2017-04-29 79 瀏覽
老公又去旅遊不理我,今天又是星期六,我就去了觀塘的工廈裡"躲"起來,享受一下慢的生活。六點鐘到了這家餐廳,這家餐廳真的很舒服,還有露台可以走出去我點了set dinner, 不用想太多嘛頭盤選了巴馬火腿蜜瓜沙律配黑醋汁,蜜瓜很甜配parma ham, 上面再加黑醋汁,很快便吃完廚師的湯: 忌廉海鮮湯,質感滑身,口感豐富. 蒜蓉包有好香既蒜蓉味,又吃完主菜: BBQ 汁燒黑毛豬豬肋骨這豬肋骨跟我手臂一樣長,細數有十條。薯塊是剛炸起,而配菜有青瓜和紅羅白,都是用蒜頭炒過的。而豬肋骨,厚身入味甜品: 焦糖燉蛋好香的蛋味,而且上面的糖燒到很脆口最後選了熱檸茶做終結,完美的一餐。

六點鐘到了這家餐廳,這家餐廳真的很舒服,還有露台可以走出去

我點了set dinner, 不用想太多嘛

主菜: BBQ 汁燒黑毛豬豬肋骨

甜品: 焦糖燉蛋
好香的蛋味,而且上面的糖燒到很脆口

最後選了熱檸茶做終結,完美的一餐。

2017-04-29
2017-04-29 1495 瀏覽
今日行完觀塘outlet,去到巴士站準備想返去屋企個邊食飯,朋友等等下車就話食完先返啦,咁急急腳之下就係隔離工廠大廈食西餐。餐廳有純音樂既餐廳令人放鬆點,kitchen係開放式,用板隔住廚房同食飯區,少少似大屋企咁,有窗望街景。我唔太餓就叫素菜意粉,朋友比較餓就叫左羊肉飯。紐西蘭羊扒配香草醬意大利飯上枱時有一些香香肉味,份量大!羊朳幾舊唔會老,煮得岩岩好呀,咬落少少軟身,同羊味都唔錯,唔會蘇,對於怕蘇既人係好消息,哈哈。意大利飯好多,配香草味又有野菌同紅椒 青椒 洋蔥就濃味之中帶點清新,令成碟飯好重香料既感覺,味覺好重,幾正既。香蒜欖油素菜意大粉上嚟比紐西蘭羊扒配香草醬意大利飯見加香,配菜特別多,有紅蘿蔔,青瓜同翠玉瓜。意大粉有黑椒蒜頭炒好好食,味足而不過份。意粉偏硬,岩哂我!!!食落好實在口感,配菜中青瓜 蒜頭特別入味,有少少沙津在上,好健康而又有味既素食。依度店員兩個 廚師都兩個,枱不多,所以幾快手可以落單同上菜。下次可以試下坐下外面,幾得意!又可以試下set dinner好多野食。

我唔太餓就叫素菜意粉,朋友比較餓就叫左羊肉飯。

紐西蘭羊扒配香草醬意大利飯上枱時有一些香香肉味,份量大!

2017-04-28 131 瀏覽
之前喺紅磡食過 go inside坐底食先知道係社企嚟,會聘請一啲聽障或者聾啞人士啲侍應好好笑容,服務幾好㗎原來佢哋而家喺觀塘都有分店希望佢哋長做長有,可以請多啲弱勢社群啦 👍🏻【煙三文魚田園沙律】三文魚卷得好精巧,每朵花都有四五塊三文魚㗎!沙律菜都幾新鮮【蒜蓉法包】麵包邊好脆,中間軟熟,好好食【加勒比海飛魚籽海鮮球】賣相唔錯~ 海鮮球幾香脆【新鮮空運澳洲西冷伴紅酒汁】叫咗五成熟,肉質粉紅無 overcook 到 👍🏻就咁食已經好有肉味【焦糖燉蛋】焦糖薄薄一層好脆食埋個甜品成餐好滿足 😋左邊【柚子特飲】、右邊【檸檬茶】
之前喺紅磡食過 go inside
坐底食先知道係社企嚟,會聘請一啲聽障或者聾啞人士
侍應好好笑容,服務幾好㗎

原來佢哋而家喺觀塘都有分店
希望佢哋長做長有,可以請多啲弱勢社群啦 👍🏻

【煙三文魚田園沙律】
三文魚卷得好精巧,每朵花都有四五塊三文魚㗎!
沙律菜都幾新鮮

【蒜蓉法包】
麵包邊好脆,中間軟熟,好好食

【加勒比海飛魚籽海鮮球】
賣相唔錯~ 海鮮球幾香脆

【新鮮空運澳洲西冷伴紅酒汁】

叫咗五成熟,肉質粉紅無 overcook 到 👍🏻

就咁食已經好有肉味

【焦糖燉蛋】

焦糖薄薄一層好脆
食埋個甜品成餐好滿足 😋

左邊【柚子特飲】、右邊【檸檬茶】
2017-04-26 186 瀏覽
假日想搵個地,同朋友詳談一番,好多餐廳都會限時,於是走到核心的外圍- 觀塘的工廈之前有聽聞Go inside kitchen 的tea dessert buffet 唔錯,於是買了其團購的晚餐,$238 + 10% 已經係兩人晚餐,有1 appetiser, 2 soup with garlic bread, 2 main courses, 2 drinks and free flow dessertsAppetiser: 飛魚籽海鮮球,都幾鮮味,口感唔會太um, 有d以龍蝦丸Soup: 野菌湯,好濃的野菌味,好鐘意,唔會太"傑",好清新Main course: 煙三文魚長尖粉和黑松露risotto,兩份都有足夠的份量,特別喜歡risotto,飯底唔會太糊,保存口感,雖然黑松露味唔算特出,但有一種好香的白酒味,配合唔錯。長尖粉也是正常水平,調味適中,清新之選Dessert: 有十數款的選擇,沒有全部試哂,因為太飽了,好在每款都係mini size,都試左8成,最喜歡藍莓cheesecake, 酸甜度剛好,口感很好,tiramisu 咖啡味濃,蛋糕的軟硬適中,沙加餅的黑朱古力味濃,豆腐芝

Dessert: 有十數款的選擇,沒有全部試哂,因為太飽了,好在每款都係mini size,都試左8成,最喜歡藍莓cheesecake, 酸甜度剛好,口感很好,tiramisu 咖啡味濃,蛋糕的軟硬適中,沙加餅的黑朱古力味濃,豆腐芝麻蛋糕也配合得很好,甜度得宜,榴槤炸彈則外脆內軟,很有驚喜!

餐廳環境寧靜,寬敞,店員很有禮貌,一定會再黎
2017-04-24 193 瀏覽
黎左觀塘返工,成日都想上網搵d特色餐廳試下。工廠大廈入面d cafe真係多到有排試。今次就去尼間有聘請聾啞人士的餐廳,去支持下尼間良心餐廳。Menu上除左有菜式外,仲特別有圖文簡單介紹基本的手語,落單前我們都突登跟住圖練習手語,諗住落單試下,以示尊重但其實落單是都無機會用到。至於食物方面,各菜式都好一般。叫左個risotto, 個人認為太濕太爛了,飯應該煮得太耐。另外意粉亦有煮過龍,所以太林了。當天餐廳不是太多人,也不明白為何時間控制如此,希望之後有所改進

但其實落單是都無機會用到。

午餐
2017-04-23 116 瀏覽
喺APM食lunch到悶,無意中發現附近工廈新開咗間新餐廳,趁住今日有充裕嘅午飯時間一於去試下。接近1點鐘去到,餐廳已經差不多滿座,得番戶外座位,今日唔係好熱所以我都唔介意,最緊要有位原本想叫西班牙黑毛豬豬鞍架set lunch,不過好可惜已經被搶購一空,於是揀咗青芥辣牛肉粒意大利飯是日精選餐湯 - 蘑菇湯,Creamy得嚟唔會膩,有少少唔夠喉,如果配多塊蒜蓉多士就perfect喇!飲完個湯開始落毛毛雨,店員即刻幫我轉返去室內位,好彩已經有啲枱埋咗單有空位,如果唔係呢個lunch一定會好難忘XD青芥辣牛肉粒意大利飯,呢個意大利飯好驚喜,wasabi味若隱若現,唔會搶咗牛肉粒嘅味,一入口就有微微嘅“攻鼻“嘅感覺,雖然“攻鼻“但係會想繼續食,因為呢個味道好開胃!好多時意大利飯嘅汁都會比較膩,好快就會食唔落,但係呢個唔會,食晒成碟都唔覺膩,所以話好驚喜!牛肉粒雖然唔係用好top嘅牛,但係一啲都唔失禮,好香口,有咬口!Lunch Set包埋餐飲,都幾抵!我揀咗Iced Mocha,合格,唔太甜總結:環境舒適光猛寛敞,坐滿晒人都唔覺得迫,食物質素亦好ok

Lunch Set包埋餐飲,都幾抵!
我揀咗Iced Mocha,合格,唔太甜

2017-04-21
15 分鐘 (堂食)
  • 青芥辣牛肉粒意大利飯
2017-04-22 78 瀏覽
餐廳設有室內室外座位,室外座位對住重建緊嘅觀塘舊區,可能以前喺觀塘區讀中學,見到好多以前熟悉嘅大厦同地標都已經拆卸,感覺有啲特別去到餐廳大概1點左右,已經全場爆滿,等緊安排入咗嘅時候,有個姨姨遞咗餐廳卡片俾我提我下次打電話嚟book枱同埋話我知打電話book枱有8折好想即刻打電話去book依家食,哈哈,不過唔緊要啦,食連鎖店都食到嫌,支持下本地餐廳啦Lunch Set價錢都算reasonable同埋好多選擇,難得今日唔趕時間又好想食扒,所以諗都唔諗就揀咗最貴個Lunch Set,美國安格斯肉眼配紅酒汁再加多一份黑松露蜜糖雞翼餐湯好快就到咗,今日餐湯有我最愛嘅磨菇湯,賣相吸引,而且好creamy又唔會太過咸主菜美國安格斯肉眼配紅酒汁就等得耐少少,不過都明白嘅,Full House再加塊扒係即叫即煎試過好多次喺其他餐廳叫扒都中伏,一係overcooked搞到塊扒極都唔到,一係太raw一切開啲血水流晒出嚟,一係啲肥膏多到食兩啖已經滯咗,所以有塊靚嘅扒都要廚師技巧好先配合到今次我無失望呀,我order咗7成熟,塊扒中間仲係微紅,完全無血水滲出嚟,脂肪比例剛剛好,肉質好軟,入口好juicy,

今次我無失望呀,我order咗7成熟,塊扒中間仲係微紅,完全無血水滲出嚟,脂肪比例剛剛好,肉質好軟,入口好juicy,擺入口咬兩咬已經溶化咗,食得超開心,紅酒汁都好match唔會蓋過咗塊扒本身嘅味道,不過我覺得唔點汁都好好味,我連伴碟嘅沙律菜都食埋
黑松露蜜糖雞翼熱辣辣,淡淡蜜糖味,雞翼焗完啲汁仲鎖住喺入面
最後餐飲叫咗Iced Cappuccino,不過不失啦
整體而言,呢間餐廳值得再encore,見到隔離枱叫澳洲西冷有薯格伴碟超吸引,好似好脆咁
店內黑衫店員嘅服務好好,態度好友善,Lunch Hour咁繁忙都無話rush住一見到你食完嘢就不停收碟,會俾你慢慢坐,好鍾意呢啲態度嘅餐廳

2017-04-21
10 分鐘 (堂食)
  • 美國安格斯肉眼配紅酒汁
2017-04-18 112 瀏覽
去開觀塘,男朋友話要想食牛扒而本人又唔鍾意去大店,就去左呢間叫GO INSIDE既西餐廳,估吾到工廠大廈入面有一間西餐廳咁正宗,環境都幾好。睇左MENU,SET DINNER份量好多,如果空肚黎的話就可以大飽口福! 甘岩我地食左下午茶,所以單點兩樣Main course,兩樣都值得推介。 新鮮空運澳洲西冷伴紅酒汁(必食)叫左7成熟,熟度岩岩好,唔太生,夠厚!好大塊!份量十足!入口仲有陣陣既濃郁既牛味,舔醬汁食又有另一番風味,其實呢度既牛扒真心不錯,值得推介。比目魚紅菜頭蘋果汁意大利飯對於我黎講,紅菜頭係新鮮事,估唔到加埋蘋果汁會有咁既化學效果,感覺好新鮮,好香,可見師傅調味有D深度,值得比讚,比目魚又唔會老,仲係嫩滑果種,伴碟都好靚,好食!

新鮮空運澳洲西冷伴紅酒汁(必食)
新鮮空運澳洲西冷伴紅酒汁

2017-04-14
10 分鐘 (堂食)
新鮮空運澳洲西冷伴紅酒汁
2017-04-18 156 瀏覽
今天和朋友在觀塘夾band,因為未夠時間,所以在觀塘找東西吃,因為一直以來也在APM找東西吃,這次就走出去APM,去找其他新嘗試。看到大廈下有海報就走上來了。內裡空間很大,一進去是開放式的廚房,在走進一點才是吃飯的餐廳範圍。餐廳內設計簡單而舒適,也能看到窗外面的環境。下午茶的菜色一點也不簡單,集合多種國家的特色菜式拼合而成,我和朋友選了很久才選到心水菜。(因為每一個也很想吃😂)下午茶餐也有很多小食可以加配👍🏻香濃粟米湯✨從來吃東西喜歡喝湯的我最喜歡就是喝南瓜湯和粟米湯,這個粟米湯10分濃郁,廚師也很花心思在上面拉花,很美觀。👍🏻蒜蓉包是新鮮出爐👍🏻蒜蓉份量10分足料,圖片上都應該見到,即刻好想問佢個包可唔可以encore😂。黑松露蜜糖雞翼,雞翼有蜜糖汁包住,一放上枱已經聞到啲香味,煎得剛剛好,最底還有一條醬汁作配色,廚師很有心思。喜馬拉雅山岩鹽溫泉蛋我自己本身不吃蛋,這個是朋友叫的。他只是說很好味,我沒有叫所以我不作評價😂法式芝士煙肉焗蠔芝士味濃郁,蠔也沒有雪藏味道,新鮮出爐熱辣辣,黎到要即刻食,因為熱食先好食,同埋要留意叫蠔係兩隻起,所以如果兩個人都叫焗蠔就會有四隻架啦。(因為我朋友
今天和朋友在觀塘夾band,
因為未夠時間,所以在觀塘找東西吃,
因為一直以來也在APM找東西吃,
這次就走出去APM,去找其他新嘗試。

看到大廈下有海報就走上來了。
餐廳內設計簡單而舒適,也能看到窗外面的環境。
下午茶餐也有很多小食可以加配👍🏻
香濃粟米湯✨
蒜蓉包是新鮮出爐👍🏻
喜馬拉雅山岩鹽溫泉蛋
我自己本身不吃蛋,這個是朋友叫的。
他只是說很好味,我沒有叫所以我不作評價😂
法式芝士煙肉焗蠔
同埋要留意叫蠔係兩隻起,所以如果兩個人都叫焗蠔就會有四隻架啦。(因為我朋友吾食諗住加埋比我食,不過自己一個食四隻又有啲太誇張😹,他以為加配架只係得一隻)
凍朱古力和ice mocha
他們的凍飲都會有cream,所以如果唔鍾意cream記得叫佢走啊,不過店員都好細心問我需唔需要cream。
仲有都真係幾好飲。👍🏻
蘆筍蟹肉忌廉汁闊條麵
忌廉汁極香濃,闊條麵軟硬度適中,蟹肉不會像平時外面的餐廳那樣幫你撈好(通常一開始幫你已經撈好嘅份量都好少),蘆筍也不會整得太老,很好咬口✨👍🏻
青芥辣牛肉汁意大利飯,這個是朋友叫的,他比我快一陪食完,他說配汁很香口,跟牛肉粒很夾,話啲牛肉炒到啱啱好,照咁睇來應該餐單上嘅鋸扒都會幾好食!睇吓下次經過觀塘再叫扒食!

整體來說所有食物都是超高水準,不單止味道好食而且賣相好看,啱晒我呢啲相機食先嘅人,地方也很舒適,唔講真係唔記得自己係工業大廈入面嘅餐廳,好驚喜💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻

2017-04-18
2017-04-14 110 瀏覽
又是食好西的時間,機緣之下跟了朋友到觀塘工廈目的地是go inside kitchen。位置在apm向前走,巴士站附近的,但比較難留意原來這工廈也有食肆的。真係要find inside可能我們到餐廳的時間尚早,老闆還在準備中,就讓我們閒聊一下先。我們一行二人各點了一個set dinner 配有湯,餐包及餐飲餐湯是有花的野菌湯,喝得出不是罐頭開水的質素,入口很香滑餐包是蒜蓉包,軟軟的不過不夠脆我揀左波士頓龍蝦天使麵麵條配上茄蓉汁,雖然帶點酸,但加上龍蝦很鮮味,份外惹味,龍蝦有膏,一個字,香!龍蝦還鋪上滿滿的芝士,螯的位置也是啖啖肉。朋友點了黑松露帶子risotto, 也是很大碟。甜品可三選一,我倆二話不說就選了芝士餅送到時,是兩碟不同款式的我的是兩件藍莓芝士餅仔配一件綠茶紅豆餅朋友的是中間那件換了tiramisu很精緻,當然也是很tasty,綠茶紅豆餅不會太甜,味道都是較為淡餐飲我點了檸水,但這家的是分開送上的,那就不怕太苦澀
餐湯是有花的野菌湯,喝得出不是罐頭開水的質素,入口很香滑
餐包是蒜蓉包,軟軟的不過不夠脆

我揀左波士頓龍蝦天使麵

朋友點了黑松露帶子risotto, 也是很大碟。

甜品可三選一,我倆二話不說就選了芝士餅
送到時,是兩碟不同款式的
我的是兩件藍莓芝士餅仔配一件綠茶紅豆餅
朋友的是中間那件換了tiramisu

餐飲我點了檸水,但這家的是分開送上的,那就不怕太苦澀
2017-04-10 90 瀏覽
朋友約我食生日飯,因為佢放工放得夜,所以約左佢佢公司付近叫左一個餐,包蒜蓉包。個包軟身,面小小脆,鋪滿蒜蓉,好香忌廉磨菇湯,好忌廉,好滑,味比較清Parma ham salad 堅好食,醋酸酸甜甜,Parma ham 又吾肥,蜜瓜好清甜同Parma ham 好夾,沙律菜又新鮮,正黑松露帶子扁意粉帶子兩面煎過,大大隻,吾會好熟太un,好肥美,黑松露份量剛好,吾會太多,帶出磨菇香味西班牙海鮮意大利飯,味道比較淡,無其他意大利飯咁heavy ,有青口帶子同蝦,而且份量真係勁多,有2-3碗飯既份量Blue berry cheese cake 中規中矩,略嫌餅底太淋今日星期一,全晚得2枱,所以好靚,空間感好足夠仲有室外露台,不過觀塘舊區景,建議坐室內餐飲可以無限添加
朋友約我食生日飯,因為佢放工放得夜,所以約左佢佢公司付近
叫左一個餐,包蒜蓉包。個包軟身,面小小脆,鋪滿蒜蓉,好香
忌廉磨菇湯,好忌廉,好滑,味比較清
Parma ham salad
黑松露帶子扁意粉
今日星期一,全晚得2枱,所以好靚,空間感好足夠
仲有室外露台,不過觀塘舊區景,建議坐室內
餐飲可以無限添加
2017-04-10 137 瀏覽
今日去觀塘食飯左諗右諗突然記得朋友話有間cafe吾錯就去左,但原來開6點我5點45上去都比我坐下先再上菜,勁好喎。今日準備輕食就叫清淡為主,因為散叫價錢就要$282,其實佢地都有set dinner有平有貴都吾錯。法式芝士煙肉焗蠔$88…芝士煙肉味重蠔就細左少少。招牌沙律$88…沒想到有雞肉,煙三文魚,巴拿馬火腿都份量仲要吾少,和菜一起食十分好味,還有少少蕃茄帶點酸甜都十分開胃,而且十分清新添。對於想輕食的我來講剛剛好。焦糖燉蛋$52…待應推介當然忍吾住叫啦,佢話自家制,食落的確吾同,好香蛋香吾甜,而且焦糖薄薄一片味道剛好,食完都幾飽肚,因為十分足料用全蛋王做的。有機茉莉花茶$28…本來想飲檸檬茶的我待應講話試這裡的公平貿易茶包,飲落去茉莉花味重又香,一壼分量味道勁濃郁,可以再加熱水添…當然味就淡左少少,但香味仲保持到。

法式芝士煙肉焗蠔$88…芝士煙肉味重蠔就細左少少。

2017-04-08
2017-04-08 1178 瀏覽
去完觀塘某銀行理財完後,順便去附近的工廈揾食,見到樓下水排,覺得個 LOGO 的心心好吸引我,於是就上去探一下。一入到餐廳入面,會見到水吧同埋對面一排枱,穿過水吧就有分內園和露台,感覺截然不同。我們看著 LUNCH SET 餐牌,因為有幾個餐都想點,所以都諗咗好耐。最終我們都點了 H & J 兩個餐。前菜及餐湯前菜係蒜蓉包,外邊脆口內裡鬆軟,而餐湯飲落很 CREAMY。香煎三文魚扒伴刁草忌廉汁三文魚大大件,表面煎得好香口,而裡面肉質很滑。而伴碟的唔係薯條而係薯格,仲炸得超香脆,即刻加咗少少分。西班牙黑毛豬豬鞍架伴蜜糖蘋果汁呢隻黑毛豬原隻鞍架上,與之前食的淨黑毛豬肉好唔同。肉質很軟,很容易咬開,食到個架的邊邊位都好入味。點埋伴碟的醬汁,味道同肉質好夾,幫助提升了肉香味。法式焦糖燉蛋呢個燉蛋的的骰骰,食落涼涼地又帶點甜。餐茶雖然係點咗檸茶檸水,但好開心係將茶/水跟檸檬分開上,避免咗檸檬浸得太耐會變酸的情況,加上餐廳係用蔗糖而唔係用白砂糖,飲起上來較為健康和香甜。

最終我們都點了 H & J 兩個餐。
前菜及餐湯
香煎三文魚扒伴刁草忌廉汁
三文魚大大件,表面煎得好香口,而裡面肉質很滑。

而伴碟的唔係薯條而係薯格,仲炸得超香脆,即刻加咗少少分。
西班牙黑毛豬豬鞍架伴蜜糖蘋果汁
呢隻黑毛豬原隻鞍架上,與之前食的淨黑毛豬肉好唔同。

肉質很軟,很容易咬開,食到個架的邊邊位都好入味。

點埋伴碟的醬汁,味道同肉質好夾,幫助提升了肉香味。
法式焦糖燉蛋
呢個燉蛋的的骰骰,食落涼涼地又帶點甜。
餐茶
2017-04-01
2017-04-07 95 瀏覽
很久前團購已經食過幾次晚餐, 通常團購前都做吓research, 知道係社企就覺得無論如果都要支持吓. 結果係晚餐真的很amazing! 賣相, 味道, 份量都十分足夠. 環境好relax, 服務亦很好. 比一般餐廳還好. 今日lunch 又同幾個同事去食, 我喺openrice book 位有8折 (記住問清楚). Set lunch 都多choice, 有平有貴, 我哋叫咗4個比較平的. 青口茄蓉意粉- 有5隻大大隻青囗, 味道比較淡, 反而意粉彈牙, D汁濃度剛好吉列蝦麻醬冷麵 - 呢個大力推介, 炸粉唔厚, 個麵好味, 唔似只係麻醬, 好開胃. 好夠汁鱈魚意大利飯 - 有D失望係用片芝士, 個魚有D乾, 意大利飯個質感ok 夠creamy, 只係自己唔太鐘意有咖哩味黑椒🐷手 - 比較特別, 唔似平時出面嘅豬手, 比較濃味D硬DD, 不過我反而幾鐘意. 配少少蔬菜, 同波浪薯條, 正!

每人有2塊包,  新鮮脆囗
忌廉青豆湯
2017-04-05 91 瀏覽
朋友在觀塘工作,最喜歡嘗試工廈的餐廳。這陣子他推介了GO INSIDE KITCHEN 給我,終於等到放假可以一試了。 是日因為六點多去到餐廳,人流並不多。我們被安排坐在窗旁位置,可以看到露台的壁畫。一共有三個餐牌,一個是二人餐,但MAIN COURSE是32安士的牛扒,太豐富了。另一個是散叫的,而我們的選擇是SET DINNER。既可試不同款式的東西,又不會做「大蹝鬼」。我選了煙三文魚沙律、黑松露帶子意大利飯。煙三文魚沙律賣相吸引,三文魚卷成兩朵小花,中央位置則是紫紅又帶點嫩綠的沙律菜,配上微酸的黑醋汁。煙三文魚不像坊間常吃到的那麼咸,他們家的只帶少許煙薰的味道,配在一起,味道有不同的層次。餐包較餐湯還要快送到桌上,一共4件的蒜蓉包,金黃色的牛油,加上蒜香,為餐包加了不少分,唯入口鬆軟但不夠脆身。是日廚師精選餐湯是野菌忌廉湯,淡淡的菌茸,香氣撲鼻,整體味道濃郁很CREAMY。芝士火腿焗蠔,鮮味夠,配料也不少,亦不會乾身,如芝士可以再多一點就更好。不過不夠熱哄哄,始終烤焗的食物要「趁熱食」黑松露帶子意大利飯,伴碟的幾劃是黑醋,有心思。質感軟硬適中,帶子金金黃黃微焦的,不算很厚,但亦很嫩
是日因為六點多去到餐廳,人流並不多。

我們被安排坐在窗旁位置,可以看到露台的壁畫。

我選了煙三文魚沙律、黑松露帶子意大利飯。

煙三文魚不像坊間常吃到的那麼咸
,他們家的只帶少許煙薰的味道,配在一起,味道有不同的層次。
是日廚師精選餐湯是野菌忌廉湯,淡淡的菌茸,香氣撲鼻,
整體味道濃郁很CREAMY。
黑松露帶子意大利飯,伴碟的幾劃是黑醋,有心思
。質感軟硬適中,帶子金金黃黃微焦的,不算很厚,但亦很嫩。黑松露份量頗多,帶點忌廉香又不會覺得膩。
朋友點了龍蝦天使麵,賣相一流,味道也不錯。
甜品我選了BLUEBERRY CHEESE CAKE。一上桌真的有驚喜,像甜品小拼盤一樣,一碟有三小件,我的中間那個是TIRAMISU,很鬆軟且有很淡的咖啡味,芝士餅的餅底很厚實,很好吃

跟餐飲品我點了是日飲品,是柚子茶,酸酸甜甜,為晚餐畫上句號也是不錯的選擇。

雖然價錢有點少貴,但食物方面質素都是不錯的,環境也能令人放鬆一下。加上是社企,應該要多多支持

下次可以跟閨密來吃下午茶甜品任食,好像也很吸引
記得,「夢,不只是想」,只要你願意踏出第一步,定能成功的。
  • 煙三文魚沙律
  • 龍蝦天使麵