2023-03-10 251 瀏覽
⌂ 西營盤Hemma @hemma.hk 西環西營盤第二街2號地下A號舖星期一至二 全日休息星期三至日 10:00 - 17:00· Earl Grey Tea Party Cheesecake $68· Hot Chocolate with Homemade Marshmallow $65︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm西營盤#ewmcafe︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜全港no.1芝士蛋糕゜・*一直都好想試究竟係有幾世一嘅芝士蛋糕!身邊應該真係唔會有人陪我癲去排隊食嘢,所以決定自己去試試!襯Reading Week 唔洗返學就朝早去咗食(順便Me Time 一下) ! 當你10點先慵懶咁起身,你以為你去到唔洗排隊?一出西營盤Exit B2 已經見到遠處排緊隊!等咗45min 先入到去orz 以為平日唔洗排點知都等咁耐(,,・д・) 建議如果真係唔想排隊就要準時10點到啦~入到去先係Counter 落Order 先樓下係Bar枱位,可以見到barista 沖咖啡,但我想靜靜就上咗去樓上啲摺摺位坐啦~裝修為木系同簡約為主,嘢食隨意
⌂ 西營盤

星期三至日 10:00 - 17:00

#ewm西營盤
#ewmcafe

*・゜全港no.1芝士蛋糕゜・*
建議如果真係唔想排隊就要準時10點到啦~

入到去先係Counter 落Order 先
樓下係Bar枱位,可以見到barista 沖咖啡,但我想靜靜就上咗去樓上啲摺摺位坐啦~裝修為木系同簡約為主,嘢食隨意打卡都會好靚!可惜嘅係當日好多客人,個氣氛比較嘈,如果真係想搵間靜靜地嘅Cafe 比睇下書內心沉澱下,呢到嘅氣氛會令你失望的…
•ㅿ•`):

𖧷 最低消費一杯飲品
𖧷 只收現金、Payme

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
๑ Earl Grey Tea Party Cheesecake $68
本來想試vanilla! 但見到Earl Grey係本月限定!決定試咗新品先!
一上碟已經見到軟心嘅伯爵茶芝士蛋糕,入面落足料,勁多伯爵茶葉碎,食落口就會明白蛋糕名嘅由來,就係一個伯爵茶嘅盛宴!蛋糕質感勁幼滑,重點係佛手柑嘅果香同花香超重(超越芝士嘅味) 可能我本來都唔太中意芝士味過重嘅嘢食,所以呢個蛋糕對我黎講係啱啱好!
想等埋杯熱朱古力先再一齊影相,睇住個中間由軟心慢慢變到更加澎湃嘅流心蛋糕!自己整邊可能整到咁靚嘅流心蛋糕!雖然$68 定價真係有啲貴,但可以一試\(❁´∀`❁)ノ𖤐´-
底層係lotus 焦糖餅乾做餅底,增添口感,亦都好重牛油香!面頭仲有海鹽忌廉同焦糖爆谷點綴~海鹽忌廉鹹鹹哋可以中和返焦糖味,但我想齋食個海鹽忌廉多啲Xdd 覺得佢同伯爵茶嘅combination 還好吧- ̗̀( ˶^ᵕ'˶)

๑ Hot Chocolate with Homemade Marshmallow $65
本人唔是螞蟻人,呢杯嘢對我黎講有啲Heavy,雖然唔係話好甜,但夾埋蛋糕食就實在太膩啦!好似食咗成磚朱古力咁!有啲後悔無嗌Hand Drip!有機會下次再試試佢哋嘅咖啡(〃ω〃)

#銅鑼灣美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #西營盤好去處 #香港美食指南 #hkcafe #basquecheesecake
2023-03-10
45 分鐘 (堂食)
$133 (早餐)
2023-03-10 198 瀏覽
呢間burnt cheesecake喺ig一向都好有名氣 好多fans之前喺ig買唔到 好彩等到佢開鋪🫰🏻嚟過一次 排左半個零鐘 但排到我地冇cake所以走左🥹今次平日去都要排🤯 排左半個鐘 想試既l嘅朋友假日盡量要早過2點嚟排呀坐左樓下bar枱 唔係特別打卡 但環境都舒服Vanillia Burnt Cheesecake 🍰 $68Sesame Burnt Cheesecake 🍰 $68真係驚艷到我🤯 vanilla外層焗得仲好挺身 焗到啱啱好少少外脆內軟既感覺 流心香軟 口感細滑 好creamy😋芝士好香濃 又唔會好漏 滿足!芝麻好香 面層有類似奶蓋 仲有少少花生 令口感昇華真係唔係浪得虛名! 佢地定期會轉下新口味 好想試埋Oreo, Run Raisin 同Matcha🤯 Homemade Lemonade 🍋 $58呢度每位最少要order一杯飲品 咖啡選擇唔多🥹呢杯lemonade 雖然唔太打卡 但夠晒消暑解膩 呢度不設外賣 想試蛋糕嘅朋友可以上網訂原個或者早啲嚟排隊喇!
之前喺ig買唔到 好彩等到佢開鋪🫰🏻
嚟過一次 排左半個零鐘 但排到我地冇cake所以走左🥹
今次平日去都要排🤯 排左半個鐘
想試既l嘅朋友假日盡量要早過2點嚟排呀
坐左樓下bar枱 唔係特別打卡 但環境都舒服

Sesame Burnt Cheesecake 🍰 $68

真係驚艷到我🤯 vanilla外層焗得仲好挺身 焗到啱啱好
少少外脆內軟既感覺 流心香軟 口感細滑 好creamy😋
芝士好香濃 又唔會好漏 滿足!
芝麻好香 面層有類似奶蓋 仲有少少花生 令口感昇華
真係唔係浪得虛名! 佢地定期會轉下新口味
好想試埋Oreo, Run Raisin 同Matcha🤯

Homemade Lemonade 🍋 $58
呢度每位最少要order一杯飲品 咖啡選擇唔多🥹
呢杯lemonade 雖然唔太打卡 但夠晒消暑解膩

2023-03-06 357 瀏覽
早有聽聞讀HKU嘅同學仔都識Hemma呢間shop話係全香港最好食嘅cheesecake,所以期望過高啦。以下總結咗失望嘅地方:❇️欠管理12:30 walkin 咁排隊,Hemma門口貼住幾隻大字「籌已派完」,但見出面人龍大概7-8位客人仲排緊隊,過程中大家都好confused應唔應該排落去,但都冇職員出嚟了解吓。有部分客人等得太耐想買外賣,重複問完又問,最後先知係冇take away服務。建議店員貼張signage俾人知安排,可以減少好多誤會。❇️食物及飲品嘅質素以呢個價錢嚟睇,我寄予厚望,但結果只係中規中矩.....流心效果係正嘅,但都淡而無味,算好食,但不至於要排隊食。❇️漏單入座有時限,但係咁漏單,叫三樣嘢,其中一樣係臨走10分鐘先送到,嗰樣係「四季春」茶...... ❇️環境嘈吵呢間Cafe前身係Good Good Groceries,都係一間IGable但唔太好食嘅Cafe (原諒我直話直說)但至少Good Good係營造到清靜之美,而Hemma播嘅音樂加埋嘈雜嘅人聲,令人有置身花園街嘅感覺.....hand drip咖啡&四季春茶都係好普通,性價比唔算高。

❇️欠管理

建議店員貼張signage俾人知安排,可以減少好多誤會。

❇️食物及飲品嘅質素

❇️漏單

❇️環境嘈吵

hand drip咖啡&四季春茶都係好普通,性價比唔算高。

終於的起心肝嚟去排隊朝聖吓~🤩前前後後夾埋都等咗差不多2個鐘都冇放棄!!真係要比個叻自己😹🫶🏼.Staff先為我哋安排坐樓上嘅位置~睇完menu要落樓下counter落單先✏️本身想order All Day Breakfast🍽️不過過咗12點就冇嚕 嗚嗚☹️所以就叫咗必試嘅cheesecake同另外2款pasta😋.▪️Vanilla Burnt Cheesecake $62 • 9/10▪️Rum Raisin Burnt Cheesecake $62 • 9/10微焦嘅蛋糕面,加埋半熟流心…… 相機必須食先📸✨(但要快!!因為好快溶😝)芝士味夠濃郁,夾雜住甜甜嘅雲呢拿香~Cream cheese非常綿密,做到好滑身,食落非常輕盈,入口超級順滑!🤏🏼Cheesecake尾端會較為硬身,同前半部份嘅口感形成強烈嘅對比👍🏼我個人私心推薦 rum raisin 🍰酒香濃郁,加埋大大粒用rum酒浸過嘅提子粒,遍佈喺cheesecake中間,口感滿分!!就算⼀個人食2件都唔過份,唔會太膩😽~.▪️Aglio e olio with shrimp $148 • 8/10即叫即整 上到枱都仲熱辣辣🍝份量唔
終於的起心肝嚟去排隊朝聖吓~🤩
前前後後夾埋都等咗差不多2個鐘都冇放棄!!
真係要比個叻自己😹🫶🏼

Staff先為我哋安排坐樓上嘅位置~
睇完menu要落樓下counter落單先✏️
本身想order All Day Breakfast🍽️
不過過咗12點就冇嚕 嗚嗚☹️
所以就叫咗必試嘅cheesecake同另外2款pasta😋

微焦嘅蛋糕面,加埋半熟流心…… 相機必須食先📸✨
(但要快!!因為好快溶😝)
芝士味夠濃郁,夾雜住甜甜嘅雲呢拿香~
Cream cheese非常綿密,做到好滑身,
食落非常輕盈,入口超級順滑!🤏🏼
我個人私心推薦 rum raisin 🍰
酒香濃郁,加埋大大粒用rum酒浸過嘅提子粒,
遍佈喺cheesecake中間,口感滿分!!
就算⼀個人食2件都唔過份,唔會太膩😽~

即叫即整 上到枱都仲熱辣辣🍝
份量唔算太大 男仔應該唔夠食 建議可以叫多份pasta share!!!
手工意粉嘅texture真係冇得頂!!sooooooo good🤌🏼
蝦同意粉都夠彈牙,蒜香味頗重,少少辣幾惹味😋

▪️Gnocchi with tomato cream sauce(v) $158 • 7/10
鍾意煙煙韌韌嘅口感,就一定要叫呢個薯糰!!
配埋酸酸甜甜哋嘅蕃茄忌廉醬,食落就知係新鮮蕃茄🍅
最有驚喜嘅係茄子!!
仲有唔少得嘅巴馬臣芝士脆脆同埋炸羽衣甘藍脆脆😋
唔想食肉嘅可以揀呢款👍🏼 **vegetarian option**

▪️Hot chocolate with homemade marshmallow $65 • 8/10
充滿驚喜🥹❤️
超級濃郁!!男朋友話好似食緊朱古力咁🤣🤣
仲有大大舊燒過嘅棉花糖on top🤍 細細杯剛好🤌🏼

▪️Matcha Latte $60 • 8/10
飲落相當smooth🤏🏼 抹茶味仲夠濃!!唔會死甜,必叫!

Overall嚟講,係咪「世一」芝士蛋糕就見人見智啦🤣
等候嘅時間對我嚟講太長,下次會考慮買成個cake走😝
推薦蛋糕,不過主食就一般,價錢偏貴但份量少,性價比低~
**閣樓仲有一個睇書嘅corner,靜靜哋幾comfy,用嚟消磨時間都不錯👍🏼**

自從暫別實體店 到在第二街重開實體店【hemma】的入座難度只是有增無減( ᵒ̴̶̷᷄꒳ᵒ̴̶̷᷅ )即使Soft opening 了一個月 星期日一開店兩小時內所有籌號已經派光- ̗̀ ̖́-當天11點到達時籌號已是三十幾派光籌號後基本上要食物還未售光才有可能walk in 店內地下和一樓提供餐飲 入座時間1.5小時最高一層是書本的空間好想吃到earl grey味的蛋糕可惜售罄了૮ o̴̶̷᷄ ·̫ o̴̶̷̥᷅ ა芝士蛋糕一如既往幼滑濃郁雲呢拿超香甜ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧Rum raisin口味濃郁酒香配上茶飲和咖啡很享受⸜(◍ ´꒳` ◍)⸝꙳ ⋆ 𓈒𓏸 Vailla Burnt Cheesecake $62꙳ ⋆ 𓈒𓏸 Rum Raisin Burnt Cheesecake $62𐃯 Taiwan Four Season Oolong $48𐃯 Osmanthus $48𐃯 Cold Brew Coffee $58
自從暫別實體店 到在第二街重開實體店

Rum raisin口味濃郁酒香
配上茶飲和咖啡很享受⸜(◍ ´꒳` ◍)⸝

𐃯 Osmanthus $48
𐃯 Cold Brew Coffee $58
(๑˃̵ᴗ˂̵) ☆ HEMMA☆ #上環 #西營盤 🔥香港本地製作巴斯克芝士蛋糕☕ ✨每日都大排長龍嘅人氣小店✨ 哩間cafe相信大家都唔陌生架啦😂就係前排比milmill出片介紹過嘅西營盤cafe - Hemma🏠 由網店起家,佢地嘅芝士蛋糕被譽為全香港最好食😋究竟哩個title係咪名副其實呢?🫶🏻 ▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿ ⋖ Comments ⋗ ➺ Vanilla Burnt Cheesecake $62 (4.6/5) 既然重點係哩個冇得外賣嘅芝士蛋糕🥺我地就由甜品開始講起啦!相信大家睇相都感受到哩個蛋糕真係超級流心❤️‍🔥❤️‍🔥 食落去非常輕盈又帶有vanilla同埋蛋黃嘅香味🫶🏻 而又冇小編討厭嘅蛋腥味🥹食落去真係有齒頰留香嘅感覺!食兩件都唔會覺得膩或者滯😭 ➺ Squid Ink Linguine with Squid $168 (4.4/5) 哩個linguine比平時嘅更加粗~ 可能係因為係手作嘅意粉?麵質就當然係做得非常好👍🏻是小編最愛嘅al dente🖤 同埋意粉嘅墨魚汁係加左喺pasta嘅麵團入面,唔會食到成個口變黑色😂 味道而言,食
(๑˃̵ᴗ˂̵)
☆ HEMMA☆ #上環 #西營盤

🔥香港本地製作巴斯克芝士蛋糕☕
✨每日都大排長龍嘅人氣小店✨

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

⋖ Comments ⋗

哩個linguine比平時嘅更加粗~ 可能係因為係手作嘅意粉?麵質就當然係做得非常好👍🏻是小編最愛嘅al dente🖤 同埋意粉嘅墨魚汁係加左喺pasta嘅麵團入面,唔會食到成個口變黑色😂 味道而言,食落去比想像中更加辛辣同埋鹹~ 由於口感新鮮爽口,整體適合重口味嘅朋友仔🫶🏻

➺ Gnocchi with Tomato Cream Sauce $158 (4/5)

哩個Gnocchi食落煙靭、鬆軟又輕盈🤍 份量唔算太大,但係味道非常唔錯~ 番茄忌廉汁酸酸甜甜,食得出新鮮蕃茄味🍅不過留意翻哩個Gnocchi冇落肉整~ 是一個vegetarian option🤣

➺ Hand Drip Coffee $58

當日咖啡blend係比較fruity~ 入口偏酸🖤 唔鍾意fruity嘅朋友仔要留意翻~

➺ Taiwan Four Season Oolong $48

哩個茶味道冇咩特別🙈 反而有一樣野小編唔太滿意,就係佢嘅presentation~ 當日小編叫咗一份熱茶,佢哋用咗兩個寬口杯裝,每個都係得兩啖~ 第一杯未飲完第二杯已經凍哂… 其實小編叫得熱飲就係想飲一啲暖胃嘅飲品,呢個呈現方式好似有啲違背咗熱飲嘅原意😭 不過呢個只係小編嘅意見,都歡迎大家話我聽點解佢哋要咁做~

(๑˃̵ᴗ˂̵) 整體評論

整體黎講,餐廳嘅味道非常之好~ 但係門口條隊都係相當之長,你問我值唔值得排兩個鐘,我會話小編寧願遲啲少啲人再去食😂 同埋因為係小店經營,啲嘢食都等咗一段時間先上~ 但係冇辦法啦佢太多人🥹🤣 如果遲啲蛋糕有得外賣就好🥺🥺

🤍整體味道:4.5/5
🤍服務質素:3.8/5
🤍餐廳裝修:4/5
🤍性價比:4/5
🤍回頭指數:4.2/5

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

Hemma (西營盤)
@hemma.hk

地址:西環西營盤第二街2號地下A號舖

營業時間:
星期三至日:10:00 - 18:00

#heysiri_saiyingpun
#heysiri_cafe

#bestcafe #coffee #hkcafe #sypcafe #cafe推薦 #西環cafe #西環餐廳 #西環美食 #cafehoppinghk #傾計cafe #打卡餐廳 #cafe之選 #西營盤必食 #cafehk #香港cafe #香港cafe指南 #hkcafemap #cafe地圖 #cafe指南 #fov_hkcoffeemap #香港咖啡 #西營盤cafe #香港大學美食 #hkucafe #hkufood #香港大學cafe
Vanilla Burnt Cheesecake
  Gnocchi with Tomato Cream Sauce
Squid Ink Linguine with Squid
Vanilla Burnt Cheesecake
Squid Ink Linguine with Squid
  • Vanilla Burnt Cheesecake
2023-02-23 232 瀏覽
因為半熟 所以大熱🔥人氣手作巴斯克芝士蛋糕 未開門已經大排長龍 食完之後 相信都幾難搵到第二間店可以取替🤤店舖營業時間係早上10點, 已經預早咗五分鐘到達, 但前面已經有10多人在排隊 好彩都總算可以第一輪入到去由於時間實在太早,總不能一開始就食個芝士蛋糕落肚😅 所以先叫咗一份早餐butter on toast. 麵包係sourdough bread, 配上新鮮自家製tomato butter; 個人就認為一般, 可能有多一款普通牛油選擇會更加好飲品方面就叫咗一杯hand drip coffee, 今日揀咗埃塞俄比亞咖啡豆, 呢款比較nutty; 但其實下次可以試下佢哋嘅棉花糖熱朱古力最後重點係vanilla burnt cheesecake, 只因為係半熟, 所以唔好話入口即溶,而係未放入口擺多陣都已經開始溶🤣 口感綿滑, 芝士味濃,基本上唔使咬已經可以吞落喉嚨, 難怪每日都大排長龍
因為半熟 所以大熱🔥
Butter  on  toast
Hand  drip  coffee
Vanilla  Burnt  Cheesecake
Hand  drip  coffee
Vanilla  Burnt  Cheesecake
2023-02-22 282 瀏覽
甜品魔終於有機會黎朝聖啦!試過星期6,12點前到都冇曬籌,只好平日黎啦,間舖頭10點開,早到左去超市轉個圈,1007再入去,已經剩番一張枱啦,走果下已經有20對人係門口排,所以大家去食的話,記得要有個早起身同埋會排好耐嘅心理準備o~今次坐第2層,冇咩特別,就係普通餐廳,頂樓有個睇書位,唔比拎蛋糕上去食,所以專心食完再上去chill啦~雲呢拿芝士蛋糕,睇人地d相,係非常流心,但係今日冇乜流心,不過都係好soft,至於味道,雲呢拿嘅甜蓋過芝士味,唔似芝士蛋糕oreo芝士蛋糕,再硬多小小,出面d巴斯克芝士蛋糕果面太焦好苦,佢冇苦味,同埋係有芝士味朱古力花生醬曲奇,係黑朱古力醬,好濃郁,花生醬淨食好咸,但係成個當曲奇三文治食就岩岩好啦,似冇咁甜嘅reese朱古力杯版本熱朱古力,有種炭燒黑朱古力味,好香lemonade,酸酸少甜,配甜點岩岩好係味世一見仁見智,甜品係好食,只係今次芝士蛋糕冇流心有小小失望姐

熱朱古力,有種炭燒黑朱古力味,好香

lemonade,酸酸少甜,配甜點岩岩好
2023-02-22
$150 (早餐)
  • homemade lemonade
2023-02-20 250 瀏覽
位於一間西營盤既一間超高人氣cafe,Hemma 10am先開門,但係未到10am已經好多人黎排隊等位。而小編我9:30am黎到,排第2🥳🤞🏿Hemma有3層,1/F係得幾個位,同埋要係到落單,⚠️注意呢到只接受現金!2/F全層係比客人坐底食野,而3樓有個空間係可以比客人上去閱讀,都幾有feel😆💰Earl Grey Cheesecake $68身為伯爵茶控一定要點呢個cheesecake!因為呢個cheesecake係超濃郁既伯爵茶味,中間夾住滿滿的伯爵茶cream,真係超香濃!一點也不甜且不膩,仲好creamy、好滑。cake上有焦糖爆谷,連埋cake一齊食,香濃既伯爵茶味中帶出微微的焦糖味😍真係好好食!!!不過芝士味係偏淡,如果想食到好濃芝士味既朋友可能會失望。💰Vanilla Burnt Cheesecake $62呢個都好好食!cheese同vanilla既味道都好平均,唔會有某種味道特別突出。cake中間係流心架😍再加上厚身餅底,口感好正!甜度適中,完全唔會覺得太膩,食完仲好想再食多幾件呀😍💰Oreo Burnt cheesecake $68呢個cheesecake口感比較似

💰Earl Grey Cheesecake $68

💰Vanilla Burnt Cheesecake $62

💰Oreo Burnt cheesecake $68
呢個cheesecake口感比較似傳統cheesecake,中間唔係軟心。cake面有一塊軟軟既曲奇餅,一食落去會有種張住個咀既感覺。芝士味好濃郁,仲有曲奇做餅底。不過食左2啖之後已經覺得好膩🤣

💰Hemma Breakfast $158
呢個Hemma Breakfast最特別係有potato pave,超級香脆😍!其他炒蛋、腸仔都係正發揮,唔會難食,但又唔係特別好味🤣不過份量真係偏少🥲食完好似冇食過咁🥹

💰Scrambled Eggs with Parmesan Cheese on Toast $58
呢個toast幾好食!Toast係用左sourdough bread,較有嚼勁。炒蛋份量超多,而且仲好濃牛油同牛奶香味,仲幾滑tim😍Parmesan cheese就咁灑上炒蛋上面,份量好少,所以味道唔會好突出。

💰Hot Chocolate with Homemade Marshmallow $65
呢杯熱朱超級rich,佢唔係一杯普通普通既熱朱古力,佢可以話係朱古力醬😂上面有棉花糖,最驚喜既係佢竟然一點也甜!不過由於佢都幾稠,所以飲完都幾飽肚。

💰Hand Drip Coffee $58
甜品緊係配返杯咖啡😍我地分別叫左Columbia咖啡豆同Ethiopian咖啡豆。Columbia咖啡豆沖出黎既咖啡聞落好香果味,甜甜地,不過飲落反而冇咁甜!
而Ethiopian咖啡豆聞落nut味都好重,而飲落去都係冇乜nut味,飲落去反而有少少茶既苦澀味。

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖
抵食指數:🌕🌕🌑🌑🌑
咁多人追棒這間都想試下有幾好食的,平日lunch time 來到要拿號碼,門外也貼了現在叫到的號,要等十多個,行下再返來,大半個鐘都是叫了兩三個🥱,但入面都有位的,都沒叫號入去,三樓都無開,是想儲人龍嗎?😒等了一半鐘,可入去叫個件雲尼拿cake ,加杯熱抹茶,限每人要飲不杯drink, cake 好細件的😟,味道不甜,芝士味都是與其他芝士cake 差不多🤨,口感就是入口就溶咁,叫兩樣野都過百元,好似無食過野咁,所以覺得如要排咁耐就不用試了講下店內環境幾簡約,舒適😉,但要在門外的窄行人路等就不太好了

2023-02-14 284 瀏覽
係 @hemma.hk 啊啊啊( ˃ ᵕ ˂ )知大家都好神心一早去排 嚇到我唔敢去住我有日終於忍唔住 單拖平日晏晝去.ᐟ‪‪‬Errr 都好多人 但毒丁既好處就係快啲被安排到入座٩(ˊᗜˋ*)و今次就坐左係地下bar枱◦Squid Ink Linguine with Squid未食野就叫左個意粉先手造意粉質地幾好 有咬口亦真係食到墨汁既咸鮮味調味方面 都幾辣 唔係小小辣咁簡單( Ꙭ)!好彩有蕃茄仔同feta cheese中和下魷魚口感都好 稔中帶爽 唔會靭(´∇`)◦Sesame Burnt Cheesecake掙扎左好耐要咩味 最後揀左芝麻 無後悔(இдஇ; )佢做到我acc名既效果好食到要細細啖食 會唔捨得食最後一啖芝麻味好濃香 但又唔會搶左芝士既奶香奶蓋都好出色 係偏溫柔既調味·͜-加埋面頭既crumble少少咸少少脆質地方面 叫世一真係有原因好滑好creamy好輕盈成件cake味道口感都好和諧 ɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷◦Homemade Lemonade排到熱熱地之選~酸甜適中 好清爽題外話 心目中飲過最好飲既lemonade係匈牙利一間亂入既意大利餐廳lol絕對想encore 不過唔洗排隊得
係 @hemma.hk 啊啊啊( ˃ ᵕ ˂ )
知大家都好神心一早去排 嚇到我唔敢去住
我有日終於忍唔住 單拖平日晏晝去.ᐟ‪‪‬
今次就坐左係地下bar枱

未食野就叫左個意粉先
手造意粉質地幾好 有咬口
亦真係食到墨汁既咸鮮味
調味方面 都幾辣 唔係小小辣咁簡單( Ꙭ)!
好彩有蕃茄仔同feta cheese中和下
魷魚口感都好 稔中帶爽 唔會靭(´∇`)

◦Sesame Burnt Cheesecake
掙扎左好耐要咩味 最後揀左芝麻 無後悔(இдஇ; )
佢做到我acc名既效果
質地方面 叫世一真係有原因
好滑好creamy好輕盈
成件cake味道口感都好和諧 ɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷

◦Homemade Lemonade
排到熱熱地之選~
酸甜適中 好清爽

絕對想encore 不過唔洗排隊得唔得啊( ;ᯅ; )

#lastbitematters
#lastbitematters_syp
救命終於嚟到hemma了 要好好寫低食後感´ㅂ`•➸Hanson (oreo burnt cheesecake) | $68 | 9.5/1自己冇試過全港好多巴斯克蛋糕 所以唔敢講佢係唔係全港第一但係會話佢已經達到我心目中嘅頂峰•͈ω•͈先講味道 佢冇一般cheese cake咁酸 反而係有少少甜 但係又唔會甜到漏嘅感覺 仲有啲oreo嘅味道口感都幾有層次 由最尖尖嗰度係軟心嘅去到後面就好似mousse咁 唔係芝士餅嗰種硬嘅感覺面頭嘅oreo係淋身嘅 而尾部嘅oreo就保持到少少脆已經想再返去食了•͈ω•͈•➸Peach Green | $48 | 7.5/1白桃味唔多 以綠茶味為主雖然唔係特別出色 但係好能夠解膩 可以食一兩啖蛋糕配一啖茶亦都好欣賞店員好用心咁沖~(佢哋推薦嘅係朱古力/手沖咖啡/hemma lemonade 不過我怕膩就冇試到了)•➸大家一定一定要10點前嚟到當日係平日 我10:00過少少已經去到 咁啱已經冇晒位 店員俾咗個籌我 叫我要等大概45至一個鐘左右 唯有去附近market place行吓 最後就大概35分鐘有位➸今次坐吧枱 雖然私密度冇咁高 會有店員係前面沖緊咖啡沖
救命終於嚟到hemma了 要好好寫低食後感´ㅂ`

Hanson + Peach  Green
白桃味唔多 以綠茶味為主
雖然唔係特別出色 但係好能夠解膩
可以食一兩啖蛋糕配一啖茶
亦都好欣賞店員好用心咁沖~

➸大家一定一定要10點前嚟到
當日係平日 我10:00過少少已經去到 咁啱已經冇晒位
➸今次坐吧枱 雖然私密度冇咁高 會有店員係前面沖緊咖啡沖吓茶 但係對我嚟講係另一番風味 會聽到店員之間傾偈講笑等等都幾有趣
35 分鐘 (堂食)
  • Oreo  Burnt  Cheesecake
  • Peach  Green
2023-02-12 204 瀏覽
我地星期六11:30去到門口已經見到條人龍, 但係其實都要去攞籌, 到1:30啲籌已經派曬😯 雖然我地29號籌, 但係都等左差唔多兩個鐘先有位😳 呢度總共有地下既Bar枱, 二樓全層用餐, 三樓係書店🤓 Squid Ink Linguine with Squid🦑 ($168)墨汁闊意粉加左辣椒, 蒜蓉, 魷魚一齊炒, 食落辣辣地好惹味, 意粉好爽身, 魷魚好爽身彈牙😍Rum Raisin Burnt Cheesecake🍇(62)大大粒用Rum浸過既提子乾佈滿係軟綿既Cheesecake中間, 食落Rum味好濃, 提子乾好有咬口, 特別得黎又好好食🤤Earl Grey Tea Party 🍿($68)焦糖味爆谷, 海鹽忌廉, 伯爵茶芝士蛋糕, Lotus餅底, 層次好豐富, 味道鹹鹹甜甜好特別, 呢款係期間限定款式, 所以想食就早啲黎喇🤩Hand Drip Coffee ☕️ ($58)可以揀Daily Coffee Beans, 今次揀左黎自Columbia 既Nutty 咖啡豆, 一大杯飲落好香濃, 唔錯👍🏽Matcha Latte 🍵($55)抹茶味濃得黎又唔會有苦澀味道, 飲落

Earl Grey Tea Party 🍿($68)

Hand Drip Coffee ☕️ ($58)

Matcha Latte 🍵($55)
抹茶味濃得黎又唔會有苦澀味道, 飲落相當Smooth 😋

呢度既鹹食同甜色都相當出色, 等左咁耐都值得既😎 呢度可以帶狗狗, 係Cafe既時候最好帶狗袋或者抱住😉
2023-02-11
120 分鐘 (堂食)
  • Rum  Raisin  Burnt  Cheesecake
  • Earl  Grey  Party
  • Squid Ink Linguine with Squid
2023-02-12 171 瀏覽
老公一早就帶我去食人氣芝士蛋糕,這間Café店內空間雖然不大,但閨蜜兩個或者情侶一對來聊天約會也是很適合的!陽光射進店內拍照打卡一流!排咗一陣就已經有位,環境舒適,而手工咖啡不錯好喝,我比較喜歡熱飲,味道香濃。雲呢拿半熟芝士蛋糕🍰香滑,想買一個返屋企食,但要留意IG ,會出post 才可以預定🥲,唯有堂食啦!今日太早到,無緣一試Pasta,要12點後先提供,唯有order 咗份Breakfast試吓,都好好味🤤

2023-02-09
$100 (早餐)
  • Vanilla Burnt Cheesecake
2023-02-09 175 瀏覽
懷着期待嘅心情終於食到西營盤世一芝士蛋糕,食物質素就不錯,但服務質素真係有待改善,見到店內客人不太多的情況下,個蛋糕就幾分鐘內已經到咗,但杯熱咖啡大約25分鐘先到,個蛋糕喺空氣等咗20分鐘,杯咖啡上到嚟嘅時候蛋糕已經溶溶地,而呢20分鐘,我見到啲店員都係傾吓計,自己沖嘢飲比自己飲,無視咗枱面啲單,$120蚊一杯嘢飲加件蛋糕都算貴,咁樣嘅服務質素真係唔值呢個價錢,可以對蛋糕抱有期望,但如果想要服務就算啦。