Green Orange

2017-05-19 170 瀏覽
因為在附近上班,所以都是食Lunch,成個Set都係滿足到尾。先係蒜茸包,又香又脆。餐湯沒有特別。主菜最重要,個牛扒係差少少,叫了5成,但切開的已是7成了,但味道可以的。亦曾試過Ribs, 覺得醬多左又點兒酸, 但好嫩一扯已經甩掉而價錢方面是合理,一定會再食。
2017-05-12
2017-05-09 288 瀏覽
朋友話帶我去品嘗有質數既西餐,所以就帶左我黎上環區的Green Orange, 七點多已八成滿坐,好在朋友一早已訂座留位黑松露什菌忌廉湯 $78十分濃郁的忌廉湯,什菌切成小粒狀,十分濃郁菌的味道而黑松露的香氣也齒頰留香香草燒紐西蘭羊架 $278這個燒羊架外層鋪了麵包糠,令羊架有一層脆面,而口感又多了層次,顯然並沒有放太多香草,以免香草味太濃,蓋過羊架,反而留有羊羶味更合我口味龍蝦汁大蝦扁意大利麵 $198鮮濃的龍蝦汁味道,並沒有over至太鹹,而大蝦是十分爽口彈牙,我倆二人很快把已這扁意粉ko了
黑松露什菌忌廉湯 $78
香草燒紐西蘭羊架 $278

龍蝦汁大蝦扁意大利麵 $198
題外話/補充資料: 環境氣氛很不錯 , 人雖多但沒有很嘈雜的感到, 是晚餐不錯的選擇
2017-05-06 360 瀏覽
最近好耐冇同家姐出去食飯,大家都各有各忙,佢又忙住Master考試同project,我又忙住Final Year 論文同考試,終於都抽到時間一齊食下飯抖下。我之前睇過有線電視台介紹過一間位於上環嘅西餐廳,睇落好似幾好咁,於是就膽粗粗去試下喇!呢間西餐廳叫Green Orange,係喺上環站隔離嘅商業大廈入面,位置十分方便。一入到餐廳,已經感受到好浪漫嘅氣氛,餐廳佈置得好有情調,好適合情侶們一齊享受二人世界啊!我哋被安排坐係近酒保嘅位置,之後侍應禮貌地遞上餐牌,向我哋介紹是日餐廳推薦。我哋先叫一個餐湯,我同家姐都叫咗黑松露雜菌忌廉湯,首先要讚下個湯係新鮮熱辣㗎,唔會凍冰冰咁,離遠已經聞到好香嘅黑松露香味,再配埋個法國麵包仔一齊食,仲可以加啲橄欖油或者意大利黑醋添!非常貼心!跟著我地叫咗一個starter,家姐本身係黑毛豬火腿fans,所以我特登叫個西班牙黑毛豬火腿(二十四個月)伴哈蜜瓜比佢,火腿食落夠乾身,又有油香,再配超甜哈蜜瓜,我都變成火腿fans啊!到main dish啦,我今次就想清清哋,所以叫咗呢個香煎白鱈魚伴粉紅胡椒忌廉汁,鱈魚煎到脆卜卜,連皮都比我食埋,再蘸埋個我最中意嘅忌

到main dish啦,我今次就想清清哋,所以叫咗呢個香煎白鱈魚伴粉紅胡椒忌廉汁,鱈魚煎到脆卜卜,連皮都比我食埋,再蘸埋個我最中意嘅忌廉汁,真係冇得彈!

我家姐真係一個食家,佢今次叫咗個香煎鵝肝伴黑松露雜菌意大利飯,個鵝肝好大份,好足料,黑松露味道唔會比鵝肝搶咗,再加上口感啱啱好嘅意大利飯,家姐都讚不絕口!

唔好以為西餐甜品一定係朱古力,今次好特別,係一個檸檬雪芭,味道酸酸甜甜的,好清新!

我哋都食到超飽,下次再一齊發掘上環一帶嘅美食!
2017-04-12
2017-05-05 228 瀏覽
自從朋友介紹呢間野俾我之後我BOOK 左5次位終於成功, 而且BOOK 7 點要8:30交檯。間野好FULL。但試過又真心OK, 我地3個人叫左1 SALAD, 1PASTA, 1 RISOTTO , 1 MAINSALAD 係帶子柚子汁沙津, 帶子用牛油煎到好香, 柚子汁好清新。PASTA 係FUSION 菜, 腐乳忌廉汁, 老闆話係得獎菜, 本住乜都試一試嘅感覺叫左, 點知真係好好食, 最後搶住食。RISOTTO 係麵包蟹, 我本身海鮮敏感所以只食左一啖, 成個飯有一半係蟹, 朋友們好開心咁瓜分左我個飯。MAIN 係豬手, 相對比較冇驚喜, 但絕對唔差。環境方面好適合傾計, 可惜要8:30交檯, 以每人HKD250 來講真係OK。另外滿1000免開酒費, 3個人點1000蚊野真係食唔哂
2017-04-21
2017-05-02 188 瀏覽
最近係中環附近做野,所以多左係中上環帶搵野食。東搵西搵既情況下,搵到間樓上既西餐廳叫Green Orange咁搞笑,所以就周五收工去試一下。芒果鮮蝦沙律($108)同朋友Share一份沙律,鮮蝦輕輕煎過,帶點焦香味的鮮蝦真係幾好食。蝦肉幾爽身,而且唔會好大陣雪藏蝦既味道,呢點要讚一讚。芒果都幾甜下,份量都唔少。加上生菜丶蕃茄仔,成道沙律都幾飽肚下,幾抵食wor又!香草燒紐西蘭羊架 ($278)作為一個羊肉的粉絲,見到有羊架真係好難忍口唔叫。香草燒羊架有四條骨,一個人食4件羊架真係夠哂滿足呀!羊肉叫左七成熟,肉質好腍下,輕輕一切就可以切開羊肉。食落味道有少少咸,但係配上紅酒去食就岩岩好。我本人就偏好食羊有少少羊膻味,但係呢道羊架食落冇咩羊膻味,適合D怕羊膻味既朋友。

芒果鮮蝦沙律($108)

香草燒紐西蘭羊架 ($278)

2017-04-26
2017-05-01 847 瀏覽
今日與友人來到上環覓食友人經朋友推介一間樓上餐廳味道不錯 環境又舒適事不宜遲 即遲去試試點餐後 店員送來餐包烘得熱辣辣的 可自行加上黑醋或橄欖油餐包鬆軟~我們先點了前菜忌廉白酒煮青口$118青口被白酒煮過後散發淡淡白酒酒香但不會被白酒和忌廉的味道蓋過十分鮮美青口不算十分大 但肉質鮮甜醬燒美國豬仔骨$228這個豬仔骨的大小不得了比手掌還要長豬仔骨下面有薯仔作配菜豬仔骨面鋪滿了特製醬汁十分惹味 愈食愈開胃肉質尚算鮮嫩而且最重要是骨肉分離十分易切~最後我們點了龍蝦汁大蝦扁意大利麵$198這道菜是我今日最喜歡的配上了不同的蔬菜 菇 青紅椒絲 瓜加上龍蝦汁 煮成的扁意大利麵味道十分香濃 但又不會感到膩口而主角大蝦煮得剛剛好加上了點黑椒帶出蝦的鮮味我對今餐非常滿意加上餐廳的員工十分細心和主動經常為我們添水和換上乾淨的餐碟令人感到窩心
今日與友人來到上環覓食

2017-04-19
  • 醬燒美國豬仔骨
  • 龍蝦汁大蝦扁意大利麵
2017-05-01 181 瀏覽
近排經常食韓燒, 日式放題, 中餐, 西餐真係少之又少, 咁係上環經過一個商業中心,樓下有個宣傳牌,  睇相都幾吸引喎, 價錢都唔算貴, 咁就想去食啦!上到去個環境非常之有情調, 全部都係一對對愛侶, 拍拖勝地叫咗個焗蟹肉酥皮,  另外再叫個燒帶子柚子沙律,  先食燒帶子柚子沙律, 帶子煎得非常之香, 非常香口彈牙, 用柚子獨特味道襯托出帶子嘅鮮味焗蟹肉酥皮賣相非常不錯, 酥皮非常鬆脆 裏面樣入蟹肉蟹肉非常之鮮甜, 色香味俱全Main 我叫左GRILLED US ANGUS SIRLOIN STEAK, 比起牛肉眼,西冷牛扒係我既心之選。這個西冷牛扒有較強的肉味及嫩滑的口感,脂肪部位脆口多汁,  我沒有選擇錯!!

上到去個環境非常之有情調, 全部都係一對對愛侶, 拍拖勝地

2017-04-28 158 瀏覽
新相識的友人年紀輕輕,轉了工做到要職,可喜可賀。就就佢放工時間,我們來到上環吃飯。被易拉架吸引,我們今次吃西餐。在上環地鐵站行20秒的一橦大廈中,我們到了一家有落地玻璃,典雅吊燈的西餐廳內。先上的餐前麵包芒果大蝦沙律,$128因為在蘭桂芳一家餐廳吃過一個驚爲天人的芒果大蝦沙律,見到這個餐牌上有便立刻點了。這兒的沙律用上唐生菜,菜類比較少種類。可幸芒果還是比較甜,大蝦不算勁爽脆,反而我覺得少了飛梘水的步驟,會較健康,大蝦新鮮。脆焗豬手伴蜜糖芥末汁,$218豬手比我想像中細隻,份量是平時的半隻。我跟友人原本擔心吃不完,上臺時放心了,還可以多點其他的。豬手皮脆,易切。豬肉醃味足夠,很重香料味道,有少少太鹹。配芥末汁減少膩感。榛子朱古力蛋糕,$88等的時間有點久,侍應說要坐熱。所以想點這蛋糕的要早點去點啦。蛋糕比較濕潤,好像是點了後立刻砌上去的,而糖漿畫的花都很漂亮。忌廉像是牛油忌廉,比較實在。餐牌

先上的餐前麵包

芒果大蝦沙律,$128

脆焗豬手伴蜜糖芥末汁,$218

榛子朱古力蛋糕,$88

餐牌

2017-04-26
2017-04-26 242 瀏覽
超鐘意呢間餐廳既環境環境好有feel~柔和暗淡既黃光好warm好舒服既感覺配上歌曲美妙既旋律~超浪漫喔眼見都有2對情侶慶祝~真係沒有選擇錯誤明智決定南瓜蟹肉忌廉湯~忌廉份量唔好heavy, 所以飲完唔會覺得好膩~南瓜味都幾香濃帶鮮甜而且蟹肉份量絕不馬虎,真材實料夠哂鮮味~整體味道好飲有軟綿麵包~都係微熱的有橄欖油和醋供應!黑松露鵝肝意大飯~意大利飯細緻綿綿~好香滑有d香菇更加強清爽口感層次更豐富鵝肝份量好大份好夠食表層煎到超脆身內層又唔會有乾身感覺超正~十分推薦最後叫左個檸檬雪芭~清香唔會太甜帶點微微既酸!食完岩岩好滿足
超鐘意呢間餐廳既環境
環境好有feel~柔和暗淡既黃光好warm好舒服既感覺
配上歌曲美妙既旋律~超浪漫喔
眼見都有2對情侶慶祝~真係沒有選擇錯誤
明智決定
而且蟹肉份量絕不馬虎,真材實料夠哂鮮味~整體味道好飲
有軟綿麵包~都係微熱的
有橄欖油和醋供應!
黑松露鵝肝意大飯~意大利飯細緻綿綿~好香滑
超正~十分推薦
最後叫左個檸檬雪芭~清香唔會太甜
帶點微微既酸!食完岩岩好滿足

2017-04-24 240 瀏覽
搜索上环附近的餐厅,第一个蹦出来的就是它,便去之。晚上七点到的,没有预定尚有空位。环境很优雅,有格调和情调,服务周到,非常适合情侣约会。点了烧烤带子柚子沙律,卡邦尼意大利面还有黑松露面包蟹意大利饭,味道都很不错,喜欢。两人一共消费了440,还是感觉有一点点小贵
搜索上环附近的餐厅,第一个蹦出来的就是它,便去之。
两人一共消费了440,还是感觉有一点点小贵
2017-04-24 863 瀏覽
友人係上環返工 話個頭有間西餐廳次次lunch hour去都好多人所以就book左晚餐既時間去試一試因為係樓上鋪 所以門口都走簡約風餐廳入面唔算大 應該只係坐到30-40人到7:00黎到已經有一張長枱比人hold起左但係入面既燈光十分柔和 所以餐廳雖少 但卻有滿滿的溫馨感覺餐牌方面選擇唔算話好多 而且沒set餐可以選擇 但可以加錢將main course 加餐湯同野飲最後經過對我地個胃作出精密既計算點左一款starter, 一款pasta同一款main dish 再加最重要既甜品1/ 餐包 餐包十分鬆軟綿密重點是佢係帶有溫度 唔係凍冰冰就比個客食細節位加哂分2/ 忌廉白酒煮青口 (HKD 118)擺盤砌到好似朵花咁 十分有heart~Size方面 都算ok 大隻青口十分肥美新鮮 配上濃濃的忌廉汁 真係一口接一口 停唔到口但唯一不足之處就係白酒味稍為較淡再濃啲就拿滿分3/ 醬燒美國豬仔骨 (HKD 228)呢份豬仔骨超級無敵巨大 真係大過小編塊面而且其side dish 伴有羅馬生菜 酸菜同烤薯塊可減少肉類的油膩感肉質方面 十分鬆軟 絕對唔會好似啃柴皮咁而醬汁方味味道不算好濃 所以唔會蓋
友人係上環返工

1/ 餐包
餐包十分鬆軟綿密
重點是佢係帶有溫度 唔係凍冰冰就比個客食
細節位加哂分

2/ 忌廉白酒煮青口 (HKD 118)
擺盤砌到好似朵花咁 十分有heart~
Size方面 都算ok 大隻
青口十分肥美新鮮 配上濃濃的忌廉汁
真係一口接一口 停唔到口

但唯一不足之處就係白酒味稍為較淡
再濃啲就拿滿分

3/ 醬燒美國豬仔骨 (HKD 228)
呢份豬仔骨超級無敵巨大 真係大過小編塊面
而且其side dish 伴有羅馬生菜 酸菜同烤薯塊
可減少肉類的油膩感

肉質方面 十分鬆軟 絕對唔會好似啃柴皮咁
而醬汁方味味道不算好濃 所以唔會蓋過肉本身的鮮味

4/ 龍蝦汁大蝦扁意大利麵 (HKD 198)
意粉通常都食開重口味既白汁
所以今次就試下龍蝦汁 點知又ok wor
食落沒白汁咁膩 但淡淡的龍蝦汁與意粉又真係夾架wor!
再加上唔同既菇類同蔬菜 口感更多層次!

但如果追求creamy 口感既就可能會失望啦~

5/ 檸檬雪葩 (HKD 68)
呢個檸檬雪葩係由義大利空運到港
所以價錢同個份量可能未必成正比~
但你試左第一啖就會覺得物超所值!

佢加入左yogurt 有效咁中和左檸檬既酸
而且唔會有死甜感 最重要係個種入口即溶 加上酸酸甜甜感 完全係一試難忘
2017-04-21
  • 檸檬雪芭
  • 忌廉白酒煮青口
2017-04-15 5317 瀏覽
大學畢業後第一份工作是在上環的,認識了一班好同事,最近回去探他們,順便相約一位同事吃晚飯,很久沒有在上環吃東西了,她帶我去了一間樓上西餐廳,叫Green Orange。氣氛環境挺有情調,座位舒適,窗外可以看到街景。看看餐牌,食物都很合我們的胃口!先點了一個湯,蟹肉南瓜忌廉湯,又滑又香濃的南瓜蓉,湯裏面的蟹肉份量超級多,很鮮甜!接着我們點了一個前菜,西班牙黑毛豬火腿伴哈密瓜,24個月的黑毛豬火腿,甘香,脂肪比例很好,鹹香!哈密瓜十分清甜,伴着黑毛豬火腿一起吃更是美味!旁邊還有一些沙律菜,有和火腿很夾的火箭菜!我點了香煎鵝肝伴黑松露雜菌意大利飯,鵝肝和黑松露都是我十分喜歡的東西,想不到可以混在一起!鵝肝的size不少呢,要和朋友一起share,鵝肝外層脆脆的,著面軟綿綿,入口溶化,意大利飯很creamy,濃滑的忌廉汁,打黑松露混和在意大利飯中,味道更香濃!朋友點了香煎白鱈魚粉紅胡椒忌廉汁,她說魚肉很嫩滑,調味適中。雖然已經有點飽,但我們還是要吃過甜品才能罷休!點了一份檸檬雪芭,超喜歡檸檬的酸味,特別清新,更有消滯的感覺!這一餐真是大滿足!原來以前工作的地方有這麼好的餐廳呢!
氣氛環境挺有情調,座位舒適,窗外可以看到街景。
看看餐牌,食物都很合我們的胃口!
這一餐真是大滿足!原來以前工作的地方有這麼好的餐廳呢!
2017-04-10
  • 南瓜忌廉湯
2017-04-13 228 瀏覽
fd搵到呢間樓上餐廳慶生,提前一日call去訂位,book咗1830,四個人前前後後去到,都比我地係入面坐住等。七點幾先開始食野,我地自己覺得有d唔好意思,但侍應幾nice,間中仲會幫我地加水餐廳唔多人,但多數食客都有預約。餐牌是單點的價錢,若要轉套餐,須額外加88元。套餐包括:麵包、沙律、餐湯、主食、甜點、飲品。甜點有四款可選,但套餐內的甜點由店家決定。麵包鬆軟,掰開,蘸些黑醋和橄欖油,味道更豐富。大片又多的煙三文魚是驚喜吃沙律我喜歡加一點黑醋。青豆餐湯濃香綿密又有飽腹感「黑松露什菌義大利麵」醬汁超足,以至於感覺有些膩什菌量不少,不過吃太多味道大同小異的菌類們,嘴巴還是有些單調。是日甜點為朱古力布朗尼蛋糕,蛋糕鬆軟、滿口朱古力香。些許芒果醬做點綴,讓我忍不住探究這些黃醬的味道。看看吧台,是的,想必你就會知道我的相片藍紫色調的原因了-------------------------是次聚餐人均220左右,就主食的呈現來看,個人覺得不算便宜好在套餐包含的麵包、沙律、餐湯和甜點絕對有加分!餐廳服務亦值得稱讚侍應時不時主動幫我們加水,收不用的餐碟。期間還發現,店內人員耐心向顧客介紹菜式,有說
餐廳唔多人,但多數食客都有預約。
甜點有四款可選,但套餐內的甜點由店家決定。
套餐-包
麵包鬆軟,掰開,蘸些黑醋和橄欖油,味道更豐富。
套餐-沙律
大片又多的煙三文魚是驚喜
吃沙律我喜歡加一點黑醋。
餐湯-青豆
青豆餐湯濃香綿密又有飽腹感
黑松露什菌義大利麵
「黑松露什菌義大利麵」醬汁超足,以至於感覺有些膩
套餐-甜點
看看吧台,是的,想必你就會知道我的相片藍紫色調的原因了

-------------------------
是次聚餐人均220左右,就主食的呈現來看,個人覺得不算便宜
好在套餐包含的麵包、沙律、餐湯和甜點絕對有加分!

餐廳服務亦值得稱讚
侍應時不時主動幫我們加水,收不用的餐碟。期間還發現,店內人員耐心向顧客介紹菜式,有說有笑,輕鬆愉悅。
2017-04-01
慶祝紀念
生日
本身為老闆置身其中, 亦不加理會...令現場環境比街市還要差回家還要食頭痛藥五星級酒店價錢, 市政街市環境氣氛,大排檔食品質素。如接受嘅不怕一試...只怪太好彩遇上了
本身為老闆置身其中
, 亦不加理會...
令現場環境比街市還要差
回家還要食頭痛藥

五星級酒店價錢
, 市政街市環境氣氛
,大排檔食品質素

如接受嘅不怕一試...
只怪太好彩遇上了
2017-04-12
2017-04-03 265 瀏覽
聽過在中上環番工既朋友提過呢家好多次,原來就係同川善茶居同一座大廈,在二樓,這星期上學前來這裡吃個晚餐。店裡播著westlife既英文歌,六點幾已經有好多人訂左檯開始晚餐,主要都以年輕客人為主。餐牌簡粗單歌頁紙,正餐的選倒不少。點了蟹肉南瓜忌廉湯$78,南瓜湯的忌廉味較南瓜味重,蟹肉既鮮甜味比想像中出,一路飲湯,滿口都是拆絲的蟹肉。點了這個Fushion意粉,腐乳忌廉汁羊肉扁意粉,身為中國芝士既腐乳造成既忌廉汁,口感滑溜,但辣味不算濃,附上許多青紅椒粒,很有中菜影子。羊肉串稍稍乾了一點,不過沾上滿滿的意粉汁挺是不錯。最後來客甜點,檸檬雪芭,這個雪芭比一般吃到的滑溜,滿滿地釀滿整個檸檬外殻,吃起來檸檬味超清新,酸酸溜溜,近皮的位置亦食出檸檬皮的少少苦澀味,很自然。靜靜的一個晚上,聽著一首首舊英文歌,聊聊天又是一個輕鬆的晚上。
餐牌簡粗單歌頁紙,正餐的選倒不少。

2017-03-29