2020-08-15
於1969年落成,前身為政府辦公大樓美利大廈(Murray Building),由當時英國名建築師設計獲獎甚多, 政府辦公樓搬後2013年底招標改為酒店,花了4年多時間只可作外部裝修活化,由馬可孛羅酒店集團經營的The Murray, Hong Kong, a Niccolo Hotel(中文名稱香港美利酒店)2018年1月開始全新內貌與廣大知音人服務。酒店大堂及 lounge 採用黑和白色雲石,並以古銅金色金屬條襯托,簡潔加微復古感,亦不失典雅, 特高樓底空間感十足。Garden lounge正門入口,位於二樓。門口擺放{專用}沖茶車,突顯{專業}。 只可惜我唔係{專家}。『戶外下著毛毛細雨,襯托宏偉摩天大廈,更能特顯身在繁華CBD內,可享受恬靜翠綠的一份矜貴。』方形嘅Scones配U型cookies樣夠特別,但味道就....唔夠個景好😉 (cotton cream 直情雪到以為係牛油咁)下層咸點 & 上層甜點 & 外面景點鹹點份量不少, 鵪鶉蛋半個半個都幾別緻。不過五款鹹點,三款都有這種酥皮,略嫌變化少啲, 不過仲好過整幾款三文治🤭我冇講文華呀!😜Opera cake是用綠茶蛋糕
Garden lounge正門入口,位於二樓。
方形嘅Scones配U型cookies
樣夠特別,但味道就....唔夠個景好😉
(cotton cream 直情雪到以為係牛油咁)
下層咸點 & 上層甜點 & 外面景點
鹹點份量不少, 鵪鶉蛋半個半個都幾別緻。
Opera cake是用綠茶蛋糕配都幾夾, 開心果醬蛋糕 都比較小食。
Verrine裏面嗰塊好似檸檬葉就真係有啲謝謝哋,不過都幾好味,但係個最底層芒果蓉就比較濃,可能之前忘記溝勻食。
PS. 整個美利 afternoon tea set 體驗,我會覺得招呼有禮,環境好舒服,食物算合格,但係你唔會為咗啲嘢食嘅味道回頭,但係會想念佢嘅歷史,享受都市綠洲嘅感覺,嚮往與友人共聚嗰刻嘅時光。
(可惜嘅係做緊promotion食唔夠錢,係冇free parking 疫情之下,又唔見佢車場爆滿,如果經理可以彈性啲就好喇! 畢竟都預先打嚟問咗兩次都話做唔到🙁)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 17
食物味道=(滿分20) 14