Green Orange

2023-03-30 1910 瀏覽
餐廳的裝潢簡約、現代,氛圍非常寧靜。還有一個落地大玻璃,可以在享受美食的同時,欣賞中上環繁華的街景。重點店員態度友善,食物質素都保持高水準。餐廳的餐包上碟時熱辣辣夠軟熟 👍🏻✨意式火腿拼盤招牌Platter「意式火腿拼盤」,這道菜以Parma ham, 沙萊美腸, 哈蜜瓜, 無花果等組成,配搭埋沙律菜,每一樣食材都非常新鮮,淨係Platter都已經夠晒豐富✨虎蝦海鮮濃湯呢道湯非常多料,有青口、帆立貝、小蕃茄,虎蝦先煎香過再熬製湯,味道非常濃味同埋有誠意店員會問需唔需要加Pepper,讓客人可以依照自己的口味調配湯的味道✨慢煮美國頂級牛柳裙邊Main course美國Beef Fillet位置好重牛味,用慢煮方式保持到嫩滑口感,配搭埋青草醬多重味道除左主角牛,配菜都非常豐富,蘆筍同埋小蕃茄貼好fresh好嫩,特別一讚薯仔加左pepper再烤焗,食落夠晒香口,整道菜色彩鮮艷,讓人食欲大開✨蘆筍煙肉炒意粉煙肉份量好多,厚切食落有口感,每一個煙肉都脆口,意粉炒完仍保持到煙韌彈性甜品嘆埋Apple Crumble同 Crème’s brûlée 好完滿🍮

餐廳的餐包上碟時熱辣辣夠軟熟 👍🏻

✨意式火腿拼盤

✨虎蝦海鮮濃湯

✨慢煮美國頂級牛柳裙邊

✨蘆筍煙肉炒意粉

2023-03-28
  • 海鮮濃湯
2023-03-29 1239 瀏覽
意式火腿拼盤配哈蜜瓜無花果這道菜的味道和口感非常豐富,細緻的沙萊美和巴馬火腿散發出濃厚的肉香。哈蜜瓜的甜味和無花果的獨特口感,形成了絕佳的搭配。這款拼盤展示了意式火腿的多元風味,剛好配合一杯好的紅酒。虎蝦海鮮濃湯這道菜充滿誘惑,濃郁的香氣讓人食指大動。濃湯中的虎蝦和海鮮燉煮得恰到好處,忌廉的份量也十分適中,讓整道菜的口感更加豐富。這款濃湯絕對值得一試。慢煮美國頂級牛柳裙邊配阿根廷青草醬慢煮的美國頂級牛柳裙邊肉質鮮嫩,搭配上阿根廷青草醬,為這道美食增添了一絲清新的香氣。牛肉的濃郁口感與香草醬的清新味道相互輝映,使整道菜的味道更加和諧。此外,這道菜的配菜也相當出色,特別是蘆筍和薯仔。煙肉蘆筍炒意粉這道煙肉蘆筍炒意粉令人驚喜,煙肉的份量很多,與意粉的搭配產生意想不到的香味。Apple crumble和法式焦糖燉蛋這兩道甜品都不過分甜膩,Apple crumble的香脆口感與蘋果的甜酸味道相得益彰,而法式焦糖燉蛋就有綿滑口感和濃郁的焦糖香氣。
意式火腿拼盤配哈蜜瓜無花果

虎蝦海鮮濃湯

慢煮美國頂級牛柳裙邊配阿根廷青草醬

煙肉蘆筍炒意粉

Apple crumble和法式焦糖燉蛋

2023-03-28
|高質浪漫西餐廳🥀✨| 上環意大利菜.ᐟ.ᐟ🥂📌Green Orange📍上環 Sheung Wan˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳裝潢非常浪漫🌹柔和燈光配優雅風格~✨是一間非常有氣氛的餐廳 *⸜( •ᴗ• )⸝*在上環上班後不妨來這裡chill~˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗這裡服務💯, 服務員態度超.ᐟ級.ᐟ好.ᐟ 會介紹那種食法最適合😋˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗餐廳浪漫酒窖主題🌙除了裝修有特色外, 每一道菜都非常美味可口🥀適合情侶前去約會😍˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗前菜▪️ 忌廉白酒煮青口 ▫️ 燒北海道帶子沙律伴柚子橙▪️ 虎蝦海鮮濃湯主菜▪️ 慢煮美國頂級牛柳裙邊配青醬▫️ 蒜香煙肉蘆筍炒意大利麵甜品▪️ 啤梨蘋果金寶▫️ 伯爵茶焦糖燉蛋˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗❥ 燒北海道帶子沙律伴柚子橙這道菜結合炙燒帶子和柚子橙豐富清新的味道🍊🥬配以特製醬汁 ◕‿◕。味道新鮮 .ᐟ.ᐟ❥ 虎蝦海鮮濃湯極力推介這個 ◔.̮◔✧湯非常濃郁,虎蝦的鮮味非常突出~🥰每一啖都入味至極 ♡簡直完美☺️❥ 慢煮美國頂級牛柳裙邊配青醬牛柳裙邊煎得非常嫩口, 口感非常好青醬的味道很清新💚完美地與牛肉的油脂相融合💯❥ 啤梨蘋果金寶這道甜品結合了蘋果跟餅乾🍪🍎外
|高質浪漫西餐廳🥀✨| 上環意大利菜.ᐟ.ᐟ🥂

📌Green Orange
📍上環 Sheung Wan

˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳裝潢非常浪漫🌹
柔和燈光配優雅風格~✨
是一間非常有氣氛的餐廳 *⸜( •ᴗ• )⸝*
在上環上班後不妨來這裡chill~

˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗

˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗
❥ 燒北海道帶子沙律伴柚子橙
這道菜結合炙燒帶子和柚子橙
豐富清新的味道🍊🥬
配以特製醬汁 ◕‿◕。
味道新鮮 .ᐟ.ᐟ

❥ 虎蝦海鮮濃湯
極力推介這個 ◔.̮◔✧
湯非常濃郁,虎蝦的鮮味非常突出~🥰
每一啖都入味至極 ♡
簡直完美☺️

❥ 慢煮美國頂級牛柳裙邊配青醬
牛柳裙邊煎得非常嫩口, 口感非常好
青醬的味道很清新💚
完美地與牛肉的油脂相融合💯

❥ 啤梨蘋果金寶
這道甜品結合了蘋果跟餅乾🍪🍎
外層的金寶非常酥脆⚡️
裡面的果餡則非常香甜~

❥ 伯爵茶焦糖燉蛋

🔍 服務:9/10
🔍 Overall: 9.7/10

˗ˏˋ 𝗠𝗼𝗿𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗼 𝗼𝗻 ˎˊ˗
📌 #CY_上環 #CY_西餐 #CY_西餐廳
📌 #greenorange #sheungwanfood #sheungwan #hk #西餐廳 #上環美食 #上環西餐廳 #上環美食 #hkfood #swfood #美食 #上環 #hongkongfood #hongkong #sheungwanrestaurant #慶祝 #celebrate
2023-02-24 230 瀏覽
前排同朋友去咗上環Green Orange食晚飯🍽️餐廳主打現代意大利美食配合創意fusion菜🇮🇹搜羅各國優質食材,提供多款創新菜式🤩有沙律、主食、小食、湯、意粉、意大利飯、甜品等等,而且酒類齊全🍷加上氣氛悠閒寫意,聚會、慶祝、傾計就啱晒🥂我地食左Dinner Set for Two🍴分別有:🔴沙律-巴馬火腿沙律🟠前菜-炸魚薯條/墨西哥蟹餅/白酒忌廉青口(3選1)🟡時令餐湯-雜菌忌廉湯🟢主菜-美國頂級牛柳裙邊/法式豬架/升級10安士美國頂級西冷牛扒(3選1)🔵第二主菜-黑松露雜菌意大利飯/ 蒜片炒意大利麵(2選1)🟣甜品-意式奶凍/啤梨蘋果金寶/ 升級伯爵茶法式燉蛋🥗巴馬火腿沙律沙律好色彩繽紛,有沙律菜、車厘茄、青瓜等等,再淋上沙律醬,巴馬火腿味道突出😚🍟炸魚薯條前菜揀咗最愛嘅薯條🍟有埋炸魚添🐟夠晒開心🥳薯條同炸魚都香脆可口😚魚肉嫩滑🐟🍄雜菌忌廉湯濃郁菇菌味嘅忌廉湯🥣跟埋熱辣辣嘅麵包🍞🐮美國頂級牛柳裙邊主菜揀咗牛柳裙邊🐄肉味嫩滑,肉味較濃😛滿滿肉汁,非常juicy💦伴碟有薯條、粟米、大啡菇同車厘茄🍟🍄🌽🍅🍝蒜片炒意大利麵好香蒜味🧄每一啖都香口惹味😛意大利麵口感彈牙😛蒜片令意大利麵更有口

我地食左Dinner Set for Two🍴分別有:
🔴沙律-巴馬火腿沙律
🟠前菜-炸魚薯條/墨西哥蟹餅/白酒忌廉青口(3選1)
🟡時令餐湯-雜菌忌廉湯
🔵第二主菜-黑松露雜菌意大利飯/ 蒜片炒意大利麵(2選1)
🟣甜品-意式奶凍/啤梨蘋果金寶/ 升級伯爵茶法式燉蛋

🥗巴馬火腿沙律

🍟炸魚薯條

🍄雜菌忌廉湯
濃郁菇菌味嘅忌廉湯🥣跟埋熱辣辣嘅麵包🍞

🐮美國頂級牛柳裙邊

🍝蒜片炒意大利麵
好香蒜味🧄每一啖都香口惹味😛意大利麵口感彈牙😛蒜片令意大利麵更有口感🥳

最後甜品食咗啤梨蘋果金寶同伯爵茶法式燉蛋😍啤梨蘋果金寶有脆脆喺上面,好有口感,啤梨同蘋果酸酸甜甜夠晒滋味🍐🍎上面仲有雲呢拿雪糕🍦伯爵茶法式燉蛋上面有一層焦糖脆脆,好有口感🍯滑滑嘅燉蛋帶有濃郁伯爵茶味😝

2023-02-21 196 瀏覽
嚟咗呢間幾有情調嘅西餐廳💕💕餐廳仲有二人套餐啱哂情侶👩🏻‍🤝‍👨🏽/閨蜜談吓心慢慢歎❤️.✨Dinner Set for two $648.✨是日餐湯 (餐包)是日係雜菌忌廉湯,蘑菇味好濃郁,飲完暖笠笠🥰 食個餐包點少少湯一樣好食!.✨ 巴馬火腿沙律 🥗巴馬火腿滿滿鹹香味😌而蔬菜都新鮮配上果醋食好醒胃!.✨炸魚薯條食西餐突然想食fish and chips所以就揀左做前菜😋😋炸魚炸得好香脆!炸粉又唔會好厚!.✨美國頂級牛柳裙邊主食我哋就揀左牛柳裙邊🐮食牛就一定係medium rare❤️ 外層煎得帶焦香!切開內裏肉質帶粉紅色!肉質軟腍口感鮮嫩!十分之juicy😛😛 .✨蒜片炒意大利麵另一款主食揀左意大利麵🍝睇落冇乜特別!但係最重要係夠蒜香🧄味‼️油香惹味之選😆.✨啤梨蘋果金寶平時都係食開蘋果金寶多🍐加埋啤梨原來又幾夾!配上餅乾碎再點住雲呢拿雪糕食好滋味😍😍. ✨伯爵茶法式燉蛋表面有焦糖脆脆😘再加埋超滑嘅香濃茶香燉蛋😘食完好滿足!!
✨Dinner Set for two $648
✨是日餐湯 (餐包)
✨ 巴馬火腿沙律 🥗
巴馬火腿滿滿鹹香味😌而蔬菜都新鮮配上果醋食好醒胃!
✨炸魚薯條
✨美國頂級牛柳裙邊
✨蒜片炒意大利麵
✨啤梨蘋果金寶
✨伯爵茶法式燉蛋
表面有焦糖脆脆😘再加埋超滑嘅香濃茶香燉蛋😘食完好滿足!!
情人節晚餐,被安排坐收銀處前面的位置,要求轉位但被拒絕,明明有大把位。之後另一個人要求換位俾人兇一兇就換俾人.環境十分擠迫,上餐安排時間很差,足足等了兩個鐘才完成最後一個甜品。經常上早餐又漏單。又在我們後面喺度問邊個入錯單,邊個錯,呢啲嘢應該不要在客人面前講。服務十分差。若情人節安排這些晚餐座位應該安排得鬆動一些,如果要付這個價錢只得到這質素的服務,我覺得不值。食物方面公道的講,不是很差。我想平時晚餐應該食物方面應該不錯的,但服

2023-02-14
5 分鐘 (堂食)
2023-02-14 177 瀏覽
情人節諗住試下小品餐廳就訂位試試啦。一黎到,不得了!每15分鐘先上一次菜,成個鐘先上到一份,係一份main course!然後,最重要係全!間!餐!廳!一!齊!等!十足十去左Gordon Ramsey餐廳,等齊先一次過上菜,不過係成間餐廳,個半鐘先到齊野食除左出色我無野講。
然後,最重要係全!間!餐!廳!一!齊!等!
除左出色我無野講。
2023-02-14 169 瀏覽
非常離譜,玻璃杯杯口有上一位客人留下的唇膏印。跟店員反映後,換了一杯水,卻有一股很重的消毒水味,讓人不適。座位很擠,等餐茶和甜品等了二十分鐘,催過以後才上,不知是點單的店員未有落單,還是上菜就是這樣慢。吧檯旁的位置很容易讓客人撞到頭,也照樣擺檯安排給客人坐。lunch set價錢比早兩年貴了差不多100元,衛生和服務質素卻變差了,性價比不高。雖然食物口味仍算是不錯,但如此的衛生條件和服務水準實在趕客,以這個價錢在上環區有大把更優選擇,不會再幫襯。

2023-02-14
2023-02-14 158 瀏覽
Went there for lunch at 1PM, ordered set menu for 2. Waiter came back said one item is not available so we selected something else. Then they came back again said the other item is also not available. I asked them what is available. Ten mins later they came back to say only 3 out of 7 choices are available and none of them is very good. I asked them the A La Carte menu and they said they don’t service that at lunch time.What a dose of rubbish, stop wasting people’s time.

2023-02-08 187 瀏覽
話說team lunch 揀餐廳 見呢間OpenRice多好評就揀呢間點知食物quality 麻麻同事叫嘅意粉類:似大家樂貨仔我叫咗軟殼蟹burger 個包好硬 啲蕃茄出水 啲蕃茄水滴晒落啲薯條到 好核突 但係個軟殼蟹唔錯有同事叫咗個扒 佢哋話味道ok 但同樣價錢可以喺上網搵到更好食嘅扒房
點知食物quality 麻麻
同事叫嘅意粉類:似大家樂貨仔
2023-01-21 2712 瀏覽
雖然我哋唔係大家庭,但係到新年都係好多嘢要準備同埋買,同親友拜年點少得新年禮物,我老婆就最鍾意送海味😊⋯⋯所以突然叫我同佢到上環辦年貨⋯⋯🍴🍴Green Orange🍴🍴📍上環永樂街50號昌盛大廈2樓📞 2541 9090餐廳走浪漫路線!柔和嘅燈光加上柔柔的音樂,令人好放鬆!食物質素都好高!今日雖然係weekday都有八成滿!🤩餐包熱烘烘的⋯⋯非常鬆軟!餐湯我老婆最愛南瓜!味道相當清甜!口感幼滑⋯⋯趁熱飲真係好好味!墨西哥蟹餅餅底非常香脆!頂層鋪滿了蟹肉和芝士碎!每一口都有大量嘅蟹肉!非常鮮味!超正!蟹肉忌廉意大利粉老婆情有獨鍾蟹肉!加上大量嘅蟹肉和鮮忌廉奶油!口感超豐富!每一口都有大量的蟹肉掛在意粉上!😋啖啖蟹肉😋超滿😏⋯⋯CocktailLychee martini🍹充滿荔枝的香氣,同martini非常夾!甜品蘋果金寶蘋果金寶超級香脆!每一口充滿香濃嘅牛油味!加上雲呢拿雪糕,又香滑又香脆!
雖然我哋唔係大家庭,但係到新年都係好多嘢要準備
所以突然叫我同佢到上環辦年貨⋯⋯

🍴🍴Green Orange🍴🍴
📍上環永樂街50號昌盛大廈2樓
📞 2541 9090

餐廳走浪漫路線!
柔和嘅燈光加上柔柔的音樂,令人好放鬆!
食物質素都好高!
今日雖然係weekday都有八成滿!🤩

餐包

熱烘烘的⋯⋯非常鬆軟!

餐湯

墨西哥蟹餅

餅底非常香脆!
頂層鋪滿了蟹肉和芝士碎!
每一口都有大量嘅蟹肉!
非常鮮味!超正!

蟹肉忌廉意大利粉

老婆情有獨鍾蟹肉!
啖啖蟹肉😋超滿😏⋯⋯

Cocktail

Lychee martini🍹
充滿荔枝的香氣,同martini非常夾!

蘋果金寶

• 蘋果金寶
  • 蟹肉忌廉意粉
  • 墨西哥蟹餅
2023-01-21 1706 瀏覽
新年快到啦!又到辦年貨嘅時候!今年嘅心情比往年好好多!希望大家一年好過一年!🥰心情好梗係買多啲嘢過新年啦!海味點少得!上環買海味就最好啦!買完梗係喺附近搵食啦!🍽🍽Green Orange🍽🍽📍上環永樂街50號昌盛大廈2樓☎️ 2541 9090呢間餐廳我之前去過服務質素高🥰食物質素同樣高⋯⋯環境又舒服🥰燭光晚餐🙆‍♀️⋯⋯最啱同老公撐枱腳😬⋯⋯餐包軟綿綿、暖暖地加了意大利醋橄欖油最夾🙆‍♀️南瓜忌廉湯天氣凍凍地加一碗熱湯,超溫暖!湯頭鮮甜濃郁!沙律沙律非常爽脆!加上巴馬火腿身價即刻昇華了!🙆‍♀️美國🇺🇸頂級牛柳裙邊來自美國的牛柳肉味非常香濃!口感軟嫩又有嚼勁!只需輕輕煎,內裏粉紅,保留原味!肉汁非常豐富!配以青醬和龍蝦汁帶出鮮味!Lemon lime bitters情調的餐廳點少得Mocktail🙆‍♀️⋯⋯甜品奶凍,非常香滑⋯⋯我最鍾意嘅奇異果粒粒,酸酸地甜甜地,正😋
心情好
梗係買多啲嘢過新年啦!海味點少得!
上環買海味就最好啦!
買完梗係喺附近搵食啦!

🍽🍽Green Orange🍽🍽
📍上環永樂街50號昌盛大廈2樓
☎️ 2541 9090

呢間餐廳我之前去過服務質素高🥰食物質素同樣高⋯⋯
環境又舒服🥰燭光晚餐🙆‍♀️⋯⋯
最啱同老公撐枱腳😬⋯⋯

餐包
軟綿綿、暖暖地加了意大利醋橄欖油最夾🙆‍♀️

南瓜忌廉湯

天氣凍凍地加一碗熱湯,超溫暖!
湯頭鮮甜濃郁!

沙律

沙律非常爽脆!加上巴馬火腿身價即刻昇華了!🙆‍♀️

美國🇺🇸頂級牛柳裙邊

來自美國的牛柳肉味非常香濃!
口感軟嫩又有嚼勁!
只需輕輕煎,內裏粉紅,保留原味!
肉汁非常豐富!
配以青醬和龍蝦汁帶出鮮味!

Lemon lime bitters

情調的餐廳點少得Mocktail🙆‍♀️⋯⋯

甜品

奶凍,非常香滑⋯⋯我最鍾意嘅奇異果粒粒,酸酸地甜甜地,正😋
  • 南瓜忌廉湯
  • 美國頂級牛柳裙邊
  • 巴馬火腿沙律
約朋友在這裏敘舊,因為餐廳環境比較安靜,很適宜靜靜地聊天,而且位置就在上環地鐵站旁,十分方便。餐廳雖然不大,但設有小酒吧,柔和的燈光下,氣氛很輕鬆。我們先來了一個墨西哥蟹肉餅,上面鋪滿雪花般的康提芝士,蟹肉味香,伴着微辣的墨西哥醬,盛載在脆脆的薄餅上,讓人食慾大增。另外點了法國的亞歷山大生蠔,體型肥美、肉質爽脆、味道清甜、海水味適中。隨後送來巴馬火腿凱撒沙律,22個月黑毛豬火腿伴着鮮甜的羅馬生菜,而香檳啫喱除了讓口感更豐富,淡淡的香檳清香為沙律增色不少。海鮮濃湯也值得一讚,濃郁的南瓜香再加上蟹肉碎,配搭和諧得來也很衝擊味蕾。和朋友談得高興,想要點酒,店員介紹White Lady雞尾酒,用的是蛋白、橙酒和氈酒,甜甜的很易入口。如果不喜歡蛋白,則可點Sidecar,用干邑、橙酒、和些少檸檬汁調和。到主菜出場:煙燻蟹肉明太子忌廉汁闊條麵。對,又是蟹!雖然明太子味道不太突出,但闊條麵的煙韌恰到好處,蟹肉、其他配料與忌廉汁的味道湊拼得均勻和諧。還有另一主菜:慢煮頂級牛柳裙邊。雖然已經吃得挺飽,但牛柳的賣相精緻,讓人為之一振,充滿期待。青草醬把肉色粉嫩的牛柳襯托得很好看,牛味香濃,配菜還有載着龍蝦
墨西哥蟹肉餅
亞歷山大生蠔
巴馬火腿凱撒沙律
White Lady 雞尾酒
到主菜出場:煙燻蟹肉明太子忌廉汁闊條麵。對,又是蟹
煙燻蟹肉明太子忌廉汁闊條麵
還有另一主菜:慢煮頂級牛柳裙邊。雖然已經吃得挺飽,但牛柳的賣相精緻,讓人為之一振,充滿期待。青草醬把肉色粉嫩的牛柳襯托得很好看,牛味香濃,配菜還有載着龍蝦湯的烤餅,又是一個驚喜。
慢煮頂級牛柳裙邊
最後,第二個胃出動,讓意式鮮果奶凍和朱古力布朗尼為這頓美味晚餐畫上圓滿的句號。
意式鮮果奶凍

慢煮頂級牛柳裙邊
意式鮮果奶凍
朱古力布朗尼
2023-01-18 221 瀏覽
這間餐廳位於上環地鐵站附近,同行朋友每逢去上環文娛中心看表演之前,必會來這裡食晚飯。餐廳位於商業大廈二樓,燈光昏暗,裝潢有格調,映照著玻璃窗外燦爛的霓虹燈,讓這間置身於鬧市中的餐廳,非常有氣氛。店員非常專業,向我們介紹每道菜的名字、材料以及烹調方法。22個月黑毛豬火腿凱撒沙律黑毛豬火腿感覺矜貴,一邊慢慢的咀嚼,一邊享受盛宴的開始。海鮮濃湯餐湯賣相很精緻,像藝術品一樣,捨不得喝。湯是南瓜湯,非常濃郁,伴蟹肉蓉,啖啖南瓜和蟹肉,有口感,味道出色。康堤芝士牛油果蟹肉配墨西哥薄餅又是蟹!脆脆的薄餅盛著濃厚的蟹肉蓉,再撒上厚厚一層芝士,口感特別,讚!煙燻蟹肉明太子忌廉汁闊條麵又是蟹!闊條麵口感適中,蟹肉和明太子加上忌廉汁,味道一絕,讓人垂涎三尺。慢煮美國頂級牛柳裙邊配青草醬牛扒牛味濃郁,色澤均衡,烤得恰度好處。時令生蠔法國亞歷山大蠔,生蠔肥美,蠔味濃郁,鮮甜中帶回甘餘韻,正!餐飲White Lady和Side Car,調酒師有介紹材料,但忘記了,總之各有特色,完美搭配今晚每一道菜,享受非常。甜品朱古力布朗尼配雲呢拿雪糕布朗尼口感濕潤扎實,配雪糕雙重刺激,是減肥的敵人。意式奶凍士多啤梨清甜,奶凍滑

店員非常專業,向我們介紹每道菜的名字、材料以及烹調方法。

22個月黑毛豬火腿凱撒沙律
黑毛豬火腿感覺矜貴,一邊慢慢的咀嚼,一邊享受盛宴的開始。

慢煮美國頂級牛柳裙邊配青草醬
牛扒牛味濃郁,色澤均衡,烤得恰度好處。
慢煮美國頂級牛柳裙邊配青草長

時令生蠔
法國亞歷山大蠔,生蠔肥美,蠔味濃郁,鮮甜中帶回甘餘韻,正!

餐飲
Side Car

朱古力布朗尼配雲呢拿雪糕
布朗尼口感濕潤扎實,配雪糕雙重刺激,是減肥的敵人。

意式奶凍
士多啤梨清甜,奶凍滑嫩,相當好吃。

2023-01-10
慢煮美國頂級牛柳裙邊配青草長
Side Car
2023-01-02 1374 瀏覽
由細到大,我已很喜歡氣氛濃厚的節日,除了農曆新年,我們一家也很重視聖誕節。一些有拍拖的朋友,相信都會與另一半吃飯慶祝,看看今次這間是否合乎你的心水?餐廳座落於中、上環,主打吃西餐和歐陸菜,室內佈置有一系列落地玻璃,環境蠻浪漫:這裏有不同的雞尾酒選擇,品嚐了「Earl Grey Martini」$88我喜歡不太甜的雞尾酒,調酒師幫我安排了此 signature cocktail,在茶甘中輕滲出酒香,人也自不然放鬆了心情!以下二人份晚餐 $648 +10%,共有 6 courses,屬價錢貼地的選擇:Salad「Parma Ham Salad」兩份24個月巴馬火腿沙律,堆得高高的,蔬菜十分新鮮:雖然鹹香度不及36個月,作為輕巧前菜,配意大利油醋汁,討好:Starter「Mexican Taco」三揀一的選擇,墨西哥式蟹餅:賣相有點超越固有的想像。它底部有塊脆片,中間鋪滿蟹肉絲、牛油果粒、上面再放芝士和香草:蟹肉的份量甚多,芝士碎更加唔使講,成個面頭都係,相信「芝士控」見到會十分歡喜:Soup「Pumpkin and Carrot Cream Soup」今天是南瓜甘筍忌廉湯:配上兩塊小的香草
SaladParma Ham Salad
兩份24個月巴馬火腿沙律,堆得高高的,蔬菜十分新鮮:
StarterMexican Taco
三揀一的選擇,墨西哥式蟹餅:
SoupPumpkin and Carrot Cream Soup
今天是南瓜甘筍忌廉湯:
配上兩塊小的香草法包多士:
Main 有大約六項選擇,挑了「USDA Prime Beef Fillet Skit
美國頂級牛柳裙邊,點了 medium rare,烤好後切好擺盆:
肉質甚靚,也特別要一讚那烤功,烤得外表及邊位焦香,內裡應呈現令人歡樂的嫩粉紅及肉質嫩滑,肉味也濃:
若二人分享這項,不論賣相與味道均好:
素食的選擇,黑松露雜菌意大利飯。飯煮得軟硬剛好,忠於傳統,這是我欣賞的:
黑松露油則劃龍點睛,令整體香氣氛圍昇華:
DessertPanna Cotta
到了女士們最期待的環節,有意式奶凍:
上面配上新鮮芒果粒及士多啤梨,加上雞蛋的造型,賣相標誌:
Earl Grey Creme Brûlée
另一款是伯爵茶法式燉蛋:
DrinksBlack Coffee
若不喜歡 Coffee or Tea,也可加 $58 轉做白酒,可以在點餐時已叫定,那整個晚飯都有美酒陪伴:
整體用餐體驗相當不俗,侍應們也沒多說話地影響食客,情調不錯,是可以用心感受一頓美食的歐陸菜之旅。
2022-12-07
  • Earl Grey Martini
  • Parma Ham Salad
  • Black Truffle Mushroom Risotto