露忌廉汁,惹味香濃有口感。🦋玫瑰鮮奶特飲 $42玫瑰香味突出,啖啖玫瑰花香,味道偏甜。🦋藻藍蛋白椰香鮮奶特飲 $48粉藍色的特飲特別吸引,椰香味十足,口感幼滑。

🦋無骨海南雞飯 $88

🦋黑松露蘑菇忌廉意大麵 $68

🦋玫瑰鮮奶特飲 $42
玫瑰香味突出,啖啖玫瑰花香,味道偏甜。

🦋藻藍蛋白椰香鮮奶特飲 $48
粉藍色的特飲特別吸引,椰香味十足,口感幼滑。
2023-01-17 516 瀏覽
最近同朋友去咗一間位於中上環嘅Cafe,餐廳好容易搵,就係正上環地鐵站出口旁邊。店外睇落都幾靚,而店內以粉紅和粉藍粉色嘅牆身為主,充滿時尚感,好適合嚟打卡用餐。一走進店內,店員一句「Welcome Home」好有親切嘅感覺,同埋都坐得幾舒服。無骨海南雞飯 - 配濃雞湯Cafe 有海南雞飯食比較少見,但見店員介紹係餐廳嘅 signature 菜式,左右兩枱食客都係食緊呢個,所以就點咗嚟試下。 先食中華沙律、醃蘿蔔嘅,食落清新爽口,特別開胃。用咗無骨嘅海南雞、雞肉都好嫩滑有雞味,沾埋三種海南雞不同嘅醬汁配油飯一流。雞湯方面味道濃郁,飲到真係用雞去熬雞湯。雞湯入面仲有掛晒雞湯精華嘅雪耳係度,食落爽口入味。冬陰功海鮮忌廉長通粉 餐廳嘅另一道招牌菜式,有青口、蝦和帶子,味道新鮮。冬陰功醬汁用咗香蒜、青檸、椰漿、帶點微辣。椰漿味道夠濃郁Creamy,長通粉掛晒咁creamy嘅醬汁,非常入味,推介。Iced Sunny Day藻藍蛋白椰香鮮奶 - 粉藍色加上白色,就好似藍天白雲一樣,賣相好靚,影相效果唔錯。整杯飲品椰香味勁香濃,飲得又睇得。Berry Frosty Day士多啤梨鮮奶沙冰 - 呢度嘅

無骨海南雞飯 - 配濃雞湯
先食中華沙律、醃蘿蔔嘅,食落清新爽口,特別開胃。

Berry Frosty Day
士多啤梨鮮奶沙冰 - 呢度嘅沙冰冇好似冰咁凍,比較似杯奶昔更容易入口,士多啤梨🍓奶味道濃郁,唔錯。
Berry Frosty Day

呢度嘅飲品同食物方面都唔錯,特別係飲品色彩繽紛樣樣都好靚好吸引,花咗唔少時間選擇飲品;餐廳服務都唔錯👍 地點又夠方面,下次都會再嚟。

2023-01-15
下午茶
2023-01-15 340 瀏覽
📍Home A Day(上環)華麗貴氣上環cafe✨Home A DAY,環境寬敞寧靜,都好適合👭Lady 打卡。店內裝修粉粉、松綠歐式风格🪴🌵🦩 TEA TIME 枱面有4份Menu, 🍝Main 、🥐tea set 、🍰Desserts 、🍸Alcoholic(精美fusion菜)🥐迷你牛角色二重奏(蛋沙津/巴馬火腿)$58香脆牛角包口感外脆,內鬆軟,易可同時試到2種餡料味一啲都唔寡,蛋沙律好soft餡料一啲都唔慳,而沙律蛋擺上食用花瓣靚到唔捨得食, Parma ham精心卷著一堆鮮沙津菜爽口清新🌿,亦唔需要加入任何醬料,已經好夠🐓海南雞飯$88配雪耳濃雞湯不得不讚賣相,前菜伴碟擺上精美玫瑰形醃製蘿蔔卷,先開個胃。而擺盤食材及醬汁分明,淡黃油飯佳香軟,鮮嫩雞肉滑滑溜。👍雪耳濃雞湯滋潤得嚟,雞湯乳白色,無味精,好飲☕Caramel Latte$46帶有焦糖风味LattE較濃稠,不用落糖攪拌已經擁有層次分明🥃特濃生椰拿鐵🥥日系濃厚凍咖啡,奶味重同時亦唔會蓋過咖啡味道,配上風乾生椰子🥥,脆脆甜甜的。先喝一口好原味才配合椰脆脆,這感覺好特別又好match,真係好好飲好吸引,一試難忘
📍Home A Day(上環)

🥐迷你牛角色二重奏(蛋沙津/巴馬火腿)$58

🐓海南雞飯$88
配雪耳濃雞湯
👍雪耳濃雞湯
滋潤得嚟,雞湯乳白色,無味精,好飲

☕Caramel Latte$46
帶有焦糖风味LattE較濃稠,不用落糖攪拌已經擁有層次分明

🥃特濃生椰拿鐵🥥

2023-01-15
下午茶
  • 無骨海南雞飯
2023-01-13 81 瀏覽
Home A Day - 靚靚咖啡廳今日介紹一間位於上環區嘅咖啡廳,那裏裝修風格非常典雅,光線充足,俾人一種好舒適嘅感覺,一杯咖啡,已經夠慢活了一個下午。無骨海南雞飯 $98分量多嘅海南雞,最緊要仲係去骨,啖啖肉,雞皮滑、雞肉嫩,再配上濃雞湯和醬汁,仲有超級正嘅黃薑飯。蒜香大蝦意大利粉 $108炒得非常有鑊氣嘅意大利粉,香脆嘅蒜蓉加上大大隻大蝦,爽口又彈牙。白桃乳酸特飲 $48冰凍嘅乳酸,甜甜地,配上果甜嘅白桃果汁,超級醒神,仲要顏色相當夢幻,非常開心。椰子拿鐵 $60奶香味十足嘅咖啡加上香甜嘅椰子,兩者配搭更加令咖啡幼滑。
Home A Day - 靚靚咖啡廳

無骨海南雞飯 $98

蒜香大蝦意大利粉 $108

白桃乳酸特飲 $48

椰子拿鐵 $60
奶香味十足嘅咖啡加上香甜嘅椰子,兩者配搭更加令咖啡幼滑。
上環舒適的Fusion Cafe, Home a Day ,位於上環地鐵站Exit E1 金龍中心地下。地點方便,Cafe 裝修簡潔舒適!中西日韓也有🤗無骨海南雞飯,擺盤很精緻🤩雞件肉質鮮嫩不鞋口,油飯清淡不會太油,不錯!酸奶紅酒燴牛尾蛋包飯,賣相精緻,牛尾口感軟綿,醬汁夠濃夠味,配飯一流!泡沫咖啡(熱),一樣很精緻,泡沫夠滑!Berry Frosit day ,士多啤梨鮮奶沙冰特飲,好有驚喜,口感不似一般沙冰,有些少似雪糕很creamy 😙正!

泡沫咖啡(熱),一樣很精緻,泡沫夠滑!

• 酸奶紅酒燴牛尾蛋包飯
  • berry frosity day 士多啤梨鮮奶沙冰特飲
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 入嚟本身想飲杯啡,望住個靚靚menu ,然後再望下周圍,見都幾多人食蛋包飯。搞到我本身想skip lunch 都走咗去叫一個😂 🌼 咖喱蛋包飯 98睇個外觀都已經覺得幾靚 🍛食落估唔到個咖喱唔似一般係街到食到嘅日本咖喱,甜甜地個種。佢真係有啲香料味,微微嘅辣 🌶️ 但佢又唔係印式個種。蛋又夠,唔會散修修。牛腩勁淋!👍🏻🌼 coconut latte 60🥥 有啲一堆椰子片比你一路飲一路妹就更加重椰子味❤️ 但係啲house blend 豆有少少同椰奶唔夾。如果有出coconut espresso 就好了🤣 又係唔易整得好😉 整體環境service 都好好,好舒服。枱面上嘅擺設都幾有心思 😚 係上環返工嘅朋友都可以試下一出地鐵🚇就係ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇💌 有咩好野快啲分享比我地知啦 😎 期待你嘅推介 ❤️🔎 #cass_cafe🔎 #cass_fusion 🔎 #cass_sheungwan🔎 #cass_上環🔎 #eatwccinhk

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

入嚟本身想飲杯啡,望住個靚靚menu ,
然後再望下周圍,見都幾多人食蛋包飯。
搞到我本身想skip lunch 都走咗去叫一個😂

🌼 咖喱蛋包飯 98

睇個外觀都已經覺得幾靚 🍛
食落估唔到個咖喱唔似一般係街到食到嘅日本咖喱,甜甜地個種。
佢真係有啲香料味,微微嘅辣 🌶️
但佢又唔係印式個種。
蛋又夠,唔會散修修。
牛腩勁淋!👍🏻

🌼 coconut latte 60

又係唔易整得好😉

整體環境service 都好好,好舒服。
枱面上嘅擺設都幾有心思 😚

🔎 #cass_sheungwan
🔎 #cass_上環
🔎 #eatwccinhk
2023-01-12 79 瀏覽
上幾次坐電車路過 看到很美的裝潢最近就拉著友人到訪了 ʜᴏᴍᴇ ᴀ ᴅᴀʏ大大的玻璃窗透射了裡面少女系的裝潢 粉嫩色系的配搭 有吸睛的霓虹燈牆 線條都是不規則弧度 很特別 空間感很大 亦有不少沙發卡位本來以為是比較少女心的 ᴄᴀғᴇ ─ 原來不是菜式都比較 ғᴜsɪᴏɴ 跟多元化從海南雞 冬陰公意粉 到日式的蛋包飯也有 適合喜歡吃多國菜的人𓋪 無骨海南雞飯以特製玻璃盤上桌 賣相超精美雞肉入口相當嫩滑蘸辣醬 黑醬油 薑蓉 也很不錯配上胭脂蘿蔔片跟香氣四溢的雞油飯還有附一碗用西式碗上桌的鮮雪耳濃雞湯𓋪 黑松露帶子蘑菇忌廉意大利麵份量很大 兩個人分享也吃不完帶子充滿鮮味 而且不吝嗇的有四顆耶黑松露味道濃郁 麵條都掛滿忌廉汁性價比算是蠻高𓎾 𝘏𝘰𝘫𝘪𝘢𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦𓎾 黑糖薑棗茶焙茶味香濃甘甜 佛心的很大一杯可能我們沒攪勻 喝到底部有點偏甜養生茶類本來以為是一壺壺的茶紅棗跟黑糖帶點微甜 薑味不會太嗆整體是間坐得很舒適很有空間感的餐廳如果晚市提供套餐的話 相信會更吸引
上幾次坐電車路過 看到很美的裝潢

紅棗跟黑糖帶點微甜 薑味不會太嗆

整體是間坐得很舒適很有空間感的餐廳
如果晚市提供套餐的話 相信會更吸引
2023-01-10 86 瀏覽
上環街頭開了間嶄新的Cafe,menu選擇多,飲品看起來很有特色,今日放工來試下Gruyère 芝士蘋果紅桑子田園沙律沙律酸酸甜甜,蘋果配上紅桑子酸中帶甜,很開胃無骨海南雞飯擺盤很靚飯的量非常多,雞肉軟嫩沾著醬油和薑,搭配的恰到好處,還附一碗濃郁的雪耳濃雞湯,天起冷來一碗熱湯非常暖胃黑松露帶子蘑菇忌廉義大利麵麵的份量蠻多,帶子外酥內嫩,整體好好味,麵很彈牙也十分入味Berry Frosty Day特別推薦士多啤梨飲品,雪糕配上牛奶味道超正,喝了心情真的會變好甜心鮮菠蘿特飲酸酸甜甜的口感,喝起來相當清爽鮮甜,適合比較不喜歡喝太甜的朋友。總體而言,餐廳環境舒適,餐點味道都在水準之上,飲品很適合打卡,還會再來

Gruyère 芝士蘋果紅桑子田園沙律
沙律酸酸甜甜,蘋果配上紅桑子酸中帶甜,很開胃

擺盤很靚

黑松露帶子蘑菇忌廉義大利麵
麵的份量蠻多,帶子外酥內嫩,整體好好味,麵很彈牙也十分入味

甜心鮮菠蘿特飲

2023-01-09 79 瀏覽
上環電車路開左間cafe, 舖面以落地玻璃嘅設計同裝修以粉嫩顏色為主, 環境簡約而舒適😊無骨海南雞飯~$98海南雞雞肉好嫩滑, 而且雞皮好薄食埋都唔覺得油膩, 再點埋三款唔同味道嘅醬料😋好好味! 香濃雪耳雞湯好好飲👏🏻意大利pizza~$98大大塊parma ham, 大量芝士同火箭菜, 最簡單嘅食材配搭起黎就係一件好美味嘅pizza! 香炸墨魚餅~$88超超超彈牙同足料嘅墨魚餅!! 啖啖都係鮮味嘅墨魚, 口感非一般的彈牙, perfect!玫瑰鮮奶特飲~$42 藻藍蛋白椰香鮮奶特飲~$42呢兩杯飲品不但色彩鮮艷賣相精美, 仲非常之好飲! 牛奶味又香又濃, 口感滑溜😋仲可以少甜少冰, 岩哂中意健康嘅大家🥰估唔到小小一間cafe野食同飲品都咁高質, 真係好有驚喜♥️下次一定會再黎😇

無骨海南雞飯~$98

意大利pizza~$98