2021-11-21 2003 瀏覽
2021/11/20因為係我嘅last day我同事叫我book定餐廳食餐好嘅咁我就係一個星期前book定位呢間餐廳因為個view好正又對住摩天輪,所以係呢到食farewell lunch真係夠晒氣氛!點菜方面我地兩個女仔點咗兩set burger另外,叫咗個小食拼盤。1)wanyu beef burger2)日式和風炸雞漢堡3)platter
2021/11/20
所以係呢到食farewell lunch
真係夠晒氣氛!

點菜方面
我地兩個女仔點咗兩set burger
另外,叫咗個小食拼盤。
1)wanyu beef burger
Wanyu beef burger
小食拼盤
chicken burger
2021-11-16 1794 瀏覽
以前已經係K11 Musea同IFC食過Glasshouse,又係銅鑼灣食過佢嘅姊妹店Greenhouse,對佢哋餐廳出品都幾有信心,今日又再過嚟食🤭🤎之前已經食過炸蝦芒果米紙卷,今次食都一樣咁好食🥰炸蝦唔會皮太厚,加埋啲菜同芒果balance返令成個米紙卷唔會太油膩👍🏻肉醬意粉就正正常常啦😛意粉煮得啱啱好,肉醬撈埋芝士呢個組合唔會錯🤣Deep fried dirty duck with truffle fried rice 好有驚喜😆烤鴨皮夠脆,但啲肉好嫩,仲保留到啲肉汁😍黑松露炒飯勁香松露味,食落松露味都好重,超推薦🤩另外配嘅辣醬有少少辣,怕食辣嘅朋友就要注意下喇🤏🏻最後仲嗌咗兩個甜品,一個係Chocolate brownies,上枱個時熱辣辣仲好香,亦都好鬆軟夠濕潤,加埋雪糕冰火交融嘅感覺超正😋至於之前已經食過嘅Butter soft cookies就有少少失望,因為啲花生壞咗,酸酸縮縮嘅味糟蹋咗外脆內軟嘅butter cookie😩 同staff反映咗之後希望佢哋可以注重下食物嘅質素總括嚟講佢哋嘅食品都幾好食,以夜晚可以做到100-150per person嚟講算幾抵食🤤 希望
總括嚟講佢哋嘅食品都幾好食,以夜晚可以做到100-150per person嚟講算幾抵食🤤 希望下次可以食到正常嘅butter soft cookies🍪
2021-10-30 2674 瀏覽
不是D類食肆,11點就關了本來想和朋友可以在餐廳裏面坐到兩點,結果10點就跟我們說last order11點就關門了需要更改他的食肆類別會誤導很多人食物不錯吃,價格少貴但中環來說,正常價格3人 - 吃了$1700 開了2枝紅酒The Food is quite nice, chinese-western fusion.The music is so chill, if you like pop music/Spanish style music, u might wanna try.Next time will reserve the window seat.
不是D類食肆,11點就關了
11點就關門了
需要更改他的食肆類別會誤導很多人

食物不錯吃,價格少貴但中環來說,正常價格

3人 - 吃了$1700 開了2枝紅酒

• Crispy fries with black truffle mayo
  • Banana Crème brûlée
2021-10-26 2250 瀏覽
去到中環,想食餐飯+飲野,朋友提議去國際金融中心個邊食,突然之間諗起國際金融中心上面有個平台有兩間餐廳🍴,應該都唔錯,因為可以望到個海景,一出去見到兩間餐廳,見到呢間 glasshouse 好似唔錯,乜嘢食都有;有小食、又有主食、又有甜品🍮,所以就入去試吓!我哋叫左:蘑菇湯粟米串燒芝士Bacon 串燒(呢個好邪惡,一咬入去啲芝士融化咗咁樣,好好食😋)單骨雞翼🐷豬肋骨。兩個人已經飽到食唔落甜品🍮🙈。餐廳出面平台仲有好多 colorful 嘅立體正方形藝術品,可以影好多相,都好靚呀😍
去到中環,想食餐飯+飲野,
朋友提議去國際金融中心個邊食,
突然之間諗起國際金融中心上面有個平台有兩間餐廳🍴,
應該都唔錯,因為可以望到個海景,
一出去見到兩間餐廳,
見到呢間 glasshouse 好似唔錯,
乜嘢食都有;有小食、又有主食、又有甜品🍮,
所以就入去試吓!
我哋叫左:
蘑菇湯
粟米串燒
芝士Bacon 串燒
(呢個好邪惡,一咬入去啲芝士融化咗咁樣,好好食😋)
單骨雞翼
🐷豬肋骨

兩個人已經飽到食唔落甜品🍮🙈

2021-10-06 2899 瀏覽
今日約左來呢到食生日lunch,lunch啲booking都幾full,起碼要提早幾日訂先有位。今日我地3個人黎食,叫左個沙律,naan餅同2個主食。呢個份量剛好。Total 食左$58x。食物味道唔錯,個配搭都幾新奇特別。呢到食物嘅種類真係好多好多!!環境方面好靚啦,唯一問題係由於佢open kitchen 嘅關係,啲油煙會比較勁。服務正常,攞位,落單埋單出菜都幾快。
服務正常,攞位,落單埋單出菜都幾快。
2021-10-05
生日
2021-10-04 2206 瀏覽
當日係男朋友生日專登book左依間想試好耐既Glasshouse食生日飯一入門口我就同個侍應講話我book左檯然后佢用英文同我講野Ok fine(雖然係國際城市,其實唔知道點解係香港餐廳返工,連最基本廣東話都唔識….)咁我都用英文同佢講我book左位然后佢就問我預約人姓名喂大佬😂我book檯用中文wo你連廣東話都唔識聽我點同你講唔通講英文姓氏,然后你check唔到又入我數然后我就同佢講我用中文姓氏book檯,問佢識唔識中文佢又問多我一次預約人姓名然后我直接show個電話佢睇然后個外籍侍應黑左一下面(我心諗乜料,宜家你問題wo)然后用好似成個IFC係佢開既表情Tell me your phone no.😐員工質素同能力需要提升畢竟香港地我明講英文好正常但係萬一客人係唔識英文呢?如果你地員工只係識講英文同好似歧視D唔識英文既客人難道你地只係招呼識英文既客人?雖然如此但係食物係真心好食👍🏻係度食左今年食過最鬆軟最香既一塊牛排會再食但下次去到見到果位侍應我希望佢態度可以好DD就算唔識廣東話或者普通話都唔好理所當然咁款
當日係男朋友生日
咁我都用英文同佢講我book左位
然后佢就問我預約人姓名
喂大佬😂我book檯用中文wo
你連廣東話都唔識聽我點同你講
唔通講英文姓氏,然后你check唔到又入我數
然后我就同佢講我用中文姓氏book檯,問佢識唔識中文
佢又問多我一次預約人姓名
然后我直接show個電話佢睇
然后個外籍侍應黑左一下面
(我心諗乜料,宜家你問題wo)
然后用好似成個IFC係佢開既表情
Tell me your phone no.😐
員工質素同能力需要提升
畢竟香港地我明講英文好正常
但係萬一客人係唔識英文呢?
如果你地員工只係識講英文
同好似歧視D唔識英文既客人
難道你地只係招呼識英文既客人?

雖然如此
就算唔識廣東話或者普通話都唔好理所當然咁款
  • 唔記得咩牛油果蟹肉沙律好食到爆
  • 好似係肉眼定咩既牛扒反正係300以上果款神級牛排
2021-09-21 1936 瀏覽
原本是選了一間食日本菜的餐廳不知道是否因為下雨天,餐廳沒有照常營業只好找一找其他餐廳,為天氣有點熱朋友下山后不想再上山,唯有找有冷氣的地方中環有冷氣的商場不多,商場內要找吃的也比較少選擇我們來到位於 Shake Shack 的反方向餐廳選了以下那些House Platter(小食拼盤)Shrimp Cakes, Spring Rolls, Chicken & Beef Satay Skewers, Honey Wings, Pepper SquidStir fried flat rice noodle原是order 👉🏻Singapore Noodle 服務員下錯了單,我們又不介意就照品嚐這道菜鵝肝入口即溶河粉有點太油膩了 refreshing mint peach tea sweet mango cream foam
原本是選了一間食日本菜的餐廳
不知道是否因為下雨天,餐廳沒有照常營業

中環有冷氣的商場不多,商場內要找吃的也比較少選擇

我們來到位於 Shake Shack 的反方向餐廳
選了以下那些

House Platter(小食拼盤)

Stir fried flat rice noodle
鵝肝入口即溶
河粉有點太油膩了

refreshing mint peach tea

sweet mango cream foam
2021-09-20
2021-09-13 1699 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑中環IFC食飯我第一時間會諗到4樓呢層,因為呢度嘅餐廳除咗室內仲有室外座位,而且環境有情調同可以望到維港,啱晒同朋友聚會。今次就嚟飲杯嘢chill下,發現佢哋嘅飲品都好有心思✅Signature drink唔單止Cocktail,佢哋嘅non alcoholic drinks都賣相好又好飲。呢度推介幾款:Tangy Violet,Midnight Gloria,Blue sun set,顏色都有漸變層,主要係落咗水果puree同蝶豆花,味道酸甜清爽,啱晒夏天

_____
好味指數:🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅Signature drink

2021-09-10 1497 瀏覽
又有朋友要離開香港,當然要搵間好坐舒服同環境靚嘅地方食晚飯。野食叫左鐵板雞扒,意粉。雞扒啲肉都好嫩中環嚟講,價錢算中間,但一路食飯,一路可以望窗外個境食飯,好舒服。如果要傾計,必揀依間
如果要傾計,必揀依間
2021-09-10 1168 瀏覽
去左IFC既Glasshouse食lunch 坐係近bar既位 側邊有大門keep住長開 所以好似坐係室外咁 後尾熱到要叫waitor閂門all day breakfast 好大份 好食海南雞飯都唔錯 Pasta 個cheese 好rich 不過唔知d牛肝菌去哂邊🤔🤔🤔dessert 食左creme brûlée 同apple crumble cream brûlée 上菜時會用火燒一燒 好多香蕉舖面apple crumble 唔係太脆既
去左IFC既Glasshouse食lunch
Apple  crumble
Banana  Creme  brûlée
牛肝菌芝士意粉配馬德拉酒
2021-09-05 906 瀏覽
中環找地方吃飯不容易,見這裡面人不少,應該不會差。坐下點了烤玉米,串燒牛肉,黑鬆露蘑菇湯,軟殼蟹沙律,上菜很快,味道還不錯,服務很好,但環境有點嘈,沒辦法,好吃的地方一定多人,市場定律。
2021-08-21 2040 瀏覽
由於去完A I A在中環碼頭這個位置要搵食的話最理想都係去IFC今次就挑選了這間西餐廳在4樓已有海邊窗景位的吧枱只有四個位今次很好彩我哋就兩個人坐到這個位置望到海景亦影到AIA那邊的夜景氣氛很好我們只簡單叫了一個肉醬意粉全消同埋一個雜錦拼盤最美叫了一個火焰香蕉焦糖燉蛋作結尾食物方面雜錦拼盤有春卷蝦餅雞翼魷魚味道不過不失肉醬意粉都幾大碟味道唔差而燒豬肉串會用一個爐仔上雖然沒有火在下面但氣氛十足叫了兩杯特飲一杯是芒果特飲一杯是藍莓口味但全名忘了影相所以唔記得全晚最好食最驚喜的就是這個火焰香蕉焦糖燉蛋又睇得又食得食完一份差啲想再叫第二份配搭埋夜景食這個甜品氣氛效果一流

食物方面雜錦拼盤有春卷蝦餅雞翼魷魚味道不過不失
肉醬意粉都幾大碟味道唔差
而燒豬肉串會用一個爐仔上雖然沒有火在下面但氣氛十足

配搭埋夜景食這個甜品氣氛效果一流
2021-07-28 3327 瀏覽
˜”*°•龍蝦鵝肝星洲炒米粉•°*”˜味道: 7.5/10高級星州米360°多面睇lol加左龍蝦 鵝肝 西班牙風乾火腿🦞令平民星洲米變得不平凡🌟光睇賣相都好吸引 米粉炒得夠乾爽 每啖帶有少少咖喱粉嘅香辣但唔好嘅地方就係好難用筷子一夾就將所有食材連同米粉擺曬入口🥢 因為龍蝦鵝肝切粒狀 一夾個米粉 啲餸就會跌曬出黎同埋龍蝦鵝肝嘅味道好難同米粉糾纏埋一齊融為一體結果龍蝦還龍蝦 鵝肝還鵝肝 星州米還星州米更莫講只係最後放上面頭點綴嘅風乾火腿全部都係獨立嘅味道感覺其實唔係太match但個米粉係好食嘅˜”*°•香蕉火焰焦糖燉蛋($88)🍌•°*”˜味道: 8/10燉蛋質感超級幼細綿密 好香雲尼拿味 讚👍🏻加埋espresso 甜味恰到好處職員會喺你面前將個燉蛋點火🔥但形成唔到嗰層焦糖脆面有啲啲可惜個人覺得焦糖脆面比香蕉面更吸引˜”*°•US Prime Rib Eye Steak•°*”˜味道: 7/10叫左medium rare 但黎到係medium well好在肉質夠嫩燒得都夠香不過肉味唔算燶旁邊有海鹽同一小碟醬汁同大量沙律菜🥗˜”*°•Lemongrass Tonic Coffee•°*”˜
˜”*°•龍蝦鵝肝星洲炒米粉•°*”˜

飲到咖啡嘅酸 同埋甜甜地嘅糖漿
但飲唔到清新嘅香茅味
未至於伏 不過唔會再叫
2021-07-27 2140 瀏覽
今日黎到IFC的「glasshouse」。餐廳環境幽雅,有陽光氣息。有室內和室外的座位,但香港夏天實在太熱🥵,所以我地都係選擇坐室內向窗位置。玻璃外牆直望維港景海景,呢個view食野都覺得正!本來一心黎食由好出名ge港女三層下午茶點(Afternoon tea) 點知無做好功課,原來假期無供應。最後唯有散叫兩個甜品同飲品 ,tea一 tea佢🥰1️⃣Strawberry  Toast吐司鬆軟,雖然全部配料都係甜嘅,但係配埋一齊一啲都唔漏,甜度啱啱好。雪糕配埋吐司食超正。😋 !2️⃣Brownies 配雲呢拿雪糕質地紮實,但食落口香濃綿密,朱古力味濃郁,加埋雪糕真係夏天最好既享受🤩超邪惡~3️⃣芒果雲霧芒果沙冰上邊有厚厚嘅椰奶味道好清甜,無化學芒果味4️⃣Tangy Violet 橙色加紫色漸變超靚,打卡一流。用血橙、熱情果、蝶豆花調配,酸酸甜甜幾開胃🥰餐廳主打唔止係甜品,仲有西餐東南菜、fusion 菜,計劃下次黎食正餐先😋!

1️⃣Strawberry  Toast

2️⃣Brownies 配雲呢拿雪糕
3️⃣芒果雲霧
芒果沙冰上邊有厚厚嘅椰奶
味道好清甜,無化學芒果味

4️⃣Tangy Violet

2021-07-26 2191 瀏覽
今日同一班朋友又去食生日飯,但係今次呢間餐廳就唔係我負責搵嘅,係我個朋友預先book嘅,喺OpenRice睇嘅時候,已經好期待去呢間餐廳,見佢嘅環境相好似好靚!所以都迫不及待想去試吓,係晚上差唔多8:30嘅時候 ,我哋終於等齊朋友可以入去啦,入到去就覺得呢間充滿寫意嘅玻璃屋好靚,因為朋友預先book左,所以我哋都坐近玻璃窗,可以好近欣賞到玻璃窗外嘅景色,成個感覺都好relax我哋一坐低就即刻嗌嘢食啦,因為真係好肚餓,我哋就好快嗌左沙律、薯條、小食拼盤和薄餅,仲嗌左意粉同埋一個馬拉盞炒飯,食物都好大份量,啱晒一班人一齊食,我哋仲嗌左嘢飲,呢杯士多啤梨乳酪真係好好飲入邊嘅員工都好有禮貌,仲同我既朋友講生日快樂
入邊嘅員工都好有禮貌,仲同我既朋友講生日快樂
2021-07-24
生日