低碳的日子最不想費力思考吃啥,首選一定是肉排,優質的蛋白質和脂肪,醬汁也可以另上,飲食計劃不被打擾同時還能安心與同事去吃飯🙆🏻‍♀️。⁡❀⁡觀塘打工仔最怕是什麼?🧎‍♂️是該死的𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚝𝚒𝚖𝚎呀!每次午飯衝出行人路的人群多到以為自己在拍喪屍電影,所以觀塘規矩之一:最忌食飯不訂位 (我有些私藏名單直入也可𝚇𝙳 先不告訴你們)。幸好我們夠醒目,一早訂了午餐時段半自助餐,最便宜的主食$𝟷𝟶𝟾完事。人多但尚可以悠閒地吃,店家添置甜品和沙拉的速度也很讚!⁡♡•••••••••••••••☽⁡🥗𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 & 𝐒𝐨𝐮𝐩🥗 (點餐可自助)⁡連配料有近十款,粟米、涼拌木耳、小蕃茄、芝麻菜生菜紫椰菜和豆苗等等,一大把一大把地夾也不怕,比較特別的有煙肉薯仔沙律、厚脆吐司、粟米紫薯脆片,不過脆片有點軟了。🌝反正便宜,不影響。⁡湯品是雞湯,應該每天不同的喔。⁡❀⁡🍖𝐌𝐚𝐢𝐧🍖 ⁡♥ 法式香草羊架配露絲瑪利汁 ♥ ($𝟷𝟻𝟾 +𝟷𝟶%)羊架肉味和香料都很濃,喜歡羶香的朋友會很開心😚,醬汁我沒點多少已經很夠味了。點的是七成熟,覺得要柔軟一點還能再生一度,但留意油脂會比較多,所以吃起來比較油潤,是有部分筋位箍牙的

♡•••••••••••••••☽

🥗𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 & 𝐒𝐨𝐮𝐩🥗 (點餐可自助)

湯品是雞湯,應該每天不同的喔。

🍖𝐌𝐚𝐢𝐧🍖

♥ 法式香草羊架配露絲瑪利汁 ♥ ($𝟷𝟻𝟾 +𝟷𝟶%)
羊架肉味和香料都很濃,喜歡羶香的朋友會很開心😚,醬汁我沒點多少已經很夠味了。點的是七成熟,覺得要柔軟一點還能再生一度,但留意油脂會比較多,所以吃起來比較油潤,是有部分筋位箍牙的我實在咬不掉𝚇𝙳,就算了。

♥ 澳洲肉眼扒配蒜汁 ♥($𝟷𝟻𝟾 +𝟷𝟶%)
同事點的七成,雖然稍熟了,但好大一塊𝚇𝙳,𝟾安士直接就𝟹𝟶克𝙿𝚛𝚘𝚝𝚎𝚒𝚗了。這個肉的味道不太濃,不過筋有比羊架少一點😝。

薯條是熱辣辣脆皮地上碟,噢正但好熱氣。

🍮𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭🍮

低碳日吃半自助餐很容易死在這哈哈,你需要的是一個「什麼都能讓你試吃一口」的好友伴。比較驚喜的是芝麻糕,還能咬到香香的黑芝麻顆粒🥺。

還有桂花糕、豆腐花、椰汁糕、芝士慕絲、巧克力、藍莓紐約餅等口味𝚜𝚊𝚏𝚎的小糕點,加放題名物𝚌𝚘𝚌𝚘𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢雪糕任食😂,我就先𝚜𝚔𝚒𝚙了。夏天清爽的水果西瓜和蜜瓜都有,能吃真的很划算!

一句話總結:諗唔到食乜大救星
𝙲𝙿值 : 🌝🌕🌕🌗🌑

2021-09-12 206 瀏覽
觀塘抵食二人晚餐假日去觀塘玩,玩完想食西餐就嚟咗鴻圖道90號搵嘢食,成幢大廈有很多間餐廳,見到呢間個名好得意,晚餐又做緊優惠就過嚟試吓餐廳還有半自助晚餐非常受歡迎,晚上六點開始,記得卜位。職員都服務唔錯, keep住收碟~座位寬闊舒適,有卡位望開揚街景,對住麗港城。場內還有飛鏢機和美式桌球枱~二人晚餐$377+1有羅宋餐湯+香草餐包+是日甜品+餐飲是日甜品是芝士蛋糕和抹茶/芒果雪糕配朱古力醬,抹茶不會太甜,少少澀味,個人幾喜歡#炸軟殼蟹蕃茄意粉 脆卜卜的軟殼蟹配上酸酸的蕃茄意粉🍝圓圓的幼身意粉很爽口。#澳洲肉眼牛扒 8安士肉眼扒點了五成熟,接近七成熟,肉質厚實。還有野菌汁沾點和蔬菜伴碟服務質素:8/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
觀塘抵食二人晚餐

餐廳還有半自助晚餐非常受歡迎,晚上六點開始,記得卜位。
對住麗港城。
場內還有飛鏢機和美式桌球枱~

二人晚餐$377+1有羅宋餐湯+香草餐包+是日甜品+餐飲

#炸軟殼蟹蕃茄意粉

脆卜卜的軟殼蟹配上酸酸的蕃茄意粉🍝圓圓的幼身意粉很爽口。

#澳洲肉眼牛扒

服務質素:8/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

2021-09-12
Roasted chicken and potato wedges with rosemary sauce 法式燒春雞配脆炸薯角及露絲瑪莉汁🐔🥔燒春雞嘅雞肉好嫩滑啊😍雖然淋上酸酸地嘅檸檬汁我個人不太喜愛,但係整體來講雞肉燒得啱啱好唔會韌🔥配埋炸薯角、車厘茄、紅豆同埋芝士🧀等等嘅配菜,擺埋一齊五顏六色真係好靚呀✨推介!Italian style Sicilian sauce spaghetti with fried soft shell crab 🥫🍝意大利西西里茄醬意大利粉伴脆炸軟殼蟹 🦀軟殼蟹相對來講比較大隻,炸到香脆可口真係好開胃🤤意粉嘅口感偏硬幾好食,配埋新鮮嘅番茄醬係完美嘅配搭,整體來講性價比好高,值得Smoked salmon salad煙三文魚沙律🐟🥗 呢款沙律份量好大,兩個人食啱啱好😋啲沙律菜都有好多唔同種類同埋新鮮,好似有火箭菜、生菜🥬、蕃茄仔🍅同埋類似幼嫩草口感嘅菜,絕對係特別得來又健康嘅前菜Daily soup & bread 🥯 是日餐湯及餐包🍅🥣跟餐送埋嘅羅宋湯味道唔錯,少少辣得來入面嘅椰菜、紅蘿蔔🥕等等嘅料好足,連埋烤到脆脆地嘅餐包點埋一齊食又幾好食Desse
法式燒春雞配脆炸薯角及露絲瑪莉汁🐔🥔

Daily soup & bread 🥯
是日餐湯及餐包🍅🥣

Dessert platter 🍨🍰
精選甜品
呢個餐附送嘅甜品係藍苺芝士蛋糕同埋雪糕🫐,蛋糕嘅芝士味勁濃郁同creamy,連埋芒果🥭、抹茶雪糕一齊食邪惡得黎又滿足,為餐飯畫上完美嘅句號
2021-09-09 233 瀏覽
呢間餐廳一早已經bookmark左好耐要過黎食 見佢既午餐又平又正又抵食 一定要黎試下 晚餐仲正 有得仼食燒海鮮 今次咁岩去開附近買野 就試下佢個lunch先 下次先再黎食晚餐 餐廳同地鐵站既距離都好遠下 要行十至十五分鐘先到 出Mtr開源道出口 一路直行 見到鴻圖道轉左 再直行到尾再過馬路就見到 餐廳都好大 座位好闊落 今次可能係食lunch時間 啲卡位已經坐滿晒 得返中間啲枱 不過都好大張枱 坐落好舒服 我地兩個人都係揀左食扒 澳洲肉眼扒配燒蒜汁 仲會有埋薯條 肉眼扒賣相唔錯 幾大塊 切落都好易切 食落好淋身 唔會太多筋位 基本上成塊都食得 味道唔錯 薯條係粗薯條 食落熱辣辣脆卜卜好好味 另外每個餐仲會跟返一杯咖啡或者茶出面既自助沙律吧都有幾多野食 有沙律菜同埋好多配料醬汁俾你自己撈 有餐湯 有蒜蓉包 呢個蒜蓉包係必食 食落仲係脆身既 好香好重香草蒜蓉味 真係好好食 仲有啲水果甜品雪糕 有紅酒白酒仼飲整體黎講 環境唔錯 好大好舒服 食物多選擇 仲幾高質 價錢又平 下次會黎試下晚餐 值得一試

必食蒜蓉包
肉眼扒
蒜蓉包
餐茶
肉眼扒
蒜蓉包
餐茶
今次黎到觀塘一間工廈嘅西餐廳 餐廳好有空間感😙環境都唔錯坐得好舒服☺️餐廳有提供半自助餐😛 而且仲有飛標機🎯同桌球玩添😍最岩食到咁上下就去玩一陣幫助消化🤪之後再去大食一輪🤣💪🏻不過因為果晚去到都有少少晏🤔而且最近想減下肥🤣所以剩係叫左佢嘅set dinner 😛雖然冇食到半自助餐但係佢個set dinner一啲都冇偷工減料照樣係飽到我不要不要😹而家仲做緊優惠🤤所以今餐真係非常抵食😋👍🏻👉🏻Special Set Dinner for Two💰HKD 6️⃣2️⃣8️⃣>>3️⃣7️⃣7️⃣ (特別優惠)👉🏻羅宋湯🥘一般黎講我對餐湯都唔會話太高要求 但係呢個湯都比到驚喜我☺️ 佢味道豐富👍🏻 而且辣味都偏重少少(不過係我唔食得辣都可以接受既辣度✌🏻)令成個湯更有風味👉🏻煙三文魚沙律🥗沙律正常水準😛份量唔多唔少岩岩好👉🏻美國斧頭豬扒🐷配玉米糕件蘋果蓉黑醋汁🍎好彩前菜份量唔多😂 因為呢個豬扒真係好❗️大❗️件❗️豬扒烤得岩岩好 個肥膏邊又香又脆🤤減肥呢啲野都係過眼雲煙者🌫 轉個頭就唔記得lu 🤣蘋果黑醋汁呢個配搭中和左豬扒嘅肥膩感😛 越食越開胃🤩🤤👉🏻帆立貝黑松露野菌意大利飯🍚其實食完個豬扒都已經飽到傻🤪 不

今次黎到觀塘一間工廈嘅西餐廳

👉🏻羅宋湯🥘
一般黎講我對餐湯都唔會話太高要求
但係呢個湯都比到驚喜我☺️
佢味道豐富👍🏻
而且辣味都偏重少少(不過係我唔食得辣都可以接受既辣度✌🏻)
令成個湯更有風味

等我可以過一過口癮
又唔會忍唔住食得太多甜食👍🏻

加一服務費⭕️
2021-09-07 134 瀏覽
最近在觀塘附近覓食,尋找各種性價比高的半自助餐,結果停在這棟大廈。因為都知道不同餐廳有提供的半自助吧各有不同,我本著試伏心態去初嚐這間酒吧提供的主食,當然也期待自助吧。一入門口,看到一排酒櫃、自助吧連雪糕櫃,甜品櫃,免費紅白酒水,湯鍋,不同餐包,生果;裡面還有大概十張四人梳化的靠窗位,多張可以共坐十人的大型長檯,水吧、桌球機、飛鏢機……我豈有此理,環境太寬闊了!梳化位置坐四人,進食空間肯定足夠有餘,就是同檯進食的大長檯,可能因為左右兩邊都有透明膠板間隔的關係,感覺上會有點窄。我認為整間酒吧容納超過100人在場也不成問題。餐廳環境令印象分大加。餐牌顯示最平$88,只提供任食的沙津吧(自助沙津吧),並沒有主食,適合想每種都試但胃口不大的客人。而本人則選擇$108的主食:煎雞扒南瓜意飯,連沙津吧(自助沙津吧)煎雞扒表面脆口,裡面也軟嫩,南瓜汁意飯的飯粒頗有咬口,不錯。然後點評一下自助吧的一些食物:薯仔沙津:蛋黃醬太甜,雖然好味但不推薦蒜蓉包粒,厚切脆餐包:兩種都很好吃,脆如薯片,包送西湯簡直一流脆片:就是有時候吃粥會附送的脆片,但這個有點硬,不推薦湯:午市途中見到侍應有更換湯種,第一次拿的是

然後點評一下自助吧的一些食物:

薯仔沙津:蛋黃醬太甜,雖然好味但不推薦

脆片:就是有時候吃粥會附送的脆片,但這個有點硬,不推薦

湯:午市途中見到侍應有更換湯種,第一次拿的是苦瓜排骨湯,味偏苦,不太愛;第二次拿的是蕃茄薯仔牛腩湯, 好很多,包送西湯一流。

酒水:紅白酒任飲,但本人對酒精有點敏感,只能頂多淺嚐數口,就是一般酒杯的大概十分一酒量。我選擇了試白酒,葡萄味不太突出但算是不錯。既然可以任飲,一試無妨。

甜品區:

四色啫喱杯:純粹噱頭,很普通。我把這張照片給朋友看,以為我在試什麼shot,類似一口酒杯的意思。

雪糕:當日目測全部CocoBerry,因本人在其他地方試過所以今次不試了,它是屬於平價貨色但是味道不太差亦變化多的牌子,特別介紹淺藍色的海鹽雪糕,味道來說是一個新嘗試。

其他各種一口的中西糕點:提拉米蘇、納約芝士蛋糕、朱古力慕絲、紅豆糕、桂花糕、楊枝甘露糕

結帳會附帶加一服務費,但因為最近正在進行堂食9折優惠,即免加一,因此即是收原價了。

因為環境非常寬闊,亦有很多靠窗的梳化位置的關係,自助吧食物種類多,非常適合一家大小連同良朋親友一同去試。
2021-08-26
觀塘區嘅工廈雖然有好餐廳選擇,不過平靚正仲有半自助餐嘅𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙨𝙚𝙩就可能真係得依間🤤✨所以𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙨𝙚𝙩除咗主食之外,仲有沙律吧、餐湯、生果、紅白酒、特式甜品任食任飲🤩🤰🏻選擇多仲要最平$100有找🤤勁抵食!啱曬幾個朋友同事一齊放𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡吓🧚🏼‍♀️.① 香煎比目魚意大利粉配白酒忌廉汁🍝 ($118)// 首先醬汁同意粉係分開另上✨ 所以可以自己調校醬汁嘅份量覺得幾好🤌🏻意粉硬度岩岩好但少咗啲調味🙈 比目魚煎到金黃色而且魚肉軟腍鮮甜,油脂感重,調味啱啱好🤤不過私心覺得如果白酒忌廉汁嘅白酒白再濃啲應該會再好食啲🧑‍🍳同埋份量上對女仔OL嚟講應該會啱啱好//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌘🌑② 8𝙤𝙯澳洲肉眼扒配燒蒜汁🥩🍴 ($158)// 肉眼扒表面煎得幾吸引🤤✨仲會配有薯條佐餐,份量適中🤌🏻牛扒叫咗𝙢𝙚𝙙𝙞𝙪𝙢都煎得啱錯,中間肉質粉嫩而外圍微烤🥰整體都幾抵食😚//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑.✋🏼Give Me 5 (觀塘)觀塘鴻圖道90號5樓
① 香煎比目魚意大利粉配白酒忌廉汁🍝 ($118)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌘🌑
香煎比目魚意大利粉配白酒忌廉汁

② 8𝙤𝙯澳洲肉眼扒配燒蒜汁🥩🍴 ($158)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑
8𝙤𝙯澳洲肉眼扒配燒蒜汁

✋🏼Give Me 5 (觀塘)
觀塘鴻圖道90號5樓
香煎比目魚意大利粉配白酒忌廉汁
2021-09-03 130 瀏覽
《Give Me 5》去開觀塘覓食,諗緊夜晚去邊度食好,朋友話去過呢間覺得坐得幾舒服,佢dinner set 又做緊$377優惠~ 於是就去試下!原來佢有半自助餐供應~ 見到都幾多家庭朋友喺度聚會同埋食佢個半自助餐!佢個環境都幾大幾舒服,仲有桌球枱同飛標靶~ 佢個set dinner for 2 ($377)包餐湯同包、前菜、2個main、是日甜品同餐飲~ 餐湯係紫薯湯幾特別!🍴西西里茄醬意大利粉伴脆炸軟殼蟹嚟到見到好紅下🤣因為佢都落咗幾多蕃茄同紅椒~同埋好足料既番茄醬~但食落就有少少苦味唔個點解~軟殼蟹幾好食,炸得幾脆口~🍴澳洲肉眼扒配野菌汁我地其實喺佢同斧頭豬扒掙扎咗一陣🤣因為好多人都話斧頭豬扒好大份同好食!但我地想食牛多啲就揀咗肉眼!點餐時店員有問我地想要幾多成熟~我哋就講5成~ 而嚟到我地都覺得係岩岩好!肉眼扒好嫩滑,口感同味道都比想像中好!呢個幾唔錯!🍴煙三文魚沙律前菜有得揀煙三文魚沙律同埋鮮蝦雜菜沙律~ 我地揀咗前者!都幾大份下!啲菜都幾新鮮爽口~煙花文魚整到花花咁賣相幾靚!🍴是日甜品佢係芒果同抹茶雪糕加cheesecake!細細份幾好唔會太膩~岩晒做飯後甜品!
《Give Me 5》

🍴西西里茄醬意大利粉伴脆炸軟殼蟹
嚟到見到好紅下🤣
因為佢都落咗幾多蕃茄同紅椒~
同埋好足料既番茄醬~
但食落就有少少苦味唔個點解~
軟殼蟹幾好食,炸得幾脆口~

🍴澳洲肉眼扒配野菌汁
我地其實喺佢同斧頭豬扒掙扎咗一陣🤣
點餐時店員有問我地想要幾多成熟~
我哋就講5成~ 而嚟到我地都覺得係岩岩好!
肉眼扒好嫩滑,口感同味道都比想像中好!呢個幾唔錯!

🍴煙三文魚沙律
前菜有得揀煙三文魚沙律同埋鮮蝦雜菜沙律~ 我地揀咗前者!
都幾大份下!
啲菜都幾新鮮爽口~
煙花文魚整到花花咁賣相幾靚!

🍴是日甜品
佢係芒果同抹茶雪糕加cheesecake!
細細份幾好唔會太膩~
岩晒做飯後甜品
2021-09-02 129 瀏覽
估唔到觀塘工廈有間對海既西餐廳,仲有自助餐供應添!當中有啲食品想推介下:🍴香煎鱸魚柳:魚皮香脆,魚肉結實,加埋酸辣的加勒比海醬幾開胃。🍴凍海鮮:凍蝦🦐、蟹、海螺🐚和青口都新鮮美味,個人推介凍蟹🦀🍴串燒:種類多,有扇貝、中蜆、蝦串、蟶子等等,當中燒鮑魚好正👍🏻好彈牙🍴甜品:正常發揮,而朱古力蛋糕🍰出奇濃郁美味!仲有movenpick 雪糕添。🍴飲品:同食物一樣種類好多,小妹揀左麥啤🍻,好易入口好似飲汔水咁。總括而言,每人350左右食dinner buffet ,環境舒適又浪漫,係ok ga 👍🏻味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
2021-09-02 130 瀏覽
今日嚟到位於觀塘區嘅餐廳食午餐,每位叫一份主菜,可任食自助沙律吧,水果,餐湯,蒜蓉包蛋糕,甜品,雪糕,乳酪等等...,仲有紅酒白酒任飲。今日叫左一份黑蒜帆立貝蜆肉意粉,松露炒蛋安格斯牛肉漢堡配薯條,德國豬手配薯條。味道很好,最好食係牛肉漢堡,漢堡扒好Juice,薯條好新鮮好脆。沙律吧嘅食物會不停refill, 細細件嘅芝士蛋糕size剛好, 細細件可以試多幾款口味.雪糕係本地品牌Cocoberry, 獨立杯裝夠晒衛生. 呢度環境寬敞,有卡位仲可以睇到海景。任食三個鐘頭,侍應生唔趕客,聚會好適合。仲有桌球corner同飛鏢區,桌球免費,飛鏢係要自費。係性價比高嘅餐廳,會再幫襯。
呢度環境寬敞,有卡位仲可以睇到海景。
2021-09-02 144 瀏覽
今日到觀塘工廈搵食😋。咁啱可以12:00去食飯,避開咗午飯人潮😙!決定去朋友介紹嘅一間半自助餐餐廳試試😋!餐廳其實不太難搵😇,港鐵B1出口直行至鴻圖道轉左直行至約盡頭便見👀。上到5樓一入餐廳,估唔到咁大😳!好似坊間食放題餐廳的店面!唔係掛😍!竟然有飛鏢機🎯及桌球🎱玩🤩!仲有一列嘅窗邊卡位☺️!舒服開揚🥳!🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋午餐價錢全部包自助沙律🥗吧、麵包🥯、中湯🍵、甜品🍰、杯裝雪糕🧁!仲有紅酒🍷、白酒任飲😍!主菜🍖及餐飲☕️!仲要好似無咩時限😂!真係超級抵食😘!📣澳洲肉眼扒(8安士)配燒蒜汁 HKD$158==============================小編點了五成熟,覺得這是肉眼扒最好的熟度😋!牛扒大大塊🥩,脂肪分佈算平均,賣相都幾吸引👀。切開時仲有肉汁流出💧,證明烹調時火力夠能鎖住肉汁,Juicy及有牛香😙!📣法式香草羊架配露絲瑪利汁 HKD$158==============================有兩件大大件羊架😚!羊架煎得夠香😙!而且夠大件可以啖啖肉🥳!羊肉唔騷,肉質仲要軟焾香口,好味😋!後記:見到單張佢地晚市仲有任飲任食2小時,有即燒海鮮🦐🦀、和

🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋

📣澳洲肉眼扒(8安士)配燒蒜汁 HKD$158

📣法式香草羊架配露絲瑪利汁 HKD$158

後記:見到單張佢地晚市仲有任飲任食2小時,有即燒海鮮🦐🦀、和牛肉🇯🇵、任食串串燒,有興趣可以自己打電話去問問喇😙!

🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋🫐🍋

🍋:Give Me 5
🫐:觀塘鴻圖道90號5樓

#SofoodSogoodsochill #giveme5 #觀塘美食 #食野好重要 #香港美食 #享受美食的過程 #食物正能量 #好食 #美食 #美食攝影 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat
2021-09-01 88 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨Give Me 5 (觀塘鴻圖道)-💛工廈餐廳好多位! 坐得好舒服~💛窗口仲有一排梳化位大大個窗有風景, 採光都一流💛salad bar fill食物同收碟都好快手💛紅白餐酒竟然都任斟, 雖然好吸引不過office hour都係唔好🤭-🇫🇷🐐 法式香草羊架配露絲瑪莉汁 $158✨揀左7成, 入面少少粉紅色, 熟度岩岩好✨兩大件羊架內外都充滿rosemary味, 脂肪夠又有少少筋位唔韌的✨薯條脆卜卜熱辣辣少少鹽鋪面, 唔點茄汁蘸到少少rosemary汁已經好香-🌿🍯🍋🐓 香草蜜糖檸檬烤春雞 $118✨半隻春雞有髀有胸, 面頭鋪滿汁但唔會烤得太燶✨個汁勁重香草味, 檸檬因為有蜜糖點綴唔太酸, 食落好fresh好開胃-🥗🍨 沙律 & 甜品✨salad bar有多款前菜, 連nachos都有, 好多元化✨因為主菜好大份都飽飽地, 唔想浪費都唔係拎左好多甜品✨朱古力brownie & cheese cake都好好味! 唔太甜又細細件唔驚撐住個胃✨另外仲有中西糕點, Yogurt & 豆腐花✨雪糕方面就係近年好興既cocoberry, 我地食左海鹽同焦糖餅, 奶味好重, 好味!-午市
👧🏻😋👅🍽✨
Give Me 5 (觀塘鴻圖道)
💛工廈餐廳好多位! 坐得好舒服~
💛窗口仲有一排梳化位大大個窗有風景, 採光都一流
💛salad bar fill食物同收碟都好快手

🇫🇷🐐
法式香草羊架配露絲瑪莉汁 $158
✨揀左7成, 入面少少粉紅色, 熟度岩岩好

🌿🍯🍋🐓
香草蜜糖檸檬烤春雞 $118
✨半隻春雞有髀有胸, 面頭鋪滿汁但唔會烤得太燶

🥗🍨
沙律 & 甜品
✨因為主菜好大份都飽飽地, 唔想浪費都唔係拎左好多甜品
✨另外仲有中西糕點, Yogurt & 豆腐花

午市九折, 變相免加一服務費
2021-08-26 3401 瀏覽
在社交平台上面看到有這間餐廳的廣告,覺得他們的晚餐半自助餐挺吸引的,所以就馬上約朋友一起來吃了!半自助放題(328元+10%)這個包了一份主菜和外面的食物任食,包括有海鮮,串燒,牛肉,甜品和雪糕,種類選擇真的非常多!波爾多紅油燴羊膝配傳統薯菜這個羊膝真的非常大的一隻,上面非常多肉,吃起來羊騷味不會太重,肉用軟滑,醬汁香濃,還可以跟幼滑的薯蓉一起來吃,增加口感!澳洲肉眼扒配野菌汁牛扒叫了5成熟,來到剛好,吃起來挺多汁多,肉質嫩滑,肉味也挺濃,配上野菌汁更能突出牛味!凍海鮮方面,特別推薦吃蟹和蝦!蟹有的挺大的一隻,而且還有蟹膏,吃起來肉質嫩滑,帶點甜,而且挺多肉的!蝦就比想像中的要好,挺彈牙,應該挺新鮮的!串燒方面,基本上他推廣上有寫的,他都有提供,而且不斷燒的,就鮑魚是每次只拿到1隻,其他有多的都會給你!海鮮味道還可以,特別有加了蒜下去一起燒,所以挺惹味的!所以是真的可以海鮮吃到飽!自助沙律方面,選擇也挺可以的,可以隨便配搭,朋友也拿了不少!甜品方面,都是常見的種類,不算太特別,但味道可以的!這裡最好的就是有MOVENPICK雪糕任食,所以完全是回本的地方,我也吃了不算多,就四杯!飲品方

半自助放題(328元+10%)

波爾多紅油燴羊膝配傳統薯菜

澳洲肉眼扒配野菌汁

飲品方面,也是常見的,最好的是汽水的是小包裝,那就可以多喝幾款!而且還有日本麥酒可以喝,吃串燒怎少得酒!
2021-08-25
2021-08-26 317 瀏覽
某平日晚Book 6:30兩位,遲左15分鐘,冇乜人坐car 位,有景,仲諗住下次嚟侍應介紹,半自助餐(後來睇返3百幾一位)或2人晚餐$377,諗住攰唔郁,就叫晚餐,問左係4選1扒個啲,3選1飯麵,2選1沙律,佢話2人份量,2人一齊㨂唔係一人㨂一set,佢話夠,ok信佢,中左伏南瓜湯,一上以為龍蝦湯,仲要希冇南瓜三文魚沙律,兩塊魚生,出面$50個啲軟殼蟹天使麵,出面食六十零蚊個啲肉眼扒,叫7成,得5成肉紅冇流血凍咖啡難飲雪糕一般最後緊係唔夠食啦…都算,環境唔錯,諗住3百幾一次算數食環境埋單$440,係$440,點計?有其他食評講過,我講多次,6百幾,6折$377(侍應最初講個價),加一(之前冇講,都算),佢原價加一,即加一係六十幾蚊,呢啲咪財技囉,其實佢可以話個餐兩千蚊,3折3百幾,加一收多你兩舊錢唔係問題,好多香港人唔怕使錢,但係食啲咁嘅嘢,值咩?出面街鋪餐廳$2百幾,係食到兩set,你上樓仲收我呢啲價……冇下次Btw7-8點左右已滿坐,好似想趕我走,問飲乜都問左3次,伙計勁係隔離行,未食完扒就想上雪糕,我坐到9點9飛鏢,桌球,比人霸左嚟玩,冇試過
某平日晚
Book 6:30兩位,遲左15分鐘,冇乜人
坐car 位,有景,仲諗住下次嚟

南瓜湯,一上以為龍蝦湯,仲要希冇南瓜
三文魚沙律,兩塊魚生,出面$50個啲
軟殼蟹天使麵,出面食六十零蚊個啲
肉眼扒,叫7成,得5成肉紅冇流血
凍咖啡難飲
雪糕一般

最後緊係唔夠食啦…

都算,環境唔錯,諗住3百幾一次算數食環境
埋單$440,係$440,點計?有其他食評講過,

錢唔係問題,好多香港人唔怕使錢,但係食啲咁嘅嘢,值咩?

,我坐到9點9

飛鏢,桌球,比人霸左嚟玩,冇試過
2021-08-21 236 瀏覽
街坊系列 – Give Me 5💚朋友介紹觀塘區最近有間人氣店🐉半自助午餐好抵食仲要有野玩🥳小編當然唔會放過🤡同大家一探究竟------------------------------環境: 位於繁忙既觀塘工業區😰地方非常大🤗提供大量座位之餘仲有啲遊戲提供🎯例如桌球同飛鏢衛生幾好👍🏻就算自助區都唔會好亂------------------------------食物: 德國豬手配黑椒汁 ($118)🐷豬手個份量非常之大😱係會嚇親既SIZE就算一個男仔都唔係輕易食得哂😂肉質都幾嫰滑👏🏻唔會焗到又乾又硬外皮可能放左太耐😅有啲位脆有啲位淋味道偏濃🍻配酒的確唔錯但小編食午餐就不宜多飲啦🙈澳洲肉眼扒配燒蒜汁 ($158)🐮同豬手一樣😍牛扒非常大塊肉味好濃🥩非常之夾用黎配杯紅酒肉質正常👍🏻唔會乾,五成熟都做到薯條有啲淋身🍟但薯味好夠好好味自助區🥗主要分為紅白酒,甜品,雪糕同沙律🥰小編幾推薦支白酒🍾以百零蚊有半任食黎計支白酒味道算係唔錯唔DRY有果香🥂沙律都好新鮮🥗款式都幾多亦有唔同醬料做選擇😍------------------------------服務: 半自助形式用餐😁店員係安排入座及點餐後
街坊系列 – Give Me 5💚

但小編食午餐就不宜多飲啦🙈

澳洲肉眼扒配燒蒜汁 ($158)🐮

同豬手一樣😍牛扒非常大塊
肉味好濃🥩非常之夾用黎配杯紅酒
肉質正常👍🏻唔會乾,五成熟都做到
薯條有啲淋身🍟但薯味好夠好好味

自助區🥗

主要分為紅白酒,甜品,雪糕同沙律🥰

小編幾推薦支白酒🍾以百零蚊有半任食黎計

支白酒味道算係唔錯唔DRY有果香🥂

沙律都好新鮮🥗款式都幾多

亦有唔同醬料做選擇😍

服務: 半自助形式用餐😁
店員係安排入座及點餐後😜
基本上有禮貌,但有點兒急
因為客人實在太多太多
之後都唔會阻礙客人用膳