2020-07-11 419 瀏覽
Green Common在香港都有分店一段時間, 是香港少有的素食選擇.近日加入了多款新素肉選擇. 不論是雞肉/肥牛/豬柳, 都非常像真.其實素食亦可以好味健康並存, 並不是大家所想的乏味.有興趣的可以留意我之前關於素食自助餐的食評.必試的未來漢堡, 加上牛油果後非常大份, 很難一口吃下.幸好, 上菜前店員已經為我們切開一半, 可以看到中間的橫切面. 各種食材令素肉味道沒有那麼突出, 大家可以分開吃素肉, 以試試未來漢堡的像真!七色藜麥超級碗是Green common招牌菜之一, 相信是小朋友/大人看到都非常感興趣 除了材料健康且多樣化外, 亦帶來很大的視覺衝擊. 隨碗附帶柑橘味的果醬, 香甜開胃 (原諒我沒有拍下).份量足夠兩個人吃.這個新款的未來熱狗腸提子薄餅, 特別之處在於用蠶豆製成的香腸, 有類似肉類一撕撕的口感.不過配上提子和紅莓的酸甜, 有點奇怪, 推薦大家試吃其他菜式.Green Common的食物質素依然非常出色, 可以吃得出的新鮮和誠意. 唯價錢有調整空間, 讓更多人可以享受素食的味道!

其實素食亦可以好味健康並存, 並不是大家所想的乏味.
有興趣的可以留意我之前關於素食自助餐的食評.

Beyond Burger Plus

必試的未來漢堡, 加上牛油果後非常大份, 很難一口吃下.

七色藜麥超級碗

份量足夠兩個人吃.

未來熱狗腸提子薄餅

唯價錢有調整空間, 讓更多人可以享受素食的味道!
2020-06-13
2020-07-03 343 瀏覽
上次等食青花見到呢間素食店, 完全冇興趣食😂名符其實食肉獸認為食素食太痛苦啦🙉今次朋友推介, 抱住"唔好食都係一餐啫"既心態去試下💪🏻除左呢幾個午餐, 大餐牌都有好多選擇😯薄餅burger既配搭都好多~<韓風新豬肉薄餅>我地6個人share岩岩好😀menu個樣好似好辣, 隔離仲有小辣椒🌶️但係食落又唔辣喎~食落口感同普通豬肉冇咩分別, 加上醬料夠香都冇特別留意有冇肉味呢件事😹餅皮好好食, 脆得黎有麵香👐🏻係澱粉質arrrrrrrr~<樂樂雞>好食呀! 今餐MVP決定比佢! 食落同M記一樣味, 樂樂雞甚至仲脆啲添🤤燒烤醬同芥末醬都好味, 個人鍾意燒烤醬多啲, 佢似Lays燒烤味薯片隻味😛芥末醬酸啲, 開胃啲🤰🏻<未來漢堡咖喱烏冬>發現好多菜式都有漢堡排, 係唔係漢堡排容易整啲呢?! 食落又真係同普通漢堡排冇咩分別😺咖喱係日式咖喱, 唔算重口味, 幾好食👐🏻<五香新豬肉排配椒麻上海涼麵>先講講個麵, 椒麻味唔算好重, 但我唔係太鍾意陣味, 類似酸辣粉既味......新豬肉排有啲失望, 一食無論係口感定係味道都係芋頭😑一黎我自己本

韓風新豬肉薄餅

<韓風新豬肉薄餅>

<樂樂雞>

未來漢堡咖喱烏冬

<未來漢堡咖喱烏冬>

五香新豬肉排配椒麻上海涼麵

<五香新豬肉排配椒麻上海涼麵>
先講講個麵, 椒麻味唔算好重, 但我唔係太鍾意陣味, 類似酸辣粉既味......新豬肉排有啲失望, 一食無論係口感定係味道都係芋頭😑一黎我自己本身麻麻地芋頭, 二黎本身都唔覺自己食緊素食, 一食佢即刻出左戲😢口感係鬆散芋泥, 另外唔係幾食到五香味, 滿滿都是芋頭味🙂

<膳良肉醬意粉>
呢個肉醬意粉係一碟正常既肉醬意粉呀🍝試左啲肉都係肉既口感😺順便講下杯豆漿, 係無糖純豆漿, 滿滿豆味, 鍾意既人就好鍾意♥️唔鍾意既就...加油💪🏻

今次個食評黎黎去去都係肉似肉既評價😅第一次食素食餐廳感覺都唔錯~ 唔係我想像中既成碟菜成碟菇, 甚至乎呢兩樣野都冇出現過😂唯一失望係個新豬肉排, 其他都好味~ 除左有啲菜式味道清淡啲, 其實同普通餐廳食到既野冇咩分別👐🏻推薦推薦👍🏻

午餐
韓風新豬肉薄餅
未來漢堡咖喱烏冬
2020-06-16 263 瀏覽
呢間已經食過好幾次,好好彩次次都唔洗等好耐位。menu都幾多樣,有burger,pasta,焗飯,salad bowl咁,仲有啲都幾有創意。今次黎就嗌左個兒童餐(好正,唔係兒童都有得食🤪)其實對我黎講個份量岩岩好,仲有野飲(嗌左杏仁奶,跟呢個餐會細杯啲既)同甜品。肉醬意粉係素肉,但食唔出同平時有咩分別,但感覺健康啲。另外加錢嗌左桂圓紅棗茶養生。男朋友個芝士南瓜焗長通粉都幾好食,但個粉有啲偏硬,我唔係幾鍾意🙊順帶一提,我幾鍾意呢間係因為我鍾意坐窗邊望街,呢間坐吧枱就可以對坐個窗食飯🙈

另外加錢嗌左桂圓紅棗茶養生。

2020-06-01 327 瀏覽
講起旺角,波鞋街The Forest一定係一個地標。今日放工約左朋友坐低傾野,就揀咗一樓green common食素菜🥗位置非常易搵,一定唔會盪失路😎人均消費只係$60左右,叫左佢四樣野食: 🍜五香新肉排配椒麻上海涼麵($69)必吃,真心推薦,一啲都唔似素食,真係好似食緊肉排,仲有個上海麵,真係拌得恰到好處,既香且麻,仲有少少辣,令人停唔到口。 🍝膳良肉醬意粉($74)個名好有創意,自問善良所以嗌一碟食下,合埋對眼食,根本唔覺得佢係素食,因為啲肉粒粒好足料又有咬勁 🍕未來熱狗青提薄餅(8寸)($89)用青提做Pizza真係完全未諗過,估唔到結果係咁夾,甜甜既感覺,同菠蘿差唔多,但又冇菠蘿既酸味,我覺得諗到呢個idea 💡果個人真係好聰明。香脆的Pizza皮,上面有素熱狗同芝士🧀比食肉更好吃未來豬柳漢堡($53)+薯條($15)聽朋友講,里安納度都有推薦呢個漢堡,食嘅時候真係好似肉咁有有血水同埋啲油脂,但其實係紅菜頭汁同椰子油😂覺得好味既,鋪頭仲可以買返屋企自己煮,等自己係屋企都可以食得健康啲。仲有個厚切薯條,條條都好似手指咁粗,但係唔會好粉,外脆內軟,不會感到油膩好味指數:😋😋😋😋😋😋
人均消費只係$60左右,叫左佢四樣野食:
新豬肉排椒麻涼麵

🍜五香新肉排配椒麻上海涼麵($69)
膳良肉醬意粉

🍝膳良肉醬意粉($74)
未來熱狗腸青提薄餅(8寸)

🍕未來熱狗青提薄餅(8寸)($89)
未來豬柳漢堡+薯條

未來豬柳漢堡($53)+薯條($15)

好味指數:😋😋😋😋😋😋🤤(6.5/10)
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💫(8.5/10)
推薦指數:👍👍👍👍👍👍👍(7/10)
新豬肉排椒麻涼麵
膳良肉醬意粉
未來熱狗腸青提薄餅(8寸)
未來豬柳漢堡+薯條
2020-05-18 249 瀏覽
Ever since we’ve tried to adapt a more vegetable based diet, we have been intrigued to see if there are any options out there to replace one of our favourite beef dish - burgers!! We were pleasantly surprised by the promotion green common had for their beyond meat products, giving us a whopping 50% discount for all a la carte items. The burger patty itself was very satisfying and very juicy, and was texturally very similar to a meat burger. However, as one would expect, it lacked the umami flavo

The burger patty itself was very satisfying and very juicy, and was texturally very similar to a meat burger. However, as one would expect, it lacked the umami flavour that would be found in real meat, but overall it was still a great healthy vegetarian option to a conventional burger! Would definitely recommend for you to try!
2020-05-10 326 瀏覽
位於旺角麥花臣球場對面的商場主打西餐素食 未來漢堡聽到個名都夠曬吸引一場嚟到我就試下未來漢堡呢度現在做緊半價非常抵有好多素食新派素食維基麥花臣附近的未來漢堡餐廳未來漢堡的包裝盒好鬼靚包裝盒好鬼靚 啱啱打嚟話畀你知每個人都要出為環保出一分力未來漢堡感覺同口感都非常之似漢堡有樂肉質鮮甜味美 肉質口感豐富彈牙多汁如果你係漢堡迷的確需要試下呢一種未來漢堡嗌咗個麥樂雞平魚條 雞塊大大塊咬落真係同麥樂雞嘅感覺一樣完全唔覺得自己食緊 素食
位於旺角麥花臣球場對面的商場

未來漢堡感覺同口感都非常之似漢堡
有樂肉質鮮甜味美 肉質口感豐富彈牙多汁
如果你係漢堡迷的確需要試下呢一種未來漢堡

2020-04-23 392 瀏覽
最近好中意試多d素食餐廳,今次揀左旺角Green Common試,因為地點好方便👍🏻👍🏻今次叫左三樣野,分別係未來漢堡plus、樂樂雞同埋日本咖喱烏冬配吉列豬扒!!首先講下個未來漢堡plus,揀佢個原因好簡單,因為我係牛油果🥑既fans😂我戒左牛,所以食呢個beyond meat既時候好有驚喜,同埋d sauce配搭其他材料,真係好似食緊牛肉咁!正🤤🤤仲要去食個時做緊promo,做緊半價,超抵食😍加15蚊仲有薯條🍟樂樂雞配純素燒烤醬,真心好似食緊麥當勞嘅麥樂雞,真係分唔出😂😂😂好味,正!啱晒食素既朋友😉另外,日本咖喱烏冬配吉列新豬扒,個新豬扒感覺冇真正既吉列豬扒食落去咁厚身、咁實,但個味道都好似吉列豬扒😂😂好推介大家去試下💓

好推介大家去試下💓
未來漢堡plus
日本咖喱烏冬配吉列新豬扒
10 分鐘 (堂食)
未來漢堡plus
日本咖喱烏冬配吉列新豬扒
2020-04-03 281 瀏覽
買完跑鞋搵見到呢間之前經過過幾次都無機會食嘅 Burger.我哋見有4人枱坐咗1個人,搭枱坐另一邊。(嗰時仲未有1.5米限制)之後的人就都要等位或者坐high seat.佢係自助形式,出去叫餐,到牌仔響了就出去攞。2個人一人叫咗一個burger,加2個小食,夠了。我要了Beyond Burger,佢仲切開兩份俾我,朋友的avocado burger 就無切成個上。唔明點解。塊burger patty 我覺得有點重口味,可能因為想令你有牛肉味所以要咁。整體嚟講都好滿意嘅。如果佢價錢可以做到大眾化啲,我唔介意食多啲。小食要咗$12 sausage 同埋日式餃子。朋友話sausage 好impressive,因為好似真的腸,texture,味道令佢好高興。日式餃子就同真餃無乜分別,係個皮厚啲。本來想叫飲品,但係佢果茶賣晒,無乜其他想飲嘅嘢所以無叫飲品了。
之後的人就都要等位或者坐high seat.
佢係自助形式,出去叫餐,到牌仔響了就出去攞。

2個人一人叫咗一個burger,加2個小食,夠了。
唔明點解。

小食要咗$12 sausage 同埋日式餃子。
日式餃子就同真餃無乜分別,係個皮厚啲。

素食漢堡
Beyond Burger
2020-03-15
素食漢堡
Beyond Burger
  • Sausage
2020-03-30 3240 瀏覽
繼上次試過這類新派素食後,今天趁半價優惠還未完就帶家人來讓他們試試這類創新的素食。幫婆婆點了Beyond All-Day($118),每樣食物都有一些十分豐富。我試了beyond sausage和牛油果。我上次來就是食了夾著beyond sausage的熱狗,今次煎得比上次乾身,令裡面的質感也沒有上次食的那麼濕潤。或者上次有些茄汁芥辣調味,今次沒有額外的調味更食到有種另類的味道,不知道是不是豆味。個人還接受到,但家人就覺得這條是怪味腸😂樂樂雞($18),是仿雞塊還是盒都如麥記的麥樂雞很相似,幾可亂真。外觀形狀很似,細心會看到那個炸的外皮有少許不同,這個有細粒突起的炸粉,麥樂雞是較平滑的。剛剛炸好非常熱,外皮香脆,才咬開裡面的煙都差不多要冒出來了。沒有想到,這個樂樂雞竟然會有驚喜。根據記憶,麥樂雞裡面的雞弄到很碎,比較少纖維雞的味道也比較淡,要靠醬汁去加強味道。這個樂樂雞的味道卻比麥樂雞濃,裡面有如雞肉般的纖維,加上外皮脆沾著蜜糖芥末醬,完全昇華了味道。沒誇張,我覺得這個素版麥樂雞比真正的麥樂雞更麥樂雞值得一試。韓風新豬肉薄餅 8"($85),看餐牌的圖和描述覺得幾吸引,不過樣子就沒有令
Beyond All-Day

值得一試。
韓風新豬肉薄餅 8"

韓風新豬肉薄餅 8"($85),看餐牌的圖和描述覺得幾吸引,不過樣子就沒有令人覺得吸引,味道也有點失望。雖然薄餅底沒有平時說的厚批底那樣厚,但是跟表面的配料比例上是比較厚。批邊比較厚和硬,質感較實,特別是放了一會才食會更明顯。薄餅上面淺色一點的就是新豬肉,感覺質感很淋也很碎,份量有點少不太食到味道,加上這個韓風薄餅帶一定程度的辣,辣味都蓋過的大部份味道。除辣味和一些鹹味以外,也食到撒在表面的紫菜味,不過整體有點失望,感覺食是批底多於食其他東西。
Beyond Burger Plus

我點了Beyond Burger Plus($108)。樣子幾飽滿不過把兩邊分開才見到裡面豐富的材料。

整個漢堡有半隻牛油果,餐廳把漢堡切一半,每邊有四份一隻。牛油果生熟度適中,香味和油脂都幾豐富。麵包烘的微脆質感鬆軟,配著牛油過的油脂很夾。下一層黃色的是素芝士。芝士的味道幾似車打芝士,味道濃郁帶鹹,空口食會太鹹,夾著漢堡的其他蔬菜食就能平衡味道。然後就是漢堡的主角beyond meat。它的外表跟進普通漢堡裡的漢堡扒沒有甚麼分別,味道和質感都幾似漢堡扒,細看會見到裡面的纖維不同,但整個漢堡食未必會發覺其實是素。配料還有生菜和蕃茄,爽脆新鮮,這個漢堡有驚喜。
Beyond Burger Deluxe

Beyond Burger Deluxe($98)跟前者的分別是沒有牛油果,卻加了松露醬。前面那碟其實是樂樂雞的蜜糖芥末醬,只是店員方便上菜擺在一起,漢堡的醬汁都塗了在漢堡裡面。不過松露的味道較弱毫不突出,平時比前面那個漢堡平$10,現在半價平$5,建議還是點前面那個Beyond Burger Plus較好。
泡沫杏仁茶

惠顧主餐牌可以優惠價加配飲品。泡沫杏仁茶(+$18)裝得滿滿的,把餐盤取回座位都要非常小心。表面是有一層細緻的泡沫,唯溫度不夠熱,味道較淡,其實我也不太清楚自己在喝甚麼😂

餐廳的服務態度有待改善。店員回應我們的問題態度冷淡,語氣有點不耐煩又強硬,問一句答一句並不友善不殷勤,令客人即使有困難或問題都不太敢出聲尋求幫助
之前下午茶時段光顧沒有覺得特別衛生,廚房那邊的職員有時看不到零售區的檯是否乾淨,但那次我見到零售區的職員特別是收銀職員即使見到又有空收拾都只會收起餐盤,但不會抹檯。現在非常時期,餐廳必須要更注重衛生。幸好今次用餐前見有廚房那邊的職員過來抹檯更抹得很仔細,比之前衛生多了。

半價優惠後我們人均$80,十分抵食。希望Green Common可以繼續推出優惠吸引更多人食素吧
  • 樂樂雞
  • 未來漢堡Plus
2020-03-08 327 瀏覽
得知Green Common推出指定食品半價優惠,特意來光顧試試新興素食。午餐餐牌有八折優惠,不過沒有很吸引我,想試的反而是其他素食。今次半價的是包括Beyond Meat和Omnipork系列,其他食物依舊原價。這裡採用半自助形式。看好想吃甚麼就去收銀處點餐,點餐後店員會給客人一個電子呼叫的儀器,你的食物預備好就可以去取,自己把食物拿回自己挑選的座位用餐了。這分店的店鋪設計有點特別,是分成兩個鋪位。收銀處的鋪位是主要作零售,例如客人在這裡食過覺得好食可以立即買回家,同時鋪裡也有一些座位可以讓客人用餐。相隔一條走廊,對面是餐廳,主要是有廚房和用餐區。無論是餐盤還是碟,餐廳都用上木製的容器,很配合Green Common的定位。Beyond Sausage 未來熱狗的樣子好漂亮呀其實我有很少食素經驗,即使會食都是食中式的,而這些西式做法做得好像不是素的食物真的令我很意外,竟然能夠做到好像一模一樣的似,很潮熱狗是普通size沒有很大條,裡面的餡塞到滿滿的。純素熱狗包的質感比起麵包店的港式麵包實在一點。麵包店的發粉比較多,而這個包不會咬空氣,有質感和咬口但不會硬,還有外面烘到微脆幾好食。生菜

Beyond Sausage 未來熱狗

Beyond Sausage 未來熱狗的樣子好漂亮呀

熱狗是普通size沒有很大條,裡面的餡塞到滿滿的。純素熱狗包的質感比起麵包店的港式麵包實在一點。麵包店的發粉比較多,而這個包不會咬空氣,有質感和咬口但不會硬,還有外面烘到微脆幾好食。生菜出奇地新鮮,十分脆。最後主角就是那條Beyond Sausage了,外表看起來跟平時的熱狗腸沒有甚麼分別。

質感很像肉,裡面還有一點濕潤的質感。味道方面都像肉的,只是多了一些味道,我說不出那是甚麼味道,又好像不是豆味,但不會是怪味😂不過論質感和味道,我都覺得幾Impressive能夠做得那麼似,而Green Common也利用這些外國進口的食材煮得不錯。

原價$68的素食熱狗半價後$34,真的比平時正價要抵得多了。在香港食這類新派素食價錢並不便宜,大概是因為這類食材都要由外國生產、外國進口,因而成本都轉嫁到消費者身上了。趁著半價優惠可以來試試這些新派素食,味道有質素有驚喜之餘,食食素對自己健康一點,對環境破壞也少一點
下午茶
Went there (Mong Kok branch) for the first time because of the half price promotion. It wasnt half price when we paid so I asked. The staff bluntly asked me to read the notes again and clearly, how rude!! The words that say half price only applies to dishes with omnipork are rather small! We paid anyway as it was my first time trying. The vegan pasta was very bland (which is a bad impression to non vegans/vegetarians) and the soup was full of artificial flavourings (MSG).The salad was okay though.Definitely not worth the price as there are plenty of other better options in the area! The first time and last time for sure!
2020-02-16
2020-02-14 315 瀏覽
這家餐廳集合超級市場和西餐廳 感覺挻方便吧haha這次去買杯飲品休息一會 沒有人在餐廳所以很多位置坐了可以充電的位置 想拿張紙巾問問店員但竟然沒有一家餐廳連紙巾也沒有 難道客人食完東西用手抹咀嗎?·熱香濃紫薯杏仁奶飲 HKD$36 ·凍檸檬茶 HKD$30 ·樂樂雞 HKD$18 食物素質不錯比大型連鎖店的好吃又熱辣辣性價比高一盒裡面也是有五件 內軟外脆很香的口道感覺挻不錯紫薯的飲品很香濃味道 口感挻滑身可以再來多一杯😊
這家餐廳集合超級市場和西餐廳 感覺挻方便吧haha
這次去買杯飲品休息一會 沒有人在餐廳所以很多位置
坐了可以充電的位置 想拿張紙巾問問店員但竟然沒有
一家餐廳連紙巾也沒有 難道客人食完東西用手抹咀嗎?
·熱香濃紫薯杏仁奶飲 HKD$36
·凍檸檬茶 HKD$30
·樂樂雞 HKD$18
食物素質不錯比大型連鎖店的好吃又熱辣辣性價比高
一盒裡面也是有五件 內軟外脆很香的口道感覺挻不錯
紫薯的飲品很香濃味道 口感挻滑身可以再來多一杯😊
2020-02-11
15 分鐘 (堂食)
2020-02-05 495 瀏覽
Green Common喺香港有唔少分店,今次試呢間位於旺角波鞋街The Forest一樓。餐廳裝修幾靚,靠窗有高檯俾你邊食邊望街景(即係對面棟大廈)但地方唔算大,好彩去果日人唔多,可以自己揀位坐。餐廳同時會賣素食零食、煮食食材同個人護理產品,等食物時可以有嘢望下都幾好。餐牌以西式菜較多,但都有其他嘅,好似日式湯麵、港式西多士、咖喱三寶等⋯⋯估唔到素食可以咁多選擇,而且樣樣都好吸引😋餐廳仲幫D嘢食起左D幾得意嘅名,好似「茄醬膳良肉丸」、「改邪歸正西多士」,最後分別叫左未來漢堡Plus跟沙律、未來熱狗腸無花果薄餅跟炸薯條同樂樂雞配蜜糖芥末醬。未來漢堡Plus取餐時餐廳已經幫你將個包切開一半,等你容易D同人分黎食👍🏻👍🏻但個漢堡本身都相當厚身,即使有着溫室櫻桃大嘴嘅我👄都冇可能一口咬哂咁多層🙄有支牙籤篤住係會好D嘅,冇咁易邊食邊飛哂D餡料出黎。味道方面我覺得幾好味,芝士好香仲熔熔地、素肉味道同口感亦同真肉幾似,但茄醬就落得太多同幾甜下漢堡可加$18配雜菜沙律,份量都唔少,略嫌佢D黑醋都係甜左D未來香腸無花果薄餅配炸薯條,薄餅落左純素水牛芝士,熱辣辣有拉絲效果,無花果微甜同熱狗腸都幾夾,餅身

未來漢堡Plus

沙律

未來香腸無花果薄餅配炸薯條,薄餅落左純素水牛芝士,熱辣辣有拉絲效果,無花果微甜同熱狗腸都幾夾,餅身鬆軟,好好味😋薯條係厚身Mos Burger果種,可以食到啖啖薯肉,但冇得走鹽,對我黎講就鹹左少少
未來熱狗腸無花果薄餅(6")+炸薯條

樂樂雞無論食物外型、味道同個包裝都跟足麥樂雞,但就比麥樂雞油左D。揀左蜜糖芥末醬,好味,但份量太多,DIP唔哂有D可惜😅另外雖然包裝係幾得意、影相一流😎但最好都唔好再用即棄包裝盒,始終餐廳除左推廣素食外,都係希望大家環保D嘛😉
樂樂雞配純素蜜糖芥末醬
未來漢堡Plus
沙律
未來熱狗腸無花果薄餅(6")+炸薯條
樂樂雞配純素蜜糖芥末醬
2020-01-23 350 瀏覽
支持 #黃色經濟圈 💛隨著素食風氣於香港越來越盛行,素食餐廳的出品也越來越精緻,小莎最近到訪素食連鎖店green common ,將pizza和焗飯吃光光也完全guilt free🤤白汁植物雞柳雜菜焗長通粉🐔植物雞柳的主要成分是大豆,油脂由椰子油、葵花籽油等健康的油分組成,口感比真正的雞柳彈牙,配以淡味白汁和炒飯底,能幾可亂真呢😋未來熱狗腸無花果薄餅🍕創新配搭🌟未來熱狗腸口感較硬,配以無花果鹹中帶甜,味道清新,但薄餅批底口感像餅乾,不太推薦🙊素食能減少碳足印,而且能幫助腸胃detox,何樂而不為?🌍

白汁植物雞柳雜菜焗長通粉🐔

未來熱狗腸無花果薄餅🍕

素食能減少碳足印,而且能幫助腸胃detox,何樂而不為?🌍
2020-01-10 1257 瀏覽
呢間新派素食餐廳開喺The Forest🌳 嘅一樓,離地鐵站好近😛喺旺角想食得健康啲!好推介黎呢間😋-因為本身間唔中會食下素🌱所以呢到開咗冇幾耐就黎咗試🍽應該係2018.08.23🙈第一次黎食,唔知實際份量係幾多,所以兩個人食都嗌左幾多野🤣-焗素豬扒黃薑飯🐷成個餐好足料!飯嘅份量都真係幾多🍚因為個飯原本都好夠味,佢有炒過,所以幾有口感!但係配埋上面啲醬真係好漏🥴不過佢成個整體嘅味真係似平時食開嘅焗豬扒飯🤤啲素豬扒都有好!大!塊!佢仲有好多素芝士同洋蔥🧅女仔黎講食晒一個真係會好飽🙈-四川麻辣植物雞配豆乳家常麵🐣呢個比較推介😋佢個豆乳麵好淡味,可以中和吓啲麻辣雞嘅辣味(因為都真係幾麻)素食餐廳多數都主打健康~所以佢個麵同埋植物雞嘅底都配咗幾多菜🥬不錯!-膳良肉丸🧆 呢個口感比較乾,味道都麻麻地🙈-純素士多啤梨芝士蛋糕🍓賣相好靚,口感真係似平時嘅cheese cake😋不過呢到嘅芝士蛋糕比較咸🥴唔只呢隻味,其他味都幾咸🙈我個人唔太鐘意~-膳良肉醬意粉🍝兒童餐一望到個餐,唔只小朋友,相信大人見到都會幾開心🤤佢用左米奇老鼠形狀嘅碟黎裝🐭真係好得意好打卡able😎個肉醬都好好味,雖然係用左素肉,但
焗素豬扒黃薑飯🐷
四川麻辣植物雞配豆乳家常麵🐣
膳良肉丸🧆
呢個口感比較乾,味道都麻麻地🙈
純素士多啤梨芝士蛋糕🍓
焗素豬扒黃薑飯🐷+四川麻辣植物雞配豆乳家常麵🐣+膳良肉丸🧆 +純素士多啤梨芝士蛋糕🍓

膳良肉醬意粉🍝兒童餐
一望到個餐,唔只小朋友,相信大人見到都會幾開心🤤佢用左米奇老鼠形狀嘅碟黎裝🐭真係好得意好打卡able😎個肉醬都好好味,雖然係用左素肉,但係口感味道都做得好似真肉!!個人認為兒童餐抵食過就咁嗌一個意粉🤣因為佢配左植物蟹餅同埋甜品(apple crumble)😋成個餐都好滿意🥰好好味!個豆漿味道就比較淡唔會話太甜🙈
膳良肉醬意粉🍝兒童餐配有機豆奶🥛

改邪歸正西多士🍞
呢個好推介!不過要2:30後先有🙈賣相真係好靚好吸引😍因為素嘅關係~所以用左純素牛油同埋龍舌蘭蜜🍯其實味道同出面食嘅唔太大分別😋雖然佢每一塊包都搽滿晒花生醬🥜好邪惡!但係呢到係用左全麥麵包黎整!仲要一啲都唔油,炸得好乾身!所以真係健康版嘅西多士😋減肥人士都食得🥳

膳良肉醬意粉🍝
呢個同兒童餐嗰款一樣嘅,個人覺得份量其實差唔多🧐但係兒童餐平啲又多左啲配菜!所以識揀嘅一定揀兒童餐🤤
粟米「綠」粒飯🌽
呢個就比較普通,性價比唔高🤥不過有樣野做得幾好!就係啲飯幾爽口,可能加左啲糙米落去,所以口感唔錯😚
膳良肉醬意粉🍝+粟米「綠」粒飯🌽

足甘荀漢堡Plus🍔
Um...呢個漢堡包似兒童餐多啲😂除左好Colourful好靚之外,份量都幾少下🤭不過呢個餐幾清新🌱未食過用甘荀整嘅漢堡😝佢仲會配牛油果🥑同埋少少紅腰豆同粟米粒🌽如果唔太肚餓嘅話食呢個都唔錯🥰

辣根魚柳漢堡🍔
呢個漢堡包就應該係老麥嘅魚柳包,不過係辣嘅version🌶塊炸魚柳好乾...不過個味好正🤤同埋個包入面都有好多紫椰菜青瓜同埋蕃茄💜💚❤️所以整體食落去就唔會話好乾😎佢個醬係山葵辣根醬,都有幾多下,我就唔太鐘意個味,所以我就整走左啲醬先食🙈
雜菜沙律🥗
想食得健康啲可以加個沙律黎食😝佢地係用黑醋黎撈🖤食落真係好Fresh❣️
辣根魚柳漢堡🍔+雜菜沙律🥗

黑松露白汁雜菌薄餅🍕
今次嗌左大size🙈見到隔離枱嗌左細size都真係幾細....😂呢個pizza嘅松露味好濃!除左黑松露白汁之外!仲加左松露油😋所以真係食每一啖都充滿松露香味❣️除左有好多好多菇之外,仲有海量嘅純素芝士喺面頭,真係夠晒大方🤤建議如果嗌嘅話要嗌大size🤭
新豬肉椰菜煎餃🥟+樂樂雞🍗
呢兩款小食都真係可以滿足素食野想食肉嘅慾望🤣🤣🤣個味真係同真嘅一樣!特別係樂樂雞🤩連包裝都做到好似老麥咁!如果唔講嘅話,都真係唔知佢係素🤤值得一試❤️
黑松露白汁雜菌薄餅🍕+新豬肉椰菜煎餃🥟+樂樂雞🍗

提提大家

如果食嘅話星期一至五嘅六點前黎食就最抵食😝主菜同埋小食飲品都會減錢!仲會有lunch menu!!!
膳良肉醬意粉🍝兒童餐配有機豆奶🥛
辣根魚柳漢堡🍔+雜菜沙律🥗