2017-10-24 484 瀏覽
前兩日同朋友行開新世紀跟住搵個地方坐下可以傾吓計所以就去咗依間泰式fusion菜成日覺得啲連鎖餐廳服務會麻麻哋但係依間有喜出望外嘅好服務無論係帶位嘅or落單嘅都非常好態度我哋叫咗個軟殼蟹墨汁麵,草莓鵝肝多士,泰式單骨雞翼,泰式蝦球炒米粉同埋幾杯野飲上菜嘅速度好快等咗大概8至10分鐘就差唔多上左一半嘅嘢食個軟殼蟹墨汁麵用咗蒜同埋三色椒去炒所以好香口個泰式蝦球炒米粉亦都係炒得十分香口好有鑊氣至於個單骨雞翼就炸得有少少乾,有少少失望不過都係停唔到口因為味道幾好鵝肝草莓多士係全晚嘅驚喜之作估唔到啲草莓醬加埋鵝肝完全去咗鵝肝嘅油膩感覺(個人真係太喜歡吃鵝肝)依個真係必點如果去依間餐廳!食完呢餐飯之後我哋仲買咗杯嘢飲繼續傾侍應態度都好好冇催我哋走仲幫我地不停添水係值得再去嘅晚飯食堂
前兩日同朋友行開新世紀

泰式單骨雞翼
草莓鵝肝多士
荔枝冰沙
2017-10-05 645 瀏覽
Greyhound一直都係以型格嘅裝修,美味嘅食物去吸引食客,質素亦相當有保證,MOKO呢間Greyhound面積大,座位寬敞。不容錯過嘅係佢地只限星期一至星期五供應嘅午市套餐,當中選擇眾多,選一款主食包一杯飲品,其中泰式燴牛肉及牛丸湯米和泰式豬肉丸湯河相當出色,午市套餐更可以用半價點選我認為係店內滿分嘅椰子千層蛋糕,不過我太想飲凍檸茶,索性一個人食兩份午餐,就有兩杯凍檸茶。泰式燴牛肉及牛丸湯+凍檸茶椰子千層蛋糕+凍檸茶
凍檸茶

泰式燴牛肉及牛丸湯+凍檸茶
椰子千層蛋糕+凍檸茶
2017-09-29
凍檸茶
2017-10-01 343 瀏覽
和朋友晚飯後想食甜品店內人很多 決定買走椰子cake好正, 一層層椰香味cream,仲夾有一絲絲fresh椰子肉。本來以為cake上紅色個粒係三色冰d粒粒, 好Thai!朱古力香蕉cake都好正, 外賣都另外包盒朱古力醬自己淋, 好好味!
和朋友晚飯後想食甜品
店內人很多 決定買走

椰子cake
外賣自取
椰子cake
2017-09-29 358 瀏覽
實在太喜歡曼谷嘅Greyhound, 今日嚟旺角MOKO分店止吓渴😬由於是平日下午茶時段,人流不多,非常舒服。午餐和下午茶套餐共用同一餐牌今天點了泰式豬肉丸湯河粉 - 不知為何製作需時,等了約20分鐘才到🙄味道不錯,但今天河粉質地略嫌有點硬。意猶未盡再點個cake set嘆嘆😛唔駛諗都係點椰子千層蛋糕,雖然忌廉較多,但就是喜歡💞配埋最愛嘅泰式冰奶茶,這餐簡直「完美」😘就是欣賞這餐廳裝潢夠型格,只是簡簡單單吃個河粉及甜品也令我樂透半天🤓

由於是平日下午茶時段,人流不多,非常舒服。

午餐和下午茶套餐共用同一餐牌

味道不錯,但今天河粉質地略嫌有點硬。

意猶未盡再點個cake set嘆嘆😛

唔駛諗都係點椰子千層蛋糕,雖然忌廉較多,但就是喜歡💞

配埋最愛嘅泰式冰奶茶,這餐簡直「完美」😘

2017-09-29
下午茶
2017-09-25 253 瀏覽
成班人你一定食佢哋嘅甜品,佢哋嘅甜品款式眾多,樣樣都好吸引,尤其係佢哋嘅椰子蛋糕真係一是有再試,唔單止有嘢青嘅清甜,而且有椰奶嘅香濃,cream亦都好滑,餅皮做到好薄,所以就算好多層都唔會覺得成件蛋糕硬,斑蘭椰子蛋糕,蛋糕上邊淋左斑蘭汁,好香班蘭味,又不會蓋過椰子味,朱古力蛋糕好濃朱古力味,成件蛋糕好濕潤,可以值得試,不過相對椰子蛋糕佢就失色左少少,其他芒果糯米飯、雪糕都係好好食不過價錢偏貴了一點
  • 椰子千層蛋糕
2017-09-12 334 瀏覽
夜晚七點左右到餐廳,唔洗等位。薄切三文魚配泰式辣汁($118)好多人黎greyhound都會嗌呢個三文魚,味道唔錯但未至於好好味。.👍🏻泰式辣汁好惹味👌🏻三文魚一般新鮮🤘🏻如果粒蒜可以碎啲就好.見餐牌冇咩特別菜式,於是嗌左蟹肉炒飯($188),價錢方面真係大出血🤢👍🏻好足料,啖啖都有蟹肉👌🏻雖然足料,但冇特別調味👌🏻個湯冇咩特別.好味嘅冬陰公湯唔係到到揾到,黎到就試下先:冬陰公湯河($108)👍🏻隻蝦又大又鮮甜👎🏻個湯好鬼酸🤧唔得掂.食完已經冇咩胃口試蛋糕,可惜!總結黎講,食物質素有保證,但同一個價錢可以食到更多、更好味嘅泰菜~應該唔會再幫襯。
夜晚七點左右到餐廳,唔洗等位。
薄切三文魚配泰式辣汁($118)
👍🏻泰式辣汁好惹味
👌🏻三文魚一般新鮮
🤘🏻如果粒蒜可以碎啲就好
薄切三文魚配泰式辣汁

蟹肉炒飯

👍🏻好足料,啖啖都有蟹肉
👌🏻雖然足料,但冇特別調味
👌🏻個湯冇咩特別
冬陰公湯河

👍🏻隻蝦又大又鮮甜
👎🏻個湯好鬼酸🤧唔得掂
食完已經冇咩胃口試蛋糕,可惜!
2017-09-06
薄切三文魚配泰式辣汁
蟹肉炒飯
2017-07-25 480 瀏覽
與友人在新世紀廣場逛街,買了很多戰利品後,當然要醫肚啦。我很掛念 Greyhound 那杯檸檬茶,而友人又未去過,我便提議友人到這間店晚飯。幸好,可能已八點半關係,不用等位 ^_<我建議食「招牌脆炸單骨雞翼」及要杯 Greyhound Style 的凍檸檬茶。而友人則提議 「海鮮冬蔭公炒螺絲粉」及「意大利肉腸芝士餡餅」。首先來的是凍檸檬茶......Greyhound Style 的凍檸檬茶,冰也是檸檬茶製造的,茶味較濃,但現在已及不上以前好飲。招牌脆炸單骨雞翼,炸得香脆又惹味 不過友人覺得兩條單骨雞翼合併便是一隻雞翼,一碟數落不是很多隻,所以覺得頗貴,但好味的。海鮮冬蔭公炒螺絲粉,真有冬蔭公味道,不太辣,味很濃。意大利肉腸芝士餡餅,這碟相對較失色。因為之前兩碟菜味道比較濃,所以覺得這碟菜沒有什麼特色,只有咸味,但餡料豐富。
與友人在新世紀廣場逛街,買了很多戰利品後,當然要醫肚啦。
幸好,可能已八點半關係,不用等位 ^_<

首先來的是凍檸檬茶......
Greyhound Style 的凍檸檬茶

Greyhound Style 的凍檸檬茶

招牌脆炸單骨雞翼
招牌脆炸單骨雞翼,炸得香脆又惹味

海鮮冬蔭公炒螺絲粉
海鮮冬蔭公炒螺絲粉,真有冬蔭公味道,不太辣,味很濃。

意大利肉腸芝士餡餅
意大利肉腸芝士餡餅,這碟相對較失色。
2017-07-20
招牌脆炸單骨雞翼
2017-07-23 497 瀏覽
牛油果蝦沙律。。火箭菜配牛油果味道驚為天人雞串燒就普通。。沙嗲醬生色不少帶子意粉。。帶子煎得恰到好處。。係略咸鴨腿湯河。。湯底夠地底。。河粉夠滑脆豬手。。大師級水準。。外脆內軟。香蕉朱古力蛋糕。。一個字 正。
牛油果蝦沙律。。火箭菜配牛油果味道驚為天人
雞串燒就普通。。沙嗲醬生色不少
帶子意粉。。帶子煎得恰到好處。。係略咸
鴨腿湯河。。湯底夠地底。。河粉夠滑
脆豬手。。大師級水準。。外脆內軟。
香蕉朱古力蛋糕。。一個字 正。
2017-07-10 11187 瀏覽
每逢遇上閒暇時刻,我便喜歡在臉書打卡。自揭所處的位置,做些甚麼吃些甚麽,世人稱之為「放閃」。但在我而言,這不會是「放閃」行為。對不少人而言,下午茶是平常不過的事了,但對於假期不能自決的人來說,那可是件樂事。我只是向别人分享我的喜悅而已,而我的快樂,對別人來說可能是微小的事情。常人對下午茶有些微誤解,下午茶等如唔使做,唔使做等如闊太。人生而平等,貴婦嘆茶是「Afternoon Tea」,苦力吃飯是「High Tea」,而我這天吃的就是「三點三茶餐」,當中的意義是無差的,就是在享受着這些閒暇時刻。要在MOKO午茶其實選擇不少,但拖着剛下班疲累的身軀,還是不想去冒嚐新的險。Greyhound是我喜歡的餐廳之一,跟Mango Tree同屬泰菜過江龍,菜式很有地道風格,而Greyhound是更fusion的走向,而無論是價格或風格都較Mango Tree親民。看OP食評數目,Greyhound是全場數一數二之多,可見Greyhound會是場內較受熱捧的餐廳。MOKO的Greyhound較為寬廣舒適,最盡處的日光位置尤佳,而黑白型格簡約的店面設計,又跟傳統泰菜館大相逕庭。也許是環境太舒適的關係,不

MOKO的Greyhound較為寬廣舒適,最盡處的日光位置尤佳,而黑白型格簡約的店面設計,又跟傳統泰菜館大相逕庭。也許是環境太舒適的關係,不過食客用過餐後都會閒坐一會,而我這天也在店內待了不少時刻。

Greyhound的下午茶套餐分開三個價錢$98為泰式粉麵或法式三文治配飲品$108套餐為飯或意粉加餐湯飮品$128最為豐盛,泰式炒物配飲品和甜品。三者價位相去不遠,只差別在種類的選擇客人的食量需要

這下午想吃得豐盛一點,便選了泰式炒金邊粉套餐($128)。頭盤泰式辣汁青木瓜沙律帶來清新的開端,切得幼細的青木瓜絲酸甜清爽,簡單伴以泰式魚露、蝦乾,簡單而美味
泰式辣汁青木瓜沙律

泰式雜菌炒金邊粉擺盤完全是地道的泰風style,這令我想到遊華欣時吃到的Pai Thai,假期的快樂回憶立時湧現。
泰式雜菌炒金邊粉

餐碟上的金邊粉看着不多,拌過以後才發現吃起來真不少口感極具彈性的金邊粉,會是生炒才有的效果,配豆乾、菇菌、生芽菜、葱蒜段,有在當地吃到的pai thai水準,感覺十分忠於原著。魚露、青檸為粉條帶來鮮咸酸香,花生碎、乾辣椒粉帶來火辣食感,Greyhound的Pai Thai是一如以往的高水準

隨餐的Iced Thai Tea同是我的最愛,那獨特的紅茶香來得深沉,待茶冰溶化後,青檸香慢滲出,泰式紅茶味來得更濃烈。喜歡每次侍應即席倒入紅茶,這不厭其煩的舉動令人印象大大加分
Iced Thai Tea

是日甜品是我選擇這套餐的主要原因,問過待應得知分別有焦糖布丁及巧克力香蕉千層蛋糕可選,心中暗喜。千層蛋糕可是Greyhound的名物,一直對椰青口味情有獨鍾,不知當Crepes配上香蕉巧克力會否更青出於藍
巧克力香蕉千層蛋糕

論層次這巧克力香蕉千層蛋糕不會比LADY M來得鋪天蓋地,幾層滿有蛋香的可麗餅,中間夾以奶油、香蕉,再澆上滿滿的巧克力醬,材料混雜卻是味道分明。幼滑的奶油、濃厚的朱古力醬、完熟的香蕉是極邪惡的組合,加上千層蛋糕相當新鮮,比起清香的椰青千層蛋糕,這口味甜美至極,同樣可人。

沒有工作牽絆的下午,沒有趕返公司的壓力,享用着悠閒又豐盛的下午茶,人生的樂趣也不過如此。常常抱怨工作忙碌,抱着「返工等放工」的心態,是否真的不想幹下去了?也許是發發牢騷而已,我還是熱愛工作的,沒有忙碌的生活,又那來閒暇的可貴

哲學家笛卡兒曾有一句名言:我思,故我在。而我的存在論則較簡單:能在忙裏偷閒,為生活加一點甜,也就找到了那存在的感覺
2017-06-28
泰式辣汁青木瓜沙律
泰式雜菌炒金邊粉
巧克力香蕉千層蛋糕
Iced Thai Tea
2017-06-19 682 瀏覽
我自己本身極少去旺角新世紀廣場就自從裝修完就未曾去過巧合地,約朋友睇戲,時間方面只有Moko有場收工後食 - 牛涮鍋 (旺角) 睇完戲行完街, 食晚餐,朋友推介Greyhound Cafe,食泰式Good Idea~ 朋友介紹食 "單骨炸雞翼, 脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬, 泰式河蝦冬蔭公湯河粉 , 凍檸茶"最後我地叫左脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬 , 炒金邊粉 , 泰式河蝦冬蔭公湯河粉上圖係粟米蟹肉餅同蔭公湯河粉河粉并不是一般河粉,是一片片的有特色~再加上一隻河蝦另外, 叫左凍檸茶(Menu上搵唔到嫁,算唔算係Secret Menu,Haha)同出面茶餐廳個味有DD唔同 , 茶味較濃 , 原因係冰都係用檸檬茶做 , 甘融左個味都唔會變淡一個好細心既做法~推介地方, 食物上有驚喜, 味道唔錯~ 飲品其實選擇都多,不妨試下其他食物分量方面,比較細份,一般女生都OK,一個MAIN,一個小食如果比較大食少少既朋友就差D,有可能未試夠飽價錢上, Greyhound Cafe算是中高價餐廳, 人均差不多$150以上,視乎你叫幾多~
我自己本身極少去旺角
新世紀廣場就自從裝修完就未曾去過
巧合地,約朋友睇戲,時間方面只有Moko有場
收工後食 - 牛涮鍋 (旺角)

Good Idea~

上圖係粟米蟹肉餅同蔭公湯河粉
河粉并不是一般河粉,是一片片的
有特色~再加上一隻河蝦

一個好細心既做法~

如果比較大食少少既朋友就差D,有可能未試夠飽
  • 脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬
  • 凍檸檬茶
2017-06-17 515 瀏覽
主打fusion泰菜的greyhound愈開愈多分店,餐單及店鋪裝修不停革新,愈來愈modern。但個人有感食物質素卻不如以往美味。炸蝦口感彈牙爽口,卻在油炸後失去鮮甜味,調味粉太咸太多,膩感連沙律醬也補救不了。冬陰公大蝦湯河味道調得恰當,帶辣帶酸,取得完美平衡,是穩陣的選擇。炒煙肉意粉,意粉過硬過乾,味道也是太咸,失望😔Mango crepe cake 一如既往地好!Creme 多但不膩,芒果醬清甜。
但個人有感食物質素卻不如以往美味。

炒煙肉意粉,意粉過硬過乾,味道也是太咸,失望😔

Mango  Crepe  Cake

10 分鐘 (堂食)
Mango  Crepe  Cake
2017-06-16 436 瀏覽
本身foodpigss🐷🐷仲好期待呢碟 <鮮草莓鵝肝多士>$118 點知上枱果陣 心裡真係打左個凸😱 真係非常之迷你啊!! 不過唔知係咪少食多滋味嘅關係😂 其實幾惹味~ 事關佢嘅士多啤梨又甜 鵝肝都算外脆內軟😄 但整體而言都唔太值呢個價😭👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻另外呢件【Mango Crepe Cake】$68整體以cream為主😗 都有幾塊算薄身嘅pancake皮🙈 但就冇咩千層嘅效果😥 整體而言唔算太甜😆 算係不過不失~ 不過都係唔值呢個價!真係試一次可以了👉👈
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻
另外呢件【Mango Crepe Cake】$68
2017-06-15 381 瀏覽
在moko 商場行街順便買下化妝品,晚餐突然想食泰國菜,貪佢夠開胃岩曬咁熱的天氣!決定來試下泰式fusion菜,其實之前在又一城已經光顧過,印象中不錯!排左30mins 左右可以入座!我朋友大力推薦的薄切三文魚配泰式辣醬,三文魚頗鮮味配埋酸辣泰式醬汁挺夾味,不俗!沙律一般,不算特別香脆單邊雞翼,炸得香脆但肉仍保持鮮嫰,不會亁巴巴,吃起上來十分方便吐骨,女仔不會嫌麻煩。意大利肉腸芝士餡餅,皮脆內裏餡料豐富,味道不錯,但吃多會感到膩,略嫌味道調較到有點咸~鮮蝦辣椒膏炒飯,味道辣辣地,但不見什麼特別好味,一般~甜品的賣相不錯,嗯味道還可以吧!~~整體來說不過不失,味道方面亦不算太過突出,餐廳價錢算走中高路線,想食泰式fusion 菜可以試下~~~
排左30mins 左右可以入座!

沙律一般,不算特別

鮮蝦辣椒膏炒飯,味道辣辣地,但不見什麼特別好味,一般~

甜品的賣相不錯,嗯味道還可以吧!~~

• 單骨雞翼
2017-06-13 301 瀏覽
8號風球一個麻甩仔去新世紀廣場,食個 greyhound cafe 嘅 lunch set扮高檔貨。這裡的甜品確實吸引,難怪一眾女士喜歡到這裏來,整體環境裝修以白色灰色黑色為主,感覺的確時尚泰式豬肉丸湯河粉,個粉係用泰國米粉做,好滑幾好食,不過真係太細分量,個湯米既湯底都唔錯,彈牙豬肉味夠 ,可自加魚露同其他配料 Mango crepes cake 芒果千層蛋糕,芒果跟千層蛋糕口感紮實,果肉鮮甜多汁平衡鮮忌廉的甜膩,層次分明

2017-06-12 254 瀏覽
周日一理朋友去cafe傾計食個甜品,飲杯野。來到以泰國做主打的cafe,當然要試下椰子啦!椰子千層蛋糕好香椰子味,無被甜味蓋過。千層做得滑溜,好口感!cake上的小鹿餅乾很可愛。千層水果餅即叫即做,等了20分鐘。可是很失望,因為餅做得很硬,口感好差,什至咬下去也有難道。真心可惜它只有賣相。

椰子千層蛋糕
好香椰子味,無被甜味蓋過。千層做得滑溜,好口感!
cake上的小鹿餅乾很可愛。
椰子千層榚

千層水果餅
即叫即做,等了20分鐘。
2017-06-04
椰子千層榚