Green Orange

2022-09-29 169 瀏覽
同朋友上環收工諗住book間西餐放鬆食餐好,呢到樓上餐廳環境清幽,裝潢至餐具都高級型格🍴黃昏坐窗邊可以望到上環夜景炸魚三色薯條前菜揀左Fish & Chilps,好特別用薯條、蕃薯條、紫薯條多種味道做Chips,出面比較少見到用紫薯做薯條,食落比較甜更健康炸魚炸得外皮香脆,加少許香草調味夠哂味道香煎鵝肝伴紅酒燴梨鵝肝煎得外脆內軟,熱辣辣好香口食完鵝肝比較重味既再食紅酒燴梨,用水果同酒既酸甜味中和返香煎鱸魚鱸魚煎得脆口,魚味非常襯檸檬忌廉汁,加埋豐富配菜:炸蓮藕、燒香菇、麻醬秋葵、冷盤青瓜、黑椒露筍,整個dish無論賣相、口感、味道都大飽口福慢煮12小時牛肋骨絕對係食過最好吃既慢煮牛🐮廚師每一件牛肉質非常嫩滑,牛肋骨油脂分布均勻,食落肥瘦適中,嫩滑得嚟有口感,反而冇和牛咁膩嘆埋甜品Apple Crumble同New York Cheese Cake 🍰 成餐無論環境、服務、食物都高級高水準👍🏻

炸魚三色薯條
炸魚炸得外皮香脆,加少許香草調味夠哂味道
炸魚三色薯條
香煎鵝肝伴紅酒燴梨
鵝肝煎得外脆內軟,熱辣辣好香口
食完鵝肝比較重味既再食紅酒燴梨,用水果同酒既酸甜味中和返
香煎鱸魚

New York Cheese Cake
Apple Crumble
2022-09-28
2022-09-29 140 瀏覽
平時都好少係上環食飯,今次去左Green orange,環境感覺幾清幽,幾岩靜靜地係度食飯~當日同朋友都比較肚餓,同朋友點左個deluxe dinner set~首先送上餐包,有醋同橄欖油俾大家自行決定倒幾多,麵包一個麥味重,另一個就芝麻味重~麵包都有翻熱,比較鬆軟~意式火腿拼盤 配 哈密瓜無花果哈密瓜同無花果味道較甜,容易入口,配埋幾款咸食既火腿就味道中和番~墨西哥蟹肉餅墨西哥餅好薄好脆,蟹肉份量好多~底部亦有牛油果醬,帶有少少辣味,幾醒胃👍🏻海鮮濃湯味道濃郁👍🏻10安士美國頂級西冷牛扒牛扒叫左medium rare,上台後個人覺得比預期熟,牛扒份量都大,肉質嫩滑,有啲粟米仔、茄子同蕃茄伴碟,側邊仲有個類似炸過既包,所以都幾飽肚~煙燻蟹肉明太子忌廉汁闊條麵呢個主菜既醬汁都幾多,而且都幾濃味,每啖都充滿蟹肉同明太子既味道~不過有啲意外上台時唔係闊條麵,而係意粉~啤梨蘋果金寶蘋果肉煮得好淋同熱辣辣,伴隨住啲燕麥,加上凍冰冰既雲尼拿雪糕,整體crumble口感同溫度都好多層次~伯爵茶法式燉蛋用伯爵茶比較特別,比起平時既焦糖燉蛋感覺無咁甜👍🏻

意式火腿拼盤 配 哈密瓜無花果

墨西哥蟹肉餅

海鮮濃湯
味道濃郁👍🏻

煙燻蟹肉明太子忌廉汁闊條麵

伯爵茶法式燉蛋
用伯爵茶比較特別,比起平時既焦糖燉蛋感覺無咁甜👍🏻

2022-09-20 214 瀏覽
今晚同老婆去上環諗住食呢間餐廳出名嘅蟹肉意大利飯,去到餐廳佢哋話冇訂所以冇呢個飯,跟住我老婆叫咗一個煙燻蟹肉明太子闊麵條,我嗌咗個黑松露意大利粉,先來兩個麵包 ,問咗兩個侍應攞牛油15分鐘還未到,跟住再問佢話唔記得咗😣 麵包凍了吧!等了半個鐘頭意粉闊面還未到,追問侍應佢話整緊,黎到面前闊面變了意大利粉,詢問之下侍應回應沒有闊麵意大利粉吃不吃,為何沒有事前不知會一聲。假設我必食嗎?最後埋單侍應經理都假裝忙碌,我便到前台直接碌卡吧!我企在經理旁佢完全當我透明,跟着我開始有點不耐煩說我趕時間。他旁邊的侍應說不好意思我幫你碌⋯對這間餐廳非常失望,一定不會再幫襯

對這間餐廳非常失望,一定不會再幫襯

2022-09-18 183 瀏覽
原本諗住同男朋友慶祝生日,就預先同餐廳講要準備寫生日牌,點知當晚去到首先啲嘢食好耐先嚟,等左9個字先上個虎蝦湯,然後再等半個鐘至9個字先上埋其他,見到其他客人都有追單,其間發現到餐廳服務生嘅氣氛好緊張,疑似餐廳經理經常鬧個侍應,餐廳細,聲浪好明顯,喺d客面前又鬧,影響食慾同心情,最重要既係,預早通知餐廳既生日牌並冇準備,只係就咁上左個甜品,感到非常失望之前呢間已經食過4,5次,所有水準都高 唔知係咪轉左手定點,對今餐感到十分失望😔😔😔,希望我出左個食評,俾人鬧個侍應唔好俾人炒,反而大家溝通一下,點樣改善

慶祝紀念
生日
2022-09-11 2129 瀏覽
日日喺屋企食飯有時真係都唔知食乜好 每星期總要搵一兩日同老婆出街食飯 我哋最鍾意食嘢 最鍾意周圍去發掘美食公司附近有一間口碑唔錯的格調西餐廳 慶祝特別節日 或者放工一班同事過嚟飲杯嘢食下嘢都唔錯嘅選擇同老婆叫咗個dinner set for two $648 個餐可以加錢轉free flow house wine 其實幾抵 不過一陣間去睇戲所以就冇加 淨係叫咗兩杯cocktail Long Island Ice Tea和Lychee Martini 幾靚 味道亦都真係唔錯Salad係刺身甜蝦沙律 個source幾好味 刺身蝦亦都夠鮮甜Starter 有四款可以自選一款揀咗墨西哥蟹餅 滿滿嘅蟹肉 餅底超香脆Daily Soup 南瓜湯調教得啱啱好 唔會太稀又唔會過濃 南瓜甜甜的 😋😋😋Main 選了 美國頂級牛柳裙邊 廚師廚藝非常了得 牛扒外面香內裏嫩滑 唔會有血水 食材質素亦很高有很香牛味2nd Main蒜片炒意大利 材料看似簡單 其實正正考驗廚師的真功夫 蒜香味深入每條意大利麵 而每一啖都加上蒜片 麵質拿捏非常好 這個我最滿意最後還可以選兩款甜品 啤梨蘋果金寶和義式奶凍 兩款都好好食

Starter 有四款可以自選一款
揀咗墨西哥蟹餅 滿滿嘅蟹肉 餅底超香脆

Daily Soup 南瓜湯
調教得啱啱好 唔會太稀又唔會過濃 南瓜甜甜的 😋😋😋

最後還可以選兩款甜品 啤梨蘋果金寶和義式奶凍 兩款都好好食 特別係啤梨蘋果金寶 凍熱帶出兩種層次口感

2022-09-02 257 瀏覽
第一次食依間,見食評唔錯,價錢二百幾蚊,就一行六個人去食lunch.上到去環境一般,細細間,依個舖已轉左幾次唔同餐廳開,唔知咩原因,人聲好似焗住左甘,好嘈,同朋友講野要好大聲。坐落左叫野食,叫完要等好耐先有主菜,😥,個似經理嘅人話因為佢早一日打俾我,問我地會唔會叫定食乜先,因為我地無早一日訂餐,所以耐。。。。但叫左個意粉就等左半個鐘😕。態度好差,好似係我唔岩甘!上環,二百幾蚊個lunch,你唔係俾d甘嘅服務我呀。。。。。。。咖啡又係咖啡水甘。。想點?我唔明點解甘多人話好食😰

咖啡又係咖啡水甘。。想點?

我唔明點解甘多人話好食😰
老公接放工 月尾last一日當然要慰勞下自己辛勞嘅一個月工作啦😛😛見到公司附近這間green orange 格調不錯一於拍下拖先🥰啱曬我哋 dinner set for two $648 仲可以 加一百蚊左右享用free flow紅白酒, 不過揸咗車每人一杯cocktail啦😛😛Long Island Ice Tea 好易入口,加上檸檬fresh 🥳Lychee Martini非常適合女士飲 打卡 呃like話咁易😏墨西哥蟹餅 辣辣地😋刺身甜蝦沙律🥗夏天特別喜歡食沙律新鮮爽脆加埋甜🦐不失高貴南瓜湯好甜呀 creamy 😋 餐包熱辣辣脆卜卜 點南瓜湯 正!Main course揀咗美國頂級牛柳裙邊這個部位牛味特別濃郁,外表煎到焦脆,內裏嫩、有口感 而且火候控制得剛剛好 配埋 時令蔬菜解膩👍👍蒜片炒意大利粉一上臺蒜香撲鼻,意粉彈牙,蒜香濃郁啤梨蘋果金寶 傳統嘅製作方法 熱辣辣啤梨蘋果 ice cream 口感層次出曬嚟意式奶凍 酸甜夾雜 好特別呀真心不錯👍服務非常好好專業,環境仲好靚添😌

啱曬我哋 dinner set for two $648

Long Island Ice Tea
好易入口,加上檸檬fresh 🥳

Lychee Martini
非常適合女士飲 打卡 呃like話咁易😏

墨西哥蟹餅 辣辣地😋

刺身甜蝦沙律🥗
夏天特別喜歡食沙律
新鮮爽脆加埋甜🦐不失高貴

南瓜湯好甜呀 creamy 😋
餐包熱辣辣脆卜卜 點南瓜湯 正!

Main course揀咗美國頂級牛柳裙邊
這個部位牛味特別濃郁,外表煎到焦脆,內裏嫩、有口感

而且火候控制得剛剛好 配埋 時令蔬菜解膩👍👍

蒜片炒意大利粉
一上臺蒜香撲鼻,意粉彈牙,蒜香濃郁

意式奶凍 酸甜夾雜 好特別呀

真心不錯👍服務非常好好專業,環境仲好靚添😌
2022-08-31
2022-08-27 221 瀏覽
來到這間位於上環港鐵站附近的歐陸式餐廳,地點方便;餐廳裡有著高樓底的優勢,格調優雅,環境清靜,感覺舒適自在;是約會聚餐的好去處。先生點了二人套餐:刺身帶子沙律~新鮮沙律菜蕃茄仔清爽,配了帶子刺身更有口感;炸魚薯條~魚炸得香脆嫩滑,薯條香口;時令餐湯~奉上忌廉南瓜湯,南瓜清甜忌廉又滑配麵包一起食👍法式豬架~ 油脂分佈均勻 肉味香濃,肉質軟嫩又無筋,啖啖肉,有嚼勁;蒜片炒意大利麵~ 蒜片有著濃烈的香氣咬落卻沒有蒜辣味,意大利麵爽口彈牙,配襯簡單卻美味;意式奶凍~與牛奶布甸相比較下意式奶凍有口感,厚實棉密;最後來個熱檸檬水來消化,這頓觸光晚餐就是如此輕鬆的結束了!
先生點了二人套餐:
刺身帶子沙律~新鮮沙律菜蕃茄仔清爽,配了帶子刺身更有口感;

炸魚薯條~魚炸得香脆嫩滑,薯條香口;

時令餐湯~奉上忌廉南瓜湯,南瓜清甜忌廉又滑配麵包一起食👍

意式奶凍~與牛奶布甸相比較下意式奶凍有口感,厚實棉密;

最後來個熱檸檬水來消化,這頓觸光晚餐就是如此輕鬆的結束了!
  • 蒜片炒意大利麵
2022-08-20 217 瀏覽
食友推介這樓上西餐館的二人套餐,店内環境雅緻,食物性價比頗高,正值黃雨窗外雨景好浪漫👏點菜前先來飲品:可樂一杯跟飲品同上了脆熱的麵包配油醋炸魚薯條是餐前小食,魚塊外脆内熱,薯條熱辣辣,佐酒佳選😋刺身帶子沙律作頭盤,爽嫩的菜蔬,酸咪咪的沙律汁,好醒胃😋忌廉南瓜湯,熱度足又香氣散溢,入口綿滑南瓜味重😋法式豬架,烤香的大塊厚切豬扒,入味又爽嫩,入口咀嚼好有質感😋蒜片炒意大利麵,欖油炒蒜香味濃,意粉軟硬度適中有咬感😋餐後甜品,蘋果金寶,冰凍雪糕混合暖暖的蘋果肉,味蕾好有感覺😋一頓夠斤兩的二人套餐在享用熱檸檬水後完结了👏

點菜前先來飲品:可樂一杯

跟飲品同上了脆熱的麵包配油醋

炸魚薯條是餐前小食,魚塊外脆内熱,薯條熱辣辣,佐酒佳選😋
炸魚薯條

刺身帶子沙律作頭盤,爽嫩的菜蔬,酸咪咪的沙律汁,好醒胃😋
刺身帶子沙律

忌廉南瓜湯,熱度足又香氣散溢,入口綿滑南瓜味重😋

法式豬架

蒜片炒意大利麵,欖油炒蒜香味濃,意粉軟硬度適中有咬感😋

蘋果金寶

一頓夠斤兩的二人套餐在享用熱檸檬水後完结了👏

2022-08-17
法式豬架
蘋果金寶
2022-08-20 139 瀏覽
最近由於工作上的壓力,個人帶著了不少疑惑,今日一於放鬆心情,享受一下美好的人生..這個前菜的沙律十分之開胃配上自家製的醬汁,為這一餐作出一個美好的開頭.第一個蟹餅十分之香脆,加上用料十足,淡淡充滿了蟹肉.這個餐湯十分之細滑濃口,配上熱辣辣的麵包簡直是最美好的配搭.這個牛柳廚師控制的火候十分之好,也配上美味的配菜.黑松露意大利飯粒粒分明,令人感受到廚師的功力.最後這個蘋果金寶十分之香脆,感受到廚師的用心.

第一個蟹餅十分之香脆,加上用料十足,淡淡充滿了蟹肉.

這個牛柳廚師控制的火候十分之好,也配上美味的配菜.

黑松露意大利飯粒粒分明,令人感受到廚師的功力.

最後這個蘋果金寶十分之香脆,感受到廚師的用心.
2022-08-04 2172 瀏覽
同事介紹依間西餐廳就喺上環地鐵站附近,性價比相當高因為氣氛、環境同食物水準唔錯。我哋今晚嚟到仲發現餐廳提供Dinner Set for two,$六百幾起的價錢在中上環一帶真係買少見少。甜蝦刺身沙律沙律菜夠新鮮,橄欖油好香好滑,沙律醋汁帶少少酸先打開胃口😋粟米忌廉湯加入粟米、忌廉即打即熱,質地柔滑,粟米香甜味道濃郁。麵包籃🥖:麵包鬆軟,微微暖,簡單美味,蘸橄欖油或意大利醋可增添風味😋頭盤選擇唔少:可以選:炸魚薯條/ 墨西哥蟹餅 /雞肝醬拼盤/白酒忌廉青口唔怕邪惡嘅可以揀雞肝醬拼盤,平時比較少食。雞肝醬估唔到咁滑身幼細,有少少酒香,完全冇內臟嘅羶,味道好濃郁充斥着着口腔,放在烤到脆卜卜嘅多士着實美味😋旁邊有黑松露醬芝士,柔軟鹹香。沙樂美腸對我來説比較油膩,還好有酸青瓜中和返~法國玫瑰洛神花茶味道清新,反而玫瑰花🌹香味道較突出。第一份主菜我哋揀咗「10安士美國頂級西冷牛扒」,order 了7成熟,切開見到粉嫩的肉質顏色,煎得啱啱好,外皮有少少焦香,肉味濃,入口柔軟鬆化並有肉汁伴隨,近筋位部份更充滿牛油香氣,西冷牛扒實在處理得好出色!🥩配菜賣相一般但味道不俗,有一個類似酥皮窩夫盛滿龍蝦濃湯。

甜蝦刺身沙律
沙律菜夠新鮮,橄欖油好香好滑,沙律醋汁帶少少酸先打開胃口😋
粟米忌廉湯
加入粟米、忌廉即打即熱,質地柔滑,粟米香甜味道濃郁。
頭盤選擇唔少:
可以選:炸魚薯條/ 墨西哥蟹餅 /雞肝醬拼盤/白酒忌廉青口
唔怕邪惡嘅可以揀雞肝醬拼盤,平時比較少食。
法國玫瑰洛神花茶
味道清新,反而玫瑰花🌹香味道較突出。
10安士美國頂級西冷牛扒

配菜賣相一般但味道不俗,有一個類似酥皮窩夫盛滿龍蝦濃湯。🦞
第2份主菜:蒜片炒意大利麵
簡單只爆香蒜片,加上橄欖油已經香氣十足。意大利麵硬身並吸滿蒜香,非常美味!😋
是日甜品Apple crumble ,份量啱啱好,香草味雪糕球溶在焗蘋果上,香甜清潤!整體也不會太甜。💕👍🏻
套餐+$88還有free flow 紅、白酒,飲多幾杯夠晒盡興🍷🍷
2022-08-04 1338 瀏覽
今天妹妹帶我來到上環吃大餐,要好好享受這個 fine dining,西餐廳《Orange Green》 給人一個好好的印象。 餐廳擺設好有格調,燈光好有氣氛,好適合情侶撐枱腳。【Dinner Set for Two】Sashimi Shrimp Salad刺身甜蝦沙律~沙律菜好fresh,刺身甜蝦都好新鮮。Starter- Chicken Liver Plater雞肝醬拼盤~雞肝醬味道非常香濃,放上脆卜卜法包脆片,一塊接著一塊,這個前菜亦包括沙樂美腸、酸青瓜及芝士,加入少少黑松露醬,多重味覺享受。Daily Soup餐湯~粟米忌廉湯,味道香濃,又香又滑。香軟麵包配橄欖油及黑醋~Main- 10oz Prime Sirloin Steak美國頂級西冷牛扒~上菜時賣相已經好吸引,七成熟剛剛好,切開見到可愛嘅粉紅色,肉質鮮嫩,牛味香濃,正!豐富配菜包括牛油蘑菇、甜薯、粟米、茄子,仲有一個質地似窩夫嘅包,淋上龍蝦醬汁,非常可口。2nd Main- Sautee Garlic Pasta·蒜片炒意大利麵~惹味蒜片及辣椒,橄欖油炒香意大利粉,好爽口,非常美味。DessertEarlGrey Cre
餐廳擺設好有格調,燈光好有氣氛,好適合情侶撐枱腳。
【Dinner Set for Two】
Sashimi Shrimp Salad
刺身甜蝦沙律~
沙律菜好fresh,刺身甜蝦都好新鮮。
Starter- Chicken Liver Plater
雞肝醬拼盤~
雞肝醬味道非常香濃,放上脆卜卜法包脆片,一塊接著一塊,

Daily Soup餐湯~
粟米忌廉湯,味道香濃,又香又滑。
香軟麵包配橄欖油及黑醋~
Main-
10oz Prime Sirloin Steak
美國頂級西冷牛扒~
上菜時賣相已經好吸引,
豐富配菜包括牛油蘑菇、甜薯、粟米、茄子,
仲有一個質地似窩夫嘅包,淋上龍蝦醬汁,非常可口。
2nd Main-
Sautee Garlic Pasta·
蒜片炒意大利麵~
惹味蒜片及辣椒,橄欖油炒香意大利粉,好爽口,非常美味。
Dessert
EarlGrey Creme Brulee
伯爵茶法式燉蛋~
特別喜歡這個甜品,伯爵茶是我喜歡的口味,加入法式燉蛋,完美配搭。
Icy Green Tea 熱帶水果凍綠茶~
一啲都唔甜,有少少果味,好清新。
2022-08-03
今日放工同朋友去咗上環嘅西餐廳 Green Orange 食晚餐,由於係樓上餐廳,所以相對比較寧靜,亦都坐得舒服啲。我哋叫咗個二人晚餐,首先有刺身帶子沙律,鮮甜嘅帶子刺身上面有啲三文魚子,仲有少少青瓜粒同芥末,清新得嚟又開胃。前菜我哋揀咗極盡邪惡嘅雞肝醬拼盤,除咗有又滑又香濃嘅雞肝醬,仲有配咗黑松露嘅芝士同salami,配烘過嘅餐包一流,雞肝醬上面有一層雞油,非常香滑而且雞味濃郁。拼盤仲有酸瓜,食完之後可以幫助去油膩感。餐湯有甜甜地嘅忌廉南瓜湯。主菜我哋揀咗美國頂級牛柳裙邊,medium 嘅牛柳燒到啱啱好,外面有焦香味,入面仍然粉嫩。上面鋪咗Parsley,食落有淡淡的香草味同黑醋調味。第二度主菜係黑松露意大利飯,黑松露香氣撲鼻,意大利飯入面夾雜住雜菇,食落爽口 juicy。甜品我揀咗意式奶凍,熱情果醬同生果酸酸甜甜,好配合奶凍。朋友叫咗啤梨蘋果金寶,crumble 夠脆,同雲呢拿雪糕好夾,仲食到啤梨嘅果肉。飲品就揀咗prosecco,夠消暑味道又唔會太搶。

雞肝醬拼盤

餐湯有甜甜地嘅忌廉南瓜湯。

黑松露意大利飯

甜品我揀咗意式奶凍,熱情果醬同生果酸酸甜甜,好配合奶凍。
意式奶凍

啤梨蘋果金寶

飲品就揀咗prosecco,夠消暑味道又唔會太搶。
prosecco
2022-07-20
雞肝醬拼盤
意式奶凍
prosecco
  • 南瓜忌廉湯
2022-07-29 779 瀏覽
今日特事特辦, 特選了一間質素較好的西餐廳跟友人食餐好既開心吓, 好幾年冇黎上環站的 Green Orange 食好西了, 今晚再次到訪特別高興, 所以一定盡興吃喝!很有格調又帶點復古的西餐廳裝潢, 燈光及木餐桌嘅配合令人置身復古的味道, 座位舒服, 和朋友閒談家常, 享受一頓美食, 一樂也。今晚選了這個二人餐,  dinner set for two,  $620 FULL SET, 真的很吸引。Sparkling wine (+$58)開餐前先來一杯Sparkling wine relax 一吓, 閒談家常,  呢杯Sparkling wine入口清涼帶點果香, 微微的甜酸, 易入口, 最啱作為餐前酒, 好酒的可加$88~128 free flow。刺身帶子沙律刺身級帶子甜美, 清爽沙律菜淋上醋汁, 清酸醒胃。小食 : 墨西哥蟹餅墨西哥脆片做底, 上面放滿大量牛油果、蟹肉撈的墨西哥醬, 上層撒上芝士粉, 墨西哥脆片脆卜卜的, 牛油果醬卻香滑兼香辣, 墨西哥醬香辣醬太搶, 只食到蟹肉嘅爽, 但就完全食唔到蟹肉嘅甜。餐湯 : 南瓜忌廉湯南瓜忌廉湯夠smooth, 南瓜清甜, 啖湯仲有煙

Sparkling wine (+$58)

刺身帶子沙律
刺身級帶子甜美, 清爽沙律菜淋上醋汁, 清酸醒胃。

小食 : 墨西哥蟹餅

餐湯 : 南瓜忌廉湯

南瓜忌廉湯夠smooth, 南瓜清甜, 啖湯仲有煙肉的鹹香。

美國頂級牛柳裙邊

今晚最開心是食了一份稱心滿意嘅牛扒, 半成熟美國頂級牛柳裙邊做得很出色, 肉質鮮嫩, 燒得剛剛好, 扒邊烤得香香的, 香口得黎肉汁卻十分豐富, 完全冇根, 肉味極濃, 牛柳不經調味, 只係簡單配上香草薄荷醬己經很美味, 滿分

完美的火喉

呢件配包好搞鬼, 完整一件以為係乜, 薯仔唔似薯仔, 原來係包, 包包焗得脆脆的, 蒜溶海鮮醬的香。

黑松露意大利飯
正宗意大利飯烹調方法, 意大利米飯粒粒圓潤, 口感煙韌, 帶點硬身, 好好咬口。

粒粒米飯充滿黑松露既清幽香氣、蒜香及芝士嘅鹹香, 同煮的雜菇吸曬意大利飯汁, 雜菇很美味

啤梨蘋果金寶 (+$28升級)
MY CHOICE, 冇揀錯, 蘋果及啤梨煮得軟腍香甜, 帶點肉桂香, 那些脆脆像用麥條壓碎焗至香脆, 甜甜地, 脆卜卜, 唔太甜味, 配上香滑冰涼雪糕, 食完爽晒。

飲埋杯餐飲, 真係飽到上心口, 大滿足, 唔飲酒, 人均只須$350, 好食超值的2人餐! 難怪平日夜晚都幾乎滿座了。
2022-07-27 171 瀏覽
Fine Dinning 的吸引,就是享受優美環境,美味美食,再配上美酒,但有一定收費。Green Orange,也能享有Fine Dinning 美食美酒,但價錢更優惠,怎會不吸引人前來。******************************Green Orange 位置近這上環地鐵站出口,前來都非常方便。從電梯而出,就只有Green Orange 一間餐廳。餐廳晚上有2人set,也可散點,和朋友想傾計為主,簡簡單單地選2人set HKD620/set,已經有沙律、餐包、Starter、餐湯、主菜、甜品和飲品,飲品還可加錢享用美酒,有1杯或任飲選擇,享受美食,又怎會少得享受美酒。點完選菜就即點選美酒,可以選紅酒白酒,最後還是選了法國Sparkling Wine HKD58,甜甜的有氣酒,容易入口,都幾合女仕飲用。餐包,有芝麻包和香草包,清新香草味,麵包口感又軟綿,簡單點了點黑醋而吃,已經回味。刺身帶子沙律,芥末醬汁為沙律醬,甜甜地醬汁配帶子夠甜味,沙律菜又新鮮爽脆,開胃又美味。Starter,墨西哥蟹肉餅,用上薄脆餅底,加上墨西哥醬、蟹肉絲、芝士絲等,有著墨西哥風味的辣度,又有

Starter,墨西哥蟹肉餅,用上薄脆餅底,加上墨西哥醬、蟹肉絲、芝士絲等,有著墨西哥風味的辣度,又有蟹肉的鮮味,薄脆更可增加口感,不錯。

是日餐湯,南瓜忌廉湯,甜甜的南瓜味道,加入忌廉,口感滑溜如鮮奶般滑。

主菜,美國頂級牛柳裙邊,選了半成熟,單看賣相,半成熟的牛柳,帶粉嫩色澤,皮燒得夠油香,肉又不會過熟,再加上配菜不少,回味無比。

黑松露意大利飯,煮到7成熟飯米,帶點少許口感,最重要黑松露忌廉汁又夠香,吃得非常滿足。

甜品,只需加HKD28,就可以享用,又怎會不點選。伯爵茶法式燉蛋,用上伯爵茶製成燉蛋,有著伯爵茶清香味道,焦糖脆片配上滑溜燉蛋,非常滿足。

2人set,還有餐茶一杯,非常超值的一餐。整夜晚飯,吃得飽肚又滿足地離開。

• 伯爵茶法式燉蛋
  • Sparkling Wine