2014-06-21 1748 瀏覽
天氣讓人苦惱,難得一個週六不想淋雨唯有到九龍塘逛吧!平時看這間cafe總是滿滿排隊,想試的心都放棄了,難得今天𣎴用排隊便立刻入去試。外面的裝修以時尚黑百配搭,感覺有點像在赤柱街邊的餐廳,由於是下午茶的關係,都不能叫得太多,晚飯怕吃下。極愛炸物,所以二話不說便點了粟米蟹肉餅這道菜倒是炸得香脆,再配甜酸醬汁應該會不錯招牌辣味雞翼。非常平凡,size小, 非常乾身椰子千層蛋糕,一個字,正!糕內有椰子肉,味道不太甜,正合我心意,加上爽口的椰肉與cream混合味道恰好,一層一層夾著cream與椰肉很有口感!

極愛炸物,所以二話不說便點了粟米蟹肉餅
這道菜倒是炸得香脆,再配甜酸醬汁應該會不錯
了粟米蟹肉餅
招牌辣味雞翼。非常平凡,size小, 非常乾身
2014-06-21
了粟米蟹肉餅
2014-06-13 1757 瀏覽
店子的設計亦如泰國店般,以黑白色作主調,但當中卻有些另類圖案和顏色作點綴!而座位之空間好接近,坐得不舒服,有很壓迫的感覺!先來薄切三文魚配泰式辣汁,味道清新,酸酸辣辣,令人開胃這碟雞肉串燒顏色鮮艷,但味道普通,沒有香味,肉不嫩滑最後甜品Coconut Crepe Cake,層層疊疊相間著是軟綿綿蛋皮, 下面有厚層甜滑椰漿忌廉, 忌廉帶著清新的椰香, 而口感也輕盈, 一點也不會覺得油膩!
先來薄切三文魚配泰式辣汁,味道清新,酸酸辣辣,令人開胃
這碟雞肉串燒顏色鮮艷,但味道普通,沒有香味,肉不嫩滑
題外話/補充資料: 最離譜是沒有叫埋單,無啦啦走過來叫我結賬,我們只是座了個多小時,要趕客人走不如入座時告知個半小時交枱啦!! 這是什麼服務?
2014-02-20
2014-06-13 1533 瀏覽
星期2晚餐8點要等10分鐘。一坐低就嗌左招牌雞翼,好香口,而且單骨食落好方便!跟住就食蝦抄金邊粉。夠哂鑊氣,好好味,佢碟邊跟埋抄蒜同辣椒粒,加埋真係好惹味。食唔食辣既朋友都有得自己選擇,真係好細心。跟住就到生菜粉皮肉醬包,唔同一般生菜包,佢既肉醬非常juicy,又夠味,加埋佢配既汁(好似平時點生蝦個汁),一流配搭!佢配既粉皮又可以包住哂配料既汁,唔會好似平時一般生菜包食到成手都係,又係另一個細心之選。最後個椰子千層蛋糕啖啖都係椰子肉,食落一啲都唔漏,唔太甜,味道岩岩好,為晚餐畫上完美既句號。
星期2晚餐8點要等10分鐘。
一坐低就嗌左招牌雞翼,好香口,而且單骨食落好方便!
2014-06-10
10 分鐘 (堂食)
  • 新鮮椰子千層蛋糕
  • 鮮蝦炒金邊粉
2014-06-11 1192 瀏覽
招牌脆炸單骨雞亦,招牌菜之一,我見好多人都叫,幾香脆但較乾。炸海鮮春卷,細細粒幾得意,味道OK。泰式豬肉丸湯河,豬肉丸幾彈牙,河粉林左少少。帶子墨魚麵,無乜特別較普通椰子千層蛋糕,勁多cream,椰子肉不多,食兩啖是可以的,食得多好漏。泰式咖啡,香濃味美。雖然無想像之中好,價錢都偏貴點,但仍對其他未點既菜式有興趣,下次可再試下。
炸海鮮春卷,細細粒幾得意,味道OK。
泰式豬肉丸湯河,豬肉丸幾彈牙,河粉林左少少。
帶子墨魚麵,無乜特別較普通
泰式咖啡,香濃味美。
看得多朋友們對Greyhound 的分享,星期天活動後到又一城找吃的,在Openrice 看到Greyhound這個名字,便決定去試試。到達時,約六時多,餐廳內已有不少顧客,但慶幸不用等位。原址為現在已搬了到Food court 那層的Simplylife,變成了Greyhound 後,感覺佈置風格也沒有差很遠,只是現在的露天座位的分佈好像密一點,其實有點逼。男人說想試多點小食,所以點了以下幾道菜。招牌脆炸單骨雞翼 HKD68一入味便感覺到很熱氣,是很香脆但略嫌有點炸過火,還好沒有焦,肉質也未至很乾。炸越式海鮮春卷 HKD98味道是可以的,只是和普通越式春卷分別不大,沒什麼特別之處,春卷皮也極快軟掉。伴著上的生菜也算新鮮,而我喜歡反而是那個醬汁,味道很好很醒胃。炸栗米蟹肉餅伴酸辣醬 HKD88又一送非常熱氣的小食,感覺稍為過火,但外面真的很香脆也不油膩,咬下去的口感卻是軟軟的,蟹肉和粟米這個配搭不錯,如果蟹肉的分佈平均一點更好。三式迷你漢堡 HKD138因為男人覺得有趣而點的,可惜未吃漢堡已先扣分,伴著上的薯條竟然已經軟掉。三款漢堡分搭配了士多啤梨、茄子加青瓜,還有芝士煙肉。芝士煙肉最
到達時,約六時多,餐廳內已有不少顧客,但慶幸不用等位。
男人說想試多點小食,所以點了以下幾道菜。
招牌脆炸單骨雞翼
招牌脆炸單骨雞翼 HKD68
炸越式海鮮春卷
炸越式海鮮春卷 HKD98
炸栗米蟹肉餅伴酸辣醬
炸栗米蟹肉餅伴酸辣醬 HKD88
三式迷你漢堡
三式迷你漢堡 HKD138
三款漢堡分搭配了士多啤梨、茄子加青瓜,還有芝士煙肉。
芝士煙肉最正路,味道沒大問題。
茄子那個我初時看不出是茄子,一放進嘴裡便知中招,因為我不吃茄子的,而那片青瓜其實小得可憐,不太能吃出味道。
至於士多啤梨那款,男人說覺得不夾,我覺得還好,因為士多啤梨實在很少片,沒有很重味。
三款的包都很香脆,漢堡味道普通,只是略嫌有點乾。
其實已經有點飽,但還是想試試這裡的甜品,所以點了下面這款。

BANANA CHOC HKD58
這款甜品有不少我和男人喜歡的元素,雲呢拿和朱古力口味的雪糕、香蕉、Brownie,還有Oreo 餅乾。
基本上沒什麼技巧可言,不過雪糕口感很幼滑,Brownie的質地和味道也不錯,整體配合得不錯,不會過於甜膩。
評了食物,也說說服務吧。
座位前剛好有一顆頗高的樹,頗阻視線的,服務員卻完全沒有這方面的意識,不只一位服務員明明不停經過,卻不會主動走前多2步,亦不會左右望望,看看前面會否有客人有需要,多次沒為意不停揮手的我,我可是已經努力把手揮動到應該沒被樹阻擋到的位置,我每揮一次,明明在不遠處面向我走動的他們,也是讓我揮動極久後才看到我。
而就算幸運地,他們有走到我們這邊,也不是每位服務員都會主動倒水。
服務不周還真會被扣不少分數,我還覺得樓下價錢相宜的EXP 服務更好呢。
當食物只是恰如其分,而服務又不算很好,價錢又不見得便宜,若要排隊等位的話,我未必會選擇它,也不一定有下次。
BANANA CHOC
2014-03-23
15 分鐘 (堂食)
炸栗米蟹肉餅伴酸辣醬
BANANA CHOC
2014-06-05 1774 瀏覽
Came past this restaurant on a Sunday afternoon at Festival Walk with a friend of mine and we’ve decided to have lunch here since their menu seemed to offer a wide variety of different cultural foods here.I ordered a Foie Gras Beef Sandwich with potato chips on the side- The sandwich was not as good as I was expecting it to be, the foie gras was a bit too thin and dry, the cheese was hardening and overall the sandwich did not have much flavor to it at all.Overall rating for this restaurant was j
Overall rating for this restaurant was just average, 2.5/5.
2014-03-06
2014-06-01 1238 瀏覽
看裝修應想不到是泰國fusion 菜的,所以一直對它有點好奇。曾經過幾間分店,星期四放工時終於去一試~和男友點了串燒雞肉 (其實想試豬肉,不過算罷) ,味道不錯還有是味道似pizza 的餡餅 ,偏咸一個是牛肉炒河 (名字不記得),偏咸落單時己被甜品部份吸引,我們吃了咖啡的,杯內有棉糖一粒﹑cream一pat﹑有香濃咖啡味的雪糕,蛋糕仔2,3 粒,出奇地 (奇怪?)還有中式的芝麻脆餅(糖?)。外形不錯,最好味還是那球雪糕。另一款甜品是椰子千層糕,一個字,正!糕內有椰子肉,千層糕質地比慕士硬一點,雖然我和男友都不太喜歡cream/ mousse,但都對此讚不絕口。真想下次外賣椰子千層糕和試試其他甜品~

和男友點了串燒雞肉 (其實想試豬肉,不過算罷) ,味道不錯
還有是味道似pizza 的餡餅 ,偏咸
一個是牛肉炒河 (名字不記得),偏咸

真想下次外賣椰子千層糕和試試其他甜品~

2 分鐘 (堂食)
  • 椰子千層糕
2014-05-25 1327 瀏覽
5:30嚟到唔使等位,決定早少少食晚餐。Avocado Salad with Rocket Leaves 鮮蝦牛油果沙律 $118沙律面有很多蟹籽,與牛油果同蝦拌勻,整個沙律好fresh好爽。Coconut Crepe Cake $68果然係名不虛傳,個cake好滑,啖啖椰子肉,香味十足。
5:30嚟到唔使等位,決定早少少食晚餐。

Coconut Crepe Cake $68
果然係名不虛傳,個cake好滑,啖啖椰子肉,香味十足。
鮮蝦牛油果沙律
2014-05-24
鮮蝦牛油果沙律
2014-05-22 1091 瀏覽
午時見人小小走左去GREYHOUND食LUNCH今次都係第一次係GREYHOUND 食野, 叫左2份 LUNCH SET; 一份係SPICY ”HAM"魚意粉, 另一份係泰式煙肉蛋炒飯, 跟2 份 CAESAR SALAD。SALAD 秒速到,個PORTION 小得可憐。MAIN COURSES 10分鐘後到,個意粉相當硬,難消化, 相信今日個胃都會有排忙; 個炒飯係連暖都未到, D飯唔似平時個D炒飯一粒粒,個TEXTURE 好似。。俾人食完吐返出呢,完全冇味,D煙肉都好唔新鮮。意粉 $78炒  $98要飲品 +20今次係本人係一次打食評。平時好多野放得入口,唔太好食我都冇咩所謂。但今次不得不SHARE,咁既價位要我食D連正常既水準都未到既野, 食完真係覺得浪費咗個LUNCH TIME。
午時見人小小走左去GREYHOUND食LUNCH

意粉 $78
炒  $98

要飲品 +20

2014-05-16
2014-05-15 1309 瀏覽
鵝肝芒果沙律,沙律好新鮮配搭,加埋油油地鵝肝又幾岩口味。牛腩豬肉丸米粉,牛腩好諗,肉丸彈牙,銀絲米粉好得,個湯好味。泰式三文魚,包埋蒜子食,spicy醒胃。煙肉蛋炒飯,唔知點解會叫個咁普通,但都OK。椰子cake係必食啦,入面椰子肉好正!咖啡都好好飲呢!
鵝肝芒果沙律,沙律好新鮮配搭,加埋油油地鵝肝又幾岩口味。
泰式三文魚,包埋蒜子食,spicy醒胃。
煙肉蛋炒飯,唔知點解會叫個咁普通,但都OK。
椰子cake係必食啦,入面椰子肉好正!
咖啡都好好飲呢!
2014-05-13 1525 瀏覽
下午打電話想book位 已經full了7點walk in. 環境不太舒適 座位排得太密麻麻 讓人有點壓逼的感覺。總括: 一般,尚ok~ $671 / 2人忘了菜式名,三文魚好大陣莞茜味一般,沒甚麼特別。冬蔭功配雲呑,湯味道還可以,蝦亦很大隻。但加粒雲呑就當fusion菜?我同友人都食唔出有咩料,只覺得碟意粉味道有點怪,但都仲擺得落口~燒羊肉串★呢個抵讚~~~幾好味唔好以為咁少野唔夠飽,食到呢到我地已經幾飽。之後食甜品喇~芒果千層蛋糕~覺得啲芒果汁有啲似藥水味個Cake好creamy...我會俾4/10 (4分)椰子千層蛋糕★係我整晚最期待的食1啖已經覺得飲緊椰青咁。唔係每人都鍾意食呢個,但我仲接受到會俾5/10 (5分)
下午打電話想book位 已經full了
7點walk in. 環境不太舒適
座位排得太密麻麻 讓人有點壓逼的感覺。
總括: 一般,尚ok~ $671 / 2人

忘了菜式名,三文魚好大陣莞茜味
一般,沒甚麼特別。

冬蔭功配雲呑,湯味道還可以,蝦亦很大隻。
但加粒雲呑就當fusion菜?

燒羊肉串★呢個抵讚~~~幾好味

唔好以為咁少野唔夠飽,食到呢到我地已經幾飽。之後食甜品喇~

芒果千層蛋糕~覺得啲芒果汁有啲似藥水味
個Cake好creamy...我會俾4/10 (4分)

椰子千層蛋糕★係我整晚最期待的
食1啖已經覺得飲緊椰青咁。
唔係每人都鍾意食呢個,但我仲接受到

會俾5/10 (5分)
2014-05-12
2014-05-13 1149 瀏覽
前一晚心血來潮想黎試下,於是朝早打黎想book,見到openrice寫住星期一至六開八點半,咁我九點半打啦,響極都冇人聽o既....十點半再打,都冇人聽o既...(website又冇寫)十一點半再打鐘於有人聽,但o個下我又唔記得問佢到底係開幾點,聽到佢話full booking我已dur皮反正都唔知食乜好,於是死死地氣放左工過黎等位,睇見條龍都唔算短,而且二人居多,亦都有好似我咁一個人黎搵定位先好彩o既係遇正上一輪好多客都埋單,所以都唔算等得耐,而且唔會因為我未齊人就唔俾入小插曲我坐低左睇緊menu,有位侍應哥哥收走我對面o既刀叉,我即刻叫停佢我係兩位.事緣係剛好後面有位小姐一個人食,佢誤會我o係o個位小姐...但我想話人地已經背住我坐左落bar枱咁佢都有唔好意思,禮貌係做足o既,大頭蝦左d.忘記呢個叫咩名,米紙卷之類.汁微辣,記得搭埋生菜食,不過小心d汁滴,係食得有少少狼狽.值得一提係d生菜都係細細塊,唔會隨便俾一大塊你自生自滅,我覺得幾貼心啊串燒o既沙嗲汁夠香,幾乎點哂咁滯旁邊o既蔬果串我就淨係食左青瓜要黎清一清,感覺冇咁油膩本身唔係太喜歡墨汁系列,不過間中都陪大人食下啦...呢個
小插曲

咁佢都有唔好意思,禮貌係做足o既,大頭蝦左d.
串燒雞肉
串燒o既沙嗲汁夠香,幾乎點哂咁滯
旁邊o既蔬果串我就淨係食左青瓜要黎清一清,感覺冇咁油膩
軟腳蟹墨魚麵
本身唔係太喜歡墨汁系列,不過間中都陪大人食下啦...
呢個唔係食到一口黑色o個種,除左意粉本身係黑色之外就冇喇,咸咸地彈牙o既,就好似食緊日式意粉咁,但佢又比日式意粉再硬身d...要形容o既話就好似食緊幼條橡皮糖咁
炸軟腳蟹始終走唔甩油冧冧,但見到咁大隻訓o係碟意粉上面,唔食得都睇得
考慮左好耐都係叫個甜品食下好似圓滿d
我唔肯定我係咪叫左咖啡味,因為o係website搵唔返...
最頂係一粒棉花糖,下面係奶cream(正呀~),跟住雪糕,仲有d唔知乜野脆脆,蛋糕,espresso墊底
好食唔算好食,不過d配搭幾特別,值得一試
2014-05-02
20 分鐘 (堂食)
串燒雞肉
2014-05-06 1306 瀏覽
今日公眾假期當然要去食個靚Lunch,因為怕要等位,所以中午就入座了。泰式大蝦雜菜湯,味道很鮮,帶少少辣味,不錯。芝士火腿三文治,麵包面烘得很均勻,裡面是用mozzarella cheese, 好味泰式豬肉丸湯河粉,河粉好滑,但個湯底OK。飲品點了泰式咖啡,夠香夠滑。我一向都幾喜歡這家餐廳,會再來。

泰式大蝦雜菜湯,味道很鮮,帶少少辣味,不錯。
泰式豬肉丸湯河粉,河粉好滑,但個湯底OK。
飲品點了泰式咖啡,夠香夠滑。
我一向都幾喜歡這家餐廳,會再來。
2014-05-06
2014-04-19 1831 瀏覽
第一天的復活節假期,去完東平洲已經累透,立即坐火車在九龍塘搵食,剛遇著食飯時間,周圍食店都食滿坐,唯有去greyhound cafe博一博,怎知非常幸運地食快便入座了!記得第一次來感覺不太好,可能是太夜關係,很多菜式都售罄,同食物味道一般。今次在正常晚飯時間來用餐,食物味道和送餐速度都令我改觀不少。入座後馬上點餐, 先來的是牛丸牛腩撈米粉(noodle with thai braised breef-dry),份量真的不多,賣相又不是太吸引,但估不到的好味!這道菜還有四款醬料供大家自行配搭,包括有辣粉,魚露,糖,黃色酸酸辣辣醬。我們先把少少魚露加進米粉,再撈一撈便開始食喇!第一口已覺好味,因為味夠濃,濃汁中帶點點甜的味道!牛丸彈牙,牛腩亦夠淋,因為是乾撈,所以不會有油膩感覺,唯一不足是多吃幾口後有點鹹。接著便是食過番尋味的自製干邑鵝肝醬配多士(homemade pate,with cognac and fresh green peppercorns)。 這是我們第二次再點的一道小食,雖然鵝肝味道不重,但勝在夠creamy,非常滑溜,鵝肝醬配上脆多士確是很夾,而且仲十分飽肚,一份共有12
接著便是食過番尋味的自製干邑鵝肝醬配多士(homemade pate,with cognac and fresh green peppercorns)。 這是我們第二次再點的一道小食,雖然鵝肝味道不重,但勝在夠creamy,非常滑溜,鵝肝醬配上脆多士確是很夾,而且仲十分飽肚,一份共有12件多士呢,鍾意的鵝肝味道的朋友可以一試!
Diz極愛炸物,所以二話不說便點了粟米蟹肉餅(crispy sweet corn and crab meat)。 這道菜倒是炸得香脆,再配甜酸醬汁應該會不錯。但可惜事與願違,蟹肉和粟米粒份量不夠,肉味不夠鮮甜,有點令人失望,若純粹想食香口野,可以一試。
主餐食完又點少得甜品呢!睇食評都知greyhound 的crepe cake 出名, 今次點了椰子千層蛋糕(coconut crepe cake),本人不是椰子哄,甚至有點怕罐頭椰子和椰青味,但這個蛋糕完全沒有這個問題!味道不太甜,正合我心意,加上爽口的椰肉與cream混合味道恰好,一層一層夾著cream與椰肉很有口感!喜歡較甜朋友可選香蕉朱古力口味!
順帶一提第一次來greyhound食的伏品-招牌辣味雞翼。非常平凡,size小, 非常乾身,不好味!!可以不用試食!
2014-04-18
2014-04-13 1646 瀏覽
是日是慶祝我和友人的生日 一直想試這所thai restaurant 星期日的下午五時 並不多人 正好讓我們一行三人慢慢hea時間French fries $28首先來的是french fries 有辣和不辣 選了辣的 可惜只是夠香 但不辣 不過熱騰騰的 誰都愛吃 生菜包 $88這個不知甚麼名稱 反正就是生菜加粉皮加肉碎和醬料很香很好吃 醬汁辣辣的 超好味招牌單骨雞翼 $68 所謂的招牌 也只是炸雞翼 沒甚麼特別 好在能有儀態地吃 看在價錢可以接受 就點了三文魚配泰式醬汁 $98這道索價98元的三文魚片 值不值便見仁見智了 雖是薄薄的 卻很好吃 酸辣的醬汁很配 二人食便不要點 未免太貴 但三人食除開會划算一點Butterfly pea and .xxxx tea $28 不算很好喝 只是夠特別 藍色的茶拌上蜜蜂 甜甜的 但茶泡得久了會變苦 Berry crepe cake $68友人預早跟待應要求有生日字樣 其實本人想吃mango口味 不過冇所謂了這裡服務態度不錯 地方漂亮 下午茶時段還可以坐久一點

French fries $28

生菜包 $88