2015-05-07 2224 瀏覽
第一次食Greyhound Cafe係今年三月係曼谷食既~ 當時食完覺得雖然幾好味, 但感覺都唔係好大今次係香港食, 真係一路食一路大叫好味, 食完想即刻再黎食 !又一城分店位於頂樓, 有開放式位同一般室內座位今日係星期二都坐滿左~ 不過唔使等位~~呢度上菜好快, 落單無耐D野食就黎~ 配合到節奏快既香港人越式鮮蝦雞肉米紙卷 $68個醬係成份食物既精髓~ 包含住甜, 酸同微辣味 .. 辣度對於唔食辣既我都絕對可以接受!醬有味得黎唔係好濃, 同平時食開既泰式醬好唔同~米紙卷塞滿蝦仁, 雞肉粒, 豬皮同生菜, 皮好煙韌同彈牙不過一定要沾醬食, 如果唔係其實就會無乜味同幾乾身配一碗蔬菜, 包括生菜三片同大量羅勒葉(九層塔), 鐘意多D口感既可以再將菜包住米紙卷, 不過其實好難咁樣進食! 因為米紙卷既餡料本身都好易散晒出黎豬柳串燒配糯米飯 $78串燒只有三大串.. 不過佢既烤法幾特別, 食落唔似平時食開既烤串燒豬肉香而不膩, 完全無肥肉~ 而且都幾juicy~~配埋旁邊既醬 (叫Jaew)食更好味~ 個醬睇落紅色以為會好辣, 原來都唔會! 亦都接受到!!招牌脆炸單骨雞翼 $68 招牌菜..真係
又一城分店位於頂樓, 有開放式位同一般室內座位
今日係星期二都坐滿左~ 不過唔使等位~~
呢度上菜好快, 落單無耐D野食就黎~ 配合到節奏快既香港人
越式鮮蝦雞肉米紙卷
越式鮮蝦雞肉米紙卷 $68
醬有味得黎唔係好濃, 同平時食開既泰式醬好唔同~
米紙卷塞滿蝦仁, 雞肉粒, 豬皮同生菜, 皮好煙韌同彈牙
不過一定要沾醬食, 如果唔係其實就會無乜味同幾乾身
豬柳串燒配糯米飯
豬柳串燒配糯米飯 $78
豬肉香而不膩, 完全無肥肉~ 而且都幾juicy~~
招牌脆炸單骨雞翼
招牌脆炸單骨雞翼 $68

招牌菜..真係唔使講太多.. 食完就會明白點解佢係招牌菜
同係泰國食既有少少唔同味, 但兩次食都會大叫好正!
雞翼炸得香脆但唔油膩~! 呢個係黎呢度一定要叫既菜式! 一定要!
鮮蝦炒金邊粉 $108

上菜已經聞到好香.. 金邊粉好淋身, 洋蔥, 炒蛋同大蝦都炒得好入味~ 當中仲有唔少炸蝦仁仔, 超級香脆, 就咁分開食更加食到佢既香味~!!仲有唔少蔥同肉碎粒, 食落有多重口感!
青檸, 花生, 芽菜同埋辣粉都係放係碟旁, 鐘意邊樣落邊樣~
成碟粉都係熱辣辣上枱, 大推介!
香草辣椒炒豬肉碎配白飯(走辣)
香草辣椒炒豬肉碎配白飯(走辣) $98
放係面既煎蛋外面煎得脆, 裡面仲有蛋汁流出黎!
肉碎同醬汁都好充足! 最鐘意係配埋九層塔一齊食, 九層塔既香味真係好獨特
最後唔記得左落埋旁邊既魚露一齊食, 因為已經好夠味
個飯原本係辣既 (睇個名都知 =P ) 不過我地幾個都食唔到辣所以叫左走辣
我相信辣既話會更好味 ..!!
可惜碗湯太重味精, 好咸.. 係泰國Greyhound飲過既湯反而清淡好多 @0@
Choc Shock Waffle
Choc Shock Waffle $68
本身都係諗住隨便叫個一定唔會難食既窩夫, 點知咬落去發現真係好有驚喜
食落既口感唔係平時窩夫既口感, 有少少似brownie.. 而且仲係暖暖地既!! 好好味! 面頭有大量朱古力碎, 配埋朱古力醬同朱古力雪糕, 真係食到滿足同幸福既感覺! 暖笠笠既窩夫真係加好多分
Mango Crepe Cake
Mango Crepe Cake $68

食埋呢個crepe cake先會有完美既句號!
芒果新鮮香甜已經預左~ 因為泰國最出名就係甜芒果~
每啖都可以食到超香滑既芒果奶油~~ 同時亦食到一層層既pancake皮~ 而且仲食到pancake皮既蛋香! 配埋新鮮芒果粒, 每一啖都食到三種滿足既口感!

埋單計埋加一總共$612 (四個人食) 唔算太平
但高質素既食物加舒適既環境~ 有值回票價既感覺~~
題外話/補充資料: 侍應會時不時幫我地加水同收碟, 不過服務態度唔算太殷勤~
2015-05-05
豬柳串燒配糯米飯
招牌脆炸單骨雞翼
Choc Shock Waffle
Mango Crepe Cake
2015-05-02 1398 瀏覽
今日同男朋友係又一城睇完advantage2 。行過附近見到宜間 Greyhound cafe好似好吸引就入左去食了。叫左個啖啖鮮蟹肉炒飯, 帶子蘆筍香草寛面同有一個 Mix berry crepe cake。3個野食一上台, 外非常吸引, 靚到令細佬記得相機食先真係不得了。先上左個香料寛面, 個汁係夠嘅但係我覺得有d咸。4個帶子鮮甜入味, 而且唔會太老。份量方面我女仔來講就岩岩好。跟住記係個炒飯, 未食已經好香,個湯幾甜又開胃唔錯, d飯炒得唔會太淡已經粒粒分明中very good ,仲有兩粒個你唔到嘅肉丸係裏面, 最重要係個飯真係啖啖鮮蟹肉, 食肉獸男友表示好喜歡。最後個 Mix berry crepe cake真係世界級,女人一定好鍾意, 千層蛋糕, 好滑, 酸酸甜甜咁真係好味到不得了,女食家又鍾意甜品嘅你一定要試下。

2024 瀏覽
2015-05-01
2015-04-27 1688 瀏覽
又一城最近有Tsum Tsum Festival, 終於有時間來走一轉,順便在又一城內找一家餐廳吃晚餐,最終選了這家。入坐時已說明須一個半小時交枱。在用餐的時間裡,侍應在附近經常快步走,本來想輕鬆的與至愛共進晚餐,結果令人進餐時很有壓力,有點兒破壞氣氛呢。

入坐時已說明須一個半小時交枱。
泰式柚子沙律
鮮蝦金邊粉
單骨雞翼
2015-04-26
30 分鐘 (堂食)
泰式柚子沙律
鮮蝦金邊粉
單骨雞翼
  • 鮮蝦炒金邊粉
  • 招牌脆炸單骨雞翼
2015-04-15 1727 瀏覽
上一次到泰國已經是2年前的事了,懷念當地炎熱的天氣,美麗的風景,熱情的人們和漂亮的混血女孩.要不是近年工作繁忙,早已經急不及待飛去曼谷呢既然暫時不能踏足泰國土地,只好到近年從泰國登陸香港的GREYHOUND暫時止渴吧,約了友人8時正在又一城分店排隊等候,幸好剛巧有數台食客離場,只等了約15分鐘便可入場.坐下後,想也不用想便點了數道曾在泰國吃過的美食,畢竟真的很懷念泰國單骨雞翼,味道跟泰國的很相似,點菜前真的很害怕味道會跟泰國的差很遠.單骨雞翼不論口感和味道都是上乘的,配上GREYHOUND著名的泰式酸甜醬更佳.但唯一感到遺憾的是香港的侍應是不會主動奉上這個泰式酸甜醬,懷念泰國熱情的侍應呢牛肉漢堡加薯條,薯條狂的我大愛這裡的薯條,非常香脆.漢堡包口感非常堅韌,牛肉肉汁非常JUICY,只可惜價錢比泰國的貴了約十個巴仙fruit shaky yogurt---非常開胃的特飲.還記得在泰國SIAM時,因為太熱,坐下後飲了2杯.香港保留了泰國的神髓,果的鮮味加上YOGURT酸酸的味道,依然令人難忘唯則食物保留了泰國的水準,但服務依然有改善的空間,還是香港已經沒有了服務客人的熱情?

15 分鐘 (堂食)
2015-02-21 2994 瀏覽
一個閒暇的假日,來了GREYHOUND CAFE吃一頓滿意的午餐。之前一直有聽朋友說這間FUSION泰菜很不錯,剛好這天就來試一下。男友點了一個牛肉漢堡,我先偷吃了一口薯角,剛炸起熱辣辣,外脆內軟,我最喜歡薯角滿滿薯肉的口感。那個牛肉漢堡外皮是黑黑的,吃起來跟平常漢堡包皮其實沒有不同,但口感是鬆軟的。而且牛肉漢堡肉質鮮嫩多汁而且熟度剛好,啖啖滋味,更得到男友大力讚賞!  Avocado Salad with Rocket Leaves我第一次食到這種沙律,相信是自創菜色,有我最愛的火箭菜加上牛油果、大蝦混合WASABI沙律醬,味道微辛酸酸甜甜,口感清爽,相當開胃。Spaghetti Cha Cha Cha這個鮮蝦帶子炒墨魚汁意大利麵,味道帶點辛辣而且香氣很濃。蝦子跟帶子口感很好,炒得爽口彈牙,而且味道跟墨魚麵超搭,整個是我的大愛。Lychee Shake這個荔枝冰沙超好喝,濃濃的荔枝味道,還有一顆原粒荔枝,整體口感很棒。整體感覺超棒,食物很好吃,而且可以吃一些特別的菜色,很推薦是個閒暇享受的好地方。
牛肉漢堡

鮮蝦帶子墨魚汁麵
Spaghetti Cha Cha Cha
Lychee Shake

鮮蝦帶子墨魚汁麵
  • Spaghetti Cha Cha Cha
2015-01-14 3431 瀏覽
本身打去訂枱已fully booked, 唯有早d 去walk in, 估唔到可以入座。我地三個人都食左唔少野。1 炸單骨雞翼:好脆,細細舊,唔會太油2 芝士千層面沙律:感覺清新,賣相可愛,開頭諗緊由邊度開始食,有番茄,茄子,闊面,生菜,疊成似漢堡包,第一次食唔錯3 辣椒豬肉炒飯:只係少少辣,但令整道菜好食好多4 意式肉醬餡餅:餅皮薄薄地包住肉醬,非常好食,一時間感到好似食意大利餐5 芝士茄醬長通粉:酸酸地好好食我仲飲左杯pink journey, 其實係mocktail, 顏色係粉紅帶少少粉藍,酸酸甜甜好好飲,值得下次試甜品
1 炸單骨雞翼:好脆,細細舊,唔會太油
3 辣椒豬肉炒飯:只係少少辣,但令整道菜好食好多
5 芝士茄醬長通粉:酸酸地好好食
2015-01-09
2015-01-13 3065 瀏覽
因為要接送孩子們返放學和帶我家小姐學溜冰,我做了一個經常遊走九龍塘的女人,有機會食盡又一城。又一城食肆林立,除了之前講過的Simply Life, 這間Greyhound Cafe也是數一數二我喜歡光顧的。食物好吃,尤其是coconut crepe cake和mango crepe cake是我的大愛!每次幫襯我都會在兩者之間難以取捨,今次心肝女兒替我選了mango crepe cake,不太甜又軟滑, 百吃不厭.小鬼們也有他們的心頭好,便是用檸檬茶製成冰的凍檸茶, Greyhound用Lime而唔用Lemon, 感覺更refreshing, 而且有啲泰feel, 孖寶更會連冰也吃掉 :Coconut/ mango crepe cake和凍檸茶,是KKF心目中在Greyhound Cafe的皇牌,冇得輸!

2014-12-09
  • Mango crepe cake
  • Coconut crepe cake
  • Iced Lemon Tea
2015-01-08 2860 瀏覽
去又一城,好多時都會走去頂層SimplyLife食,好鍾意果樹環境同食物,但奈何成日都會排長龍,加埋今次晏咗去,截龍無得食晏 ..... 要等下午茶時段,太肚餓唔想等唯有去第二樹;想起SIMPLYLIFE舊址變咗GREYHOUND,姑且走去看看睇下有咩啱食。人無SIMPLYLIFE咁多,OPEN AREA都有8成入座,唔使等位;以前試過去OCEAN TERMINAL果間食晚餐,最有印象係杯凍檸茶,印象都唔錯,但下午茶倒是第一次。 依樹杯ICED LEMON TEA 裡面D冰係用茶製成,所以唔會越飲越淡;侍應拎杯野飲上檯,係未加茶既,埋檯後才響客面前,將茶倒入放咗青檸同茶冰個隻杯入面;茶味夠濃,用青檸代替黃檸,無咁酸。鴨脾湯河 ~ 比相像中好,鴨脾打人牙骹軟Chunky French Toast with Chicken /w chips ~ 多士烘得香脆可口又唔會乾爭爭,雞肉仍有肉汁唔會乾鞋坐隔離檯果位女士都係ORDER了Chunky French Toast,不過佢食另一款,佢食完後想外賣一多SET拎走,但下午茶餐原來只可以堂食,若要拎走只可以單點,最後佢都外賣了一份Chunky F

凍檸茶
依樹杯ICED LEMON TEA 裡面D冰係用茶製成,
所以唔會越飲越淡;
凍檸茶
茶味夠濃,用青檸代替黃檸,無咁酸。
鴨脾湯河 ~ 比相像中好,鴨脾打人牙骹軟
 ~ 多士烘得香脆可口又唔會乾爭爭,雞肉仍有肉汁唔會乾鞋

坐隔離檯果位女士都係ORDER了Chunky French Toast,不過佢食另一款,佢食完後想外賣一多SET拎走,但下午茶餐原來只可以堂食,若要拎走只可以單點,最後佢都外賣了一份Chunky French Toast。
芒果千層pancake
Fresh mango crepe cake~ PRESENTATION好吸引,味道唔會太甜,但若可以再加多D芒果肉同埋多少少芒果漿會令我再來吃。

這兒環境算舒適也開揚,食物也不錯,來開餐也是不錯的選擇。
2014-11-17
  • ICED LEMON TEA
2014-12-29 2604 瀏覽
單骨雞翼,其實好普通,連香矛味都冇既炸雞翼,叫左個甜辣醬沾黎食。薯角炸得好脆口,點白色既類似他他醬係肥膩既,但好味,可以點埋茄汁中和下。典型 pad thai, 粉干身,唔油,不過不失有cheese 味, 啲 berry 酸酸地好開胃
典型 pad thai, 粉干身,唔油,不過不失
有cheese 味, 啲 berry 酸酸地好開胃
題外話/補充資料: Waiter are so busy to serve us
10 分鐘 (堂食)
本人從未寫過食評,亦無諗過寫,但今次實在不得不寫。皆因這間餐廳服務態度的差劣讓我大開眼界,萬萬想不到出外用膳會受到如此不禮貌對待。以下是我跟老公在又一城Greyhound Café的一次含冤受屈的用餐經驗。11月22日(星期六) 6時25分左右,我們來到餐廳門口,當時已有人在排隊等候,但人數不多。等了一陣帶位職員話有位,但講明要1.5小時交枱,我地話無問題 (我地曾去過海港城分店,知道呢間餐廳有這規矩亦無異議)。我一坐下即望一望錶,當時是6點半,我驚唔記得仲同老公講我地8點前要走。我地用咗大約10-15分鐘時間決定落單叫鮮蝦帶子墨魚汁麵同鮮蝦雞肉米紙卷兩樣野,入座到落單期間侍應無催過我地落單,只是中途放底兩杯水。好快食物已上齊,我地用正常速度食完,侍應收碟時我地叫佢比甜品Menu我地,一路相安無事的。我地選了Fresh Coconut Crepe Cake同另一款杯裝芒果甜品(唔記得咩名),一位女侍應幫我地落緊單時,突然另一位女侍應走過來阻止佢落單,黑口黑面兼態度惡劣同我地講:「其實你地已經過晒鐘咖喇,你地7點3交枱嘅。」我望吓錶當時係7時20分。我老公即刻話我地未夠鐘,8點交枱喎!

我地選了Fresh Coconut Crepe Cake同另一款杯裝芒果甜品(唔記得咩名),一位女侍應幫我地落緊單時,突然另一位女侍應走過來阻止佢落單,黑口黑面兼態度惡劣同我地講:「其實你地已經過晒鐘咖喇,你地7點3交枱嘅。」我望吓錶當時係7時20分。我老公即刻話我地未夠鐘,8點交枱喎! 佢個樣好懷疑,重覆咗幾次話出面同事話你地7點3交枱,話你地食咗好耐,我即刻火都嚟,我行得正企得正,大大聲同佢重申我地係6點半先入嚟!! 我記得入嚟時隔離枱已食到一半,我話我地仲遲過隔離入嚟,你都未話過鐘啦! 隔離枱都睇唔過眼話,係呀佢地遲過我地嚟架! 佢於是好似好唔忿氣咁講咗句:「如果你地想點嘅比你地食埋囉。」嘩! 我心諗我係咪要多謝你施捨呀!?

印象中佢地一句對唔住都無講,當時我已經好嬲,我同老公講不如唔好食走啦,老公堅持我地無錯做咩要走。隔離枱食客埋緊單,佢地同我地講可能係佢地過鐘,唔係我地,侍應應該搞錯了。而喺我地等緊甜品的時候,我見到剛才話我地過鐘的女侍應,在不遠處同另一位著黑色西裝不知是否經理的女子兩個黑晒面望住我地張枱討論,我聽唔到佢地說話內容,但佢地舉動令我好唔舒服,好似被人指指點點咁。個女侍應再行過來時我忍唔住話唔該你地搞清楚先話人啦,佢仍然好似人肉錄音機咁話唔知,係出面同事話我地7點3要交枱,佢地並無確實記錄我地幾點鐘入嚟。我話你地應該有記錄我地幾時落單,佢竟然話幾時落單唔可以作準,仲加多句話有人見到我地坐咗好耐都未落單!我話10分鐘好耐咩!? 聽到呢句我直頭氣頂,即係到而家呢一刻你地仲覺得我講大話呃你地,強行霸住你地張枱唔認,令你地做唔到生意,你地無搞錯? 由於實在委屈氣憤難平,本人當時面口已極度難睇,佢最後講咗幾句唔好意思就行開咗。我地最終在7時45分埋單離開餐廳。

根本件事由頭到尾都係佢地出錯,佢地搞錯咗已經唔啱,如果佢地一早同我講句對唔住我唔會咁嬲,我最嬲係佢地的態度,一路都好似我講緊大話咁,我有必要霸住你張枱嗎? 從未試過這樣被人屈! 這根本是對我人格的一種侮辱!這是對客人應有的態度嗎? 莫講話對客人,這是連對一般人應有的尊重都沒有!

最後,我做人好公道的,這畢竟是一篇食評,我會如實評論一下當晚的食物質素:

1. 鮮蝦雞肉米紙卷: 個米紙卷本身無咩味,但係個醬汁好好味,酸酸甜甜好開胃。(無影相)
2. 鮮蝦帶子墨魚汁麵: 墨魚汁麵好好味,帶點辣味,帶子鮮甜,鮮蝦爽口。(無影相)
3. Fresh Coconut Crepe Cake: 麻麻地,食咗少少覺得好滯
4. 杯裝芒果甜品(唔記得咩名): 下面啲糯米飯好硬又唔甜,難食! 中間芒果肉無味,上面椰子雪葩幾清新,整體不過不失。
題外話/補充資料: 這間餐廳已被我永久列入黑名單,無論食物質素有多高我永遠都不會再光顧!
2014-11-22
5 分鐘 (堂食)
2014-10-08 4690 瀏覽
同中同reu溜完冰, 出完一身汗, 想食番d甜野 haha~~去左又一城greyhound cafe搵食~~叫左個香蕉朱古力cheese cake d 仲有d almond~好正, d cheese cake 甜而不漏, 質感幾滑。 我frd叫左個煙肉意粉~~唔錯, 佢d煙肉唔知點解特別好味, 好香, 咸味岩岩好, 切到細細粒one-bite size咁, 真係好體貼, 加分~!
2014-09-21
2014-09-29 4439 瀏覽
試過因為太多人而放棄等...今日精神好決定等....其實都好長龍....5知係咪因為多數人都係3人或以上, 我地2個人等左無半個鐘就入得去....因為第一次來食又病緊..所以叫的簡單野 意大利肉腸芝士餡餅.. 真係好似PIZZA 味..但好好味..餅底又不太硬.岩曬我招牌脆炸單骨雞亦, 見好多人都話好食就試下,,,失望...好似炸雞翼咁....可能放左好耐..皮又唔脆又無咩味.. 蒜香蜆肉意粉...第一無蒜香味, 第二最上放左條好難食既魚仔=.=...係的意粉OK芝士雜菜千層麵沙律, 的蔬菜整得好好味,好新鮮
可能放左好耐..皮又唔脆又無咩味..
芝士雜菜千層麵沙律, 的蔬菜整得好好味,好新鮮
題外話/補充資料: 今次試既野比較西式,,其實呢度仲有好多其他野未試, 值得再來試埋其他...例如的漢堡, 同泰國野
2014-09-26
35 分鐘 (堂食)
2014-09-26 3775 瀏覽
同朋友去APM睇戏,7点开场。。。所以我地6点左右就开餐,唔洗等位。以前次次weekend黎都好多人。今次试左:Fried Tiger Prawns with Thai Spices and Rice,虾好鲜甜,辣味比较岩我taste,带的酸味,果然thai style. Noodle with Thai Braised Beef Balls – Dry,牛肉外层有的脆,咬落好有肉汁,唔错,的酱汁捞到的粉有种好特别既味道,有种海鲜既感觉。最后当然系fresh coconut crepe cake,系我食过最美味既cake,鲜甜嫩椰子肉,一层层好友质感,大大件不过唔觉得漏!每次吃greyhound必点!
2014-09-06
  • fresh coconut crepe cake
2014-09-25 3224 瀏覽
2100夜晚身於九龍塘,不想離開空調之地。餓得暈暈既筆者同女友冇選擇來到高價位既Greyhound。經openrice食評,得知餐廳有西餐裝潢但係竟然係泰國食堂。見餐廳高格調既佈置,開開心心既入座。座位尚叫寬敞,舒服。當時人客唔多,服務、上菜帶有速度。食物份量適中而煮法輕盈。不太辣、不太酸、不太鹹。好味二字以概括之 。 可惜時間不早甜品大多售罄,還好有芒果糯米杯為止餐劃上句號。價錢偏高,有九五折會更好。但身在九龍塘唔想食food court又有幾多選擇? 餐廳各方面做得唔錯,食物大致上係令人回味。
2100夜晚身於九龍塘,不想離開空調之地。
餓得暈暈既筆者同女友冇選擇來到高價位既Greyhound。
見餐廳高格調既佈置,開開心心既入座。
座位尚叫寬敞,舒服。當時人客唔多,服務、上菜帶有速度。

可惜時間不早甜品大多售罄,還好有芒果糯米杯為止餐劃上句號。
餐廳各方面做得唔錯,食物大致上係令人回味。
mango sorbet 芒果糯米杯配椰子沙冰
crab cake 蟹餅
蝦碌金邊粉
大蝦冬蔭公
2014-09-25
mango sorbet 芒果糯米杯配椰子沙冰
大蝦冬蔭公
2014-09-24 2417 瀏覽
又一城中高檔餐廳林立,今日同姐姐選擇了位於二樓的Greyhound, 想試下佢嘅泰式fusion菜。一坐低,侍應就體貼地遞上兩杯清水,唔似得simplylife要叫幾次先比到杯水你。打開menu, 都幾多野食- 由湯,salad,pasta,pad thai, rice應有盡有,睇到都流哂口水我地叫左招牌單骨雞翼,一個pasta呢個penne唔記得名但真係好cheesy好正!!已經唔算拉得長喇呢條cheese nomnommmmm仲叫左個煙肉蛋飯,不過唔記得影相overall Greyhound食物同環境同service都唔錯!! 一定會再黎! wanna try the desserts n drinks there next time

我地叫左招牌單骨雞翼,

一個pasta

呢個penne唔記得名但真係好cheesy好正!!

已經唔算拉得長喇呢條cheese
nomnommmmm

仲叫左個煙肉蛋飯,不過唔記得影相

2014-09-24
10 分鐘 (堂食)
  • 招牌脆炸單骨雞翼