2023-01-13 63 瀏覽
黎到上水,見有間cafe入黎試下見餐廳有寫某d日子有仲Live Band ,都幾chill,好可惜我地今日黎就遇唔到餐廳有DINNER SET:是日精選餐湯前菜/小食 (4選2)黑松露薯條配黑松露醬超脆幼薯上面有黑松露粉加黑松露醬,雙重滋味自家製牛油果醬及蕃茄莎莎配法式麵包牛油果果肉綿密細滑,搭蕃茄莎莎一齊幾清新,唔油膩主菜 (5選2)慢煮加拿大保濕豬鞍配蕃茄菠蘿黑醋汁豬肉肥瘦均勻,超嫩滑,又唔會太乾,質感非常鬆軟爽口,鹹肉中配酸甜味既黑醋汁,調味好夾明太子蝴蝶粉明太子好幼細,咸香味濃,餐廳特別採用蝴蝶粉,每一舊都掛到明太子既味道,又更有口感甜品(4選1)士多啤梨藍莓窩夫配雪糕巨大脆身窩夫,窩夫色澤剛好,賣相好吸引,切開厚底內裡軟身,咬落去暖笠笠奉送咖啡或茶或汽水,特色飲品距外加購
黎到上水,見有間cafe入黎試下

餐廳有DINNER SET:

是日精選餐湯
前菜/小食 (4選2)

黑松露薯條配黑松露醬
超脆幼薯上面有黑松露粉加黑松露醬,雙重滋味

自家製牛油果醬及蕃茄莎莎配法式麵包
牛油果果肉綿密細滑,搭蕃茄莎莎一齊幾清新,唔油膩

主菜 (5選2)
慢煮加拿大保濕豬鞍配蕃茄菠蘿黑醋汁

甜品(4選1)

士多啤梨藍莓窩夫配雪糕

奉送咖啡或茶或汽水,特色飲品距外加購
2023-01-13 54 瀏覽
平時好少入上水,所以唔係好熟!約左個上水朋友☺️就梗係要叫佢介紹下~~早排朋友介紹話上水哩間cafe有結他手同歌手駐唱~岩曬鍾意聽歌既我~同朋友夜晚去食就簡單叫左2人餐~食物質素好~小食我地叫左日式炸雞配唐揚柚子醬同黑松露薯條配黑松露蛋黃醬~~兩個都岩岩炸好好香脆~配埋醬料又係唔同味道~柚子醬令到炸雞都變得清新~配搭好唔錯~~黑松露蛋黃醬好出味~~要黎點炸雞又得~~哈哈~~好滿意~~大啡菇黑松露羽衣甘藍意大利飯個飯好香好濃既黑松露味~配埋舊新鮮大啡菇真係好滿足~~慢煮加拿大保濕豬鞍配蕃茄菠蘿黑醋汁 ~個豬好軟淋配埋醬汁又唔會感覺好heavy~最後要埋個紅絲絨蛋糕~~再慢慢享受歌手同結他手既音樂~~真係人生一大樂事~~ 但佢表演唔知係咪都會周不時舉行~眼見只有幾日~~有興趣就可以去餐廳了解下😉呢間餐廳環境舒適,食物又有水準,而且又有駐場歌手☺️絕對值得再次光顧❤️📌 Holiday Cafe (上水)上水新祥街21號地舖

同朋友夜晚去食就簡單叫左2人餐~食物質素好~
黑松露蛋黃醬好出味~~要黎點炸雞又得~~哈哈~~好滿意~~

大啡菇黑松露羽衣甘藍意大利飯
個飯好香好濃既黑松露味~配埋舊新鮮大啡菇真係好滿足~~

有興趣就可以去餐廳了解下😉

📌 Holiday Cafe (上水)
上水新祥街21號地舖

2023-01-05
  • 二人set  dinner
2023-01-12 46 瀏覽
早排不少精選café結業不禁惋惜近日發現係舊墟有新店開張左咁啱呢日遇上有live music 🎶 整個氛圍好舒服吸引點可以錯過據了解 黎緊周五 六 都係會有有特別日子 不妨一試早既話仲可以坐近一點邊食邊欣賞😌🍀Dinner Set (For Two)🌱Daily Soup🌱 Black Trumle French Fries 🌱Tomato Salsa Guacamole w French brend清新惹味 十分之開胃🌱 Mentaiko Farfalle明太子蝴蝶粉 醬汁香濃煙韌口感 幾特別🌱 Red Fermented Beancurd Chicken w Rose Cranberry Sauce基本上已經起左骨肉質鮮嫩彈牙且醬汁濃厚🌱 Strawberry and Blueberry Waffle 🧇 w Ice Cream +$40鬆餅香脆可口 口感剛剛好就算飽都唔可以錯過🤭🤫1月份 免加一 follow FB/IG 仲有9折優惠

早排不少精選café結業

據了解 黎緊周五 六 都係會有
有特別日子 不妨一試
早既話仲可以坐近一點
邊食邊欣賞😌

🍀Dinner Set (For Two)

🌱Daily Soup

鬆餅香脆可口 口感剛剛好
就算飽都唔可以錯過🤭

🤫1月份 免加一 follow FB/IG 仲有9折優惠
2023-01-09 102 瀏覽
上水呢邊開左一間新既cafe,幾好feel,佢逢星期五,六晚上都會有live有人彈結他唱歌。今次我係星期六中午時間去,有lunch set都十分抵食。新開張期間(1月)like 餐廳FB同IG仲會免加一同有額外九折。餐廳店員服務都十分之好招呼,值得推薦: 🔸️炭燒慢煮雞胸田園沙律配自家制柚子黑醋汁($68,8.9/10)呢個好好味!個慢煮雞胸好有驚喜!平時食雞胸都好驚會好乾好鞋,但呢個一啲都唔會,好爽好滑,真係好有特別口感!另外,佢個自家制柚子黑醋汁帶有果甜,好好味。 🔸️日式唐揚炸雞配菠蘿柚子醬 (3粒) (+$24, 8.2/10)雞炸得幾香口,菠蘿柚子醬有驚喜,幾特別 😋 🔸️士多啤梨藍莓窩夫配雪糕 ($78, 8.3/10)賣相超吸引,大大份,有成4件窩夫,仲有好多士多啤梨同藍莓,好elegant。啱哂兩個人share食😊 🫖Caribbean Dream  (跟餐+$16,9/10)呢個超級推薦,首先套花茶杯已經好高貴,呢個洛神花茶落足料,飲落勁酸勁有洛神花味。 ✏️總括而言,食物質素幾好幾有心思,定價絕唔貴,附近街坊一定要支持💛

雞炸得幾香口,菠蘿柚子醬有驚喜,幾特別 😋

🔸️士多啤梨藍莓窩夫配雪糕 ($78, 8.3/10)

2023-01-09 58 瀏覽
經過見到新開既餐廳,聰到帶歌手live唱歌表演緊,唱得幾好聰, 氣氛好正咁就即刻試試!!❤️明太子蝴蝶粉 蝴蝶粉好掛汁,明太子sauce好香好Creamy,灑上木魚同埋紫菜碎碎,好有日式西餐既味道,大推!!🧡醉香南乳燒春雞配蒜香炒羽衣甘藍 南乳香味非常突出,燒春雞啖啖肉,羽衣甘藍蒜香味加上燒雞既獨特南乳咸香味,味道層次豐富💛自家製牛油果醬及蕃茄莎莎配法式麵包 自家製牛油果醬好軟滑,上面既莎莎醬蕃茄+洋蔥味好出,好Fresh好新鮮,一定要試既💚黑松露薯條配黑松露蛋黃醬 香脆薯條點濃郁既黑松露醬,真係好香好正💙紐約芝士蛋糕 味道偏甜,芝士味好香,中意食甜就會好中意~

💙紐約芝士蛋糕 味道偏甜,芝士味好香,中意食甜就會好中意~

2022-11-23 390 瀏覽
住喺港島嘅我平時好少嚟上水,不過秋天係踩單車🚴好季節,唔太熟路嘅我附近搵咗一間cafe 輕鬆食😽🤌🏻Barbecue Sauce Spare Rib with Roti美國燒烤醬豬肋骨配印度煎餅豬肋骨份量都不錯,用傳統燒烤醫汁整得好入味😋少少甜甜酸酸,亦帶少少辣,感覺好惹味😽印度煎餅整得熱辣辣亦好煙靭🤣配埋醬汁特別好食,不過煎餅數量可以多少少😎環境都算舒適,感覺上係上水市中心比較少依類型餐廳,整體不過不失🤌🏻🚩 Holiday Cafe (上水)上水新祥街21號地舖#addifoodie #addifoodie上水#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #

美國燒烤醬豬肋骨配印度煎餅

🚩 Holiday Cafe (上水)
上水新祥街21號地舖

#addifoodie #addifoodie上水