📍Holiday Cafe💡上水經過舊墟有live band演唱🎤🎹🎼原來新開左間music cafe呢日就去左試試好彩 原來依家星期一至六都有live 演出咁有氣氛 除咗特別節日平日都可以去享受一下今次叫左個2人set dinner南瓜湯配香脆蒜蓉多士南瓜湯香綿鮮甜 配上香脆蒜蓉多士真係夠哂開胃炸拉絲芝士條配他他醬香脆可口之餘仲有拉絲效果脆炸雞翼(3隻)有水牛城汁/燒烤汁/玫瑰花蜜 3種口味我就揀左玫瑰花蜜香香玫瑰味 甜蜜蜜既感覺自家製蕃茄醬海鮮意大利飯香濃蕃茄味再配上彈牙鮮蝦。青口。蜆肉十分之惹味炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗新薯及燒汁(+$48)炭香味撲鼻😋燒到剛剛好既西冷牛扒入口即化 配上燒汁 好味😋半價 餐飲 轉左Flat white & 玫瑰花茶跟餐配上紅絲絨蛋糕🍰真係好滿足不過見到餐牌有Affogato都忍不住試試唔好唔記得既係Like & follow 仲有九折優惠想係近啲欣賞 記得預早book 位呀 咁就唔驚冇位啦staurant #hkiger #hkfoodstaindiandailybread
📍Holiday Cafe

我就揀左玫瑰花蜜
香香玫瑰味 甜蜜蜜既感覺

自家製蕃茄醬海鮮意大利飯
香濃蕃茄味
再配上彈牙鮮蝦。青口。蜆肉
十分之惹味

炭烤澳洲草飼西冷牛扒配
香草焗新薯及燒汁(+$48)
炭香味撲鼻😋

不過見到餐牌有Affogato
都忍不住試試

唔好唔記得既係Like & follow 仲有九折優惠
想係近啲欣賞 記得預早book 位呀 咁就唔驚冇位啦

Holiday Cafe☕️|上水 Holiday Cafe 有情調 仲有Live music🎶🎹🎤|《Cafe》✅上水除咗有牛,估唔到都有一間咁高質嘅Cafe,想食好啲,同埋想有氣氛去慶祝特別節日都可以揀呢間餐廳。我哋嗰晚去食dinner嘅時候大概7:00就會有帶Music可以聽,餐廳環境氣氛同埋個氛圍都幾有格調,幾舒服👍🏻☕️我哋今次一人叫咗一個一人餐,都幾豐富,包咗前菜,主菜甜品同飲品仲有餐湯同餐包🍲南瓜湯配香脆蒜蓉多士南瓜湯好creamy同濃郁🥗水牛芝士波波番茄沙律沙律好夠爽脆同新鮮,水牛芝士波波配番茄都好夾🍗脆炸玫瑰花蜜雞翼雞翼炸到好脆,但入面都係好嫩,玫瑰花蜜就好香甜,幾好味,佢地仲有其他口味可以揀,例如水牛城同燒烤汁🍛自家製番茄醬海鮮意大利飯尼道主菜都幾有驚喜💕,食得出佢地唔係淨係用左現成番茄醬去做,佢地都有用到新鮮番茄,所以感覺上好fresh得黎又好濃郁,唔會係好死板既番茄味,另外,撈埋表面的芝士片,出咗有番茄同海鮮味之外,多咗芝士嘅濃郁,所以成個義大利飯都真係幾好味👍🏻👍🏻🥩炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗新薯及燒汁雖然牛扒就無乜驚喜可以做到,但味道都唔錯,肉質軟嫩,熟度啱啱
Holiday Cafe☕️

《Cafe》

🍲南瓜湯配香脆蒜蓉多士
南瓜湯好creamy同濃郁

🥗水牛芝士波波番茄沙律
沙律好夠爽脆同新鮮,水牛芝士波波配番茄都好夾

🍗脆炸玫瑰花蜜雞翼

🍛自家製番茄醬海鮮意大利飯

🥩炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗新薯及燒汁
雖然牛扒就無乜驚喜可以做到,但味道都唔錯,肉質軟嫩,熟度啱啱好,牛味都唔錯👍🏻

🍰紅絲絨蛋糕
佢地嘅甜品真係好令人驚喜😍,成個蛋糕質感做得好好,海面蛋糕嘅部分鬆軟,夠濕潤,唔會太乾,另外我鐘意佢蛋糕加咗一層白朱古力,令到佢個味道更豐富,但又唔會太甜

凍檸茶
凍檸水
飲品全部都好大杯🫶🏻👍🏻
2023-02-12 38 瀏覽
上水呢間cafe係新祥街今晚揀左個二人set dinner食價錢唔貴 仲有live band睇成餐飯都好有feel~🔻Dinner Set $398➽餐湯今晚係南瓜湯 熱辣辣配香脆蒜蓉多士 用嚟點湯食好夾➽炸拉絲芝士條配他他醬外層炸到金黃香脆咬入口係香濃軟滑嘅拉絲芝士 伴碟仲有沙律食添➽脆炸雞翼 水牛城汁味道濃郁 帶點微辣好惹味➽香煎帶子南瓜忌廉意大利飯兩粒帶子大大粒 彈牙有口感南瓜忌廉汁好香甜 味道不錯份量好足 一定夠二人食➽香煎紅菜頭漬三文魚配香草醬薯蓉三文魚味道很清新顏色亦好靚帶點嫩紅色 食到淡淡紅菜頭味魚皮煎得好香脆 肉質嫩滑伴碟嘅薯蓉同雜菜調味亦唔錯➽朱古力蛋糕最尾甜品仲有兩件蛋糕朱古力味道香濃 甜而不膩
上水呢間cafe係新祥街
今晚揀左個二人set dinner食
價錢唔貴 仲有live band睇
成餐飯都好有feel~

🔻Dinner Set $398

➽朱古力蛋糕
最尾甜品仲有兩件蛋糕
朱古力味道香濃 甜而不膩
2023-02-10 99 瀏覽
🚩 Holiday Cafe身為北區友嘅我,上水我好多時都會過嚟~開返關之後人流果然即刻多咗好多,大家行嘅時候小心睇腳😆辛辛苦苦終於捱到happy friday,大家俾啲掌聲自己先🙌🏻🤡等我同大家分享吓依間位於上水嘅寶藏餐廳‼️ 住喺北區嘅人,我覺得應該都深深知道想搵間好啲嘅餐廳其實好難,難度指數我大概會比四粒半星😵‍💫呢間餐廳夜晚過嚟食,環境燈光都算唔錯🤤重要係星期四五六都有live show,超級好聽‼️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈 Dinner Set for TWO $398✨甘筍忌廉湯配香脆蒜蓉多士 雖然唔知確確實實嘅甘筍係咩味但依個湯有好香濃蕃茄味,飲落酸酸地好開胃強烈建議大家啲多士一定要點湯食,超香✨脆炸水牛城雞翼雞翼炸皮適中,夠乾脆味道層次好分明,酸味尤其突出食完即刻醒一醒神,期待下一個菜式✨傳統凱撒沙律超級抵讚嘅係沙律冇多餘嘅醬汁每一片沙律菜上面都裹滿咗薄薄一層凱撒醬所以整體食完都唔會覺得好濟✨自家製蕃茄醬海鮮意大利飯真材實料打出嚟嫁,裏面粒粒蕃茄肉海鮮份量都好多,唔係切到細細粒推薦大家加少少Tabasco食絕對有意想不到嘅驚喜✨炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗新薯及燒汁
🚩 Holiday Cafe

🤤重要係星期四五六都有live show,超級好聽‼️

🌈 Dinner Set for TWO $398
✨甘筍忌廉湯配香脆蒜蓉多士
雖然唔知確確實實嘅甘筍係咩味
但依個湯有好香濃蕃茄味,飲落酸酸地好開胃
強烈建議大家啲多士一定要點湯食,超香

✨脆炸水牛城雞翼
雞翼炸皮適中,夠乾脆
味道層次好分明,酸味尤其突出
食完即刻醒一醒神,期待下一個菜式

✨傳統凱撒沙律
超級抵讚嘅係沙律冇多餘嘅醬汁
每一片沙律菜上面都裹滿咗薄薄一層凱撒醬
所以整體食完都唔會覺得好濟

✨自家製蕃茄醬海鮮意大利飯
真材實料打出嚟嫁,裏面粒粒蕃茄肉
海鮮份量都好多,唔係切到細細粒
推薦大家加少少Tabasco食
絕對有意想不到嘅驚喜

✨炭烤澳洲草飼西冷牛扒配香草焗新薯及燒汁
我哋叫嘅係七成熟,廚師好似就整熟咗少少啦

不過牛扒質素好好,夠牛味肉質軟熟
估唔到仲有焗原粒蒜頭,已經焗到軟爛,冇晒蒜頭嘅辛辣味,反而食落甜甜

✨意式朱古力蛋糕
第一次食呢款蛋糕
夠朱古力味,不過蛋糕質感比較鬆散
一吉嘅時候佢就好容易散開

✨飲品
2023-02-10
2023-02-07 52 瀏覽
竟然喺石湖墟搵到有 live band 嘅餐廳 𝗛𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝘆 𝗖𝗮𝗳𝗲,當然要試試~餐湯係 #青豆忌廉湯💚,味道青甜,似用青豆打成,而非粉質沖開👍🏻。主食分享 #自家製蕃茄醬海鮮意大利飯🍅,蕃茄醬酸中帶甜,意大利飯米心帶啲硬,個人覺得呢種煙韌口感嘅 risotto 先好食🤤,加上幾片薄芝士🧀,加添香氣。有幾款海鮮,青口、墨魚圈🦑&爽口彈牙嘅大蝦🦐,整體口感豐富,值得一試!小食&頭盤分別點咗 #炸洋蔥圈配蜜糖芥末醬 & #水牛芝士波波蕃茄沙律🥗,新鮮沙律菜搭開胃酸醋汁,如果再多幾粒水牛芝士波波&車厘茄就更好🤭。遇到有 live music 🎶 ,一邊聽歌,一邊享受 cocktail #羅馬假期🍹,Tequila & Moscato 混合熱情果、荔枝、蘿菠🍍糖漿,口味偏甜,非常啱女仔飲🥰,特別鍾意杯上鮮橙片帶來嘅橙香🍊👍🏻👍🏻。唔飲酒嘅話,可以試下 Bali Ice Tea 架😄,係檸檬茶 + 青蘋果🍏 & 青檸汁,好 fresh。Set Dinner 甜品係紅絲絨蛋糕,一件都有擺盤,絕不馬虎。下次去試埋午餐先得😆!

下次去試埋午餐先得😆!

喺上水超多人又人來人往嘅街道…比我發現了呢間高質西餐!同出面街形成好大嘅對比,一入到去就好舒服、寧靜。本人勁鍾意食凱撒沙律,上水粉嶺成日都冇得食。就算有都係細細碟或味道麻麻。但係呢度嘅勁正!大大碟,食完已經好滿足,仲要有餐跟我女鍾意食卡邦尼意粉,佢都話好好味!最正係呢度環境好好,又乾淨。無論me time定同個女嚟坐耐啲都冇問題👍🏻店員們都好nice,有禮貌呢度應該新開無耐,但係嚟緊~應該會變成我同個女嘅飯堂,隔幾日就會嚟一次
喺上水超多人又人來人往嘅街道…
比我發現了呢間高質西餐!
同出面街形成好大嘅對比,一入到去就好舒服、寧靜。

本人勁鍾意食凱撒沙律,上水粉嶺成日都冇得食。
就算有都係細細碟或味道麻麻。
但係呢度嘅勁正!
大大碟,食完已經好滿足,仲要有餐跟

我女鍾意食卡邦尼意粉,佢都話好好味!

最正係呢度環境好好,又乾淨。
無論me time定同個女嚟坐耐啲都冇問題👍🏻
店員們都好nice,有禮貌

呢度應該新開無耐,但係嚟緊~
應該會變成我同個女嘅飯堂,隔幾日就會嚟一次

2023-02-06 56 瀏覽
今日係上水揾野食,經過新祥街見到有一間新開的cafe就去試吓啦,環境睇落好chill🥳叫左個2人dinner set $398西蘭花忌廉湯🥦西蘭花味有,而且唔會有好重的草青味,好易入口,同埋佢啲西蘭花都打到好碎,飲落唔會有啲一粒粒的口感炸拉絲芝士條配他他醬炸芝士條好新鮮熱辣,可以拉到一條長長的芝士絲出黎,點埋佢地個他他醬,😚酸酸地咁增狗左芝士條食落的層次😎脆炸雞翼 水牛城汁雞翼揀左水牛城汁,甜甜酸酸辣辣咁,佢的辣度唔係太重,食得出係即炸再撈左醬汁,個皮上枱的時候仲保留到脆身😋意式蒜香大蜆扁意大利粉呢款意粉誠意十足呀,一上枱果陣見到面頭鋪滿晒大蜆,粒粒食落都係好鮮甜,蒜香方面都好濃味,啖啖都食到蒜片的香味,係一個幾清新唔油膩的意粉😝炭烤澳洲草飼牛扒配香草焗新薯及燒汁 (加$48)呢塊牛扒好岩我口味呀,唔會太過多肥膏,肥瘦適中,又食到牛香味😛落單果陣佢會問我想要幾成熟,我地話5成熟,佢最後都做到5成熟俾我地,冇煮過龍,呢個抵讚☺️ 佢側邊的新薯同伴菜都充滿誠意,每一舊都燒到好靚仔的😆是日精選甜品🍮甜品係tiramisu,有啲士多啤梨伴碟,佢地將個士多啤梨切到好靚,仲卷成一朵花的形狀,十分細心

叫左個2人dinner set $398

西蘭花忌廉湯🥦

炸雞翼 水牛城汁

意式蒜香大蜆扁意大利粉

炭烤澳洲草飼牛扒配香草焗新薯及燒汁
(加$48)

是日精選甜品🍮
甜品係tiramisu,有啲士多啤梨伴碟,佢地將個士多啤梨切到好靚,仲卷成一朵花的形狀,十分細心😋 蛋糕細細舊,食落覺得好細膩,唔會太甜,好易食得晒

Holiday Cafe (上水)
上水新祥街21號地舖
係上水發現咗一間超有格調嘅Cafe,同朋友一齊嚟到享受週日午餐。呢間餐廳好適合同情侶拍拖或者同朋友聚會,而且咁啱見今日見到餐廳仲可以幫人慶祝生日,超有氣氛!餐廳食物有質素,有賣相之餘又好味,要打多幾張卡先得!😍今次同朋友點咗兩份午餐同加配小食,套裝包餐飲及前菜,前菜可選沙律/餐湯。餐廳嘅小食同醬汁配搭得好好,特別係脆炸雞翼配玫瑰花蜜,醬汁係袐製!香煎西班牙豬扒伴薯條西班牙豬扒煎得剛剛好,非常有口感,再配上醬汁,可以令肉汁的鮮甜味道再度提升!另外,薯條新鮮炸起,超香脆!All Day Breakfast全日早餐經典全日早餐,非常豐富,份量十足!忌廉炒蛋好creamy,仲有黑松露炒雜菌味道突出,好滋味!脆炸雞翼配玫瑰花蜜 脆皮雞翼炸至金黃色,而袐製玫瑰花蜜與脆皮雞翼完美結合,味道香甜帶有玫瑰花香味,非常特別,Perfect!!!炸拉絲芝士條配他他醬邪惡拉絲芝士炸到金黃色,外脆内軟嘅口感,而且每一口都是滿滿的芝士,超滿足!!!雜果薑茶飲品非常特別又養生,而且花果味飄香!雖然係薑茶,但入口一啲辛辣味都冇,反而會飲到啖啖清香嘅蘋果肉桂同玫瑰花味道,讚!Espresso Tonic一杯醒神又有賣相

All Day Breakfast全日早餐

炸雞翼配玫瑰花蜜

Espresso Tonic
一杯醒神又有賣相嘅飲品,Espresso的濃烈配上Tonic,完美融合,味道相當清爽!
脆炸雞翼配玫瑰花蜜
All Day Breakfas
脆炸雞翼配玫瑰花蜜
All Day Breakfas
Espresso Tonic
.我有屋企人住上水 咁岩星期六 就去左上水呢間cafe一齊食個lunch✨ 跟住睇番發現 原來平時好少介紹番上水呀粉嶺呀嘅美食😂🤣 決定得閒都去下上水 問下屋企人有咩好野食可以介紹比大家😌✨✨.🐷依文仕雞柳扁意粉 👅8/10 $78呢個意粉好似唔係扁意粉?🤣 不過唔緊要! 因為我更中意呢隻意粉😂😂 份量算多 個汁唔會杰撻撻👍🏻 而且啲雞柳幾滑🐣.🐷香煎雞扒 香葉腸配白飯 及印度奶油咖哩汁 👅8.5/10 $68雞扒好大塊😮😮 肉質都唔錯 唔係啲肥笠笠嘅扒 所以唔會超級滑咁驚😂😂😂 但都唔會煎到佢鞋👍🏻 配埋個印度奶油咖哩汁🥘 感覺唔係超「咖哩」 唔會好重印度嘅咖哩味 唔洗驚佢會太重口味😂😂 但香料嘅味道又幾正 唔會太多 又唔會冇味 腸仔幾香同大條~ 而且仲有少少伴碟蔬菜🥬 即刻覺得成碟飯豐富左👍🏻.🐷餐湯 👅8/10呢日嘅湯係南瓜忌廉湯 南瓜味幾香 同埋口感綿滑.🐷沙律👅8/10 沙律裡面 冇一啲好多人都討厭嘅菜種 大部分都係啲生菜🥬 椰菜 青瓜🥒 大部分人都會表受到👍🏻.🐷炸拉絲芝士條配他他醬 👅8.5/10 $18 (lunch set優惠價✨)呢個芝士條拉絲效果幾好 但佢唔係拉到

🐷依文仕雞柳扁意粉 👅8/10 $78
🐷餐湯 👅8/10
呢日嘅湯係南瓜忌廉湯 南瓜味幾香 同埋口感綿滑
🐷沙律👅8/10
呢個芝士條拉絲效果幾好 但佢唔係拉到超長嘅 反而係少少煙韌 同埋好香好濃芝士味🧀 個皮炸到脆卜卜 配埋他他醬 個醬有少少酸酸地 更好味😋
🐷鮮奶朱古力 (熱)👅8.5/10 $40
個熱朱好厚泡 我好中意✨✨ 拉花簡單又漂亮 味道方面都好濃朱古力味✨👍🏻
🐷抹茶朱古力 (凍)👅8.5/10 $42
賣相非常吸引 而且有埋分層效果 抹茶🍵、鮮奶🥛、朱古力🍫 三個分層 非常吸引😮😮✨✨ 成杯野唔會甜椰椰 幾好飲
🐷雜莓窩夫配雪糕 👅9/10 $68 [極力推薦👍🏻]
呢個窩夫只係$68 相對嚟講其實都幾抵✨ 之前喺土瓜灣食過給窩夫都要成$100一碟 而且佢整得非常脆🤓🤓 窩夫本身都已經好香 加上有藍莓🫐同埋士多啤梨🍓士多啤梨亦都係切咗粒✨✨ 另外仲有個雲呢拿雪糕同埋少少忌廉 撈埋一齊食非常夾 成個窩夫都幾多下 食完之後都好飽肚(加上本身食咗啲意粉同飯😮)
呢間cafe位於上水鬧市之中 但裡面格局令人舒服同relax🤩
而且lunch set價錢唔係好貴 我地都覺得幾相宜 仲跟餐湯🥣或沙律🥗 仲包咖啡或茶或汽水 加配其他野飲都可以有再有優惠😌😌
味道👅:8.5/10
賣相👀:9/10
扺食💰:8/10
服務🙆🏻‍♀️:9/10
2023-01-26 58 瀏覽
行過經過見到有live bank的告示,原來weekend先有🎸🎤順道坐下食過early dinner🍽️🍽️次次幫襯cafe都會叫漢堡🍔今次叫左安格斯漢堡,淨睇已經飽晒😂😂😂估唔到咁大個,抵食👍🏻👍🏻有芝士🧀蕃茄🍅菜🥬這個價錢有安格斯,真抵食。仲有薯條🍟做配菜,即炸即食,好味😋😋😋加個意粉🍝🍝叫左明太子蝴蝶粉,有點綴既意粉🍝🍝以為會一撻撻,原來唔淋,可以叉起食既蝴蝶粉🦋🦋加左小食洋蔥🧅圈,唔係度度有,即炸即食堅好味👍🏻😋重點,咬得開既洋蔥圈,配醬食,一個人食左半碟添🤫🤫cafe就梗係試咖啡☕️啦,Mocha味道沒有被朱古力🍫搶走,滑,飲晒…..值得推介🙌🏻🙌🏻
2023-01-25
用餐優惠
優惠券
  • 洋蔥圈
  • Mocha
2023-01-23 504 瀏覽
我同母親大人上次嚟上水就已經留意到呢間店了🍴!因為比較舊嘅呢條街有間好新又幾靚門面嘅餐廳,實在好少見~今次嚟行花市,一於去試下~今日無晒日式唐揚炸雞🐔,變咗炸雞翼~仲好,我鍾意食雞翼😍新鮮熱辣炸起個皮脆卜卜,入面啲雞肉仲好juicy~我好鍾意佢個醬,菠蘿味好香🍍,食完雞翼我仲係咁淨食佢個醬🙈~另一個前菜係自家製牛油果醬及蕃茄莎莎配法式麵包~牛油果醬幾香🥑,配埋蕃茄酸酸地,搽喺麵包上好吸引🥖~初時以為泰式冬蔭功意大利飯會好辣🌶~但佢辣味唔重,反而椰汁味比較出🥥~一個幾特別嘅嘗試,但夾出嚟效果又唔錯~地中海香煎三文魚煎到好香🐟,魚肉有少少老,不過都ok~佢啲配菜都有炒過🥬,唔係啲頹頹嘅白烚配菜,而個薯蓉都好香牛油味🧈~甜品係我好喜愛嘅紅絲絨蛋糕🍰!好多人唔知紅絲絨蛋糕其實係朱古力味🍫,再加啲酸忌廉之類~呢度嘅紅絲絨唔錯,食得出有可可味,又唔會太甜~二人餐只需398,仲會送埋湯同飲品,兩個人食到勁飽~間店唔算大,所以侍應服務好好,氣氛唔錯👍~
我同母親大人上次嚟上水就已經留意到呢間店了🍴!

因為比較舊嘅呢條街有間好新又幾靚門面嘅餐廳,實在好少見~
今次嚟行花市,一於去試下~

今日無晒日式唐揚炸雞🐔,變咗炸雞翼~
仲好,我鍾意食雞翼😍
新鮮熱辣炸起個皮脆卜卜,入面啲雞肉仲好juicy~
日式唐揚炸雞配菠蘿柚子醬

另一個前菜係自家製牛油果醬及蕃茄莎莎配法式麵包~
牛油果醬幾香🥑,配埋蕃茄酸酸地,搽喺麵包上好吸引🥖~
自家製牛油果醬及蕃茄莎莎配法式麵包

初時以為泰式冬蔭功意大利飯會好辣🌶~
泰式冬蔭功意大利飯

但佢辣味唔重,反而椰汁味比較出🥥~
一個幾特別嘅嘗試,但夾出嚟效果又唔錯~
泰式冬蔭功意大利飯

地中海香煎三文魚煎到好香🐟,魚肉有少少老,不過都ok~
地中海香煎三文魚配蒜香炒黑白菇椰菜仔及薯蓉

甜品係我好喜愛嘅紅絲絨蛋糕🍰!
好多人唔知紅絲絨蛋糕其實係朱古力味🍫,再加啲酸忌廉之類~
呢度嘅紅絲絨唔錯,食得出有可可味,又唔會太甜~
紅絲絨蛋糕

二人餐只需398,仲會送埋湯同飲品,兩個人食到勁飽~
間店唔算大,所以侍應服務好好,氣氛唔錯👍~

忌廉粟米湯
忌廉粟米湯
凍檸茶 & Espresso Soda
  • 唐揚炸雞配菠蘿柚子醬
2023-01-23 56 瀏覽
黑松露薯條配黑松露蛋黃醬薯條比較粗身,炸得都幾脆口,份量又唔少,黑松露粉灑滿薯條上,香口之選。自家製牛油果醬及蕃茄莎莎配法式麵包口感複雜的前菜小食,有香口的多士作底層,上面放置了軟滑的牛油果同蕃茄莎莎,微酸的味道相當開胃。泰式冬陰公海鮮意大利飯泰式的冬蔭功湯是港人最愛,又唔算好辣,用冬蔭功湯做燴飯,泰西元素加分,意大利飯好creamy。慢煮牛肋條配香煎懷舊腸粉呢個都係一個幾特別嘅fusion菜式,一定要讚吓慢煮牛肋條,用咗少少黑椒汁去整嘅,令到牛肉味比較突出,比較特別配搭了腸粉,煎左有少少脆脆地,好有口感。紅絲絨蛋糕紅色好啱新年,幾有節日氣氛,食落好濕潤,似brownie口感。
黑松露薯條配黑松露蛋黃醬

泰式冬陰公海鮮意大利飯

慢煮牛肋條配香煎懷舊腸粉

紅絲絨蛋糕

><上水唔單止藥房鋪頭轉型 餐廳都更替了不少 新開張嘅西餐cafe 今個月仲有免加一同9折優惠店員幾friendly見我哋有選擇困難症就推介餐牌上幾款菜式 試完都唔錯兩人套餐($398)先有粟米忌廉湯之後有兩款小食前菜炸雞翼配菠蘿柚子醬脆香嫩滑 醬汁香甜幾夾黑松露薯條配松露蛋黃醬薯條有灑上黑松露 再蘸上mayo 很滋味明太子蝴蝶粉明太子醬均勻地撈上 蝴蝶粉有嚼勁 並加入鹹鮮蟹籽增加口感慢煮加拿大保濕豬鞍配蕃茄菠蘿黑醋汁豬鞍軟腍有厚度 醬汁酸酸甜甜助解膩Affogato(+$20)有雲呢拿同朱古力雪糕倒入espresso一齊食><><><><><><><><><><><Holiday Cafe上水新祥街21號地舖
上水唔單止藥房鋪頭轉型 餐廳都更替了不少
新開張嘅西餐cafe 今個月仲有免加一同9折優惠
店員幾friendly見我哋有選擇困難症
就推介餐牌上幾款菜式 試完都唔錯
兩人套餐($398)
先有粟米忌廉湯
明太子醬均勻地撈上 蝴蝶粉有嚼勁
並加入鹹鮮蟹籽增加口感
慢煮加拿大保濕豬鞍配蕃茄菠蘿黑醋汁
豬鞍軟腍有厚度 醬汁酸酸甜甜助解膩
Affogato(+$20)
有雲呢拿同朱古力雪糕
倒入espresso一齊食
><><><><><><><><><><><
Holiday Cafe
上水新祥街21號地舖
2023-01-18 56 瀏覽
Holiday cafe由上水廣場行去也是5-10分鐘左右,門面是純白色,一入到門口左邊是打卡位,右面是band表演的地方。Lunch set選擇共有10款之多,有沙律、意粉、意大利飯、雞豬牛扒、漢堡,還可以優惠價加滋味小食,而我就點了香煎美國雞扒配京蔥花雕酒燒汁配薯蓉。先來的餐湯配多士,蕃茄湯非常濃郁足料,酸甜開胃。雞扒外香脆、內juicy香滑,點上特製花雕酒燒汁份外好味,有少少酒香,而薯蓉creany幼滑,整個set lunch非常好!最後點了桂圓紅棗茶,清香好味,而且暖胃!服務員還會幫忙加水,值得讚!

先來的餐湯配多士,蕃茄湯非常濃郁足料,酸甜開胃。

2023-01-15 81 瀏覽
最近經過上水,發現開咗一間好適合情侶拍拖、閨密聚會,有格調的特色打卡Cafe,最緊要係可以舒舒服服咁嘆番一個悠閑既週末💕💕而且假日嘅set lunch都唔算好貴😍1月期間限定優惠,只要like 社交平台免加一服務費,重有9折添🥳🥳🥳🥳新西蘭草飼西冷扒配黑松露燒汁 $108呢個配搭真係冇得輸,超好味😋餐湯係甘筍忌廉濃湯,好creamy💕食埋個甜品再加一杯抹茶咖啡☕️New York cheese cake係自家製㗎🍰唔太甜細細件啱晒🥰好滿足😊佢哋五六日嘅夜晚仲有live Band添,鍾意聽音樂嘅朋友仔就啱晒啦🎼🎶🎵

新西蘭草飼西冷扒配黑松露燒汁 $108
呢個配搭真係冇得輸,超好味😋

餐湯係甘筍忌廉濃湯,好creamy💕

食埋個甜品再加一杯抹茶咖啡☕️
好滿足😊