Green Orange

2024-04-14 131 瀏覽
今日朋友臨時約食飯,我就提意地點方便,超近港鐵站,就算加班後都可以超快去到的永樂街樓上餐廳食西餐。一到餐廳,同係網上見到的一樣,有少少情調又唔會太拘謹,環境闊落,坐得舒服。有人就先急不及待叫咗兩杯酒,配餐前麵包😂 之後就各自選了前菜,主菜和甜品,仲有比較少見的椰菜花湯。自制了一個full set dinner, 雖然會比套餐貴少少,但我地叫的全部都㨂了自己想食的菜式。整體用餐體驗很不錯,環境食物都很合心意,職員亦表現細心,餐廳服務很好。是晚朋友大推的有慢煮美國頂級西冷牛扒。因為慢煮嘅關係,牛扒能保持鮮嫩多汁,而生熟度亦是完美,無血水,帶少少鮮嫩嘅粉紅色。另一個主菜香草酥石斑魚,他也覺得好食,魚肉彈牙多汁,配上帶清新的蕃茄仔同脆脆酥,不同口感,味道多層次。而我就比較鐘意前菜忌廉白酒煮青口,那個忌廉白酒汁烹調得很好,味道平衡,配青口一流。而俾我列入必食就是啤梨蘋果金寶配雪糕,熱辣辣的金寶脆脆同帶少少口感的啤梨蘋果,加上凍冰冰嘅雪糕,同一時間又凍又熱的感覺好微妙,而最讚的係甜品不太甜❤️香煎北海道帶子沙律椰菜花湯(是日餐湯)法式伯爵茶焦糖燉蛋

香煎北海道帶子沙律

椰菜花湯(是日餐湯)

法式伯爵茶焦糖燉蛋

2024-04-10
2024-03-16 373 瀏覽
今年生日雖然前後發生了不少插曲,但多謝百厭無意地搵咗呢間估唔到咁高質嘅餐廳同我食飯🥳唔知因為係星期一,定係上環呢個地方真係寫字樓放工後就無乜人呢,我哋由六點慢慢食到九點,我哋都係包場咁滯,只有一個客入來me time… 雖然好似VIP咁包場好正咁,但一路食就覺得好可惜,因為,真係,好好食呀🥹 由前菜、小食、湯、主菜都好有水準🧑🏻‍🍳 真心希望佢週末係好旺的,但平日都應該要有幾枱,唔係點營運呀😟 而家OpenRice仲有現金券優惠添,真係好值得嚟呢度一試!!因為生日,呢晚我倆都好瘋癲,嗌咗好多嘢食🙈 肥,下個月先減啦😆😄😬😎·烤虎蝦海鮮濃湯 🦐賣相好得,真係好香蝦味,好濃,但係又唔會過鹹同埋偏苦·忌廉白酒煮青口 青口size都唔細,食落甜甜的·炸魚薯條 🐟🍟炸粉好脆而且薄,唔會炸到硬,同埋唔會有油溢味。塊魚柳都應該唔係普通嘅冰鮮魚,因為仲有啲水份,薯條好好食😋·酥炸特大日本生蠔 嘩,呢個真係冇得頂,諗住唔食生蠔就食個炸蠔啦。好好食,🦪🦪真係幾大隻同埋即使喺裏面都仲係好Juicy,好鮮,個炸粉又係好薄脆,唔會搶咗個味😃👍🏻·黑毛豬火腿凱撒沙律 🥗食返個沙律清一清個胃同埋個口先🤣 新鮮嘅菜,

·烤虎蝦海鮮濃湯 🦐
賣相好得,真係好香蝦味,好濃,但係又唔會過鹹同埋偏苦

·忌廉白酒煮青口 青口size都唔細,食落甜甜的

·炸魚薯條 🐟🍟

·酥炸特大日本生蠔

·黑毛豬火腿凱撒沙律 🥗
食返個沙律清一清個胃同埋個口先🤣 新鮮嘅菜,同埋黑毛豬大大塊

•黑松露雜菌意大利麵🍝
以為會係最普通的一道,但係食到黑松露好香無煤氣味。意粉軟硬適中。估唔到佢creamy得來又唔會好膩,所以食完都無飽滯感👏🏻

·慢煮紐西蘭肉眼扒🥩 三成熟,好高質

·法式伯爵茶焦糖燉蛋 🍮
伯爵茶味好香,配上甜甜嘅燉蛋,好滿足☺️

多謝大廚用心製作和擺盤😚 真係回味無窮。
  • 虎蝦海鮮濃湯
  • 炸魚薯條
  • 酥炸特大日本生蠔
  • 黑松露雜菌意大利麵
2024-02-06 698 瀏覽
長駐上環已久的西餐廳,比起眾所周知的西餐品牌,這是較為小眾而長歷史的餐廳終於有時間去一試環境古典優雅 、光線柔和、十分浪漫服務態度好而且食物質素不錯個人認為一間餐廳細節的位置在於Menu 及餐具Menu 是字體及設計上是有心思的而餐具更印有 Green Orange 的字樣加一後人均 400 的西餐是很不錯的‧˚₊ ៸៸𓏸 餐包 | Free餐包是暖而且香軟的!配上橄欖油及黑醋汁很不錯𓏸 黑毛豬火腿凱撒沙律 | 128份量非常多,把芝士碎撒在沙律上增添鹹香而Parma Ham 也十分滋味! 𓏸 蘑菇忌廉湯 | 45是忌廉味較重的蘑菇湯! 𓏸 黑松露雜菌意大利麵 | 178遠處已聞到很香黑松露的味道!店員為我們再磨上黑胡椒! 而且內裡有不同菇類感覺下了重度忌廉!兩個人分也差點吃不完𓏸 慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛扒 | 275五成熟的肉眼扒,肉味更香濃切開後是紅寶石的顏色!份量兩個人分是足夠的𓏸 紐約芝士蛋糕 | 58甜度及芝士味更高的蛋糕𓏸 菠蘿雪葩 | 78更喜歡口味清新的菠蘿雪葩,不會太甜,而家賣相更美!
終於有時間去一試

環境古典優雅 、光線柔和、十分浪漫
服務態度好而且食物質素不錯

‧˚₊ ៸៸

𓏸 餐包 | Free
餐包是暖而且香軟的!配上橄欖油及黑醋汁很不錯

𓏸 黑毛豬火腿凱撒沙律 | 128
份量非常多,把芝士碎撒在沙律上增添鹹香
而Parma Ham 也十分滋味!

𓏸 蘑菇忌廉湯 | 45
是忌廉味較重的蘑菇湯!

𓏸 黑松露雜菌意大利麵 | 178
遠處已聞到很香黑松露的味道!
店員為我們再磨上黑胡椒!
而且內裡有不同菇類
感覺下了重度忌廉!
兩個人分也差點吃不完

𓏸 慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛扒 | 275
五成熟的肉眼扒,肉味更香濃
切開後是紅寶石的顏色!
份量兩個人分是足夠的

𓏸 紐約芝士蛋糕 | 58
甜度及芝士味更高的蛋糕

𓏸 菠蘿雪葩 | 78
更喜歡口味清新的菠蘿雪葩,不會太甜,而家賣相更美!
2024-02-05
2023-12-11 1225 瀏覽
約個朋友食飯,《Green Orange》位於上環永樂街。凱撒沙律配黑毛豬火腿~黑毛豬火腿捲成一朵花嘅形狀,賣相非常吸引,沙律菜非常新鮮。海鮮濃湯~湯好濃郁,唔會太杰,有三款海鮮,包括青口、帶子同已切開嘅虎蝦,方便進食黑松露雜菌忌廉意粉~黑松露濃度剛剛好,至少有三款雜菌,所以配料好豐富,意大利麵硬度適中,唔會太韌或太淋,汁亦唔會太多或太少。五成熟嘅牛扒~配上青醬汁係perfect match! 仲有蕃茄仔同蘆筍,非常豐富又唔會飽到食唔落甜品。New York Cheese~有好濃郁芝士味嘅蛋糕唔會太膩,亦唔會太多搞到好邪惡,份量剛好。奶凍好滑,亦有不同水果作伴,包括奇異果、芒果、藍莓同紅莓,全部都好新鮮。
約個朋友食飯,《Green Orange》位於上環永樂街。
凱撒沙律配黑毛豬火腿~
黑毛豬火腿捲成一朵花嘅形狀,賣相非常吸引,沙律菜非常新鮮。
海鮮濃湯~
黑松露雜菌忌廉意粉~
五成熟嘅牛扒~
New York Cheese~
2023-12-04
2023-12-10 835 瀏覽
位於上環永樂街《Green Orange》 格調唔錯,最啱同情人燭光晚餐。先來兩杯香檳醒醒胃🥂麵包橄欖油醋~黑毛豬火腿凱撒沙律~新鮮沙律菜採用羅馬生菜,脆卜卜,好爽口, 黑毛豬肉味夠甘香,一啲都唔韌,唔覺肥。烤虎蝦海鮮濃湯~香滑龍蝦湯底,味道濃郁,材料仲有帶子及青口。黑松露雜菌忌廉意粉~意粉夠彈牙唔會太淋,雜菌包括大啡菇、蘑菇、本菇等,黑松露忌廉醬汁掛滿每條意粉特別美味。紐西蘭肉眼牛扒~揀咗五成熟,配青醬,仲有bb蘆筍,肉質鮮嫩,切開粉紅色好可愛啊!意式奶凍~奶凍又香又滑,唔會太甜;紐約芝士蛋糕~芝士口感夠rich,唔怕夜加杯咖啡更理想。

先來兩杯香檳醒醒胃🥂
麵包橄欖油醋~

黑毛豬火腿凱撒沙律~

烤虎蝦海鮮濃湯~
香滑龍蝦湯底,味道濃郁,材料仲有帶子及青口。

黑松露雜菌忌廉意粉~

紐西蘭肉眼牛扒~

意式奶凍~奶凍又香又滑,唔會太甜;

紐約芝士蛋糕~芝士口感夠rich,唔怕夜加杯咖啡更理想。

Green orange係一間好浪漫嘅餐廳。呢度嘅氛圍非常有格調,適合用嚟慶祝重要嘅紀念日。一進入餐廳,我立刻被藍色嘅主調所吸引,佢為整個空間增添咗一份獨特嘅精緻感。而且,餐桌上燃緊嘅蠟燭燈光更加營造出浪漫嘅氛圍。🌹💖開始享用美食之前,服務員送上咗一份新鮮嘅餐包,搭配橄欖油同埋黑醋,為我哋嘅味蕾預熱。接著,紅酒同香檳亦都隨之而來,讓整個用餐體驗更加完美。🍞🍷🍾作為開胃菜,我品嚐到咗北海道帶子沙拉,搭配柚子香醋汁同西柚。帶子經過香煎,保持咗佢嘅鮮嫩口感,而柚子嘅微酸味為整道菜增添咗一絲清新感。🍽️🥗🍋接下來係忌廉白酒煮青口,使用咗加拿大南青口同意大利白酒,再加上忌廉汁嘅調味,帶嚟咗豐富嘅風味。呢道菜散發出迷人嘅香氣,令人垂涎欲滴。🥂🍽️🦪喺湯品方面,我品嚐到咗椰菜花湯。呢份湯品質樸而美味,椰菜花嘅鮮味同濃郁嘅湯底完美結合,為整餐帶嚟咗一份溫暖。🍵🥦接著係主菜,我揀咗美國頂級西冷牛排。呢道牛排經過慢煮,肉質鮮嫩多汁,肉味十足。特別嘅係,佢仲配上咗一款美味嘅淋醬,使得每一口都充滿咗豐富嘅風味。🥩🍽️😋另外一道主菜係香草酥石班魚,佢外表酥脆,但魚肉仍然保持住豐富嘅肉汁,口感滑溜。香草嘅香氣同石班魚嘅

另外一道主菜係香草酥石班魚,佢外表酥脆,但魚肉仍然保持住豐富嘅肉汁,口感滑溜。香草嘅香氣同石班魚嘅鮮味相互融合,帶嚟咗一份令人難以忘懷嘅美味。🐟🍽️😍

最後,甜點嘅選擇亦都非常豐富。啤梨蘋果金寶配上雪糕,帶嚟咗一份口感豐富嘅甜點享受。而法式伯爵茶焦糖燉蛋散發著迷人嘅茶香同焦糖嘅甜蜜,完美嘅作為呢頓美食之旅嘅結尾。🍨🍮🍐

總括嚟講,浪漫係一間令人驚艷嘅 Fine dining 餐廳。佢唔止提供咗精緻美味嘅菜品,亦營造咗浪漫而溫馨嘅用餐氛圍。無論係慶祝紀念日定係同摯愛共度浪漫嘅夜晚,呢度都係一個理想嘅選擇。🌹💖🍽️😊
屹立上環區多年的 Green Orange 裝修典雅、燈光幽暗柔和頗為有情調 很適合帶另一半前來燭光晚餐當然食物水準亦相當不錯ଯ(。ᵕᴗᵕ)連加一後 每位大約$450左右包含餐包、餐湯、餐酒、沙律、主菜和甜品絕對是性價比極高˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ʕ⸝⸝⸝˙Ⱉ˙ʔ :𝙖𝙡𝙬𝙖𝙮𝙨 𝙝𝙪𝙣𝙜𝙧𝙮!ꕤ 餐包 free有原味餐包和黑麥餐包各一件黑麥餐包是highlight有點像Outback的黑糖麵包 ฅˆ‧⩊‧ˆฅ 有濃郁的麥香 很讚!ꕤ 黑毛豬火腿凱撒沙律 $125黑毛豬火腿捲成花朵形狀 不太鹹沙律菜也非常新鮮灑上滿滿的巴馬臣芝士碎 鹹香惹味ꕤ 是日餐湯 $45是日餐湯是蘑菇忌廉湯小公主比較偏好有蘑菇粒口感的而這份就比較順滑濃稠~ꕤ 黑松露雜菌意大利麵 $178意大利麵煮得al dente 滿滿的忌廉白汁包裹着每根意粉簡直是邪惡度爆燈!ฅ•̀∀•́ฅ 有多款雜菌 份量也頗多黑松露香氣濃郁 是點睛之筆ꕤ 慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛扒 $275小公主和友人不約而同都喜歡medium的牛扒一切開便發現牛扒內部呈非常漂亮的深粉紅色
屹立上環區多年的 Green Orange
裝修典雅、燈光幽暗柔和
頗為有情調 很適合帶另一半前來燭光晚餐
當然食物水準亦相當不錯ଯ(。ᵕᴗᵕ)
連加一後 每位大約$450左右
包含餐包、餐湯、餐酒、沙律、主菜和甜品
絕對是性價比極高

ʕ⸝⸝⸝˙Ⱉ˙ʔ :𝙖𝙡𝙬𝙖𝙮𝙨 𝙝𝙪𝙣𝙜𝙧𝙮!

ꕤ 餐包 free
有原味餐包和黑麥餐包各一件
黑麥餐包是highlight
有點像Outback的黑糖麵包 ฅˆ‧⩊‧ˆฅ
有濃郁的麥香 很讚!

ꕤ 黑毛豬火腿凱撒沙律 $125
黑毛豬火腿捲成花朵形狀 不太鹹
沙律菜也非常新鮮
灑上滿滿的巴馬臣芝士碎 鹹香惹味

ꕤ 是日餐湯 $45
是日餐湯是蘑菇忌廉湯
小公主比較偏好有蘑菇粒口感的
而這份就比較順滑濃稠~

ꕤ 黑松露雜菌意大利麵 $178

一切開便發現牛扒內部
呈非常漂亮的深粉紅色
煎至五成熟的牛扒鮮嫩多汁 肉味香濃
伴碟的蔬菜也不是隨便地水煮๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘
特別喜歡翠玉瓜(不知道為什麼有股魚湯浸菜的味道😂)

ꕤ 紐約芝士蛋糕 $58
紐約芝士蛋糕小小的一件 不會太重負擔
芝士質感重 不過略嫌甜度稍高

ꕤ 菠蘿雪葩 $85
比起芝士蛋糕較為輕盈清新
酸酸甜甜的很開胃 不過也是甜度頗高
以原個小菠蘿承載 打卡度滿分🍍
2024-04-11 0 瀏覽
《午餐沙律》份量足,蔬菜很爽脆。《午餐餐湯》口感滑順,不錯。《三文魚意大利飯》個人認為用三文魚比煙三文魚會更適合一點。《單骨雞翼》另外單點的小食,脆皮又香口。《牛扒》烹調得剛好,medium,沒有過熟,但味道不算濃。《芝士蛋糕》午餐不包括甜品,要額外加的,比較淡,沒必要點~其實大約5年前已經到訪過,那時候覺得沒什麼特別就沒有寫食評。今次再到訪,感覺仍是差不多。以午餐人均$200-250的消費來說,我覺得性價比確實不高,倒是很適合請同事吃飯之類,不高調也不失禮。
《午餐沙律》份量足,蔬菜很爽脆。

《午餐餐湯》口感滑順,不錯。

《三文魚意大利飯》個人認為用三文魚比煙三文魚會更適合一點。

《單骨雞翼》另外單點的小食,脆皮又香口。

《牛扒》烹調得剛好,medium,沒有過熟,但味道不算濃。

《芝士蛋糕》午餐不包括甜品,要額外加的,比較淡,沒必要點~

2024-03-30 16 瀏覽
前排收工同朋友食完我Green Orange!佢嘅食物真係好吸引呀!我就同大家講下佢嘅菜單有咩好食嘅選擇。首先,如果你鍾意火腿同沙律嘅結合,你一定要試下佢嘅黑毛豬火腿Cesar Salad!啲火腿好香口,同沙律蔬菜一齊食真係好開胃呀!如果你想要一個暖暖嘅開胃湯,我推薦你試下佢嘅烤虎蝦忌廉湯!湯嘅質地好滑順,虎蝦嘅鮮味同湯嘅濃郁真係好配!接下嚟就係一個意大利麵嘅選擇,佢嘅黑松露蘑菇意粉!黑松露嘅香味同蘑菇嘅鮮味結合得好好,意粉煮得剛剛好,每一口都好滋味!如果你鍾意牛扒,我推薦你試下佢嘅慢煮紐西蘭肉眼扒!肉質嫩滑多汁,慢煮嘅過程令到肉質更加入味,每一刀都好美味!最後,如果你想要一個甜品嘅話,你一定要試下佢嘅New York芝士蛋糕!芝士蛋糕濃郁香滑,每一口都令人陶醉!除咗以上嘅菜式,佢仲有好多其他嘅選擇,例如蘋果雪葩!如果你鍾意清新嘅甜品,呢個絕對係你嘅首選!總括嚟講,Green Orange係一間氣氛好正嘅餐廳,食物嘅質素都好高,同朋友聚餐去Green Orange一定唔會後悔。

估唔到喺上環嘅鬧市都有一間咁好Vibe既西餐廳❤️ 座落係商業大廈中自成一角昏黃既燈光感覺好有情調🌹 意外既係食物質素好有驚喜😊比起一般港式西餐既調味更加出色 特別一讚服務十分專業親切可以媲美高級餐廳🍴絕對係約會既好選擇⭐️ 意式煙三文魚雜菜沙律 🥗配達簡單但係食得出用料高質🧡 煙三文魚帶鹹香🌊 而去牛油生菜等嘅蔬菜入口新鮮爽口🥬⭐️ 烤虎蝦海鮮濃湯 🦐虎蝦嘅精華完全融入到湯裡面🥘 每一口都係澎湃既海水味💙 但係平衡得好一D都唔過鹹⭐️ 是日餐湯 🎃今日嘅餐湯係南瓜湯🤪食得出南瓜既甜味而且口感幼滑夠Creamy🤩⭐️ 煙燻蟹肉蟹籽黃金意大利飯 🇮🇹蛋黃醬包裹全部每一粒飯粒🍳金黃色好邪惡但係入口唔會太膩💛 蟹肉份量都好豐富充滿鮮味⭐️ 慢煮美國頂級西冷牛扒 🥩西冷好有肉味🍖火候控制得十分完美唔會過熟🔥保留了肉汁口感一流⭐️ 意式奶凍 🍼保持了傳統意式既細緻程度同奶味🥛但係配上酸度高既奇異果🥝口味配搭得來好清新⭐️ 啤梨蘋果金寶配雪糕 🍎Crumble帶濃濃既焦香🍬蘋果帶上微酸嘅啤梨令到調到更加有層次🍐提升了一份高級感
意式煙三文魚雜菜沙律
煙燻蟹肉蟹籽黃金意大利飯
慢煮美國頂級西冷牛扒
意式奶凍
2024-03-07 33 瀏覽
沒想到在上環找到一間自己喜愛的西餐。食物主廚用心製作,而服務亦很貼心地每道菜為你更換餐具,不會被上一道菜的味道影響。整體體驗不錯,以下為大家介紹當晚的菜色:🟡 意式煙三文魚什菜沙律 頭盤的沙律菜新鮮翠嫩,值得留意的是它用了少少柳橙作調味,令味道更加清新。🟡 烤虎蝦海鮮濃湯 / 南瓜湯 虎蝦都是先烤過才放湯上,湯不會有腥味,且多了燒烤的風味,一點也不單調。🟡 煙燻蟹肉蟹籽黃金意大利飯 材料烹飪一點都不吝嗇,每一口意大利飯都被金黃色的蟹子醬汁包裹着,大大的滿足感。🟡 慢煮美國頂級西冷牛扒牛排點了五分熟,牛肉不煙韌,帶着牙套的我都能吃得到。🟡 甜品作為甜品的奶凍奶味香濃,而當中百香果和奇異果的酸味令甜品不會過甜。而蘋果金寶帶給我滿滿的兒時回憶,是一種很經典的味道!

🟡 意式煙三文魚什菜沙律

🟡 烤虎蝦海鮮濃湯 / 南瓜湯

🟡 煙燻蟹肉蟹籽黃金意大利飯

🟡 慢煮美國頂級西冷牛扒
牛排點了五分熟,牛肉不煙韌,帶着牙套的我都能吃得到。

🟡 甜品
2024-02-29 33 瀏覽
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》呢排weekend都要返全日工,真係好攰😫呢日放假一於要食番餐好既!我哋揀咗一份前菜、一個湯同2個主菜,最後仲有甜品食添😍◆ 香煎北海道帶子沙律 $178一上菜見到色彩繽紛好吸睛,份量都唔少😲仲有大大粒香煎過嘅帶子,配柚子同橙肉切片,擺盤非常靚。上面舖咗藜麥,中間就有D無花果,最下面就有生菜同紫椰菜。酸酸甜甜好開胃🤭◆烤虎蝦海鮮濃湯 $108 👍西餐通常都得忌廉湯無咩特別,今次飲呢個海鮮濃湯就好有驚喜😍飲落非常濃郁帶有少少蕃茄嘅酸甜味,入口順滑而且好足料!入面有青口、帶子同虎蝦,蝦肉爽口彈牙🦐◆ 慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛 $275叫咗5成熟,用慢煮方法將肉眼扒嘅肉汁鎖住,配上青醬,可以中和肥膩感😌◆ 黑松露雜菌意大利麵 $178◆ 菠蘿雪葩 $85香甜又清爽☺️唔會太甜太膩,有助清清口腔人均價錢:$500味道:7.5/10環境:7.5/10服務:7.5/10回頭率:7.5/10👍=必食📍 Green Orange地址: 上環永樂街50號昌盛大廈2樓電話: 25419090Moo moo
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》

◆ 香煎北海道帶子沙律 $178

◆烤虎蝦海鮮濃湯 $108 👍

◆ 慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛 $275

◆ 黑松露雜菌意大利麵 $178

◆ 菠蘿雪葩 $85
香甜又清爽☺️唔會太甜太膩,有助清清口腔

人均價錢:$500
地址: 上環永樂街50號昌盛大廈2樓
電話: 25419090
Moo moo
2024-02-27 40 瀏覽
餐廳位於上環後街,永樂街,靜靜地,適合情侶一齊食餐浪漫的意大利菜😀 上到餐廳,裝修木系風格,令人感到特別温暖😊我們二人點了一份前菜、海鮮濃湯、黑松露雜菌意大利麵、慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛扒、菠蘿雪葩☺️🌟Hokkaido Scallop Salad 香煎北海道帶子沙律 $178大大粒帶子,一共有四隻。餐用香煎方法,既帶出油香,又唔會太乾☺️。沙律用料新鮮,用上多片薄剪柚子橙,顏色鮮艷又吸引😲🌟 Seafood Cream Soup with Tiger Prawn 烤虎蝦海鮮濃湯 $108材料十足,而且虎蝦夠大又多肉。飲起上嚟,每一口都充滿鮮味😀🌟 Mixed Mushroom Spaghetti with Black Truffles黑松露雜菌意大利麵 $178意大利麵唔會煮得淋,夠爽口👍🏻。配上黑松露雜菌及醬,十分creamy☺️,而且份量比相或表面睇的多,夠哂兩個人食😀🌟 Slow Cooked FreshNew Zealand PS Ribeye Steak 慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛 $275餐廳嚴選靚肉眼扒,再用慢煮方法,將肉眼扒嘅肉汁鎖住😍。配上青醬,可以減輕肥膩感👍🏻🌟Pineap

材料十足,而且虎蝦夠大又多肉。飲起上嚟,每一口都充滿鮮味😀

🌟 Slow Cooked Fresh

🌟Pineapple Sherbet 菠蘿雪葩 $85
作為今晚的甜品,菠蘿雪葩十分適合,因為菠蘿雪葩好香甜又清爽😊 雪葩又唔會令到口味太甜,可以清清口腔,作為今餐甜品十分適合👍🏻
💌情人節當然要搵一間比較浪漫嘅西餐。喺OpenRice見到呢間Green Orange,評分都好高。咁就嚟試吓啦。滿心歡喜嚟到,發覺呢間餐廳真係好迫。枱同枱之間嘅距離非常之細。本身侍應安排咗我哋坐喺呢一個位置。我見到都有少少驚訝。因為呢間餐廳價錢唔平,平均過$1000一個人。 呢個位係會個頭頂住個吧枱。😓要坐啲咁嘅位成個用餐體驗自然唔會好得去邊。之後,侍應都安排咗我哋係卡位,但係枱同枱之間都仲係非常之擠迫,差唔多同隔離檯痴住咁滯 🥲講埋野食。情人節特別餐單價錢都算偏貴。但係情人節要加價都理解既。講真,啲食物其實幾吸引🤩。加埋個價錢同埋評語,我地都幾有期望。首先,上左法國生蠔🦪。第一隻生蠔其實味道最濃,但係其他個啲味道好淡,味道唔同到我懷疑係兩批唔同既貨。不過起碼唔會有腥味。不過質素真係比較普通 😕下一個係shrimp Sambuca and tomato bruschetta. 個麵包🥖部份真係好硬。調味ok,但係蝦個汁真係唔得,完全蓋住蝦個鮮味。蝦似係急凍蝦。完全係一個係屋企都可以做得更好食既菜色 🤦🏻‍♂️沙律都係普普通通,醬汁係意大利醋,講真就真係冇乜特別。分分鐘喺屋企做都係差唔多

講埋野食。情人節特別餐單

沙律都係普普通通,醬汁係意大利醋,講真就真係冇乜特別。分分鐘喺屋企做都係差唔多嘅水準。

洋蔥濃湯,呢個同我期望上係有少少出入。因為我以為係法式洋蔥湯。但係點知係嚟咗一個忌廉湯嘅款式。又係冇乜驚喜,唔算太過出色。

呢個牛扒絕對係今餐嘅”驚喜”。先講咗配菜,除咗個薯仔有少少”暖意”之外,啲配菜全部都係凍冰冰,好似啱啱喺雪櫃攞出嚟咁。我食咗個蘿蔔,我都冇再食過。

我以為西冷牛扒應該唔會差得去邊。點知佢喺上邊加咗一個好濃嘅蒜蓉牛油,完全蓋過晒啲肉味。而且令到滿口油。牛扒偏韌。最重點就係切到一半嘅時候,佢竟然係凍冰冰,真係用手都可以感覺到佢嘅”寒意”🥶。所以係完全失望。

呢個朱古力mousse可以話係全餐最好食嘅。紅色嘅唔好以為係脆餅,只係蛋糕碎如果係加脆餅,可能個味道同口感會更加好。

總括嚟講,呢一餐係充滿着尷尬”體溫”同埋”寒意”嘅一餐。完全估唔到收過千蚊一位嘅情人節套餐竟然會係咁嘅水準。

侍應嘅服務態度其實唔錯,只係個氣氛唔似一間西餐廳或者Bistro,似係茶餐廳。

😢應該都冇下次㗎啦,不過都希望餐廳可以改進。
2024-02-14
情人節
2024-02-19 37 瀏覽
好友聚舊,再來Green Orange。地點方便,環境舒服安靜。先來杯香檳,有果香,偏甜,幾鍾意。Parma Ham Ceasar Salad 的羅馬生菜新鮮爽脆,火腿夠香,芝士分佈平均,配搭起來不錯。蘑菇湯好足料,香味濃郁,灑上胡椒粒增添惹味。黑松露雜菌意大利粉的醬汁較creamy,味道恰到好處,意粉軟硬適中。紐西蘭肉眼扒,我哋要七成熟,煎出來效果唔錯,加上醬汁和配菜色彩繽紛,繼續刺激食欲。因為菜式份量偏大,已經好飽,還是要了紐約芝士蛋糕,有檸檬清香,滿足。試埋餐廳推介嘅菠蘿雪芭,果然驚喜。原個小菠蘿,裝滿陣陣果香又柔軟滑溜的雪芭,係呢餐嘅亮點!

先來杯香檳,有果香,偏甜,幾鍾意。

黑毛豬火腿凱撒沙律

蘑菇湯
蘑菇湯好足料,香味濃郁,灑上胡椒粒增添惹味。

黑松露雜菌意大利粉

紐西蘭肉眼扒