2023-03-05 36 瀏覽
辛苦完一星期的工作當然要好好慰勞下自己啦! 好多人都會以為在港島區先可以搵到好Chill好Ralex的地方飲酒, 但其實新界上水區都有的。 每逢星期四至日夜晚七點至十點餐廳會有🥁Live Band Show🎸表演者水準仲要唔錯, 真係充滿假日氣氛🤘🏻😎🤘🏻為我和朋友帶來一個開心的晚上👍🏻。是日跟友人點了一份晚市套餐及多一份主菜。 套餐內食物分別有已包括在內的是日餐湯(🎃南瓜湯)及選擇了以下食物:🎃南瓜湯南瓜湯濃度不算太竭南瓜味都出, 加上味道唔會好咸再配上蒜蓉多士一齊食味道好夾。🧀炸拉絲芝士條配他他醬外層脆卜卜一咬開已經做到拉絲效果專芝士條, 芝士味道好濃, 再沾上微酸的他他醬好開胃,仲可以解除芝士膩的口感, 是一個不錯的餐前小食。🇳🇿🐑香烤紐西蘭羊膝配時令蔬菜及燒汁食物一遞上已聞到好香的孜然味, 羊跟孜然味是一個完美配搭, 一來可以辟到羊羶味, 二來孜然味道可以解肉的肥膩口感,我幾鐘意的一道菜。 羊的肉質唔柴口尚算容易切開, 味道完全唔覺羶, 真係估佢唔到😬👍🏻 (唔怕同大家講其實我好怕食羊的, 主要原因是怕羶)另外羊膝份量大再配上適量的蔬果營養夠哂均衡。🇪🇸🐖西班牙伊比利亞黑毛豬鞍

🎃南瓜湯

🇳🇿🐑香烤紐西蘭羊膝配時令蔬菜及燒汁

🇪🇸🐖西班牙伊比利亞黑毛豬鞍配焦糖蘋果
不得不讚職員好細心, 因為上菜時豬鞍已全部切開一片片方便進食👍🏻。 豬肉顏色呈粉紅色, 食落味道有好濃郁的豬味, 油脂多所以咬落去有好多肉汁唔會柴口, 配上蘋果醬夠哂醒胃, 煮熟左的蘋果仲有少少酒味香口十足👍🏻。

是日甜品:布朗尼(Brownies)
Brownies 味道唔算太甜,好香朱古力味,細細件容易食😗 為整餐飯劃上完美的句號。

2023-03-02 56 瀏覽
周末悠閑媽咪唔想煮飯,係屋企附近覓下食。見到石湖墟街呢邊新開咗間Cafe 幾吸引,一於試吓😎我哋叫左非常抵食的套餐Dinner Set (For Two)精選餐湯配香脆蒜蓉多士-羅宋湯:有牛肉同大量蔬菜(番茄、西芹、胡蘿蔔、馬鈴薯),營養健康。配上脆口多士一齊,正。燒烤汁脆炸雞翼-雞翼外皮炸得香脆,配上酸酸辣辣的燒烤汁,好開胃*另伴有黑醋汁沙律🥗,中和下傳統凱撒沙律-沙律菜新鮮,份量適中-羅馬生菜裹上簿簿的沙津醬,搭配麵包粒和芝士薄片香煎帶子南瓜意大利飯-米粒吸滿南瓜茸汁,入口香滑-南瓜味道特別香濃清甜-配上大大粒的帶子一齊吃,分外滋味炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗薯及燒汁-一上菜就傳黎香噴噴嘅牛味-order左7成熟,切開岩岩好,夠juicy -焗原粒蒜頭好有驚喜,軟爛帶少少甜味甜品自家製綠茶蛋糕-入口鬆軟,吾會太甜每逢星期四至日晚市有Live Music演出,近距離聽覺享受,好有氣氛。裝修都好有情調,可以帶埋朋友一齊打卡!

精選餐湯配香脆蒜蓉多士

燒烤汁脆炸雞

傳統凱撒沙律
-沙律菜新鮮,份量適中
-羅馬生菜裹上簿簿的沙津醬,搭配麵包粒和芝士薄片

香煎帶子南瓜意大利飯
-米粒吸滿南瓜茸汁,入口香滑
-南瓜味道特別香濃清甜
-配上大大粒的帶子一齊吃,分外滋味

炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗薯及燒汁
-一上菜就傳黎香噴噴嘅牛味
-order左7成熟,切開岩岩好,夠juicy
-焗原粒蒜頭好有驚喜,軟爛帶少少甜味

甜品自家製綠茶蛋糕
-入口鬆軟,吾會太甜

平時都好少嚟到上水食野嫁 🤣地方唔係太就腳之餘仲好似冇乜嘢行咁🙈咁啱今日去開呢頭攞嘢,經過又見到呢間餐廳有人唱緊歌🤩同埋環境有幾舒服喎😚見到價錢又唔算貴,咁就入咗去食啦🤪今次我哋叫左兩個dinner set🍴Dinner set最平$188就有一份🤤仲要唔使加一!🤫入面仲要包左勁多野,勁豐富😳dinner set 入面有餐湯🍲、餐包🥖、小食🍗、主菜🥩、甜品🍰及餐飲🥂,食完一個set真係好飽😂🧊是日精選餐湯配香脆蒜蓉多士 7/10 今次嘅是日餐湯係椰菜花湯🍲每一啖都會食到打碎咗嘅椰菜花粒🤤同埋湯質地都幾creamy👍🏻飲落去感受到椰菜花嘅香味同甜味😍多士咬落去脆卜卜🥖長條型咁好得意😂焗之前搽咗蒜蓉牛油🧈加埋少少黑椒碎🤤勁香蒜蓉味✨我哋都覺得如果點埋落餐湯食更加香更正嫁🤪🧊炸拉絲芝士條配他他醬 (小食) 8/10拉絲芝士🧀外皮炸到金黃香脆😍嚟到熱辣辣嫁😚仲唔會有好油膩嘅感覺🤤記住一定要趁熱食‼️如果唔係就打唔到絲㗎啦🤫咬落去向外拉會拉到一條好長既芝士絲😂幾好挽,兩個鬥拉得長😙🧊水牛城汁脆炸雞翼 (小食) 8/10脆炸雞翼有三種醬汁可以選擇🤤包括水牛城汁🌶、燒烤汁🍢同玫瑰花蜜🍯我哋今次就揀咗水

🧊是日精選餐湯配香脆蒜蓉多士 7/10

🧊炸拉絲芝士條配他他醬 (小食) 8/10

🧊水牛城汁脆炸雞翼 (小食) 8/10
炸雞翼有三種醬汁可以選擇🤤包括水牛城汁🌶、燒烤汁🍢同玫瑰花蜜🍯我哋今次就揀咗水牛城汁🤪雞翼原本炸得較為香脆同埋唔會太油👍🏻✨,入邊唔會太乾都仲有肉汁😙但係個水牛城汁好辣😂唔食得辣嘅話記住唔好嗌🤣但係辣得來食落去都幾開胃🤣側邊仲百少少沙律菜🥗可以比大家夾埋小食一齊食,等味道就冇咁heavy😍

🧊炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗新薯及燒汁 (主菜加配+$48)8.5/10
西冷牛扒份量都幾大份🤫加埋香草🌿焗薯仔🥔都幾夾😍仲配左個原個焗蒜頭🧄可以配合牛扒同薯仔一齊食🤤我哋叫咗五成熟🤪熟度啱啱好👍🏻牛扒肉味都幾濃🤤肉質都好嫩滑!而且又冇乜筋喎🤫唔怕咬唔開麻🤣蒜頭嘅辣味喺焗既過程中消失🥹食落去剩返低蒜蓉嘅香味同甜味🤤配合埋肉眼扒食味道會更香更夾😙👍🏻新薯焗到面頭金黃✨面頭嘅調味唔會太咸,味道唔錯😚

🧊香烤紐西蘭羊膝配時令蔬菜及燒汁 (主菜加配+$28)9/10
呢次係第一次叫羊膝😚一嚟到己經聞到超香😍紐西蘭羊膝🦵🏻仲好大隻😳羊味都幾重嫁🤪肉質切落去唔會硬,好易用刀切開一件件👍🏻經過烤焗時增加會更容易變軟,入面肉比較濕潤😍唔會令到肉好硬好鞋身嫁,入面既筋腱都變軟,好容易咬開😙羊肉同蒜頭味道都好夾嫁🤤不過面頭調味鹹咗少少,但都冇乜影響到肉既味道,都係一樣咁好味🤤

🧊 朱古力布朗尼蛋糕 (是日精選甜品) 7/10
蛋糕望落去都比較濕潤💦面頭質地比較脆少少😙又唔會太油膩啵!😚,配搭側邊嘅水果一齊食會更夾🫐朱古力🍫再重啲就正!😍

員工服務態度好好👍🏻夠晒細心又有禮貌😍而且逢星期四至日會比左唔同機會嘅singer 表演🎤令到個環境好舒服✨😚。而今次嚟到餐廳就邀請咗@sammywithmicnguitar🎤演出🤫唔單單淨係唱英文歌🥁仲有普通話及英文歌曲添!🤤聽聽下兩位小編都舒服到唔捨得走🤣等人休息先肯走,唱得好好聽嫁表演者都要加油,希望遲啲會再聽到咁好嘅歌啦🤪

而家餐廳仲做緊優惠😳只要like左社交平台都可享有九折優惠嫁,二月暫時仲會免收加一服務費👍🏻

人均消費💵: $180-200
性格比: 8.5/10
好食程度😋:8/10
回頭指數💓:8.5/10

📍Holiday Cafe (上水)
上水新祥街21號地舖
2023-02-26 22 瀏覽
假日去完摘士多啤梨,見到IG推介呢一間餐廳幾有feel 又有live music,試完之後冇諗過真係好有驚喜!餐廳環境裝修浪漫溫馨,而店員好nice 又貼心,係feel 到佢地有心去serve 客人,值得一讚。佢dinner 有à la cart menu 、1 人dinner set 、2人dinner set。dinner set menu大概$200pp就已經有4 course 連飲品。是日精選餐湯配香脆蒜蓉多士Daily Soup with Garlic Toast水牛芝士波波蕃茄沙律Mini Caprese Salad沙律菜新鮮,上面有青醬水牛芝士波波,加上香醋酸酸甜甜 ,都幾清新開胃。脆炸雞翼(玫瑰花蜜)Deep Fried Chicken Wing (Rose Honey)雞翼炸得夠脆口,上枱嘅時候應該啱啱炸起好夠熱,玫瑰花蜜甜甜地又靚。香煎帶子南瓜忌廉意大利飯Pumpkin Cream Risotto with Pan Fried Scallop帶子厚肉有口感,煎煮時間啱啱好,味道帶鮮,而Risotto食落口就知有水準,creamy但飯粒中間仲有少少咬口,味道奶油較濃

是日精選餐湯配香脆蒜蓉多士
Daily Soup with Garlic Toast

水牛芝士波波蕃茄沙律
Mini Caprese Salad

炸雞翼(玫瑰花蜜)

香煎帶子南瓜忌廉意大利飯
帶子厚肉有口感,煎煮時間啱啱好,味道帶鮮,而Risotto食落口就知有水準,creamy但飯粒中間仲有少少咬口,味道奶油較濃但唔膩。

香烤紐西蘭羊膝配時令蔬菜及燒汁(+$15)
Roasted New Zealand Lamb Shank with Seasonal Vegetable & Gravy (+$15)
紐西蘭羊膝切開後,裏面嘅肉質都好嫩,唔會overcook,烹煮時間掌握得幾好 。個人比較驚喜嘅係佢竟然配上原粒焗蒜頭,蒜頭係熱力下變得綿滑、甜美。

是日精選甜品
Daily Dessert
Macaron 呢個就味道正正常常,正常發揮。

3K
2023-02-25 464 瀏覽
約左人未夠鐘,想搵個地方hea下,但上水除咗連鎖咖啡店好似無乜其他選擇。上網search下先,搵到Holiday Cafe,地點仲係上水匯附近,又近又易搵一於去呢度。呢條街都幾多野食喎,但西餐就得Holiday Cafe,哈哈😉店員告知午餐時段已經完左,而家可以叫下午茶或散點,睇下食咩先。叫左一份下午茶餐再加左份沙律,跟餐有餐飲送,就要左杯熱咖啡👍🥗煙三文魚牛油果羽衣甘藍沙律叫左份輕盈啲嘅沙律,個賣相幾靚,牛油果同三文魚都砌到花朵咁,沙律菜好多,大大盤勁滿足。🧇雜莓窩夫配雪糕之後就係品嚐呢度個窩夫,一入店已經聞到好香想食啦🤤窩夫分左四塊,勁厚身,外脆內軟,咬落好有牛油香同蛋香,高水準之作👍☕熱咖啡跟餐要了熱咖啡,見睇完成個餐牌都無drink list,諗住無乜得揀添,後來見隔離枱叫latte先知有🥲想要杯靚靚拉花嘅咖啡打卡呀…不過跟餐嘅普通咖啡都好好飲,啡香奶滑😋埋單個陣店員話like page有九折,抵喎,唔使加一仲有折。

🥗煙三文魚牛油果羽衣甘藍沙律

🧇雜莓窩夫配雪糕

☕熱咖啡

不過跟餐嘅普通咖啡都好好飲,啡香奶滑😋

2023-02-23
2023-02-24 35 瀏覽
有時想食餐好又唔想去到咁遠. 就好想喺新界搵一間正嘅西餐食下上水區特別少呢啲餐廳. 不過最近喺HOMY嘅位置開咗一間新嘅西餐廳環境都幾浪漫有情調. 微暗嘅燈光配埋柔和嘅音樂我哋就各揀咗一個一人餐每個餐都只係$188. 就包晒餐湯、前菜、主菜、甜品同埋嘢飲. 收費非常合理🍅蕃茄湯配香脆蒜蓉多士食到啖啖的蕃茄溶. 入口酸酸甜甜好開胃做第一味菜啱晒🍗水牛城汁雞翼水牛城醬汁非常惹味. 香辣帶點酸甜食落去外皮重係脆嘅. 入面嘅肉汁亦都好多. 雞肉嫩滑🧀炸拉絲芝士條配他他醬一咬落去啖啖芝士. 芝士味濃郁而且可以拉絲拉到好長😂配埋他他醬好好食🍝意式蒜香大蜆扁意大利粉大蜆嘅份量非常多. 而且飽滿鮮甜意粉有咬口. 充滿住蒜香帶點點辣味越食越上癮🐮炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗新薯及燒汁牛扒被煎到脆口. 入面仍然保留住肉汁牛味濃郁唔會有太多肥膏同埋筋薯仔亦都整到外脆內軟好好食🧀甜品就係芝士蛋糕估唔到食落都幾滑幾好食另外加咗錢叫咗杯coffee tonic . 呢度啲咖啡都整得唔錯而且非常大杯好抵飲食到一半嘅時候. 竟然有live Band表演嗰位哥哥重要唱得好好聽😍令到成個場個氣氛都好好. 成餐飯變到好浪漫

環境都幾浪漫有情調. 微暗嘅燈光配埋柔和嘅音樂

食到一半嘅時候. 竟然有live Band表演
嗰位哥哥重要唱得好好聽😍
令到成個場個氣氛都好好. 成餐飯變到好浪漫
上水區真係好少呢啲舖頭. 希望佢哋長做長有啦
今次嚟到上水搵Cafe,離遠就已經聽到有音樂傳出嚟,去到門口就已經見到餐廳內部燈光好有情調,而且配有現場樂隊表現。餐牌上亦有唔同嘅晚餐set選擇都係$178-250左右,包曬餐湯配蒜蓉多士、小食、主菜、甜品同飲品,性價比好高咁,所以就決定要入去試試。———————————————🌟自家製蕃茄醬海鮮意大利飯 $178呢個自家製蕃茄醬真係用新鮮蕃茄做,唔係平時有防腐劑果種蕃茄醬。啲米亦都煮得好入味,食落酸酸甜甜仲要好有咬口,上面亦有青口、魷魚同蝦,材料唔算好多,但用返價錢同質素嚟講依然都係好抵啊🤭.🌟炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗新薯及燒汁 $236呢塊牛扒牛味足,份量都唔細而且筋位唔算多,廚師對熟成度都掌握得好好。旁邊仲有薯仔同焗蒜,味道都好香調味啱啱好。.🌟炸拉絲芝士配他他醬呢個比想像中好食,炸得非常香脆,而且真係好拉得🤣係小食首選👍🏻隔離嘅沙律菜配上黑醋汁酸酸甜甜亦都好好食!.🌟水牛城汁脆炸雞翼脆炸雞翼本身仲可以揀燒烤汁同玫瑰花蜜味,水牛城雞翼汁調得好好,唔係好辣但個酸甜味好出,熱辣辣又香又好食!.🌟抹茶咖啡 (跟餐+$23)本身係叫抹茶牛奶,但見佢黎左抹茶咖啡,就抱住一試嘅心態試吓,
———————————————
🌟自家製蕃茄醬海鮮意大利飯 $178
🌟炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗新薯及燒汁 $236
🌟炸拉絲芝士配他他醬
🌟水牛城汁脆炸雞
🌟抹茶咖啡 (跟餐+$23)
本身係叫抹茶牛奶,但見佢黎左抹茶咖啡,就抱住一試嘅心態試吓,搞勻前個咖啡本身好香,抹茶味冇糖係有啲差少少,搞勻後兩邊味道融埋一齊好特別,係一杯充滿抹茶香嘅咖啡,呢個新嘗試感覺都唔錯!
🔸整體評價🔸
性價比好高,價錢唔貴之餘份量樣樣都好足😍環境都好好,現場樂隊基本上都係唱90後流行嘅歌,全部都好好聽🤭如果大家住呢邊或者去開呢頭真係超推薦呢間Cafe!
  • 炸拉絲芝士條配他他醬
2023-02-21 39 瀏覽
有live band ge 餐廳真係唔多竟然係上水有間小店可以一路据扒 一路聽live band 真係好有氣氛❣兩人約會 order左Dinner set for two~是日餐湯 -蕃茄濃湯,好濃郁~兩款頭盆水牛城脆炸雞翼甜甜辣辣好開胃~ 食完3隻仲想Encore!伴黑醋沙律~ 唔會食到好膩!另一個係水牛芝士波波蕃茄沙律用左青醬伴沙律菜,加埋一啖一水牛芝士~fresh 得黎又唔單調👍到main course炭烤澳洲草飼西冷牛扒 配香草焗薯及燒汁黎到香噴噴~ 西冷牛扒厚得黎唔dry! 我地order五成熟,一切開真係五成!肉質又軟又嫩!焗薯用上新鮮薯仔~ 有爽脆感覺!香煎帶子南瓜意大利飯香煎帶子超好食!! 外脆內軟!陣陣牛油味~但又唔會遮蓋帶子鮮味~意大利飯感覺清新唔膩~跟set仲有甜品紐約芝士蛋糕切餅,簡單味美為一餐飯劃左完滿句點重點係,可以一路食,一路聽live bandrelax and chill~ 性價比好高!
有live band ge 餐廳真係唔多
竟然係上水有間小店
可以一路据扒 一路聽live band
真係好有氣氛❣

是日餐湯 -蕃茄濃湯,好濃郁~

兩款頭盆
水牛城脆炸雞
甜甜辣辣好開胃~ 食完3隻仲想Encore!
伴黑醋沙律~ 唔會食到好膩!

另一個係水牛芝士波波蕃茄沙律
用左青醬伴沙律菜,加埋一啖一水牛芝士~
fresh 得黎又唔單調👍

到main course
炭烤澳洲草飼西冷牛扒 配香草焗薯及燒汁
黎到香噴噴~ 西冷牛扒厚得黎唔dry!
我地order五成熟,一切開真係五成!
肉質又軟又嫩!
焗薯用上新鮮薯仔~ 有爽脆感覺!

香煎帶子南瓜意大利飯
香煎帶子超好食!! 外脆內軟!
陣陣牛油味~但又唔會遮蓋帶子鮮味~
意大利飯感覺清新唔膩~

跟set仲有甜品
紐約芝士蛋糕切餅,簡單味美
為一餐飯劃左完滿句點

重點係,可以一路食,一路聽live band
relax and chill~ 性價比好高!
2023-02-19
  • 炭烤澳洲草飼西冷牛扒 配香草焗薯及燒汁
  • 香煎帶子南瓜意大利飯
2023-02-20 38 瀏覽
本身我好鍾意上一首嗰間d食物好耐無返過嚟 今日心血來潮 見到已經轉咗手抱住一試無妨嘅心態入黎試下呢度有一人前同二人前😂 價錢大概100-200蚊一個人 晚餐黎講都合理😄 我同朋友決定要二人餐share黎食 一開始有一個西蘭花忌廉湯 配餐包打碎咗嘅西蘭花配埋忌廉👍🏻👍🏻 冇晒啲草青味 之後有兩份小食 我哋叫咗雞翼同埋芝士棒雞翼係辣嘅 但係炸得好脆口 朋友唔食得太辣 所以兩隻都係我既😝😝 如果唔食得辣的話 建議叫燒烤味芝士條好正 真係做到拉絲嘅效果 我想芝士條偏淡 因為係油炸嘅關係 兩樣夾埋能夠中和油膩感👍🏻主菜叫咗一個大蜆意粉 蜆肉的處理非常好 完全冇沙 亦都好鮮甜另一個我哋叫咗牛扒 5成熟完全做到我想要嘅效果 材料亦都非常好 食到濃烈嘅牛味 無根😄最後有甜品 每一日都唔同嘅今日係Tiramisu 呢度Tiramisu咖啡味偏淡反而奶油味香濃 做到好幼滑嘅效果連同佢唔鍾意咖啡嘅朋友都食到👍🏻
本身我好鍾意上一首嗰間d食物

最後有甜品 每一日都唔同嘅
今日係Tiramisu 呢度Tiramisu咖啡味偏淡
反而奶油味香濃 做到好幼滑嘅效果
連同佢唔鍾意咖啡嘅朋友都食到👍🏻
.♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】Holiday Cafe【地區】#Dr_eat_上水【類型】#Dr_eat_Cafe【價位】中價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】咖啡,意大利飯,意粉,牛扒【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】。逢星期四至日晚市有Live Band演出。依家只要Like 佢地嘅FB&IG,即享全單九折────────────────────【環境/服務/衛生】。暗淡燈光配合住Live Band嘅現場演出。感覺份外Relex同有情調。門口位嘅「握手位」座位。可以係最近嘅距離去聆聽。店員服務超水準.【Set Dinner for Two $398】。是日餐湯及蒜蓉多士2客。前菜選二。Main選二。甜品2客。餐飲兩杯.【餐湯及多士】。甘荀忌廉湯,濃稠度恰到好處。入口香滑,味道鮮甜。配上脆口多士,兩者好夾.【炸拉絲芝士條配他他醬】。他他醬簡直係整道小食嘅靈魂存在。芝士條炸得香脆。輕輕一咬,即可見到澎湃嘅拉絲芝士。再蘸上他他醬。酸香開胃,更平衡到膩感.【水牛城汁脆炸雞翼】。其實有三種口味可揀。分別係水牛城汁,燒烤汁及玫瑰花蜜。水牛城汁偏重口味少少。雞翼炸至金黃酥香,外脆內
♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【餐廳】Holiday Cafe
【地區】#Dr_eat_上水
【類型】#Dr_eat_Cafe
【價位】中價位
【用餐時段】晚市
【餐廳主打】咖啡,意大利飯,意粉,牛扒
【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】
。逢星期四至日晚市有Live Band演出
。依家只要Like 佢地嘅FB&IG,即享全單九折
────────────────────
【環境/服務/衛生】
。暗淡燈光配合住Live Band嘅現場演出
。感覺份外Relex同有情調
。門口位嘅「握手位」座位
。可以係最近嘅距離去聆聽
。店員服務超水準

【Set Dinner for Two $398】
。是日餐湯及蒜蓉多士2客
。前菜選二
。Main選二
甜品2客
。餐飲兩杯

【餐湯及多士】
。甘荀忌廉湯,濃稠度恰到好處
。入口香滑,味道鮮甜
。配上脆口多士,兩者好夾

【炸拉絲芝士條配他他醬】
。他他醬簡直係整道小食嘅靈魂存在
。芝士條炸得香脆
。輕輕一咬,即可見到澎湃嘅拉絲芝士
。再蘸上他他醬
。酸香開胃,更平衡到膩感

【水牛城汁脆炸雞翼】
。其實有三種口味可揀
。分別係水牛城汁,燒烤汁及玫瑰花蜜
。水牛城汁偏重口味少少
。雞翼炸至金黃酥香,外脆內軟,更富肉汁
。最緊要係香脆得黎,完全有雪藏味
。味道酸中帶辣,食落好開胃,好惹味

【意式蒜香大蜆扁意大利粉】
。選用較粗身嘅扁意大利粉
。入口彈牙,口感紮實有嚼勁
。蒜蓉及大蜆令意粉增添層次感及鮮味
。大蜆口感飽滿且無沙
。若再加點Tabasco落去,味道更提升

【南非霹靂霹靂醬烤春雞配脆炸薯條】
。炸春雞手法處理得不錯
。春雞吾會太大隻,但肉厚皮薄
。數款秘製香料擦滿整個春雞再烤至入味
。鎖到肉汁,外層係濃厚嘅香料味
。香中帶微辣,惹味香口

【Set Drinks】
。套餐跟咖啡/茶/汽水
。建議半價轉精選咖啡
。Rose Latte ($19+$2)
。濃濃嘅奶香混雜住玫瑰嘅花甜
。口感濃醇,咖啡濃而不澀
。Mocha ($21)
。朱古力味偏重,比起一般Mocha更易入口
。濃厚嘅朱古力香帶出咖啡嘅餘韻

甜品
。估吾到小小既Set Dessert都有驚喜
。自家製意式朱古力蛋糕
。入口鬆軟,朱古力味特濃

────────────────────
•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••
【地址】上水新祥街21號地舖
【分店】N/A
【℡】26383489
【營業時間】
星期一至日 12:00-17:30;18:00-22:00
2023-02-19 43 瀏覽
最近上水新開左間西餐廳,夜晚仲有live brand現場駐唱,聽落幾有情調即刻約埋朋友去!〰️Dinner Set for two ($398)前菜四選二,揀咗水牛芝士波波蕃茄沙律,同埋水牛城脆炸雞翼。沙律伴左黑醋,沙律菜新鮮。雞翼外層炸至皮脆,帶點酸好開胃啊。雞翼仲有燒烤汁同埋玫瑰花蜜味可以選擇。飯或者意粉都係四選一,今次揀咗自家製蕃茄醬海鮮意大利飯。自家製蕃茄醬調得好出色,蕃茄味道香濃得來又清新。米粒有口感,海鮮都落足料。主菜四選一,加$48轉左做炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗新薯及燒汁。炭烤令到牛扒風味更加突出濃郁,唔落燒汁都已經好食。是日甜品係美式朱古力蛋糕,蛋糕帶點點濕潤,朱古力味道濃,整體味道唔會太甜。😍〰️〰️📍 Holiday Cafe (上水)上水新祥街21號地舖
〰️Dinner Set for two ($398)

〰️〰️📍 Holiday Cafe (上水)
上水新祥街21號地舖

呢間係上水地鐵站附近新開嘅Holiday Cafe,食物賣相精緻,味道有水準😋,星期四至日都有live music🎸🎵,非常有feel😍我和朋友叫咗2個 Dinner set ($188 for one),每人都有餐湯、多士、小食、主菜&甜品,like 社交平台 仲有9折😆,埋單2個人total先300幾蚊好抵呀👍🔹️是日精選餐湯配香脆蒜蓉多士餐湯係南瓜湯,好濃郁和creamy,多士用嚟點湯好食🥰🔹️餐飲:凍檸茶🔹️脆炸雞翼(3隻)🐥 - 燒烤汁🔹️脆炸雞翼(3隻)🐥 - 玫瑰花蜜🌹雞翼炸到外脆內嫩,非常juicy😋,兩種口味各有特色,燒烤味少少辣辣地幾正,玫瑰花蜜甜甜地都唔錯🔹️炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗新薯及燒汁(另加$48)呢個係推介呀👍,塊牛扒好高質🐄,肥瘦適中,很重牛味,我哋叫七成熟,烤得啱啱好,好好食,加埋燒汁好正,配菜都唔錯🥔🍅🔹️蒜香大蜆扁意大利粉大蜆好新鮮,蒜蓉味好香,幾惹味呀😆🔹️是日精選甜品今日嘅甜品係意式朱古力蛋糕,雖然細細件,但朱古力味超濃郁🍫🍫🍫🍫🍫,甜而不膩,抵讚😍

🔹️是日精選餐湯配香脆蒜蓉多士
餐湯係南瓜湯,好濃郁和creamy,多士用嚟點湯好食🥰
🔹️餐飲:凍檸茶

🔹️脆炸雞翼(3隻)🐥 - 燒烤汁
脆炸雞翼(3隻) - 燒烤汁

🔹️脆炸雞翼(3隻)🐥 - 玫瑰花蜜🌹
脆炸雞翼(3隻)- 玫瑰花蜜

🔹️炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗新薯及燒汁(另加$48)
炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗新薯及燒汁

🔹️蒜香大蜆扁意大利粉
大蜆好新鮮,蒜蓉味好香,幾惹味呀😆
蒜香大蜆扁意大利粉

🔹️是日精選甜品

炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗新薯及燒汁
蒜香大蜆扁意大利粉
  • 意式朱古力蛋糕
  • 脆炸雞翼
上水,一個充滿童年回憶的地方在這裡曾經留下不少腳毛,但自從中學後,已很少到訪這裡今天約了閨蜜重訪上水這老地方知道這間Café座落石湖墟便book位試試lunch其實本身想試晚餐,因為這餐廳其中一個特色是有live band有live band的餐廳在香港不算多還要選址在上水新界之地,真的很難得,可惜友人晚上要照顧孩子,便唯有相約在lunch餐廳門面以白色為主調在舊街顯得特別突出自然光透過落地玻璃射進室內與室內較暗的氛圍形成對比甫進Café便已看到唱live的位置前方有一張半圓梳化,樓底也很高,感覺似演唱會的握手位我們點了兩個lunch set及小食一客🥰Lunch set本身已包精選餐湯或田園沙律🥣我們各選一款,餐湯是番茄湯,不會太酸,質感也是較杰,不會稀溜溜🥗田園沙律﹕本身沒太大期望,但沙律菜和番茄本身很新鮮,配搭橄欖油意大利香醋很好味🥩炭烤澳洲草飼肉眼伴燒汁配脆炸薯條點了7成熟,雖然略有點過熟,但烤得非常香當Waiter送來時,已聞到很香的烤肉味吃下味道也帶有牛味,肉眼扒也大塊連配菜,如﹕粟米、翠玉瓜也不馬虎薯條也很脆🍔Holiday芝士安格斯牛肉漢堡配脆炸薯條這個Burger雖不
上水,一個充滿童年回憶的地方
在這裡曾經留下不少腳毛,但自從中學後,
已很少到訪這裡

在舊街顯得特別突出
自然光透過落地玻璃射進室內
與室內較暗的氛圍形成對比
甫進Café便已看到唱live的位置
前方有一張半圓梳化,樓底也很高,感覺似演唱會的握手位

我們點了兩個lunch set及小食一客

🥰Lunch set本身已包精選餐湯或田園沙律

🥩炭烤澳洲草飼肉眼伴燒汁配脆炸薯條

點了7成熟,雖然略有點過熟,但烤得非常香
Waiter送來時,已聞到很香的烤肉味
吃下味道也帶有牛味,肉眼扒也大塊
連配菜,如﹕粟米、翠玉瓜也不馬虎
薯條也很脆

🍔Holiday芝士安格斯牛肉漢堡配脆炸薯條

這個Burger雖不是很巨型那些,但也不細
最吸引是burger的牛肉
廚師自家泡製

牛肉口感豐富,加秘製漿汁
配合烘過的麵包,令人垂涎三尺
我和閨蜜吃唔停

🧀炸拉絲芝士條配他他醬
炸拉絲芝士比較少見,味道惹味,連小食都配上沙律,feel到這店的細心

🍹飲品
飲品的選擇頗多,set只包一般飲品,但如果想轉特飲也可以半價加購

熱latte:拉花靚

花茶﹕其實是洛神花為主調的茶,很適合女士品嚐,並以teapot奉上,可以慢慢飲。

有機會會再試有live band伴隨的晚餐👍🏻
餐廳服務很好,店員有禮👍🏻
2023-02-17
  • Holiday芝士安格斯牛肉漢堡配脆炸薯條
2023-02-16 40 瀏覽
第一次行上水新祥街(水貨客專區),嘩原來好多食肆、舖頭、藥妝等等。看見“holiday cafe”剛便入去食午餐。餐廳入面原來有個位置給客人唱歌、點歌及每晚有不同隊伍唱歌。餐湯蘑菇湯和田園沙律菜:餐湯好濃沃嘅蘑菇味,好新鮮田園沙律菜配上黑醋,好味。Holiday 芝士安格斯牛肉漢堡:大大件厚切安格斯牛肉,肉質juicy,配上新鮮生菜、蕃茄、洋蔥,簡直就係絕配,芝士和麵包鬆軟好味。煙三文魚露筍忌廉汁扁意粉:一片片嘅煙三文魚配上濃郁露筍忌廉汁,好creamy,意粉軟硬適中,有咬口。唔錯。咖啡味道濃沃。近排多飯局,所以飲返杯熱檸水瘦吓身。服務態度誠懇,環境唔錯。下次夜晚亦會來食晚餐兼點歌。

餐廳入面原來有個位置給客人唱歌、點歌及每晚有不同隊伍唱歌。

餐湯蘑菇湯和田園沙律菜:
餐湯好濃沃嘅蘑菇味,好新鮮田園沙律菜配上黑醋,好味。

Holiday 芝士安格斯牛肉漢堡:

煙三文魚露筍忌廉汁扁意粉:

咖啡味道濃沃。近排多飯局,所以飲返杯熱檸水瘦吓身。

服務態度誠懇,環境唔錯。下次夜晚亦會來食晚餐兼點歌。
2023-02-16
5 分鐘 (堂食)
聽朋友介紹上水有間live band🎵🎼嘅高質西餐廳❤️裝修好有情調,又有打卡位📸老細好窩心情人節期間女士有花收🌹我哋order咗兩個set dinner😍 $188 一個set實在有驚喜🥘南瓜餐湯配蒜蓉多士啖啖南瓜蓉🥗自家製傳統凱撒沙律🥗水牛芝士波波番茄沙律呢個醬汁好特別,係甜醋汁,味道難忘😍🥢蒜香大蜆扁意大利粉蜆肉好新鮮好鮮味配蒜蓉香濃辣辣意大利粉,粒粒大蜆肉擺盤精美🐟三文魚配香草醬時菜忌廉汁脆卜卜三文魚很欣賞配菜甘筍,香草醬薯蓉食完全唔會滯 🍰意式朱古力甜品很濃郁朱古力味,但完全唔會甜,好啱鍾意食甜品又怕肥嘅女士🍵熱朱古力香濃熱朱古力,亦都唔會太甜🌟有格調浪漫氣氛🌟又有打卡位📸🌟上水live band餐廳

🥘南瓜餐湯配蒜蓉多士
啖啖南瓜蓉
🥗自家製傳統凱撒沙律

🥗水牛芝士波波番茄沙律
呢個醬汁好特別,係甜醋汁,味道難忘😍

🥢蒜香大蜆扁意大利粉
蜆肉好新鮮好鮮味配蒜蓉香濃辣辣意大利粉,粒粒大蜆肉擺盤精美

🐟三文魚配香草醬時菜忌廉汁
脆卜卜三文魚很欣賞配菜甘筍,香草醬薯蓉食完全唔會滯

🍰意式朱古力甜品
很濃郁朱古力味,但完全唔會甜,好啱鍾意食甜品又怕肥嘅女士

🍵熱朱古力
香濃熱朱古力,亦都唔會太甜

🌟有格調浪漫氣氛
🌟又有打卡位📸