招聘中
$19,000-$20,000
月薪
餐廳: Harlan's
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
Harlan's🌹位於尖沙咀The ONE19樓,望住維港海景加樓景好有feel,就book咗呢度食我哋嘅生日晚餐🥰環境好浪漫,侍應服務好到位👍每一道菜都會講解用咩食材十分滿意!🌟Set Dinner (4 Courses) ($888)(2 Appetisers + Main Courses + Dessert)🌟Gold Ostra Regal No.1 Oyster用玫瑰花襯托賣相非常吸睛🤩生蠔肥美鮮甜,用左Homemade Watermelon Sorbet, Feta Cheese,Arima Sansho製成醬汁味道獨特酸酸甜甜好清新鮮上加鮮!Japanese Mstsuba Crab🌟上層係海膽下面放左芝士脆味記得敲碎先嚟食🤩裏面係松葉蟹蟹肉蛋奶凍加埋Shaved Sturgeon Caviar打成泡沫醬汁三重口感味道驚艷,海膽非常濃郁配搭得好好👍A4 Wagyu Striploin🌟A4和牛口感軟腍油花旺盛入口即溶(叫咗五成熟)配菜係炒牛肝菌,黑松露馬鈴薯泥!Iberico Pork Pluma🌟另一個主菜叫咗伊比利亞豬,肉質爽彈😋用慢煮方式製成可保持豐富肉汁呈現粉紅色

🌟Gold Ostra Regal No.1 Oyster

Japanese Mstsuba Crab🌟

A4 Wagyu Striploin🌟

Iberico Pork Pluma🌟
另一個主菜叫咗伊比利亞豬,肉質爽彈😋用慢煮方式製成可保持豐富肉汁呈現粉紅色既豬肉,醬汁用果泥製作味道可口!

食完之後有個雪芭你俾清下個味蕾幾好飲🤩

Brie Cheese Cake🌟
底下係黑松露芝士蛋糕,上面攞左香甜嘅爆谷口感好豐富,配搭黑朱古力中和甜味味道很特別!

2023-10-23 54 瀏覽
慶祝節日的儀式感不可少,當然要找一間美食美景兼備的餐廳。餐廳設有室內和露天座位,醉人景色配美食更是錦上添花。4 Courses ($888)Parma ham, Melon色彩繽紛奪目,龍蝦爽彈,入口蜜瓜味道突出,清涼甜美,令人胃口大開。Gold Ostra Regal No.1 Oyster 賣相優雅精緻,以浪漫玫瑰乾花作點綴,令人少女心爆發!肉質結實爽脆,入口海水味和蠔味濃郁,又帶有濃厚礦物味。Japanese Matsuba Crab松葉蟹肉蒸蛋配海膽魚子賣相及味道俱佳,層次分明,別具特色!海膽鮮甜,蟹肉份量十足,味道濃厚,先敲碎芝士脆餅再伴以蒸蛋一起吃,帶來豐富層次口感,令人非常驚喜!Iberico Pork Pluma選用伊比利亞豬,入口軟嫩,肉味香濃帶淡淡脂香,配搭酸甜的果泥醬汁,清爽不膩口,令人無法抗拒!A4 Wagyu StriploinA4和牛油花勻稱豐厚,肉質幼嫩細滑,每一口都充滿豐腴的油脂。Brie Cheese Cake爆谷香脆可口,散發濃郁焦糖香,Cheese Cake充滿松露香氣。
慶祝節日的儀式感不可少,當然要找一間美食美景兼備的餐廳。

餐廳設有室內和露天座位,醉人景色配美食更是錦上添花。
4 Courses ($888)
Parma ham, Melon
Gold Ostra Regal No.1 Oyster
賣相優雅精緻,以浪漫玫瑰乾花作點綴,令人少女心爆發!
肉質結實爽脆,入口海水味和蠔味濃郁,又帶有濃厚礦物味。
Japanese Matsuba Crab
松葉蟹肉蒸蛋配海膽魚子賣相及味道俱佳,層次分明,別具特色!
2023-10-23 55 瀏覽
幫朋友慶祝升職,揀咗位於尖沙咀The One 19/F嘅Harlan's!餐廳可以飽覽維港景色,夜景相當迷人!餐廳分為室內同室外兩部分,優雅嘅環境非常舒適,在室外系飲嘢亦非常浪漫!晚市有set menu提供,非常超值抵食,四道菜就888蚊,六道菜1288蚊。我哋今晚想得隨意啲,決定散嗌,A la carte menu都有好多選擇!落咗單之後侍應就送上麵包籃,麵包新鮮有溫度。頭盤我哋揀咗凱撒沙律,沙律菜新鮮帶有炭燒味道嘅火腿片、香脆麵包丁同埋濃郁嘅凱撒醬,再加上一個溫泉蛋,蛋汁融入沙律,與麵包丁會帶出嘅香脆口感完美配合,口感一流。湯就揀咗牛肝菌松露泡沫忌廉湯配白松露油以cappuccino賣相呈現,湯的質地綿密濃郁,表面有泡沫質地,結合咗牛肝菌、松露同忌廉嘅豐富口感同香氣。再加上白松露油,提升整道菜嘅層次感。主食就食黑松露野菌意大利飯黑松露牛油味非常香濃,黑松露味突出。加入野菌菇類,口感層次非常豐富,飯粒Q彈有嚼勁。主菜系亞拉斯加黑鱈魚配龍蝦泡沫汁亞拉斯加黑鱈魚,肉質鮮嫩,口感細軟,散發出淡淡的海洋香氣,烤到熟度正好。龍蝦泡沫汁非常特別,有豐富嘅龍蝦香氣同濃郁的口感,同黑鱈魚好夾。甜品系

落咗單之後侍應就送上麵包籃,麵包新鮮有溫度。

湯就揀咗牛肝菌松露泡沫忌廉湯配白松露油

主食就食黑松露野菌意大利飯

主菜系亞拉斯加黑鱈魚配龍蝦泡沫汁

甜品系薄荷朱古力撻配血橙啫喱及乳酪雪糕,賣相出色,薄荷朱古力撻流心,甜度適中,配搭生果,口感很好。

仲食埋雪糕,任選雪糕或雪葩, 雪糕有雲呢拿、朱古力、草莓、乳酪,另外仲有雪葩提供。

飲鮮榨橙汁同鮮榨西柚汁,鮮榨果汁非常fresh。

同老公慶祝生日 一年一度當然要用心選擇♥️老公一向鍾意食西餐🍽今年揀左早前朋友推薦既餐廳位於尖沙咀商場的 Harlan's📍-這間以fine dining 為主🍴海景餐廳 視野好好🏙而且環境舒服 絕對好岩特別日子來❣️食物方面係以set 好既4 courses / 6 courses 選擇📝我地就揀左4 courses, 會有2個前菜、一個主食同一個甜品🔍仲可以加錢有wine pairing 🍷唔好酒既我地就無揀!-前菜方面,我揀左parma ham, melon withChilled soup🥣係有龍蝦肉的哈蜜瓜凍湯🥄龍蝦肉係食得出既鮮味,好彈牙!😁-我再揀左Japanese Matsuba Crab 係有海膽配上面的蒸蛋🥚店員特別提醒要伴好先好食🥄食落好鮮,不過有少少偏咸❗️-老公除了同我一樣點了凍湯做前菜外,仲點左Gold Ostra Regal no.1 oyster🍥配上特別製作的自家製西瓜汁🍉生蠔好大隻的確好鮮味呀😋-主食方面,我揀左A4 wagyu striploin(sautéed porcine mushroom,black Truffle mashed potato🥩油
同老公慶祝生日 一年一度當然要用心選擇♥️
老公一向鍾意食西餐🍽今年揀左早前朋友推薦既餐廳
位於尖沙咀商場的 Harlan's📍
這間以fine dining 為主🍴海景餐廳 視野好好🏙
而且環境舒服 絕對好岩特別日子來❣️
係有龍蝦肉的哈蜜瓜凍湯🥄
龍蝦肉係食得出既鮮味,好彈牙!😁
店員特別提醒要伴好先好食🥄
食落好鮮,不過有少少偏咸❗️
老公除了同我一樣點了凍湯做前菜外,
配上特別製作的自家製西瓜汁🍉生蠔好大隻
的確好鮮味呀😋
油脂滿滿,一食落完全感受到滿滿牛味❤️
不過真係唔可以食得多 會太膩😛
老公揀左Iberian pork pluma 軟硬適中🔎
食落相對較淡,但反而唔會膩
如果怕油脂太重,可以試呢個呢✅
甜品送上前會有檸檬,菠蘿雪芭🍧
酸酸甜甜正清一清口中的味道呢!
甜品有驚喜,係Brie cheese cake 仲配上爆谷🍰
唔會太甜 好紮實的cheese cake 好食😁
好精緻既餐點,服務用心🏙
的確好岩fine dining, 當然價錢不算便宜⚠️
同埋建議先book位,可以預留海景位置!🏙
parma ham, melon (Chilled soup,slow cooked lobster,home grown organic mint oil)
Gold Ostra Regal no.1 oyster
雪芭
Brie cheese cake
2023-10-18
Gold Ostra Regal no.1 oyster
雪芭
Brie cheese cake
2023-10-22 74 瀏覽
今日去咗位於尖沙咀The One 19樓嘅Harlen’s 食Lunch🍽️😋,喺270度落地玻璃無敵大海景觀包圍下享用午餐,真係非常寫意🥰Lunch Menu $298/set,有頭盤、主菜、甜品及飲品,親民價,好抵食😋🫶🏻 ➿➿➿➿➿➿➿➿➿🧿Bread Basket 🥖🥖店員首先奉上4款唔同嘅麵包,細細個,暖暖地,好好食😋👍🧿Oyster & Wine 🦪🍸($240)餐廳Promotion ,Order4 隻生蠔🦪送一杯白酒,生蠔夠冰凍,就咁食,都非常鮮嫩美味,配埋白酒🍸,簡直絕配👍👍➿➿➿➿➿➿➿➿➿▪️▪️Appetizer▪️▪️🧿Calamari Ballantine with Spicy & Garlic chili Sauce 魷魚🦑圈釀有意大利飯,醮上蒜辣汁,開胃惹味😋🧿Chilled Seafood,Mint& Cucumber Soup,Scallop &Tzatziki Foam店員將海鮮薄荷青瓜🥒凍湯倒入青檸乳酪泡沫,飲一啖凍湯後,再攪勻嚟飲,配埋粒微煎嘅帶子,喺食主菜前一度清泉😆👍🧿Japanese Hamachi Ceviche with Finger Li

🧿Bread Basket 🥖🥖
店員首先奉上4款唔同嘅麵包,細細個,暖暖地,好好食😋👍

🧿Oyster & Wine 🦪🍸($240)

▪️▪️Appetizer▪️▪️

魷魚🦑圈釀有意大利飯,醮上蒜辣汁,開胃惹味😋

🧿Japanese Hamachi Ceviche with Finger Limes , Parma ham& Parmesan Flakes
厚切油甘魚刺身,配上姆指檸檬、巴馬火腿,同帕爾馬地方芝士碎,估唔到味道好夾😆👍

▪️▪️Main Course▪️▪️

🧿Cajun Flat Iron Steak🥩Foie Gras de Canard Terrine & Lobster Reduction +80

5 成熟嘅牛翼板肉,相當淋同juicy,配埋一小片鵝肝及龍蝦肉一齊食,好特別,又另有一番風味😍

🧿Roasted Lobster 🦞Tail with Dill Pesto(Cous cous or Linguine )+100
烤龍蝦尾扁意粉,半熟龍蝦肉,好彈牙,配埋香草🌿蒜汁扁意粉嚟食,好正👍😋

🧿Sous vide Spanish Pork Rack with Mini Romaine ,Mango, Coriander Salsa
慢煮西班牙豬胺,肉質稍微乾左少少😅,不過配埋芒果、芫荽🌿同蕃茄等的醬料,味道係唔錯嘅😋

▪️▪️Desserts▪️▪️

🧿Salted Egg Yolk Bread & Butter pudding with Macadamia Icecream 🍨
鹹疍黃牛油麵包布甸,鹹蛋做甜品,好特別,配夏威夷果仁雪糕,雪糕幼滑,整件事好夾,非常好食😋👏🏻👏🏻👏🏻

🧿Summer Season Fruit with Mint & Lime Sorbet 🍧
賣相吸引,是令水果(西瓜🍉、火龍果、土多啤梨🍓、蜜瓜、木瓜),色彩繽紛,配上青檸雪芭,酸中帶甜,與是令水果一齊食,平衡番酸甜度,好醒神🤩

➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿

▪️▪️Beverage ▪️▪️
🧿Ice lemon Tea & Cappuccino ☕️🍹
2023-10-21 45 瀏覽
✨Harlan's Set Dinner揀左4個Courses 套餐包括有二款前菜 主菜同甜品 Appetizer✨Parma ham, Melon 用上帕瑪火腿同蜜瓜製成凍湯 再加左幾滴自家製薄荷油味道清新香甜 慢煮龍蝦肉質爽實鮮甜✨Japanese Matsuba Crab面層係芝士薄脆同海膽 味道鹹香鮮甜拌上下層蟹肉同蒸蛋食 味道口感都好豐富Main Course✨Iberico Pork Pluma慢煮伊比利亞豬梅頭肉 肉質軟腍配搭用菠蘿蘋果製成嘅果泥食味道酸酸甜甜 清新開胃✨A4 Wagyu StriploinA4 和牛西冷 肉質軟嫩 啖啖甘香配搭牛肝菌黑松露製成嘅薯蓉口感幼滑 有奶香 菌香十足 Harlan's Pre-Dessert✨Harlan's Pre-Dessert青檸雪葩加梳打水 酸甜清爽可以中和一下油膩感 清下味蕾Dessert✨Brie Cheese Cake芝士蛋糕加左黑松露口感軟滑 帶有啖啖黑松露香氣配搭熱雲呢拿醬 爆谷同朱古力薄片整體唔太甜 都唔錯總結:食物可以 環境唔錯有個唔錯開陽景觀 打卡一流服務正常 價錢可以
✨Harlan's Set Dinner
揀左4個Courses 套餐包括
有二款前菜 主菜同甜品

Appetizer
✨Parma ham, Melon
用上帕瑪火腿同蜜瓜製成凍湯

總結:食物可以 環境唔錯
有個唔錯開陽景觀 打卡一流
服務正常 價錢可以
2023-10-20 540 瀏覽
Gold Ostra Regal No.1 Oyster賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧巨型又肥美的生蠔下鋪滿玫瑰花作點綴,賣相華麗又迷人。生蠔超級新鮮,食落滑嫩鮮美,採用自家製西瓜雪葩、菲達芝士和有馬山椒作調味,令生蠔更清爽甘甜之外,更添一抺麻香,非常獨特。Parma Ham, Melon賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧前菜與常見的款式完全不同,是用巴馬火腿和蜜瓜餚製而成的凍湯,飲落冰涼又甘甜,上菜時會滴上數點薄荷油,令整體感覺更清新怡人,夏日消暑佳選。湯內附有龍蝦尾肉粒,盡吸湯品精華,食落鮮甜可口,爽滑彈牙,令人回味無窮。Japanese Matsuba Crab賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧前菜總共分為四層,頂層是鮮味十足的海膽,以芝士脆餅盛托著,下面是松葉蟹肉,以及最底部的茶碗蒸,層次用料講究又豐富。建議食法是將芝士脆餅打碎,將四者攪拌勻和食用,味道鹹鮮出眾,滑溜順口的茶碗蒸與卜卜脆的脆餅互相糅合,口感奇佳。Iberico Pork Pluma賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳採用了稀有的西班牙黑毛豬下頸部位,誠意十足。肉質軟嫩細緻,肉汁滿滿,肉味濃香,配搭酸甜清新的醬汁以及焦糖

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

巨型又肥美的生蠔下鋪滿玫瑰花作點綴,賣相華麗又迷人。

味道:🐧🐧🐧🐧

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳採用了稀有的西班牙黑毛豬下頸部位,誠意十足。肉質軟嫩細緻,肉汁滿滿,肉味濃香,配搭酸甜清新的醬汁以及焦糖鳳梨一起食用,超級開胃令人上癮,高度推薦。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

㨂選了5成熟的和牛,色澤粉嫩,油脂分佈比例合適,食落軟腍嫩口,牛香滿溢,十分理想。

隨碟附上黑松露薯蓉,入口軟滑綿密,每一啖都充滿黑松露的馥郁香味,滋味絕佳。

雪葩青檸梳打水

🐧❣️上甜品前會每人送上一份Harlan’s Pre Dessert: 雪葩青檸梳打水,正好可一清肉類的膩滯感,讓人清清喉嚨準備享用甜品,十分貼心。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

芝士蛋糕口感香滑細膩,入口即溶,每一啖都充滿芝士的馥郁以為黑松露的濃香,甜鹹交織不會過膩。

頂上附有溫熱的雲呢拿醬汁、焦糖爆谷和朱古力薄脆,令整體味道層次更豐盈,滿分之作。

🐧❣️餐前會附送隨機4款麵包,經熱烘的麵包上手溫熱,配搭經典牛油一起食,油香滿溢軟熟可口。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳裝橫經典雅緻,樓底高空間感足,一整列的落地玻璃,令人能欣賞由高樓俯瞰下的城景和維港景色,感觀極佳。

如天氣理想,可考慮到餐廳室外露天座用膳,可一邊感受柔柔自然風,一邊欣賞著270度高質維港景色,氣氛一流打卡必到。

🐧❤️結語:生蠔高質誠意十足,必點推介。

雪葩青檸梳打水
Brie Cheese Cake
今日去咗尖沙咀The One嘅Harlan's Bar & Restaurant 飲嘢,室內嘅裝修同環境都好好,我哋揀咗室外嘅吧枱坐,而家秋天有風吹坐室外都好舒服,又可以睇埋日落同埋夜景。我哋嗌咗兩杯signature cocktail,Oreantal Pearl呈淺粉紅色,杯麵桂花乾同檸檬果乾做點綴,材料有Gin, Grapefruit, Lemon & Egg White,打起嘅蛋白鋪咗喺頂層,所以飲落去嘅口感有液體又有泡泡,因為混合咗西柚汁同檸檬汁,成杯酒感覺清新而帶少少酸味,配埋gin都唔會好重酒嘅苦澀味。另一杯喺"Sorrento" Limited Edition,呈淡黃色,有1塊薄荷葉做配襯,材料有Prosecco, St. Germain, Kumquat & Homemade Honey Lemon Juice,飲落去基本上就係Prosecco嘅味道,但加咗蜜糖同埋檸檬汁令到杯白酒更加容易入口,好鍾意蜜糖甜甜嘅味道,所以好推薦大家嚟呢度飲酒吹水!📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓位置就腳:🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
“Sorrento”  Limited  Edition
Oriental  Pearl
“Sorrento”  Limited  Edition
2023-10-18 89 瀏覽
今日同朋友去左The One呢間fine dining食dinner,呢度嘅氣氛同景觀都一流呀🥰*****Harlan’s 4 Courses set dinner $888 Per Person*Appetizer 🦪Gold Ostra Regal No. 1 OysterHomemade Watermelon Sorbet, Feta Cheese, Arima Sansho生蠔topping有啲西瓜雪葩令成個dish都好清甜😍🥣Parma ham, MelonChilled Soup, Slow Cooked Lobster, Home Grown Organic Mint Oil呢個龍蝦凍湯超級香濃,另外加左幾滴薄荷油,飲晒成碗都一啲都唔膩🦞🦀Japanese Matsuba CrabCustard, Uni, Shaved Sturgeon Caviar呢個松葉蟹蒸蛋分左三層,超精緻😍我最愛頂層嘅脆餅+海膽,撈埋超濃郁嘅蟹膏食口感好豐富💖*Main Course🍖Iberico Pork PlumaChef's Secret Recipe Oba Purée店員介紹Plum

*****

*Appetizer

生蠔topping有啲西瓜雪葩令成個dish都好清甜😍

🥣Parma ham, Melon

🦀Japanese Matsuba Crab

*Main Course
🍖Iberico Pork Pluma

店員介紹Pluma係豬嘅第一啖肉,嫩滑得黎肉味濃😍推介大家食!

🥩A4 Wagyu Striploin
Sautéed Porcini Mushroom, Black Truffle Mashed Potato

呢個A4和牛西冷肥瘦均勻,有入口即化嘅感覺🥹💖超邪惡!

*Harlan's Pre-Dessert

*Dessert
🍰Brie Cheese Cake
Black Truffle, Crispy Popcorn, Hot Vanilla sauce

芝士蛋糕口感好軟滑,mix左啲黑松露令佢冇咁甜膩😋

*****

2023-10-14
  • A4 Wagyu Striploin
  • Iberico Pork Pluma
  • Gold Ostra Regal No.1 Oyster
  • Parma ham
  • Melon
  • Japanese Matsuba Crab
  • 麵包籃
2023-10-16 57 瀏覽
每逢遇到特別節日都總有上網做下research要有靚景靚裝修,再加美食幸好香港貴為美食天堂總有不少既選擇今次我就揀佐呢間全維港景極有情調既西餐廳。餐廳位於尖沙咀The One位置方便,但係要準確黎到餐廳卻實在唔容易因為商場只有一部Lift可以直達餐廳記得要喺B2搭,否則便會喺商場迷路。一踏入餐廳而且被眼前景色完全吸收全維港夜景,盡在眼簾這個景,確實百看不厭。Set Dinner $888-$1288wine pairing $288-$488呢個級數既餐廳唔算貴但係今日我想食龍蝦所以決定A La Carte。點菜完畢,首先上枱既係包有4款唔同既餐包熱熱地軟綿綿既texture令人對黎緊既美食更添期待。Riesling $108一杯高級餐廳黎講,係正常價。Caesar Salad $198非常大碟半熟蛋mix埋脆煙肉食落更有口感同時可以喺主菜前清一清味蕾。Australia Lobster $698澳洲大龍蝦配香草牛油醬賣相滿分,牛油醬無想像咁濃唔會蓋過龍蝦既鮮甜味卻能帶出多一份層次蝦肉爽口彈牙 加一回檸汁更美味。US Rib Eye $668炭燒美國肉眼,配上紅酒汁我點佐medium

每逢遇到特別節日
都總有上網做下research
要有靚景靚裝修,再加美食
幸好香港貴為美食天堂
總有不少既選擇
今次我就揀佐呢間全維港景
極有情調既西餐廳

餐廳位於尖沙咀The One
位置方便,但係要準確黎到餐廳
卻實在唔容易
因為商場只有一部Lift可以直達餐廳
記得要喺B2搭,否則便會喺商場迷路

一踏入餐廳
而且被眼前景色完全吸收
全維港夜景,盡在眼簾
這個景,確實百看不厭

Set Dinner $888-$1288
wine pairing $288-$488
呢個級數既餐廳唔算貴
但係今日我想食龍蝦
所以決定A La Carte

點菜完畢,首先上枱既係包
有4款唔同既餐包
熱熱地軟綿綿既texture
令人對黎緊既美食更添期待

Riesling $108一杯
高級餐廳黎講,係正常價

Caesar Salad $198
非常大碟
半熟蛋mix埋脆煙肉
食落更有口感
同時可以喺主菜前清一清味蕾

Australia Lobster $698
澳洲大龍蝦配香草牛油醬
賣相滿分,牛油醬無想像咁濃
唔會蓋過龍蝦既鮮甜味
卻能帶出多一份層次
蝦肉爽口彈牙 加一回檸汁更美味

US Rib Eye $668
炭燒美國肉眼,配上紅酒汁
我點佐medium rare
食落更有Juicy口感
外層香口,內裡肉汁滿佈
仲要係厚切,幸福感滿分

Harlan's (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓

#foodblogger #hkfoodblogger #Tsimshatsui #TST #尖沙咀 #西餐 #finedining #hkfinedining #維港景 #海景 #香港海景餐廳 #seaview
2023-10-13
慶祝紀念
紀念日
2023-10-13 70 瀏覽
📍 @harlan_the_one in Tsim Sha Tsui Western Food: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price :💰 $1800Favourite:💖 Wagyu beef cheek ------------------------------✅ Located at The One, only take 3 minutes walks from Tsim Sha Tsui MTR startion. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering food.✅ Broiled wagyu beef cheek is a must try item! The beef super tender and juicy.✅ Highly recommend their Parma ham melon too! Very refreshing ✅ Seating is spacious
Western

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price :💰 $1800
Favourite:💖 Wagyu beef cheek

✅ Seating is spacious with panoramic view in the middle of Tsim Sha Tsui
✅ Delicious food, worth the money

✅ Booking ahead is very recommended.

✅ Fresh ingredients.
✅ Authentic and Excellent.
✅ Good value for money,ideal place for friends and family gathering
✅ Overall the food quality was outstanding for this price
✅Servers are also great and always efficient, happy and polite.

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
H𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @workoutwithbunny✨

#globaleats #eatwithfoodiez
2023-10-12 85 瀏覽
特登book咗Harlan's幫FD慶祝,最欣賞佢啲夜景,維港無敵海景,燈光勁靚,仲可以一邊食一邊睇幻彩詠香江。晚市提供set menu,$888 4-course,咁試試。Refreshing Lychee,好靚嘅一杯mocktail,飲落荔枝味好重,好清爽。Honey Moon, 好特別嘅搭配,芭樂加鳳梨汁,熱帶水果搭配埋一齊都幾夾。餐前麵包有4款,最鐘意食芝麻果款,芝麻味好香,仲搭配牛油,好味。Parma ham, melon,以為係食沙律,其實係用火腿同蜜瓜製作嘅凍湯,湯裡有慢煮龍蝦肉,最後點綴自家制薄荷油,味覺層次好豐富。Japanese Matsuba Crab,其實係蒸蛋黎嘅,不過配料勁豐富,加咗海膽同埋松葉蟹肉,一齊倒碎落蒸蛋撈埋一齊食,食落更加幼滑鮮甜。Iberico Pork Pluma,用慢煮方式烹製豬肉,豬肉入口軟嫩,搭配嘅醬汁少少酸甜,同豬肉好match,仲搭配埋一件焦糖鳳梨,好得意。A4 Wagyu Striploin,我哋揀咗7成熟,和牛送上來仲好嫩。和牛真係質素好高,雪花分明,真係做到入口即化。搭配咗黑松露薯蓉,食完真係飽飽地。Pre-Dessert,

Pre-Dessert, 係一杯青檸飲品,入口少少酸,好啱用來清口

Brie Cheese Cake,芝士蛋糕伴黑松露巧克力,popcorn同熱香草醬,香草醬好特別,唔會好甜,同芝士蛋糕好夾

哩餐真係好豐富,同埋每一樣嘢都花咗主廚心思,再伴有無敵靚景,用來慶祝一流
2023-10-11
慶祝紀念
紀念日
  • Parma ham
  • Japanese Matsuba Crab
  • A4 Wagyu Striploin
2023-10-11 83 瀏覽
生日前夕想同老公搵間靚餐廳撐枱腳,咁啱去開the one 見到有間餐廳 Harlans 環境好靚啊,感覺好華麗高雅,落地大玻璃設計好有氣派,仲有環抱維港美景的露天雅座,喺度飲番杯真係好chill啊!而食物方面真係好高質,採用歐洲入口優質食材,每碟食物擺盤都好精緻。而午市仲有多款午餐選擇,每個set都有前菜,主菜及甜品,價錢合理,人均消費$300左右。 首先前菜我地就就揀選左🥓油甘魚刺身配以香濃芝士脆片、Parma ham及鮮香指橙。油甘魚好新鮮好嫰滑,而Parma ham油潤有鹹香, 配鮮香指橙,酸酸甜甜越食越開胃。🫔魷魚卷配辣椒蒜蓉醬,魷魚卷煮得啱啱好,不會好韌,肉質嫩滑,配上香辣蒜蓉醬,令魷魚更加香口易入口!主菜方面就叫左🥩牛扒配上鴨肝醬同龍蝦汁。3成熟嘅牛扒好軟身,牛味香濃。鴨肝醬加龍蝦汁,令味道更有層次更加濃郁。🦞龍蝦尾配蒔蘿香草醬同非洲小米粉龍蝦尾好多肉,口感Q彈帶有嚼勁,鮮甜美肉。配上香草醬同給非洲小米,更加惹味。另外我地仲叫左🦪8隻生蠔 (送兩杯白酒)生蠔好鮮甜好肥美啊!白酒清爽帶少少甜,配海鮮一流!甜品🍮鹹蛋黃包子布丁配夏威夷果仁雪糕。鹹蛋黃味道布丁好特別,唔會好膩,而
生日前夕想同老公搵間靚餐廳撐枱腳,

首先前菜我地就就揀選左

主菜方面就叫左
🥩牛扒配上鴨肝醬同龍蝦汁。

🦞龍蝦尾配蒔蘿香草醬同非洲小米粉

另外我地仲叫左🦪8隻生蠔 (送兩杯白酒)
生蠔好鮮甜好肥美啊!白酒清爽帶少少甜,配海鮮一流!

甜品
🍮鹹蛋黃包子布丁配夏威夷果仁雪糕。
鹹蛋黃味道布丁好特別,唔會好膩,而夏威夷果仁雪糕味道香甜濃郁,中和番布丁嘅鹹香。

🍓夏日時令水果拼盤配薄荷青檸雪葩
水果好解渴,碟上仲寫上Happy birthday, 好精緻啊!

📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
☎️ 2972-2222

Harlan's Bar and Restaurant
#harlans #tst #hkfinedining #lunchset #尖沙咀美食 #theone #hkfoodie #hkfoodieblogget #hkblogger #香港美食 #hkkol #hkmicroinfluencer #hkcouple #hkcouplekol

2023-10-11 79 瀏覽
🔸Set Dinner (4 Courses) ($888 PP)(2 Appetisers + Main Courses + Dessert)▫️ Gold Ostra Regal No.1 Oyster🦪👉🏻碟上面鋪滿玫瑰花,賣相超靚😍生蠔好肥美,鮮味十足,調味好特別有自家製西瓜Sorbet, Feta Cheese 同埋有馬山椒,所以食落香甜清爽之餘,仲有少少麻味好特別⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ Parma ham, melon🍈👉🏻本身以為係普通Parma Ham 包哈密瓜,點知唔係😮食法係將哈密瓜同Parma Ham 餚成嘅凍湯倒入龍蝦尾,最後再加幾滴薄荷油👉🏻個湯好冰涼清甜加少少鹹味,龍蝦尾好爽口彈牙☺️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ Japanese Mstsuba Crab🦀👉🏻呢一個前菜有好多Layer🤭首先面頭係海膽,第二層係芝士脆餅,第三層係松葉蟹肉而最底嗰層茶碗蒸,食法打碎芝士脆餅將所有野撈埋一齊,味道鹹香又充滿鮮味,仲充滿唔同嘅口感😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ A4 Wagyu Striploin👉🏻和牛5成熟,顏色超粉嫩,入口即融油花滿滿,好Juicy,好滿足啊😍配料有蘑菇同超幼滑嘅Creamy黑松露薯蓉

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ Parma ham, melon🍈
👉🏻個湯好冰涼清甜加少少鹹味,龍蝦尾好爽口彈牙☺️

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ Japanese Mstsuba Crab🦀

▫️ A4 Wagyu Striploin

▫️ Iberico Pork Pluma
👉🏻呢個西班牙黑毛豬用咗下頸部位,係非常之稀有㗎🤩肉質非常幼嫩,咬落口感超腍,豬味非常濃郁同埋Juicy

▫️ Brie Cheese Cake🍰
👉🏻芝士蛋糕非常之香滑軟熟,芝士味香濃,甜到啱啱好,入口有溶化嘅感覺😚面頭有熱嘅雲呢拿醬、甜味爆谷、及重量同朱古力薄脆,口感層次,非常豐富

——————
環境:餐廳位於The One 19 樓,海景景觀非常開陽,加上有落地大窗,就算坐室內都可以欣賞到海景🙆🏻‍♀️露天平台嘅景色真係令人讚嘆,就算坐室內食飽都可以去打個卡吹吹海風💨
評分:9/10
平圴消費:~$1000

2023-10-11 78 瀏覽
終於來到The One的Harlan's食晚飯🍴,欣賞到無敵維港夜景好浪漫💞🥂Happy hour白酒40元一杯幾抵,坐露台飲返杯真係幾正👍我們選擇每位$888的4courses Set Dinner😋Appetizer:🦪Gold Ostra Regal No.1 Oyster🍉Homemade Watermelon Sorbet, Feta Cheese,味道新鮮, 蠔味好突出👍🍈Parma ham, MelonChilled Soup, Slow Cooked Lobster, Home Grown Organic Mint Oil呢款凍湯好清新,蜜瓜味道香甜。🦀Japanese Matsuba CrabCustard, Uni, Shaved Sturgeon Caviar 蟹肉同海膽製作成像奶凍的質感,入口幼滑。Main Course🐖Iberico Pork PlumaChef's Secret Recipe Oba Puréepluma是伊比利亞豬肉中最嫩的部位,一頭豬只有2片,擁有大理石紋脂肪,口感柔軟,配菠蘿蓉同吃,減少油膩感。🐃A4 Wagyu StriploinS

Appetizer:

🦪Gold Ostra Regal No.1 Oyster

🍈Parma ham, Melon

呢款凍湯好清新,蜜瓜味道香甜。

🦀Japanese Matsuba Crab

蟹肉同海膽製作成像奶凍的質感,入口幼滑。

Main Course

🐖Iberico Pork Pluma

Chef's Se

cret Recipe Oba Purée

🐃A4 Wagyu Striploin

和牛西冷軟霖,有入口即溶感覺。😋

Harlan's Pre-Dessert:

🍋青檸氣泡水,可以清一清味蕾。

🥧Dessert

Brie Cheese Cake

軟滑的芝士蛋糕,配搭自家製爆谷及朱古力🍫

2023-10-10