Green Orange

小妹喜歡上環晚上的寧靜, 偶爾也會到此處尋寶。Green Orange 一向是小妹目標之一, 地點十分易找, 由地鐵出口到達只有數分鐘距離, 大熱天時亦唔會行到一身大汗。朋友比我早到坐係窗邊位, 日落的陽光輕射到窗邊,無工作有多倦的也應該暫且放下, 享受接著的晚餐。兩個女仔本應吃不到太多東西, 奈何每個Sessions 也吸引, 結果……我們Share 了一客 $68雜菌十分多, 加入了較大粒雜菌令口感更豐富雜菌而且奶味挺重, 十分香滑, 啖啖Creamy , 令人非常滿足 。配上 橄欖包和黑芝麻包, 小妹喜歡黑芝麻包的粒粒口感, 麵包軟熟, 充滿芝麻香味。煙三文魚Caesar Salad $98將煙三文魚卷成花毛形狀放在Caesar Salad 上, 簡單而不消失心思。麵包粒脆卜卜, 蔬菜也爽口清新, Sauce 酸酸咪咪, 令人二開胃, 夏天菜色 。蟹肉酥皮盒$108做法絕不煩複, 先將蟹起肉再加入洋蔥粒炒香, 瓖回蟹蓋內, 加上適量芝士放進入焗爐, 焗成金黃色亦可上枱。洋蔥粒令到口感更豐富, 蟹肉一絲一絲很真實, 芝士沒有蓋過本蟹的鮮甜,小妹不喜歡動手拆海鮮, 所以特別岩我
小妹喜歡上環晚上的寧靜, 偶爾也會到此處尋寶。
離, 大熱天時亦唔會行到一身大汗。
朋友比我早到坐係窗邊位, 日落的陽光輕射到窗邊,
無工作有多倦的也應該暫且放下, 享受接著的晚餐。
我們Share 了一客 [黑松露雜菌忌廉湯] $68
雜菌十分多, 加入了較大粒雜菌令口感更豐富雜菌
煙三文魚Caesar Salad $98
蟹肉酥皮盒$108
小妹不喜歡動手拆海鮮, 所以特別岩我。
還有墊著大量火箭菜, 可以當成一道沙律前菜。
黑松露麵包蟹意大利飯 $158
一不離二還又是蟹, 以同樣方法炮製蟹肉。
先在麵包蟹內瓖入以煮好的白汁意大利飯, 再放大量蟹肉加芝士焗香
意大利飯Creamy較軟淋比較岩小妹胃口 。
黑松露醬另放在小碟上, 小妹喜歡每一口也可以吃到蟹肉, 黑松露和意大利飯的結合
松露醬令香味提升不小, 齒頰留香。
還有主菜 [醬燒美國豬仔骨] $208
上枱時被老嚇了一跳, 當然是講它的份量, 汗顏中。
但無可否認上枱時陣陣燒肉香則令人垂涎
豬仔骨塗滿大量BBQ 醬燒至金香, 兩者合而為一
它們特別選用了BB 豬, 貪其肉質較嫩, 但不失肉味濃郁。
伴上小許酸菜令口略為感緩和, 另外伴碟的焗薯亦香脆好味,
推介給所有食肉獸。

眼闊肚窄, 罪過 ~~
2015-06-03
0 分鐘 (堂食)
2015-06-02 1110 瀏覽
朋友無啦啦即晚約食飯,港島西裝友首選嘅銅鑼!但啲枱一早Full晒啦,又唔想等位,結果搵到上環呢間近地鐵站又臨時臨急都book到,只要稍移玉步,過幾個站就唔駛同人迫!仲有大把好選擇啦!嘢食方面,我有份食嘅有3樣:黑松露雜菌忌廉湯、黑松露麵包蟹意大利飯同檸檬雪葩。黑松露雜菌忌廉湯有好濃郁嘅菇味,飲嘅時候又粒粒菇碎同creamy,撈埋黑松露醬好香,同埋好少見餐廳會落埋橄欖油,令個湯更香更滑。可見師傅非常用心!黑松露麵包蟹意大利飯又喺有黑松露!哈哈,其實我都真喺幾鍾意黑松露,黑松露個種獨特香味嘅真喺難替代。啲飯焗喺蟹蓋中間,原本仲驚裡面裝得好少飯,但原來個蓋都塞到好滿,都幾多嘢gabor!另外,個Risotto吸收晒雜菌嘅精華,好多菇味,而且非常夠creamy同濃郁味!而且每粒飯都帶點煙韌,恰到好處。仲配上黑松露醬,撈埋啖啖蟹肉嘅鮮甜!咁多蟹肉,用料十足,$158都真喺幾抵呀!男人老狗對Cake真喺冇乜興趣!甜品都真喺麻麻,所以叫咗檸檬雪葩!侍應話喺意大利貨,直接入口,真喺要試吓。其實其他雪葩都入口即溶,但呢個雪葩頗有口感,而且仲有檸檬嘅清香,酸酸哋又夠冰凍,最緊要喺甜味好輕!夏天同麻甩食就最

男人老狗對Cake真喺冇乜興趣!甜品都真喺麻麻,所以叫咗檸檬雪葩侍應話喺意大利貨,直接入口,真喺要試吓。其實其他雪葩都入口即溶,但呢個雪葩頗有口感,而且仲有檸檬嘅清香,酸酸哋又夠冰凍,最緊要喺甜味好輕!夏天同麻甩食就最啱!
呢間餐廳無論環境、服務同食物都好滿意!下次成班朋友約食飯會試吓下建議嚟呢度!多啲人一齊Share會更抵!
諗食乜永遠係一件煩事,拍拖久了,男方對此,同追妳嗰陣當然係前後兩個樣!今次突然聽到大少那久違了的「訂咗位」呢3個字,星期五就這樣著定件靚衫,開心期待著晚上的約會。地點是一間從未聽過,叫Green Orange的餐廳。提起上環,總會想起花樣年華,就是一種淡淡的優雅的感覺。Green Orange地點實在太方便,就喺上環A2出口,轉右行1分鐘就到。餐廳在2樓,店子小小,大部份枱都係窗口位!微暗、樓底高、吊扇、桌上燭光、靜靜的,環境都幾浪漫!如果返去大少仲追緊我嘅時候,地點會加分!麵包熱、香、外皮微脆、裡面鬆軟!食落有少少甜味,黑色嗰個有香草最好味!!是一個約會的好開始。**有橄欖油同黑醋供應,加埋舊牛油就perfect喇!燒帶子柚子沙律Seasoning is the king of salad!! 首先,帶子都幾大隻,外層連邊位都煎到金黃,咬落嫩,都幾juicy!然後,佢嘅調味更加抵讚,帶子們就這樣變了惹味尤物。Howcome我自己煎親都勁縮水加似擦子膠? ??/______\沙律落了黑醋撈成,但酸中又帶點甜,撈菜真喺幾好喔!**如果抽子一切開一粒粒上會更好,因為會均勻啲!香煎爐魚伴粉紅

麵包

**有橄欖油同黑醋供應,加埋舊牛油就perfect喇!
燒帶子柚子沙律

沙律落了黑醋撈成,但酸中又帶點甜,撈菜真喺幾好喔!
**如果抽子一切開一粒粒上會更好,因為會均勻啲!
香煎爐魚伴粉紅胡椒忌廉汁

呢個真係好好味!一向認為爐魚完全不能與銀鱈魚相比,因為食落總覺得比較乾身同嚡口!但今次的爐魚竟然非常十分嫩滑同Juicy!表皮又煎到金黃脆香,而且調味都做得啱啱好,唔會太啖或太鹹!What can I ask for more?

醬汁方面又好很creamy!仲有微甜有酒香!而同加埋紅胡椒都係第一次聽同食,成個汁加埋用嚟點魚塊非常夾!可見師父非常用心同創意!其實原本以喺一粒花連種子@@)~~!

仲有配上嫩露荀、牛油味濃嘅薯蓉!Fall in LOVE!!
黑松露麵包蟹意大利飯
估唔到佢會用蟹蓋上,蟹肉堆成一個小山丘,睇見都流口水。我估放上fb實呃到好多like!

黑松露醬另放了在醬碟。個人認為根本唔使加,因為蟹肉連埋original嘅磨香意大利飯已經好夠味。再加醬反而會破壞咗蟹肉嘅鮮味!當然如果喺黑松露嘅fans就另計啦!
另外,麵包蟹的蟹糕消失了有點可惜,如果加埋落個飯度真係不得了*v*不過純粹個人意見啦!

食物加$88可轉套餐,包括是日餐湯、雜菜沙律、朱古力Brownie、coffee/tea,我哋單嗌,冇跟餐的。

服務方面

有清水供應,加分!仲要有檸檬味,再加分!當晚只得一名侍應,雖然我哋冇叫飲品,因為奉行小情侶慳錢原則!但唔使我哋叫都會自動幫我哋加水,非常貼心!另外,每味菜上時都會細心預備不同餐具,又會自動收碟,非常impress!!相信這就是小店的好處,一眼睇晒ma!

衷心希望店家可繼續努力,keep住水準,是一間值得支持的小店!
2015-05-31 848 瀏覽
這天在上環見完客后不到7時肚子就已在打鼓了><忙上Openrice 看一下附近有沒有好味的西餐廳想吃一頓好的來善待自己呢~~發現這間名叫Green Orange 看似不錯就連忙沿着路線找上它了~裝潢來說真的不錯環境相當寧靜舒服下次一定要帶朋友來這裡吃餐開心飯先~餐派上的選擇不少分頭盤, 主菜, 甜品等等不過亦可以叫意粉Risotto 來吃價錢在中上環來說是可以接受~我先點了沙律來醒醒胃先~燒帶子柚子沙律~主角帶子大大隻, 非常鮮味廚師還特意來個微焦實在是太香口太窩心了吧~~柚子出乎意外完全不酸配以肥美的帶子和沙律菜很yummy呢~也點了這款南瓜忌廉湯選這款的原因是原來這湯放上手拆蟹肉!!是蟹迷的我又怎能不點呢~~南瓜湯入口又稠又美味一點都不會稀稀的南瓜就是要有少許稠身才有口感呢~混合了忌廉是相當香滑再加上淡淡的蟹肉真的是既鮮甜又美味呢~正在選擇主菜時看看openrice, 原來這款醬燒美國豬仔骨都有很多粉絲因為本身不太愛羊扒所以就選這款豬仔骨來試試~ (牛仔骨就吃得, 豬的反而沒有試過)豬仔骨燒得很柔軟亦很淋滑用刀子是一切即斷開中間的tissue 組織是一絲絲的很ten
這天在上環見完客后
不到7時肚子就已在打鼓了><
忙上Openrice 看一下附近有沒有好味的西餐廳
想吃一頓好的來善待自己呢~~
發現這間名叫Green Orange 看似不錯
就連忙沿着路線找上它了~
裝潢來說真的不錯
環境相當寧靜舒服
下次一定要帶朋友來這裡吃餐開心飯先~
餐派上的選擇不少
分頭盤, 主菜, 甜品等等
不過亦可以叫意粉Risotto 來吃
價錢在中上環來說是可以接受~
我先點了沙律來醒醒胃先~
燒帶子柚子沙律~
主角帶子大大隻, 非常鮮味
廚師還特意來個微焦
實在是太香口太窩心了吧~~
柚子出乎意外完全不酸
配以肥美的帶子和沙律菜
很yummy呢~
也點了這款南瓜忌廉湯
選這款的原因是原來這湯放上手拆蟹肉!!
是蟹迷的我又怎能不點呢~~
南瓜湯入口又稠又美味
一點都不會稀稀的
南瓜就是要有少許稠身才有口感呢~
混合了忌廉是相當香滑
再加上淡淡的蟹肉
真的是既鮮甜又美味呢~
正在選擇主菜時
看看openrice, 原來這款醬燒美國豬仔骨都有很多粉絲
因為本身不太愛羊扒
豬仔骨燒得很柔軟亦很淋滑
用刀子是一切即斷開
中間的tissue 組織是一絲絲的
很tender很細滑呢~
再加上它上面淋了很惹味的醬燒汁
就更加香口了~
我一個大胃女生忙着低頭吃吃吃
不消一會就把它KO了~~~
最後也點了一杯熱檸茶來作結
檸茶水準之作
茶味香濃, 檸檬亦很夠味
讓剛才吃得飽飽的胃口來消消化呢~
2015-05-08
1 分鐘 (堂食)
2015-05-25 1171 瀏覽
上星期一快要下班的時侯,收到朋友的whatsapp訊息,想請我幫他去上環某家店舖提取他之前預訂的物品。從我的工作地點去那家店,距離不太遠,蠻近的。也就是這個原因,當一回"貨代"啦。完成了給予的"任務",這時肚子餓了,還得先要找吃的。就在地鐵站入口前方不遠處... 給我看到某幢大廈外牆牆身有個橘子的圖案... 又橙又綠的,寫著green orange... 就打開openrice app尋找是不是餐廳.... oh! really.... 就在這家餐廳吃吧 餐廳環境不錯,光線幽暗,頗有情調。 餐具排列佈置得宜,企理整潔。  看看menu, 南瓜忌廉湯... 燒帶子柚子沙津... 醬燒美國豬仔骨... 就點這幾道吧... 南瓜忌廉湯.... 當然要有南瓜味才算是.... 但裡面還有一些蟹肉... 肉質, 口感, 味道都很好很鮮。侍應先生端來這個湯的時候,有想過應該是味道濃烈的南瓜味.. 卻沒想過這個湯還有加蟹肉的....  燒帶子柚子沙津.... 平時在外吃salad都不外乎是普通青菜加點水果肉.... 這道菜居然是搭配已煎香的帶子.... 再加上微酸的柚子肉.

餐廳環境不錯,光線幽暗,頗有情調。

餐具排列佈置得宜,企理整潔。

看看menu,
南瓜忌廉湯...
燒帶子柚子沙津...
醬燒美國豬仔骨...

就點這幾道吧...

燒帶子柚子沙津.... 平時在外吃salad都不外乎是普通青菜加點水果肉.... 這道菜居然是搭配已煎香的帶子.... 再加上微酸的柚子肉....非常醒胃....

醬燒美國豬仔骨... 喜歡它用來調味的醬汁,蘸肉一流.... 最重要的是豬仔骨烹製時間剛好,用刀子切開後聞到那肉香的味兒,已經再沒辦法要讓肚子空等了....

以後吃晚飯要找餐廳....
現在又多了一家放在我的shortlist供我選擇了...

2015-05-18
  • 南瓜忌廉湯
  • 燒帶子柚子沙津
  • 醬燒美國豬仔骨
Happy Friday 總要對自己好一點相約朋友fine dine 便成了指定動作不過, 這次不再留守SOHO 區而是轉移陣地到中上環~這次我們一改作風, 沒有指定到某餐廳純粹是邊走邊找, 十分隨縁 正打算由上環地鐵站出發, 卻突然下起大雨來沒有預備任何雨具的我們, 顯得非常狼狽大數一、二、三便抱著包包衝向對面馬路由於雨勢實在太大, 完全不能前進在昌盛大廈門口避雨時門口掛了Green Orange的poster最後決定一試~餐廳內的燈光偏向昏黃環境不比SOHO區的遜色坐下時感覺寧靜, 挺舒服蠻適合三五知己聚餐 大家不要被Green Orange 的名字騙倒以為餐廳主打素食, 其實這裏是一間西餐廳牛扒、豬仔骨、羊架、海鮮一應供俱 先來南瓜蟹肉忌廉湯一向喜歡吃南瓜, 所以味道分它滿分南瓜味道挺突出, 口感又濃又滑而且內裏放了大量的蟹肉令味道變得更加鮮甜加上表面灑上了點香草令整個湯都散發著一股清新香味 香草包是廚師親手製的帶有濃郁的草香味道麵包外層內軟, 做得不錯但香草味道太強烈, 而且帶點草澀味個人來說不太喜歡~ 西班牙黑毛豬火腿 (24個月)伴哈蜜瓜 黑毛豬火腿用上24個月的BB豬味
Happy Friday 總要對自己好一點

相約朋友fine dine 便成了指定動作

不過, 這次不再留守SOHO 區

而是轉移陣地到中上環~

這次我們一改作風, 沒有指定到某餐廳

純粹是邊走邊找, 十分隨縁

正打算由上環地鐵站出發, 卻突然下起大雨來

沒有預備任何雨具的我們, 顯得非常狼狽

大數一、二、三便抱著包包衝向對面馬路

由於雨勢實在太大, 完全不能前進

在昌盛大廈門口避雨時

門口掛了Green Orange的poster

最後決定一試~
餐廳內的燈光偏向昏黃

環境不比SOHO區的遜色

坐下時感覺寧靜, 挺舒服

蠻適合三五知己聚餐

大家不要被Green Orange 的名字騙倒

以為餐廳主打素食, 其實這裏是一間西餐廳

牛扒、豬仔骨、羊架、海鮮一應供俱

先來南瓜蟹肉忌廉湯

一向喜歡吃南瓜, 所以味道分它滿分

南瓜味道挺突出, 口感又濃又滑

而且內裏放了大量的蟹肉

令味道變得更加鮮甜

加上表面灑上了點香草

令整個湯都散發著一股清新香味
香草包是廚師親手製的

帶有濃郁的草香味道

麵包外層內軟, 做得不錯

但香草味道太強烈, 而且帶點草澀味

個人來說不太喜歡~

西班牙黑毛豬火腿 (24個月)伴哈蜜瓜

黑毛豬火腿用上24個月的BB豬

味道較一般豬隻濃郁

而且火腿帶有油滑的脂肪感

肉質亦軟滑細緻, 伴著哈蜜瓜一同享用

味道鹹中帶甜, 非常美味~
醬燒美國豬仔骨

豬仔骨份量十足

一客就足夠四人享用

而豬仔骨醃得非常入味

肉質也蠻嫩滑, 肥瘦適中

入口甜甜的, 帶有微微燻香及香草味

朋友吃後對它讚不缺口~
又來到了甜品時間~

我們分別點了檸檬慕絲及榛子朱古力蛋糕

檸檬慕絲入口時帶有一股清新的檸檬香氣

而且味道就是剛剛好, 酸甜適中

多吃數件也不會感到膩滯~

榛子朱古力蛋糕的賣相精緻

朱古力味挺香濃, 底層用上咖啡底

令蛋糕味道更濃郁, 加上蛋糕面灑了點果仁

所以入口時脆脆的, 非常有口感~

今年真的很幸運呢~

沒想到初次與朋友四出遊走覓食

就能碰上美味的食物

下次會再由中上環出發

尋找更多富特色的異國美食~

2015-05-19
120 分鐘 (堂食)
上一篇食評說到Amina2的職員好細心講解餐單(食評重溫),好讓我們作出更合適的選擇,而店員亦好成功地把一早想好吃risotto的大少改變心意改吃油封鴨腿。其實在那電光火石之間,我也有提供意見,告訴他說我找到一家吃risotto有名的餐廳,我們可以留待那裡才吃呀。於是在上個星期五,我便守承諾帶他來上環的GREEN ORANGE。近來上環好像越開越多新餐廳,吃物都有一定質素,但環境都不會像銅鑼灣般擠擁,吃得比較舒服呀。原來GREEN ORANGE就在地鐵站出口的不遠處,過一條馬路就到,不怕迷路。而且對面就是樓上燕窩莊,大大的招牌好好認,但注意樓上有兩個門口呀,自己看清楚是永樂街那邊。一進去是頗高的樓底,而且一排窗都看到街景,空間感十足。一張A3大的紙就列出了所有菜式,小餐廳就是應該這樣,因為款式做太多,準備也要更多,而且賣不完浪費的也是錢呀。如果有限的選擇又站得住陣腳,這也是好吃的徵兆之一。當然可以散叫,他們的湯和前菜都好吸引呀。但任選主菜加$88就可以配上餐湯、沙律、甜品和餐茶也實在吸引,所以這一次就先試主菜。一來我們便看上了黑松露鵝肝意大利飯($168),另外在餐牌上看到一個特別的意

一進去是頗高的樓底,而且一排窗都看到街景,空間感十足。

一來我們便看上了黑松露鵝肝意大利飯($168),另外在餐牌上看到一個特別的意大利粉,用上腐乳做汁好新奇呀,有冒險精神的大少好像很想試,但由於都不太餓,所以就選擇要一個肉類的主菜(燒西班牙黑毛豬)而不多選一個意大利粉。腐乳味道就下次才試吧。

先來的當然是餐湯,這一天是什菌忌廉湯,滿口都是小粒小粒的什菌,好濃好足料呀!配上小餐包真的一流。近年西餐廳都很常供應這種包,沒有拍照,就吃下去好像outback那一類的,每次看到都超開心!
然後沙律也好好吃,因為用上平時在吉列店才比較常用的柚子醋,正合我胃口。
接著先來的主菜是黑松露意大利飯。我們先取起鵝肝,再把飯和黑松露油拌勻。那米粒的熟度是恰到好處,其他地方吃,要不就米粒太生,要不就整粒都熟透。應該要像這裡做得AL DANTE才對嘛。鵝肝外脆內軟,也十分好吃呀!
相比起來,黑毛豬便相對失色。但其實豬胺還是充滿肉汁,而且汁料帶果香,也做得不錯。
還以為,跟餐的甜品一定是長方型的一塊mouse cake,或者再加上幾滴熱情果醬吧?怎料這邊是提供brownies的!還加熱了,暖暖的,而且外面還有點脆,絕對是個有誠意的brownies呀!(人來!給大少姐一球雪糕!)
走之前,大少分別說了兩次,下次再來可以散叫,因為頭盤都好像很吸引!原來他看上了別桌叫的蟹肉意大利飯,用原隻蟹蓋上碟真的很吸睛。說好了,下次便來吃這個!

2015-05-08
  • 黑松露鵝肝意大利飯
  • 什菌忌廉湯
  • brownies
1K
2015-05-11 922 瀏覽
難得跟好朋友聚左一齊就來個浪漫的燭光晚餐吧上環真的是有美食天堂,最近還真常去呢餐廳整體感覺很優雅寧靜座下來不久服務生就過來推介餐牌中既一些特別菜色主菜/意粉都可以加$88轉成為套餐有是日餐湯、雜菜沙律、朱古力布朗尼及咖啡/茶當然也可以單點黒醋跟橄欖油用來配餐前小餐包的蟹肉酥皮盒 $108這個酥皮盒真的非常好吃,外面烤到金黃色而且非常香酥香脆而且每口都帶有大量的蟹肉,鮮味十足真的是一試難忘呀黑松露雜菌忌廉湯 $68濃郁松露香散到鼻中,用上不同種類的菇煮成的喝起來超濃郁 只加上少許忌廉,單純又令人回味的美味!腐乳忌廉汁羊肉扁意大利麵 $188這碟意大利麵真的得特別,用上腐乳來做成醬汁帶點微辣跟咸香,跟意大利麵非常配麵上有三串羊肉,不太愛吃半的我都豪不客氣的吃了兩串羊騷味不重,烤得蠻香口的醬燒美國豬仔骨 $208這碟豬肋骨份量也不少,足夠三個人吃再配上沙律、酸菜跟烤薯豬肋骨外觀上滿吸引的切落去質感相當軟腍,配上燒烤醬,很滋味來杯熱茶做為這晚的句點
難得跟好朋友聚左一齊

就來個浪漫的燭光晚餐吧
上環真的是有美食天堂,最近還真常去呢

餐廳整體感覺很優雅寧靜
座下來不久服務生就過來推介餐牌中既一些特別菜色

主菜/意粉都可以加$88轉成為套餐

有是日餐湯、雜菜沙律、朱古力布朗尼及咖啡/茶

當然也可以單點
黒醋跟橄欖油

用來配餐前小餐包的
蟹肉酥皮盒 $108

這個酥皮盒真的非常好吃,外面烤到金黃色而且非常香酥香脆

而且每口都帶有大量的蟹肉,鮮味十足

真的是一試難忘呀
黑松露雜菌忌廉湯 $68

濃郁松露香散到鼻中,用上不同種類的菇煮成的

喝起來超濃郁 只加上少許忌廉,單純又令人回味的美味!
腐乳忌廉汁羊肉扁意大利麵 $188

這碟意大利麵真的得特別,用上腐乳來做成醬汁

帶點微辣跟咸香,跟意大利麵非常配

麵上有三串羊肉,不太愛吃半的我都豪不客氣的吃了兩串

羊騷味不重,烤得蠻香口的
醬燒美國豬仔骨 $208

這碟豬肋骨份量也不少,足夠三個人吃

再配上沙律、酸菜跟烤薯
豬肋骨外觀上滿吸引的

切落去質感相當軟腍,配上燒烤醬,很滋味
來杯熱茶做為這晚的句點
2015-04-21
仲記得以前係上環返工既時候,偶然都會同同事去Green Orange食返個Set Lunch,價錢最貴都係$100內,有晒麵包/湯/主菜同飲品 (加錢仲可以有埋甜品),每次食完都好滿足咁返去開工。.闊別年幾,今晚就約左友人一齊黎食晚餐。餐廳內既裝潢格局依舊,晚上環境暗暗地還滿有浪漫氣氛。.坐下後,服務員有推介餐牌中既一些特別菜色,像「腐乳忌廉汁羊肉扁意大利麵」,聽到都覺得特別! 而且這裡的服務員都讓小妹感到很親切細心,每道菜都會問岩唔岩我地口味,偶然仲會同我地閒聊一下。.呢度既主菜/意粉都可加$88轉為套餐,是日餐湯、雜菜沙律、朱古力布朗尼及咖啡/茶; 同樣亦都可以散叫,我地就選擇左後者。坐下後,先送上兩個麵包,分別係芝麻包同疑似提子包既麵包,客人可沾些橄欖油食。.黑松露雜菌忌廉湯 $68質感濃厚既忌廉湯,帶有陣陣松露香,仲食到不少雜菇粒,每啖都滋味誘人。.燒帶子柚子沙律 $98內有四隻刺身帶子,帶子微微煎過,食落頗鮮味又香,份量足; 而且所配的沙律菜加埋柚子肉,味道清甜美味,好快整碟掃光。.蟹肉酥皮盒 $108呢個酥皮盒真係一試難忘,面層焗至金黃色且脆身很香,食落啖啖蟹肉鮮味,配埋底
黑松露雜菌忌廉湯
黑松露雜菌忌廉湯 $68

燒帶子柚子沙律 $98
蟹肉酥皮盒
蟹肉酥皮盒 $108
呢個酥皮盒真係一試難忘,面層焗至金黃色且脆身很香,食落啖啖蟹肉鮮味,配埋底下的酥皮盒,真係令人食唔停口,未食完已經諗緊幾時再黎食過!
腐乳忌廉汁羊肉扁意大利麵
腐乳忌廉汁羊肉扁意大利麵 $188
餐廳竟然諗到用腐乳黎整醬汁配意大利麵,頗有諗頭呢。腐乳本身味道都係鹹香惹味,相信會幾好味。

一碟意粉既分量唔少,再配上三串羊肉,羊肉食落肉質唔柴,挺香,而且騷味唔重,對唔鍾意食羊既人黎講都好易入口。
醬燒美國豬仔骨 $208
唔好以為豬肋骨會無咩肉食,呢度用既美國豬仔骨每條食落都啖啖肉,肉質唔韌好易咬開,配埋燒烤醬,味道確係唔錯,女仔食既話相信食兩三條都會飽。另外仲伴上烤薯同沙律,所以呢碟豬肋骨夠晒兩三人享用。
紅桑子芝士蛋糕
紅桑子芝士蛋糕 $68
據店子話此蛋糕係意大利進口的,面頭粒士多啤梨都係餐廳自行加上。第一啖食落去酸酸甜甜覺得味道唔錯,雖然芝士味較淡,再食第二啖就開始覺得好甜,仲疑似咬到粒粒沙糖在口既感覺,太甜了,小妹相信呢度既自家製甜品會比呢個好味呢。
凍檸檬茶
最後,再以一杯凍檸茶作結,結束這一頓美味的西餐。
蟹肉酥皮盒
黑松露雜菌忌廉湯
腐乳忌廉汁羊肉扁意大利麵
2015-04-24 2477 瀏覽
數數手指,在這間公司工作不知不覺已有三年多,已經是小妹的職場生涯裡做得最久的一份工作,人到中年,亦要安定下來吧...轉工的想法沒以往的積極了。 俗語有云:「有人的地方就有是非」。小妹不能同意得更多,公司裡同事不太多,是非流轉仍不斷,有幸認識一位較談得來的同事,這天便跟她來這兒吃個午餐補祝她的生辰。訂好了1時正的枱,從公司走到永樂街還好不算太遠,餐廳位於商廈裡的2樓,地方不大,這天午飯時間的客人不算太多,我們能坐到靠窗的位置,一排大玻璃窗把室外的陽光透映到室內,感覺不錯,還可看到永樂街上熙來攘往的風景。午餐的選擇尚算豐富,共有7款,收費$78-138不等,已包括餐湯或沙律、主菜及咖啡或茶,另加10元可吃甜品,價錢以中上環區的樓上餐廳來說,頗為平實了。我選了沙律作為頭盤,只因認為在每個飯餐裡需要進食足夠的綠色纖維素,以平衡主菜吃的肉嘛,這個【煙鴨胸沙律】賣相可以,但只有1片的鴨胸肉,味道一般,反而較欣賞爽脆鮮甜的沙律菜,配搭微酸的黑醋醬汁,蠻開胃的。同事則選了餐湯,這天的是【南瓜忌廉湯】,湯頭稠密,同事說味道尚可。附隨而來的兩片蒜茸多士,酥脆鬆化,蒜茸味不算強烈。同事選了個【意式辣肉腸雞肉
煙鴨胸沙律
南瓜忌廉湯
意式辣肉腸雞肉意粉
同事選了個【意式辣肉腸雞肉意粉】賣相不錯,意式辣肉腸的味道剛強,煙煙紉紉的,相對地雞肉的味道較淡,同事說意粉有點過硬,若能再軟綿一點會更佳,以橄欖油及黑椒粒的製成的醬汁提升了意粉的味道。
燒紐西蘭肉眼扒配燒汁薯菜
向來愛吃牛的我選了個【燒紐西蘭肉眼扒配燒汁及薯菜】,賣相討好,份量可以,7成熟的肉眼扒肉質粉嫩,牛肉的郁香味不錯,薯菜部份的薯仔切成角狀,加了黑椒來烹調的薯角味道鮮明,少少的辣度增強了薯角的鮮味,吃來綿綿中有辣度,小妹十分喜歡呢。

店員告知是日甜品為Brownie,我倆都不感興趣,所以沒有另加10元。最後我們分別點了咖啡及凍檸檬茶作為餐飲,兩者的味道尚可,同事點的咖啡說只是一般,沒有驚喜。
凍檸檬茶
在中上環區,可是因為地面舖的租金高昂,很多餐廳已進駐商廈裡,作為樓上餐廳,除了宣傳要做得廣泛外,相信食物的品質亦到控制得而,食客間的口碑宣傳應會更重要吧,尤其這區的食店競爭亦相當的大,小店可會有更大的進步空間呢。
2015-04-08
南瓜忌廉湯
燒紐西蘭肉眼扒配燒汁薯菜
2015-04-24 1447 瀏覽
今日同朋友食飯,睇openrice食評有廿幾個笑,等我今晚嚟試下先。 首先,帶得朋友嚟,當然唔可以失禮。個環境唔錯,暗暗地,又有燭光。氣氛真係唔錯,朋友都好滿意。 睇下個餐牌,都幾多嘢食喎。食咩好呢?由於朋友唔食生蠔,所以我order咗mussels with white wine cream sauce,個味道唔錯,其實四個人食都夠,好有份量。mussels新鮮,有海鮮應有嘅鮮味,唔腥。有 white wine sauce 點可以無麵包?呢度啲麵包熱熱地幾好味,同個sauce好襯。呢個厚切sea bass真係超正!超大舊,皮夠脆,肉質亦嫩滑。再加上碟上o既露荀。。。唔唔唔 最後,有我的最愛brownie,呢度o既brownie係自家製嘅,唔會過份地甜,中間有nuts,就係咁友人就食咗半舊。。。佢話女人有幾個胃喎。。。我諗,下一次可以帶埋屋企人嚟食。
睇下個餐牌,都幾多嘢食喎。食咩好呢?
我諗,下一次可以帶埋屋企人嚟食。
2015-04-20
慶祝紀念
生日
  • sea bass
  • mussels
  • brownie
2015-04-21 1594 瀏覽
星期六中午12:30, 原本book好位, 但我地遲左少少, 不過人流唔多, 可以悠閒享受午餐.lunch set 價錢中價, 由沙律$88至肉眼扒 $148. 仲有意粉選擇.全程服務好好, 環境又舒服, 有空間感, 連洗手間都乾淨又大.套餐可揀湯/ 沙律, 我同友人各揀一款, 可以試齊. 超級好服務, 因為見我地一人一啖想share, 佢就提供多個碗俾我地.南瓜忌廉湯好creamy, 南瓜味濃, 個湯夠熱又順滑, 飲得好舒服.沙律有片煙鴨胸, 我冇試到. 個沙律菜新鮮, 油醋汁都調味剛好.法包香脆, 整片都有牛油, 好香.燒紐西蘭肉眼扒配黑松露醬汁, 跟薯菜 ($148, 薯菜加$20可轉意粉) :一上枱見塊扒都幾大, 好抵食甘, 但怕佢hea整. 原來唔係.好好食, 煮得岩岩好. 肉眼扒厚薄適中, 要5成熟都燒得岩岩好, 顏色好靚, 粉紅色肉好吸引.肉軟軟淋有彈性, 仲好多肉汁, 又唔會爆哂d血水出黎. 所以好易砌黎食.個黑松露醬汁都好濃郁, 不過食到尾聲覺d咸左少少.薯菜都用心整, 沙律加左d陳醋汁, 食左冇甘膩.帶子忌廉汁意粉 ($118) :睇落好多汁, 但拌勻就剛好. 意粉

餐包, 南瓜忌廉湯, 沙律
套餐可揀湯/ 沙律, 我同友人各揀一款, 可以試齊.

法包香脆, 整片都有牛油, 好香.
燒紐西蘭肉眼扒配黑松露醬汁, 跟薯菜

好好食, 煮得岩岩好.
肉眼扒5成熟

個黑松露醬汁都好濃郁, 不過食到尾聲覺d咸左少少.

薯菜都用心整, 沙律加左d陳醋汁, 食左冇甘膩.
帶子忌廉汁意粉
帶子忌廉汁意粉 ($118) :

睇落好多汁, 但拌勻就剛好. 意粉掛到好多忌廉汁, 食落口更滑身, 又香忌廉味.

帶子雖然細細粒, 但有好多粒, 冇咩味不過嫩滑. 夾雜著少少姑菌.

意粉唔算 al dente, 但都彈牙.
朱古力布朗尼
朱古力布朗尼 (套餐加 $10) :

以為有雪糕, 但就甘得蛋糕, 所以 $10 都合理.

朱古力布朗尼比平時既乾身d, 但又冇甘硬, 佢有好重可可粉味, 而唔係成舊朱古力甘.

所以唔膩, 都唔太甜. 反而覺得岩男仔食.

2015-04-18
  • 燒紐西蘭肉眼扒配黑松露醬汁
2015-04-21 1296 瀏覽
今日同朋友食餐便飯, 朋友在這附近返工, 佢試過這裏的午餐覺得價錢合理食物質素也ok, 於是我地就試一試這裏的晚飯.星期一晚上餐廳較為清靜, 環境挺舒適.煙三文魚凱撒沙律每餐都盡量會吃點蔬菜的我點了煙三文魚凱撒沙律作頭盤. 沙律蔬菜爽口, 煙三文魚大概有七至八塊, 份量頗大, 沙律汁份量適中, 分佈平均. 與其他傳統凱撒沙律一樣, 配以脆煙肉和麵包糠.松露雜菌忌廉湯冷盤後主菜前點了黑松露雜菌忌廉湯, 黑松露湯賣相精緻, 灰色的熱湯佈滿雜菇粒粒, 正中央還有黑松露汁. 黑松露香味撲鼻, 拌勻後整個湯還是很有黑松露香味, 與雜菇很陪襯. 喝下去每口也有很多雜菇粒粒, 雜菇粒大小剛好, 不用咀嚼, 與湯一起喝下去時依然無損湯的香滑.黑松露麵包蟹意大利飯主菜到了. 餐廳內燈色比較柔和, 剛上菜時還以為是朋友點了軟殻蟹沙律之類的, 之後聞到陣陣香味, 便知道原來是黑松露麵包蟹意大利飯. 意大利飯賣相可愛, 用了麵包蟹蟹蓋來盛載意大利飯, 再用蟹肉蓋上面, 上面再有燒香了的芝士。這個意大利飯很足料, 蟹肉不只是散開的那種而是操心淡淡肉的. 蟹肉汁滲進意大利飯, 再加上芝士味和雜菇粒, 色香味俱全.

星期一晚上餐廳較為清靜, 環境挺舒適.
煙三文魚凱撒沙律
Smoked salmon caesar salad

松露雜菌忌廉湯
Truffle and mushroom cream soup

黑松露麵包蟹意大利飯
Crab meat risotto with truggle
主菜到了. 餐廳內燈色比較柔和, 剛上菜時還以為是朋友點了軟殻蟹沙律之類的, 之後聞到陣陣香味, 便知道原來是黑松露麵包蟹意大利飯. 意大利飯賣相可愛, 用了麵包蟹蟹蓋來盛載意大利飯, 再用蟹肉蓋上面, 上面再有燒香了的芝士。這個意大利飯很足料, 蟹肉不只是散開的那種而是操心淡淡肉的. 蟹肉汁滲進意大利飯, 再加上芝士味和雜菇粒, 色香味俱全. 蟹蓋旁配有一整小盆子黑松露醬, 下面還有火箭菜和沙律菜等拌碟, 很有驚喜, 個人最愛這道菜.

檸檬慕絲
Lemon mousse cake
完整快樂的晚餐當然需要甜品作結. 服務員說這裡的甜品除了brownie 是自家製外其他都是意大利進口, 好吧, 就試試他推薦的檸檬慕絲吧. 檸檬慕絲上菜時溫度剛好, 一層慕絲一層蛋糕, 餅面是濃縮檸檬啫喱. 幾層材料一次過送進口, 味道剛好, 不會太甜也不會太酸, 很清新的檸檬味道, 嗜甜的我也很喜歡.

總括來說, 餐廳食物質素良好, 麵包蟹意大利飯最有驚喜. 環境舒適, 望出窗外可以望到街景, 亦鄰近地鐵站, 地理位置方便, 適合三五知己談天說地.
Lemon mousse cake
2015-04-18 1180 瀏覽
早前幫了朋友一個忙,友人決定請我食一餐。所以上星期跟友人來到上環一間食意大利菜的餐廳,一入餐廳就有浪漫的情調,燈光也比較昏暗,播著英文慢歌,感覺優靜。一坐下已貼心送上餐包,麵包充滿香甜麥味,而且內裡軟軟的,很適合我。點了個煙三文魚凱薩沙律$98,先開開胃口。前菜點了個西班牙黑毛豬火腿(24個月)伴哈密瓜$168,特愛這個黑毛豬火腿,咸味剛剛好,一口火腿,一口哈密瓜,這個配搭我很喜愛,下次再來的話一定要encore。湯方面,我很喜愛吃黑松露,所以點了黑松露雜菌忌廉湯$68,黑松露味很濃,很岩我胃口,而且雜菌配黑松露十分夾。Menu上見有香煎鵝肝伴黑松露意大利飯$168,二話不說,即點。果然沒有令我倆失望,鵝肝夠Creamy,意大利飯內的忌廉配淡淡黑松露,不知用什麼言語去形容它的好食程度,只可俗套些說,很好很好味。友人想吃魚,這個香煎鱸魚伴粉紅胡椒忌廉汁$198是友人點的,煎了的鱸魚再加上忌廉汁令我一吃再吃,差點連友人那一塊也吃了。最後點了個清涼甜品,檸檬雪芭$68,酸酸甜甜的雪芭將之前吃太多的油膩感覺一掃而空,為這餐畫上完美的句號。
點了個煙三文魚凱薩沙律$98,先開開胃口。
2015-04-09
2015-04-17 1076 瀏覽